Dodaj do ulubionych

Przerwać milczenie

30.10.23, 08:59
Jak mnie to wpienia. Już nie ma nigdzie - wypowiedział się, zabrała głos, udzielił informacji, odnieśli się. Jest tylko „przerwał milczenie”. Jakby to milczenie było jakimś nienaturalnym stanem, bo przecież każdy musi codziennie raportować o całym swoim życiu. I jak coś się stanie niewygodnego, to nagle zapada milczenie, które uff - zostaje przerwane!
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 09:09
      😀 uwielbiam te clickbaitowe nagłówki "Gwiazda X przerwała milczenie. Jej słowa nie pozostawiają wątpliwości." Po czym z artykułu dowiadujemy się, że gwiazda X przerwala milczenie w sprawie tego, że lubi krewetki a nie lubi wolowiny albo odwrotnie.
      • suki-z-godzin Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 09:17
        A idz, sa dni, ze na Onecie nie ma ani jednego artykulu, ktory nie bylby clickbaitem. Gazeta idzie w tym samym kierunku.
        Nie otwieram dla zasady.
        • daniela34 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 09:21
          Właśnie gazeta.pl idzie w tym kierunku, niestety.
          A w sekcji moda z kolei "ten sweterek/zakiet/pasek pokochały Polki. Teraz za grosze..."
          • kk345 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 10:28
            Gazeta.pl przecież po to powstała, jako pudelkowa część rozrywkowa wyborczej
            • daniela34 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 10:36
              Ja wiem, że gazeta.pl miała być tą lżejszą wersją. Ale to początkowo nie oznaczalo kiepskiego dziennikarstwa i nagłówków żałości. A teraz owszem.
              • kk345 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:03
                daniela34 napisała:

> Ja wiem, że gazeta.pl miała być tą lżejszą wersją. Ale to początkowo nie oznacz
                > alo kiepskiego dziennikarstwa i nagłówków żałości. A teraz owszem.
                No bo wcześniej to była współpraca dwóch pionów firmy przeznaczonych dla różnych czytelników, a teraz...🤷🏻‍♀️
              • muszebosieudusze Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 12:07
                No dobła ale można sobie tłumaczyć że oni żyją z clickbaitów, a wczoraj próbowałam przeczytać artykuł o Victoria Secret w wyborcza biz i kurde to był poziom chat gpt 3 tłumaczony automatem z lat 90.
                • runny.babbit Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 15:10
                  muszebosieudusze napisała:

> No dobła ale można sobie tłumaczyć że oni żyją z clickbaitów, a wczoraj próbowa
                  > łam przeczytać artykuł o Victoria Secret w wyborcza biz i kurde to był poziom c
                  > hat gpt 3 tłumaczony automatem z lat 90.
                  >
                  Tak! Też mnie to uderzyło w tym artykule. I jeszcze ten clickbaitowy tytuł, który nijak miał się do treści, no, ale przyciągnął braci samców do komentowania.
                • martishia7 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 15:15
                  > poziom chat gpt 3 tłumaczony automatem z lat 90.

Najlepsze są "artykuły" o tym czy najbliższa niedziela jest handlowa.
                  • muszebosieudusze Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 15:26
                    martishia7 napisała:

> > poziom chat gpt 3 tłumaczony automatem z lat 90.
                    >
                    > Najlepsze są "artykuły" o tym czy najbliższa niedziela jest handlowa.
                    >
                    Ahahahahaha czyli można ukuć śmiałą tezę że niedziele (nie)handlowe tworzą miejsca pracy w dziennikarstwie!
          • simply_z Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 10:39
            O tak i zawsze te same teksty: ta sukienka jest idealna na wesele, wyglada jak od projektanta, a kosztuje grosze, to modowa perelka itd.
            • heca7 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:39
              Oraz- tą sukienkę nosi Socha. Biegnij i kup taką w Pepco! No już lecę! tongue_out
            • muszebosieudusze Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 14:53
              Zielone to hit!
              • simply_z Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 15:13
                Ta fioletowa ukrywa boczki, a kosztuje grosze, w linku shit z bonprixa
          • turbinkamalinka Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 15:16
            Jeszcze jest "Gwiazda nosi takie buty, znaleźliśmy takie same w... (sieciówce) za 59zł, "gwiazdor wyszedł z psem na spacer, nie wiedział że jest fotografowany"
          • al_sahra Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 17:41
            daniela34 napisała:

> A w sekcji moda z kolei "ten sweterek/zakiet/pasek pokochały Polki.

Albo gwiazdy! Gwiazdy pokochały! Chociaż gwiazdy także uwielbiają i to często przedmioty codziennego użytku, bez zwracania uwagi na markę: “gwiazdy uwielbiają torebki”.
          • grruu.u Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 21:20
            Ty się śmiejesz, a za tym się kryją ludzkie dramaty. Myślisz, że łatwo jest takie coś produkować i to jeszcze żeby się w trzech linijkach zmieściło?
        • vivi86 Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 07:07
          This.
        • szarmszejk123 Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 09:22
          Ja w ogóle nie wchodzę na główne, po co, skoro co lepsze kaski już przefiltrowane znajdę na ematce :p
      • marta.graca Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 09:29
        Kiedyś widziałam nagłówek: "Piłkarz X stanowczo wypowiedział się na temat nowego trenera", a w artykule, że dał lajka na Twitterze.
        • kocynder Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 19:35
          Ale stanowczo dał tego lajka na Twitterze, a nie tak ot, niedbale!
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 09:34
        I to jeszcze powtórzone fafnaście razy w różnych konfiguracjach, żeby artykuł był długi i żeby ci zajęło dużo czasu, zanim się o tym ostatecznie dowiesz, że w nim nic ne ma.
        Dziennikarstwo się skończyło na dobre. Szkoda.
        • joana.mz Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 10:41
          a co czytacie? Bo ja z chęcią bym zrezygnowała z wchodzenia na onet/gazete z powodów, które wyżej podałyście.
          Dodam jeszcze od siebie - błędy na stronie - klikasz w jakiś artykuł a otwiera się inny...., błędy ortograficzne, stylistyczne nawet w nagłówkach, aż boli....
      • panna.nasturcja Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 15:06
        Ostatnio na tvn24 był artykuł, że około 1 listopada w pogodzie nastąpi niebezpieczne zjawisko, taki był tytuł. Weszłam. Okazało się, że … będzie padał deszcz smile
      • babcia47 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 20:01
        Jeszcze lepsze są, że całą Polska lub wszystkie kobiety go kochały lub wszyscy chcą cos kupic,vewentualnie, ze gdy cos tam zrobisz to problem zniknie jak ręką odjął, złota recepta na cos tam... nie wchodzę
        • babcia47 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 20:04
          No i wszystko wywołuje raka, udar lub zawał i to od samego patrzenia na dany produkt
          • ardzuna Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 21:06
            I łamie serce. Nie zapominaj o łamaniu serca. Wiadomości też łamią serca.
        • heca7 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 20:10
          Jakiś czas temu gazeta lansowała syna jakiejś wiekowej prezenterki. Podobno jak brał ślub to "wszystkie warszawianki płakały". I ona to łyknęła i opowiadała potem jaki to jej syn był rozrywany. Żenua tongue_out Byłam m/w w wieku tych płaczących warszawianek i nie uroniłam ani jednej łzy sciana
      • vivi86 Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 07:06
        Ja na to mówię szczucie informacyjne choć to drugie słowo w tym kontekście jest chyba średnio uzasadnione.
    • jdylag75 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 09:14
      Weź, niech nie przestają tak pisać, ryję z tego regularnie, leczę depresję i potrzebuję się spontanicznie pośmiać z brzucha wink
    • malgosiagosia Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 09:16
      Nie zajmuje sie cudzymi glupstwami, a tym bardziej wpieniam. Tego rodzaju problemy dla mnie nie istnieja.
    • ewka.n Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 09:24
      Nagłówek/clickbaitowy link do artykułu:
      "Przyczyna śmierci Matthew Perry'ego."

A w artykule:
      "Wciąż nie jest znana oficjalna przyczyna śmierci Matthew Perry'ego."

big_grin
      • hasty Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 09:28
        Cała Polska wstrzymała oddech ...
        Gratulacje płyną z całej Polski ...
        • suki-z-godzin Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 09:36
          "Tą historią zyla cala Polska" - a Ty nie znasz czlowieka.
        • ichi51e Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:39
          Jeszcze lepsze było info o pogodzie w wakacje - regularnie nadciągał Armageddon…
      • krwawy.lolo Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 10:40
        Tak a propos, Gazeta ogłosiła coś w rodzaju żałoby narodowej.
        • suki-z-godzin Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 10:43
          O kufa, faktycznie 😂😂😂😂😂
          • daniela34 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:33
            Ale kto umarł???
            • daniela34 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:39
              Aaa, dobra, teraz zobaczyłam, że to jest podpięte pod post o śmierci Perry'ego.
            • ichi51e Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:39
              No Przyjaciel…
              • ichi51e Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:40
                Uwieczniam bo pewnie zaraz ktoś się obudzi
                • daniela34 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:47
                  O dobry Boże! Nie przesadzają przypadkiem?
                  • daniela34 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:51
                    Uprzejmie donoszę, że weszłam na stronę i o śmierci Perry'ego jest również w dziale: Sport.
                    Ok, to był spoko serial, ale litości...
                • heca7 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:51
                  O Perrym wypowiedzieli się już wszyscy. Sąsiedzi dorośli i nastoletni, koledzy i koleżanki z planów filmowych, byłe kochanki, rodzina bliska i daleka, trener itd. Gdyby miał psa też przeprowadzono by z nim wywiad tongue_out
                  • muszebosieudusze Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 17:38
                    heca7 napisała:

> O Perrym wypowiedzieli się już wszyscy. Sąsiedzi dorośli i nastoletni, koledzy
                    > i koleżanki z planów filmowych, byłe kochanki, rodzina bliska i daleka, trener
                    > itd. Gdyby miał psa też przeprowadzono by z nim wywiad tongue_out
                    >

Ależ miał! i już są doniesienia na temat tego że któraś tam gwiazda się chce nim zaopiekować.
        • martishia7 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 12:21
          Obstawiam, że wiem jak się rozkłada wiek "redaktorów" gazeta.pl (mój i trochę starsi), jadą na sentymencie.
          • majenkirr Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 16:15
            Kurcze, chyba jestem jedynà osobà na świecie, która nie obejrzała ani jednego odcinka Friends big_grin
            • suki-z-godzin Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 16:18
              To ja przerwe milczenie: jest nas dwie.
              • krwawy.lolo Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 16:28
                Troje. Ale u mnie to żadna zasługa, nie oglądam seriali od dawna w prawie w ogóle.
                • swinka-morska Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 16:37
                  Czworo. Nie oglądałam, byłam zbyt zajęta wtedy kiedy to było nadawane.
                  • al_sahra Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 18:32
                    I w ten sposób nie możecie mieć opinii. A ja próbowałam oglądać i w związku z tym opinię mam ugruntowaną smile.
            • mysiulek08 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 17:58
              nie Ty jedna smile
              nie pojmuje fenomenu, podobnie jak 'seksu w miescie'-tez nie ogladalam
              • magda.z.bagien Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 19:48
                Ja też nie oglądałam. Zobaczyłam parę odcinków puszczanych gdzieś jako odgrzewane kotlety i było to już trochę passe. Też nie pojmuję fenomenu tego serialu, a śmiech z offu nie pomaga.
            • m_incubo Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 02:05
              Nie, jestem jeszcze ja.
              Przysięgam 🤷🏻‍♀️
              • lilia-anna Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 15:53
                I ja. Dobrnęłam do połowy pierwszego odcinka. No nie. Za to SATC kocham miłością wielka i namiętną smile
      • vivi86 Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 07:07
        A ten styl to już w ogóle.
    • atoness Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 09:35
      Mam tak samo. Jakiś ścisk mi podchodzi do gardła, jak to widzę. To samo z "to już oficjalne" i "otworzył się na temat czegoś". "Otworzyć się" oznacza coś konkretnego, "otworzyć się na coś" oznacza coś konkretnego. Na pewno nie to, co się wydaje autorom takich tekstów.
      Słabnę również, kiedy panie pojawiają się gdzieś (na, za przeproszeniem, wydarzeniach!) w czymś (w, za przeproszeniem, stylizacjach ). Co oznacza, jest sobie gdzieś (na wydarzeniu) stylizacja, stoi sobie całkiem samopas, i nagle pojawia się w niej pani.
      Niektórzy nie czują języka, co zrobić. Ale mogliby nie zarabiać nim na życie.
      • ardzuna Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 21:01
        atoness napisała:

> Mam tak samo. Jakiś ścisk mi podchodzi do gardła, jak to widzę. To samo z "to j
        > uż oficjalne"

Jeszcze "mamy to!".
        A najlepsze, że przeważnie przerywają milczenie ludzie, o których milczeniu pies z kulawą nogą nie wiedział, bo nikt ich nie zna.
        • atoness Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 22:24
          Tak, to jest tu najciekawsze. Dowiadujemy się, że milczeli, kiedy się odezwali. W sumie nie jest to wielka sensacja.
    • gama2003 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 10:41
      Mnie śmieszy.

Nadużywane idiotycznie, mnóstwo teraz takich hasełek zresztą. Nie używam z premedytacją za to wymyślam nowe : aktorka X nie przerywa milczenia przy jedzeniu, celebryta Y przerwał niemilczenie i poszedł spać.
      Starszy pan w autobusie przerwał głośno milczenie, bo ktoś postawił mu walizkę na stopie.
      Groźba - nie dokuczaj bratu, bo mama przerwie milczenie.

Podobnie reaguję na stylizację. Co za ogłupiające słowo. Do tego tak poważnie przez wszystkich używane. W życiu nie miałam stylizacji. Wypraszam sobie.
      • atoness Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 10:47
        Ja też. W życiu. Nie miałam też nigdy swojej osoby.
        • gama2003 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:04
          O tak. Moja osoba to kolejne cudo.
          I z jakim potencjałem !

Nagłówki - Znany stylista fryzur przerwał milczenie o aktorce X - jej osoba przerwała siedzenie w domu i pojawiła się na wydarzeniu w stylizacji od niego !
          • atoness Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:22
            Z tym jest niestety jak z disco polo: nie da się tego sparodiować. Parodia wygląda dokładnie tak samo jak oryginał.

Osłabia mnie również unikanie niektórych słów, np. trochę, jak, prawie, dostać. Musi być: nieco, niczym, niemal, otrzymać. Niedługo będziemy otrzymywać okres i otrzymywać w mordę.
            • suki-z-godzin Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 12:48
              Jedna dietetyczka ma swietne podkasty, niestety ubzdurala sobie chyba, ze zwracanie sie do sluchacza zaimkami "Ci" lub "Cię" jest niekulturalne i uparcie wszedzie wpycha "Ciebie" i "Tobie".

Mobe Tobie pokazac na przykladzie tego zdania, jak to brzmi i mysle, ze nie trzeba bedzie Ciebie przekonywac, ze jest to niestrawne.
              • atoness Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 13:09
                Tak, to też jest straszne. Co ciekawe, inaczej jest z mi - mnie. Bardziej elegancko jest tobie, ale mnie już nie.
          • al_sahra Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 18:34
            gama2003 napisała:

> Nagłówki - Znany stylista fryzur przerwał milczenie o aktorce X - jej osoba prz
            > erwała siedzenie w domu i pojawiła się na wydarzeniu w stylizacji od niego !

Nie znasz się, albo czytasz po łebkach. Nie na żadnym wydarzeniu, tylko na iwencie.
          • ardzuna Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 21:04
            gama2003 napisała:

> Nagłówki - Znany stylista fryzur przerwał milczenie o aktorce X - jej osoba prz
            > erwała siedzenie w domu i pojawiła się na wydarzeniu w stylizacji od niego !

W ogóle już dziś nie można się ubrać, trzeba wystylizować sukienkę/sweter. Nie ma ubrań, są stylizacje. Ostatnio czytałam, że sukienka jest świetnym dodatkiem do stylizacji. Czyli chodzimy nago, w butach i z torebką, ale możemy dodatkowo ewentualnie włożyć sukienkę.
            • al_sahra Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 03:12
              ardzuna napisała:

> W ogóle już dziś nie można się ubrać, trzeba wystylizować sukienkę/sweter. Nie
              > ma ubrań, są stylizacje.

Mnie to słowo też się nie podobało, ale sama zaczęłam używać, bo po polsku nie ma dobrego określenia na całość wizerunku: ubranie plus buty plus akcesoria plus biżuteria plus fryzura plus makijaż.
      • kocynder Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 19:41
        Ale może chociaż używasz przedmiotów dedykowanych? To by cie ratowało... Teraz wszystko jest dedykowane, niezależnie od sensu i logiki. Możesz używać kosmetyków dedykowanych specjalnie dla twojej cery. Albo ubrań dedykowanych dla twojej sylwetki. Albo w sumie czegokolwiek, w tej chwili wszystko jest "dedykowane".
        • atoness Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 18:32
          Używam jednego takiego przedmiotu. Mam w ramce wiersz, który dedykował mi autor. To wszystko.
    • heca7 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:36
      Ja dziś przeczytałam, że Królikowska przekazała "cudowne wieści ". Czyli?... jej córka skończyła medycynę 🤣 Do dziś nie wiedziałam, że takie rzeczy rozpatruje się w kategorii cudu. Tzn że wszyscy lekarze są święci? 😁
      • danaide2.0 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:39
        Skoro nie skończyła na wiosnę, skończenie jesieną można traktować w kategorii cudu.
        • heca7 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:44
          Ta wersję też rozważałam wink
          • kocynder Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 19:43
            W kontekście mamaginekolog, która specjalizację robiła przez x lat to całkiem sensowne założenie...
      • amast Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:59
        > Do dziś nie wiedziałam, że takie rzeczy rozpatruje się w kategorii cudu. Tzn że wszyscy lekarze są święci?

Mnie pierwsze co przychodzi na myśl, to żeby nie trafić do lekarza, który cudem nim został...
      • runny.babbit Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 15:08
        Ale nie wiesz ile się uczyła, może dla tej córki faktycznie był cud że skończyła studia.
    • ichi51e Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:36
      Widziałam ostatnio na poczcie „sława zniesławia” zona Krawczyka przerwała milczenie. Ktoś czytał? Ja tyle co w kolejce a tam we wstępie cały czas byli ze teraz się prawdy dowiemy… no i meczy mnie..: a teraz już nie kupię..:
      • daniela34 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:48
        Szczęściara! Na mojej "służbowej" poczcie mogę sobie poczytać tylko podręcznik do HiT.
    • renovation22whiz Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 11:51
      Haha, zgadza się, to jest jedno z tych dziwnych i niezrozumiałych zwrotów, które używają dziennikarze. "Przerwać milczenie" brzmi, jakby ktoś w sekrecie dogadywał się z milczeniem i w końcu postanowił z nim zerwać. To prawdziwe dramaty milczenia na naszych oczach! 😂 Czy ktoś jeszcze ma jakieś ulubione dziennikarskie perły do podzielenia się?
      • marta.graca Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 12:02
        Nie mam już zdjęcia, ale kiedyś w nagłówku na gazeta.pl był "półkownik armii urkaińskiej".
      • muszebosieudusze Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 12:09
        renovation22whiz napisał:

> > Czy ktoś jeszcze ma jakieś ulubione dziennikarsk
        > ie perły do podzielenia się?

Przypomniał mi się klasyk:

www.facebook.com/Raczkowwwski/photos/a.180823831959709/2074234235951983/?type=3&mibextid=F2k83I
        • martishia7 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 12:22
          Też mi się skojarzyło big_grin No złoto to jest.
        • panna.nasturcja Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 15:13
          Cudo!
      • gama2003 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 17:48
        Przerwanie milczenia kojarzy mi się złowrogo. Coś jak zerwanie ślubu milczenia, obiecał milczeć i nie wytrzymał.
        Wstyd i hańba ! I strach co powie !

• bi_scotti Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 12:26
      No ale to chyba zalezy od okolicznosci/story. Jesli po 50 latach of keeping big secret, ktos tam "przerywa milczenie" i np. opowiada o jakiejs szpiegowskiej akcji, w ktorej bral udzial to chyba jest to uzasadnione smile Aczkolwiek, of course, naduzywanie czegokolwiek (rowniez expressions) jest wkurzajace/niezdrowe/czasem kosztowne - that's for sure wink Cheers.
      • panna.nasturcja Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 15:14
        No przecież wlaśnie o to chodzi, że w opisywanej przez Ciebie sytuacji byłby to tytuł stosowny.
        A używany jest, bo ktoś powiedział, że lubim jeździć na nartach bardziej niż na łyżwach.
    • muszebosieudusze Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 12:27
      Mnie się jeszcze podoba zajawka skrótu wydarzeń w Wyborczej w lewym górnym rogu - na ogół dwa, „podzielone” spójnikiem „i” i to wygląda jak zabawa forumowa. Dzisiaj jest mało spektakularny (rozliczenia w policji i rola Kołodziejczaka w PO) ale czasem jest grubo.
    • krolewska.asma Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 15:56
      Kurcze myslalam ze to jakis fajny watek o klotni ze sprzedawczynia z miesnego, wchodze a tu jakies marudzenie teoretyczne
    • swinka-morska Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 16:36
      Jest jeden zwrot jeszcze gorszy od tego - "Otworzyć się na temat...":
      Celebrytka Pipsztuszyńska otworzyła się na temat sadzenia kwiatków w swoim ogrodzie.
    • al_sahra Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 17:38
      Co mnie zwykle bawi przy czytaniu takich pseudo-dziennikarskich tekstów, to że ich autorzy, skądinąd pozostający na granicy analfabetyzmu, kurczowo trzymają się jednej zasady, którą pewnie usłyszeli na jakimś kursie: w tekście nie może być powtórzeń. Więc jeśli artykuł zaczyna się, że Anna Kowalska przerwała milczenie, to w następnym zdaniu już nie może być “Kowalska”, ale obowiązkowo “kobieta”, potem “piosenkarka”, “celebrytka”, “gwiazda”, dalej “ukochana Malinowskiego”, “latorośl Kowalskiego seniora” i tak autor brnie w coraz bardziej desperackie próby znajdowania synonimów.
      • muszebosieudusze Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 18:16
        al_sahra napisał(a):

> Co mnie zwykle bawi przy czytaniu takich pseudo-dziennikarskich tekstów, to że
        > ich autorzy, skądinąd pozostający na granicy analfabetyzmu, kurczowo trzymają s
        > ię jednej zasady, którą pewnie usłyszeli na jakimś kursie: w tekście nie może b
        > yć powtórzeń. Więc jeśli artykuł zaczyna się, że Anna Kowalska przerwała milcze
        > nie, to w następnym zdaniu już nie może być “Kowalska”, ale obowiązkowo “kobiet
        > a”, potem “piosenkarka”, “celebrytka”, “gwiazda”

Dwudziestodziewięciolatka!
        • al_sahra Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 18:27
          muszebosieudusze napisała:

> Dwudziestodziewięciolatka!

A faktycznie, zapomniałam. Dwudziestodziewięciolatka najczęściej blisko początku wyliczanki, zaraz po kobiecie.
          • suki-z-godzin Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 10:24
            Prosto z pieca:

Kiedy siedem pozostałych zawodniczek miało na sobie jasne sukienki, Świątek pozowała w czerwonej. Media na całym świecie były zachwycone wyglądem naszej zawodniczki. Nie sposób było zliczyć komplementy pod adresem 22-latki z Raszyna 😂
            • ichi51e Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 10:37
              O muj borze - oczy świata skierowały się na Raszyn po prostu…
              • krwawy.lolo Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 10:41
                Faszyn from Raszyn?
                A pamięta eMatka Białe Kozaczki?
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 18:31
          No, ale to akurat prawidłowo. Nie pamiętasz jak pani z polskiego uczyła, żeby nie powtarzać ciągle jednego określenia w wypracowaniu? wink
        • angazetka Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 19:57
          Ciesz się, że nie jak w złych powieściach: "brunetka" oraz "zielonooka".
          • daniela34 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 19:58
            angazetka napisała:

> oraz "zielonooka".
            >
            Wypraszam sobie!!! 😝
    • dreg13 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 18:20
      Dorzucę jeszcze, że nikt nie bierze ślubu, tylko „mówi sobie (sakramentalne) tak”. Całe szczęściee zauważyli, że to sakramentalne musi się wiązac z sakramentem, bo potrafili wsadzac to nawet przy jakimś ślubem na plaży po zjaraniu się haszem.

A przed chwilą zobaczyłam takie cudo
      www.pudelek.pl/halloweenowa-agnieszka-wozniak-starak-imprezuje-z-dawidem-wolinskim-fani-radza-lepiej-zapalcie-swieczki-na-grobach-zdjecia-6957734438709760g
      „ Dziennikarka wykleiła sobie twarz czarnymi kryształkami oraz założyła nietypowe soczewki z motywem przypominającym Gwiazdę Dawida”.
      A w komentarzach m.in.
      „ w obliczu tego, co dzieje się w Palestynie, pomysł wybitnie nie na miejscu”
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 18:29
      I jeszcze zostają "przyłapani", na przykład jak jedzą zupę... wink Ale akurat wtedy milczenie jest wskazane, bo można się zakrztusić. W sensie w trakcie jedzenia tongue_out
      • heca7 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 19:05
        Oraz- przyłapani na spacerze z dziećmi/psem/matką wink To musi być nielegalne w świecie celebrytów skoro z tak błahymi rzeczami muszą się ukrywać i są "przyłapywani" jak odsikują pieska tongue_out
      • gama2003 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 22:53
        Nie przerywaj milczenia w trakcie jedzenia !
    • heca7 Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 19:07
      Ale trochę z innej strony... Praktycznie każdy polski celebryta ma "zaliczony" artykuł na Pudelku pod tytułem- zaparkował swoje auto za ćwierć miliona na zakazie i popędził na zakupy tongue_out
    • lukrrecja Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 21:12
      Jak już ktoś przerwał milczenie i otworzył się na jakiś temat, to czasem kogoś miażdży - to już jest w ogóle niestrawne.
      Na szczęście zwykle ten zmiażdżony całkiem energicznie reaguje na miażdżenie, więc nie jest ono zbyt skuteczne.
    • ardzuna Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 21:14
      A "wyglądać jak milion dolarów"? Co to w ogóle za porównanie?
      https://m.media-amazon.com/images/I/51kI+EE2lAL._AC_SL1001_.jpg
      • ichi51e Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 08:03
        No właśnie tu kolega wyglada jak 100 dolarów i słabo to wyglada
        • krwawy.lolo Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 08:11
          Przypomniałaś mi teksty z amerykańskich filmów, czy tam innych książek, kiedy to "widać", że ktoś ma okulary za pięć dolarów i tani garnitur. W tej Ameryce wszyscy potrafią na odległość wycenić wszystko, tudzież w każdej chwili i okolicznościach określić strony świata.
          • ichi51e Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 08:20
            Proszę cię - jak ktoś się tym interesuje i jest to dla niego ważne to i w pl ci powie jednym spojrzeniem. Ale TO właśnie lubię w Polsce większość ludzi nie postrzega cię przez pryzmat ubrania. W Austrii jesteś tym na kogo wygladasz i naprawdę widać różnice.
    • tromedlov Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 22:14
      Idealny artykuł do tego wątku
      www.plotek.pl/plotek/7,154063,30356426,gwiazdor-przyjaciol-przylapany-po-smierci-matthew-perry-ego.html#do_st=RS&do_a=1440&do_sid=1440&do_w=57&do_v=992#s=BoxOpLink

David Schwimmer został przyłapany przez paparazzi w Nowym Jorku, tuż po tym, jak na jaw wyszła szokująca informacja o śmierci jego kolegi z "Przyjaciół", Mattthew Perry'ego. Media informują, w jakim stanie był aktor. (...) Aktor szczelnie się zasłonił, zakładając na twarz maseczkę, a na głowę czapkę z daszkiem. Nie widać zatem zupełnie jego mimiki. Media nie mają więc wątpliwości, że David Schwimmer czuje się po śmierci kolegi fatalnie i nie chce pokazywać się światu w tym stanie.
      • ardzuna Re: Przerwać milczenie 30.10.23, 22:20
        Niezbita logika.
      • muszebosieudusze Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 00:02
        A skoro już funeralnie, to Woźniak-Starak spoczął w grobowcu. Uwagę zwraca jeden element.
        <uwaga spoiler>
        .
        .
        .
        Jest to kwiatek.
      • gunila7 Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 09:16
        Może właśnie śmiał się pod tą maską.
    • vivi86 Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 07:04
      Dziękuję. Już zapisuje w sąsiednim wątku. Dopiero teraz wiem ileczbitek słownych działa mi na nerwy smile
    • kachaa17 Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 07:33
      Mnie też to drażni. Jak ktoś przerywa milczenie to ja to rozumiem, że z jakichś powodów milczał ale jednak postanowił coś z siebie wyrzucić. A to są zwykle normalne wypowiedzi. Tak samo denerwuje mnie jak ktoś pisze, to niewiarygodne co się stało a tam po prostu zwykła sytuacja.
    • jeste_m_sobie Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 14:02
      Inne kwiatki: nie ukrywam, że... Częstsze w mowie potocznej. Śmieszne, bo zwykle dotyczy banalnych rzeczy. Np. nie ukrywam, że swetry w naszym sklepie są dość drogie. Nie ukrywam, samolot wyląduje rano.
      Kolejny kwiatek: "zadziać się" Nosz nie cierpię tego z całego serca. Zawsze mi się przypomina, że po staropolsku "zadziać się" to "zgubić się" i wychodzi mi z tego oczywiście całkiem inne znaczenie całego zdania Też częstsze w mowie potocznej. Np. "Co się wtedy zadziało" "Co się zadziało, że Kowalska zadzwoniła po pogotowie?" Mam ochotę odpowiedzieć: zdrowie jej męża.
      • krwawy.lolo Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 14:12
        Zadziało się? Gdzie tak mówią? Nigdy nie słyszałem.
        • jeste_m_sobie Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 17:00
          Mieszkam w Łodzi i niestety słyszę to całkiem często. Ale w telewizji też bywa. Zadziało się jest używane w znaczeniu "zdarzyć się", "stać się" - od "dziać się".
    • heca7 Re: Przerwać milczenie 31.10.23, 17:08
      Na Pudelku ktoś z "ałtoruf" przyczepił się do nowego słówka. W tytule podpisuje zdjęcie jakiejś celebrytki ubranej na imprezę i na końcu dodaje- ogień? Jaki kurfa ogień???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka