Dodaj do ulubionych

Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie

27.12.23, 23:53
Ostatnio jak jechaliśmy samochodem - nastolatek w wieku 14 lat, „udawał” na tylnym siedzeniu, że ma zapięte pasy. W lusterku widziałam, że jest coś nie tak, i jak się potem okazało ukrył klamrę od pasa pod kurtką, czyli tak jakby go nie zapiął. Nie wiem czym to jest spowodowane, może podpatrzył od kolegów, że jest to trochę sposób na „oszukanie”, ale nie wiadomo czego? Tłumaczył się, że jak jest zapięty to jest mu niewygodnie. No nie wiem… na pewno takie oszustwo w trakcie (odpukać) wypadku by nie zadziałało.
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 27.12.23, 23:55
      Widzialas ze cos nie tak a zapytalas bezposrednio czy sie "balas" aby nastolatka nie urazic?
    • mia_mia Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 00:11
      Zabierz go na jakiś symulator albo pokaż w internecie trochę filmików z tym co dzieje się z ciałem bez zapiętych pasów. Za chwilę będzie jeździł z kolegami, którzy zrobią PJ dobrze by było gdyby zrozumiał o co chodzi z tymi pasami, bo zapinanie, żeby matka nie zrzędziła to zła motywacja i więcej niż pewne, że pasów zapinać nie będzie.

• bi_scotti Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 00:30
      I nie stanelas zeby sprawdzic? I don't understand, honestly. Nie ma takiej opcji zeby jakikolwiek moj pasazer czy ma 4 dni czy 104 lata jechal z niezapietym pasem - no way! No discussion - bez zapietych pasow wszystkich w aucie, nie ma jazdy. Life.
      • tygryskowata Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 01:22
        A uwierzysz, że moi dorośli znajomi jechali z nami z „zapiętymi” pasami, a ja się nie zorientowałam? Dopiero na postoju (po 100km) zorientowałam się, że nie było charakterystycznego „klik” przy odpinaniu pasów… i jak wsiedli znowu, to poprosiłam o realne zapięcie dla mojego bezpieczeństwa… także ten… nastolatek mnie już nie zdziwi, jak dorośli udają…
        • ayelen40 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 01:42
          I auto nie "wyło"?
          • mia_mia Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 01:47
            Przecież starsze samochody tego nie robią albo mają czujniki tylko z przodu.
      • berdebul Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 02:07
        Mam dokładnie ten sam model samochodu - jak są rozpięte pasy to nie rusza wink
        • bi_scotti Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 02:34
          Mandat za nieletniego z niezapietymi pasami placi kierowca; dorosly passenger z niezapietym pasem placi sam za siebie - if not for safety, nalezy zapinac chocby z oszczednosci tongue_out Cheers.
          • marta.graca Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 08:13
            Mandat mandatem, ale jeśli dojdzie do wypadku i zostanie stwierdzone, że nie było zapiętych pasów, to odszkodowanie może być obniżone albo w ogóle nie wypłacone.
            • nangaparbat3 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 13:04
              Moja przyjaciółka przeparkowywala auto na dziedzińcu szpitala, gdzie pracowała. Wjechała w nią ciężarówka, wina ciężarówki, przyjaciółka za uszczerbek i leczenie nie dostała ani grosza. Oczywiście nie zapiela się.
    • lisciasty_pl Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 00:41
      Zrób mu niespodziewaną symulację awaryjnego hamowania, na początek przy prędkości 50 km/h do zera (gdzieś przed pasami np.) oczywiście upewniwszy się że wokół nie ma pojazdów. Powinno pomóc wink
      • mia_mia Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 01:48
        Też chciałam to zaproponować, ale mocne hamowanie nawet kontrolowane już może źle się skończyć.
        • lisciasty_pl Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 08:52
          A co się takiego może stać przy hamowaniu z 50km/h?
          • nangaparbat3 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 13:01
            Spróbuj.
            • droch Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 13:05
              Lepiej niech nie próbuje i zda PJ, jeśli tego nie wie bez próbowania.
              Klasyczna próba postawienia na swoim, bez względu na możliwe konsekwencje.
            • lisciasty_pl Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 18:09
              Próbowałem kilka razy stąd pytam bo nic wielkiego się nie stało.
          • babcia47 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 13:58
            lisciasty_pl napisał:

> A co się takiego może stać przy hamowaniu z 50km/h?

W dawnych czasach gdy pasow z tyłu nie było fotelików dla dzieci też moj 2letni potomek przy hqmowaniu z mniej 40km do zera przeleciał z tylnego siedzenia na przód samochodu. Na szczęście skończyło się tylko siniakami, ja na przednim siedzeniu obilam się o przednia szybę a maz dostal ode mnie w leb za nagle hamowanie bo kura mu wybiegła na drogę. Moglo skończyć się gorzej a kura powinna być zamknięta na posesji
            • lisciasty_pl Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 18:13
              babcia47 napisała:
              > W dawnych czasach gdy pasow z tyłu nie było fotelików dla dzieci też moj 2let
              > ni potomek przy hqmowaniu z mniej 40km do zera przeleciał z tylnego siedzenia n
              > a przód samochodu.

Ja też tak raz leciałem jako berbeć bo uwielbiałem wisieć między przednimi fotelami i patrzeć co się dzieje z przodu. Jak mnie pilnowali to nie wisiałem ale nie zawsze się udawało więc raz poleciałem.
              Ale nastoletni drągal co najwyżej trochę się rozpłaszczy na oparciu fotela i tyle. Będzie zasygnalizowane że to niezbyt bezpieczne tak sobie jechać bez pasów.
    • berdebul Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 02:09
      Każdy pasażer jest uświadamiany, ze jak nie zapnie pasów, to nie ruszę. A samochód uprzejmie donosi, czy pasy są zapięte. Jeżeli spryciarz postanowi się rozpiąć, to zatrzymam samochód w pierwszym bezpiecznym miejscu i ruszę dopiero po zapięci pasów. Nawet ciężarne nie mają taryfy ulgowej - wożę adapter. tongue_out
      • mia_mia Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 02:23
        Przyznam, że nie mam w zwyczaju kontrolować dorosłych ludzi, tzn. zakładam, że zapięli pasy (gdyby nie zapięli to samochód piszczy i jeszcze pokazuje kto tego nie zrobił), ale gdyby ktoś się uparł i włożył zaślepkę albo zapiął za plecami to nie wiem czy bym zauważyła. Rozważania czysto teoretyczne, bo nikogo nie podejrzewam o taką dziecinadę i nie widzę powodu, żeby ktoś miałby to robić.
        Adaptera nie wożę, to już jednak niedostępne mi wyżyny zapobiegliwości.
        • berdebul Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 02:31
          Mandat i punkty dostaje kierowca, nie zamierzam wymieniać punktów na rower, a niestety wożę recydywistów (babcia uważa pasy za jeden z nowych, zbędnych wynalazków, wszak wszyscy kiedyś jeździli bez pasów i żyli).
          • bi_scotti Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 02:39
            berdebul napisała:

> Mandat i punkty dostaje kierowca, nie zamierzam wymieniać punktów na rower, a n
            > iestety wożę recydywistów (babcia uważa pasy za jeden z nowych, zbędnych wynala
            > zków, wszak wszyscy kiedyś jeździli bez pasów i żyli).

Ha, "u mnie" babcia ticket musialaby zaplacic z wlasnej kieszeni & jeszcze wysluchac serious pouczen od police officer wink Who knows co bardziej boli: trzepniecie po kieszeni czy koniecznosc grzecznego wysluchania lekcji przy swiadkach, eh ... Cheers.
          • mia_mia Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 02:51
            Pasażerowie rozpinający się w trakcie jazdy i dysponujący zatyczką do uciszenia samochodu jednak wydają mi się na tyle nieprawdopodobni, że nie sprawdzam na światłach czy nadal wszyscy mają pasy zapięte, nawet przed ruszeniem nie sprawdzam, bo samochód wyje, jeśli ktoś zapomni. Zakładam, że ludzie z którymi się zadaję jednak mają wszystkie klepki na miejscu i nie są zdolni do takich intryg
          • jowita771 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 08:28
            Moi teściowie mają podobne pomysły. Kiedyś teściowej powiedziałam, że jak przy wypadku wpadnie na przednie siedzenie, to może zabić własnego syna, mimo tego, że on ma zapięte pasy. I poprosiłam o zapięcie, bo nie chcę zostać wdową. Mój teść to już w ogóle osioł, upierał się, żeby moje dziecko woził bez fotelika, bo on swoje woził i żyją. Przypomniałam mu, że sam opowiada, że kiedyś na osiedlowym parkingu stało kilka aut, a dzisiaj się nie mieszczą i jeszcze pod blokami wszystko zastawione, więc o ile więcej aut jest na ulicach.
          • lisciasty_pl Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 09:18
            U nas pasażer też dostaje mandat. Co prawda tylko stówkę i bez punktów ale jednak.
        • hanusinamama Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 13:39
          Ja mam. Ja prowadzę, ja ustalam, że ze mną nikt bez zapiętych pasów nie jedzie
    • moscato Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 07:50
      Kiedyś ex teściowa nie chciała zapiąć pasów bo mówiła że jej w pasach niewygodnie. Jechalyśmy wtedy z dwójką dzieci. Powiedziałam jej oczywiście, że w razie wypadku ma dużą szansę zabić swym ciężarem dzieci w aucie ale że mi nerwy puściły to dodałam do tego kilka niestosownych słów. Nigdy więcej już nie było dyskusji o pasach.
    • laura.palmer Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 08:38
      Nastolatek nie pojechałby już ze mną samochodem nigdzie, dopóki nie zmądrzeje.
      • little_fish Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 14:01
        Gorzej, jak nie zmądrzeje i zacznie jeździć z innymi...
    • sueellen Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 08:51
      U mnie by nie przeszło bo by samochód pikal..
      • dwa_kubki_herbaty Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 09:57
        Są wpinki do pasów i nie pika, włosi tak często jeżdżą.
    • nangaparbat3 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 09:01
      Zabiłbym go, udusiła gołymi rękami.
      Przeżyłam kiedyś wypadek, na niewielkiej prędkości, siedziałam z tyłu przypięta, a moja przyjaciółka nie zapiela pasa. Latała po kabinie jak piłka, obijając się między innymi o moją głowę. Zawsze mnie rozwsciexzali niezapinajacy pasów, ale od tamtego wypadku po prostu mam obsesję.
      • agatixfe23 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 10:34
        Jeszcze to oszustwo z tym, że niby ma zapięte. Przykrywa pod kurtkę i jest wszystko „dobrze” wg niego
    • dwa_kubki_herbaty Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 09:49
      Serio?
      Ja to załatwiam szybko, zaraz przy domu, gaz - hamulec, gaz- hamulec i wszystko leci, syn jak miał 4 lata to miał pomysł, zeby się podpiąć z fotelika, przywalil glowa w fotel po jednej mojej akcji i po problemie.
      • tokyocat Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 11:22
        👍
      • kk345 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 13:47
        I ćwiczyłaś to na 4latku?🙄🙄🙄
        • babcia47 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 14:03
          Mlode umysły są bardzo chłonne a nieustające okresy buntu cAsem nie pozwalają na skuteczne wykorzystanie spokojnego tłumaczenia. Czasem doświadczenie na własnej skórze działa najskuteczniej, najszybciej i na całe życie. Lepszy chwilowy foch niz odwiedzanie przez lata malego grobu
          • little_fish Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 14:09
            Tu nie chodzi o focha, ale o krzywdę jakiej mógł doznać ten czterolatek - latanie przez wiele lat na terapię i rehabilitację też fajne nie jest. O poczuciu winy nie wspominając.
            • dwa_kubki_herbaty Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 14:44
              Oczywiscie, przy czym nie był to "krasztest"przy 50 km/h gdzie mozesz zginać, a mamusina jazda po podjeździe, nawet jadąc 3km/h i hamujac nagle wywijasz orła.
            • babcia47 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 15:00
              little_fish napisała:

> Tu nie chodzi o focha, ale o krzywdę jakiej mógł doznać ten czterolatek - latan
              > ie przez wiele lat na terapię i rehabilitację też fajne nie jest. O poczuciu wi
              > ny nie wspominając.
              Bieganie na rehqbilitacje po poważnymi uszczerbku w razie wypadku a nawet załatwianie asystenta osobistego dla osoby trwale niepełnosprawnej to tez nie zabawa. Znaj proporcje! W zasadzie takie podejście wogole wyklucza wychowywanie i uczenie dziecka czegokolwiek bo jeszcze bidusio dostanie traumy. Życie samo w sobie jest najeżone różnymi niebezpieczeństwami. Opowiedzenie o tym dziecku juz moze wywołać traumę a jeszcze trzeba pokazać oub powiedzieć jak się zabezpieczyć i przekonać xe to niezbędne.. delikatnymi pogaduszkami nie da się tego załatwic z małym buntownikiem i to hurtowo. Czasem trzeba dziecku pokazać ze rodzic wie co mówi i ze te i wiele innych późniejszych nauk lepuej brać poważnie.
              • little_fish Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 19:31
                Udało mi się wychować dwoje dzieci bez traumy i bez metod wychowawczych, polegających na waleniu głową czterolatka w fotel samochodowy, bez żadnej kontroli co się dzieje (czy nie ma np w ręce czegoś czym, może podczas uderzenia pozbawić się oka). Ale oczywiście, metody wychowawcze są różne. Rozumiem, że każdy chwali swoje...
              • berdebul Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 19:51
                Proporcje ciała małych dzieci są takie, ze nawet przy niewielkiej prędkości mogą się poważnie uszkodzić.
              • little_fish Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 20:00
                "Znaj proporcje! " Proporcje? Walenie głową czterolatka w fotel samochodowy to właściwe proporcje??? Tak, taka akcja mogła zakończyć się kalectwem i wszystkimi jego konsekwencjami, więc o jakich proporcjach piszesz?
      • eriu Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 15:35
        Bałabym się uszkodzenia mózgu u dziecka. Wiadomo, że małego dziecka nie można szarpać bo grozi to uszkodzenieniami mózgu. Nie wyobrażam sobie zatrzymywać się specjalnie gwałtownie żeby 4-latek uderzył głową.

Będziesz też wrzątkiem polewać dziecko żeby się przekonało, że żeby odejść od kuchenki?
        • babcia47 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 15:59
          eriu napisała:

> Bałabym się uszkodzenia mózgu u dziecka. Wiadomo, że małego dziecka nie można s
          > zarpać bo grozi to uszkodzenieniami mózgu. Nie wyobrażam sobie zatrzymywać się
          > specjalnie gwałtownie żeby 4-latek uderzył głową.
          >
          > Będziesz też wrzątkiem polewać dziecko żeby się przekonało, że żeby odejść od k
          > uchenki?
          >
          Nie byłabyś się ze skreci kark gdy przy szybkości nawet 40km/h przeleci przez siedzenia w razie gwałtownego hamowania i zatrzyma się na przedniej szybie albo ją wybije? Nie traktuj jej protekcjonalnie i jak psychopatki. Przypuszczam, że wiedziała co robi i właściwie oceniła potencjalne niebezpieczeństwo.
          • little_fish Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 19:33
            A dlaczego miałoby przelecieć przez siedzenia? Zatrzymuję się i egzekwuję zapięcie pasów.
            "Przypuszczam, że wiedziała co robi i właściwie oceniła potencjalne niebezpieczeństwo." - albo miała po prostu więcej szczęścia niż rozumu.
    • tokyocat Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 11:22
      Zatrzymujesz sie i pytasz : zapinasz czy wysiadasz ?
      Albo zahamuj lekko, niech sie stuknie w siedzenie.
    • novembre Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 13:12
      Nie ruszam dopóki wszyscy nie są zapięci.
    • kozica111 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 13:27
      dobrze, z Bogiem.
    • gaskama Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 28.12.23, 14:06
      Może jest korwinowcem. Czyli debilem. Ale jest nadal dzieckiem, więc masz szansę zadziałać. Ale biorąc pod uwagę, że widziałaś, że jest coś nie tak i nie zapytałaś.....
    • kozica111 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 15:11
      Wziąć na "dorosły" ostry dyżur, doba tam zrobi swoje.
      Nie jestem zbyt wrażliwa ale to "wycie" prze dobę dało mi do myślenia, ja wylądowałam z pęcherzykiem ale młodzi po wypadkach i babcie ze złamanymi szyjkami kosci udowej tez były...oj działo sie...
    • palacinka2020 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 16:16
      A kupil juz na allegro zaslepki oszukujace czujnik? Rodzina brata mojej mamy cala wyposazyla sie w takowe zaslepki.
      • wunder-gaffe Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 16:27
        palacinka2020 napisała:
        > Rodzina brata mojej mamy

Brat twojej mamy to dla ciebie wuj.
        • ayelen40 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 16:50
          Stryj.
          • ayelen40 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 16:51
            A nie sorry, masz rację.
      • agatixfe23 Re: Nastolatek jeździ bez pasów w samochodzie 29.12.23, 19:48
        Z tyłu nie ma czujnika. Więc może schować klamrę za kurtkę i nic nie piszczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka