agdzieztam
12.10.23, 17:18
W związku z wątkiem Bananas o wyjściu z Unii i do dziewczyn mieszkających na stałe poza Polską. Czy macie podwójne obywatelstwo (o ile to możliwe? Bo ponoć w Austrii nie?) Macie tak "sobie a muzom" czy zdecydowalyscie się z jakiegoś powodu? Ja 22 lata mieszkam we Włoszech i nigdy mi się tego nie chcialo załatwiać, ale wojna na Ukrainie i skrajne rządy PiSu (choć u nas też nie różowo, o nie) spowodowały, że zebrałam d. w troki, jak moja babcia mawiała, i skompletowałam oraz złożyłam papiery do obywatelstwa. Nie, żebym w cuda wierzyła, ale mieć drugi paszport to zawsze druga możliwość .... nie wiem czego, czegoś, chyba wyboru. Szansy? No ze dwa lata sobie na to poczekam, włoski świat biurokracji, a przez te dwa lata wszystko może się zdarzyć. A jednocześnie myślę o historii Bodo, kojarzycie? Jego właśnie szwajcarski paszport uziemił, bo nie załapał się na zwolnienie Polaków z łagrów, o ile dobrze pamiętam te historię. A więc. Macie podwójne obywatelstwo? W jakich okolicznościach zdecydowalyscie się o nie starać?