Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy

09.01.24, 21:22
Hej robię prawko i mam pytanie.Jak jedziemy na jedynce na samym sprzęgle to jeśli to sprzęgło dociśniemy to jedziemy wolniej i mam pytanie czy jak jedziemy na 2,3,4 biegu czy to też działa czy nie???
Mam problem z tym że jak dojeżdżam do skrzywienia na 2 gdzie mam komuś ustąpić to wydaje mi się że jadę za szybko i nie mam czasu na reakcje.
Obserwuj wątek
    • wunder-gaffe Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:26
      michidddd napisał(a):
      > Hej robię prawko i mam pytanie.Jak jedziemy na jedynce na samym sprzęgle to jeś
      > li to sprzęgło dociśniemy to jedziemy wolniej i mam pytanie czy jak jedziemy na
      > 2,3,4 biegu czy to też działa czy nie???
      > Mam problem z tym że jak dojeżdżam do skrzywienia na 2 gdzie mam komuś ustąpić
      > to wydaje mi się że jadę za szybko i nie mam czasu na reakcje.

Chyba nie robisz, bo instruktor by ci wszystko wyjaśnił.
      • michidddd Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:30
        Ok nie robię niech ci będzie. Dzięki za pomoc chłopie
        • wunder-gaffe Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:36
          michidddd napisał(a):
          > Ok nie robię niech ci będzie. Dzięki za pomoc chłopie

Nie ma sprawy. Pozdrów instruktora, jak już zapiszesz się na kurs.
          • hell-raiser1 Re: Prawo jazdy 09.01.24, 23:47
            wunder-gaffe napisał:

> michidddd napisał(a):
            > > Ok nie robię niech ci będzie. Dzięki za pomoc chłopie
            >
            > Nie ma sprawy. Pozdrów instruktora, jak już zapiszesz się na kurs.
            Dobrze chłopie. Za pierwszym zdałeś?
    • 35wcieniu Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:29
      To musisz zwolnić po prostu a nie kombinować ze sprzęgłem. Nie ucz się wjeżdżania w zakręty na sprzęgle, to jest niebezpieczne, pomijając już kwestie techniczne.
      Ile godzin wyjezdzilas?
      • michidddd Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:31
        19
        • 35wcieniu Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:33
          I instruktor Ci do tej pory nie wyjaśnił ci jak pokonywać zakręty i że prędkość się reguluje gazem i hamulcem a nie próbując to robic sprzęgłem na zakrętach?
          Dokup sobie lekcje u kogoś innego i zobacz czy Ci to pomoże. Wygląda jakbyś jeździła bez poznania podstaw prowadzenia.
          • michidddd Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:38
            Ja to wiem że tak się robi ale spytałem się czy można to robić sprzęgłem zamiast zwalniać zredukować bieg na 2 i skręcić także spokojnie ale wydaje mi się że mój instruktor jest trochę zjeb.. pierwsze 5 h tłumaczył mi na placu co i jak ok wyjeźdźmy w miasto i cisza gość mi nic nie podpowiada a jak zrobię coś źle to drze mordę jak ja mogę tego nie wiedzieć po 5 h jazdy na placu do przodu do tyłu i nauki zmiany biegów.Twoj instruktor ci podpowiadał jak robić na co zwracać uwagę bo mój nie ma wyjebane tylko jak coś zjebie to gada że mam to zrobić tak a nie tak.
            • septembra Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:41
              Weź zmień tego instruktora
            • 35wcieniu Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:43
              Nie powinno się w ogóle przejeżdżać przez zakręty z wciśniętym sprzęgłem. Wiadomo, zdarza się bo różne są sytuacje ale ty się masz nauczyć poprawnie. Przed skrętem na skrzyżowaniu przyhamuj sobie do małej prędkości, wrzuć dwójkę i na dwójce spokojnie skrecaj. Bez nogi na sprzęgle.
              Instruktor, który krzyczy na kursanta i nie wyjaśnia techniki prowadzenia jest do niczego i cię tylko zniecheci a nie nauczy jeździć.
            • wunder-gaffe Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:44
              michidddd napisał(a):
              > Ja to wiem że tak się robi ale spytałem się czy można to robić sprzęgłem zamias
              > t zwalniać zredukować bieg na 2 i skręcić także spokojnie ale wydaje mi się że
              > mój instruktor jest trochę zjeb.. pierwsze 5 h tłumaczył mi na placu co i jak

I po pięciu godzinach jazdy na placu nie pojąłeś co i jak?
              Coś słabo pojmujący jesteś.
            • memphis90 Re: Prawo jazdy 10.01.24, 09:01
              Nie, nie można. Sprzęgłem się nie hamuje. Tzn jako że wtedy rozłączasz „zębatki” i tracisz napęd, to pewnie po kilkudziesięciu metrach auto zwolni i się zatrzyma, ale będzie to daleko za skrzyżowaniem.
          • filifionka.b Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:56
            On chyba nic nie pisze o zakrętach...
            • 35wcieniu Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:59
              Pisze o "dojeżdżaniu do skrzywienia gdzie ma komuś ustąpić". Jeśli nie chodzi o zakręt, to o co?
              • m_incubo Re: Prawo jazdy 09.01.24, 22:17
                Zapewne o skrzyżowanie (autokorekta), komu miałby ustępować na zakręcie?
                • 35wcieniu Re: Prawo jazdy 09.01.24, 22:18
                  Bez różnicy, chodzi mu o manewr skrętu jak sądzę.
                  • filifionka.b Re: Prawo jazdy 10.01.24, 17:37
                    Nie bez różnicy, bo przy skrzyżowaniu niekoniecznie trzeba skręcać, może chodzić tylko o hamowanie.
                    • kira_03 Re: Prawo jazdy 10.01.24, 18:20
                      Po co wrzucać 2 bieg na skrzyżowaniu? Przeciez tu ewidentnie chodzi o sytuację z prawoskretem.
                      • filifionka.b Re: Prawo jazdy 11.01.24, 06:32
                        Jak to "po co wrzucac drugi bieg na skrzyżowaniu"? Jak dojeżdżasz do skrzyżowania równorzędnego, bez świateł, albo gdzie ty jesteś na podporządkowanej, to nawet nie zwalniasz? 🤔
    • septembra Re: Prawo jazdy 09.01.24, 21:47
      Generalnie to jak puścisz gaz na biegu wyższym niż 1 auto zwalnia. Jak wysprzęglisz to też wytraci prędkość, ale wolniej, więc wciśnięcie sprzęgła nie sprawi że przyhamujesz.

Generalnie używasz hamulca, a sprzęgło wciskasz tuż przed tym jak auto zacznie się krztusić. Kwestia wprawy i dobrego instruktora
    • kk345 Re: Prawo jazdy 09.01.24, 22:01
      Czekaj- ale jak ci wyszło, że wciśnięcie sprzęgła powoduje wolniejszą jazdę? Przecież wciśnięte sprzęgło powoduje, że samochód toczy się na luzie, bez efektu hamowania silnikiem.
      Pomysłu "jechania na jedynce" nie skomentuję, na jedynce się rusza, a nie jeździ.
      • 35wcieniu Re: Prawo jazdy 09.01.24, 22:05
        Pewnie łuk trenował, łuku uczą na jedynce i półsprzęgle.
        • kk345 Re: Prawo jazdy 09.01.24, 23:15
          No ale przecież nie w jeździe miejskiej, na litość... smile
          • 35wcieniu Re: Prawo jazdy 09.01.24, 23:27
            No ale on nie pyta o jazdę na jedynce po miescie tylko chyba przyuważył zasadę działania sprzęgła jak się uczył łuku i się z jakiegoś powodu zastanawia czy może tak robić na innych biegach. Tak rozumiem te pytania.
            • iwles Re: Prawo jazdy 10.01.24, 00:32

Eeee chyba troll
              Po 19 godzinach jazdy pisze, że ma problem z wyhamowaniem przed skrzyżowaniem, jadąc na dwójce?
    • b.bujak Re: Prawo jazdy 09.01.24, 22:24
      po pierwsze warto rozumieć podstawy mechaniczne - sprzęgło jest mechanizmem zainstalowanym pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów - kiedy kierowca naciska pedał sprzęgła następuje rozłączenie silnika od skrzyni czyli samochód toczy się niezależnie od pracy silnika - czynnikami wpływającymi na ruch auta jest siła pędu, grawitacja, pedał hamulca; bieg załączony w skrzyni nie ma w tym momencie znaczenia
    • hell-raiser1 Re: Prawo jazdy 09.01.24, 23:49
      Zapomnij o sprzęgle. Proś o automat. Po co Ci takie badziewie.
      • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 03:20
        Po to że ze sprzęgła na automat bez problemu się przestawi, jak nie nauczy się z normalna skrzynia biegów to w razie czego będzie mieć problem. Jednak automatów chyba jest mniej w obiegu.
        • wunder-gaffe Re: Prawo jazdy 10.01.24, 03:36
          milupaa napisała:
          > Po to że ze sprzęgła na automat bez problemu się przestawi, jak nie nauczy się
          > z normalna skrzynia biegów to w razie czego będzie mieć problem. Jednak automat
          > ów chyba jest mniej w obiegu.

A jeśli zda egzamin na automacie, to nie będzie miała uprawnień do kierowania manualem.
    • trampki-w-kwiatki Re: Prawo jazdy 10.01.24, 00:20
      Jeździsz na sprzęgle?? 😳
    • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 03:18
      Nic nie rozumiem, ale pewne jest ze nie jeździ się na 1. Jedynka służy tylko do ruszenia z miejsca.
      • trampki-w-kwiatki Re: Prawo jazdy 10.01.24, 07:38
        Ani na sprzęgle...
      • katriel Re: Prawo jazdy 10.01.24, 08:40
        kk345 napisała:
        > Pomysłu "jechania na jedynce" nie skomentuję, na jedynce się rusza, a nie jeździ.

milupaa napisała:
        > Nic nie rozumiem, ale pewne jest ze nie jeździ się na 1. Jedynka służy tylko do
        > ruszenia z miejsca.

Uczyłyście się jeździć na maluchu? Fiaty 126p miały niesynchronizowany pierwszy bieg i faktycznie nadawał się on tylko do ruszania z miejsca; jeśli tylko samochód się choćby toczył, to nawet nie dało się wrzucić jedynki bez zgrzytów. Ale w normalnych nowoczesnych samochodach jedynka jest normalnym funkcjonalnym biegiem, tyle że przystosowanym do jazdy z prędkością ok 5 km na godzinę. Zwykle się z taką prędkością po mieście nie jeździ, no ale np. w korku bywa, że tak - i wtedy właśnie na jedynce, jeśli na dwójce obroty za niskie.
        • iwles Re: Prawo jazdy 10.01.24, 08:54

W korku sie nie "jedzie", a właśnie "rusza". Ruszasz z miejsca i turlasz się nie więcej niż parę metrów, czyli tyle samo, ile byłoby potrzeba do wrzucenia dwójki.
          Na jedynce się nie jeździ, gdyby się jeździło, to możnaby redukować do jedynki. A tego chyba nikt nie robi.
        • septembra Re: Prawo jazdy 10.01.24, 09:56
          Paani, maluch mojego taty nie miał jedynki i ruszało się z dwójki
          • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 10:33
            Z dwójki można ruszyć jak jest ślisko np. na lodzie, albo na śniegu, a na jedynce się nie udaje bo koła kręcą się w miejscu
            • septembra Re: Prawo jazdy 10.01.24, 11:49
              Ale ja nie o tym.
              • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 12:43
                Wiem ale pisze ze z dwójki też można ruszyć, to nie jest zakazane ani dziwne.
        • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 10:29
          No ale autorka nie uczy się chyba na maluchu 😅 Maluch to nie był samochód tak w ogóle, coś pomiędzy rowerem a autem haha
          • wunder-gaffe Re: Prawo jazdy 10.01.24, 10:33
            milupaa napisała:
            > Maluch to nie był samochód tak
            > w ogóle, coś pomiędzy rowerem a autem haha

A ludzie kupowali za ciężkie pieniądze. Ciekawe dlaczego?
          • 35wcieniu Re: Prawo jazdy 10.01.24, 11:47
            "Haha" to można co najwyżej skwitować mentalność, która pozwala na ocenianie czegoś z perspektywy kilkudziesięciu lat i odnosząc współczesne normy do przeszłości.
            • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 12:44
              He?
        • kk345 Re: Prawo jazdy 10.01.24, 13:29
          > jedynka jest normalnym funkcjonalnym biegiem, tyle że przystosowanym do jazdy z prędkością ok 5 km na godzinę.

Serio jeździsz po mieście 5 na godzinę, na jedynce? Obyś nigdy nie jechała przede mną.
    • memphis90 Re: Prawo jazdy 10.01.24, 08:58
      Jeśli jedziesz „na sprzęgle” to nie na biegu. Przed skrzyżowaniem się hamuje z opcją pełnego zatrzymania, więc wciskasz nie sprzęgło, a przede wszystkim hamulec….
      • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 10:34
        I w ogóle na sprzęgle się ani nie jeździ ani nie skręca zwłaszcza teraz zima, bo łatwo wpaść w poślizg
        • septembra Re: Prawo jazdy 10.01.24, 10:44
          Nie no, poślizgi na zakrętach biorą się z dodawania gazu a nie z wciskania sprzęgła.
          To jest niebezpieczne dlatego że w razie problemów nie będziesz mogła szybko przyspieszyć
          • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 11:33
            A gdzie tam, zawsze skręcam na biegu i na gazie. Jeśli jedzie się na sprzegle to na luzie i nie ma się kontroli nad autem.
            • 35wcieniu Re: Prawo jazdy 10.01.24, 11:43
              Gazu dodaje się dopiero przy wychodzeniu z zakrętu a nie przy wchodzeniu w niego. Jest to jedna z pierwszych rzeczy, której uczą na kursie.
              "Ja zawsze" to nie argument na to że masz rację, tylko na to że nie widzisz własnych błędów.
              • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 12:40
                Nie rozkminiam tego, jeżdżę ponad 25 lat, wchodzę w zakręt na lekkim gazie nigdy na luzie. Poza tym jak ruszasz bez gazu? 😀 Jeśli przed zakretem najpierw stoisz to musisz skręcić na biegu i gazie.
              • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 12:50
                I w ogóle to nie wiem o co się czepiasz bo zgadzam się z tym co napisałaś kilka linijek wyżej o technice jazdy i o tym że nie powinno się wchodzić w zakręt na sprzęgle. Sprzęgło jest tylko do zmiany biegu.
              • memphis90 Re: Prawo jazdy 11.01.24, 09:57
                >Gazu dodaje się dopiero przy wychodzeniu z zakrętu a nie przy wchodzeniu w niego.
                Chyba, ze przed zakrętem sie zatrzymasz albo bardzo zwolnisz… Generalnie niezmiernie trudno rusza sie z miejsca bez dodania gazu 😉
                • septembra Re: Prawo jazdy 11.01.24, 10:53
                  A jeśli przed zakrętem stoi przedszkole, a matka nie wyszła na drogę bo siedzi z tyłu? To co wtedy?!
            • septembra Re: Prawo jazdy 10.01.24, 11:47
              Mylisz się z tym poślizgiem, po prostu.
              • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 12:41
                W sensie?
                • septembra Re: Prawo jazdy 10.01.24, 12:56
                  W sensie że w poślizg nie wpada się od wysprzęglenia auta, tylko od zbyt wysokiego momentu obrotowego który może powstać gdy dodajesz gazu wchodząc w zakręt. Akurat jadąc na luzie przyspieszenie ci nie grozi, więc nie może powodować poślizgu.

• kk345 Re: Prawo jazdy 10.01.24, 13:32
                    >jadąc na luzie przyspieszenie ci nie grozi, więc nie może powodować poślizgu.

A że przy okazji masz słabą kontrolę nad samochodem i nie przyśpieszysz w razie potrzeby to i cóż...
                    • septembra Re: Prawo jazdy 10.01.24, 13:44
                      Cóż, przeczytaj może całą dyskusję, bo o braku możliwości przyspieszenia to ja już pisałam ze dwa razy.
                  • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 15:45
                    Aha, a potem jak dodasz jednak gazu bo kiedyś musisz wpadasz właśnie w poślizg. Jak sie jedzie cały czas na biegu ma sie kontrolę nad autem, a bieg dodatkowo hamuje.
                  • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 15:52
                    Proszzzz
                    • septembra Re: Prawo jazdy 10.01.24, 16:08
                      A ty myślisz że ja polecam jazdę na luzie?
                      • milupaa Re: Prawo jazdy 10.01.24, 16:15
                        Pisałaś że nie można wpaść w poślizg na zakręcie jadąc na luzie co jest nie prawda. Sama nie wiesz co piszesz
                        • septembra Re: Prawo jazdy 10.01.24, 16:30
                          A masz też jakiś screen na to że dodawanie gazu na początku zakrętu to dobry pomysł?
                          • memphis90 Re: Prawo jazdy 11.01.24, 10:05
                            A jak inaczej chcesz ruszyć z podporządkowanej, na której sie zatrzymałas…? No weź, jak sie jeździ nie 19h, a 19 lat, to sie wie, z czego pewne zasady na świeżakow sie wywodzą i ze nie są to przyjaźnią wyryte w kamieniu, tylko zasady bezpieczeństwa. Jeśli podjeżdżasz do zakrętu (nie skrzyżowania), to najczęściej redukujesz prędkość, choć nie zawsze, bo nie jest to obowiązkowe. Jeśli jedziesz z prędkością pozwalającą na bezpieczne pokonanie zakrętu to nie musisz jej redukować. A jeśli przed zakrętem na drogę wybiegnie Ci 5 dzików i zwolnisz do 5km/h, by je przepuścić, to potem możesz wejść w zakręt „dodając gazu” nie wpadając w żaden poślizg… Na skrzyżowaniu jest oczywiste, ze zwalniasz czy stajesz i dopiero ruszasz, wiec je pokonujesz… dodając gazu, bo na stojąco sie jechać nie da.
                            • septembra Re: Prawo jazdy 11.01.24, 10:52
                              To analogicznie: jak ruszasz na łuku to przecież gdzieś po drodze musisz zmienić bieg, więc kiedyś musisz wcisnąć sprzęgło A PRZECIEŻ NIE WOLNO - czy chodzi o takie sprowadzenie dyskusji do absurdu? wink
    • koronka2012 Re: Prawo jazdy 10.01.24, 13:00
      Czy instruktor nie powiedział że nadużywanie sprzęgła skutkuje tym że się je spala a wymiana kosztuje w porywach 2 tys?

instruktorzy skupiają się na tym żeby praktykant zaliczył egzamin i nie zwracają uwagi na złe nawyki, a często nie przekazują tej wiedzy wystarczająco dobitnie, albo wręcz uważają tę wiedzę za tak oczywistą że pomijają ją zupełnie…
      Właśnie moja pięćdziesięcioletnia przyjaciółka odkryła zasadę żeby nie trzymać nogi na sprzęgle 🤦🏻‍♀️
      • dwa_kubki_herbaty Re: Prawo jazdy 11.01.24, 17:20
        To chyba bajki, bo od 25 lat jeżdżę nadużywając sprzęgła, w sumie intensywnie 3 samochodami i nigdy sprzęglo mi nie "siadło", nigdy problemu ze sprzęgłem nie miałam, samochody puszczalam dalej w obieg i przy kontroli sprzedażowej do sprzęgla nikt uwag nie miał.
        Teraz mam automat i mi ciężko idzie przestawienie się.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Prawo jazdy 11.01.24, 17:10
      Nie wiem czy o to chodzi ale:
      Sprzęgło na kazdym biegu "ciagnie" do zadanej prędkosci, np. u mnie na 2 dociaga do szalonych 5-10km/h, na trójce do okolo 15 km/h - na czwórce nie próbowałam.
      Jak jesteś na biegu np. 2 a jedziesz wolniej niz te 10 km i wcisniesz sprzęglo, to warunki terenowe robią swoje, czyli z górki - jedziesz szybciej, pod górkę szybko się zatrzymasz i zaczniesz się staczać, na prostej zależy jakie masz opony - jak masz szerokie to większe tarcie i szybciej wytracasz prędkość, nie bez znaczenia jest też caly ten uklad jezdny.
      Np. jadąc swoją mazda xedos z 1996 na "luzie - bo to oznacza wcisnięcie sprzęgła" dość szybko się zatrzymam na prostej. A w vw taigo z 2023 r. miałam wrażenie że nigdy to nie nastąpi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka