ardiss1 17.11.23, 20:40 Był gdzieś wątek o retix c i nie mogę znaleźć.. pomoże ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grruu.u Re: Retix c 17.11.23, 20:42 Ja się właśnie zluszczam Ale wątku nie kojarzę, tylko wpisy w innych wątkach Odpowiedz Link Zgłoś
ardiss1 Re: Retix c 17.11.23, 20:47 No właśnie to były wpisy.. I znależć nie nmogę. Kojarzysz w jakim wątku to było? I jak Twoje wrażenia??? Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Retix c 17.11.23, 20:51 Obłażę że skóry, ale tak ma być z tego co wiem. Nawilzam, natluszczam i czekam na koniec procesu Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Retix c 23.11.23, 10:38 Robilas sama w domu czy w gabinecie? Jesli w domu, to czy te maske na koncu sie po prostu zmywa? Czy sa jakies specjalne dodatkowe preparaty (np. w przypadku kwasow trzeba je np. zneutralizowac)? Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Retix c 23.11.23, 12:30 Robiłam w domu. W zestawie jest kompletny zabieg, maskę się zmywa i nakłada normalnie krem. Ja akurat nałożyłam taki z ceramidami jak po retinolu zwykłym. Czas obłazenia ze skóry był straszny ale efekty bardzo fajne Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Retix c 23.11.23, 12:35 Gru, a uzywasz normalnie kremow na noc z retinolu? bo w przeciwwskazaniach jest "kuracja retinoidami" i ja nie wiem, co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Retix c 23.11.23, 12:44 Tak, ale niskiego stężenia. Na czas obłażenia ze skóry odstawiłam Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Retix c 23.11.23, 12:49 > Tak, ale niskiego stężenia. ja uzywam najwieksze ... hmmm ... > Na czas obłażenia ze skóry odstawiłam tak, to wydaje mi sie oczywiste. kusi mnie, chyba sobie zrobie Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Retix c 17.11.23, 21:27 Ja robiłam w tym roku, w tym znów zaczynam ale chyba w styczniu. Ja jestem zadowolona, poprawia się gęstość skóry, przebarwienia znikają. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Retix c 17.11.23, 21:36 Słuchajcie, a gdzie wy to kupujecie? Bo mnie pokazuje wszędzie niedostępne albo jakieś podejrzane strony. Odpowiedz Link Zgłoś
kolteta Re: Retix c 23.11.23, 09:30 Tutaj jest np. biodermatic.com/xylogic-retix-c-produkt-profesjonalny-retinol-4?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA6vaqBhCbARIsACF9M6nChJ_rR5DNLy6nAd84LzpBARYc_GotYLSA_HZzNUvNmyaIuwdnqAAaAtG6EALw_wcB Własnie się tym zainteresowałam i zaczęłam czytać Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Retix c 23.11.23, 13:41 ten pradukt jest na 5 zabiegów tak? Jak często się go robi? Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Retix c 23.11.23, 11:46 to ja sie podlacze z pytaniem - w przeciwwskazaniach to retix c jest "kuracja retinoidami w ciagu ostatnich 6 miesiecy" - co ta "kuracja" dokladnie oznacza? czy jak uzywam retinoidow i tretinoiny wieczorem, to to jest "kuracja"? zakladam, ze nie - Primula pisala, ze ona retix c robi regularnie, a wiem, ze retinoidy tez uzywa regularnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Retix c 23.11.23, 12:51 Oczywiście, że używanie kremów z retinoidami wieczorem to kuracja. Przestrzegają przed tym, bo retinoidy mają duży potencjał drażniący i dla wrażliwej skóry wszelki dodatek może być to much. Więc nikt ci nie powie, jak zareaguje akurat twoja. Dla mnie obłażenie przez 4 dni, to jakaś masakra i przypuszczam, że skończyło by się stanem zapalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Retix c 23.11.23, 13:42 na mnie nawet ta najmocniejsza tretinoina nie dziala zluszczajaca - na twarzy mam skore nosorozca, bardzo bardzo rzadko cos mnie podraznia (ostatnim razem, lata temu, dostalam alergie na na jakis syfiasty kurz w starej koscielnej wiezy ...) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Retix c 23.11.23, 14:14 To próbuj, choć moim zdaniem taka kuracja to nieporozumienie przy skórze, która nie ma strasznych parchów po mocnym trądziku czy wyglądu starej palaczki. Retinoidy działają lepiej, gdy stosuje się je długoterminowo i widoczne złuszczanie nie jest do anty- aging potrzebne. Ja chcesz się trochę wypeelingować, to weź coś z samymi kwasami, kosztuje też o wiele mniej. Kwasy solo też można stosować jako jednorazową silniejszą maskę, albo stałe serum. Przy mało wrażliwej skórze na zmianę z retinoidami. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Retix c 23.11.23, 14:25 a jakies kwasy polecisz? bo ja sie na tym nie znam zupelnie, a szukac mi sie nie chce. skore mam bardzo ok (na moj wiek), bez przebarwien, nie tlusta i nie sucha. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Retix c 23.11.23, 14:45 Hm. Ja używam kwasów, ale zależy mi przy tym raczej na działaniu, przy którym nic mi nie obłazi, a skóra z czasem staje się gładsza, delikatniejsza i znikają ewentualne piegi z wakacji. No i mam ekologiczne zboczenie jak wiesz. Dlatego mogę polecić ci wypróbowane przez mnie trzy preparaty: 1. Dr. Scheller AHA/PHA Peeling. 10% AHA i 2% PHA, stosuje się jako maskę na maksymalnie 10 minut. Potem zmywa i nakłada pielęgnację. 1-2 razy w tygodniu. www.mueller.de/p/dr-scheller-glaettendes-aha-pha-peeling-serum-2859091/ 2. i+m Mix & Match AHA/BHA Glow Refiner. 8% AHA & 3% BHA. Jako serum do stosowania pod pielęgnację na noc. 1-2 razy w tygodniu, ewentualnie częściej. www.mueller.de/p/i-m-mix-match-aha-bha-glow-refiner-IPN2928450/ 3. Facetheory Glycomid Body Cream B1 9% kwas glikolowy. To jest w sumie do ciała, z ceramidami, ale można też do twarzy. de.facetheory.com/products/glycomide-body-cream-with-9-glycolic-acid-cranberry-seed-oil-and-ceramide-3 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Retix c 24.11.23, 10:10 Robię Retix C od trzech lat, po 5 zabiegów, zaczynam w listopadzie, powtarzam co 28 dni. Poza tym stosuję retinoidy cały rok, natomiast po zabiegu robię tygodniową przerwę. W ciągu tego tygodnia nakładam wielokrotnie w ciągu dnia produkty nawilzająco kojące- dobrze jeśli zawierają trehalozę, ektoinę, pantenol, alantoinę, skwalan, glicerynę, wąkrotę azjatycką. Mam też na tę okoliczność maski w płachcie Dives z kwasem hialuronowym. Po Retiksie moja skóra chłonie wszystko jak gąbka Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: Retix c 24.11.23, 10:36 robisz sama w domu? Podzileisz się nazwami tych produktów nawilżających? Ja ostatnio mam Cicatridinę, kiedyś Cetaphil, ale nie pamietam który... Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Retix c 24.11.23, 21:18 Tak, w domu. Neutrea Hydratin i Neutrea maska pozabiegowa, emulsja Banti anti dry, Pharmaceris A Corneo Sensilium łagodząco naprawczy- wszystko mi się sprawdza. Odpowiedz Link Zgłoś
red-echmea Re: Retix c 29.12.23, 11:58 Czy cicatridinę nakłada się na twarz jeszcze zanim się zacznie łuszczyć czy trzeba poczekać na łuszczenie? A intensywne nawilżanie? Też od razu czy dopiero jak zacznie się łuszczyć? Będę wdzięczna za wskazówki😊 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Retix c 27.01.24, 11:14 Od razu, nie czekam na łuszczenie. A nawilżam zawsze tak czy siak. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Retix c 23.11.23, 13:20 Właśnie świeżo się złuszczyłam. Już używam standardowej pielęgnacji, ale nie kładę niczego, co ma choć znikome stężenie kwasów. Skóra jest reaktywna, nawet kiedy kładę niewinną maseczkę nawilżającą, czuję delikatne szczypanie. Złuszczalam się ok. 5 dni. Zaczęłam ok.1,5 dnia po zmyciu retix c. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Retix c 27.01.24, 11:08 Mam pytanie, pewnie też poczytam na necie, ale co człowiek to człowiek. Dzisiaj wypada mi że mogę nałożyć Retix, ale ... Za ok 2 tyg chyba pojadę gdzieś w ciepłe miejsce ze słońcem, i nie wiem czy powinnam go robić, czy lepiej odpuścić i zrobić po przyjedzie jak opalenizna zejdzie. Jak myślicie ? Odpowiedz Link Zgłoś