Dodaj do ulubionych

Wątek tylko dla śledzi

18.12.23, 16:18
Jakie śledzie robicie na Wigilię? Albo jakie najbardziej lubicie jeść? U mnie będą 3 rodzaje:
1) śledzie w śmietanie (metafizyczne danie), czyli cebula, ogórek kiszony, jabłko, śmietana, czarny pieprz, szczypta cukru
2) śledzie w oleju - cebula, ziele angielskie, śliwki wędzone drobno pojrojone, ostre papryczki drobno pokrojone, olej
3) śledzie w sosie miodowo-musztardowy (z koperkiem)
A jak u Was?
Obserwuj wątek
    • 18lipcowa3 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 16:22
      Robię szubę.
      Śledź, ziemniaki,burak, marchew, groszek i jajko
      Majonez.
    • jkl13 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 16:22
      U nas największym wzięciem cieszą się śledzie marynowane w chutneyu rabarbarowym. W sezonie robię chutney do sloików, 2 dni przed wigilią wystarczy wymieszać śledzie z chutneyem i gotowe.
      • chlodne_dlonie Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 15:48
        Oo, to brzmi smakowicie!
        Podzielisz się przepisem na ten chutney..?
        Na te święta, siłą rzeczy, już za późno, ale za rok będą jak znalazł takie matjasy smile
    • kaki11 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 16:25
      Na wigilię nie, ale na święta takie w oleju z cebulką i musztardą zrobię.
    • szmytka1 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 16:26
      Nigdy w życiu nie robiłam żadnych sledzi. Jak ktoś z nas ma ochotę, to sobie kupujemy. A zjadamy ilości jak w opakowaniu 'śledzik na raz'
    • chococaffe Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 16:27
      Po różnych eksperymentach wracam do tradycji czyli w śmietanie/jogurcie, z jabłkami oraz w oleju (może dodam czegoś zielonego)

Za to próbowałam niedawno w sosie w curry - pewnie kupię na sylwestra, bo mimo, że bardzo mi smakowały to jednak za dużo fatygi (musiałabym po nie jechac i stać w kolejce 24/12)
    • koko8 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 16:36
      U nas co roku ktos robi tradycyjne w oleju lnianym (moje ulubione), ktoś z burakami. Ja zawsze te same, w śmietanie (śledź, jabłko winne, sparzona czerwona cebula, natka pietruszki, śmietaną, odrobina majonezu i musztardy, pieprz).
    • default Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 16:44
      Na obiad przedwigilijny robię w śmietanie z jabłkiem i cebulą (jemy z gorącymi ziemniakami), a do pojadania w święta - po kaszubsku (z przecierem pomidorowym, cebulą i suszonymi śliwkami).
      • mayaalex Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 17:39
        U mnie w domu to tez byl zawsze obiad przedwigilijny smile Plus, juz bez ziemniakow, na stole wigilijnym. I byc moze w Wielki Piatek tez? Ale nie jestem pewna, moze cos pomieszalam.
    • limelight7 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 16:52
      Od dobrych 20 lat królują te same: z cebulą, pomidorami i rodzynkami, na słodko-kwaśno. Zaraz się za nie zabieram, bo muszą odstać najmarniej 5 dni, wcześniej są niejadalne (próbowałam tongue_out) W ubiegłym roku zrobiłam chyba z sześć różnych rodzajów, z suszonymi owocami i orzechami, w buraczkach, curry, z żurawiną i jabłkiem, korzenne i jeszcze jakieś. Wszystkie dobre albo bardzo dobre, ale te 'nasze' najlepsze smile
      • mama-ola Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 17:16
        Od dobrych 20 lat królują te same: z cebulą, pomidorami i rodzynkami, na słodko-kwaśno. Zaraz się za nie zabieram, bo muszą odstać najmarniej 5 dni,

Jakie tu pomidory? Marynowane?
        • limelight7 Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 19:53
          Banalnie: przecier pomidorowy smile
    • raphidophora_tetrasperma Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 17:13
      Kocham śledzie, w tym roku tylko prawdzone, żadnych eksperymentów: w sosie majonezowo jogurtowym na słodko i w oleju z lnianki z czerwonym pieprzem.
    • aankaa Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 17:29
      czosnek (z praski) + majeranek, kapary + por
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 17:31
      Najbardziej lubię w konfiturze z czerwonej cebuli.
      Ale ja sledzi własciwie nie nadam więc w tym roku mąz sobie sam zrobił, jedne w cebulce a drugie są czerwone więc nie wiem czy z pomidorami czy papryką.
    • draconessa Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 17:33
      Sledzie z kiwi. Sledzie, kiwi w kawaleczki poroic, mozna dac jablko, ziola prowansalskie, sos majonezowo-smietanowy. Sledzie tradycyjne ze smietana i cebula. Sledzie w ciescie nalesnikowym smazone.
      • evro44 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 17:48
        śledzie jem cały rok w różnych wersjach (w śmietanie, oleju, tatar, po japońsku, marynowane) ale ostatnio przetestowałam "po kociewsku" i takie wjadą na wigilię. Nie wklejam przepisu ale do znalezienia w necie, bardzo oryginalne no i pyszne. Unikam dziwolągów z rodzynkami, żurawinami czy śliwki bo dla mnie to zabija szlachetny smak śledzia. Ale to ja tak mam
        • mama-ola Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 17:59
          Pewnie fajne te kociewskie, tylko przechowywać się nie da. Takie w oleju czy śmietanie postoją, a te trzeba zjeść od razu, prawda?
          • evro44 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 18:12
            nie, można je trzymać bo zalewa się olejem
        • arthwen Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 17:05
          Przecież dokładnie o to chodzi, żeby zabić smak śledzia wink
    • eliszka25 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 17:55
      Moje absolutnie ulubione to śledzie w oleju, ale nie ze śledzi solonych tylko świeżych. Śledzie kroi się wzdłuż na pół, układa w naczyniu na przemian warstwa śledzi, warstwa cebuli pokrojonej w krążki albo półkrążki, zalewa marynatą octową na 24 godziny. Po tym czasie śledzie oraz cebulę się odcedza i zalewa świeżą porcją marynaty, znów na 24 godziny. Następnie wyjmuje się je z octu, oddziela kręgosłup i skórę, kroi w poprzek w spore kawałki, układa w słoiku znów na przemian z cebulą, która była w marynacie ze śledziami. Każdą warstwę przesypuje się ostrą papryką i całość zalewa olejem. Po około dobie w oleju można wreszcie zabrać się za jedzenie.

Uwielbiam takie śledzie i mogę ich zjeść niemal każdą ilość 😋
    • wrotek0 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 18:03
      U mnie:
      - w oleju z cebulką i z tymiankiem
      - z cebulką podsmażaną i grzybkami marynowanymi
      - w śmietanie (ale bez kiszonego ogórka)
      Mogą być jeszcze wariacje:
      - salsa
      - kaszubski
      - sałatka śledziowa (śledzie, cebulka, ziemniaki w mundurkach, jaja, ogórek konserwowy, odrobina majonezu)
    • feniks_z_popiolu1 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 18:04
      Różne. Tradycyjne i mniej tradycyjne. Najbardziej dziwią innych moje ulubione na Wigilię: śledź banan rodzynki i majonez. Gwoli ścisłości tylko ja je lubię smile
    • pepsi.only Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 18:08
      O ile uwielbiam piec, gotować i nie mam problemu z tym, że od lat przygotowuję (przygotowywałam) sama święta dla stada ludzi (ja szykowałam, a święta u mojej mamy , co za absurdalna sytuacja),
      tak śledzie zazwyczaj kupuję, w śmietanie, albo jakieś koreczki.
      Na sylwester lubię Rolmopsy.
      Kiedyś robiłam śledzie, na 2-3 sposoby, ale jak przestałam je robić, to nikt specjalnie nie domagał się surprised więc już nie narabiam się, ale ja lubię skubnąć, dlatego kupuję, w ilości degustacyjnej.
    • kotejka Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 20:27
      Kocham śledzie
      W każdej postaci
      Uważam je za żarcie absolutnie idealne
      Na wigilię jednak nie robię - jest wtedy tyle pysznego jedzenia, że nikt ich nie chce
      Raz jadłam jakieś paskudztwo w stylu sledzie z ananasem
      No i szuba - zjem jak ktoś zrobi, ale bez zachwytów
      Majonez mi jakoś do śledzi nie idzie
    • palacinka2020 Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 20:35
      Pod pierzynka z ziemniakami, burakiem, cebula, jajkiem. Moze tam jeszcze jablko idzie. Z kwestii smakow biore przepis, do wszystkiego majonez light wymieszany z kwasna smietana.
    • arthwen Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 21:12
      Jedyne śledzie, które lubię to po kaszubsku. I jak się zrobi całość, to należy wywalić z niej śledzie i wtedy jest idealnie wink
      • mama-ola Re: Wątek tylko dla śledzi 18.12.23, 22:06
        To jak tak mam z rybą po grecku. Ryba mi niepotrzebna, samo "po grecku" do chleba z masłem bardzo chętnie zjem.
        • milupaa Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 05:34
          O ja tez. Najbardziej mi ta słodka marchewka w oleju smakuje.
          • mdro Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 12:59
            Ale same duszone warzywa bez ryby to już nie to samo wink.
    • maly_fiolek Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 08:47
      Koreczki śledziowe z nadzieniem pieczarkowo-rodzynkowym,
      sałatka śledzowa ze śledzi z beczki, rozsolonych.
    • me-lissa Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 09:33
      Myślałam że to wątek dla emam z Podlasia to weszłam 😀 A śledzie, wiadomo, w każdej postaci
    • ursula.iguaran Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 11:48
      Śledzie korzenne - śledź, przyprawy korzenne, zamarynowana w occie cebulka, cytryna
      Śledzie w śmietanie - z jabłkiem, doprawione na słodko - kwaśno octem i cukrem
      Sałatka śledziowa -warstwy śledzia, marchewki, ogórka kiszonego i ziemniaka, przekładane majonezem, posypane pokrojonym jajkiem i natką pietruszki
    • gryzelda71 Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 12:14
      Myślałam, że to wątek dla białostoczan...
      • aadrianka Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 13:01
        Dla gdynian big_grin
        • szaszka Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 14:25
          Zalogowalam sie specjalnie, żeby to napisać. big_grin
    • lilia.z.doliny Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 12:41
      Kocham.
      W tym.roku bedą:
      - z żurawiną i orzechami (odkrycie buedronkowe, rewelacja, robię teraz swoją wesje)
      - klasyczne z buraczkami i groszkiem
      - cytrynowe
      - kawowo- musztardowe
      - czerwone śledzie z gruszką duszoną w bialym winie podawane na grzance z piernika
      • mama-ola Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 12:51
        > z żurawiną i orzechami (odkrycie buedronkowe, rewelacja, robię teraz swoją wesje)

To mnie zaciekawiło. Dostałam torbę włoskich orzechów od sąsiada.
        Jak się robi te śledzie?
        • lilia.z.doliny Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 13:03
          Ja zjadłam takie sledziue z biedry i oszalalam.
          Poszukałam.przepisu, który mi się najbardziej spinał z biedronkowym i znalazłam ten

kochamlubiegotuje.pl/2019/03/19/sledzie-z-zurawina-i-orzechami/
          • mama-ola Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 13:25
            Dzięki, spróbuję
      • mysiulek08 Re: Wątek tylko dla śledzi 19.12.23, 16:02
        tez kocham ale co z tego 😫
        mam zakamuflowany sloik rolmopsow lisnera (byly przez chwile w marketach i znikly) i chyba skonczy w smietanie

a wczoraj... bedac w stolycy na kontroli stopy, kupilam 2 pudelka matiasow w oleju, holenderskie, gleboko zamrozone, za jakies chore pieniadze tongue_out wspoltowarzysz podrozy sie poswiecil i plecak ze sledziowa zawartoscia nadal na bagaz tongue_out nawet calkiem dobrze podroz zniosly, dolecialy jeszcze lekko przymrozone i dzisiaj bede dzialac smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka