Dodaj do ulubionych

Prawdziwy erudyta

23.11.23, 18:14
Uczestnik 1 z 10 rozbił bank, odpowiedział bezbłędnie na 40 pytań plus wszystkie w 1 etapie, to robi wrażenie, zwłaszcza, że wiadomo, że tam pytania są ze wszystkich dziedzin.
Podziwiam takich ludzi.
Widzę go w Milionerach i życzę wygranej.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Prawdziwy erudyta 23.11.23, 19:44
      Można się sprawdzić smile

1. Czy silnik Diesla ma świece zapłonowe?
      2. Jak nazywa się żartobliwa gra słów oparta na dwuznaczności wyrazów i podobieństwie ich brzmienia?
      3. Jakie imię nosił młody szlachcic, w którym zakochana jest Halka, bohaterka opery Stanisława Moniuszki?
      4. Złoty orzeł widnieje na fladze...
      5. Jakim łacińskim terminem określa się to, co święte? Przeciwieństwo sfery świeckiej, nazywanej profanum.
      6. Morze Liguryjskie jest częścią którego większego akwenu?
      7. Jak nazywa się technika skoku wzwyż, w której zawodnik jest zwrócony plecami do poprzeczki?
      8. Większość tlenków niemetali tworzy z wodą...
      9. "Let It Be" to piosenka z repertuaru zespołu...
      10. Jak się nazywa pierwszy przypadek w polskiej deklinacji?
      11. Jakie tempo wykonywania utworu określa termin "moderato"?
      12. Czy aktor Eugeniusz Bodo zagrał w pierwszych filmach realizowanych po II wojnie światowej?
      13. W ruinach którego starożytnego miasta znaleziono w 1901 r. stelę z tekstem Kodeksu Hammurabiego?
      14. Jak nazywa się grupa języków, do której należą węgierski i fiński?
      15. Charakterystyczny dźwięk koników polnych wytwarzają:
      16. Czyim nazwiskiem zostały nazwane polskie powstanie narodowe i najwyższy szczyt Australii?
      17. Ile szczytów górskich ma wysokość większą niż 8 tys. m n.p.m.?
      18. Według powiedzenia do kiedy rana się zagoi?
      19. Jaki kolor ma kawior ryb jesiotrowatych?
      20. W której operze Giacomo Pucciniego występują postaci gejszy Cio-Cio-San oraz amerykańskiego porucznika Pinkertona?
      21. Gros - ile to jest tuzinów?
      22. Z której części rośliny otrzymywana jest gałka muszkatołowa?
      23. Europa, Io, Ganimedes, Kallisto to odkryte przez Galileusza księżyce której planety?
      24. Którego króla dotyczy powiedzenie o jedzeniu, piciu i popuszczaniu pasa?
      25. Który z tych wyrazów nie jest palindromem?
      Kajak
      Woda
      Potop
      26. W którym księstwie można spacerować Aleją księżnej Grace?
      27. Czy w trójkącie równoramiennym wszystkie kąty są równe?
      28. Ile koni było w gospodarstwie pana Jonesa w książce George'a Orwella "Folwark zwierzęcy"?
      29. Rzeźbiarz Xawery Dunikowski swój dorobek artystyczny ofiarował narodowi polskiemu. W którym mieście możemy zwiedzać jego muzeum?
      30. Jak brzmi łacińska nazwa Orderu Odrodzenia Polski?
      31. Śiwa to bóstwo której religii?
      32. Jak miała na imię ukochana Stanisława Wokulskiego
      33. W którym wieku zostala założona Biblioteka Watykańska?
      34. Fraktal to...
      35. Akord nonowy to akord złoży z ilu dźwięków?
      36. Jak nazywano białą niewolnicę w haremie sułtańskim w dawnej Turcji?
      37. W którym mieście swoją siedzibę ma angielski klub piłkarski West Ham United?
      38. Czy fotosynteza w roślinach może zachodzić bez udziału energii świetlnej?
      39. Który filozof nazywany jest ojcem dialektyki?
      40. W którym języku Andrzej Frycz napisał rozprawę "O poprawie Rzeczypospolitej"?
      • renia266 Re: Prawdziwy erudyta 23.11.23, 22:20
        Właśnie sobie obejrzalam odcinek na YT. Moim zdaniem facet jest wysokofuncjonującym autystą. Co nie zmienia faktu że pełen szacun za wynik i wiedzę.
        • mia_mia Re: Prawdziwy erudyta 23.11.23, 22:33
          Też pomyślałam, że to osoba ze spektrum, ale teraz rozważam inne wersje, które się pojawiły, że jest wampirem, który przez stulecia z krwią wysysał wiedzę ofiar albo, że to jest chatGPT.
          Podobało mi się również stwierdzenie, że to gość, któremu google zadaje pytania, żeby nam udzielić odpowiedzi.
          • trampki-w-kwiatki Re: Prawdziwy erudyta 23.11.23, 22:42
            😂😂😂
          • bene_gesserit Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 07:25
            Podejrzewam raczej, że jest po prostu mentalnie podłączony do internetu. Pytanie, wyszukiwarka, odpowiedź.

wink
        • kamin Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 06:32
          Skąd wniosek o autyzmie? Szeroka, wszechstronna wiedzą nie jest kryterium duagnostycznym. Wręcz zaprzecza tej tezie.
          • kanna Re: Prawdziwy erudyta 25.11.23, 11:09
            Oczywiście jest kryterium diagnostycznym smile
            Facet ma tez specyficzną urodę, nie widziałam jego mimiki, ale na każdym zdjęciu ma podobna twarz.
            • shule_aroon Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 11:37
              to chyba raczej brak mimiki moze byc tropem, a nie ksztalt czaszki.
              • kanna Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 14:32
                Nie mówię o kształcie czaszki, tylko amimiczności właśnie.
            • kamin Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 18:49
              Oczywiście nie jest kryterium, ani w ICD 10, ani w DSMIV.
              Wśród kryteriów ZA są specyficzne, zawężone zainteresowania. Czyli może to być znajomość rozkładu jazdy pociągów lub wszystkich odmian kury domowej, ale nie wszechstronna wiedza, również z tzw popkultury.
      • borsuczyca.klusek Re: Prawdziwy erudyta 23.11.23, 22:28
        Tylko trzeba dodać, że w programie masz 3 sekundy na odpowiedź
        • mia_mia Re: Prawdziwy erudyta 23.11.23, 22:36
          On nawet połowy tego czasu nie potrzebowałsmile
        • ga-ti Re: Prawdziwy erudyta 23.11.23, 23:03
          No właśnie 3 sekundy, stres, konkurencję, studio z kamerami... Szacun!

Mnie się zdarza, że znam odpowiedź, ale zapomniałam, mam na końcu języka, ale za nic nie potrafię w tak krótkim czasie sobie przypomnieć.
          • borsuczyca.klusek Re: Prawdziwy erudyta 23.11.23, 23:16
            Mam tak samo. Znać odpowiedź na pytanie to dopiero połowa sukcesu jeszcze trzeba ją wyartykułować w odpowiednim czasie
            • trampki-w-kwiatki Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 09:25
              He, he, he, bywa, że pół dnia nie mogę przypomnieć sobie czyjegoś nazwiska albo nazwy jakiegoś zjawiska big_grin
        • geez_louise Re: Prawdziwy erudyta 23.11.23, 23:24
          Boszsz, w trzy sekundy to nie potrafię często przywołać czegoś, co znam bardzo dobrze i posługuje się tym co tydzień.
        • szare_kolory Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 06:48
          borsuczyca.klusek napisała:

> Tylko trzeba dodać, że w programie masz 3 sekundy na odpowiedź

Na niektórych stres działa mobilizująco w tym sensie, że pod presją potrafią jasno myśleć i sprawnie działać.
          • hanusinamama Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 08:42
            Nadal to wszystko trzeba wiedzieć.
            • szare_kolory Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 09:22
              hanusinamama napisała:

> Nadal to wszystko trzeba wiedzieć.

A to nie ulega wątpliwości. Chcę tylko powiedzieć, że czasem wiesz, ale z powodu stresu sobie nie przypomnisz albo rozproszysz i nie zadziałasz odpowiednio szybko. A on ma i wiedzę i opanowanie.
    • ga-ti Re: Prawdziwy erudyta 23.11.23, 23:06
      Niedawno rzucił mi się w oczy artykuł, że wstrzymano nagrania, bo się pan Sznuk rozchorował. Czyli, że nagrywają dalej? Więc pan Sznuk zdrowy, uf, bardzo go lubię oglądać i słuchać.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 07:28
        Możliwe, że ten odcinek nagrany był jakiś czas temu. To nie jest program na żywo.

A ten konkretny uczestnik - wyjątkowy smile
    • hanusinamama Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 08:38
      Podziwiam. Niesamowity cżłowiek.
      Kiedyś całkiem wysoko zaszedł historyk z mojego LO.
      • rosapulchra-0 Re: Prawdziwy erudyta 27.11.23, 05:33
        Mojej koleżanki mąż wygrał wycieczkę do Chin.
    • slatynka85 Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 10:26
      Niesamowity był. Dziś finał 💋
      • mia_mia Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 12:54
        Memy z tym gościem są fajne i komentarze w internecie, bo rzadko ktoś staje się tu sławny, bo wyróżnił się pozytywnie i to nie zabiegając o rozgłos.
        Zobaczymy jak mu pójdzie w finale.
        • mia_mia Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 13:00
          m.joemonster.org/amp/art/69825
      • joana.mz Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 13:17
        Piszą, że niestety nie dojechał na finał - zepsuło mu się auto
        • evro44 Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 14:27
          a tak na marginesie. Główna wygrana w Jednym .... jest żenująco niska porównując wspomnianych Milionerów czy inne mniej ambitne teleturnieje (często to przypadek niż wiedza). Nadal promuje się gówno a nie wartościowe programy...
          • krisdevalnor Re: Prawdziwy erudyta 25.11.23, 09:00
            evro44 napisał(a):

> a tak na marginesie. Główna wygrana w Jednym .... jest żenująco niska porównują
            > c wspomnianych Milionerów czy inne mniej ambitne teleturnieje (często to przypa
            > dek niż wiedza). Nadal promuje się gówno a nie wartościowe programy...
            Nie rozumiem dlaczego nie mozna zalatwic lepszego sponsora, to jest najciekawszy teleturniej w polskiej tv i mase ludzi go oglada i ceni. 10tys to śmiech na sali.
            • ayelen40 Re: Prawdziwy erudyta 25.11.23, 09:20
              Ale dużo mniej niż innych, często kretyńskich, konkursów.
        • b.bujak Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 17:55
          joana.mz napisała:

> Piszą, że niestety nie dojechał na finał - zepsuło mu się auto

bogata wiedza encyklopedyczna, ale brak zaradności życiowej...
          • bazia_morska Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 18:00
            Kochana, wytlumacz tu nam, jak mozna w tej sytuacji wykazać się zaradnością? Zapasowe auto? Rower? Może uznał, że mu nie zależy i nie kontynuował podróży do studia.
            • kanna Re: Prawdziwy erudyta 25.11.23, 11:13
              Jest wiele opcji: zamówić UBERa, poprosić znajomego o pomoc, podjechać na dworzec i dojechać pociągiem itp.
              Można tez poprosić o pomoc miejsce, gdzie się jedzie.
              • bene_gesserit Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 11:26
                ...chyba, że mieszka się tam, gdzie Uber nie dojeżdza albo nigdy sie wcześniej nie zamawiało Ubera, więc nie wiadomo jak, nie ma się znajomych albo znajomych z autem, a najbliższy dworzec jest półtorej godziny piechotą przez las. No, ewentualnie nie ma się komórki z dostępem do ematki która podpowie, jak sie wydostać z trudnej sytuacji. Chociaż zeby rady mogłybyć trafione, ematka musiałaby najpierw wygramolić się ze swojej bańki.
                • amast Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 12:11
                  > najbliższy dworzec jest półtorej godziny piechotą przez las

Facet dojechał do Warszawy. W Warszawie mamy owszem lasy, ale dworców mamy więcej. I białe niedźwiedzie nie chodzą po ulicach wink

Aczkolwiek w tej wyjątkowej sytuacji TVP się nie popisała, bo jak mieli info, że człowiek ma problemy z dotarciem to dla niego mogli nagiąć zasady i wysłać samochód z kierowcą.
                  • shule_aroon Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 13:28
                    amast napisała:

> > najbliższy dworzec jest półtorej godziny piechotą przez las
                    >
                    > Facet dojechał do Warszawy. W Warszawie mamy owszem lasy, ale dworców mamy więc
                    > ej. I białe niedźwiedzie nie chodzą po ulicach wink
                    >
                    > Aczkolwiek w tej wyjątkowej sytuacji TVP się nie popisała, bo jak mieli info, ż
                    > e człowiek ma problemy z dotarciem to dla niego mogli nagiąć zasady i wysłać sa
                    > mochód z kierowcą.

Bzzzzdura wyssana z palca, nagranie finału było w Lublinie. I awarie gość mial po drodze dość daleko od tego miasta. Życzę powodzenia w blyskawicznym lapaniu ubera na jakichs zadupiach w środku niczego. Już prędzej autostop. Pod warunkiem że się będzie z daleka widocznym na drodze.
                    • amast Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 14:27
                      Co bzdura?
                      Że był w Warszawie? Pretensje do ojca uczestnika, który twierdzi, że tak właśnie było.
                      Że w Warszawie nie trzeba się piechotą przedzierać przez las, żeby dotrzeć na dworzec? No jakby to... nie trzeba.
                      I nic nie pisałam o uberze ani autostopie. Pisałam, że produkcja powinna wysłać po niego samochód. Ile to jest do Lublina z Warszawy? 2h jazdy? Nawet jakby musieli opóźnić nagranie o kilka godzin, to chociażby dla wizerunku własnego, było warto.
                      Więc nie wiem z czym polemizujesz, naprawdę...
                      • shule_aroon Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 14:29
                        no chyba dwa różne zrodla informacji czytalysmy. inny portal pisal o innej lokalizacji awarii auta.
                      • shule_aroon Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 14:31
                        amast napisała:

> Co bzdura?
                        > Że był w Warszawie? Pretensje do ojca uczestnika, który twierdzi, że tak właśni
                        > e było.
                        > Że w Warszawie nie trzeba się piechotą przedzierać przez las, żeby dotrzeć na d
                        > worzec? No jakby to... nie trzeba.
                        > I nic nie pisałam o uberze ani autostopie. Pisałam, że produkcja powinna wysłać
                        > po niego samochód. Ile to jest do Lublina z Warszawy? 2h jazdy? Nawet jakby mu
                        > sieli opóźnić nagranie o kilka godzin, to chociażby dla wizerunku własnego, był
                        > o warto.
                        > Więc nie wiem z czym polemizujesz, naprawdę...

a co do nagrywek programow w PL, gosc nie jest celebryta, żeby mu (zreszta najbardziej ściekowa qrwizjowa stacja, oszczedzaja na czym sie da) podstawiali auto ot tak. i specjalnie dla niego opoznili pore nagrania. troszeczke jakby inne realia.
          • kamin Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 18:53
            Moim zdaniem to pretekst. Przerosło go to całe zamieszanie wokół niego, memy, zaproszenia do śniadaniówek...Zwyczajnie nie chciał wystartować w finale.
            Gdyby chciał, to wystarczyłby jeden post w sm, a pół Polski pognałoby prywatnymi samochodami, żeby go na ten finał zawieźć.
            • 18lipcowa3 Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 18:54
              Gość jest autystyczny- jaki post w SM???????
              • shule_aroon Re: Prawdziwy erudyta 27.11.23, 04:14
                18lipcowa3 napisała:

> Gość jest autystyczny- jaki post w SM???????
                >

Za dużych zasięgów by nie miał pewnie. To nie jest zerojedynowe, ze ludzie że spektrum nie mają dostępu do internetu ani SM, bo niektórzy (samorzecznicy) zbijają na tym kapital spoleczny.
            • eglantine Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 19:11
              Zamieszanie zaczęło się po emisji półfinału. Finał był nagrywany wcześniej, zanim jeszcze stał się rozpoznawalny.
    • ayelen40 Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 14:26
      No i nie będzie w finale...
      wydarzenia.interia.pl/kraj/news-jeden-z-dziesieciu-rekordzista-artur-baranowski-nie-zagra-w-,nId,7169076
      • renia266 Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 20:44
        Moim zdaniem celowo nie przyjechal. Po prostu mial.dosc tego zainteresowania.
        • mia_mia Re: Prawdziwy erudyta 24.11.23, 20:52
          Nie wiem kiedy ten finał był nagrywany, pewnie przed emisją odcinka po którym zyskał popularność.
          • maslova Re: Prawdziwy erudyta 25.11.23, 07:58
            Dokładnie tak było. Nagranie finału odbywało się w zeszły piątek, czyli przed emisją odcinka z panem Arturem.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 14:02
      W milionerach często są pytania żywcem z pudla.
      A żeby stanąć do gry musisz mieć najlepszy czas w pytaniu z popularnej obecnie dziedziny: czyli o niczym.
      Dlatego przestałam to oglądać z 15 lat temu, bo nie moglam glupich graczy znieść.
      • bene_gesserit Re: Prawdziwy erudyta 26.11.23, 16:51
        A 'Milionerach' były pytania z 'Jednego z dziesięciu'.
        Kiedy ledwo skończyłam LO, załapałam się na fuchę pisania pytań do 'Jednego' - miały być na poziomie prymusa z LO, a odpowiedzi sprawdzalne w dwóch poważnych źródłach. Dobrze płacili. Po wieeelu latach, ku swojemu zaskoczeniu, usłyszałam dwa swoje pytania z 'Jednego' w 'Milionerach'. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka