Dodaj do ulubionych

kalendarze Muji już są

01.11.23, 09:24
Największy 69 zł.
Fajne. Ale cały czas nie mogę mentalnie porzucić Moleskine, który jest już ok. 2 x droższy, ehhh.
Obserwuj wątek
    • slatynka85 Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 09:54
      W czym są lepsze od takich kupionych w kiosku ruchu za 10zl?
      • kropkaa Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 10:29
        Nie wiem, nie miałam z kiosku. Podejrzewam, że jakością papieru.
      • b.bujak Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 18:59
        slatynka85 napisała:

> W czym są lepsze od takich kupionych w kiosku ruchu za 10zl?

nie kupowałam Muji, ale z fotek wyglądają na kalendarze, jakie kiedyś używałam pracując w japońskiej firmie; te kalendarze z Japonii były przedmiotem pożądania - poza układem zawartości (to kwestia przyzwyczajenia i potrzeb - większa część była w roli zeszytu (zwykłe strony w linie), były bardzo przydatne kartki z nadrukiem papieru milimetrowego) ich atutem było takie zszycie (nie klejenie) kartek, że można było rozkładać na płasko a nawet zawinąć o 360 stopni (odwrotnie do okładek) - tak, jak niektórzy robią z gazetami; w niektórych okolicznościach to jest bardzo wygodne (zrozumieją ci, którzy pracują nie tylko siedząc za biurkiem)

btw - japońskie gadzety biurowe są najlepsze na świecie smile
        • senin1 Re: kalendarze Muji już są 03.11.23, 00:37
          < japońskie gadzety biurowe są najlepsze na świecie <

Kolezanka ma zszywacz do papieru bez zszywek. No cudo po prostu!
    • husky_cat Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 09:56
      Ja też wolę Molskine ☺
    • kurt.wallander Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 10:42
      Beżowy jest sporo tańszy, i ciekawa jestem, czy oprócz okładki (koloru i tworzywa) różni się od tych za 69 zł? Czy jest np. grubszy i cięższy?

Kropkaa, kupujesz go? Jesli tak, to pokaż porównanie Muji i Moleskine? Moleskine juz przeginają z ceną za bardzo.
      • kropkaa Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 11:06
        Nie wiem... Wczoraj wieczorem wpadłam przy okazji i obejrzałam. Faktycznie rozkładają się na płasko, dobra jakość papieru i cena przyzwoita. Tyle, że od lat co roku kupuję Moleskine i jakoś nie mogłam się przemóc do zmiany.
        • kurt.wallander Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 16:15
          A potrafisz ocenić, czy są podobnej grubości i wagi, co Moleskine? Oglądałaś te szare też? Ja się do stacjonarnego chyba szybko nie wybiorę, pozostanie mi raczej zamówienie online.
          • kropkaa Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 19:57
            Wydaje mi się, że są lżejsze, takie bardziej miękkie się wydają. Moleskine kupuję w twardej oprawie, Muji mają z tworzywa. Nie mają gumki i to w zasadzie główna różnica. Ale to nie przeszkadza, nie rozwalają się jak rozklejona książka.
            Może użytkowniczki się szerzej wypowiedzą, wpadłam z koleżanką tuż przed zamknięciem i nie było czasu na dokładny risercz wink Moim zdaniem to jest godny zamiennik, a cena naprawdę okok.
            • kurt.wallander Re: kalendarze Muji już są 02.11.23, 19:44
              Ach, czyli te plastikowe okładki są miękkie? Dzięki, pomogłaś smile
      • mama-ola Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 18:40
        > Moleskine juz przeginają z ceną za bardzo.

129 zł, tak?
        Może to i dużo, ale kupiłabym na Waszym miejscu, gdybym go uważała za ideał i rzecz niezbędną.
        (Nie używam kalendarza).
    • krwawy.lolo Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 10:52
      Kul!
      Tekst linku
      Prawie, jak ów szczebel z drabiny.
    • slatynka85 Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 11:13
      Serio jakość papieru do kalendarza na jeden rok, ma aż takie znaczenie, żeby tyle wydawać?Nie rozumiem fenomenu w tych czasach z taką inflacją
      • chococaffe Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 11:37
        Jest wiele innych fajnych rzeczy - układ stron podział, miejce na notatki, kieszonki, no i nie zamyka się.
      • arthwen Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 22:47
        Ma. Ja kupuję Moleskine, który jest jeszcze droższy i to ten najgrubszy notes (robię kalendarz sama, od lat już, bo mi gotowe układy nie pasują) i zdecydowanie jakość papieru ma dla mnie znaczenie. Raz kupiłam jakiś inny, bo "co za różnica" i zdecydowanie różnica była. Więcej nie Moleskine nie zdradzę wink
      • mika71 Re: kalendarze Muji już są 09.11.23, 12:07
        No właśnie ja podchodzę do tego tak, że raz na rok na kalendarz, z którego tyle korzystam, mogę wydać trochę więcej niż nakazuje rozsądek smile
    • chococaffe Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 11:35
      Super. Ja zawsze kupuję czerwony , żeby szybko w torbie znaleźć. W tym tygodniu się wybiorę (zwykle wybieram średni)
    • sueellen Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 14:01
      A cóż takiego niesamowitego w tych kalendarzach bo ja od dawna tylko google calendar na stanie i żadnego innego nie miałam.
      • kropkaa Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 16:03
        Matko, a co może być niesamowitego w kalendarzach? Jeśli ktoś używa papierowego, to kupuje, tak jak np. ja. A jak już kupuję, to chcę, żeby wygąldał i atrament nie przebijał, żeby pasował mi uklad, miał kieszonkę i gumkę (Muji akurat nie ma).
      • kurt.wallander Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 16:17
        świetnie. kalendarz papierowy jest dla osób, tadam!, które lubią uzywac kalendarza papierowego.

Ja do takich osób należę i dla mnie istotna jest estetyka kalendarza, układ stron, ilość miejsca na notatki, grubość i waga kalendarza.
      • panna.nasturcja Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 17:49
        Skoro nie używasz to dla ciebie nie ma nic niesamowitego, inni używają, więc się dzielą informacją.
        Osobiście używam papierowych i jeszcze robię w nich notatki osobiste, żadne google mi tego nie zastąpią.
        • stephanie.plum Re: kalendarze Muji już są 09.11.23, 17:12
          mam tak samo. dokładnie tak samo.
          • stephanie.plum Re: kalendarze Muji już są 09.11.23, 17:12
            a, i notatki tylko ołówkiem.
    • kocynder Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 18:52
      Używam kalendarzyka. Ale potrzebuje maleństwa. RAZ udało mi się dostać idealne cudo, które na dodatek mieściło się w przegródce portfela... Okładka jest mi doskonale obojętna, miejsce na notatki może być minimalne, duperelki jak kieszonki dodatkowe - zbędne. I nie ma. Albo są takie "jak karta kredytowa", które co prawda w portfelu się mieszczą, ale nie mają wcale miejsca na notatkę, albo znów są sporo większe. Mogłabym wydać nawet i taką sumę, ale za mój " ideał", a ani Moleskine ani Muji ideału nie mają,więc dla mnie to zdecydowanie za duże kwoty jak za gadżet.
      • chococaffe Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 18:54
        imho to nie jest gadżet. Albo ci odpowiada albo nie i tyle.
      • chatgris01 Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 21:47
        Mój ideał to Quo Vadis Impala Affaires (10x15 cm)
    • demodee Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 20:07
      Papierowe kalendarze? Wersji elektronicznych nie potraficie obsługiwać?
      • chococaffe Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 22:13
        Nie tylko kalendarze, ale i adresowniki

www.a-journal.nl/p/a-journal-address-book/?lang=en

p.s. też polecamsmile
      • stephanie.plum Re: kalendarze Muji już są 09.11.23, 17:11
        niestety, marne z nas żuczki.
    • chatgris01 Re: kalendarze Muji już są 01.11.23, 23:15
      Właśnie sobie przez Was kupiłam kalendarze Lesley Anne Ivory z kotami https://forum.miau.pl/images/smilies/icon_twisted.gif
      • kurt.wallander Re: kalendarze Muji już są 02.11.23, 19:45
        pokaż
        • chococaffe Re: kalendarze Muji już są 02.11.23, 19:56
          Mam!smile

uwaga; widziałam, że są różne typy i układy, jakieś planery itp.

Mój, najlepszy, to ten który ma też czerwoną wersję
        • chatgris01 Re: kalendarze Muji już są 02.11.23, 20:04
          kurt.wallander napisała:

> pokaż

Proszę. Nie mogłam się im oprzeć.

https://m.media-amazon.com/images/I/91VjUkxJp-L._SL750_.jpg

https://m.media-amazon.com/images/W/MEDIAX_792452-T1/images/I/81ausLcB67L._SL700_.jpg
          • kocynder Re: kalendarze Muji już są 02.11.23, 20:14
            O rany... Ale piękny! Aż grzech używać! Powinien tylko i li dekorować.
          • kurt.wallander Re: kalendarze Muji już są 02.11.23, 23:52
            Słodkie smile
            • kurt.wallander Re: kalendarze Muji już są 02.11.23, 23:56
              Ja rozważam jeszcze taki planer (ten nocny, po prawej), ale troche sie boję kupowac bez obejrzenia na żywo.
              https://d-art.com.pl/userdata/public/gfx/7858/iconic-main-0.jpg
            • kurt.wallander Re: kalendarze Muji już są 02.11.23, 23:58
              Ale te Ivory Cats to chyba tylko ścienne?
              • chatgris01 Re: kalendarze Muji już są 03.11.23, 07:57
                Tak, ścienne (nie widziałam innych). Ale agendowego Graala to ja już znalazłam kilka lat temu.
    • pyza-wedrowniczka Re: kalendarze Muji już są 09.11.23, 12:19
      Ja za to jestem fanką kalendarzy Antra, takiego dziennego. Mają taki grubszy papier, że można pisać piórem w nich. Mam już od kilku lat, na nowy rok widziałam że po 40 zł są
    • stephanie.plum Re: kalendarze Muji już są 09.11.23, 17:10
      ja będę miała taki https://ecsmedia.pl/cdn-cgi/image/format=webp,/c/eurograf-kalendarz-ksiazkowy-tygodniowy-a5-blisko-natury-las-2024-b-iext139899076.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka