Dodaj do ulubionych

Do dziergających;)

21.10.23, 16:33
Dziewczyny chcę dziergnąć córce szalik.
A ze leniwa jestem, stara i zaraz idę porządkować garderobę więc nie szukam w necie a pytam Wassmile
Chcę aby szalik był cieplutki, lekki ale taki mięsisty, z grubej włóczki
Doczytałam że wełna alpaki byłaby Ok.
Czy tak? I, jaka grubość wełny ma być ,i jaka grubość drutów, jaka ilość wełny na taki troszkę dłuższy i szerszy niż standardowy szalik.
I polećcie proszę sklep gdzie toto kupięsmile
Dziękuję kończę serniczek wcinać i idę sprzątać
...
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Do dziergających;) 21.10.23, 16:53
      Jak wybierzesz włóczkę, która Ci się podoba, na banderolce znajdziesz info o rozmiarze drutów.
      Ja bym na szalik, który dotyka gołej skóry wybrała raczej merino niż alpakę.
    • geigo Re: Do dziergających;) 21.10.23, 18:31
      Alpaka będzie lekka i ciepła, ale raczej nie mięsista. No i ma włosek, który nie każdy lubi (np. ja nie) i który część osób może podrażniać. Jak Abecadłowa, też sugeruję raczej merino (najlepiej gładkie i superwash), ewentualnie mieszanki z przewagą merino. Ilość - od 200 do 300 gramów, zależy od ściegu i metrażu włóczki; jak na szalik dłuższy i szerszy, celuj w 300. A sklepów netowych z włóczką jest teraz mnóstwo, przejrzyj sobie np. te:
      sklepmakunki.pl
      www.sklep-ik.pl/
      www.e-dziewiarka.pl/
      www.amiqs.pl/
      www.biferno.pl/
      miladruciarnia.pl/
      • mak_z_figa Re: Do dziergających;) 21.10.23, 19:44
        Jak nie chcesz prać ręcznie, to weź superwasch. Co do grubości, to jeśli nie będzie grubej, to możesz zrobić z kilku nitek, tylko wtedy musisz sama dobrać grubość drutów.
        Jeśli ma być super miły, to może coś jednak nienaturalnego, npp alize softy plus, poliester, albo coś innego tego typu
    • berdebul Re: Do dziergających;) 21.10.23, 18:34
      Szukaj włoczki „chunky”.
    • yenna_m Re: Do dziergających;) 21.10.23, 22:27
      Najtaniej na allegro, jeśli masz smarta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka