Dodaj do ulubionych

ciecierzyca - o przepisy proszę

14.11.23, 00:22
Co robicie z ciecierzycy? Podrzućcie jakieś fajne i mniej oczywiste przepisy na ciepło i na zimno.
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 00:28
      Pomidorowe curry z ciecierzycy, przepis na jadlonomii.
      • ykke Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 16:33
        mikams75 napisała:

> Pomidorowe curry z ciecierzycy, przepis na jadlonomii.

Tak, to jest pyszne. I mega szybkie.
      • 1matka-polka Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 15.11.23, 12:04
        mikams75 napisała:

Chcę to zrobić, tylko nie wiem, ile to jest puszka ciecierzycy w przełozeniu na suchą cieciorkę?...
        • mikams75 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 15.11.23, 12:13
          ok pol do 3/4szklanki. Nie lubie przepisow na puszki, opakowania itp. bo w kazdym kraju oznacza to cos innego. Akurat w tym przepisie proporcje nie sa szczegolnie wazne. Tam sa podane trzy puszki cieciorki ale chyba takie najmniejsze. Ja uzywam jednej duzej. Gotowanej na oko ze dwie szklanki po 250ml. Bo jak gotuje to wiecej i wykorzystuje do roznych dan. Dodaj na oko, i tak dobre wyjdzie.
          • 1matka-polka Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 15.11.23, 12:17
            Tez nie lubie takich przepisow. Zwlaszcza, ze w przemysle spozywczym caly czas odbywa sie downsizing.
        • snakelilith Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 15.11.23, 12:56
          1matka-polka napisała:

> Chcę to zrobić, tylko nie wiem, ile to jest puszka ciecierzycy w przełozeniu na
          > suchą cieciorkę?...

Przygotowanie małej ilości strączkowych przy całej upierdliwości moczenia i długiego gotowania nie ma najmniejszego sensu. Gotujesz więc na raz 0,5 -1 kg cieciorki w zależności od posiadanego garnka, bierzesz z tego na oko tyle ile twoim zdaniem są trzy małe puszki, albo ile ci pasuje do twoich proporcji, a resztę zamrażasz (np. w woreczkach) w pasujących ci porcjach. Tak robię z cieciorką do hummusu, ale także do innych potraw. Jem tego tyle, że przez przynoszenie puszek do domu miałabym już muskuły jak Papay.
          • 1matka-polka Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 15.11.23, 16:44
            Ja zazwyczaj gotuje cieciorke na 2 dni, czyli 600 g suchej na 3 osoby.
          • mysiulek08 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 15.11.23, 18:18
            dokladnie, straczkowe ugotowane (raczej aldente) swietnie sie mroza
      • 1matka-polka Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 19.11.23, 14:47
        mikams75 napisała:

Zrobiłam i dołączam do fanów.
    • kk345 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 00:53
      Moja ulubiona sałatka: ciecierzyca, pokrojone czarne oliwki, dużo natki, gęsty, musztardowo-cytrynowy winegret, sól i pieprz. Proste, a wyjątkowo udane połączenie smaków
    • kaki11 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 01:10
      z suchej robię praktycznie tylko falafel (najpierw moczę kilkanaście godzin, później mielę), z takiej ze słoika robię curry, hummus, czasem pieczoną w piekarniku z przyprawami stosuję jako dodatek do jakiejś sałatki. Jak mam otwarty niewykorzystany całkiem słoik, to dorzucam ją też do jakichś warzywnych gulaszy typu leczo.
    • kanna Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 07:27
      Moczę na noc, rano dosmaczam mniej lub bardziej i piekę na blasze w piekarniku.
      1. z kalafiorem i pomidorami - doskonała na zimno, jak i ciepło.
      2. samą - jako dodatek to zup-kremów (teraz z dyniową na ostro)
    • senin1 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 08:21
      przekaske robie, do podgryzania

ugotowana ciecierzyce wrzucam na patelnie z otrobina oleju, albo z ghee i dodaje sucha mieszanke curry. Smaze parzez 2-3 minuty. Czasami dodaje liscie curry i pomidory i wtedy robi sie lekko 'mokra' , mozna ja jesc jako dodatek do obiadu
    • berdebul Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 09:06
      Wszystko, uwielbiam.
      Pieczony kalafior z ciecierzycą z Jadłonomii.
      Curry, gulasze, dodatek do zupy, sałatek, hummus, falafel, burgery.
    • piataziuta Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 09:13
      sos/zupa bakłażanowa z masłem orzechowym, pomidorami i cieciorką
      • mikams75 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 19.11.23, 16:45
        podzielisz se przepisem?
        • piataziuta Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 19.11.23, 20:05
          Wzięłam to kiedyś z netu, gdy szukałam przepisów na bakłażana, ale nie pamiętam co tam dokładnie było (pogugluj).

U mnie, tym razem, było tak (gotuję zazwyczaj rano, więc robię to w pośpiechu, kompulsywnie i często jestem nieprzytomna przed kawą):
          - bakłażana obrałam obieraczką (można zostawić skórkę, ale dłużej się bakłażana potem smaży/piecze), pokroiłam w kostkę i zasypałam solą
          - po jakimś tam czasie (pół godziny byłoby idealne), wycisnęłam z bakłażana wodę (garść po garści) i zaczęłam smażyć (można by było też upiec na gorącej blasze - byłoby szybciej i w sumie to chyba smaczniej)
          - w międzyczasie pokroiłam cebulę w pióra, posiekałam dwa-trzy ząbki czosnku, otworzyłam słoik z cieciorką i wypłukałam ją sto razy z tej obrzydliwej cieczy, z której da się zrobić majonez (ja mam wzdęcia po strączkach, więc unikam postrączkowych popłuczyn)
          - usmażony bakłażan przerzucałam partiami do gara (mam małą patelnię, więc jak wrzucę wszystko, to się gotuje zamiast smażyć), na patelnię wrzuciłam cebulę, potem czosnek, cieciorkę, dorzuciłam do bakłażana. Do tego dwie puszki pulpy pomidorowej, kilka łyżek masła orzechowego, trochę śmietany kremówki (mleko kokosowe byłoby tu nawet lepsze) i przyprawy. Ryż i tofu by pasowało.
    • lodomeria Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 09:17
      Pamiętaj o tym, że można też wykorzystać wodę po gotowaniu czy z puszki - trochę octu jabłkowego, sól, musztarda, olej i masz majonez. A jeszcze lepiej, jak dodasz czosnek i sok z cytryny i jest aioli!
      • snakelilith Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 11:35
        Pewno można i brzmi dobrze, ale jeżeli ktoś źle znosi strączkowe (sensacje jelitowe), a to jest większość tych, którzy jedzą je rzadko, to wodę po gotowaniu powinien odlać. Od kiedy tak robię, zmieniając zresztą wodę do moczenia nawet kilka razy, to jem strączkowe 3 razy w tygodniu i to w większych ilościach bez obawy, że cały wieczór gra mi potem w brzuchu.

A ciecierzycę lubię bardzo jako orientalną wersję chilli con carne. Zamiast fasoli. Z mieloną wołowiną, cebulą/czosnkiem, przysmażoną kolorową papryką, passatą pomidorową i przyprawą baharat, która zawiera oprócz ostrych także lekko słodkawe noty. Plus trochę ciemnego balsamico na koniec. Do tego chleb pita, albo inny zbierający sos.

Super smakuje też sałatka na zimno coś w rodzaju taboulé z kuskusem albo bulgurem, gdzie do warzyw - pomidory, cebula, czosnek, mięta plus oliwa i soku z cytryny dodaje się ciecierzycy do podwyższenia wartości odżywczej sałatki. Zamiast dodawanej opcjonalnie fety, ale można dodatkowo. Warto dodać też kuminu i czegoś ostrego jak harissa.

No i robię sama humus, bo nie ma takiego kupnego, który smakuje tak dobrze jak domowy.
      • mikams75 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 16:21
        zrobilam kiedys taki majonez, cos okropnego.
        • palacinka2020 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 21:14
          Zgadzam sie, tez jadam weganski majonez robiony w domu. Ten zapach i posmak, fuuj.
        • lodomeria Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 23:07
          A ja robię regularnie i bardzo lubię. Tyle, że ja nigdy sklepowych majonezów ani nigdy nie kupowałam, ani też jakos bardzo nie lubiłam.

A już na pewno nie mam zamiaru płacić kroci za vegańskie - a tak, jak potrzebuję, to składniki mam zawsze pod ręką i mogę zrobić tyle, ile mi potrzeba w 5 minut.
          • snakelilith Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 23:30
            lodomeria napisała:

> A już na pewno nie mam zamiaru płacić kroci za vegańskie - a tak, jak potrzebuj
            > ę, to składniki mam zawsze pod ręką i mogę zrobić tyle, ile mi potrzeba w 5 min
            > ut.

Jak podaje gugiel wegański majonez można zrobić z mlekiem sojowym (co najmniej 1,8% tłuszczu), albo ze zblednowanymi nasionami słonecznika. Soja i słonecznik wydają mi się smakowo bardziej neutralne od ciecierzycy, ale to tylko moje przypuszczenie, bo majonez wolę klasyczny, z żółtkiem.
    • leyla76 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 16:32
      Wszelkie curry, ja lubię z dodatkiem szpinaku
      Parę dni temu robilam to i wyszło świetnie
      www.wellplated.com/general-tsos-chickpeas-recipe/

Tutaj moja ulubiona sałatka z ciecierzycą
      www.eatingbirdfood.com/roasted-broccoli-kale-quinoa-salad/

Tutaj z kalafiorem

www.budgetbytes.com/easy-cauliflower-and-chickpea-masala/

www.emilieeats.com/vegan-sweet-sour-chickpeas/
    • ykke Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 16:36
      I te ciastka sa super:

veganbanda.pl/recipe/ciastka-z-ciecierzycy-z-maslem-orzechowym/
    • nottymoni Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 19:24
      Pita z ciecierzyca i pieczonymi warzywami np pomidory bakłażan cukinia papryka. Do tego trochę sosu czosnkowego, cebulki marynowanej w limonce. Poezja
    • slatynka85 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 19:43
      Ja w sumie tylko hummus. Ale oglądałam kiedyś Bogaty dom, biedny dom i ta bogata w biednym domu zrobiła deser z wody po cieciorce z puszki, był z czekolada (kakao?), że ponoć danie z najlepszych restauracji...
      • berdebul Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 20:31
        Bezę wegańską.
    • chatgris01 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 19:59
      Nikt nie wspomniał kultowego wątku o cieciorce w nodze? big_grin
      • aandzia43 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 20:15
        No nie, jak mogłyśmy zapomnieć! big_grin
        • princesswhitewolf Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 21:06
          Jakiej znowu cieciorce w nodze boze
    • princesswhitewolf Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 14.11.23, 21:05
      Hummus
    • odnawialna Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 15.11.23, 00:29
      Taka sałatka, u nas zjadana w ilościach hurtowych. Ciecierzyca (ja wolę gotowaną, niż z puszki)
      Pokrojone w paski pomidory suszone w oleju + 2 łyżki oleju z tych pomidorów
      Czarne oliwki
      Feta w kostkę (lub mozzarella)
      Dużo rukoli
      Opcjonalnie jakieś podprażone ziarna typu pistacje, słonecznik.
    • leni6 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 15.11.23, 11:20
      Ja robię penne z cebulą, suszonymi pomidorami, cukinia, cieciorką i fetą.
    • tokyocat Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 16.11.23, 20:28
      Couscous, hummus, salatki, pieczony.
      • gorzkie.nic Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 19.11.23, 15:08
        tokyocat napisał(a):

> Couscous, hummus, salatki, pieczony.

Chyba KUSKUS
    • thea19 Re: ciecierzyca - o przepisy proszę 19.11.23, 20:12
      www.olgasmile.com/pieczona-ciecierzyca.html
      www.winiary.pl/przepisy/zupa-z-soczewica-i-mielonym-miesem/# s tylko ja z ciecierzycą zrobiłam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka