Dodaj do ulubionych

Irracjonalne i głupie lęki

04.10.23, 10:27
Chodzi mi o takie głupawe obawy, bez żadnych racjonalnych podstaw, takie z d.

Wątek light.

1. Jak prowadzę samochód i używam tempomatu to trochę się boję że on zwariuje (tzn tempomat), przyspieszy do max prędkości i się rozbiję.

2. Boję się że zatrzasna sie drzwi w saunie i się tam ugotuję

3 Na spinningu po długiej przerwie bałam się że nie wypną mi się buty z pedałów i tak zostanę.

Oczywiście nie są to fobie, traumy itp uniemożliwiające mi normalne życie. Ale mam mysli: co by bylo gdyby, po czym dalej jeżdżę samochodem czy chodzę na spinning.

Ponownie zaznaczam: wątek light.
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 10:38
      Mam takich historii na kopy, bo mam zaburzenia lękowe, podobnie jak wielu członków mojej rodziny. Moja babcia np. Przy wjeździe do garażu podziemnego pod galerią: nie boicie się, że dach się zawali? Windą w swoim bloku nie jeżdżę od 5 lat, po tym jak mój mąż się kiedyś zatrzasnął.
      • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 10:46
        O, w parkingu podziemnym też myslalam o tym dachu 😉
        • marta.graca Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:01
          Moja mama w młodości rozmawiała ze swoją kuzynką:
          M: Zobacz, jaki piękny śnieg!
          K: Ale wiesz, ile będzie z tego wody...

Moja babcia po usłyszeniu prognozy pogody: Jak my przeżyjemy tę zimę... ( p.s. Babcia rzadko wychodzi z domu dalej niż do ogródka smile)
          • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:24
            😄😄😄
      • danaide2.0 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 13:33
        Znajomy coś przebąkiwał o lęku przed jazdą metrem pod Wisłą. Sama bym na to nie wpadła.
        • panna.nasturcja Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 02:24
          Ja się ostatnio bałam w tunelu pod Świną, słowo daję, że wolałam prom
    • korniz Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 10:38
      Sama się zastanawiam ,skąd się biorą lęki. Również się tym borykam ,też mam lęki, ale inne. Ostatnio slucham lekarza Marka Skoczylasa ,ktory promuje naturalne sposoby leczenia. Na różne dolegliwości. Podaje informacje jakich witamin ,minerałów brakuje przy pojawieniu się lęków itp. Warto posłuchać. Zastosowałam się, uzupełniam i muszę powiedzieć, że lepiej się czuję. Sok z pokrzywy z apteki dodaje mi też tak zwanego kopniaka ,że mi się chce. Nie jestem już zmęczona i ospała.
      • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 10:43
        🤔
      • bene_gesserit Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:09
        A czy dr Skoczylas nie sieje lękow przed brakiem witamin i minerałów? Bo coś mi to wygląda na krecią robotę.
        • korniz Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:53
          Posłuchaj z ciekawości nie są długie. Daje cenne wskazówki opiera się na badaniach. Lubię go słuchać, bo już jako dziecko interesowałam się ziołami itp. Teraz słuchając go przypominam i uzupełniam wiedze.
          • panna.nasturcja Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 02:25
            Ciekawe, że jakoś inni się na tych badaniach nie opieają…
            • zlota-klamka Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 07:24
              Skoczylasa oglądam sporadycznie natomiast prawdą jest, że na stany lękowe pomaga wit. B3 (niacyna) w dużych dawkach. W necie jest też b. dużo info nt stosowania niacyny w depresji
    • szafireczek Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 10:50
      To oznacza, że masz dużo czasu na rozmyślania i bujną wyobraźnięsmile
      • kk345 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:02
        Jesteś jak widzę z tej frakcji, która chorym na depresję radzi, by wzięli się w garść?
        • szafireczek Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:06
          Ale doczytałaś intencję Autorki?

"Ponownie zaznaczam: wątek light."

Uśmiechnij się Dziewczyno!
        • panna.nasturcja Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 02:25
          Jaką depresję, autorka dwa razy zaznaczyła, że chodzi jej o lightowe „strachy”
    • kochamruskieileniwe Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 10:51
      Mam taki!
      W windzie mam obawy czy się zatrzyma na ostatnim piętrze!

Trauma ta ma kilkadziesiąt lat już. Nabawiłam ie jej po lekturze (czytano mi) Ferdynanda Wspaniałego indifferent
      • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 10:52
        TAK!!!
        Pamiętam te książkę i też czasem tak myślę 😄
      • iwles Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:02

Siostro!!!
        Ja dodatkowo kiedyś miewałam takie sny.
        Winda nie zatrzymywała się, ani na ostatnim, ani na parterze, tylko jechała w dół i jechała.
        Jaki ja horror przeżyłam, kiedy nie zauważyłam, że wcisnęłam 8 piętro zamiast 7 i winda mija 7 piętro nie zatrzymując się 😲
      • mayaalex Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 17:33
        Tez tak mam choc Ferdynanda chyba nigdy nie czytalam. ALE - mieszkalam jako dziecko w bloku w ktorym bylo 15 pieter plus strych i tam wciaz windy szalaly - nie zatrzymywaly sie na tym, pietrze, na ktorym mialy tylko na dowolnym innym albo jechaly na 16 i przyspieszaly tuz przed zatrzymaniem sie, tak jakby mialy walnac w strop… Do dzis czasem mi sie sni, ze jestem w takiej windzie.
      • kafana Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 19:48
        Mój powtrzajacy się koszmar senny to winda która zamiast się zatrzymać wyjezdza na jakieś niebotycznie wysokie pietro lub zjeżdża daleeeeko pod ziemie. O dziwo na jawie windy się nie boje - bałam się za to w dzieciństwie.
        • mrs.solis Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 23:59
          kafana napisała:

> Mój powtrzajacy się koszmar senny to winda która zamiast się zatrzymać wyjezdza
          > na jakieś niebotycznie wysokie pietro lub zjeżdża daleeeeko pod ziemie. O dziw
          > o na jawie windy się nie boje - bałam się za to w dzieciństwie.

Snilysmy dokladnie ten sam sen 🫣 do dzisiaj na wspomnienie tych snow mam gesia skorke.
          • krolewska.asma Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 06:58
            Dziewczyny a nie jesteście może z rozbitych rodzin ? I macie jakiś leki o opuszczeniu ?
            Taki sen łatwo psycholog może wytlumaczyc i przepracować ?
      • chococaffe Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 23:19
        Witaj w klubie Ferdynanda! Też miałam takie obawy big_grin
      • shmu Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 15:25
        Ferdynand Wspaniały!!!! Cholera, ten sen, że winda się nie zatrzymuje ma ostatnim pietrze towarzyszy mi (rzadko, ale regularnie) od kiedy słuchałam tej bajki.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 10:56
      Buty do spinningu maja rzepy i nawet jak się nie da wypiąć to odpina się rzepy i wyciąga z nich nogę - chyba nawet 2-latek takie coś na chłopski rozum jest w stanie zrobić
      • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:26
        O rany, dzięki. Zmieniłaś moje życie tą infirmacją 🙏
    • 35wcieniu Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 10:58
      Lęków to nie mam ale tempomatowi też bym chyba nie ufała.
      Brzydzą mnie zbiorniki wodne. Spędzić czas nad wodą albo chodzić na basen mogłabym tylko zmuszona przemocą. No ale to nie lęk, tylko odraza.
      • 35wcieniu Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 10:59
        Tzn. spędzić czas mogę, ale nie wejdę.
        • simply_z Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:53
          Ale do morza tez..?
          • 35wcieniu Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:08
            Żadna różnica.
            Inna sprawa że nie widzę w tym też żadnej przyjemności, więc pewnie nawet gdybym się nie brzydziła to bym nie wchodziła bo po co.
            • simply_z Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:48
              Czyli nie umiesz plywac? moze jakas trauma z tym zwiazana..
              • 35wcieniu Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 13:43
                Nie umiem. Próbowałam się kiedyś uczyć, bo przecież to że nie lubię zbiorników nie znaczy że nigdy w żadnym nie byłam big_grin , ale finalnie uznałam że na nic mi to niepotrzebne, zresztą i tak mi nie szło.
                Ale trauma nie, bo po czym. Zresztą przy traumie to bym się właśnie raczej bała. A ja po prostu nie widze sensu i uważam zbiorniki za syf. tongue_out
                • simply_z Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 13:54
                  Ale to jest dziwne,jak czyste morze lub jezioro, lub zbiornik z ktorego pijesz wode ( z wodociagu) moze byc syfem?
                  • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:01
                    No, z tą czystością wody w morzu to bym nie przesadzała, szczególnie przy brzegu plaży latem 😳
                    • simply_z Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:18
                      Dlatego podkreslilam, czyste (stosunkowo) morze, np. czesc zatoki.
    • melikles Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:00
      Wątek światło.
      • suki-z-godzin Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 19:13
        melikles napisał(a):

> Wątek światło.

post tost
        • memphis90 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 19:24
          Potato tomato
    • pytajacakinga Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:08
      Nie mam tak a nawet jak bym miała to myslala bym racjonalne i po minucie miała rozwiązanie dlaczego tak się nie stanie
    • hosta_73 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:15
      Nie lubię podchodzić do barierek gdy jestem gdzieś na wysokości (mosty, zapory, latarnie morskie, nawet balkony, czy piętrowe centra handlowe ). Mam jakieś dziwne uczucie, niepokój, że nie mogę sobie ufać bo może coś mi odbije i wyskoczę? Czasem myślę co by było gdybym tak przeszła na drugą stronę barierki, co bym czuła spadając itp.
      Czasem dopada mnie podobna myśl gdy czekam na przejściu dla pieszych na zielone i widzę zbliżające się samochody.
      Nie mam depresji (nawet obniżonego nastroju), myśli samobójczych i nie leczę się psychiatrycznie.
      Pocieszające, że koleżanka ma podobne odczucia, być może to normalne 🙂
      • is-laura Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:31
        Mam tak samo z tymi barierkami. Gdy się zbliżam mam natrętne myśli żeby wyskoczyć. Tak samo podczas mycia okien. Gdy byłam dzieckiem z okna sąsiedniego wieżowca spadła kobieta myjąca okno, z ósmego piętra, do dziś o tym myślę podczas stawania na stołku przy otwartym oknie
      • aadrianka Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:45
        Nawet sobie nie zdawałam z tego sprawy, ale z barierkami mam identycznie...
      • zona_glusia Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 13:35
        Mam podobnie i właśnie z emamy się dowiedziałam, że to niegroźne i opisane przez psychologów zjawisko.
        • zaspasniegowa Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:00
          Jak się nazywa to zjawisko? Mam to od zawsze. Jako dziecko mieszkałam na 10tym piętrze i miałam ochotę usiąść na parapecie. Sama sobie nie ufałam.
          • hosta_73 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:15
            Znalazłam, Zew Pustki.

natemat.pl/252647,czym-jest-the-call-of-the-void-samobojcze-mysli-u-zdrowych-ludzi
        • hosta_73 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:04
          No tak czułam, że to będzie coś nieszkodliwego.
      • jaktolecialo Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:16
        Mam tak samo! Choć być może u mnie jest to też dodatkowo związane z historią z dzieciństwa, kiedy wsadziłam głowę między barierki balkonu. Zaklinowałam się, a ojciec i dziadek mnie wyciągnęli. Pamiętam swoją niemoc i podskórnie przerażenie dorosłych.
      • azja_pl2 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 17:12
        tez tak mam. Albo stojac na peronie metra i slyszac nadjezdzajacy pociag mysle sobie, co by bylo gdybym teraz zrobila krok do przodu.
        Gdy trzymam olowek w rece, to miewam mysl o tym olowku wbijajacym sie w moje oko.
        ale tak poza tym, to wszystko spoko smile
      • agnes_gray Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 17:46
        Mam podobnie, jak patrzę gdzieś w dół z wysokości to przychodzi mi myśl o skoku, ale w takim kontekście, że jak bym skoczyła to bym pofrunęła, jak ci ludzie, którzy latają w specjalnych strojach z rozłożonymi rękami i nogami.
    • szarmszejk123 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:18
      Zawsze, jak jedziemy przez mega długi tunel pod San Gottardo przychodzą mi do głowy takie " co by było gdyby. .." a to zdecydowanie nie jest dobre miejsce do rozkmin 😅
      • szarmszejk123 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:20
        A jeśli chodzi o faktyczne lęki, to dla mnie nie do przejścia są wszelkie schody i punkty widokowe z podłogą z kratek. No nie przeskoczę. Raz się zmusilam, to potem praktycznie na czworaka schodziłam całą się trzęsąc a obok przebiegały radosne dzieci.... Nigdy więcej.
        • simply_z Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:54
          O tak, tez ich nie znosze.
          • szarmszejk123 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:06
            Ja to nie tyle nie znoszę, ile fizycznie mnie paraliżuje. Czuję, że spadam, w głowie mi się kręci i albo usiądę albo zemdleję🤷
            • simply_z Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:51
              znam, cierpie ogolnie na lek wysokosci. Kiedys omal umarlam wchodzac na to:

https://visiteger.com/uploads/1623396253minaret2.jpg
              Dawny minaret w Egerze, na Wegrzech. Wchodzac na ten malenski balkonik trzeba przejsc od lewej do prawej. Prawie tam mdlalam.
              • suki-z-godzin Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 13:29
                A ić, to jest spoko, tam jest kamień!
                Na kratkę wchodzę z drżeniem, ale walcuję na ogół,ale... Któregoś razu poniosło mnie na wieżę widokową na północy Brna. Schody kratkowane PLUS kręcone, w siąpiącej mżawce, to było coś co mnie lekko przeroslo. Weszłam i zeszłam, ale na górze nawet nie rozejrzałam się na spokojnie.
                Oczywiście, anegdotyczne dzieci też były, a jakże! 😂😂😂🤡
                • szarmszejk123 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 13:32
                  Mnie tak poniosło na wieżę widokowa w lesie, zrobiona cała z kratek i taką dość wysoko ponad korony drzew.
                  Ja pie.dole, myślałam że nie wrócę do domu z tego lasu 😅
                  Ale np. Na innej wieży, gdzie kratkowe schody były tylko ostatnim etapem a pod nimi nie było przepaści, tylko podłoga piętra, nie miałam lęków:p
                  • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:03
                    Moj pies strasznie się boi takich kratek!
                    • szarmszejk123 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:20
                      Mój się boi mostówwink
                      • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 16:57
                        To też.
                        • szarmszejk123 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 18:58
                          Najgorsze, że mamy weta za mostem i pies idąc na szczepienie stresuje się trzy razy uncertain
                • simply_z Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 13:56
                  o tak i te dzieci tak biegaja, potracaja, potegujac jeszcze lekibig_grin znam to, bylam kiedys na wiezy widkowej w Sudetach...jp aaa .
                • hosta_73 Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 09:57
                  omatkobosko 😨
        • eliszka25 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 15:24
          Podłoga z kratek mi specjalnie nie robi. Za to jak pojechaliśmy na Schilthorn i weszliśmy na Klif Walk, który częściowo ma szklaną podłogę, to mnie wmurowało w miejsce i nie byłam w stanie zrobić kroku. Po tej podłodze z kratek szlam, po szklanej - nie byłam w stanie.
          • szarmszejk123 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 18:57
            W życiu bym na to nie weszła, bo wiem,jak by się skończyło ;p
            • memphis90 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 19:28
              Ja kiedyś przeczytałam o atrakcji turystycznej - batyskafie tj ciasnej szklanej windzie zjedzającej x m pod poziom Bałtyku…

Pisząc to dosłałam duszności…
              • eliszka25 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 19:41
                Chyba bym zeszła na zawał, jak by mnie ktoś do takiej windy wsadził
            • eliszka25 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 19:43
              Na szczęście obok szklanej podłogi była taka z kratek i można było przejść obok szyby. Gdyby nie to, zrobiłabym w tył zwrot i wróciła do stacji kolejki.
              • szarmszejk123 Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 09:05
                To ci szczęście, faktycznie 🤣
                • eliszka25 Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 13:21
                  Dla mnie szczęście, bo po kratkach przeszłam. Na szybie wmurowywało mnie w podłogę i nie byłam w stanie nie tylko iść, ale nawet ruszyć czymkolwiek.
                  • krolewska.asma Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 13:26
                    Jak byś naprawdę miała lek wysokości to byś nie mogła chodzić w wyższe góry a ty podobno chodzisz
    • korniz Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:23
      Od dziecka zawsze bałam się schodzenia po drabinie. Weszłam na dach garażu a potem problem ze zejściem.
      • hosta_73 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:10
        Też. Tylko ja boję się samego wejścia z dachu na drabinę. Jak już to mi się uda to zejdę bez problemu.
        Boję się, że przy dawaniu nogi na drabinę będę za blisko krawędzi i spadnę. Albo że drabina zacznie się przechylać.
      • zona_glusia Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 13:37
        Wchodzić mogę na dowolną wysokość. Przy zejściu też odczuwam niepokój.
      • mdro Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:57
        O, ja też nigdy nie lubiłam schodzić z drabinek (w sumie wchodzić też, ale mniej). Ale u mnie to była chyba jakaś wczesna forma lęku przestrzeni, potem się bardziej rozwinęła i np. nie lubię odsłoniętych miejsc bez barierki/poręczy (może być nawet sznurek).
    • krolewska.asma Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 11:28
      Po prostu w ten sposób Odra go wuje sz zaburzone poczucie bezpieczeństwa w innych sferach
      pisałaś agresywne posty dotyczące osób wynajmujących mieszkanie krótkoterminowe u ciebie
      wydaje mi się że to nie jest droga dla ciebie bo to jest bardzo nieprzewidywalne i będą dzisiaj te leki nasilały
      Zrezygnuj z tego wynajmu dla dobra klientów i swojego
    • ursydia Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:18
      K.wa, a tak lubiłam tempomat. No dzięki!

,😃
      • ania357 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:28
        big_grin
      • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:07
        Ale wiesz to uczucie jak musisz przyhamować a później on sam przyspiesza. No i teraz wyobraź sobie że nie do 120 tylko...
        • panna.nasturcja Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 02:31
          Rety, teraz będę o tym myślec za każdym razem ustawiając go.
          Po co ja wlazłam w ten wątek?
          • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 09:02
            Sorry 🙃
        • reinadelafiesta Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 12:23
          Jeszcze gorzej jest z aktywnym tempomatem. A jak się zepsuje i nie wyhamuje?
    • la_felicja Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:21
      Ja tu już pisałam i mnie wyśmiano - boję się dotykać przełączników mokrą ręką. Ale to nie problem ani ograniczenie, rzadko chodzę po domu z mokrymi łapami

Poza tym całe dzieciństwo i młodość, jak rodzice gdzieś wyjeżdżali, a ja zostawałam w domu, bałam się, że zginą w wypadku. Jak się spóźniali choćby tylko pół godziny, to ja już byłam przekonana, że się rozbili i nie żyją.
      Teraz mi się ten lęk przeniósł na męża
      • marta.graca Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:31
        Ja kiedyś na wakacjach zasłabłam i zabrała mnie karetka do szpitala. Mąż mi później opowiadał, jakie miał myśli, jadąc za karetką: Jaki jest koszt transportu zwłok? Jaka będzie procedura jak umrę? Jakie będzie prawo właściwe tongue_out
        • panna.nasturcja Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 02:32
          Prawnik?
          • marta.graca Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 17:15
            Tak smile
      • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:08
        Tez tak mialam/ mam i to akurat nie jest lightowe 😕
    • suki-z-godzin Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:24
      Czasem jak biegam po lesie to boje sie, ze potkne sie o rozciagnieta miedzy drzewami linke, uderze o cos glowa i sie zabije.
      Ale to chyba nie jest do konca irracjonalne.
      • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:09
        Shit, jeden wątek i aż dwie psychofanki.
        • suki-z-godzin Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:18
          Uderz w stol...
          • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 16:58
            Nie będę was wygaszać bo czasem coś fajnego piszecie ale na drugi nick asmy przyszedł czas więc asma, możesz się pluć do woli.
            • krolewska.asma Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 17:04
              ziiieeeewww

w kolko odgrazanie sie o wygaszniu i brak wygaszenia
              masz silna potrzebe kontroli wiec idz do psychologa
              tak jakbym przychoodzila to tych watkow zeby z toba pisac a nie posmiac sie jak walczysz z zyciem
            • suki-z-godzin Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 19:12
              homohominilupus napisała:

> na drugi nick asmy prz
              > yszedł czas więc asma, możesz się pluć do woli.
              >

hoho, to mamy pewien punkt wspólny 🤡 asma to takie męczydupsko było, że zaszła tutaj incepcja, troll wygasił trolla
              • m_incubo Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 17:11
                Asma przynajmniej jest jakoś tam zabawna.
            • suki-z-godzin Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 21:59
              Mozesz po prostu przyznac, ze pomysl rozpinania w lasach linek celen odstraszenia quadowcow jest kompletnie popier****ny, bo moze zakonczyc sie utrata zycia lub zdrowia przez kompletnie niewinnego czlowieka. To zaden wstyd przyznac sie, ze w pewnym momencie doznalo sie zacmienia umyslu. Life.
              • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 22:47
                Moje drogie suki:
                Podppielam się wtedy pod kogoś kto zasugerował rozpinanie takich linek.

Osobiście tego nie robię i nigdy nie robiłam (tamten ktos pewnie tez nie). Niemniej jednak są to moje brudne fantazje, albowiem nienawidzę debili na quadach rozjeżdżających lasy jak mało czego. Chyba m9ge sobie pomarzyć, co?
                Nie wydaje mi się żebym miała kiedykolwiek te marzenia zrealizować, głównie dlatego, że nie uśmiechałoby mi się spędzenie reszty życia w pie**lu. (akurat czytam nowego Tochmana) a może miałabym trochę wyrzutów sumienia gdyby jakiś burak urwał sobie pusty łeb na lince która podstępnie rozpielam między drzewami.

Czy w związku z powyższym mogę liczyć że przestaniecie mi to wyrzygiwac przy każdej okazji?
                • suki-z-godzin Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 16:34
                  Jeszcze tylko jedno pytanie: bierzesz w ogole pod uwage, ze na takiej lince moze sobie "urwac leb" albo zrobic inna krzywde zupelnie przypadkowa osoba, na przyklad Twoj maz uprawiajacy sport na swiezym powietrzu, a nie tylko "jakis burak"?
              • krolewska.asma Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 06:57
                Co
                Ona rozpinala linki w lesie i jeszcze się chwaliła na forum ?
                Nie ściga się takich wpisów oficjalnie ?
    • ania357 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:26
      Z takich wyjatkowo glupich, to wczoraj byla gownoburza, jakiej ematka by sie nie powstydzila, na naszym klasowym whatsupie. Nie uczestniczylam, tylko czytalam mezowi co lepsze kawalki i on w pewnym momencie rzucil cos w stylu, ze wszystko zmierza do tego, ze za chwile pani X napisze cos w stylu "Ziutek, ty ch..." (Ziutek to najbardziej zaangazowany przedstawiciel trojki klasowej). I wtedy w mojej glowie powstala natretna mysl, ze to ja moglabym sie nie powstrzymac i tak napisac mimoi woli. Ta mysl przez dobry kwadrans nie chciala sie ode mnie odczepic. Na wszelki wypadek odlozylam telefon.
      • szarmszejk123 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 13:43
        🤣
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 20:32
        Hahahaha!
      • panna.nasturcja Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 02:43
        Piękne smile
        A o co była afera?
    • princesswhitewolf Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:28
      >3 Na spinningu po długiej przerwie bałam się że nie wypną mi się buty z pedałów i tak zostanę.

o ile dwa wczesniejsze to jeszcze mozna zrozumiec to to jest zaiste zabawne lol

Zawsze mozesz wyjsc z butow. HA ha...
    • princesswhitewolf Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:31
      Tak sobie mysle ze ku uciesze forumek powinnam napisac jakis irracjonalny lek typu:

- boje sie ze mole mi zezra make pod listwami

- boje sie nukow

- boje sie ataku na Polske

No ale tak na serio to cykam sie czy mi wlazie zaraza na pomidory czy nie. Sciagac juz z krzakow czy nie. Mamy powyzej 20C w dzien, a noce cieple. Sciagac czy dac im jeszcze czas? Lek przed zaraza ziemniaczana.
      • krolewska.asma Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 17:07
        a co mowi premier?
        ostatnio kazala rzepe hodowac wiec tu bym sie kierowala
        na pewno ma briefing od biologlow jakie warzywa tanim kosztem i bezpiecznie wyhodowac zeby sie wyzywic jak znowu bedzie kryzys
        zdziwilabym sie jesli nie ma jakiejs infolini z poradami dla ogrodnikow?
    • aadrianka Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:42
      Przechodząc przez most panicznie boję się, że torebka / telefon wpadną mi do wody. Nie że sama wpadnę, ale moje rzeczy, zwykle więc przemykam środkiem mostu, kurczowo ściskając torbę i tuląc ją do łona. Podobne obawy na różnych jednostkach wycieczkowych typu rejs na Wiśle. Kompletnie nie mam takich obaw na żaglach czy choćby na pomostach.

Boję się, że włączona wiertarka wypadnie obsługującemu z ręki i zacznie skakać po pokoju, powodując krwawa masakrę.
      • stephanie.plum Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 19:55
        ma tak samo!

poza tą torebką, bo takowej nie posiadam. boję się, że wpadną do wody klucze, telefon.

wiertarką nie pracuję, ale pilarką spalinową owszem, i zawsze mam kilka krwawych scenariuszy w wyobraźni...
    • berdebul Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 12:59
      Unikam podziemnych parkingów, ciasnych pomieszczeń, nigdy nie wpływam do wraków mimo że nurkuję od lat.
      W miejscach gdzie występują skorpiony po zmroku chodzę z latarką uv.
      • m_incubo Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 17:14
        A to akurat całkiem rozsądne, może z wyjątkiem parkingów.
    • zona_glusia Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 13:40
      Sprawdzam po kilka razy, czy mam klucze od domu, bo całkowicie irracjonalnie się boję, że je zgubię.
      • bene_gesserit Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:09
        Torebka ze smyczą na klucze. Taka zintegrowana, albo trzeba gdzieś przyczepić takie coś na klucze, jak do karty narciarskiej
        • zona_glusia Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 09:20
          Dzięki smile Może wypróbuję. Na racjonalnym poziomie ja wiem, że nie jestem w stanie fizycznie zgubić kluczy.
      • stephanie.plum Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 19:56
        ja miewam dreszcz na plecach, że ZGUBIŁAM KLUCZYKI DO SAMOCHODU.
        co ciekawe, ten lęk napada mnie, gdy jadę tymże samochodem...

:~0
    • homohominilupus Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 14:04
      Jeszcze mi się przypomniało!

Jak stoję na peronie metra i zbliża się pociąg to zawsze myślę że ktoś mnie z tyłu popchnie. Ale to przez House of Cards.
      • simply_z Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 15:13
        To akurat az tak irracjonalne nie jest, zdarzaly sie przeciez przypadki, ze ktos kogos popchnal.
        • krolewska.asma Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 15:34
          No dokładnie
          Na zachodzie Europy to chleb powszedni
          Zawsze rozglądam się na peronie kto stoi obok i czy nie wyglada na potencjalnego popychajacego
      • memphis90 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 15:23
        To ja się jeszcze boję, ze mnie pod pociąg pęd powietrza wciągnie. Jak ostatnio czekałam na takiej małej stacji i pospieszny przeleciał pełnym pędem, to myślałam, ze popuszczę w majty… Jak idę wąskim chodnikiem, a obok prują auta to tez sie czuję mocno niepewnie…
        • simply_z Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 17:01
          I to tez sie moze zdarzyc...mojej sasiadce samochod porwal wozek na zakupywink.
      • ga-ti Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 18:59
        Też tak mam. Przeraża mnie stacja Śródmieście w M2, zresztą nie tylko ta, mają jakieś bardzo wąskie perony, szerokie kolumny i nie ma gdzie się podziać.
      • m_incubo Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 17:16
        Ja się nie boję, że ktoś mnie celowo popchnie, ale po prostu stoję dalej ze zwykłego rozsądku.
        Łatwo o przypadkowe potrącenie, niestety kiedyś coś takiego widziałam (ale wcześniej też stawałam w bezpiecznej odległości, więc to nie kwestia wypadku).
    • memphis90 Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 15:20
      Ostatnio mijał mnie (siedzacą w aucie stojącym na ciasnym pasie tuz obok torów) tramwaj. Tak na centymetry blisko. I nie byłam w stanie oderwać oczu od lusterka bocznego, aż się nie upewniłam, ze minął mnie cały, calusienski tramwaj. Choć na logikę to wiedziałam, ze jak morda tramwaju spokojnie przejechała, to i reszta mnie nie zahaczy, ale nie… Po prostu musiałam sie upewnić…
      • krolewska.asma Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 17:12
        Pamietajmy ze kierowcy autobusow i tramwajow w Warszawie uzywaja dopingu wiec i tak mialas szczescie ze nic sie nie stalo, mogl przeciez nie wyrobic
        • taje Re: Irracjonalne i głupie lęki 05.10.23, 09:09
          Tak, mógł ten tramwaj nie wyrobić i zboczyć z torów…
      • agnes_gray Re: Irracjonalne i głupie lęki 07.10.23, 20:16
        Tramwaj akurat ma mordkę węższa niż cała reszta, więc to nie był lęk irracjonalny 🙂
    • mayaalex Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 17:37
      Boje sie tuneli, ktore sa pod jakas woda (jest taki dla samochodow w Brukseli i w Antwerpii, a w Eurostarze jest to samo tylko dluzej).
      W metrze boje sie ze ktos wepchnie mnie lub, co znacznie bardziej mnie stresuje, moje dzieci, pod nadjezdzajacy pociag, dlatego trzymam dzieci przy samej scianie az metro sie nie zatrzyma. To niestety chyba nie jest do konca takie irracjonalne bo byly w roznych krajach wypadki/ataki szalencow tego typu.
      • krolewska.asma Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 17:49
        moja stopa nie stanela w metrze od czasow serii zamachow

nie wyobrazam sobie utkwic gdzies w takim wagoniku w ciasnym tunelu po ciemku rozszarpanym jakims ladunkiem wybuchowym, poraniona badz niezywa
        • simply_z Re: Irracjonalne i głupie lęki 04.10.23, 22:30
          Asma, brzmisz jak Woman in love, to twój alternatywny nick? wow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka