Dodaj do ulubionych

Pytanie o ZA

14.12.23, 12:24
Czy jest możliwe, że facetowi ZA rozwinął się po 50. r.ż?

Czyli - był dzieckiem , młodzieńcem, młodym mężczyzną, dojrzałym mężczyzną bez deficytów, a na stare lata umysł idzie w kierunku klasycznego ZA? Pod wpływem jakichś mikroudarów mózgu albo normalnego starzenia?
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 12:53
      Raczej początki chorób starczych brałabym pod uwagę albo inne problemy neurologiczne, które mogą odpowiadać za zmianę charakteru i zachowania.
      • 1.wetta.1 Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 13:01
        Raczej zmiany neurologiczne.
        • mia_mia Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 13:07
          Choroby starcze to właśnie choroby neurologiczne, tylko w przypadku zmiany zachowania, charakteru trzeba brać pod uwagę także inne choroby neurologiczne, zmiany organiczne, które nie są ścisłe związane ze starzeniem się organizmu.
    • berdebul Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 13:02
      Nie. Albo lepiej kompensować jako młodsza osoba, maskował, miał wypracowane schematy i teraz mu się nie chce, albo trzeba szukać chorób neurodegeneracyjnych i to im szybciej, tym lepiej, bo można włączyć leki i spowolnić postęp choroby.
    • la_mujer75 Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 13:04
      Na starośc zanikają płaty czołowe, które odpowiadają m.in. za empatię. Tak niezbyt profesjonalnie to ujmę.
      Czyli mogą się pojawić pewne zachowania, które mogą przypominać zachowania u osób w spektrum.
      Co oczywiście nie znaczy, że osoby w spektrum nie są empatyczne. Bo są. Tylko nie zawsze wyczuwają, że ktos cierpi, ktoś ma zły dzień, etc. Nie wolno mylić braku empatii z brakiem wyczuwania emocji i reagowania na nie w ofpowiedni sposób.
      Osoby w spektrum mają problemy zrozumieć sytuację innej osoby, jeżeli w takowej nigdy nie były. Teoria umysłu się kłania.
      A sporo osób starszych na starośc robi się egoistami.
      • demodee Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 13:12
        A czy są jakieś sposoby, żeby się przed tym bronić? Co powinna robić np. żona takiego faceta? (Poza ematkowym wystawieniem walizek, oczywiście).

I jak się przed tym zmniejszeniem płatów czołowych bronić, żeby nie stać się takim "Aspiem" na starość? Da się to jakoś ćwiczyć, jak pamięć lub stawy?

> A sporo osób starszych na starośc robi się egoistami.

Albo stają się ofiarami przekrętów na wnuczka sąsiadki.
        • la_mujer75 Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 13:26
          Starośc nie jest fajna.
          Powiem szczerze, że nie wiem, czy można jakoś "ćwiczyć" płaty czołowe. Wydaje mi się, że to proces nieodwracalny...Chociaż może można to jakoś spowolnić?
          Nie interesowałam się tym, a w sumie jest to niezmiernie ważne.
          Ruch, ćwiczenia umyslowe- wiadomo, że dobrze wpływają na prace mózgu, ale jak na jego poszczególne części to nie wiem sad
          • demodee Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 13:34
            > a w sumie jest to niezmiernie ważne.

To jest też ważne z punktu widzenia społecznego, bo płaty czołowe to też hamowanie zachowań antyspołecznych.

Może trzeba rozpocząć badania nad takim lekiem, który by się wstrzykiwało starszym ludziom w czoło, żeby wszyscy ,co do jednego, byli przemiłymi staruszkami i najwyżej na starość dziecinnieli w uroczy sposób.

Zamiast wydziedziczać potomstwo, obnażać się po parkach, krzyczeć na dzieci sąsiadów, że grają w piłkę itd.
            • shule_aroon Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 19:17
              demodee napisała:

> > a w sumie jest to niezmiernie ważne.
              >
              > To jest też ważne z punktu widzenia społecznego, bo płaty czołowe to też hamowa
              > nie zachowań antyspołecznych.
              >
              > Może trzeba rozpocząć badania nad takim lekiem, który by się wstrzykiwało stars
              > zym ludziom w czoło, żeby wszyscy ,co do jednego, byli przemiłymi staruszkami i
              > najwyżej na starość dziecinnieli w uroczy sposób.
              >
              > Zamiast wydziedziczać potomstwo, obnażać się po parkach, krzyczeć na dzieci sąs
              > iadów, że grają w piłkę itd.

alez przeciez są metody glebokiej stymulacji mozgu (poprawia funkcjonowanie np platow czolowych, wspomaga leczenie depresji innych zaburzen) i nie jest to ostrzykiwanie żadnego czoła. jak ty coś 3.14-erdolniesz to nie wiadomo, kiedy sie zasmiac.
              • demodee Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 20:24
                > jak ty coś 3.14-erdolniesz to nie wiadomo, kiedy sie zasmiac.

Jak nie jesteś pewna, czy to, co piszę, to dowcip, czy nie, to lepiej potraktuj to jako żart i zaśmiej się.
          • kaka-llina Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 19:53
            la_mujer75 napisała:

> Starośc nie jest fajna.
            > Powiem szczerze, że nie wiem, czy można jakoś "ćwiczyć" płaty czołowe. Wydaje m
            > i się, że to proces nieodwracalny...Chociaż może można to jakoś spowolnić?

Ja akurat pracuje z ludżmi z demencja i tak jest już udowodnione, ze mozna spowolnic (cofnać juz nie, chociaz zdarzaja sie nam i rodzinom małe sukcesy) nazywa sie cognitive stimulation therapy i u ludzi zdemencja polega na wszelkim cwiczeniu mózgu, rozmowach, jakis praktycznych zajeciach.. Mnóstwo tego(zlezy od zaawansowania choroby) Wiem, ze tutaj nie mówimy o demencji ale takie zmiany w mózgu (ktos pisał o płatach czołowych) to w sumie podobnie sie rozwijają.
            Dlatego dla wszystkich bardzo wazne jest ciagłe cwiczenie mózgu, świetne jest uczenie sie jezyków obcych, łamigówki, quizy (przestac wszystko sprawdzać w googlach i samemu mysleć).
            • kaka-llina Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 19:54
              Bardzo skrótowo pisałam, prosze sie nie czepiać, jakby co moge usciślić.
              • demodee Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 20:27
                Empatię można u seniora zreaktywować, jak mu zanikła w wyniku peselozy? Tą głęboką stymulacja mózgu, o której pisze shule_aroon?
                • kaka-llina Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 20:52
                  Czytaj co piszę, zreaktywowac raczej niczego nie mozna... O drobnych sukcesach piszę jak np. ktos z głęboka demencja po kilku tyg lezenia jednak jakoś znowu zacznie chodzic ( to trudne bo jak raz zgubisz jakaś umiejetnośc to przy demencji juz pozamiatane) tu jednak nie piszemy o demencji (chyba) zreszta ja odniosłam sie do postu, w którym było o tym czy mozna to spowolnić i tak, mozna.
                  • demodee Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 20:58
                    > ktos z głęboka demencja po kilku tyg lezenia jednak jakoś znowu zacznie chodzic

Czyli można zreaktywować. Umiejętność (chodzenia) była, zanikła i znowu się pojawiła...
                    • kaka-llina Re: Pytanie o ZA 15.12.23, 10:08
                      To było kilka tyg wszpitalu, kobieta wczesniech chodziła o lasce potem po nastepnych wielu tygodniach jakims cudem zaczela chodzic z balkonikiem ale bardzo ciężko. Taki cud bardzo rzadko sie zdarza ,olbrzymia determinacja jej córki.generalnie my staramy sie jak mozemy podtrzymywać wszelkie "skills" bo raz stracone w 99% nie da sie się przywrocić.
      • ichi51e Re: Pytanie o ZA 15.12.23, 15:49
        Triada autystyczna:

- nieprawidłowości w rozwoju społecznym, zwłaszcza w zdolności uczestniczenia w naprzemiennych interakcjach społecznych;
        - deficyty i dysfunkcje w komunikacji – zarówno werbalnej, jak i niewerbalnej;
        - obecność sztywnych wzorców zachowania, aktywności i zainteresowań.
    • asfiksja Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 14:28
      Nie ma czegoś takiego, jak "klasyczny ZA". Spektrum to część neuroróżnorodności. To, co może uważasz za "klasyczny ZA" - czyli być może bycie nerdem komputerowym, który umie na pamięć rozkład jazdy pociągów, ale zapomina o urodzinach żony i dzieci to tylko stereotyp.
      • demodee Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 17:22
        > Ni"?e ma czegoś takiego, jak "klasyczny ZA". Spektrum to część neuroróżnorodności.

Czyli każdy dziwak ma ZA? I wszystko można wrzucić do worka "neuroróżnorodność
        • asfiksja Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 22:20
          No nie, na przykład Braun czy Macierewicz raczej nie mają ZA, prawda? Że tak na szybko biorę pierwszych dziwaków, którzy mi przyszli do głowy.
          Natomiast Korwin to już może mieć.
          • shule_aroon Re: Pytanie o ZA 15.12.23, 00:53
            asfiksja napisał:

> No nie, na przykład Braun czy Macierewicz raczej nie mają ZA, prawda? Że tak na
            > szybko biorę pierwszych dziwaków, którzy mi przyszli do głowy.
            > Natomiast Korwin to już może mieć.

Macierewicz na niezaburzonego nie wyglada, ale to w strone urojeń. chyba jeszcze Elon Musk ma ZA
    • lauren6 Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 14:30
      To się nazywa demencja.
      • demodee Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 17:29
        Czy to może być skutek braku witaminy B12 w organizmie?
    • iwles Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 18:16

Czy ty szukasz usprawiedliwienia dla Brauna?
      • taniax Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 19:27
        A czemu akurat podejrzewasz go nagle o ZA? Co na to wskazuje? Bo wiesz ludzie się zmieniają wraz z tym co przeżyli, może facet ma za sobą jakieś trudne doświadczenia, traumę, może coś przeżył?Wiele czynników składa się na zmiany w zachowaniu mogą być środowiskowe, mogą być chorobowe...
        • iwles Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 19:42

Ja? Nieeee
          To demodee ma zawsze pytania z tezą.
      • demodee Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 20:29
        > Czy ty szukasz usprawiedliwienia dla Brauna?

Nie, dla szwagra. A te procesy przebiegają inaczej u posłów a inaczej u szeregowych obywateli?
    • samawsnach Re: Pytanie o ZA 14.12.23, 19:40
      Nie ma klasycznego ZA.
      Jakie cechy się rozwinęły?
    • kiddy Re: Pytanie o ZA 15.12.23, 15:42
      Nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka