Dodaj do ulubionych

Herbata na prezent

25.11.23, 11:20
Możecie polecić jakąś dobra herbatę na prezent?
Kupiłam już polecany w innym wątku przepiękny zaparzacz do herbaty w kształcie japońskiej laleczki (jeszcze raz dziękuję za jego polecenie, jest piękny 👍👍👍)Teraz potrzebuję jeszcze dobrej herbaty 😀 Czy ta na wagę w sklepach z herbatą w GH jest ok? Czy szukać czegoś innego?
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Herbata na prezent 25.11.23, 11:23
      Pokaż ten zaparzacz 😳
      • heca7 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 11:26
        Np taki: www.herbata.com.pl/pl/products/akcesoria/zaparzacze/zaparzacz-porcelanowy-jm-kokeshi-maiko-1912.html

A co do herbaty, to zależy w jakim sklepie. Ja mam obok siebie fajny sklep z herbatą i kawą. Mają kilkadziesiąt smaków białej, czarnej, czerwonej i zielonej. Na zamówienie mogą skompletować zestaw i ładnie zapakować. Taka herbata jest oczywiście bardziej (dużo) esencjonalna od torebkowej i torebkowa nie umywa się smakiem do sypanej smile
        • mysiulek08 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 12:59
          Heca, wiem, sklep za rogiem, herbata od reki, ale nie bylabym soba, gdybym nie polecila naszego solidnego dostawcy herbaty czyli, Dragon Tea House, ich yunnany i inne (kocham yunnany) sa niezrownane, a porownianie mam , wieloletnie 😁
          • heca7 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 13:53
            Dzięki za polecenie. Ten "mój" ma także swoją stronę i można robić zakupy w internecie. Jestem taka zakręcona pakowaniem, ze o tym zapomniałam wink Ale proszę, może ktoś skorzysta: cesarskaperla.pl/
            • mysiulek08 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 14:00
              to jeszcze dorzuce angielska What- Cha Tea

a odradze hinduskiego vadham'a i oslawione adagio teas

dragon jest 'pierwsza' linia zaopatrzenia jesli chodzi o chinskie herbaty (certyfikowane, bez pestycydow) wiec masz niejako 'ze zrodla'

ps
              milego pakowania 😘
              i pamietaj wdech-wydech
              • heca7 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 14:46
                Pakuję się powoli wink Jeszcze ostatnie rzeczy dosychają w suszarce, stanik bez fiszbinów dziś kupiony, walizki przyniesione, brat poproszony o podwózkę do lotniska wink Wylot około 8.00 rano jutro.
                • mysiulek08 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 15:38
                  a tak, tak stanik bez fiszbin, najlepiej miekki bawelniany, to wazna rzecz w podrozy

jak wybieralam sie na koniec swiata, oczywiscie, kompletnie nie pomyslawszy tongue_out, ubralam stanik z fiszbinami, 'odparzenia pod biustem' chyba z tydzien mnie meczyly mimo pielegnacji, nigdy wiecej tego bledu nie popelnilam
      • panirobak82 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 11:38
        fiveoclock.eu/zaparzacz-japonski-little-geisha/ prosze
        • chlodne_dlonie Re: Herbata na prezent 25.11.23, 11:56
          Ładny! smile
        • taje Re: Herbata na prezent 25.11.23, 12:10
          Bardzo ładny. Jak to działa - część z zaparzaczem wkłada się do filiżanki? Bo chyba całość jest za mała, żeby służyć za imbryk?
          • heca7 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 13:54
            Tak, zaparzacz z głową do filiżanki. Korpus, że tak powiem to rodzaj podstawki wink
            • taje Re: Herbata na prezent 25.11.23, 13:59
              Bardzo mi się podoba, aż sobie chyba kupię smile
            • danaide2.0 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 19:38
              Ja już nawet nie pytam, jak to się czyści - głowa jest z powietrzem, żeby unosić się w większych kubkach, więc nie wiem, czy nadaje się do zmywarki, czy trzeba ją odkręcać - bo znów mi zarzucą, że psuję wątek. Ale ja cały czas coś parzę, więc im mniej czynności przy obsłudze, tym lepiej, estetyka musi się czasem obejść smakiem.
              • taje Re: Herbata na prezent 25.11.23, 19:40
                Pewnie sitko się odkręca od głowy. Nie wydaje mi się, że tam są jakieś zakamarki trudne do czyszczenia.
                • danaide2.0 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 19:54
                  Trudne, nietrudne - ale ręcznie! Mój imbryczek Marimekko głównie stoi dla ozdoby, a i tak zdołałam już zmarnować drewniane elementy.
                  • taje Re: Herbata na prezent 25.11.23, 19:57
                    Tez mam (od 6 lat) imbryczek Marimekko z drewnianą rączką smile I bardzo lubię, póki co wszystko ok.
        • berdebul Re: Herbata na prezent 25.11.23, 13:25
          W tej herbaciarni bardzo dobra jest Laponia, Grudniowa noc i Pierwsza gwiazdka ze świątecznych. W domu mam fana Spaceru po Warszawie i wiśni w rumie.
    • chlodne_dlonie Re: Herbata na prezent 25.11.23, 11:29
      Służę podpowiedzią - moje ostatnio ulubione smile smile
      • panirobak82 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 11:38
        Dzięki👍
      • heca7 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 11:38
        Ja kupiłam tą. Jak to mówią za milion monet wink ale wydaje mi się trochę za łagodna w smaku. Rzeczywiście brak jej goryczki, parzy się ładnie ale smak mógłby być wyrazistszy
        • chlodne_dlonie Re: Herbata na prezent 25.11.23, 11:46
          Nooooo, de gustibus, jak zazwyczaj wink
          Mnie moj oolong bardzo pasuje - jest łagodny, ale parzony 3 min (tyle lubię) wyrazisty. Do tego ten cudny posmak brzoskwini.. smile
          • heca7 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 12:02
            Nie miałabym nic przeciwko posmakowi wink Ten mój go niestety nie ma...
    • demodee Re: Herbata na prezent 25.11.23, 12:03
      > Możecie polecić jakąś dobra herbatę na prezent?

Owszem, tę, którą lubi osoba, która ma być obdarowana. A jaka to herbata, to nie wiemy, więc radzimy zapytać kogoś, kto wie.
    • ga-ti Re: Herbata na prezent 25.11.23, 16:07
      Najczęściej kupuję na prezenty i dla siebie też czasem w moim lokalnym sklepie, wybór bardzo duży, panie pracujące mają wiedzę i potrafią doradzić, a to cenię, a i masę przeróżnych dodatków mają i gadżetów, i część kawiarnianą mają, uwielbiam ten sklep smile
      W necie to np. czasnaherbate.net/ - koleżanka sobie bardzo chwali oraz cupandyou.pl/ - zamówiłam kalendarz polecany tutaj (bardzo dziękuję za polecenie!) i herbatka dołączona jako gratis była bardzo dobra smile
    • panirobak82 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 17:35
      Znacie Kusmi? Mają ładne zestawy prezentowe
      • heca7 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 17:54
        Tak, kupiłam w tym roku córce kalendarz adwentowy. I wysłałam paczką. Z zewnątrz wygląda bardzo przyzwoicie wink A jak w środku to dopiero po szóstym grudnia mogę zdać relację.
        • danaide2.0 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 19:53
          Adwentowy już pierwszego można otworzyćwink
          • heca7 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 21:25
            Jestem tak zakręcona, że dopiero teraz dotarło do mnie, że to nie Mikołajki big_grin tylko o adwent chodzi!
    • danaide2.0 Re: Herbata na prezent 25.11.23, 19:51
      Kiedyś polecałam herbaty z Palais des Thés, okrężną drogą trafiły już pod polskie strzechy, jest też sklep on-line zdaje się z dostawą do Polski.
      Ostatnio wpadłam na cukiernię Odette, mają swoją markę herbat Blanca Tea, mój milky oolong jest baaardzo mleczny, tylko internetowo skromny wybór i w sklepie też asortyment przebrany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka