Dodaj do ulubionych

Płyta gazowa

13.12.23, 15:08
Zastanawiam się nad wymianą płyty gazowej na takie cudo:

www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/plyty-do-zabudowy/plyta-solgaz-innova-comfort-ic-4-1-g20?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAyeWrBhDDARIsAGP1mWQe8kvgTnOVe86_mPX91jbyLGBnsMO6webaxdDZNk4Lz82MeSe7ppEaAhvMEALw_wcB

Czy któraś z emam może ma coś podobnego? Jak to się sprawuje? Polecacie? Odradzacie?

S.
Obserwuj wątek
    • majenkirr Re: Płyta gazowa 13.12.23, 15:40
      Nawet nie wiedziałam, ze coś takiego jest. Dwie pierwsze opinie nie są zachęcające wink.
      • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 15:44
        majenkirr napisała:

> Nawet nie wiedziałam, ze coś takiego jest. Dwie pierwsze opinie nie są zachęcaj
        > ące wink.
        >

Ja też niedawno się dowiedziałem. 🙂

S.
      • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 15:50
        Kilka pozostałych na tej stronie też jest krytycznych. Zachwyty dotyczą tylko wyglądu. Ech...

S.
    • arthwen Re: Płyta gazowa 13.12.23, 15:50
      Poczytaj opinie, nawet i te w media expert wink
      • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:11
        arthwen napisał(a):

> Poczytaj opinie, nawet i te w media expert wink

Na innych stronach są bardziej pozytywne. 🙂 Chyba czas nagrzewania naczynia to największa wada.

S.
    • volta2 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 15:57
      Dla niepracujących z zamiłowania doskonała, dla osób z brakiem czasu mniej, wymaga inteligencji od użytkownika, niestety u mnie w domu tylko ja korzystam z niej z zadowoleniem. Reszta narzeka, bo nie chce się nauczyć. Teraz mam gazową zwykłą w wynajmowanym mieszkaniu i tęsknię za swoją. Priorytetem był wygląd, bardzo nie chciałam mieć rusztowania do mycia i chciałam mieć gaz. Ale ty już chyba o to pytałeś, i to tu na forum, jeśli nie pomyliłam niczego
      • kk345 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:07
        >Reszta narzeka, bo nie chce się nauczyć
        Sprzęt, którego trzeba się "nauczyć" zamiast po prostu włączyć i używać nadaje się tylko na śmietnik...
        • volta2 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:12
          Doprawdy, szkoda by mi było oddać na śmietnik każdy nowy samochód, pralkę i komputer, które wymieniam, ja każdego sprzętu uczę się używać. Po kilkumiesięcznej nieobecności w domu nie pamiętałam , ak użyć swojego ekspresu do kawy, powiadasz, że śmietnik? Oookkkeeejjj , ale jakoś ci nie wierzę, rozumiem, że chciałaś zabłysnąć? Bo takiej płyty zapewne nie masz, więc cóż tu mogłaś wnieść nowego w temat
          • kk345 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:18
            Mam gaz i płytę gazową od zawsze i jest to mój świadomy wybór, robiąc niedawno remont dużo czytałam o tym wynalazku Solgazu ilość w sumie jednogłośnych opinii negatywnych zniechęciła mnie całkowicie. No nic, przyjmę, ze właśnie trafiłam na jedyną zadowoloną użytkowniczkę tego dziwadła.

A problemy z uruchomieniem ekspresu sugerują jakieś zaburzenie pamięci albo kojarzenia, może to skonsultuj?
            • volta2 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:35
              Może zacznij od skomentowania siebie, ilość jadu powyżej normy.
              • volta2 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:40
                Skonsultowania miało być, ale cóż, telefon też pewnie na śmietnik, w końcu trudny w użytkowaniu...
          • hanusinamama Re: Płyta gazowa 14.12.23, 08:51
            MUsiałaś się uczyć używać kazdy nowy samochód? I ty zarzucasz innym brak inteligencji...
            • volta2 Re: Płyta gazowa 14.12.23, 09:15
              Idź się pokopać z koniem, mnie niestety brakuje inteligencji, przyznaję bez żenady.
      • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:15
        volta2 napisała:

> Dla niepracujących z zamiłowania doskonała, dla osób z brakiem czasu mniej, wym
        > aga inteligencji od użytkownika, niestety u mnie w domu tylko ja korzystam z ni
        > ej z zadowoleniem. Reszta narzeka, bo nie chce się nauczyć. Teraz mam gazową z
        > wykłą w wynajmowanym mieszkaniu i tęsknię za swoją. Priorytetem był wygląd, bar
        > dzo nie chciałam mieć rusztowania do mycia i chciałam mieć gaz. Ale ty już chyb
        > a o to pytałeś, i to tu na forum, jeśli nie pomyliłam niczego

No właśnie, nieszczęsne ruszta...

Co w niej jest trudne do opanowania?

Nie pytałem jeszcze o tego rodzaju płytę, a przynajmniej o tym nie pamiętam. 🙂

S.
        • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:43
          ruszta swietnie myja sie w zmywarce, poza tym ile razy gotujesz cos co ci .... ruszta tak, ze sa do mycia?
          • volta2 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:47
            Zakładam że nie chodzi o mycie tego żelastwa a o zdjęcie, by umyć płytę, powinnam robić to codziennie a bardzo tego nie lubię. Żelastwo to inny kaliber przy myciu i na dodatek wizualny grzmot.
            • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 17:02
              sa rozne ruszta, no i bez przesady, przeciez to nie jest tonowy ciezar 😉
              mam piec pojedynczych, lekkich, wkladam do zmywarki przy wieczornym myciu ( jak tego wymagaja)
              co nie oznacza, ze kogos na otwarty plomien gazu namawiam, ja lubie, ktos inny nie musi
              • volta2 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 17:09
                Przecież nikt nie pisze o ciężarze, tylko o tym, że trzeba to ogarniać, przekładać, myć, dysze są jeszcze na widoku. Dla mnie płomień nie był priorytetem a wygląd, kuchnia jest widoczna w salonie, musiałam mieć płasko i estetycznie. Ale dziś po prawie 10 latach już bym jej nie zmieniała na inną ( indukcję przerabiałam w mieszkaniach wakacyjnych i też zachwytu nie zaliczyłam). Nie wiem tylko skąd przekonanie o jej niższości przez osoby, które tego nawet nie widziały na żywo o używaniu nie mówiąc.
                • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 17:13
                  alez nie pisze o nizszosci tej plyty, ja lubie otwarty plomien, ruszta w ogole mi nie przeszkadzaja, przeciwnie, daja klimat kuchni, wg mnie oczywiscie

ja ci psuje to uzywaj na zdrowie 😀 mnie nie przekonalo i wole wiecej palnikow niz 4
                  • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 17:13
                    * pasuje
                  • volta2 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 17:19
                    No właśnie teraz używam zwykłej gazowki i cierpie
                • geez_louise Re: Płyta gazowa 13.12.23, 17:23
                  Fizyka. Rozgrzewanie płyty czy to elektrycznie, czy płomieniem gazowym ma same wady. Szybkość, zmienność i porządna moc nagrzewania uzyskasz tylko otwartym płomieniem albo (trochę gorzej) indukcją.

Jesteś „zadowolona” z tej płyty, bo jesteś uparta jak osioł i nawet codzienne męczenie się z tym bublem twojego zdania nie zmieni. Tyle razy o tym pisałaś, że już do końca życia indukcji nie kupisz.
                  • majenkirr Re: Płyta gazowa 13.12.23, 19:45
                    Hehe, moj maz tak marzył o zwykłej gazowej kuchence. Na szczęście facet w salonie poparł mnie z indukcja i go przegłosowaliśmy big_grin.
                  • volta2 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 20:12
                    Ja nie tylko jestem zadowolona, ja za nią tęsknię. Z czym ty kobito masz problem? Od 10 lat ja niemal użytkuję, o czym piszę, czasem z przerwami na klasycznej gazowce i w odróżnieniu od ciebie nie muszę teoretyzować, co mi bardziej odpowiada. No ale ja nie mam problemu z brakiem czasu, co jak widać po tobie, bywa nieprzyjemnie frustrujące, że musisz sobie rzygnac. Daj sobie spokój.
                  • mallard Re: Płyta gazowa 13.12.23, 21:08
                    geez_louise napisała:

> Szybkość, zmienność i porządna moc nagrzewania uzyskasz tylko otwartym płomieniem albo (trochę gorzej) indukcją.

Śmiem twierdzić, że jest akurat odwrotnie, ale to pewnie zależy jaka płyta i jakie palniki gazowe.
                • a.ax Re: Płyta gazowa 13.12.23, 23:17
                  Kuchnia widoczna w salonie jest powszechna. Ograniczenia finansowe...
                  • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 23:32
                    nie zawsze i nie wszedzie
                  • panna.nasturcja Re: Płyta gazowa 14.12.23, 19:01
                    Nie, nie jest.
          • dwa_kubki_herbaty Re: Płyta gazowa 13.12.23, 19:00
            Ja mam płytę że elektryczną upie..... za kazdym razem, od zawsze, ale mi nawet zupa w TM potrafi wykipieć.
            Z czasów gotowania w domu rodzinnym pamiętam , że tak zalałam gazówkę, że płomień zgasiłam ;P

• hanusinamama Re: Płyta gazowa 14.12.23, 08:51
          Ja mam dużą gazową 5palkonkową. 3 podłużne ruszta. Myje je w zmywarce i nie ma problemu
    • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 15:58
      to jest koncept znany od wielu lat (wyglad plyty byl bardziej przasny jeszcze) , bylo nawet kilka dyskusji na gazetowym forum kuchnia, jak jeszcze mialo wziecie tongue_out opinie byly raczej nie zachwycajace
    • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:02
      www.ceneo.pl/52178223#tab=reviews_scroll

spidersweb.pl/2017/01/solgaz-opinie-wykop.html
    • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:03
      ematka nie uzywa gazu tylko indukcje wink
      • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:17
        mysiulek08 napisała:

> ematka nie uzywa gazu tylko indukcje wink

Jakoś wolę gaz. Nie tylko z powodu ceny gazu. Ale w końcu nie jestem ematką. 😄

S.
        • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:40
          zeby nie bylo, ja tez wole gaz smile i jednak wole jak jest plomien, taki atawizm tongue_out

chyba bosch tez mial przez chwile ten pomysl i nawet byl u nas dostepny ale ogladnelam, poczytalam o solgazie i nie, nie, stanelo na klasycznej plycie, mam czarne szklo gorenje, 5 palnikow 70cm (90cm by sie na wyspie nie zmiescilo nad czym boleje), ruszta ma pojedyncze, wieczorem wkladam do zmywarki, przecieram plyta (jak jest potrzeba) i juz

do indukcji nie potrafie sie przekonac, mam dwie male jednopalnikowe, na tzw 'w razie czego' i nie lubie uzywac
          • nellamari Re: Płyta gazowa 13.12.23, 19:49
            Ja tez wolę gaz i płomień to akurat jego najwieksza zaleta.
            • asia-loi Re: Płyta gazowa 13.12.23, 21:19
              nellamari napisała:

> Ja tez wolę gaz i płomień to akurat jego najwieksza zaleta.

A mnie wkurza ten tłusty kurz. 🤨
    • geez_louise Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:22
      Wystarczy rozumieć podstawy fizyki żeby wiedzieć, że to nie ma sensu. Ta płyta ma same wady.

Gotowanie na dobrej tradycyjnej kuchni gazowej ma wiele zalet zwłaszcza pod względem „kucharskim”, wadą jest tylko brud generowany przez spalanie gazu i trudność w czyszczeniu kuchenki.

Drugim dość dobrym rozwiązaniem jest indukcja - czysto, szybkie uzyskiwanie wysokiej temperatury, dość szybkie zmienianie temperatury.

Pozostałe opcje, w których najpierw trzeba nagrzać pole pod garnkiem a dopiero od niego nagrzewa się garnek to praktycznie same wady.
      • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:42
        Geez, gotuje na gazie ' od zawsze', owszem kiedys w PL trzeba bylo czescie myc szafki itp ale od lat nie mam tego problemu, sprzatam regularnie, zlogow tluszczu czy osada nie zauwazylam
        to pewnie glownie kwestia jakosci gazu
        • geez_louise Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:51
          Z tego co zauważyłam u znajomych, to czystość gazu może ciut się poprawiła, ale dalej muszą solidnie przykładać się do czyszczenia kuchni, używać sprayów i mleczek. I te zwykłe nasze kuchenki mają słabe palniki, nie ma co porównywać do tych lepszych w USA.

Indukcja to niezły kompromis użytkowo - smakowy, lubię na niej gotować i dla zabieganego człowieka, który nie może się skupiać za bardzo ani na gotowaniu, ani sprzątaniu, jest ok.
          • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 16:58
            na gotowaniu sie moze i skupiam, bo lubie ale na sprzataniu na pewno nie, bo nie lubie 😂
        • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 18:43
          mysiulek08 napisała:

> Geez, gotuje na gazie ' od zawsze', owszem kiedys w PL trzeba bylo czescie myc
          > szafki itp ale od lat nie mam tego problemu, sprzatam regularnie, zlogow tluszc
          > zu czy osada nie zauwazylam
          > to pewnie glownie kwestia jakosci gazu

Ruszta, szafki, okap, myślałem że uda mi się uciec od ich czyszczenia. Zmywarka filtry tylko częściowo doczyszcza. Podobnie z rusztami. Szafki mi się do zmywarki nie mieszczą. 🤣

S.
          • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 18:48
            ale szafki i tak chyba myjesz raz na jakis czas? tongue_out okap podobnie

to, ze bedziesz mial zamkniety plomien/indukcje nie zwalnia cie od sprzatania 🤣
            • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 21:55
              mysiulek08 napisała:

> ale szafki i tak chyba myjesz raz na jakis czas? tongue_out okap podobnie
              >
              > to, ze bedziesz mial zamkniety plomien/indukcje nie zwalnia cie od sprzatania ?
              > ?

Ale teraz calkiem inaczej myje się szafki wiszące daleko od kuchenki, a inaczej myje te przy kuchence. Przyjemniej myje się te pierwsze.

S.
              • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 22:03
                nie wiem co za gaz macie w PL, ale ja niem tlustego osadu na meblach/okapie, szafek nad kuchenka nie nam, gorne zabudowane pod sufit, ale np gore lodowki i zamrazarki myje moze raz na pol? roku, kuchnia otwarta ( nie znosze ale co poradzic), jedna sciana tapeta, gotuje/smaze/pieke codziennie

serio, dla mnie opowiesci o jakims tlustym kurzu brzmia niczym urbanlegend
                • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 22:06
                  mysiulek08 napisała:

> nie wiem co za gaz macie w PL, ale ja niem tlustego osadu na meblach/okapie, s
                  > zafek nad kuchenka nie nam, gorne zabudowane pod sufit, ale np gore lodowki i z
                  > amrazarki myje moze raz na pol? roku, kuchnia otwarta ( nie znosze ale co porad
                  > zic), jedna sciana tapeta, gotuje/smaze/pieke codziennie
                  >
                  > serio, dla mnie opowiesci o jakims tlustym kurzu brzmia niczym urbanlegend

No niestety, w Polsce (w Warszawie?) tworzy się tłusty osad do którego wspaniałe przylepią się kurz, którego w mieście pełno. Okap nas kuchenka to tragedia, podobnie jak sąsiednie szafki wiszące.

S.
                  • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 22:08
                    to kup indukcje
                    • asia-loi Re: Płyta gazowa 13.12.23, 23:09
                      mysiulek08 napisała:

> to kup indukcje
                      >

Nie wszędzie w bloku się da
                      Może korki wywalać
                      • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 23:29
                        asia-loi napisała:

> Nie wszędzie w bloku się da
                        > Może korki wywalać

No właśnie, też tak słyszałem. Obciążenie jest duże.

S.
                        • asia-loi Re: Płyta gazowa 15.12.23, 10:09
                          snajper55 napisał:
                          >
                          > No właśnie, też tak słyszałem. Obciążenie jest duże.
                          >
                          Najlepiej zapytaj w spółdzielni. Bo chyba też trzeba będzie wystąpić do elektrowni o dodatkowy przydział mocy na to mieszkanie.
                  • panna.nasturcja Re: Płyta gazowa 14.12.23, 19:05
                    Coś masz źle zeobione albo sprzątasz raz na rok. Żadne tłuszcz mi się na szafkach nie zbiera, kuchenkę mam gazową (z wyboru) i też w Warszawie mieszkam.
      • hanusinamama Re: Płyta gazowa 14.12.23, 08:54
        Ta kuchnia to taka troche nowoczesna wersja kuchni z fajerkami smile Tam też płomien podgrzewał płytę.
        • panna.nasturcja Re: Płyta gazowa 14.12.23, 19:06
          Jednak był to płomień nieco większy i mocniejszy smile
          Nigdzie nie gotowało mi się tak dobrze jak na kuchni węglowej.
    • mdro Re: Płyta gazowa 13.12.23, 17:00
      Znajoma miała, stanowczo odradzała wink.
      • steel.tape Re: Płyta gazowa 13.12.23, 19:23
        lipne opinie ww poczcie pantofloej...
        chcesz zaszaleć to kup np szescopalnikową .to jest dopiero wygoda
        • hanusinamama Re: Płyta gazowa 14.12.23, 08:55
          Ja mam 5 palnikową ale szertoką. Czyli 5 palnik nie ejst w środku a z boku. Trzeba miec w kuchni na to miejsce. Mam 4 standardowe palniki i piąty obok - największy.
    • princy-mincy Re: Płyta gazowa 13.12.23, 19:08
      my niedawno wymienialiśmy płytę i też patrzyłam na solgaz ale komentarze mnie zniechęciły i kupiliśmy tradycyjna płytę gazowa.
      Dotad miałam biała płytę gazowa, teraz czarna i choć ta czarna jest wizualnie ładniejsza i lepiej wykonana niż ta biała to tęsknię za tamtym kolorem.
      Biała była super łatwa do utrzymania w czystości, na czarnej widać wszystko.
      • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 21:57
        princy-mincy napisała:

> my niedawno wymienialiśmy płytę i też patrzyłam na solgaz ale komentarze mnie z
        > niechęciły i kupiliśmy tradycyjna płytę gazowa.
        > Dotad miałam biała płytę gazowa, teraz czarna i choć ta czarna jest wizualnie ł
        > adniejsza i lepiej wykonana niż ta biała to tęsknię za tamtym kolorem.
        > Biała była super łatwa do utrzymania w czystości, na czarnej widać wszystko.

Ja mam teraz stal i nie narzekam. Ale mi się wykrzywiła i mam pretekst, aby wymienić.

S.
        • princy-mincy Re: Płyta gazowa 14.12.23, 09:12
          Mnie stalowe sie nie podobaja
    • alicjamagdalena Re: Płyta gazowa 13.12.23, 19:34
      Jaką to ma przewagę nad kuchenką indukcyjną?
      • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 22:03
        alicjamagdalena napisała:

> Jaką to ma przewagę nad kuchenką indukcyjną?

Przede wszystkim taka, że do tej pory zawsze i wszędzie gotowałem na faxie. Żona też. Ale się nie odżegnuje. Choć gaz zawsze jest, a prądu czasem nie ma.

S.
        • hanusinamama Re: Płyta gazowa 14.12.23, 08:58
          To trzeba przemyśleć. Ja mieszkam w mieście smile ale u as tutaj dość często sa przerwy w dostawie prądu. Nie jest to blokowicko, które szybciej ma naprawianą awarię (więcej mieszkańców)
          Ja wybrałam gaz bo wolę gotować na gazie ale w przypadku wyłączania prądu to tez ma znaczenie
          No i rachunki jednak niższe. Czego by nie mówić indukcja żre duzo prądu jezeli sie sporo gotuje
        • fibi00 Re: Płyta gazowa 14.12.23, 15:49
          snajper55 napisał:

> alicjamagdalena napisała:
          >
          > > Jaką to ma przewagę nad kuchenką indukcyjną?
          >
          > Przede wszystkim taka, że do tej pory zawsze i wszędzie gotowałem na faxie. Żon
          > a też. Ale się nie odżegnuje. Choć gaz zawsze jest, a prądu czasem nie ma.
          >
          > S.

Ale zdajesz sobie sprawę że jak nie będzie prądu to płyty Solgaz i tak nie odpalisz?
          • volta2 Re: Płyta gazowa 14.12.23, 18:49
            Chyba mają wbudowane zasilacze czy coś, co pozwala odpalić prąd, tak mi się kojarzy. Nie będę sprawdzać poprzez wyłączenie korków ale jak się koło świąt zdarzy, to przetestuję
            • volta2 Re: Płyta gazowa 14.12.23, 18:49
              Płomień nie prąd miało być
            • wunder-gaffe Re: Płyta gazowa 14.12.23, 18:58
              volta2 napisała:
              > Chyba mają wbudowane zasilacze czy coś, co pozwala odpalić prąd, tak mi się koj
              > arzy. Nie będę sprawdzać poprzez wyłączenie korków ale jak się koło świąt zdarz
              > y, to przetestuję

Wystarczy przeczytać instrukcję obsługi.
              • volta2 Re: Płyta gazowa 15.12.23, 09:20
                Nie chce mi się szukać instrukcji, co poradzić na wrodzone lenistwo?
            • fibi00 Re: Płyta gazowa 14.12.23, 19:12
              volta2 napisała:

> Chyba mają wbudowane zasilacze czy coś, co pozwala odpalić prąd, tak mi się koj
              > arzy. Nie będę sprawdzać poprzez wyłączenie korków ale jak się koło świąt zdarz
              > y, to przetestuję

Z tego co widzę to ten zasilacz chyba trzeba dokupić... Chyba że ty go miałaś w zestawie?
              • volta2 Re: Płyta gazowa 15.12.23, 09:22
                Jaki to problem dokupić? Jeśli ma mnie chronić przed wyłączeniu prądu to raczej warto go mieć? Coś dokupowalam na etapie zamawiania, ale nie pamiętam, możliwe że właśnie to.
                • fibi00 Re: Płyta gazowa 15.12.23, 13:48
                  volta2 napisała:

> Jaki to problem dokupić? Jeśli ma mnie chronić przed wyłączeniu prądu to raczej
                  > warto go mieć? Coś dokupowalam na etapie zamawiania, ale nie pamiętam, możliwe
                  > że właśnie to.

Problem nieduży jeśli ktoś o tym wie. Jak ktoś nie wie to potem siedzi płacze bo pyta nie działa.Moim zdaniem powinno to być od razu w komplecie.
    • asfiksja Re: Płyta gazowa 13.12.23, 19:41
      Ale po co, indukcja już się na tyle upowszechniła, że ma racjonalną cenę, a naczynia do indukcji są wszędzie dostępne (a zresztą jeśli ktoś ma stare emaliowane gary to też działają). Po co tu jeszcze kombinować?
      • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 22:01
        asfiksja napisał:

> Ale po co, indukcja już się na tyle upowszechniła, że ma racjonalną cenę, a nac
        > zynia do indukcji są wszędzie dostępne (a zresztą jeśli ktoś ma stare emaliowan
        > e gary to też działają). Po co tu jeszcze kombinować?

A płyta indukcyjna nie zżera dużo prądu? Już I tak mam duże rachunki. I chyba kable muszą być odpowiednie?

S.
        • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 22:04
          chyba sa takie na 220
          • mallard Re: Płyta gazowa 14.12.23, 15:11
            mysiulek08 napisała:

> chyba sa takie na 220

230
        • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 22:17
          tu masz taka na 220v, ale czy ci zarowki nie beda przygasac to nie wiem, nie znam sie na indukcjach
          • snajper55 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 23:31
            mysiulek08 napisała:

> tu masz taka na 220v, ale czy ci zarowki nie beda przygasac to nie wiem, nie z
            > nam sie na indukcjach

No właśnie. Żarówki to małe piwo, ale gdyby mi się komputery niespodziewanie przeładowywały, to by był kanał.

S.
            • mysiulek08 Re: Płyta gazowa 13.12.23, 23:37
              plyte amica na 220 miala ciotka, nie bylo mozliwosci podlaczyc sily a gazowki po remoncie nie chciala, nie narzekala na spadki napiecia ale tez nie uzywala wszystkich pol na raz

nie doradze w tej kwesti, ja jestem gazowy beton 😂 no moze w nowej chalupie, oprocz gazu sprawie sobie westfalke na drewno dla moich garow 🤪
        • fibi00 Re: Płyta gazowa 14.12.23, 19:19
          snajper55 napisał:

> A płyta indukcyjna nie zżera dużo prądu?
          Już I tak mam duże rachunki.

Ja przed indukcją miałam płytę gazową (butla) i śmiem twierdzić że nawet taniej mnie wychodziło gotowanie na indukcji. Ale teraz po podwyżkach nie mam pojęcia jak to wychodzi .

I chyba k
          > able muszą być odpowiednie?
          >
          > S.

No najlepiej jeśli jest siła. Ale są też płyty na zwykły kabel z tym że wtedy płyta może nie działać na pełnej mocy, np nie włączysz wszystkich palników na full.
      • panna.nasturcja Re: Płyta gazowa 14.12.23, 19:08
        Żeby gotować w oparciu o gaz a nie prąd. To raz.
        A dwa, nie w każdym mieszkaniu można mieć indukcję.
    • b-b1 Re: Płyta gazowa 14.12.23, 08:12
      Szukaj opinii na wykopie-było tam mnóstwo na temat Solgazu. Przymierzałam się kilka lat temu, ale zniechęcili mnie zupełnie.
      Ja też gazowa-indukcja nie dla mnie🤣
    • fibi00 Re: Płyta gazowa 14.12.23, 15:43
      A w życiu! Poczytaj opinie. Moja koleżanka miała tę płytę i przeklęła dzień w którym ją kupiła. Raz, że nagrzewa się strasznie długo, dwa- koszmarnie się czyści, trzy- bez prądu ani rusz, nie ma prądu nie odpalisz tego ustrojstwa. No i cztery, z tego co wyczytałam z opinii zdarza się że ulatnia się tlenek czadu. Po zgłoszeniu,producent zalecił gotowanie przy uchylonym oknie🤦.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka