Dodaj do ulubionych

Obywatelstwo

12.10.23, 17:18
W związku z wątkiem Bananas o wyjściu z Unii i do dziewczyn mieszkających na stałe poza Polską. Czy macie podwójne obywatelstwo (o ile to możliwe? Bo ponoć w Austrii nie?) Macie tak "sobie a muzom" czy zdecydowalyscie się z jakiegoś powodu? Ja 22 lata mieszkam we Włoszech i nigdy mi się tego nie chcialo załatwiać, ale wojna na Ukrainie i skrajne rządy PiSu (choć u nas też nie różowo, o nie) spowodowały, że zebrałam d. w troki, jak moja babcia mawiała, i skompletowałam oraz złożyłam papiery do obywatelstwa. Nie, żebym w cuda wierzyła, ale mieć drugi paszport to zawsze druga możliwość .... nie wiem czego, czegoś, chyba wyboru. Szansy? No ze dwa lata sobie na to poczekam, włoski świat biurokracji, a przez te dwa lata wszystko może się zdarzyć. A jednocześnie myślę o historii Bodo, kojarzycie? Jego właśnie szwajcarski paszport uziemił, bo nie załapał się na zwolnienie Polaków z łagrów, o ile dobrze pamiętam te historię. A więc. Macie podwójne obywatelstwo? W jakich okolicznościach zdecydowalyscie się o nie starać?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 17:27
      Nie mam, jakoś nigdy o tym nie myślałam.
      Mogłabym złożyć o włoskie, ale no właśnie, biurokracja mnie od tego odstręcza.
    • nellamari Re: Obywatelstwo 12.10.23, 17:32
      Macie podwójne, dzięki temu głosujecie w ambasadzie w niedzielę.
    • profes79 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 18:26
      Podwójne obywatelstwo co do zasady nie jest dopuszczalne w Austrii, Holandii, Bułgarii, Niemczech i na Litwie.
      • simply_z Re: Obywatelstwo 12.10.23, 18:29
        W Holandii jest,moja znajoma ma dwa, polskie i holenderskie. Pracuje w ambasadzie Holandii w jednym z azjatyckich krajow.
        • simply_z Re: Obywatelstwo 12.10.23, 18:30
          Bulgarskie i serbskie ma tez moj znajomy, tylr, ze jest pol Bulgarem.
          • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 18:47
            Ale Bułgaria to nie Holandia. W większości krajów Europy podwójne obywatelstwo jest dozwolone (niebieskie obszary na mapie), albo dopuszczalne z pewnymi ograniczeniami (pasy), ale w Holandii (czarne obszary) akurat nie.
            • simply_z Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:42
              No wlasnie ona ma,na 100%
              • ichi51e Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:41
                I dzieci mojej koleżanki maja podwójne - japoński-holenderskie. Ale może z dziećmi inaczej w JP będą musiały wybrać jak skończą 21 lat.
                • shmu Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:20
                  Co innego jak decydujesz przyjąć,a co innego jak masz matkę z jednego kraju a ojca z drugiego. Np. w Niemczech można mieć dwa obywatelstwa jeśli się jest z różnych rodziców. Moja dorosła koleżanka miała tak trzy: francuskie, szwajcarskie i niemieckie.
        • andace Re: Obywatelstwo 12.10.23, 18:39
          Holandia nie uznaje podwójnego obywatelstwa, należy zrezygnować z polskiego. Jedyny wyjątek to uzyskanie obywatelstwa na podstawie ślubu z Holendrem, wtedy można zachować swoje „panieńskie”.
          To jeden z powodów dla których wzięłam ślub, żeby mieć opcję uzyskania holenderskiego obywatelstwa bez rezygnacji z polskiego, gdyby nasz ukochany rząd postanowił opuścić Unię Europejską.
          • simply_z Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:42
            Moze dlatego, moja kol wziela slub z Holendrem,potem sie rozwiodla.
        • bi_scotti Re: Obywatelstwo 12.10.23, 19:28
          Jakoz i ma kilkoro naszych znajomych Dutch-Canadians & German-Canadians (choc akurat jesli chodzi o German-Cnadians to faktycznie przed ilomas tam laty to bylo niemozliwe ale gdy tylko sie stalo mozliwe, oni z tej mozliwosci skorzystali), przy okazji zapytam kolege, ktorego zona jest Bulgarian-Canadian - zaciekawiles mnie wink Cheers.
        • suki-z-godzin Re: Obywatelstwo 12.10.23, 19:29
          I w Holandii ma obowiazek uzywac holenderskiego, a w polsce - polskiego. Tak to zwykle dziala.
          • suki-z-godzin Re: Obywatelstwo 12.10.23, 19:30
            Polsce
          • profes79 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 19:52
            Ale to zupełnie co innego. Na szybko dogrzebałem się tych informacji o problemach z podwójnym obywatelstwem; kiedyś już tego też szukałem ale pod kątem zrzeczenia się i procedur. Bo np. jak udokumentujesz w niektórych przypadkach, że chcesz się zrzec ale państwo polskie kłody pod nogi Ci rzuca to państwa gdzie są dozwolone wyjątki mogą to przyklepać.

Informacje brałem stąd:
            www.schengenvisainfo.com/eu-citizenship/dual-citizenship/

Ale znalazłem też sobie to:
            immigrantinvest.com/blog/countries-that-allow-dual-citizenship-en/

To np. wyjaśnia kwestię podwójnego obywatelstwa dla Bułgarów (etniczny Bułgar może uzyskać inne obywatelstwo bez zrzekania się bułgarskiego)
            • bi_scotti Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:15
              I z ciekwostek "obywatelskich", mam znajoma pochodzaca z Curacao, ktorej maz jest Argentinian wloskiego pochodzenia, ona ma nastepujace citzenships: Dutch, Canadian & Italian big_grin No idea w jaki sposob z nich korzysta procz np. udzialu w Italian elections - o tym wiem for sure smile Cheers.
            • suki-z-godzin Re: Obywatelstwo 13.10.23, 08:05
              Bo to nie jest zadne "zrzeczenie sie", po prostu podpisujesz papierek, w ktorym, miedzy innymi, stoi, ze na terenie kraju X zobowiazujesz sie uzywac wlasnie nadanego Ci obywatelstwa kraju X.
      • kotekfelek Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:07
        Znam kilkanascie osob z podwojnym obywatelstwem (polskie i niemieckie), nie bylo z tym zadnego problemu. Sama mam przygotowane wszystkie dokumenty i w zaleznosci od wyniku wyborow w niedziele, zloze je w urzedzie albo nie. Dotychczas nie bylo mi to potrzebne, ale teraz zobaczymy. Do Polski wracac nie zamierzam.
      • ulla_cebulla Re: Obywatelstwo 13.10.23, 00:17
        Niemieckie bez problemu.
      • koraleznasturcji Re: Obywatelstwo 13.10.23, 08:01
        Cała moja rodzina pochodzenia ma od urodzenia podwójne, polskie i niemieckie, obywatelstwo. To dosyć powszechnego w niektórych częściach Polski.
      • widosna Re: Obywatelstwo 13.10.23, 12:37
        w Niemczech można mieć dwa obywatelstwa
      • niemcyy Re: Obywatelstwo 14.10.23, 12:49
        Bez zadnego problemu mozna miec polskie i niemieckie obywatelstwo.
    • arista80 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 18:39
      Tez mieszkam we Woszech i jakios ponad rok temu zlozylam podanie o wloskie obywatelstwo. Sklonila mnie do tego wlasnie przede wszystkim obecna sytuacja w Polsce. Dzieciom nie wyrabialam polskiego paszportu najpierw przez lenistwo, a teraz juz swiadomie nie zamierzam majac na uwadze konflikt za polska granica.
      • panna.nasturcja Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:50
        Ale wiesz, że wyrobienie paszportu nie ma nic wspólnego z obywatelstwem?
        • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 13.10.23, 18:18
          M:. Paszport moga posiadac tylko obywatele danego kraju. (Co nie oznacza ze nie ma obywateli bez paszportu)
    • al_sahra Re: Obywatelstwo 12.10.23, 18:53
      Mam podwójne od bardzo dawna, mieszkam w USA, więc nie przejmuję się sprawą zwolnień z łagru.

Dlaczego się zdecydowałam, to chyba proste - jeśli mieszkam na stałe w jakimś kraju, to chcę być jego obywatelem, móc głosować itd. Chociaż akurat obywatelstwo amerykańskie niesie też spore ograniczenie (np. na całym globie Cię przyłapią z podatkami).
      • bi_scotti Re: Obywatelstwo 12.10.23, 19:33
        al_sahra napisał(a):

> obywatelstw
        > o amerykańskie niesie też spore ograniczenie (np. na całym globie Cię przyłapią
        > z podatkami).
        >

Pewna dosc prominent journalist opisala kiedys w naszym Globe and Mail cala swoja dluuuuga droge rezygnowania z American citizenship - bylo to iles tam lat temu, moze od tego czasu procedures uproszczono ale text czytalo sie jak detective story big_grin Pani przyjechala na nasza strone granicy jako wczesna 20tka, tu zbudowala kariere, zalozyla rodzine etc. A jej motherland wciaz sie upominal o zeznania podatkowe wiec w ktoryms momencie powiedziala "enough" wink Bardzo jestem ciekawa kiedy sie moj ziec zdecyduje na taki sam krok big_grin Cheers.
    • smoczy_plomien Re: Obywatelstwo 12.10.23, 18:58
      Mnie się nie należy, ale wg tego co poczytałam, mój mąż kwalifikuje się do obywatelstwa niemieckiego. Już dawno chciałam to załatwić, bo dzieci by miały od razu, ale nie udało mi się znaleźć żadnej kancelarii, która to robi.
      • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 19:25
        smoczy_plomien napisała:

> Już dawno chciałam to załatwić, bo dzieci by miały od ra
        > zu, ale nie udało mi się znaleźć żadnej kancelarii, która to robi.

Jakiej kancelarii? Jeżeli nie możesz złożyć wniosku w niemieckim urzędzie emigracyjnym albo urzędzie miasta i gminy w Niemczech, to idziesz w Polsce do niemieckiej ambasady. Tam ci przecież doradzą i powiedzą jakie dokumenty dołączyć do formularza, bo pochodzenie trzeba udowodnić.
        W Polsce w wielu regionach istnieje też tzw. Mniejszość Niemiecka i oni są zorganizowni, i też mają swoje poradnictwo prawne.
        • smoczy_plomien Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:23
          Znalazłam tam kiedyś coś, co uznałam za nie do przeskoczenia. Ale może zorientuję się ponownie.
          • smoczy_plomien Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:39
            Już chyba pamiętam, o co chodziło. Pradziadkowie męża podpisali Volkslistę kategorii IV, czyli tą najmniej niemiecką, najbardziej polską i potrzebowałabym porady, czy w ogóle się na to powoływać. I tutaj w ambasadzie mi nie doradzą w takiej sprawie.
            • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:44
              Też ci nie doradzę, bo ja mam obywatelstwo po ojcu, który urodził się jako Niemiec w Niemczech, ale złożenie podania to przecież żadna filozofia. Najwyżej ci odrzucą. To znaczy mu, bo tu musiałby zrobić twój mąż.
            • ayelen40 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:46
              Powoływać to się można na dziadka w Wehrmachcie. Folkszdojcze to generalnie "podejrzana grupa".
              • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:56
                ayelen40 napisała:

> Powoływać to się można na dziadka w Wehrmachcie. Folkszdojcze to generalnie "po
                > dejrzana grupa".

Można powołać się też na pradziadka z czasów Bismarcka, jak dziadek komuś moralnie śmierdzi.
            • profes79 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:55
              To już chyba posiadanie owczarka niemieckiego dawałoby więcej praw do niemieckiego paszportu big_grin
              4 kategoria to byli albo spolonizowani Niemcy którzy nagle dostrzegli światło III Rzeszy albo Polacy, których uznano za wystarczająco aryjskich. I ilość tych kart była znikoma - wiki podaje, że w sumie wydano ich mniej niż 100k na ponad 3M wydanych w ogóle.
    • leyla76 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 19:07
      Zaczynam się poważnie zastanawiać nad Szwajcarskim, żeby znowu nie obudzić się z ręką w nocniku 😁
      Mieszkając w uk miałam prawo do brytyjskiego, ale nigdy nie aplikowałam bo polskie było wystarczające. Wyprowadzka do Szwajcarii (część życia została dalej w UK, bo dalej mamy tam biznes, dom itd) i mozliwosc aplikacji o paszport przepadła. Dałam radę jedynie dostać razem z córką Setteled status. Dwoje młodszych dostało paszport brytyjski.
      Córka sama aplikowała o szwajcarskie obywatelstwo, dostała tydzień temu.
      Dla dwójki młodszych aplikacja w toku.
      Ja będę też aplikować, nie wiem tylko jeszcze kiedy, bo procedura dorosłych trochę bardziej skomplikowana biurokratycznie.
    • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 19:13
      Mam podwójne od lat. Ale ja wyjeżdżałam z PRL-u i decyzja o tym, czy chcę być obywatelką kraju wolnego świata była bardzo prosta.
      W zasadzie korzystam tylko z nowego, stare ma znaczenie tylko i wyłącznie teoretyczne i tylko gdy jestem w Polsce.
      Do tej pory nie czułam się polskim obywatelstwem zagrożona, ale PIS wysyła w kierunku zach. Europy sprzeczne sygnały i to jest bardzo irytujące i nie budujące zaufania na przyszłość. Czasem myślę, że chętnie bym się polskiego pozbyła, bo w czarnych snach widzę, jak zatrzymują mnie po wizycie u rodziny na polskiej granicy i nie pozwalają wrócić do siebie. Ktoś może pomyśleć, że to paranoja, ale nie takie rzeczy historia już widziała.
      • panna.nasturcja Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:53
        Ja bym tego paranoją nie nazwała, w tym kraju wszystko jest możliwe.
      • shmu Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:31
        Ale jak miałaś ojca Niemca to nie miałaś automatycznie niemieckiego obywatelstwa?
        • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:45
          Tak, tylko, że mój ojciec urodził się w 1940 roku i w 1945 stał się wskutek przesunięcia granic automatycznie obywatelem Polski. Mój ojciec miał więc już przede mną podwójne obywatelstwo, przynajmniej teoretycznie. Ja wyjechałam do Niemiec w 1988 roku, więc musiałam tam przedstawić metrykę urodzenia mojego ojca do uzyskania niemieckiego obywatelstwa, a polskie mi też pozostało.
      • kaka-llina Re: Obywatelstwo 14.10.23, 14:08
        No teraz już jest paranoja, moje dzieci maja brytyjskie obywatestwo po ojcu, z polskiego nie rezygnowałam ale ich nawet w Polsce nie umiejscowiłam. Nigdy nie miałam problemów ale teraz juz wielokrotnie słyszałam, że mogą dzieci z polski nie wypuscic bo nie maja polskich dokumentów. Ja chce żeby mieli polskie obywatelstwo (dopóki jestesmy w unii, bo jak nas wywałą to bez sensu) ale wkurza mnie to, ze to jest "na siłę" i biurokracji od cholery, ja nie mam tyle czasu, zeby siedzieć w Polsce i to załatwiac a konsulat tutaj praktycznie nie działa. Ja obywatelstwa brytyjskiego nie mam z bardzo prostej przyczyny - mam lepsze pomysły na wydanie ponad 1000 funtów.
    • volta2 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 19:26
      Mąż jest na etapie rezydentury, mnie jeszcze nie przysługuje, ale my się nie boimy braku unii, bo i tak żyjemy w tzw. Dzikim kraju. Da się, powiedziałabym że dość przyjemnie.
    • kandyzowana3x Re: Obywatelstwo 12.10.23, 19:29
      Mam podwójne, dzieci i mąż potrójne. Decyzję podjęłam przy wyjściu UK z unii.
    • ayelen40 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 19:30
      W Austrii też można mieć podwójne.
      • profes79 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:11
        www.bmeia.gv.at/en/travel-stay/living-abroad/citizenship-and-union-citizenship/dual-citizenship

Austriacka strona rządowa twierdzi, że niekoniecznie.

In order not to lose Austrian citizenship, it is absolutely necessary to apply before acquiring the foreign citizenship in writing for a permit of retention and to have it approved by written decision.

Equally, persons applying for Austrian citizenship need to give up their previous citizenship insofar as this is possible and reasonable for them. The assessment whether giving up the previous citizenship is possible or reasonable falls within the exclusive responsibility of the competent provincial government.

Wyjątkiem jest obywatelstwo nabyte w drodze urodzenia.
        • ayelen40 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:13
          Austriackie w drodze urodzenia? Znam paru Austriakow także z niemieckim paszportem.
          • konsta-is-me Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:21
            Bo można dostac niemieckie ( i zachować austriackie) jeśli ma się jednego rodzica z niemieckim obywatelstwem ( nie wiem jak z dalszymi przodkami).
          • profes79 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:25
            NIe austriackie tylko inne - jak dziecko urodzi się np. z małżeństwa polsko austriackiego to może mieć obydwa paszporty i nie musi się zrzekać polskiego nawet po uzyskaniu pełnoletności.
    • mayaalex Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:09
      W imieniu dzieci zlozylam juz wnioski (trzeba to tutaj zrobic przed 12 rokiem zycia, potem musialyby czekac do osiemnastki i zlozyc same), powinnam miec odpowiedz do konca roku. Ja na razie czekam - w zwiazku z warunkami finansowymi u mnie w pracy, sa inne dla lokalsow i nie-lokalsow.
      Moj maz mowi, ze paszportow nigdy za wiele, wkrotce bedzie sie staral o trzeci smile
    • kura17 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:17
      mieszkam w Niemczech i nie mam niemieckiego.
      mysle, ze jedynym powodem o staranie sie przeze mnie o podwojne obywatelstwo byloby wyjscie Polski z uni ...
    • karmello29 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:36
      agdzieztam napisała:

> W związku z wątkiem Bananas o wyjściu z Unii i do dziewczyn mieszkających na st
      > ałe poza Polską. Czy macie podwójne obywatelstwo (o ile to możliwe? Bo ponoć w
      > Austrii nie?) Macie tak "sobie a muzom" czy zdecydowalyscie się z jakiegoś powo
      > du? Ja 22 lata mieszkam we Włoszech i nigdy mi się tego nie chcialo załatwiać,
      > ale wojna na Ukrainie i skrajne rządy PiSu (choć u nas też nie różowo, o nie) s
      > powodowały, że zebrałam d. w troki, jak moja babcia mawiała, i skompletowałam o
      > raz złożyłam papiery do obywatelstwa. Nie, żebym w cuda wierzyła, ale mieć drug
      > i paszport to zawsze druga możliwość .... nie wiem czego, czegoś, chyba wyboru.
      > Szansy? No ze dwa lata sobie na to poczekam, włoski świat biurokracji, a przez
      > te dwa lata wszystko może się zdarzyć. A jednocześnie myślę o historii Bodo, k
      > ojarzycie? Jego właśnie szwajcarski paszport uziemił, bo nie załapał się na zwo
      > lnienie Polaków z łagrów, o ile dobrze pamiętam te historię. A więc. Macie podw
      > ójne obywatelstwo? W jakich okolicznościach zdecydowalyscie się o nie starać?

moja corka ma hiszpańskie i francuskie po ojcu,jak coś to się zawijam z nią wink
    • sylwiastka Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:39
      Mieszkam w Niemczech i planuje sie starac o Niemieckie obywatelstwo.Moja motywacja i bedzie zalezec od wyniku wyborow. 3 kadencja PIS zacheci mnie aby wreszcie zaczac sie uczyc jezyka i przygotowac do testu jezykowego i kultury oraz isc na kurs integracyjny. Pracuje i obracam sie w bance anglojezycznej, mam tez jeszcze troche do rezydentury podatkowej. Natomiast wiem, ze system jest zakorkowany na conajmniej 2 lata, wiec bez przesady z tym pospiechem. Chcge byc obywatelka UE, to sie liczy dla mnie najbardziej.
      • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:32
        >Natomiast wiem, ze system jest zakorkowany na conajmniej 2 lata wiec bez przesady z tym pospiechem.

Wyjasnij dokladnie co przez to rozumiesz. Ze PIS nie moze zrobic cyrku jak Pilsudski niegdys wjezdzajac do sejmu i przejmujac wladze? Aha
        • sylwiastka Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:58
          Co to za tryb rozkazujacy?! Jaki PIS i Pilsudski?
          Niemiecki system rozpatrujacy wnioski sie zakorkowal. W tym roku w duzych miastach nie da sie zapisac na wizyte w urzedzie do zlozenia wniosku o obywatelstwo. Wnioski sa natomiast tez czekaja w dlugiej kolejce.
          • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 13.10.23, 18:22
            Myślalam ze mowisz ze zanim w Polsce wprowadziliby to 2 lata i ze o zakorkowaniu mowisz w kontekscie ze od razu by śie Psiury tym nie zajely. Tryb rozkazujacy wymaga wykrzyknika. To nie byl rozkaz.
            • al_sahra Re: Obywatelstwo 14.10.23, 01:27
              princesswhitewolf napisała:

> Tryb rozkazujacy
              > wymaga wykrzyknika.

To jest piękne . Princess tym razem jako specjalistka od gramatyki.
      • ayelen40 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 07:11
        Rezydenturę podatkową to się po upływie pół roku uzyskuje. Czyli bardzo długa droga jeszcze przed Tobą do obywatelstwa... Wiesz, że trzeba zdać egzamin językowy i z integracji (proste, ale skoro na co dzień używasz angielskiego...) i mieć uzyskane prawo do emerytury niemieckiej (5 lat pracy z ubezpieczeniem społecznym).
        • sylwiastka Re: Obywatelstwo 14.10.23, 09:51
          Dzieki za sprostowanie, chodzilo mi o 5 lat placenia skladek i podatkow do systemu niemieckiego. Kilka lat mieszkalam na terenie Niemiec, ale pracowalam w instytucji, ktora byla organizacja miedzyrzadowa (jak ONZ) i nie placilam skladek do systemu krajowego. O te lata mi sie nie licza. Mam teraz inna prace i od kilku lat juz normalnie odprowadzam skladki i rozliczam sie z podatkow. W 2024 maja sie zmienic przepisy wiec zobacze jakie beda wymogi, ale mam czasu akurat tyle aby sie przygotowac do egzaminow. I nie ukrywam, ze chce wykonac plan minimum, zabezpieczyc moj status jako obywatelki UE i nadal moc prowadzic zycie ekspaty.
    • sueellen Re: Obywatelstwo 12.10.23, 20:56
      Tak, mam podwójne, moje dzieci tez. W sumie moje dzieci mogłyby mieć potrójne ale polskiego paszportu im już nie wyrabiałam. Co za dużo to niezdrowo, a na angielskim i hiszpańskim niemal wszystkie drzwi maja otwarte..
      • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:01
        Pamiętaj tylko, że twoje dzieci w Polsce mogą być traktowane jako Polacy. Obojętnie, czy mają paszport czy nie mają, bo takie jest polskie prawo krwi. Chyba, że ty się polskiego obywatelstwa pozbyłaś przed ich urodzeniem.
        • arista80 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:10
          Moje dzieci Tez maja tylko wloski passport. Nigdy Nie bylo problemow podczas podrozy do Polski.
          • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:24
            Ja też jeżdżę na niemieckim paszporcie do Polski i nigdy nie miałam problemów. Potwierdzałam też swoją tożsamość niemieckim paszportem u polskiego notariusza. Ale to nie zmienia sytuacji, że Polacy oraz dzieci Polaków powinni legitymować się w Polsce polskim dokumentem.
            W przypadku obywateli Unii przymyka się na to oko, w przypadku obywateli krajów poza Unii jest już gorzej. Takiemu dziecku mogą odmówić zezwolenia wejścia w Polsce do samolotu wylatującego poza Unię. Takie sytuacje już były.
            I nie wiesz, jak rozwinie się sytuacja w Polsce i co przyniesie przyszłość. Brak polskiego dokumentu przy podejrzeniu o polskie pochodzenie może stać się kiedyś problemem. Poza tym, jesteś wtedy w czarnej doopie, bo włoskie władze nie mają wtedy większej możliwości interwencji, bo Polska ma do twoich dzieci jako urodzonych z polskiej matki swoje "prawo".
            • arista80 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:37
              Ale jakie "prawo" moze miec Polska do.moich dzieci jezeli maja one wloski dokument (doklafnie to podrozuja na dowodzie osobistym, bo we Wloszech Maja je just dzieci) poswiadczajacy ze mieszkaja we Wloszech a na dokumencie jest dodatkowo moje nazwisko ktore oznacza Moja zgode na ich podroze? Zalozmy ze jakis swirusowaty urzednik je zatrzyma I co dalej skoro ze wszystkich dokumentow jasno wynika ze centrum.zycia moich dzieci jest we Wloszech?
              • profes79 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:41
                W Polsce mają obowiązek posługiwać się polskimi dokumentami a granicę Polski przekraczać na polskim paszporcie lub dowodzie osobistym.
                • arista80 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:46
                  Moje dzieci Nie maja polskicj dokumentow. W swietle prawa sa obywatelami wloskimi.
                  • profes79 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:54
                    Nie. Brak polskich dokumentów nie oznacza, że nie mają obywatelstwa polskiego. Kiedyś możesz się zdziwić.
                  • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:59
                    arista80 napisała:

> Moje dzieci Nie maja polskicj dokumentow. W swietle prawa sa obywatelami wloski
                    > mi.

Nie upieraj się przy swojej naiwności. Twoje dzieci w świetle polskiego prawa są Polakami, bo mają polską matkę. To jest prawo krwi. Nie musisz im więc nawet niczego wyrabiać, jak będą chciały to powołają się w Polsce na swoje pochodzenie i uzyskają polskie dokumenty bez problemu.
                    Tylko to działa także także w dwie strony - one mają prawo do polskiego obywatelstwa i mają także przebywając w Polsce obowiązki jako Polacy. Włoskie obywatelstwo ich w Polsce nie chroni, bo w Włoszech można mieć zresztą podwójne, nie ma reguły tylko jedno i żadnego drugiego.
                    Musisz sobie z tego zdawać sprawę, bo jak twoje dzieci będą miały w Polsce konflikt z prawem i ktoś pogrzebie w papierach, to może być różnie. W ekstremalnym przypadku twoje dzieci mogą przypadkowo przebywając w Polsce być w ramach powszechnej mobilizacji wcielone nawet do polskiego wojska. To mało prawdopodobny scenariusz, ale jak najbardziej możliwy.
                    • ichi51e Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:03
                      Ciekawe. Czy są jakieś akty prawne w tej sprawie?
                      • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:11
                        Powątpiewasz? Gov.pl podaje:
                        Dziecko urodzone z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie, nabywa z mocy prawa obywatelstwo polskie bez względu na miejsce urodzenia dziecka (w Polsce lub za granicą).

A polskiego obywatelstwa nie można sobie ignorować, bo się go nie chce. Można się go zrzec, ale to oficjalna procedura z wnioskiem o zgodę do prezydenta kraju i opłatą.
                        • ichi51e Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:47
                          Tym niemniej dopóki akt urodzenia nie został uznany ktoś taki nie ma jak udowodnic ze jest polskim obywatelem.
                          Były przecież straszne przepychanki bo się okazało ze urzędnik nie umie wpisać aktu urodzenia w którym są dwie matki/dwaj ojcowie.
                          bip.brpo.gov.pl/sites/default/files/Do%20MSWiA%20ws.%20odmowy%20transkrypcji%20zagranicznego%20aktu%20urodzenia%20oraz%20odmowy%20potwierdzenia%20obywatelstwa%20polskiego%20dzieci%20ze%20związków%20osób%20tej%20samej%20płci.pdf
                          • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 23:21
                            ichi51e napisała:

>
                            > Były przecież straszne przepychanki bo się okazało ze urzędnik nie umie wpisać
                            > aktu urodzenia w którym są dwie matki/dwaj ojcowie.

Ale to inna sprawa i chodziło o ideologię. Jak polskie państwo chce komuś zrobić na złość, to zrobi. Przypadki odmowy wylotu emigranckich dziećmi bez polskich paszportów (głównie do USA) też już były.
                            • sueellen Re: Obywatelstwo 13.10.23, 08:40
                              snakelilith napisała:

> ichi51e napisała:
                              >
                              > >
                              > > Były przecież straszne przepychanki bo się okazało ze urzędnik nie umie w
                              > pisać
                              > > aktu urodzenia w którym są dwie matki/dwaj ojcowie.
                              >
                              >
                              > Ale to inna sprawa i chodziło o ideologię. Jak polskie państwo chce komuś zrobi
                              > ć na złość, to zrobi. Przypadki odmowy wylotu emigranckich dziećmi bez polskich
                              > paszportów (głównie do USA) też już były.

Nie twierdze, ze takich przypadków nie było, ale musiały być naprawdę jednostkowe, inaczej każdy obcokrajowiec z polskimi korzeniami i o polsko brzmiącym nazwisku miałby problemy przy wyjeździe z Polski. A tak przecież nie jest.
                              • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 11:41
                                sueellen napisała:

> Nie twierdze, ze takich przypadków nie było, ale musiały być naprawdę jednostko
                                > we, inaczej każdy obcokrajowiec z polskimi korzeniami i o polsko brzmiącym nazw
                                > isku miałby problemy przy wyjeździe z Polski. A tak przecież nie jest.

A gdzie ja piszę, że jest? Sama jeżdżę na obcym paszporcie i specjalnie nie chodzę w Polsce kanałami, ale przynajmniej zdaję sobie sprawę z tego co robię i nie wykluczam, że kiedyś nie będzie to już możliwe, a ty chcesz negować fakty.
                      • karmello29 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 12:20
                        ichi51e napisała:

> Ciekawe. Czy są jakieś akty prawne w tej sprawie?

snejk ma racje ,prawo krwi jesli jeden z rodzicow jest obywatelem.
                        Moja corka jest Hiszpanką w Hiszpanii ale w Polsce Polką .brzmi jak pleonazm ale niestety tak jest.
                        nie wiem tylko jak jest jesli sie zrzekasz ale ja nie chce na razie aby sie pozbyła polskiego ,zobaczymy z czasem.
                        >
                        • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 12:28
                          karmello29 napisała:

> nie wiem tylko jak jest jesli sie zrzekasz ale ja nie chce na razie aby sie poz
                          > była polskiego ,zobaczymy z czasem.

Jak się zrzekasz, to się zrzekasz i przestajesz być polskim obywatelem. Tyle tylko, że wniosek do prezydenta RP kosztuje aktualnie 360 euro i wcale nie musisz dostać zgody. Trzeba być zdaje się też pełnoletnim.
                    • arista80 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:10
                      Wlasnie z tego powodu moim.dzieciom (szczegolnie synowi) nie wyrabialam polskiego paszportu. Ja w Polsce Nie jestem just nigdzie zameldowana wiec taka sytuacja to by bylo jakies ekstremum. Jezeli bedzie istnialo take ryzyko, to po' prostu Jak bedzie starszy przestanie jezdzic do Polski (idem corka).
                      • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:22
                        arista80 napisała:

> Wlasnie z tego powodu moim.dzieciom (szczegolnie synowi) nie wyrabialam polskie
                        > go paszportu. Ja w Polsce Nie jestem just nigdzie zameldowana wiec taka sytuacj
                        > a to by bylo jakies ekstremum.

Nie ma znaczenia. Ja nie posiadam też ważnego polskiego paszportu i nie jestem nigdzie w Polsce zameldowana. Od 35 lat posiadam niemieckie obywatelstwo i wszędzie legitymuję się niemieckim paszportem. We wszystkich krajach świata jestem więc Niemką, tylko w Polsce jestem Polką. Punkt. Kropka. I u twoich dzieci jest tak samo, bo mają matkę Polkę. Niezależnie od tego, gdzie się urodziły i jakie mają (inne) paszporty. I tak, by nie narażać się na widzimisię polskiej regulacji prawnej pozostaje tylko unikanie Polski.
                        • profes79 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:37
                          To nie jest widzimisię - takie regulacje obowiązują w większości cywilizowanych krajów, wliczając w to Niemcy.
                          • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:51
                            profes79 napisał:

> To nie jest widzimisię - takie regulacje obowiązują w większości cywilizowanych
                            > krajów, wliczając w to Niemcy.
                            >

Nie. W Niemczech jest tak, że przyjmując obce obywatelstwo możesz niemieckie bezproblemowo odrzucić. W wielu przypadków odbywa się to nawet automatycznie (§ 25 StAG) jeżeli nie złoży się wniosku, że chce się niemieckie zatrzymać (jeżeli jest to możliwe). Nie jest to więc akt łaski prezydenta jak w Polsce.
                            • profes79 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:57
                              Nie w tym rzecz - mówię o tym, że jak jesteś w Niemczech i masz podwójne obywatelstwo to jesteś i tak traktowana jak Niemiec. Kwestia rezygnacji z obywatelstwa w różnych krajach wygląda kompletnie różnie - patrz case Sikorskiego który w UK po prostu złożył oświadczenie, że zrzeka się obywatelstwa UK i dostał odpowiednie pokwitowanie, że tak, zrzekł się i już nie jest poddanym Korony.
                              • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 23:13
                                profes79 napisał:

> . Kwestia rezygnacji z obywatelstw
                                > a w różnych krajach wygląda kompletnie różnie -

Ale to zasadnicza kwestia. W Polsce jestem niewolnikiem i co gorsza przenoszę to na swoje dzieci, które nie mają po uzyskaniu pełnoletności możliwości decyzji, kim chcą być.
                  • panna.nasturcja Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:58
                    Nie, w Polsce Twoje dzieci są Polakami. Nie muszą w tym celu mieć paszportu. Są Polakami, bo ich matka jest Polką.
                  • magdallenac Re: Obywatelstwo 13.10.23, 01:56
                    arista80 napisała:

> Moje dzieci Nie maja polskicj dokumentow. W swietle prawa sa obywatelami wloski
                    > mi.

Ty tak na poważnie?🤣
              • panna.nasturcja Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:57
                Twoje dzieci są Polakami, w Polsce mają obowiazek posługiwać się polskimi dokumentami. Znajomej dzieci nie wypuszczono w Polski na lotnisku, bo miały inne paszporty, ich ojciec nie jest Polakiem.
                • arista80 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 23:07
                  I co potem bylo z tymi dziecmi? W jakus sposob musialy chyba wrocic do ich kraju.
                  • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 23:15
                    arista80 napisała:

> I co potem bylo z tymi dziecmi? W jakus sposob musialy chyba wrocic do ich kra
                    > ju.

Normalnie. Trzeba było pewnie wyrobić im w Polsce dokument. To trochę trwa, trochę kosztuje, także nerwów, ale się da. To więc tylko szykana.
                    • arista80 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 23:21
                      Czyli po prostu sprowadza do.tego by wydoic z czlowieka forse i przy okazji pokszac "wyzszosc" systemu.
                      • szara.myszka.555 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 18:59
                        "by wydoic z czlowieka forse"

dowody osobiste są darmowe.
                        • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 19:14
                          szara.myszka.555 napisała:

> dowody osobiste są darmowe.

Dowód osobisty możesz wyrobić tylko w Polsce. Emigranci nie zawsze mają taką możliwość.
                • bi_scotti Re: Obywatelstwo 13.10.23, 01:44
                  Czytam o tych stories z lotnisk/granic i, truly speaking, nadziwic sie nie moge. Albo ja & moja rodzina jestesmy tak super lucky, albo ci inni ludzie sa wybitnie pechowi. Wszyscy latamy do PL co jakis czas (ja najczesciej) w roznych sprawach, na rozna dlugosc czasu, ladujac nie tylko w Warszawie. I nie raz, nie dwa, nie trzy zdarzylo sie, ze ktores z nas lecialo/enter PL wylacznie z Canadian passport, bo polski akurat sie byl przedawnil albo (o wstydzie!) zostal zapomniany. No i never-ever zadne z nas nie mialo jakichkolwiek problemow z wylotem. Zaczynam zalowac, ze nie kupuje lotto tickets - a nuz ten luck z polskiej grancy przeklada sie jakos na wygrane w 6x49 wink Jako zabobonna baba wlasnie zaczynam sie martwic, ze moglam tym wpisem jinx bezproblemowe wyloty z PL w przyszlosci wink Cheers.
                  • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 12:03
                    bi_scotti napisała:

> Czytam o tych stories z lotnisk/granic i, truly speaking, nadziwic sie nie moge
                    > . Albo ja & moja rodzina jestesmy tak super lucky, albo ci inni ludzie sa wybit
                    > nie pechowi.

Nie twoja rodzina jest super lucky, bo tak odbywa się w większości przypadków, ale ci inni są wybitnie pechowi, bo ktoś tam na lotnisku/granicy chciał być bardziej papieski od papieża.
                    Ale Polska nie jst specjalnie stabilnym krajem i w ciągu ostatnich 100 lat działy się w nim różne rzeczy, to trzeba wziąć pod uwagę.
                    Ja byłam na przykład w Polsce teraz na początku października. I akurat w dniu wyjazdu prasę obiegła informacja, że planowane są kontrole na polskiej granicy. Jak się okazało, wszystko pic na wodę, w Zgorzelcu po obu stronach nawet pies z kulawą nogą nie oglądał kto wjeżdża i wyjeżdża, ale mogło być też inaczej i już brak mojego polskiego dokumentu mógłby komuś wpaść w oko.
                    • konsta-is-me Re: Obywatelstwo 13.10.23, 19:33
                      Żaden pic na wodę -kontrole były już wcześniej.
                      Wyrywkowe. I głównie w busach, praktycznie za każdym razem jak jechałam flixbusem, był kontrola.
                      Teraz też, tylko trochę częściej ,sprawdzają tez czasem auta.
                      Nikt nie twierdził ,że będą sprawdzać teraz dosłownie każdego wjezdzajacego ,coś źle zrozumiałaś.
                      • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 20:04
                        konsta-is-me napisała:

>
                        > Nikt nie twierdził ,że będą sprawdzać teraz dosłownie każdego wjezdzajacego ,
                        > coś źle zrozumiałaś.

By tak to zrozumieć, trzeba mieć chyba IQ rozwielitki, znaczące, że przenosisz na mnie swoje słabości.
                        Ja pisałam o tym, że w Zgorzelcu na A4 nie było żadnej kontroli, żadnej. Nie było tam też żadnych pracowników granicznych. Zero. Po obu stronach granicy. Dopiero gdzieś sporo dalej po niemieckiej stronie stał na parkingu niemiecki radiowóz policyjny.
                  • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:27
                    W czasie pandemii nie wsiadlabys do samolotu do Polski bez polskiego paszportu. Mógł być nawet przedawniony.
                    • bi_scotti Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:09
                      Definitely not true - w czasie Covid bylam w PL 3 razy, za kazdym razem wylacznie z Canadian passport, bo polski byl nieaktualny. Przylecialam, wysiadlam, pobylam, wsiadlam, przelecialam over Atlantic, wrocilam & repeat & repeat wink Cheers.
                    • budyniowatowe Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:10
                      muszebosieudusze napisała:

> W czasie pandemii nie wsiadlabys do samolotu do Polski bez polskiego paszportu.
                      > Mógł być nawet przedawniony.
                      >

Wsiadlam na kanadyjskim paszporcie. Lecialam na poczatku czerwca 2020, pre dni po tym jak otworzyli granice.
                      Lecialam przez Niemcy bo nie bylo jeszcze bezposrednich lotow do Polski.
                      • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:20
                        No a jak już były to bez polskiego paszportu by cię nie wpuścili. Właśnie trzeba było kombinować naokoło, bliska osoba musiała dymac do domu po (nieważny) polski paszport.
                        • bi_scotti Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:22
                          Again, to nie jest prawda w stosunku do "wszystkich" podrozujacych do PL w czasie Covid - not my experience x 3! Cheers.
                          • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 20:22
                            Ty nie miałaś problemu, ja znam takich co mieli a i mnie na amerykańskim lotnisku po nazwisku wywoływali i kazali pokazać polskimpaszport. Ale to nie nie kazali wiec nieprawda. OOOOk.
                            • bi_scotti Re: Obywatelstwo 13.10.23, 22:51

> Ty nie miałaś problemu, ja znam takich co mieli a i mnie na amerykańskim lotnis
                              > ku po nazwisku wywoływali i kazali pokazać polskimpaszport. Ale to nie nie kaza
                              > li wiec nieprawda. OOOOk.
                              >

Hey, to Twoje slowa: W czasie pandemii nie wsiadlabys do samolotu do Polski bez polskiego paszportu. Mógł być nawet przedawniony.
                              Odpowiedzialysmy wiec Ci (Budyniowate & moi), ze kazda z nas, owszem, wsiadla, ja nawet 3 razy. Ergo Twoje kategoryczne stwierdzenie, ze "bys nie" mija sie z prawda. That's it. Gdy sie uzywa blanket statements, trzeba byc przygotowanym na przyklady, ze generalization nie dziala. Life.
                        • budyniowatowe Re: Obywatelstwo 13.10.23, 19:54

> No a jak już były to bez polskiego paszportu by cię nie wpuścili. Właśnie trzeb
                          > a było kombinować naokoło, bliska osoba musiała dymac do domu po (nieważny) pol
                          > ski paszport.
                          >

Alez wpuscili mnie i nic nie kombinowalam. Drugi raz lecialam w pazdzierniku 2020 prosto do Warszawy i tez nikt zadnych problemow nie robil. I nie ja jedna podrozowalam na niepolskim paszposrcie. Nikomu nie robili problemow.

• muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 20:23
                            Ale kojarzysz, ze przepisy się wtedy zmieniały co kilka tygodni?
              • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:25
                Na razie nie maja żadnego problemu, ale jeśli Polska wyleci z Unii to np. nie będą mogły przebywać w Polsce dłużej niż ileś tam dni cięgiem, poza tym jeśli masz w Polsce coś co mogą odziedziczyć to też brak polskich dokumentów rodzi jakieś utrudnienia.
                • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:42

> poza tym jeśli ma
                  > sz w Polsce coś co mogą odziedziczyć to też brak polskich dokumentów rodzi jaki
                  > eś utrudnienia.
                  >

Akurat dziedziczenie nie jest problemem. To tylko może być przekazywane dalej, przez granicę, tak że urząd skarbowy w nowym kraju można zgłosić się po podatek.
                  • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:47
                    Ja mam wszystkie paszporty swoje i dzieci podwójne więc się w to nie zagłębiam ale znam osoby które na citi ten paszport właśnie wyrabiały a i sama jak byłam w Polsce w urzędzie to bykybgam osoby które właśnie te rzeczy epatowały bo pradziad posiadał jakieś morgi.
                    • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:59

> Ja mam wszystkie paszporty swoje i dzieci podwójne więc się w to nie zagłębiam
                      > ale znam osoby które na citi ten paszport właśnie wyrabiały a i sama jak byłam
                      > w Polsce w urzędzie to bykybgam osoby które właśnie te rzeczy epatowały bo prad
                      > ziad posiadał jakieś morgi.
                      >

Ja sama oddziedziczyłam coś w Polsce. Sprawa niewarta większego zachodu, ale trzeba było uregulować sprawę spadkową. Też mam podwójne obywatelstwo. U polskiego notariusza legitymowałam się niemieckim dowodem osobistym i polską metryką urodzenia. Podarowali mi nawet bzdurny przepis wymagający od kobiet zamężnych zamiast metryki odpis aktu ślubu, bo zachowałam swoje nazwisko.
                      Przy okazji przekonałam się, że urzędy polskie i niemieckie jak najbardziej ze sobą sprawnie komunikują, bo miałam w polskiej metryce wydanej w polskim urzędzie adnotację o ślubie w Niemczech z niemieckim obywatelem bez powiązań z Polską, a nigdzie tego w Polsce nie zgłaszałam. Więc forumki myślące, że ich dzieci urodzone i zarejestrowane w innych krajach Europy są dla polskich urzędów niewidzialne, są naiwne.
                      • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:22
                        No ale miałaś tę polską metrykę. A jak ktoś się urodził za granicą i rodzice mu metryki nie umiejacowili a do tego zmienił nazwisko po ślubie to musiał się nakombinować.
                        • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:27

> No ale miałaś tę polską metrykę. A jak ktoś się urodził za granicą i rodzice mu
                          > metryki nie umiejacowili a do tego zmienił nazwisko po ślubie to musiał się na
                          > kombinować.
                          >

Metryka jest potrzebna do udowodnienia pokrewieństwa ze zmarłym, gdy ten nie zostawił testamentu. Nie wiem czyy jest wymagana, gdy jest się nazwaną imiennie w testamencie. W każdym razie nie ma potrzeby posiadania polskiego obywatelstwa. Dziedziczyć mogą także cudzoziemcy.
                          • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:01
                            Niemniej po coś te dokumenty wyrabiają, a przynajmniej kiedyś wyrabiali, może to kwestia podatków od spadku?
                        • arista80 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:39
                          Ja kilka lat temu chcialam zalozyc konto w polskim banku i nie dalo rady. Mimo wpisania polskiego PESELU w Polsce nie istnialam z prostego powodu. Po wyprowadzce do Wloch zostalam wymeldowana. Moje dzieci nie maja nawet umiejscowionego aktu urodzenia, po prostu nic. Fakt ze do Polski az tak czesto nie jezdzimy, ale nigdy nie bylo problemu, a dodatkowo raz corka, mimo wloskiego dokumentu, dostala znizke na wejscie do polskiego muzeum.
                          Nie upieram sie, byc moze kiedys znajdzie sie jakis nadgorliwiec, ktory sie przyczepi, jednak abstrahujac na ile moje dzieci sa Polakami a na ile Wlochami, to przede wszystkim sa obywatelami UE i juz to daje im prawo do swobodnego przemieszczania sie.
                          • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:54
                            arista80 napisała:

> JMoje dzieci nie maja nawet umiejscowionego a
                            > ktu urodzenia, po prostu nic.

Włochy są w Unii, a Unia ma swoje wspólne regulacje. Jak napisałam, mój ślub zawarty w Niemczech z niemieckim obywatelem, który nie ma żadnych powiązań z Polską, jest odnotowany w mojej polskiej metryce, którą w tym roku załatwiłam sobie w polskim urzędzie. Żadnego polskiego urzędu o tym ślubie nie informowałam, nie jestem w Polsce zameldowana i nie miałam tam żadnych interesów. Mam tylko pesel.
                            Jeżeli więc we włoskim urzędzie rejestrujesz urodzenie dziecka i figurujesz tam jako osoba z podwójnym obywatelstwem, to informacja o urodzeniu tych dzieci podawana jest dalej do Polski, nawet jak oficjalnie nie są tam zameldowane i nie posiadają peselu. Jestem tego pewna.
                            • arista80 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:02
                              Nie upieram sie, byc moze tak jest, jakkolwiek o ile rozumiem wzmozone kontrole dokumentow przy locie do krajow takich jak USA czy Kanada (czy tez generalnie krajow nie bedacych w UE), to poki co zarowno Polska jak i Wlochy sa w UE i juz na tej podstawie moje dzieciaki moga swobodnie podrozowac i zaden straznik nie powinien przyczepic sie, bo niezalenie czy sa traktowani jako Polacy czy Wlosi - sa obywatelami UE.
                • bi_scotti Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:14

> jeśli ma
                  > sz w Polsce coś co mogą odziedziczyć to też brak polskich dokumentów rodzi jaki
                  > eś utrudnienia.
                  >

Dziedziczylam juz kilka razy w 3 polskich miastach - zawsze wystarczyl jeden (jeden!) document potwierdzajacy kim jestem - polski paszport nie byl do tego porzebny. Nie ma sie co straszyc - biurokracja jest wszedzie na swiecie (including PL) & warto byc ready ale tak ogolnie to w PL urzednicy sa w wiekszosci uprzejmi & helpful. Life.
        • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:34
          >Pamiętaj tylko, że twoje dzieci w Polsce mogą być traktowane jako Polacy.

Chyba ze sie zmieni prawo. Z ta miloscia do emigrantow jaka maja Pisuary to nigdy nic nie wiadomo
          • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:48

> Chyba ze sie zmieni prawo. Z ta miloscia do emigrantow jaka maja Pisuary to nig
            > dy nic nie wiadomo

Nie rozśmieszaj ludzi. Polska od zawsze utrudniała ludziom oddanie polskiego obywatelstwa i mało prawdopodobne, że PIS nagle zrobi się hojny i machnie na emigrantów ręką. Już teraz przecież każą sobie za wniosek o pozbycie się polskiego obywatelstwa słono płacić. I nie muszą ci przy tym zgody nawet dać. Więc mogą tych ludzi z pdowójnym obywatelstwem przetrzymywać w Polsce jak długo się da i wyciskać za wykup pozwolenia wyjazdu jak cytrynę. Ja pamiętam jeszcze też, że ludzie, którzy w latach 60-70tych próbowali składać wnioski o wyjazd na stałe do Niemiec ze względu na pochodzenie musieli liczyć się z represjami władzy, a PiS to przecież PRL bis, albo do tego podąża.
            • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:38
              Ale ja o tym nie mowie. Chodzi mi o to ze moga zaczac wymuszac by dzieci mialy wyrabiane paszport so okreslanego wieku
              • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:52
                Przecież wymuszają. Prawo tego wymaga. To, że ludzie ignorują, to inna sprawa.
                • profes79 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:58
                  Nie wymuszają. W PL nie masz obowiązku posiadania paszportu.
                  • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 23:09
                    profes79 napisał:

> Nie wymuszają. W PL nie masz obowiązku posiadania paszportu.
                    >

Masz obowiązek przekraczając polską granicę leigitymowania się polskim dokumentem. Przecież my piszemy o dzieciach emigrantów, które z jakiego powodu przyjeżdżają do Polski. Gdy ktoś do Polski nie przyjeżdża, to polski dokument, dowód /paszport/whatever, może mu zwisać i powiewać.
                    • profes79 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 06:36
                      Ale to samo dotyczy każdego innego kraju. Na stronach UK swego czasu widziałem ostrzeżenia, żeby zwracać uwagę na jakim paszporcie przekracza się granicę, bo od tego zależą procedury i traktowanie - ktoś kto ma paszport dajmy na to RPA i USA inaczej będzie traktowany jak przekroczy granicę na jednym a inaczej jak na drugim. A jak się ma paszport UK to należy granicę przekraczać na paszporcie UK. I to nie jest polskim wymysłem. Akurat pomijając problemy ze zrzeczeniem się obywatelstwa nie odbiegamy tu od standardów.
                      • kandyzowana3x Re: Obywatelstwo 13.10.23, 06:58
                        Tak, większość krajów nakazuje obywatelom swoich państw posługiwania się właściwymi krajowi dokumentami. Tłumacząc to na język praktyczny, nie możesz zatajać, że jesteś obywatelem danego kraju. ( w praktyce to chyba bardzo różnie wychodzi).
                        • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 07:36
                          W latach 90. mimo polskiego obywatelstwa, można było dostać wize do niemieckiego paszportu.
                      • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 11:54
                        profes79 napisał:

> A jak się ma paszport UK to należy granicę przekraczać na paszporcie
                        > UK. I to nie jest polskim wymysłem. Akurat pomijając problemy ze zrzeczeniem si
                        > ę obywatelstwa nie odbiegamy tu od standardów.

No i bardzo dobrze. Ja nie mam nic przeciwko temu, że ktoś posiadający z własnej woli więcej obywatelstw legitymował się tym w danym kraju należnym. Ja osobiście chciałabym w prosty sposób móc tego polskiego się pozbyć, by nie był on dla kulą u nogi, gdy zechcę do Polski przyjechać turystycznie, albo odwiedzić grób kogoś bliskiego. A teraz taką kulą jest, bo już samo wyrobienie polskich dokumentów jest upierdliwe, tym bardziej, że te dokumenty do niczego w ostatnich 35 latach nie były mi potrzebne i nie planuję, by były w przyszłości.

• sueellen Re: Obywatelstwo 12.10.23, 22:40
          Najpierw ktoś musi skojarzyć że mają polskie korzenie. Przy niepolskich nazwiskach I imionach szansa jak wygranie w totka...
          • snakelilith Re: Obywatelstwo 12.10.23, 23:03
            sueellen napisała:

> Najpierw ktoś musi skojarzyć że mają polskie korzenie. Przy niepolskich nazwisk
            > ach I imionach szansa jak wygranie w totka...

W normalnej sytuacji nie. Ale ty masz w paszporcie zapewne polskie miejsce urodzenia i podróżując wspólnie z dziećmi stajecie się dla urzędników granicznych i policji od razu jako grupa z tym samym nazwiskiem podejrzani. Nie licz na to, że ludzie są głupi i nie wiedzą, że jesteś Polką. Jeżeli ktoś będzie chciał ci zrobić na złość, to może to zrobić. Inną sytuacją jest, gdy twoje dzieci podróżując już same, wpadną w Polsce w konflikt z prawem. Do pełnej identyfikacji mogą być potrzebne dane rodziców.
            I ja też jeżdżę do Polski na obcym paszporcie licząc na to, że nikogo to nie zainteresuje, ale zdaję sobie sprawę, że może być inaczej.
            • leyla76 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 07:58
              No właśnie, była niedawno sytuacja, że nie pozwolono wylecieć 9cio latkowi.

www.eska.pl/slaskie/katowice-airport-9-latek-z-amerykanskim-paszportem-nie-polecial-na-wakacje-zostal-w-polsce-aa-DrM9-86eZ-gU4V.html
              • sueellen Re: Obywatelstwo 13.10.23, 08:50
                leyla76 napisała:

> No właśnie, była niedawno sytuacja, że nie pozwolono wylecieć 9cio latkowi.
                >
                > www.eska.pl/slaskie/katowice-airport-9-latek-z-amerykanskim-paszportem-nie-polecial-na-wakacje-zostal-w-polsce-aa-DrM9-86eZ-gU4V.html

Młody podróżnik miał polski dowód osobisty oraz amerykański paszport.

Czyli chłopiec mieszkał w Polsce, ale nie miał wyrobionego polskie paszportu, Moje dzieci są urodzone poza granicami kraju, podróżują do/z Polski na angielskich paszportach. Do tego po Brexicie nawet jeśli lecimy razem, odprawiamy się w różnych bramkach. Nie wiem jakim cudem by je "złapano"... Ja bym się nie odważyła lecieć na angielskim ze swoim miejscem urodzenia (Polska).
                • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 11:38
                  sueellen napisała:

> Nie wiem jakim cudem by je "złapano"...

Takim cudem, że ktoś może chcieć takie osoby wyłapywać i przy dzisiejszych możliwościach elektronicznych jest to możliwe. Ja wiem, jak gnojono ludzi w latach komunizmu i nie ufam dlatego rządom zdążającym w stronę podobnej dyktatury. Tym bardziej takim, które w ogóle nie kryją swojej niechęci dla europejskich wartości. To może jeszcze nie dziś, może nigdy, ale lepiej byś zdawała sobie sprawę, że twoje dzieci są w Polsce Polakami.
                  • sueellen Re: Obywatelstwo 13.10.23, 12:02
                    snakelilith napisała:

> sueellen napisała:
                    >
                    > > Nie wiem jakim cudem by je "złapano"...
                    >
                    > Takim cudem, że ktoś może chcieć takie osoby wyłapywać i przy dzisiejszych możl
                    > iwościach elektronicznych jest to możliwe. Ja wiem, jak gnojono ludzi w latach
                    > komunizmu i nie ufam dlatego rządom zdążającym w stronę podobnej dyktatury. Tym
                    > bardziej takim, które w ogóle nie kryją swojej niechęci dla europejskich warto
                    > ści. To może jeszcze nie dziś, może nigdy, ale lepiej byś zdawała sobie sprawę
                    > , że twoje dzieci są w Polsce Polakami.
                    Fantazja cię ponosi.
                    Poza tym jeśli polska stanie się krajem totalitarnym to moje dzieci i tak przestaną przyjeżdżać. Proste..
                    • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 12:06
                      sueellen napisała:

> Fantazja cię ponosi.
                      > Poza tym jeśli polska stanie się krajem totalitarnym to moje dzieci i tak przes
                      > taną przyjeżdżać. Proste..

Fantazja dyktatorów jest daleko szersza od mojej. Ja jestem tylko trochę starsza od ciebie i trochę więcej widziałam.
                      • sueellen Re: Obywatelstwo 13.10.23, 12:30
                        snakelilith napisała:

> sueellen napisała:
                        >
                        >
                        > > Fantazja cię ponosi.
                        > > Poza tym jeśli polska stanie się krajem totalitarnym to moje dzieci i tak
                        > przes
                        > > taną przyjeżdżać. Proste..
                        >
                        > Fantazja dyktatorów jest daleko szersza od mojej. Ja jestem tylko trochę starsz
                        > a od ciebie i trochę więcej widziałam.

Kiedy dyktatura osiągnie w Polsce punkt krytyczny, to brak polskiego paszportu dla kogoś kto w PL nie mieszka i nigdy nie mieszkał będzie błogosławieństwem.
                        • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 13:44
                          sueellen napisała:

> Kiedy dyktatura osiągnie w Polsce punkt krytyczny, to brak polskiego paszportu
                          > dla kogoś kto w PL nie mieszka i nigdy nie mieszkał będzie błogosławieństwem.

Jeżeli nie będzie musiał odwiedzić starej matki, albo nie wpadnie na kaprys odwiedzić grób ojca.
                          • sueellen Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:29
                            snakelilith napisała:

> sueellen napisała:
                            >
                            >
                            > > Kiedy dyktatura osiągnie w Polsce punkt krytyczny, to brak polskiego pasz
                            > portu
                            > > dla kogoś kto w PL nie mieszka i nigdy nie mieszkał będzie błogosławieńs
                            > twem.
                            >
                            > Jeżeli nie będzie musiał odwiedzić starej matki, albo nie wpadnie na kaprys odw
                            > iedzić grób ojca.

Starej matki w totalitarnej Polsce nie będzie, a pomysł jazdy do kraju totalitarnego zawsze wiąże się z ryzykiem bez względu na posiadany paszport...
              • ichi51e Re: Obywatelstwo 13.10.23, 14:42
                Zaraz zaraz - matkę tu chyba pogięło - po kiego licha pokazywała dowód osobisty dziecka?
                • sueellen Re: Obywatelstwo 14.10.23, 13:43
                  ichi51e napisała:

> Zaraz zaraz - matkę tu chyba pogięło - po kiego licha pokazywała dowód osobisty
                  > dziecka?
                  >

No właśnie. Wyraźnie zatrzymują obywateli polskich a nie obcokrajowców z polskimi korzeniami u których jest podejrzenie że mogą być Polakami. To była ewidentna sytuacja gdzie Polak mieszkający w Polsce chciał wyjechać z kraju na obcym paszporcie...
          • evee1 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 07:58
            Moje dzieci maja imiona i nazwiska polskie, ale do tej pory prawie zawsze jezdzilismy na paszportach zagranicznych. Ja nie mam polskiego paszportu od ponad 20 lat i przy czestotliwosci moich wizyt nie ma sensu jego wyrabianie. Corka wyrobila sobie polski paszport kilka lat temu, bo pojechala na wymiane studencka do EU i wtedy wyrobila sobie polski paszport.
            A, wszyscy mamy podwojne obywatelstwa. Ja osobiscie jak najbradziej czuje sie obywatelka mojego kraju emigracji, tym bardziej, ze mieszkam w nim juz dluzej nic mieszkalam w PL. A nie widze poytrzeby, ani nie mam motywacji, zeby pozbywa sie polskiego. Nie jest mi ono jednak obecnie do niczego potrzebne.
            • sueellen Re: Obywatelstwo 13.10.23, 08:52
              A Twoje dzieci urodzone poza Polska i znające Polskę z wakacji tez się czują Polakami?
              • evee1 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 14:45
                Nie specjalnie.
                • ichi51e Re: Obywatelstwo 13.10.23, 14:50
                  Dalej mi się wydaje ze snejk nie ma do końca racji. Np wydział ds cudzoziemców daje taka definicje
                  migrant.poznan.uw.gov.pl/pl/slownik-pojec/polskie-pochodzenie#:~:text=Za%20osobę%20posiadającą%20polskie%20pochodzenie,wykazującą%20swój%20związek%20z%20polskością.
                  Czyli ktoś kto nie deklaruje polskiego obywatelstwa nie ma dokumentow aktu urodzenia itd może sobie swoje potencjalnie polskie obywatelstwo schowac w buty.
                  • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 14:54
                    Np moje dzieci mają polskie obywatelstwa z urodzenia po mnie, ale nawet nie mają Peselu, czyli obywatelstwo nieaktywne, dla polskich urzędów nie istnieją. Urodzone w Niemczech.
                    • sueellen Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:10
                      ayelen40 napisała:

> Np moje dzieci mają polskie obywatelstwa z urodzenia po mnie, ale nawet nie maj
                      > ą Peselu, czyli obywatelstwo nieaktywne, dla polskich urzędów nie istnieją. Uro
                      > dzone w Niemczech.

Moje również. Nazwiska i imiona obcobrzmiace, urodzone w Londynie, nigdzie w Polsce nie figurują, peselu brak.
                    • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:34
                      ayelen40 napisała:

> Np moje dzieci mają polskie obywatelstwa z urodzenia po mnie, ale nawet nie maj
                      > ą Peselu, czyli obywatelstwo nieaktywne, dla polskich urzędów nie istnieją. Uro
                      > dzone w Niemczech.

Nawet nie masz pojęcia jak sprawna jest komunikacja pomiędzy polskimi i niemieckimi urzędami. Miałam okazję się o tym przekonać. Więc to twoje "nie istnieją" jest tylko życzeniowym myśleniem.
                      • trudneslowa Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:56
                        Zgadza się. W tym wątku akurat snejki ma rację. Pracownik straży granicznej nie musi być ani czepialski, ani zrodzony z dyktatury. Wystarczy, że ✨sumiennie✨ będzie wykonywał swoje obowiązki. Już dziś i teraz.
                      • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:04
                        Kochana, zapytałam będąc w Polsce o to wprost. Moje dzieci nikogo w PL nie interesują w kontekście polskiego obywatelstwa, nie są też nigdzie odnotowane.
                        • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:08
                          ayelen40 napisała:

> Kochana, zapytałam będąc w Polsce o to wprost. Moje dzieci nikogo w PL nie inte
                          > resują w kontekście polskiego obywatelstwa, nie są też nigdzie odnotowane.

A kogo ty niby pytałaś? Mnie nikt w każdym razie nie pytał, czy wyrażam zgodę na to, by mój mąż, obywatel Niemiec, urodzony w Niemczech, był imiennie wymieniony w polskim systemie jako mój zaślubiony. A jest.
                        • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:10
                          Wiesz jak urodzisz dziecko w polskiej puszczy i nigdzie go nie zarejstrujesz i dasz na wychowanie dzikim zwierzętom to tez dopóki ktoś tego nie odkryje to ten dzieciak nie będzie istniał dla systemu i nikogo nie będzie obchodził, ALE I TAK BĘDZIE POLSKIM OBYWATELEM.
                          • sueellen Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:15

> Wiesz jak urodzisz dziecko w polskiej puszczy i nigdzie go nie zarejstrujesz i
                            > dasz na wychowanie dzikim zwierzętom to tez dopóki ktoś tego nie odkryje to ten
                            > dzieciak nie będzie istniał dla systemu i nikogo nie będzie obchodził, ALE I T
                            > AK BĘDZIE POLSKIM OBYWATELEM.
                            >

Oczywiście, ze tak, ale zostało to stworzone wyłącznie po to aby ludzie nie zostawali bezpaństwowcami gdyby urodzili się np na bezludnej wyspie na środku oceanu, w samolocie czy na statku. Nikt nikogo nie ściga o brak polskiego paszportu, chyba ze jest ewidentna podstawa (np jest urodzony w Polsce i ma nadany PESEL).
                            • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:27
                              A ja coś mówię o ściganiu?
                            • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:27
                              sueellen napisała:

> Nikt nikogo nie ściga o brak polskiego paszportu
                              > , chyba ze jest ewidentna podstawa (np jest urodzony w Polsce i ma nadany PESEL
                              > ).

Ale tylko dlatego, że w większości krajów Europy można mieć więcej obywatelstw. Nie korzystając więc z któregoś, nie stajesz się bezpaństwowcem. Ale z prawa do polskiego obywatelstwa, wynikają też obowiązki, a to oznacza, że jako polski obywatel powinnaś (oraz twoje dzieci) mieć ważny polski dokument i posługiwać się nim w Polsce. Umowy pomiędzy krajami wykluczają raczej "ściganie", bo to szykana zastosowana w kierunku obywatela także innego kraju, ale państwo może zastosować coś w rodzaju miękkiego przymusu, np nie wypuścić cię z kraju, dopóki polskiego dokumentu nie wyrobisz. W przypadku otwartych granic w strefie Schengen, nikogo to nie przestraszy, w każdej chwili możesz przejść z Polski do Niemiec, czy tam Czech i oni nie będą robić ci problemów z brakiem polskich papierów, jeżeli masz jakieś inne, ale polskie granice mogą też zostać zamknięte.
                            • leyla76 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 14:14
                              No jakoś w UK brytyjskiego obywatelstwa z automatu nie dają i mają w nosie, że ktoś może być bezpaństwowcem.
                              Polska to jednak bardzo przezorna jest 😉
                  • ib_k Re: Obywatelstwo 13.10.23, 14:55
                    Eee, a w którym miejscu tam jest napisane o dokumentach?
                  • bi_scotti Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:05
                    Well, cokolwiek jest w przepisach zawsze podlega interpretation konkretnego border guard, z ktorym de facto w zadnym kraju nie da sie podjac dyskusji. Jesli border guard powie, ze ktos tam nie leci/nie przekracza granicy, to jest to na ten moment ostateczna decyzja. Zapewne wiec warto miec swiadomosc, ze things can happen jesli sie okreslonych documents nie ma przy sobie. Of course, zawsze mozna liczyc na swoj charm & urok osobisty, trzepotanie powiekami & rozmiekczanie urzedniczego serca no ale ryzyko pozostaje wink A tak z osobistych doswiadczen to przyznam, ze polska sluzba graniczna jest bez porownania sympatyczniejsza & grzeczniejsza (przynajmnej na lotniskach) niz border guards wielu innych krajow tudziez zdecydowanie bardziej professional niz jakiekolwiek (gdziekolwiek) lotniskowe security. Cheers.
                  • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:39
                    ichi51e napisała:

>
                    > Czyli ktoś kto nie deklaruje polskiego obywatelstwa nie ma dokumentow aktu urod
                    > zenia itd może sobie swoje potencjalnie polskie obywatelstwo schowac w buty.
                    >

Twoje "deklarowanie" sama sobie możesz włożyć w buty, polskie prawo jest oczywiste - dzieci Polaków są Polakami.
                    • ichi51e Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:51
                      Tak I urząd im siła będzie polski dowód z paszportem wpychał….
                      • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:05
                        ichi51e napisała:

> Tak I urząd im siła będzie polski dowód z paszportem wpychał….
                        >

Nie będzie wpychał, ale może polskiego dowodu wymagać. Nie czaisz różnicy? I jak napisałam już w innym poście, nie ma co liczyć na to, że te dzieci urodzone zagranicą są w Polsce niewidzialne. Ja też nie zgłaszałam w Polsce mojego ślubu zagranicą, a polski urząd ma to zanotowane oficjalnie w systemie. Wszystko, czyli kiedy, z kim i gdzie. Dokładnie w ten sam sposób wiedzą, że urodziło się zagranicą dziecko Polki.
                        • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:53
                          Bzdura. Ślub za granicą trzeba zgłosić w polskim USC. Tak samo rozwód. Inaczej nie istnieją. Tak samo w Niemczecczy innych państwach Unii (durne to swoją drogą).
                          • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:04
                            ayelen40 napisała:

> Bzdura. Ślub za granicą trzeba zgłosić w polskim USC. Tak samo rozwód. Inaczej
                            > nie istnieją. Tak samo w Niemczecczy innych państwach Unii (durne to swoją drog
                            > ą).

Nie wymyślaj. Mojego ślubu nigdzie w Polsce nie zgłaszałam. Nie bardzo wiedziałabym też po co, bo od 35 lat żyję na emigracji i mój punkt życia mam wyłącznie w Niemczech. Nawet mnie nie interesowało, czy Polska uzna mój ślub za istniejący, czy nie. Ja w Polsce mam tylko i wyłącznie rodziców i dopiero od tego roku mały spadek w postaci części nieruchomości, która mnie nie interesuje.
                            Ale polski Urząd Stanu Cywilnego wiedział, kiedy, z kim i gdzie wzięłam ślub w Niemczech. Ta informacja poszła więc automatycznie pomiędzy urzędami dwóch państw Unii. Tak samo jak automatycznie przechodzą informacje o dochodach, jak np. o emeryturze. Pomagałam Polce załatwić wdowią rentę w Niemczech i wiem, że ta osoba dostała pismo od polskiego ZUSu o złożonym wniosku w Niemczech, chociaż nic tam jeszcze nie zgłaszała.
                            • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:06
                              No to dziwne, że musiałam zgłaszać rozwód niemiecki w polskim USC, a potem ślub. Przepisy się uwstecznily po 2004 roku?
                              • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:11
                                ayelen40 napisała:

> No to dziwne, że musiałam zgłaszać rozwód niemiecki w polskim USC, a potem ślub
                                > . Przepisy się uwstecznily po 2004 roku?

Nie wiem dlaczego musiałaś. Może wcale nie musiałaś. Ale jeżeli ślub zawarłaś w Polsce, to może być, że rozwód musi być przez ciebie oficjalnie złoszony w Polsce, bo tego wymagają może przepisy.
                                • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:50
                                  Ślub był w Niemczech. Ba, sama wspomniałaś o wdowiej rencie w Niemczech. Otóż zdarza się, że posiadacze podwójnego obywatelstwa zawrą ślub ponownie w drugim kraju, np we Włoszech, a potem latami wciąż biorą ten zasiłek w De.
                              • andace Re: Obywatelstwo 14.10.23, 01:05
                                Zagraniczny ślub trzeba zarejestrować w urzędzie stanu cywilnego, brałam ślub parę lat temu w Holandii, nadal go nie zgłosiłam w Polsce. W Warszawie rejestruje się to tylko w jednym urzędzie stanu cywilnego i byłam tam chyba 3 razy i zawsze była kolejka, więc sobie darowałam.

www.gov.pl/web/holandia/transkrypcja-zagranicznego-aktu-malzenstwa

W moich dokumentach informacji o ślubie nigdzie nie ma - wyrabiałam w tym roku dowód osobisty i miałam problem bo gapa byłam z mężem i pan urzędnik nie chciał przyjąć dokumentów bo obawiał się że zmieniałam nazwisko, a w moich dokumentach informacji o ślubie nie było. I kazał najpierw zarejestrować związek małżeński.

W przypadku związku małżeńskiego zawartego na terenie UE, ułatwienie jest takie że nie trzeba legalizować dokumentów i jeżeli świadectwo zawarcia małżeństwa jest na formularzu unijnym, to nie trzeba tłumaczenia przysięgłego.

Jako że kończyła mi się i ważność dowodu osobistego i paszportu to udało się go przekonać że nazwiska nie zmieniałam i wyrobiłam nowy dowód i nowy paszport.
                                • snakelilith Re: Obywatelstwo 14.10.23, 12:01
                                  andace napisała:

> Zagraniczny ślub trzeba zarejestrować w urzędzie stanu cywilnego, brałam ślub p
                                  > arę lat temu w Holandii, nadal go nie zgłosiłam w Polsce.

Najwidoczniej Niemcy są w tej kwestii nadgorliwi, bo w moim przypadku zrobili to automatycznie, bez mojej wiedzy. Ślub brałam w Niemczech w 2000 roku i nie rejestrowałam go w Polsce. Nie wyrabiałam od tego czasu też żadnych polskich dokumentów. W ogóle nie miałam kontaktu z żadnym polskim urzędem. Nie wiem skąd wzięła się adnotacja o ślubie w aktualnym polskim odpisie aktu urodzenia, ale ona tam jest i wystarczyła u polskiego notariusza jako dowód na to, że nazwiska nie zmieniłam.
                                  • ayelen40 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 12:13
                                    Przecież w odpisie aktu urodzenia nie ma żadnej adnotacji o ślubie ani o zmianie nazwiska 😳
                                    • snakelilith Re: Obywatelstwo 14.10.23, 12:37
                                      ayelen40 napisała:

> Przecież w odpisie aktu urodzenia nie ma żadnej adnotacji o ślubie ani o zmiani
                                      > e nazwiska 😳

Jezu, mam ci zeskenować? Oczywiście, że jest. Pod punktem 10 - Inne dane z aktu.
                                      U mnie pod tym punktem jest adnotacja MAR czyli Mariage/Marriage/Eheschließung/Małżeństwo, ze wszystkimi informacjami (data, miejsce ślubu i imię/nazwisko małżonka).
                                      A zmiana nazwiska byłaby widoczna na aktualnym dowodzie osobistym wydanym przez niemiecki urząd na długo po dacie ślubu.
                                      Odpis wydał urząd w mieście mojego urodzenia (punkt 2), w którym moja rodzina nie mieszka już od 1971 roku, choć wydrukowano mi go w urzędzie gdzie mieszkają moi rodzice, bo dziś wszystko jest w ogólnopolskim systemie, co jest bardzo wygodne.
                                      • ayelen40 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 13:48
                                        Na moim nie ma niczego takiego. Pusta kratka.
                                        • snakelilith Re: Obywatelstwo 14.10.23, 19:12
                                          ayelen40 napisała:

> Na moim nie ma niczego takiego. Pusta kratka.

To jak będziesz w Polsce, to wystaw sobie aktualny i wtedy mi napisz. Mój jest z września tego roku.
                                          • ayelen40 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 19:42
                                            Mój został wystawiony rok po ślubie zawartym w tym samym USC. Wersja międzynarodowa.
                                        • andace Re: Obywatelstwo 14.10.23, 19:42
                                          Na moim skróconym akcie urodzenia (pobieranym w tym roku) też nic takiego nie ma, mało tego, skrócony akt urodzenia ma tylko 4 pozycje.

www.gov.pl/web/cyfryzacja/wzory-blankietow-odpisow-aktu-stanu-cywilnego

Odpis zupełny też tego nie ma, zreszta jak to możliwe żeby w akcie urodzenia (!!) były informacje o ślubie? Chyba rodziców?
                                          Nawet na stronie KE są wzory polskich dokumentów:
                                          ec.europa.eu/internal_market/imi-net/repositories/commonly-used-public-documents/_docs/images/60384-1.pdf

Najwyraźniej pomyliłaś dokumenty.
                                          • snakelilith Re: Obywatelstwo 14.10.23, 20:11
                                            andace napisała:

> Najwyraźniej pomyliłaś dokumenty.

Niczego nie pomyliłam. Nie jestem idiotką, więc mi nie wmawiaj, że Odpis Skrócony Aktu Urodzenia na moim dokumencie oznacza coś innego. Na moim nie ma jednak czegoś takiego jak "Imię dziecka", co byłoby śmieszne, bo chodzi o odpis dla osoby dorosłej.

Na moim jest na papierze ze znakiem wodnym i czerwonym paskiem z orłem:
                                            Rzeczpospolita Polska
                                            Formularz A
                                            1. Państwo Rzeczpospolita Polska
                                            2. Urząd Stanu Cywlinego w XXX
                                            3. Odpis Skrócony Aktu Urodzenia Nr XXXXXX
                                            4. Data i Miejsce Urodzenia
                                            5. Nazwisko
                                            6.Imiona
                                            7 Płeć
                                            8. Ojciec
                                            9. Matka
                                            10 Inne dane z aktu
                                            11. Data wydania, podpis, pieczęć

A pod spodem tłumaczenia międzynarodowych skrótów, bo najwyraźniej chodzi o wielojęzyczną wersję.

• ayelen40 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 20:28
                                              No to ja mam ten sam dokument, bez adnotacji o ślubie. Mam też odpisy paru moich przodków w tym formacie międzynarodowym, aż zerknę, co u nich. Zaraz dam znać.
                                            • snakelilith Re: Obywatelstwo 14.10.23, 20:31
                                              O, nawet znalazłam w necie ten sam formularz u kogoś innego, też z września tego roku.
                                              twitter.com/kroplehistorii/status/1702253768761327921
                                              • ayelen40 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 20:38
                                                No więc nikt tego nie ma, nawet mój ojciec (matki metryki nie mam, nie wiem czemu) oprócz (uwaga, uwaga!) mojego eksa, urodzonego w Poznaniu z polskiej matki. Aż się zdziwiłam, że mam jego metrykę, normalnie spotkanie z widmem, niczym u Mickiewicza.
                                                • snakelilith Re: Obywatelstwo 14.10.23, 20:42
                                                  ayelen40 napisała:

> oprócz (uwaga, uwaga!) mojego eksa,

Czyli twój eks ma adnotację o ślubie pod punktem 10?
                                                  Ja w każdym razie mam. Ze skrótem MAR.
                                                  • ayelen40 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 20:48
                                                    Tak, ma. A ja nie, mimo że metryka z tego usc, w którym ślub.
                                                  • snakelilith Re: Obywatelstwo 14.10.23, 22:17
                                                    ayelen40 napisała:

> Tak, ma. A ja nie, mimo że metryka z tego usc, w którym ślub.

A ja już byłam pełna podziwu dla Polski, gdzie wszystko jest w jednym systemie. Jak widać system nieco dziurawy. wink
                                                  • ayelen40 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 22:21
                                                    Z tymże są to metryki sprzed ponad 20 lat, może teraz jest lepiej.
                          • sueellen Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:11
                            ayelen40 napisała:

> Bzdura. Ślub za granicą trzeba zgłosić w polskim USC. Tak samo rozwód. Inaczej
                            > nie istnieją. Tak samo w Niemczecczy innych państwach Unii (durne to swoją drog
                            > ą).

Musze?? Co to znaczy ze nie istnieją? Gdzie nie istnieją? Co to za brednie?
                            • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:52
                              Tzn ze dla polskiego państwa wciąż jesteś żona eksa. Po prostu te wydarzenia (zmiana stanu cywilnego) są poza ich wiedzą.
                              • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 18:02
                                ayelen40 napisała:

> Tzn ze dla polskiego państwa wciąż jesteś żona eksa. Po prostu te wydarzenia (z
                                > miana stanu cywilnego) są poza ich wiedzą.

Proszę, nie rozśmieszaj ludzi. Mam to przecież czarno na białym na dokumencie pod nazwą Rzeczpospolita Polska Odpis Skrócony Aktu Urodzenia, wydanym we wrześniu tego roku, pod punkten 10 - Inne dane z aktu:
                                MAR (małżeństwo) data, miejsce ślubu i imię/nazwisko męża.
                                NIGDY niczego nie zgłaszałam na temat mojego ślubu polskim urzędom.
                                • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 18:47
                                  A ja musiałam zgłosić, bo bym była wciąż żoną pierwszego męża (związek w polskim USC).
                  • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:52
                    ichi51e napisała:

> Czyli ktoś kto nie deklaruje polskiego obywatelstwa nie ma dokumentow aktu urod
                    > zenia itd może sobie swoje potencjalnie polskie obywatelstwo schowac w buty.

Polskie obywatelstwo nie jest kwestia deklaracji. Jeśli choć jedno z twoich rodziców jest Polakiem to masz polskie obywatelstwo od kopa. Jeśli Polakiem był dziadek a rodzice sie urodzili za granica i nigdy nie zadbali o umiejscowienie aktu urodzenia no to musisz sie nastarać żeby to udowodnić i umiejscowić ale skoro dziadek był Polakiem to jego dziecko też a ty jako dziecko tego dziecka też.
                    • jammer1974 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 15:55
                      Moja corka nie ma obywatelstwo. Jest zapisana w polskim urzedzie. Ma polski akt urodzenia a poniewaz nie ma peselu to dla panstwa nie istnieje.
                      • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:26
                        Ma polskie obywatelstwo. To ze nie ma peselu to niczego nie zmienia. Jak o pesel wystąpi to go od kopa dostanie. Pesel nie ma nic wspolnego z obywatelstwem, obcokrajowiec tez go może dosrac.
                        • jammer1974 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:48
                          Czyli zarejestrowanie jej w urzedzie jest automatycznym obywatelstwem?
                          • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:57
                            Obywatelstwo ma automatycznie w momencie urodzenia, po tobie. W urzedzie może je poświadczyć, ale nie myl tego z nadaniem, które może dotyczyć obcokrajowca który pokochał Polskę i musi spełnić multum warunków żeby dostać obywatelstwo, w tym ileś tm lat spędzić na terytorium Rzecypospolitej. W wypadku twojej córki to jest jeden telefon i jedna wizyta w kondukcie, nie musi dnia w Polsce spędzić żeby dostać polski paszport i akt urodzenia.
                            • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:57
                              W konsulacie nie w kondukcie.
                            • jammer1974 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:18
                              Ale skoro Polska np.nie wie o istnieniu mojej corki (jakbym jej nie zarejestrowala) to skad ma wiedziec ze ma nowego obywatela.
                              • muszebosieudusze Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:26
                                No ale to ze nie wie to nie znaczy ze go nie ma.
                              • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:30
                                Polska wie o istnieniu twojej córki, bo urząd stanu cywilnego, w którym ją zarejestrowałaś (w innym kraju Unii), podał tą informację do Polski.
                                • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:47
                                  Nie, nie podał.
                                  • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:54
                                    ayelen40 napisała:

> Nie, nie podał.

Podał. Ten kogo pytałaś, niekoniecznie o tym wiedział. Ja też trafiłam na kretynkę w urzędzie miasta gminy moich rodziców, która nie znała przepisów własnego kraju.
                                    • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 18:00
                                      Aha. A Ty musiałaś sama podać info o ślubie, bo przypuszczalnie miałaś zmianę nazwiska (u mnie wyszedł lekki cyrk, bo zgłaszałam wszystko tj rozwód też, już po drugim ślubie, a tu brak info o rozwodzie, babka coś o bigamii mi nawet wspomniała).
                                      • snakelilith Re: Obywatelstwo 13.10.23, 18:04
                                        ayelen40 napisała:

> Aha. A Ty musiałaś sama podać info o ślubie, bo przypuszczalnie miałaś zmianę n
                                        > azwiska (

Nie. Nikomu nic nie podawałam. I nie zmieniałam nazwiska przy ślubie.
                                        • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 18:18
                                          No to nie wiem. O moim nic nie wiedzieli.
                            • bi_scotti Re: Obywatelstwo 13.10.23, 20:21

> ileś tm lat spędzić na terytorium Rzecypospolitej.
                              >

2
                        • ayelen40 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:54
                          Autokorekta przechodzi samą siebie 😀
                          • jammer1974 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 17:16
                            ayelen40 napisała:

> Autokorekta przechodzi samą siebie 😀

No masakra. Czasem zabawna. Ja juz nawet nie poprawiam. Liczbe na inteligencje forumek.
                    • kandyzowana3x Re: Obywatelstwo 14.10.23, 08:59
                      Dodam tez, ze do 2012 roku rodzice mogli skladajac oswiadczenie zrzec sie obywatelstwa polskiego dla dziecka jesli mialo one inne obywatelstwo z urodzenia. Pozniej to zmieniono.
    • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:30
      zdecydowalam sie jak to tylko bylo mozliwe.

Mowisz ze Polakow beda wyzwalac Rosjanie z lagrow w ktore wpadniesz a ...Szwajcarow? Wlochow nie?

Aha
      • al_sahra Re: Obywatelstwo 13.10.23, 01:34

> Mowisz ze Polakow beda wyzwalac Rosjanie z lagrow w ktore wpadniesz a ...Szwajc
        > arow? Wlochow nie?

Przeczytałaś uważnie pierwszy post?

A jednocześnie myślę o historii Bodo, kojarzycie? Jego właśnie szwajcarski paszport uziemił, bo nie załapał się na zwolnienie Polaków z łagrów, o ile dobrze pamiętam te historię.

Autorka pamięta dobrze, a Ty chyba nie skojarzyłaś. I nie chodzi o dosłowne powtórzenie tej historii, ale o spostrzeżenie, że nawet najlepszy paszport nie daje gwarancji bezpieczeństwa. W przypadku Bodo, właśnie paszport szwajcarski (czyli bogatego, neutralnego kraju) był powodem jego aresztowania i potem śmierci, a nie - jak on miał nadzieję - sposobem na ocalenie.
        • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 13.10.23, 18:25
          No shit sherlock. Lol Nadal ponawiam pytanie -na bank przyda sie nie posiadanie innego paszportu? Bo akurat polski paszport bedzie ratowac? Bo na bank będa.identyczne sytuacje polityczne? A co jak brak wloskiego spowoduje lagry bo Ruskie nie lubia Polakow?

I a propos, Bodo sie urodzil w Szwacjarii a autorka watku chyba jednak nie.
          • al_sahra Re: Obywatelstwo 14.10.23, 01:21

> Nadal ponawiam pytanie -na bank przyda sie nie posiadanie
            > innego paszportu? Bo akurat polski paszport bedzie ratowac? Bo na bank będa.i
            > dentyczne sytuacje polityczne? A co jak brak wloskiego spowoduje lagry bo Ruski
            > e nie lubia Polakow?

Piszesz tak niechlujnie, że ciężko się domyślić, ale chyba po prostu powtarzasz swój poprzedni “argument”. Więc ja też powtórzę:

I nie chodzi o dosłowne powtórzenie tej historii, ale o spostrzeżenie, że nawet najlepszy paszport nie daje gwarancji bezpieczeństwa.

> I a propos, Bodo sie urodzil w Szwacjarii a autorka watku chyba jednak nie.

Widzę, że zajrzałaś do Wikipedii i już wiesz, kim był Bodo smile.

Ale w jego historii nie było istotne, gdzie się urodził, tylko że ujawnił, że że miał paszport szwajcarski (myśląc, że to mu pomoże wydostać się z ZSRR). Wikipedia podaje, że to spowodowało jego aresztowanie, bo właśnie ten paszport miał być dowodem na jego działalność szpiegowską. Nie chce mi się grzebać i sprawdzać, czy to wiarygodne, ale znając z wielu lektur i opowiadań sposób działania sowieckich władz, wydaje się bardzo prawdopodobne. A potem że względu na obywatelstwo szwajcarskie Sowieci mieli pretekst, żeby go nie wypuszczać po układzie Sikorski-Majski.
            • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 14.10.23, 08:57
              Al sahara na milosc boska, na serio myslisz ze nie ogladalam w Starym Kinie i w kolko powtarzanym zyciorysie Bodo? Cale moje dziecinstwo to walkowal Janicki.
              Powtorze: Porownanie niedorzeczne bo tam chodzilo o miejsce urodzenia w paszporcie, ktore zawazylo jako dowod co jest jego panstwowoscia a nie jakie paszporty posiadal.

>I nie chodzi o dosłowne powtórzenie tej historii, ale o spostrzeżenie, że nawet najlepszy paszport nie daje gwarancji bezpieczeństwa.

A ja powtorze cynicznie, niech nie bierze wloskiego. Przeciez polski ja uratuje a brak wloskiego to gwarancja bezpieczenstwa. A nie czekaj, ludzie jednak mysla ze co dwa to lepiej niz jeden

Traktujesz ludzi jak debili uparcie wciskajac bezsensowne porownanie z Bodo i zakladasz ze urodzilam i wychowalam sie na ksiezycu , komentujesz niechlujstwo- co za okropne zadecie. Zegnam

Nie, nie bierz kolejnego paszportu lol. Polski cie ochroni, a drugi zaszkodzi- jak Bodo. smile))) Fiksum.dyrdum
              • al_sahra Re: Obywatelstwo 14.10.23, 17:23

> Porownanie niedorzeczne bo tam chodzilo o miejsce urodzenia w paszpor
                > cie, ktore zawazylo jako dowod co jest jego panstwowoscia a nie jakie paszporty
                > posiadal.

Zapytałabym Cię o źródło tej rewelacji, ale wiem, że przytoczysz pięć linków nie na temat, więc nie zapytam.

> Nie, nie bierz kolejnego paszportu lol. Polski cie ochroni, a drugi zaszkodzi

Mylisz mnie z autorką wątku.
            • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 14.10.23, 12:53
              Przypomniala mi sie sprawa mojego znajomego ktory tez tak myslal. Brytyjczyk, muzyk. Mieszkal w US ok 20 lat na zielonej karcie. Twierdzil ze za boga ojca nie chce zostac US obywatelem bo kiedys terrorysci porwali samolot, kazali pokazac paszporty i wystrzelali wszystkich Amerykanow. Wiec nie staral sie o US obywatelstwo. Potem dostal atrakcyjna posade w UK i wrocil. Zaniedbal sprawe wjazdu na ziel karcie co roku czy pol roku( nie pamietam jak to tam dokladnie jest). Potem znow sie przeniosl do US na H1B 😂 wizie pracowniczej i mial.problem z ciaglym przedluzaniem

Lepiej 2, 3 4 paszporty niz 1....
              • ayelen40 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 12:59
                A wystarczyłoby brać do samolotu wszystkie posiadane paszporty i okazać terrorystom nieamerykański...
                • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 14.10.23, 13:06
                  No ale najpierw trzeba go miec a nie wzbraniac sie...
    • chatgris01 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:36
      Mam od wielu lat.
      Zawsze marzyłam o byciu Francuzką suspicious
      • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 13.10.23, 21:58
        Francuzka nigdy nie bedziesz ani ja Angielka. Jestes obywatelka Francji a bycie Francuzka to narodowosc a nie państwowosc tylko
        • chatgris01 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 22:14
          Naprawdę?! shock
          • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 13.10.23, 23:57
            Niom. Uwielbiam odkrywac Ameryke.
            • chatgris01 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 08:33
              https://th.bing.com/th/id/R.ea79329a210e74918e2f65d0e09417e7?rik=rnkLWxbAZVgybA&riu=http%3a%2f%2fwww.quickmeme.com%2fimg%2fae%2fae628d28d3e08549c0b350128cdbcbf848e034c3f8db909dd945d66f956cac41.jpg&ehk=h4FvwYlh5moyTs3Dv%2frMVUzcKRGMKLvJj0AIBTzU4mo%3d&risl=&pid=ImgRaw&r=0
              • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 14.10.23, 09:06
                Lee nie znasz sie. Ja lubie byc odkrywca 😂
    • lalkaika Re: Obywatelstwo 12.10.23, 21:37
      No. Mialam wyrabiać izraelski,bo od strony mamy (już nie żyje) mam prawo.
      Ale to nie jest już ten moment. Taki pomysł na spędzenie starości i emerytury.
      Włoskie po 25 latach mi przysługuje,ale odrzuciłam.
      Dziecko jest obywatelem włoskim.
    • jammer1974 Re: Obywatelstwo 12.10.23, 23:31
      Mam podwojnie. Moge wiec mam. Jak to mowia strzezonego pan bog strzeze. Zreszta moje dziecko ma jedno obywatelstwo wiec chcialam miec takie samo.
    • sunflowerin Re: Obywatelstwo 12.10.23, 23:31
      Mam podwójne obywatelstwo od 10 lat, zrobiłam jak tylko spełniłam kryteria lat przepracowanych, skompletowałam całą papierologię, pozdawałam testów językowych.
      • sunflowerin Re: Obywatelstwo 12.10.23, 23:32
        testy językowe wink
    • yuka12 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 00:37
      Mamy podwójne od 10 lat i dwa paszporty. O brytyjskie postaraliśmy się, bo spełnialiśmy kryteria (również językowe), zdaliśmy test z wiedzy o UK i mieliśmy odpowiednie zasoby £ na koncie. Głównie naciskał na obywatwlstwo mąż, żebyśmy uregulowali własną sytuację. Ja twierdziłam, że przecież UK jest w UE i po co je robić 🤣. Zresztą przez kolejnych kilka lat - aż do referendum - nikomu nie mówiliśmy, że je mamy.
      Dzisiaj się przydaje i jedno i drugie. Możemy bez problemu wjechać do UK i na teren Unii.
      • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 13.10.23, 01:27
        > mieliśmy odpowiednie zasoby £ na koncie

Przeciez to nie ma znaczenia. Chyba ze mowisz cenie za obywatelstwo , egzamin i paszport
        • sueellen Re: Obywatelstwo 13.10.23, 08:42
          Cena to obecnie penie ze 2k, kiedyś było dużo mniej. Pamiętam kiedy obywatelstwo kosztowało 800 funtów. Jakież to zasoby są potrzebne??
          • profes79 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 08:45
            Obecnie 1500 funtów na głowę samej opłaty za aplikacje. To nie jest mało.
          • yuka12 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 12:39
            Jak aplikowaliśmy kosztowało więcej. Oraz zapłaciliśmy za naszą czwórkę + test The Life in the UK + opłata za pośrednictwo (oficjalny serwis, zlikwidowany kilka lat temu) + paszport. Trochę tego było 😁.
            • sueellen Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:26
              No to faktycznie jak cala rodzina musi aplikowac, to troche kosztuje. U nas tylko ja... dzieci dostały z urzedu jako dzieci rezydentow.
              • kandyzowana3x Re: Obywatelstwo 14.10.23, 09:03
                Tylko w kwestii formalnej, dzieci nie dostaly z urzedu ( przez nadanie), dzieci urodzily sie brytyjczykami z mocy prawa smile . Z urzedu to dostalismy my ( rodzice) po spelnieniu wymagan.
                • sueellen Re: Obywatelstwo 14.10.23, 13:45
                  kandyzowana3x napisała:

> Tylko w kwestii formalnej, dzieci nie dostaly z urzedu ( przez nadanie), dzieci
                  > urodzily sie brytyjczykami z mocy prawa smile . Z urzedu to dostalismy my ( rodzi
                  > ce) po spelnieniu wymagan.

No ok 😉. Dostały tak jak każde brytyjskie dziecko bo dzieci rezydentów otrzymują brytyjskie obywatelstwo z automatu
      • leyla76 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 16:05
        yuka12 napisała:

> Ja twierdziłam, że przecież UK jest w UE i po co je r
        > obic
        >
        >
        No wlasnie, ja tez tak myslalam i przez to nie wyrobilam. Potem wyprowadzka do Szwajcarii i nasze kryteria się rozpadły dla mnie i dla corki, ale mamy Settled Status, więc otwarte drzwi jakby nam się chciało znowu zamieszkać w UK. Mam nadzieję, że w tym względzie nic nie zmienia.
        Synowie mają brytyjskie obywatelstwo, ale aplikowal dopiero po Brexit, bo wcześniej nie widziałam potrzeby. Najmłodszy dostal paszport od ręki , starszy musiał przejść przez proces naturalizacji, na szczęście darmowy poprzez formularz UKF (uk father).
        • yuka12 Re: Obywatelstwo 13.10.23, 18:30
          Wiele osób myślało podobnie. Jak ten jeden raz wspomniałam koleżance, że myślimy o obywatelstwie, usłyszałam, że wyrzekamy się Polski i w ogóle po co 🤣. Dlatego później nikomu nic nie mówiliśmy, nawet rodzinie w Polsce.
          Znam przypadek pary Polków, którzy nie mieli obywatelstwa czy rezydentury w UK (do obywatelstwa się nie kwalifikowali - brak kursów językowych), a polskie paszporty odłożyli na półkę, aż się przedawniły, bo nie mieli po co do Polski jeździć. Brexit ich zastał bez żadnych ważnych dokumentów. Nawet o settled status nie mogli się ubiegać, zanim załatwili nowy polski paszport.
        • princesswhitewolf Re: Obywatelstwo 13.10.23, 19:03
          Majac Settled Status musisz wrocic do UK i mieszkac tu jakis czas w ciagu 5 lat. By nie stracic
          • leyla76 Re: Obywatelstwo 14.10.23, 14:23
            Jestem w UK ze 2-3 razy w roku po parę dni, czasem dłużej. Nie trzeba tam znowu mieszkać przez jakiś czas. Status się odnawia za każdym razem jak jestem w UK. Wystarczy nawet jeden dzien i 5- cio letni zegar zaczyna odliczanie od nowa.
            Mam tylko nadzieję, że to się nie zmieni w przyszłości.
    • tokyocat Re: Obywatelstwo 15.10.23, 08:54
      Ja mam podwojne, moje corki maja trzy.
    • lucerka Re: Obywatelstwo 15.10.23, 14:08
      Mam podwójne. Mieszkam w Niemczech. Obywatelstwo uprawnia mnie do głosowania w kraju którym mieszkam już ponad polowe swojego życia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka