Dodaj do ulubionych

Grecja all invlusive

28.12.23, 11:46
Czy np. dwa posiłki? Z dziećmi 15 i 10 lat?
Jak wam się sprawdzało?
I który region polecacie? Myślałam o czymś blisko miejscowości Chania, żeby ją zwiedzić, no i blisko lotniska.
Jak uspokoic dziecko, bojące się latać. 10 latek nie leciał nigdy.
Obserwuj wątek
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 11:53
      Co do regionu to nie pomogę, bo sama nigdy nie byłam w Grecji, a co do reszty, to chyba zależy jakie macie plany.
      Jak tylko i wyłącznie lenistwo w hotelu to all inclusive, ale jak dużo zwiedzania to 2 posiłki zupełnie wystarczą, albo nawet tylko śniadania. My jak dużo zwiedzamy, to kolejne posiłki zjadamy w drodze.
      • piszaca.zza.swiatow2 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 11:56
        Aha, a który się boi latać? Ten 10 letni, który nigdy nie leciał (choć dziwne, bo to zazwyczaj atrakcja dla takiego dziecka), czy ten starszy?
        Może słuchawki na uszy, książka czy coś, w najgorszym wypadku dałabym aviomarin, to trochę pospi
        • wiosennedni5 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:21
          Boi się 10 latek, ogólnie mam lękliwe dzieci.
          • thank_you Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:37
            Dowiedz sie czego konkretnie sie boi.
            Wypadku?
            Pokaz mu statystyki (aczkolwiek nie wiem, czy wtedy wsiądzie do auta…)

Nieznanego? Wszystko za pierwszym razem jest nieznane. Na YT na pewno są filmiki pokazujące samoloty/lotnisko itp

Możesz mu zaproponowac szlifowanie umiejetnosci fotograficznych, aby mógł porobić ładne zdjęcia z okna samolotu.

Itp., itd.
            • kira_03 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 14:48
              Ale to i tak będzie krew w piach, jeśli rodzice też są lękowi. Dziecko uczy się przez modelowanie. Wiec trzeba dawać przykład również w tym obszarze.
    • mikams75 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:09
      Grecja zarciem stoi, nie bralabym all incl. tylko sniadanie. W Chania jest mnostwo swietnych knajpek. No chyba, ze hotel na totalnym zadupiu i chcecie w nim spedzic wiekszosc czasu, to wowczas dwa posilki.
      • mdro Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:18
        Z 15- i 10-latkiem to raczej brałabym AI, chyba że faktycznie będą dużo zwiedzać. Pamiętaj, że napoje (nawet woda) w HB są płatne i to często niemało.
        • mikams75 Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 12:22
          czemu z nastolatkami mialoby byc ai? serio nie widze zalet. Napoje w hotelach faktycznie potrafia kosztowac, ale w Grecji sklepow i sklepikow jest wszedzie pelno i to czynnych do poznego wieczora. Ja zazwyczaj nie spedzam czasu w hotelu (rowniez z dziekiem, nastolatka), wiec spokojnie da sie zrobic zakupy po drodze.
          • kurt.wallander Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 12:34
            Duzo zalezy od lokalizacji hotelu. Jeśli będzie na wygwizdowie, to lepiej AI, jesli w mieście, a w każdym razie w okolicy ze sklepami, to zakup wody itp. nie powinien byc wielkim problemem.
    • koronka2012 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:20
      Przede wszystkim zobacz jaka jest różnica w cenie. Przy opcji HB napoje poza śniadaniem są dodatkowo płatne. Biorąc pod uwagę, że napój w hotelu może kosztować 5 € przy trzech osobach może to robić odczuwalną kwotę.

Trzeba dokładnie sprawdzić lokalizację hotelu bo raczej mało kto ma ochotę zatrzymywać się w dużym mieście jakim jest Chania, hotele mogą być na obrzeżach i wcale niekoniecznie mają mnóstwo knajpek dookoła.
      To czy warto dopłacać zależy też od tego czy planujecie przeznaczyć na zwiedzanie jeden dzień czy sześć…
      I czy dzieciaki po prostu lubią zwiedzać czy wystarczy im park rozrywki z basenami
      • wiosennedni5 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:25
        Myślę że przy pobycie 7 czy 8 noclegów jakieś 3 dni byłyby na zwiedzanie, oczywiście biorąc jeszcze pod uwagę pogodę, bo obawiam się upałów, ale z tego względu chcę lecieć w drugiej polowie sierpnia, jeśli to robi różnicę 😎
        A jak ze standardem hoteli? Czy trzy gwiazdki są już ok?
        • melikles Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:47
          W 2 połowie sierpnia raczej odpuść sobie intensywne zwiedzanie. Jakiś rejs, wieczorne wycieczki, na Samarię 10latek może być jeszcze za mały.

3 gwizdki w Grecji to taki budżetowy standard. W każdym razie nie licz, że AI będzie urozmaicone.
          • mikams75 Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 12:23
            10 latek normalnie dajacy rade chodzic na spacery nie bedzie za maly na Samarie.
            • kurt.wallander Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 12:30
              Byłam w Samarii w wieku 25 lat, czyli, mozna powiedzieć, w pełni sił. I czułam sie wykończona po przejściu (kolana!) Szczerze, to nie wiem, czy 10-latka bym tam ciągnęła....
            • nuta15 Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 12:40
              Co ty piszesz? Dorośli, którzy nie mieli treningu w chodzeniu, padali po przejściu Samarii.18 km wąwozem w upale to nie jest spacerek.
              • melikles Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 18:24
                Wąwozem to jakaś połowa, wcześniej jest zejście i trawers dnem doliny. W dolinie najgorzej bo słońce, w wąwozie przynajmniej cień.
              • mikams75 Re: Grecja all invlusive 31.12.23, 21:32
                bylam z dzieckiem, kondycji miec nie trzeba, idzie sie glownie w dol. Pierwsza polowa wczesnie rano i wysoko to nawet chlodno bylo, dodatkowo w cieniu, upal dopadl nas dopiero na koniec. Mojemu dziecku sie podobalo. Dziecko jest lekkie, nie czuje w kolanach jak dorosly dlugiego schodzenia.
        • palacinka2020 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:54
          W Grecji nawet na 4 gwiazdki trzeba usazac I czytac opinie. Sama zarezerwowalam na szybko 4 gwiazdki i nie doczytalam, ze jedzenie jest przesolone, za all konczy sie o 22, ze basen jest slony, nieogrzewany I gleboki (za gleboki dla dzieci), ze za basen w srodku ze slodka woda sie placi, ze klimatyzacja w pokoju nie jest czescia all incl, ze hotel nie oferuje recznikow basenowych itd.
          • kubek0802 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 13:09
            palacinka2020 napisała:

> W Grecji nawet na 4 gwiazdki trzeba usazac I czytac opinie. Sama zarezerwowalam
            > na szybko 4 gwiazdki i nie doczytalam, ze jedzenie jest przesolone, za all kon
            > czy sie o 22, ze basen jest slony, nieogrzewany I gleboki (za gleboki dla dziec
            > i), ze za basen w srodku ze slodka woda sie placi, ze klimatyzacja w pokoju nie
            > jest czescia all incl, ze hotel nie oferuje recznikow basenowych itd.

Głęboki (3m) i słony basen ma Mitsis Ramira na Kosie i to był duży plus, zresztą wogóle hotel super. O jakim hotelu piszesz bo akurat te kwestie to dla nas zaleta.
            • palacinka2020 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 14:13
              Na Krecie. Nie bede teraz szukac jak sie nazywal, na pewno drugi ra nie pojade. Nie mial 3m glebokosci, raczej 1.8. Bez sensu- nie dalo sie posiedziec a byl za krotki by plywac.
          • palacinka2020 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 14:17
            Dla mnie to byl drugi wyjazd na all in w zyciu. Niby wiedzialam ze nie wszystko jest w cenie, ale nie przyszlo mi do glowy sprawdzac recznikow czy klimy. Takie rzeczy to sprawdzam jadac do hostelu, a nie do 4 gwiazdek.

A w sierpniu jest strasznie goraco, w drugiej polowie tez.
            • melikles Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 14:18
              Zależy gdzie. Na wschodnim Pelionie bryza taka, że wieczory są rześkie, a klima jest w ogóle niepotrzebna.

palacinka2020 napisała:

> Dla mnie to byl drugi wyjazd na all in w zyciu. Niby wiedzialam ze nie wszystko
              > jest w cenie, ale nie przyszlo mi do glowy sprawdzac recznikow czy klimy. Taki
              > e rzeczy to sprawdzam jadac do hostelu, a nie do 4 gwiazdek.
              >
              > A w sierpniu jest strasznie goraco, w drugiej polowie tez.
              • myelegans Re: Grecja all invlusive 30.12.23, 16:34
                Gdzie na Pelionie AI? Z ciekawosci pytam, bylam 2 lata temu ale wynajelismy Airbnb.

Upaly nie doskwieraly, nawet na kanioning uprawialismy i tam temp byly hmmm, rzeskie
        • mia_mia Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:54
          Nie robi większej różnicy, już bardziej patrz na region. W zeszłym roku w drugiej połowie sierpnia byłam na Kos i strasznie wiało przez część pobytu i nie był to przyjemny orzeźwiający wiaterek.
          Z innych wysp tego nie pamiętam (ani z poprzedniego pobytu na Kosie). Do zwiedzania najwięcej jest na Krecie, ale trzeba się nastawić na upały, a zwiedzanie w taką pogodę jest męczące.
          Ja jestem zwolenniczką AI, w hotelu były w kartach podane ceny, jakby podliczyć to musielibyśmy dopłacić majątek za same kawki, wody, soczki i lody. W wielu hotelach jest całkiem dobre jedzenie (akurat w tym było średnie), poza restauracjami a’la carte.
          Taniej jest sobie od czasu do czasu zjeść na mieście niż płacić za każdą bzdurę, a picie ciepłej wody przyniesionej ze sklepu nie jest przyjemne.
          • thank_you Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:56
            No wlasnie Kos jest dla mnie pod tym względem idealny. Byłam w lipcu i ta bezustanna bryza była przecudowna, mimo upału dało sie żyć.
            Ja do Grecji od wielu lat nie jeżdzę w sezonie, bo to pomyłka. Trzeba jednak kochac ten żar lejący się z nieba.
        • koronka2012 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:56
          Boisz się upałów ale lecisz w najgorętszym i najdroższym okresie? Aha…
          • wiosennedni5 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 14:16
            Mam dzieci szkolne.
          • wiosennedni5 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 14:18
            Lepiej majówka?
            • mia_mia Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 14:32
              Zależy na czym wam bardziej zależy, na komfortowym zwiedzaniu czy na wypoczynku nad morzem, basenem. Na zwiedzanie maj, woda natomiast jeszcze, jak dla mnie, na początku maja jeszcze nie jest przyjemna, natomiast będzie taniej. Dla mnie w takich miejscach nie da się pogodzić przyjemnego zwiedzania z przyjemnym kąpaniem i opalaniem.
            • kubek0802 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 14:40
              wiosennedni5 napisała:

> Lepiej majówka?

Woda będzie zimna. Druga połowa czerwca, ale jak uwiera cię rok szkolny to nic nie poradzisz.
            • koronka2012 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 16:42
              Rok szkolny konczy się ok 20 czerwca (a i ostatnie 2 tygodnie nauki to pic na wodę, nie zajęcia), więc nie widzę sensu jechać akurat w 2 połowie sierpnia, kiedy każde źdźbło trawy jest wypalone, a temperatura dobija, rośnie ryzyko pożarów itd. Ale co kto lubi.
    • moscato Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:21
      Ja byłam na all I żałuję. Chciałam hotel w innym miejscu tylko ze śniadaniami ale dałam się namówić na all bo było za tą samą kasę.
      • kubek0802 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:29
        moscato napisała:

> Ja byłam na all I żałuję. Chciałam hotel w innym miejscu tylko ze śniadaniami a
        > le dałam się namówić na all bo było za tą samą kasę.

To trzeba był skorzystać tylko ze śniadania i mieć frajdę z wydania kasy na jedzenie na mieście. Obowiązku jedzenia i picia w ramach all raczej nigdzie nie spotkałam.
        • moscato Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:40
          Tylko tam śniadania również były paskudne. W tym hotelu pierwszego wyboru były podobno super (czytając opinie). No i nic mi nie zwróci hotelu w fajniejszym miejscu, żadne kolację na mieście.
    • memphis90 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:21
      All incl ze względu na napoje i lody...
      • wiosennedni5 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:22
        😊
      • wiosennedni5 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:26
        Jeśli za napoje tyle się płaci to rzeczywiście może być problem.
      • sol_13 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 15:29
        Dokładnie, z dziećmi all jest najlepszy.
    • palacinka2020 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:35
      Bylam na Krecia na all I bylam w samodzielnie rezerwowanym hotelu, wyjazd samodzielny byl duzo bardziej udany. W tym hotelu za wszystko trzeba bylo doplacac, rowniez za klimatyzacje big_grin. Poza tym jazda transferem z lotniska to byl dla mnie horror, dziecko bylo zmeczone podroza samolotem a tu jeszcze godzina czekania az wszyscy odbiora bagaz a potem 2h jazdy (tzn byloby 40 minut, gdyby autobus kie zatrzynywal sie w kazdym pensjonacie po drodze). Jedzenie tez duzo smaczniejsze poza hotelami.
      • sloneczna_paraolka1 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 18:56
        Ja mam inne doswiadczenie.
        Na transfer na kilka wyjazdow czeklismy raz i to niby wtedy mieliśmy pryatwną taxi jakieś 15 minut.
        W hotelu dopłacaliśmy tylko opłatę klimatyczną wszystko inne wliczone w cenę.
        Z jedzeniem to różnie może trafić u nas też tylko raz było beznadziejne. A też trzeba patrzeć ile rodzina ma na wydatki. Czasem lepiej w hotelu zjeść niż tanioche na "mieście" w macdonaldzie.
        • palacinka2020 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 19:59
          W Grecji? Jak bylam na Cape Verde to byl inny standard, Grecja mnie zawiodla.
    • nangaparbat3 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 12:52
      Mnie uspokaja, że to ja siedzę za sterami - chodzi o start, tego boje się najbardziej. Jak w wyobraźni ja podrywam samolot, nie tylko się nie boje, ale mam wielką frajdę.
    • wena-suela Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 14:38
      Bierz AI. HB to opcja najgorsza z możliwych, bo główny posiłek i tak musisz kupić. Nie masz tez napojów, lodów, słodkiego podwieczorku, przekąsek czy co tam hotel oferuje. Odpuść sobie zwiedzanie w sierpniu, w szczególności Krety.
      • swinka-morska Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 14:55
        Jaki główny posiłek? Masz na myśli jedzenie w środku wściekle upalnego dnia? Przecież i tak chęć do życia i jedzenia wraca dopiero pod wieczór, wtedy też otwierają się knajpy.
        • kubek0802 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 15:06
          No ja jem normalnie bez względu na pogodę. I bardzo cenię sobie taka np. zupę i coś do niej w potrze obiadowej. Zawsze zastanawiałam się nad tymi co to na arbuzach mogą przetrzymać.
      • kamin Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 15:03
        Główny posiłek jesz po południu w hotelu. Rano jesz późne śniadanie. Później na plaży czy w czasie zwiedzania jakieś owoce, lody, sałatkę czy małego street fooda typu pita czy kanapka na.cieplo. Około 18 w hotelu obiadokolację na ciepło. Dla mnie to był zawsze super układ.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 15:10
          Też tak myślałam, patrz komentarz poniżej, nawet dla mnie był problem odstępu czasowego między sniadaniem a kolacją, w dodatku my nie umiemy się najeść na zapas. Głodna byłam już o 13h, a stn który dziobie a nie je, pił jogurt o 11, jadł lody o 12 i jakos do 14h dociagnął.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 14:50
      Okolice Chania są super.
      2 posilki to kiepski pomysł, mu mieliśmy, śniadanie było 7-9 a obiadokolacja 19h.
      Mniejsze miejscowosci na Krecie to po prostu wiochy, wybierz większą miejscowość.
      Mozna jeździć autobusami, my tak jeździlismy.
      Turystyczniej jest w pasie Chania - Kolimvari i w dodatku bliżej do wszystkiego co polecają zobaczyć.
      Ja na kawki i lunche wydałam fortunę a my nie żarci, ceny przystępne ale codziennie bylismy coś zjesć około 13-14h, najdroższa jest kawa, a ja bez 3 dziennie źle znoszę prozę życia - w hotelu była okropna więc tylko miasto mnie ratowało.
    • turkusowozlota Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 17:49
      Większość moich wyjazdów wakacyjnych ogarniałam hotelami z opcją HB. Dwa posiłki nam wystarczały, rzadko cały dzień siedzieliśmy w hotelu. Ale - ostatnio wzięłam AI, bo chciałam konkretny hotel , a innej opcji nie było i bardzo mi się to podobało. Mimo, że z 6 dni pobytu 3 dni zwiedzaliśmy to i tak jestem zadowolona z tego AI. Mając HB bardzo mnie denerwowały te wszystkie ceregiele z napojami do kolacji, to jak kelnerzy nas ścigali, bo nie mieliśmy bransoletek i przy każdym podejściu np do ekspresu czy do wody już czułam oddech na plecach, żebym czasem nie uniknęła zapłaty. Było to bardzo denerwujące i niezależne od kraju , wszędzie było tak samo. My właściwie nie piliśmy nic innego poza woda I kawa, więc te koszty nie były duże, ale upierdliwość procederu ogromna.
      Teraz na AI chodziłam sobie na spokojnie po kawę czy wodę i nikt mnie wreszcie nie ścigał - bezcenne!
      Co do pory wyjazdu, to druga połowa sierpnia, to zar z nieba. Sierpień to najgorętszy miesiąc na południu Europy. Na twoim miejscu wybrałabym druga polowe czerwca łup pierwsza lipca - my tak latamy. Po połowie lipca już się nie da wytrzymać. Byliśmy we Włoszech 2 i 3 tydzień lipca. Drugi tydzień jeszcze był ok, ale trzeci już nie do wytrzymania. Dla nas nauczka na przyszłość- wakacje na południu Europy do 15 lipca nie później!
      Byliśmy na Krecie w Stalos, to takie mini miasteczko koło Chanii. Chania dla nas za duża i za głośna. Raz jedliśmy obiad w Chanii, zamówiliśmy trzy obiady, coś z ryba. Dostaliśmy talerze wielkości kol mlynskich, najedlibysmy się wszyscy z jednego takiego talerza, więc uważajcie na porcję, bo potrafią być ogromne.
      Na strach przed lataniem nie pomogę, bo go totalnie nie rozumiem.
      • miki.20105 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 18:01
        Też zastanawiam się nad wyborem ilości posiłków. Obawiam się że HB nam nie wystarczy bo dzieciaki będą dużo pić i jeść np lody. Chyba znowu all inclusive nawet jak parę razy zrezygnujemy z posiłku. Wakacje w sierpniu to też mniej zwiedzania w te upały
        • turkusowozlota Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 18:17
          Wakacje w sierpniu to nie tylko mniej zwiedzania, ale też mniej wychodzenia w ogóle z klimatyxowanego wnętrza.
          A przecież nie po to się wyjeżdża na wakacje, żeby chować się przez pół dnia w pokoju. W drugiej połowie lipca gdy byliśmy we wloszech (sycylia) nie dało się wyjść ani na plażę- nie doszłabym nawet tych kilku metrów, a plaże mieliśmy przez ulicę, ani na basen, bo wszędzie, nawet w cieniu było za gorąco. Powietrze aż parzyło. Tego nie da się opisać i nie da się wytrzymać. Wychodziliśmy z pokoju dopiero jak słońce chyliło się już ku zachodowi.
          • miki.20105 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 18:42
            To zamiast wakacji piekło na ziemi. Byłam kiedyś na Kos i były straszne upały ale tam wieje bardzo silny wiatr i dało się przeżyć na plaży. Nigdy nie byłam tak ładnie opalona chociaż byłam w cieniu.
      • palacinka2020 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 20:05
        Kiedys bralam hb i ledwo siadalam juz kelnerka podchodzila pytac jakie napoje kupujemy. Czasem odpowiadalam, ze zadne, bo nie chcielismy placic za wino, ktore nam w ogole nie smakowalo. Zadna pani nie rozumiala takiej odpowiedzi. Nie bylo jej w programie big_grin
        • miki.20105 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 20:13
          Nas kelnerka pytała co chcemy i przynosiła wtedy gdy już zjedliśmy
      • wiosennedni5 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 20:57
        Ale serio pierwsza połowa lipca jest chłodniejsza?
        • turkusowozlota Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 21:12
          W Grecji, Turcji, Hiszpanii i we Włoszech tak. Tam byłam w czerwcu lub na początku lipca i było ok.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 22:53
          Kreta, ostatni tydzień czerwca, pierwszy lipca, temp. Od 27 do 32, morze 25-26 st. Neapol ten sam termin te same temperatury, 4 tygodnie później na Krecie upaly i pożary, a Neapolu był temp. do 45 st.
          • wiosennedni5 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 23:15
            27-32 to bardzo ok.
            • kurt.wallander Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 11:41
              W sierpniu będzie gorzej.
        • mikams75 Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 12:29
          tak, pierwsza polowa lipca jest chlodniejsza, sierpien jest w Grecji najbardziej upalny.
    • sloneczna_paraolka1 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 18:50
      Zalezy od położenia holetlu, budzetu rodziny , ile zwiedzania. Ike dni spokoju w hotelu.
      Jakie godziny posiłków . Bo można zwiedzać miedzy posiłakmi. No i dolicz koszty przekąsek napoi , lodów.
      • palacinka2020 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 23:00
        Wszyscy o tych lodach... ilez wy lodow jecie? Jedna porcja dziennie nie wystarczy?
        • sol_13 Re: Grecja all invlusive 28.12.23, 23:23
          Ja np w ogóle...ale moje dzieci ostatnim razem na all chodziły 3x dziennie...plus picie co chwila.
        • mia_mia Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 13:45
          A to lody, a to kawa, a to ciastko, a to soczek, a to koktail, a to woda, a to drink, a to coś tam.
          Jeśli dokoła jest jedzenie i mnóstwo pokus to trudno sobie, a zwłaszcza dzieciom wszystkiego odmawiać, żeby rachunek za te przyjemności nie przekroczył kosztu wyjazdu.
          Ja w Europie niepełne wyżywienie biorę głównie na hiszpańskich wyspach, bo tam to jest jednak wersja najpopularniejsza, a AI jest drogie i nieatrakcyjne.

• fibi00 Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 14:51
      wiosennedni5 napisała:

> Jak uspokoic dziecko, bojące się latać. 10 latek nie leciał nigdy.

Oj, ja miałam w domu dwa takie egzemplarze, teraz już tylko jeden. Starszy syn (obecnie 16 lat) nigdy samolotem nie leciał, praktycznie od małego powtarzał że nie poleci samolotem bo "samolot spanie, rozbije się i wszyscy zginiemy". Myślę że to był efekt ciągłego rozdmuchiwania w mediach katastrofy smoleńskiej 🤦. Młodszy jak był mały to chciał lecieć (a z powodu starszego się nie zdecydowaliśmy bo naprawdę bardzo panikował na myśl o lataniu) ale potem chyba trochę nasiąknął strachem brata i też nie za bardzo chciał lecieć. W tym roku starszy był z nami ostatni raz na wakacjach (oczywiście nie samolotem) więc postanowiliśmy że w przyszłym roku polecimy gdzieś samolotem tylko z młodszym synem (12 lat). Na tę wiadomość młodszy syn z paniką w głosie że on się boi🤦. Potem troszkę zaczął mięknąć i stwierdził że chciałby lecieć ale trochę się boi. Stwierdziłam że trochę ryzykowne jest rezerwowanie wakacji na przyszły rok jeśli on w 100% nie jest przekonany że chce lecieć. My wczasy zaklepiemy a kilka dni przed wylotem syn powie, że jednak nie poleci bo się boi. Więc postanowiłam zrobić "lot próbny". Na przełomie września i października mój mąż miał mieć urlop. Kilka dni wcześniej zaczęły pojawiać się oferty last minute w naprawdę świetnych cenach. Klepnęłam Turcję na 5 dni za 3700zł za 3 osoby. Syn wrócił ze szkoły i spytałam go czy gdybyśmy mieli gdzieś polecieć to czy wolałby się dowiedzieć kilka dni wcześniej czy dzień wcześniej (żeby się niepotrzebnie nie stresował). Odpowiedział że kilka dni wcześniej. Więc radośnie poinformowałam go ,że za 6 dni lecimy do Turcji. A on.... zaczął płakać, wręcz wyć, że on nie poleci! Wył dwie godziny w czasie których starałam się go przekonać żeby leciał. W końcu odpuściłam, powiedziałam mu że to jest jego decyzja. Jeśli nie poleci to trudno, polecimy sami z tatą z tym,że w przyszłym roku nawet go nie bierzemy pod uwagę i zostanie ze starszym bratem pod opieką babci.W sumie cieszyłam się ,że tak to rozegrałam, że kupiłam takie tanie wczasy bo nawet jeśli młodszy syn by nie poleciał, kasa za niego przepadnie ale nie stracimy dużo. Te 3,7tys na dwie osoby to i tak dobra cena. Powiedziałam synowi, że ma jeszcze kilka dni na zastanowienie się, może jednak się zdecyduje. No i rzeczywiście uspokoił się, jeszcze czasem oponował, mówił że się boi ale zdecydował że poleci. Przyznam, że ja nawet brałam pod uwagę scenariusz,że jeszcze na lotnisku zacznie panikować więc miałam ustalone z tatą ,że w razie czego po młodego przyjdzie na lotnisko (mamy rzut beretem a też młody miałby telefon przy sobie żeby mieć kontakt z dziadkiem). Wiem, wiem- wyrodna matka ze mnie. Ale na szczęście wszystko było w porządku, polecieliśmy we trójkę. Potem syn się przyznał,że jak siedział w samolocie to zaczął żałować i zastanawiał się co on tu robi. Ogólnie syn latać nie polubił, nadal się boi ale powiedział że już dużo mniej i na takie dystanse do 3h może lecieć. Tak więc w moim przypadku taki lot próbny bardzo się przydał. Teraz już ze spokojem mogłam zarezerwować przyszłoroczne wakacje, bez stresu czy syn do samolotu wsiądzie czy nie. Dodam jeszcze,że pytałam w biurze podróży o ubezpieczenie od rezygnacji, właśnie w razie gdyby syn spanikował i nie poleciał (to było jeszcze przed tym lotem próbnym) i pani w biurze powiedziała że takich sytuacji ubezpieczenie nie obejmuje. Trzeba podać konkretny powód, że nie mogło się polecić i przedstawić na to dowod (np wypis że szpitala). Mam nadzieję że jednak twoje dziecko nie jest takim panikarzem jak moje i po prostu oswoi się z myślą o locie i poleci bez problemów ☺️
      • fibi00 Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 15:07
        Aha, dodam jeszcze, że możesz dziecku pokazać na Flightradar24 ile w tej chwili jest samolotów na niebie i że nic się nie dzieje. Mój syn bał się że samolot się rozbije, powiedziałam mu, że autokar (do tej pory na wczasy jeździliśmy autokarem) też może mieć wypadek. A wypadki na drodze zdarzają się częściej niż w powietrzu. Sam poszukał statystyk w internecie i przekonał się że mam rację. No i jeszcze jedna rzecz. Nie wiem czy zrobiłam dobrze czy źle ale kiedy mówił ,że się boi lecieć ja, zgodnie z prawdą mówiłam mu, że ja też się boję. Boję się ale polecę bo wychodzę z założenia że każdy już ma swój los zapisany i co ma się stać to się stanie.
    • mamkaantka Re: Grecja all invlusive 29.12.23, 18:28
      Jeśli dzieci są na tyle dojrzałe ze możesz je same zostawić w hotelu to all incl, jeśli zaś chcesz zwiedzać z dziećmi to HB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka