Dodaj do ulubionych

Ceny nieruchomości

23.11.23, 10:54
Dobry czas na kupno w wawie bądź Krakowie?
Tak wysokich cen jeszcze nie było
Pójdą jeszcze w gore czy teraz tylko czekać na pęknięcie banki ?
A co myślicie o inwestycjach w mniejszych miastach typu Katowice / Łódź itp…
Mam chęć wbić się w takie inwestycje dla odmiany
Obserwuj wątek
    • septembra Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 11:01
      Któryś inwestor mówił że najlepszy czas na sprzedaż akcji to gdy jego kierowca zaczyna pytać czy ta cała giełda to się opłaca
    • dni_minione Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 11:29
      Niedobry. Kupiłam mieszkanie w Krakowie kwietniu, tuż przed startem programu 2% i potem wciąż jeszcze obserwowałam ogłoszenia. Mam wrażenie, że kupiłam ostatnie na rynku mieszkanie 3-pok z dobrym rozkładem, jasne i w przyzwoitej lokalizacji, w akceptowalnej cenie. To, co się potem zaczęło dziać, to jakiś koszmar. Teraz mogłabym sprzedać to mieszkanie z zyskiem 100 tys. zł albo i większym, patrząc po ogłoszeniach.
      Ale też trudno powiedzieć, czy te ceny spadną, jak się wysyci 2%.
      • husky_cat Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 11:43
        Syn naszej niani z narzeczoną kupili na wiosnę mieszkanie, rynek pierwotny, niezła lokalizacja, sprawdzony deweloper.
        Teraz mieszania w tej lokalizacji są odsprzedawane ok 4 tys drożej ☺
        Najlepszy czas na kupno to był w 2020 roku, jesienią kupiłam mieszkanie w lokalizacji, która zawsze mnie kusila. Teraz spokojnie mogłabym je sprzedać z ponad 0,5 mln zyskiem ☺
        • agniesia331 Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 16:10
          Najlepsze lata to były od 2013 do 2019 a koniec 2019 i pandemia to już tylko wzrosty byly
          • husky_cat Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 19:02
            No popatrz, a ja trafiłam na okazję w świetnej lokalizacji jesienią 2020 ☺
            Z tego co widziałam było ich sporo, nawet żałuję, że nie kupiłam jeszcze jednego mieszkania inwestycyjnie, teraz bym je spokojnie sprzedała ponad 400 tys drożej ☺
        • moscato Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 19:51
          Ja też kupiłam jesienią 2020. Patrząc na koszt zakupu i wykończenia, teraz sprzedałabym prawie dwa razy drożej. To jest jakiś obłęd.
          • husky_cat Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 21:15
            O tak, na rynku pierwotnym mozna bylo dokonac jeszcxe korzystniejszego zakupu podczas pandemii.
            Ja jestem w szoku jak bardzo ceny wzrosły od wiosny br.
          • simply_z Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 21:18
            Tak, w 2020 jeszcze ceny były znośne.
    • jolie Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 11:36
      Czy bańka na rynku nieruchomości nie miała pęknąć już jakieś 10 lat temu?
      • hungaria Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:05
        10 lat temu akurat faktycznie byly spadki w stosunku do cen z 2008/09 roku, napedzonych fala kredytow chf. Mechanizm rynkowy jest taki, ze po wzrostach przychodza spadki (choc nie do wczesniejszych poziomow), tyle ze nasz poprzedni rzad zrobil bardzo wiele, zeby ten cykl zaburzyc.
      • thank_you Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:11
        Taaa, miały spadać. 😅 Była lekka korekta, ale to korekta, a nie spadek.
        Mieszkanie mojego męża w ciagu 20 lat jest warte 10 x tyle niż w czasie, gdy kupował. Moje - dużo mniej, ale nie kupowałam 20 lat temu. tongue_out
        Niedaleko naszego domu, najnowsza inwestycja, osiedle okno w okno, z przodu park. Ciemno, bo zabudowa chyba 3 pietrowa. Poprosiłam o ofertę. 35 k/metr
        🤣

• jolie Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:21
          No właśnie, ciągle czytam te prognozy o pęknięciu, a ceny ciągle w górę. Mieszkanie kupione 20 lat temu to zyskało najwięcej na skoku cen po 2005 roku.
          • thank_you Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:42
            No nie, podskoczyło o dyszkę na metrze od kiedy się poznalismy.
            • thank_you Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:46
              Moje „tylko” dwukrotnie.
            • mia_mia Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 13:12
              Moje jedno w ciągu 5 lat też o dyszkę, czyli ponad 100%, drugie 50% w ciągu 2-3 lat, starszych nie patrzę, bo przez lata bardzo zmieniły się ceny, trzeba by było uwzględnić inflację (przy tych nowszych też, ale łatwiej to oszacować). Nie planowałam zarabiać na wzroście wartości, bo nie planuję sprzedawać póki co, ale to miła niespodzianka.
              • jolie Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 14:59
                Dlatego ja dziwię się radom, jakie mi dawano pt. sprzedaj mieszkanie po babci, żeby kupić sobie jedno pięciopokojowe. Wolę mieć dwa niż jedno, do tego mam już nastoletnie dzieci.
            • jolie Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 15:06
              thank_you napisała:

> No nie, podskoczyło o dyszkę na metrze od kiedy się poznalismy.

Możliwe. Ja obserwuję z przerażeniem, jak bardzo zdrożała ziemia. I nie chodzi tylko o działki budowlane - mały kawałek ziemi na działkę rekreacyjną (bez żadnej możliwości przekształcenia w budowlaną) w Dolinie Będkowskiej - cena w okolicach 100 tysięcy. I mowa o czymś dalej od Krakowa niż Wieliczka.
              • thank_you Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 15:15
                To prawda. Szykuje nam się opcja zachodnia - brak własności i wynajem mieszkań.

P.s. Działki ROD koło mojego domu to nawet 200 k (500 m2 plus domek). 😂 A
                • jolie Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 17:51
                  Wierzę, Ty chyba mieszkasz w prestiżowej okolicy. Myślę, że w Wieliczce koszt byłby o wiele większy, a w granicach administracyjnych Krakowa przynajmniej dwa razy więcej. Za mały kawałek ziemi bez niczego. I faktycznie, wkrótce na coś na własność będzie stać szczęściarzy albo ludzi bardzo zamożnych.
                  • thank_you Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 18:07
                    Okolica okolicą - ale to działki ROD! Wystrzeliły w pandemii i ceny wariują do dzisiaj.

Okropne są te ceny, przewalone będą miały kolejne pokolenia. uncertain
                    • jolie Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 18:19
                      Ceny działek rekreacyjnych też tak skoczyły po pademii.
          • dyzurny_troll_forum Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:44
            jolie napisała:

> No właśnie, ciągle czytam te prognozy o pęknięciu, a ceny ciągle w górę. Mieszk
            > anie kupione 20 lat temu to zyskało najwięcej na skoku cen po 2005 roku.

Podsyłam słynny tekst, może do kogoś trafi:

---------
            Na twitterze gruchnęło, że Jaskiernia (stróż prawości), będzie startował z list Lewicy.

Strasznie mnie to ucieszyło, bo uwielbiam jak tym z Razemu plują w twarz, a oni muszą udawać, że deszcz pada.

Z tej okazji wszedłem zobaczyć co tam u nich i trochę mi ręce opadły.

Tam dalej jest grany narodowy front robót budowlanych. Państwo ma nabudować tanich mieszkań, bo nie będzie, jak ci przeklęci deweloperzy, żerować na biednych Polakach, tylko w trudzie i znoju będzie budować za darmo.

Ku*wa, przecież to nie przystoi być aż tak oderwanym od poręczy.

Oni nie rozumieją, że kryzys mieszkaniowy to właśnie oni i ich kretyńska polityka.

Odkąd zamknęliśmy cały świat, żeby ratować się przed śmiertelnym wirusem 3 lata temu, zakumulowana inflacja CPI sięgnęła 40%!

Pochylmy się nad tym zdaniem.

W marcu 2020 - gdy zaczynaliśmy imprezę z kowidem - metr kwadratowy Wrocławskiego mieszkania wg otodom kosztował 8350zł, dzisiaj kosztuje 11923zł.

Mieszkania podrożały w 3 lata o 42%.

Wiem, że nie wypada, ale na wypadek jakby byli tu głosujący na lewicę, wyjaśnię.

Mieszkania zastępują pieniądze jako nośnik wartości.

Państwo nie może mieszkań dodrukować.

Jak próbowało zbudować w ramach mieszkania plus, to im ku*wa wyszły trzy gierkowskie bloki, w tym jeden bez kanalizacji.

Dlatego właśnie wszyscy lokują oszczędności w mieszkaniach.

To nie rynek mieszkaniowy jest zepsuty chciwością deweloperów, to pieniądze są zepsute głupotą lewicy i innych im podobnych.

Fakt, że Mateusz Morawiecki może się zapożyczać na nasze konto i w naszym imieniu, fakt, że może tworzyć sobie pieniądze do woli, a potem my musimy się martwić jak je spłacić, sprawia, że kupienie sobie czegoś o realnej wartości będzie coraz bardziej poza naszym zasięgiem.

Trzymanie pieniędzy w banku na koncie to jest dobrowolna darowizna na rzecz państwa.

A zakup mieszkania to wydatek na który stać stosunkowo niewielu.

Przez co próg wejścia do klubu posiadających cokolwiek jest coraz wyższy.

Co znaczy, że nie będziesz miał mieszkanka, osiemnastoletni misiu-pysiu, a o domku z ogródkiem to już w ogóle zapomnij.

Będziesz wynajmował, aż ci będzie głupio. Potem będziesz mordę pruł, że tak sie nie da żyć. Potem zagłusujesz na Pis albo inne takie i dalej będziesz chuja miał.

Ale w telewizji będzie dużo o wzroście PKB.

I jak przyjdzie jakiś kuc od pana Janusza i coś zacznie opowiadać o podatkach i zadłużeniu, to go nie słuchaj bo to nienormalne, oni chcą żreć psy.

Normalne jest to co jest teraz.

I nie dyskutuj, bo to ustalili naukowcy, a naukowcy dbają o ciebie jeszcze bardziej niż politycy!
            ------------------
            • qatroscc Re: Ceny nieruchomości 16.11.24, 23:13
              Można głosować na Kwacha i jego wille w Szwajcarii i w Kazimierzu, oczywiście zarobione uczciwą pracą. Klub właścicieli odjechał w latach 90.
      • agniesia331 Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 16:04
        Banka miała pęknąć kilka lat temu. Kupiłam mieszkanie w 2020 za 508 tys z garażem.oddane rok temu przez dewelopera.10500, teraz w kolejnych etapach po 14800 te same mieszkania. Cena wynosi ok 800 tys z garażem
      • anorektycznazdzira Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 16:28
        Śledzę rynek (i od czasu do czasu coś kupuję) od roku 2002 i od tego czasu bańka miała pęknąć, z wielkim hukiem zresztą i wszyscy którzy coś kupili mieli pożałować i tak dalej.
    • krwawy.lolo Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 11:52
      Co tam Polska, w Niemczech kupisz dom za bezcen!
      immobilien.sparkasse.de/expose/FIO-10813511710.html
    • simply_z Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:11
      Dla odmiany?przeciez ty masz po kika mieszkan.
      • thank_you Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:11
        Hanusina ma! 😄
        • simply_z Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:20
          Hanusina to na rezydencyjewink
          • jolie Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:22
            Rezydencję też? A nie tylko kilka mieszkań dla dzieci?
          • thank_you Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:41
            😄
            • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 16:14
              hanusina i sama zarabia kokosy i jej mąż zarabia kokosy w it i ma jeszcze kilka mieszkań (liczba cały czas rośnie) i sensowny biznes i 6 języków obcych (a nie radzi sobie z językiem polskim) i to wszystko z kanapy w...Łodzi big_grin
              • panna.nasturcja Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 02:54
                Nie, języków było co najmniej 10, kiedyś liczyłam, więcej chyba nawet.
                I rzekomo jej pracy nikt w Polsce nie wykonuje.
                A ona daje radę tej pracy, nauce nowych języków, wychowaniu dwójki dzieci, basen codziennie, konie ileś razy w tygodniu, wolontariat w domu opieki dla dzieci z ZD, kolejny w domu dziecka, korepetycja dla połowy miejscowości, douczanie dzieci w szkole, mieszkania mnożą się jak króliki a liczna znajomych i sąsiadów, którzy "dokładnie tak mieli" przekroczyła już liczebność województwa...
                • thank_you Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 07:42
                  Nie zapominajmy, ze jesli jej dzieci chodzą na basen,
                  To na taki, gdzie nauczają jak w Holandii - są wrzucane w ubraniach do wody, i to wszysyko na wsi pod Łodzią, trzy tygodnie po tym, jak rozmawiałam na ten temat z wapahą.

Na chemii i składnikach kosmetycznych zna sie lepiej niż moj profesor chemii, z którym współpracuję 😂

Po prostu multitalent
                  • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 08:34
                    One na ten basen same przypływają (nomen omen) łodzią. I to jaką - hanusina ma jacht za kilkaset milionów $ i stoi on nad Wisłą, która Hanusinej przepływa pod samą rezydencją.
                  • afro.ninja Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 11:04
                    Przecież z chemii ma chyba doktorat!
                    • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 13:07
                      aha, zapomniałem o doktoracie mamy hanusina.
                      ciekawe czy już ma habilitację?
                      • simply_z Re: Ceny nieruchomości 26.11.23, 14:40
                        Przeciez to bzdyra, zreszta widac jak die wypowiada..to prosta kobieta.
                    • thank_you Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 22:37
                      😂🤣😅 To o niej chyba ostatni wątek princess?
                  • arthwen Re: Ceny nieruchomości 17.11.24, 00:42
                    Nie wiem jak w Łodzi, ale w Krakowie są takie zajęcia, gdzie wrzucają w ubraniach do wody - tzn to jest 1-2 razy w ciągu semestru (i nie wszystkie grupy, tylko te zaawansowane), nie że na każdych zajęciach.
                • jolie Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 09:15
                  panna.nasturcja napisała:

> Nie, języków było co najmniej 10, kiedyś liczyłam, więcej chyba nawet.
                  > I rzekomo jej pracy nikt w Polsce nie wykonuje.
                  > A ona daje radę tej pracy, nauce nowych języków, wychowaniu dwójki dzieci, base
                  > n codziennie, konie ileś razy w tygodniu, wolontariat w domu opieki dla dzieci
                  > z ZD, kolejny w domu dziecka, korepetycja dla połowy miejscowości, douczanie dz
                  > ieci w szkole, mieszkania mnożą się jak króliki a liczna znajomych i sąsiadów,
                  > którzy "dokładnie tak mieli" przekroczyła już liczebność województwa...

🤣🤣🤣
                • afro.ninja Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 11:03
                  A to wszystko w czasie zaciętej dyskusji na ematce.
                  • szorstkawelna Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 21:31
                    afro.ninja napisała:

> A to wszystko w czasie zaciętej dyskusji na ematce.

Trzeba przyznać, że w zaciętości się faktycznie wybija na prowadzenie...
                • imponderabilia20 Re: Ceny nieruchomości 16.11.24, 23:51
                  panna.nasturcja napisała:

> Nie, języków było co najmniej 10, kiedyś liczyłam, więcej chyba nawet.
                  > I rzekomo jej pracy nikt w Polsce nie wykonuje.
                  > A ona daje radę tej pracy, nauce nowych języków, wychowaniu dwójki dzieci, base
                  > n codziennie, konie ileś razy w tygodniu, wolontariat w domu opieki dla dzieci
                  > z ZD, kolejny w domu dziecka, korepetycja dla połowy miejscowości, douczanie dz
                  > ieci w szkole, mieszkania mnożą się jak króliki a liczna znajomych i sąsiadów,
                  > którzy "dokładnie tak mieli" przekroczyła już liczebność województwa...

Nie zapominaj o jagielniku, kręconym naprędce po wykonaniu wszystkich powyższych aktywności 😂😂 przepysznym - a jakże 😂😂
        • szorstkawelna Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 16:16
          Coś mnie ominęło z Hanusiną w roli głównej?
          To jedna z moich "ulubionych" forumek...
          • simply_z Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 16:50
            Ja ja wygasilam...
            • szorstkawelna Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 16:57
              Jest to kusząca opcja, ale jeszcze nikogo tu nie wygasiłam. Po prostu staram się nie czytać niektórych postów.
              Czyżby hanusina odwaliła w stylu wiecznej.gosi?
              • simply_z Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 18:57
                Cos podobnegowink.
      • headonshouldersbaby Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:52
        Ale nie na wynajem. Mieszkam w nich pół roku w jednym a na zimę w drugie wink
        PS : to domy.
        • simply_z Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 13:08
          Zdradz jak to zrobilas, marzy mi sie takie cos
    • damartyn Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:48
      Nie sądzę aby nieruchomosci miały obniżyć swoją cenę.
      Przy korekcie będzie ,co najwyżej zatrzymanie na obecnym etapie. Ruchy góra - dół w obrębie kilku tysięcy tylko przy okazjach.
      • mia_mia Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 12:56
        Rośnie popyt, nie rośnie podaż (a nawet spada), brakuje atrakcyjnych działek. Póki co na spadki się nie zanosi, ani nawet na znaczne spadki tempa wzrostu.
      • headonshouldersbaby Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 14:41
        Dzieki
    • chlodne_dlonie Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 15:45
      Kto ma kasę, ten kupić może.
      Gorzej z tym, co 'nima'.. wink

..l i f e.. heh
    • emateczka Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 15:54
      "Mniejsze miasta typu Łódź" 😂
      • conena Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 11:07
        no właśnie, qrwa, od kiedy Łódź to jest mniejsze miasto?
        • mamkotanagoracymdachu Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 13:03
          conena napisała:

> no właśnie, qrwa, od kiedy Łódź to jest mniejsze miasto?
          >

Jest najtańsze z top10 polskich miast, nawet jeśli nie jest małe.
    • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 16:14
      od 20 lat obserwuję ceny - nigdy specjalnie nie spadały w PL
      w Irlandii Hiszpanii potrafiły spaść o 50% w dół
      tu nie
      • apallosa Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 17:16
        Bywalec - mądrze prawisz...
        Ja już jestem w wieku konkretnym i doskonale pamiętam Warszawę lat wczesnych 90- tych.
        Ilu to było ,,proroków Izajaszy" wieszczących spadek cen i załamanie rynku. A wtedy apartamenty na Natolinie kosztowały bodajże 300-350 tys za dwupoziomowe mieszkanie.
        Kiedy mieszkania na odcinku Ursynow- Kabaty szły już po 1 mln, to już na każdym ryneczku jakiś prorok czy prorokini wiescila spadek cen, baaaa... lupniecie z wielkim hukiem. A już po 2008 roku to już w ogóle był wrzask i pisk.
        Takoż to interesujac się cenami nieruchomości przeżyłam lat prawie 30 ( od lat 90- tych) no i różne rzeczy widziałam,ale długotrwałego i wielkiego spadku cen to ja w Polsce raczej nie dożyję.
        Co do Hiszpanii - to pamiętam te olbrzymie place budowy ciągnące się wzdłuż chociażby linii kolejowej od Malagi aż do Fuengiroli. I tu akurat żadnego wróżbity nie trzeba było, a raczej chłodnej, kapitalistycznej kalkulacji.
        • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 17:32
          Już w latach 90-tych dwupokojowe mieszkanie w Warszawie kosztowało 300-350 tys.?

Ja pamiętam że w roku 2003 w Poznaniu mieszkania kosztowały około 2000 za m2. Kilka lat później kupiłem już po około 3 za m2.
          Teraz jest chyba z 8 albo lepiej. Czyli wzrost ceny o 300% przez 20 lat. A ceny chyba nie podrożały aż tak bardzo przez 20 lat. Pensje się podniosły pewnie o 200% przez te lata
          • apallosa Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 17:44
            Bywalec - nie dwupokojowe, a dwupoziomowe.
            To różnica jest i to znaczna...
            A pamiętam to stąd,że byłam ,,w gościach" w takim to apartamencie ( okolice ul.Rosola) i właściciel chwalił mi się ceną.
            Ale też i nie dam głowy za to, czy to nie było 600-650 tysięcy...bo rzeczony apartament był spory- około 150-170 M2 co najmniej.
            • sol_13 Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 19:45
              No nie wiem. Obok moich rodziców oddawano nowy blok po 2000 roku i pamiętam cenę 2,5 tys za metr. Dolny Mokotów.
              • eglantine Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 21:11
                W 2003 kupiliśmy z mężem mieszkanie deweloperskie na Ursynowie za 4 tysiące za metr. W 2006 odsprzedaliśmy za nieco ponad dwa razy tyle. Interes życia. Do dziś nie mogę przeboleć, że dwóch czy trzech tych mieszkań nie kupiliśmy. No ale nie mieliśmy za co. 🤷‍♀️
            • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 21:03
              Apallosa, rzeczywiście, sorry za pomyłkę
    • smoczy_plomien Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 19:03
      Dobry, bo będzie tylko drożej - w tych dużych miastach.

Katowice to nie wiem, ale Łódź (4. co do liczby ludności miasto w Polsce...) jest popularnym celem inwestycyjnym pod flipy i wynajem, ze względu na uczelnie i stosunkowo niską cenę.
      • mia_mia Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 19:30
        Fundusze dużo inwestują w nieruchomości, kupują po kilkadziesiąt mieszkań w inwestycji. W bloku gdzie mam mieszkanie dużo też podobno wykupiło wojsko czy jakaś agencja rządowa na mieszkania dla delegowanych do Warszawy pracowników.
        • simply_z Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 19:50
          Tak, podobno 43% w Krakowie, kupują firmy.
      • pyza-wedrowniczka Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 10:25
        Ale nadal w Łodzi kilka razy taniej niż w Warszawie i ceny aż tak nie idą w górę. Po 6500-7000 za metr da się kupić.
        Raczej nie widzę szans, że bańka pęknie, mieszkania nadal znajdują kupców, a nie stoją puste
    • langsam Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 20:59
      Osobiście inwestowałabym tam, gdzie ludności przybywa, a nie tam, gdzie ubywa. Moim zdaniem w długim terminie mieszkania będą drożeć, ponieważ ludzie coraz częściej mieszkają w pojedynkę i Polska ściąga - i będzie ściągać - migrantów. Ale to jest perspektywa długa. W krótkiej jeżeli skończy się kredyt 2 proc, przybędzie inwestycji - a w dodatku, kto wie, może i ruszą coś z jakimś budownictwem społecznym, prawem, które spowoduje, że ludzie nie będą bać się wynajmować, czy ułatwieniami dla gmin, to będzie jakiś czas spadku i /lub zastoju.
      • mysiaapysia Re: Ceny nieruchomości 23.11.23, 21:14
        Oj, deweloperzy już wiedzą czy i kiedy ruszać z nowymi inwestycjami, sterują podażą i jeśli kredyt 2% zaraz wygaśnie z braku kasy, to raczej nie rozpoczną za wiele nowych inwestycji. Chociaż bank ziemi mają naprawdę spory i ciągle kupują ziemię.
        • smoczy_plomien Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 00:57
          Tak, deweloper zawsze wyjdzie na swoje. Jak są dopłaty - to powód, żeby podnosić ceny. A jak nie ma dopłat, to wstrzymują budowy, mieszkań zaczyna brakować i ceny idą w górę.
    • trampki-w-kwiatki Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 08:24
      Znam takich co już dwudziesty rok czekają na pęknięcie bańki.
      Tymczasem bańka jeszcze wybije jak spadnie inflacja i naprawdę obniżą stopy procentowe, i kredyt znów stanie się tani.
      Wiosną tego roku zarezerwowałam mieszkanie, u dewelopera wiało wtedy smutem, bo zostały mu same duże mieszkania, na które ludzie nie mieli zdolności kredytowej. Gdy latem dopełniałam formalności te mieszkania były już wszystkie sprzedane i to po 10% wyższej cenie. Babka od kredytu mówiła, że dziś mogłabym to mieszkanie sprzedać 200k drożej, bo na rynku nie ma czego kupować i ludzie płacą krocie.

Doczytałam, że chodzi o dom. Jeśli to dom dla Ciebie, to teraz jest moment, żeby go kupić. Obstawiam, że za rok pieniądz z kredutu będzie tańszy i popyt na domy wzrośnie. Bańka przesunie się z mieszkań w stronę domów.
      • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 08:36
        ile m2 kupiłaś?
        • trampki-w-kwiatki Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 09:42
          Bywalec, co ty teczkę mi prowadzisz? 😂
          Osiem dyszek nabyłam. Przestronne, otwarte, bez skosów, z wielkim balkonem, dużymi oknami do ziemi, blisko przystanków, no niemal dokonałe. Cztery lata szukałam tego lokalu, nie było łatwo! 😉
          • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 10:33
            Nie teczkę, ciekawość co można na rynku dziś kupić. 8 dyszek to chyba trudniej kupić bo deweloperzy wolą sprzedawać od 30 do 50 m2.
            Gratulacje. Nie zdziwiłbym się gdyby te twoje 8 dyszek kosztowało dziś tyle co moje prawie dwie stówki w domu 3 lata temu.
            • trampki-w-kwiatki Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 11:40
              Po sąsiedzku wystawiają takie urządzone osiem dyszek za 950k.
              Ja zapłaciłam duuużo mniej. W ostatniej chwili.
              Tak, trudno kupić mieszkanie 3 pokojowe w okolicach 80 m w cenie nie dla milionera. Dlatego mówię, szukałam 4 lata.
              • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 11:44
                Gratulacje. To i tak kupa kasy.
                • trampki-w-kwiatki Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 13:22
                  Ogrom, niestety. Jeszcze dwa lata temu zakładałam zupełnie inny budżet. Ale kto się wtedy spodziewał, że zwykłe mieszkania dla rodziny, nie jakieś apartamięty z basenem na dachu, będą kosztować prawie milion złotych. Nie zazdroszczę ludziom, którzy teraz wchodzą w dorosłość uncertain
              • mia_mia Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 13:14
                Ja ostatnio widziałam ofertę na peryferiach Ursynowa (W-wa) m, czyli w bardzo kiepskiej lokalizacji 50 m za milion sto, stan developerski.
                • sol_13 Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 21:39
                  No, ale zawsze to Ursynów.
                  To tak jak daleką Kłobucką z więzieniem i mieszkaniami komunalnymi po sąsiedzku sprzedawano jako Mokotów, albo Siekierki jako "Zielony Mokotów "wink
      • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 09:24
        pęknięcia bańki nigdy nie było - było tylko coś takiego, że około 2006/7 mieszkania podrożały z 3 na 6 za m2.
        Około 2016/2017 były one po 5 za m2. Czyli trochę potaniały - a na dodatek 5k/ m2 w roku 2016/17 z uwagi na wzrost płac mogły być niższą ceną niż 3k/m2 z roku 2006

Tylko że to było tak: w pół roku ceny skoczyły o 100%, a potem spadały przez 9-10 lat.
        Dane z Poznania
        • heca7 Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 10:05
          Myśmy m/w wtedy sprzedali mieszkanie kupione po 3300m2 za 6000m2. Kupiła babka około 60, którą do przenosin na to osiedle namówiła córka. Niedługo potem mieszkania staniały a ta babka wydzwaniała do nas, że ją oszukaliśmy... sciana
          • trampki-w-kwiatki Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 10:32
            Drobne korekty były co jakiś czas. Moje aktualne mieszkanie developer sprzedał za 8000 za metr w 2008 roku. Kupiłam w 2008 płacąc 6200 plus miejsce postojowe. Rok później sąsiad sprzedał swoje już urządzone za 6500 za metr, czyli realnie jeszcze taniej.
            A potem znów odbiło w górę.
            • trampki-w-kwiatki Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 10:32
              Tfu, kupiłam w 2010.
          • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 10:35
            I co, zwróciliście jej? smile
            • heca7 Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 13:01
              bywalec.hoteli napisał:

> I co, zwróciliście jej? smile

A niby czemu? wink
          • septembra Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 10:55
            heca7 napisała:

> Myśmy m/w wtedy sprzedali mieszkanie kupione po 3300m2 za 6000m2. Kupiła babka
            > około 60, którą do przenosin na to osiedle namówiła córka. Niedługo potem miesz
            > kania staniały a ta babka wydzwaniała do nas, że ją oszukaliśmy... sciana
            >

To teraz wy do niej dzwońcie smile
            • heca7 Re: Ceny nieruchomości 24.11.23, 12:57
              big_grin To jest myśl!
    • chlodne_dlonie Re: Ceny nieruchomości 25.11.23, 11:41
      Wątek w sumie a propos, to może zamiast zakładać osobny.wink spróbuję najpierw tu podpytać.

..było o wielkich miastach, a co z tzw. miejscowościami wypoczynkowymi?
      Czy ematka zdecydowała by się zainwestować ok. pół miliona w nowowybudowany apartament czterdziestoparo metrowy w polskich górach..?
      Budynek wg fajnego, nowoczesnego projektu, z dobryxh materiałów, stolarka okienno-drzwiowa wysokiej klasy miejsca postojowe w przyziemiu, komórki lokatorskie, winda z poziomu garażu do każdego z poziomów, zagospodarowana część wspólną- miejsce grillowe, ogródek itp. Widok na położony po drugiej stronie wyciąg narciarski a z drugiej strony na łaś..
      • dyzurny_troll_forum Re: Ceny nieruchomości 25.11.23, 12:06
        chlodne_dlonie napisała:

> Wątek w sumie a propos, to może zamiast zakładać osobny.wink spróbuję najpierw tu
        > podpytać.
        >
        > ..było o wielkich miastach, a co z tzw. miejscowościami wypoczynkowymi?
        > Czy ematka zdecydowała by się zainwestować ok. pół miliona w nowowybudowany apa
        > rtament czterdziestoparo metrowy w polskich górach..?

Też oglądam takie rzeczy w Szklarskiej czy Karpaczu, od razu z zarządzaniem wynajmem i wszystkim. I jak będę miał uwolniony pieniądz to chyba w to wejdę. Ale oczywiście tylko w gotowe lub na etapie końcowym, żeby można było ocenić jakość.

Dodatkowo porównaj ceny po polskiej i po czeskiej stronie. W Polsce jest za darmo... jeszcze...
      • trampki-w-kwiatki Re: Ceny nieruchomości 26.11.23, 15:47
        Biorąc pod uwagę co się dzieje w Szklarskiej, to gdybym miała nadmiar gotówki, ale taki duży nadmiar, pewnie bym w to weszła.
        • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 26.11.23, 15:53
          Co sie dzieje w Szklarskiej czy Karpaczu? Owszem spałem w takich blokach złożonych z apartamentów dla inwestorów ale sezon w tych miejscowościach ile trwa?
          • trampki-w-kwiatki Re: Ceny nieruchomości 26.11.23, 22:23
            Szczerze, to cały rok.
            Zimą jeździ się na biegówki lub zjazdówki, latem na łażenie po górkach a wiosną i fatalną jesienią na spacery i sauny.
            • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 26.11.23, 23:44
              Z jednej strony klimat się ociepla z drugiej strony śniegu coraz mniej?
              • trampki-w-kwiatki Re: Ceny nieruchomości 27.11.23, 00:46
                W zeszłym roku śniegu długo nie było ale gości było sporo. Nie ma śniegu, to się chodzi na szlak albo siedzi w basenie. Chyba nie narzekają tam na pustki.
                • bywalec.hoteli Re: Ceny nieruchomości 27.11.23, 08:41
                  Ale w tych blokach z apartamentami nie ma basenu…
                  Cieszę się jednak że Polska jest coraz atrakcyjniejsza turystycznie. To może właśnie znaczy że warto inwestować w takie rzeczy…

Ostatnio widziałem nad morzem ale w pewnym mało znanym miejscu bardzo dużo domków nowych pewnie po części na wynajem ale po części na własny użytek - sporo wyglądało na całoroczne. Może ludzie przygotowują się na zmiany klimatu że i u nas latem nad morzem będzie ciepło?
      • agniesia331 Re: Ceny nieruchomości 26.11.23, 17:41
        chlodne_dlonie napisała:

> Wątek w sumie a propos, to może zamiast zakładać osobny.wink spróbuję najpierw tu
        > podpytać.
        >
        > ..było o wielkich miastach, a co z tzw. miejscowościami wypoczynkowymi?
        > Czy ematka zdecydowała by się zainwestować ok. pół miliona w nowowybudowany apa
        > rtament czterdziestoparo metrowy w polskich górach..?
        > Budynek wg fajnego, nowoczesnego projektu, z dobryxh materiałów, stolarka okien
        > no-drzwiowa wysokiej klasy miejsca postojowe w przyziemiu, komórki lokatorskie
        > , winda z poziomu garażu do każdego z poziomów, zagospodarowana część wspólną-
        > miejsce grillowe, ogródek itp. Widok na położony po drugiej stronie wyciąg narc
        > iarski a z drugiej strony na łaś..
        >
        >
        >
        W Helu taki apartament w świeżo budowanym kosztuje 1 mln zł za ok 48 m2. Z basenem na zewnątrz ale zakrytym kolo morza. Także ten tego. Drożej niż połowa w Wwie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka