Dodaj do ulubionych

Filmy, które miażdżą

• janja11 Re: Filmy, które miażdżą 01.11.23, 10:23
      "Mandarynki"
      Bardzo aktualny. Jak wojna rujnuje życie normalnych ludzi.
      A wszystko tylko dlatego, że dla polityków najważniejsze są chore ambicje i koryto.
      • mania_222 Re: Filmy, które miażdżą 01.11.23, 21:32
        O tak! "Mandarynki" zrobiły na mnie duże wrażenie. Polecam!
    • szmytka1 Re: Filmy, które miażdżą 01.11.23, 13:59
      Nie, film ma być dla mnie przyjemnością, relaksem, zaciekawiać mnie czymś, a nie miażdżyć.
    • brenya78 Re: Filmy, które miażdżą 01.11.23, 17:38
      Nigdy mi żaden film nie zryl tak beretu jak Morderstwo po amerykańsku: Zwyczajna rodzina.

Widzialam prawie 2 lata temu a nadal śni mi się po nocach.
    • danaide2.0 Re: Filmy, które miażdżą 01.11.23, 17:59
      A ja bardzo pozytywnie zapamiętałam początek "Pewnego razu w Ameryce", obejrzany pierwszy i jedyny raz w latach studenckich. Zapragnęłam sobie wczoraj wrócić i... zostałam zmiażdżona. Kompletnie wyparłam skrojone wg męskich fantazji postaci kobiece, gwałty, cały ten mizoginistyczny chłam, seksualizację dzieciaków... Poczytałam trochę o amerykańskich mitach u Sergia Leone i cóż, dalej jestem zmiażdżona, a film obejrzany dopiero w 1/3, a w 1/3 częściowo przespany.

Poza tym trochę jak reszta: czyli von Trier, w mniejszym stopniu Greenaway, Funny Games, nieistotne już w jakiej wersji. Pewnie większość treści też mocno wyparta.

I dorzucę... "Pretty Woman". Obejrzałam ten film w moim okresie fascynacji książką "Dzieci z Dworca ZOO". Czyli z jednej strony mam młode ćpunki, które zarabiają na dragi prostytucją i kończą na posadzkach dworcowych kibli, a z drugiej bajeczkę filii Disney'a o prostytutce, zakończoną happy endem (po przeróbkach oryginalnego scenariusza, oczywiście). Dysonans poznawczy mnie rozwalił.
    • aria Re: Filmy, które miażdżą 02.11.23, 13:42
      Ja jeszcze dodam z (chyba) nie wymienionych:

W młodości:
      Kabaret (na scenę w bawarskiej pijalni piwa - mam do dzisiaj bardzo silne emocje - dotyczące tego jak łatwo jest wstać i dać się porwać tłumowi z pieśnią na ustach ... więc wcale samej sobie nie wierzę od momentu, gdy to obejrzałam)

2001 Odyseja kosmiczna - śniły mi się sceny z tego filmu po nocach; do dzisiaj zresztą wszystkie kadry wywołują te same skojarzenia jak wtedy. Daisy, Daisy mnie nawiedza od czasu do czasu ... podobnie jak głos Hala)

Miasteczko Twin Peaks - wszystko + nowy sezon + książki + albumy itp; to mój serial / uniwersum życia.

Poźniej / w dorosłości:

Cache/Ukryte - Haneke'go (jeszcze nie wymieniane chyba, ale tak samo jak Biała Wstążka, Amour, Funny Games...) - to był mój pierwszy film tego reżysera; bardzo mnie poruszył i wciągnął w spiralę interpretacji; nie widziałam jego Happy End - ktoś widział?

Ostatnio:

(zeszły tydzień dokładnie na NetFlixie)

Platforma / El Hoyo - dystopijna (i bardzo turpistycznie / naturalistycznie przedstawiona - myślałam, że nie należę do takich bardzo wrażliwych widzów, którzy potrzebują trigger warnings, ale tutaj zrozumiałam na własnej skórze dlaczego są potrzebne - niektórych scen po prostu nie mogłam ani oglądać, ani nawet myśleć o nich... przewijałam) wizja więzienia / instytutu gdzie codziennie na platformie zjeżdżają wykwintne potrawy, żeby wykarmić więźniów - i co się dzieje jeśli poziomów w wieży jest .... nikt nie wie ile, ale na pewno nie mniej niż 100... (<
    • gryfna-frelka Re: Filmy, które miażdżą 02.11.23, 15:14
      That Girl in Yellow Boots. Obejrzalam go pare lat temu na Netflixie, nie wiem czy jeszcze tam jest.
    • ingryd Re: Filmy, które miażdżą 02.11.23, 15:39
      Z wyzej wymienionych :
      POGORZELISKO
      oprocz tego z dalekiej pamieci :
      LOT NAD KUKULCZYM GNIAZDEM
      NIEBIESKI
      PIANISTKA
      BIALA WSTAZKA
      i MILOSC hanekego
      z nowszych produkcji
      AS BESTAS
      EO
      L'Arbre aux papillons d'or (tegoroczne cannes, wietnamski, Pham Thien An) nie znam polskiego tytulu

to tak na adhocu, choc musze przyznac ze uuuuwielbiam wyjsc z kina sponiewierana (ingryd mnie za to nienawidzil, ingrydziatka twierdza ze maja traume z dziecinstwa po filmach hanekego...)
      • swiecaca Re: Filmy, które miażdżą 02.11.23, 18:00
        ingryd napisała:

> a (ingryd mnie za to nienawidzil, ingrydziatka twierdza ze maja traume z dzieci
        > nstwa po filmach hanekego...)

Oj, jeśli pokazywałaś nieletnim filmy hanekego to jest dobre miejsce na kultowy forumowy tekst:
        Fspułczuje twoim dziecią...
    • donica35 Re: Filmy, które miażdżą 02.11.23, 15:55
      Kilka wymienionych, m. in. Przełamując fale, większość rosyjskich, w klimatach Zwiagincewa, no i Życie Adeli - rozdział 1 i 2.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka