Dodaj do ulubionych

Miejscowość w Chorwacji

14.01.24, 09:30
Proszę o polecenie miejscowości na pierwszy wyjazd. Czytam, że najładniej jest w Dalmacji, czy warto dołożyć tych kilometrów? Bo myślałam też o wyspie krk, a inne z polecanych to Brela, Primosten, Rogoźnica, półwysep Peljesac. Zależy mi żeby nie było tłumów, ale na spokojnej miejscowości, ale ze sklepami i fajnymi restauracjami i w okolicy której można trochę pozwiedzać.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 09:37
      Tak, zdecydowanie warto wg mnie smile Okolice Makarskiej są piękne. Ale jeśli nie chcesz tłumów (one są właściwie wszędzie) to wyspy... Peljesac jest daleko, nie wiem czy na pierwszy raz się nadaje wink Wybrałabym Hvar lub Korculę bo nie każdemu chce się promem płynąć wink Jeśli stały ląd to musisz się przygotować na większe lub mniejsze tłumy i wszędzie Polaków wink
    • net.sandra Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 09:48
      Warto pojechać do Dalmacji, jeśli planujesz wyjazd lipiec, sierpień to będą tłumy w popularnych miejscowościach np. Makarska, Omiš, Tucepi, Brela itp. Byłam w Igrane, Mimice tam było bez tłumów i spokojnie ale to są małe wsie, jest kilka knajp i sklepów a widoki przepiękne.
      • abacab.81 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 09:53
        Na riwierze w sezonie wszędzie pełno ludzi. Luźniej w Podacy, Gradacu, Dingac Borak na Peljesacu.

Mozna znaleźć ustronne miejsca, ale trzeba się liczyć z tym że do sklepów i knajp trzeba wtedy dojechać.

Mimice, Pisak dobre jak na pierwszy raz, ale trzeba się przygotować na to że stromo.
    • homohominilupus Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 10:15
      Wyspy: Korcula, Brać, Hvar, plw Peljesac, generalnie im bardziej na południe tym lepiej. Wszystko tylko nie Riviera Makarska bo to takie chorwackie Wladyslawowo/ Łeba.
      • beata985 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:06
        homohominilupus
        Wszystko tylko nie Riviera Makarska bo to takie chorwackie Wladyslawo
        > wo/ Łeba.
        >

No jak wybierze samą makarska omis lub primosten to tak ale są mniejsze cudowne miejsca ale generalnie pomiędzy czerwiec do końca sierpnia nie liczyłabym na luzy
      • heca7 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:30
        Makarska to rzeczywiście kołchoz. Ale inne mniejsze miejscowości na Riwierze są już przyjemne.
    • fifiriffi Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 10:21
      Dla mnie Rogoźnica jest brzydka, Primosten przereklamowany, taki na chwilę
      Latem wszędzie będziesz miała tłumy.
      Zwłaszcza w Dalmacji.
      • abacab.81 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 10:36
        Niekoniecznie, na wyspach sa fajne luźne nawet w sezonie miejsca. Np. Tri Luke na Korculi, Prizba też nie jest zatłoczona. Na Hvarze Zarace, Milna albo Zavala.

Tylko ze to dość daleko i konieczny prom. Dla jadących pierwszy raz trzeba się dobrze przygotować logistycznie.

Blisko jest Pag, a tam Stara Novalja. Nawet w sezonie nie ma tłumów. Na miejscu sklep, piekarnia, kilka knajp i barów. Do Nowalji kilka km, a tam wszelkie atrakcje.
        • wiosennedni5 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:01
          Na Pag jest prom czy most?
          • beata985 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:07
            wiosennedni5 napisała:

> Na Pag jest prom czy most?

Jest most
            • beata985 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:24
              No i pag jest specyficzny...ale pewnie już robiłaś rozeznanie
              • abacab.81 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:38
                Jest most, ale trzeba podjechać kawałek dalej autostradą. Stara Novalja jest na drugim końcu wyspy więc nadkłada się ok 100 km w stosunku do promu. Plus wariantu z przeprawą promem to jazda drogą nadmorską i piękne widoki. Promem płynie się 15 minut.

Pag jest specyficzny, bo po wschodniej stronie to goła skała, widoki księżycowe. Po zachodniej jest roślinność i nie różni się od innych miejsc w Chorwacji.

Ta plaża na zdjęciu naprawdę tak wygląda w realu smile

https://villa-emma-pag.com/wp-content/uploads/2021/03/pag-plaze.jpg
              • wiosennedni5 Re: Miejscowość w Chorwacji 17.01.24, 11:31
                Na Pagu patrząc po zdjęciach chyba nie ma cienia żeby się schronić?
                • melikles Re: Miejscowość w Chorwacji 17.01.24, 11:36
                  Co to znaczy "schronić się"? Pag ma zarówno plaże "księżycowe", ale też takie jak gdzie indziej w Chorwacji.

https://www.visit-croatia.hr/photos/destinations/pag/thumbs/Potocnica-5dc874bc5aa4c005717761_huge.jpg
                  • wiosennedni5 Re: Miejscowość w Chorwacji 17.01.24, 14:26
                    O dzięki, pięknie. Myślałam, że tylko księżycowe.
    • marzeka11 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 10:39
      Riwiera Makarska, noclegi w Makarskiej i stamtąd ruszać na zwiedzanie,a do tego piękne plażowe miejsce.
      • wiosennedni5 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 10:58
        Czytałam, że tam właśnie tłumy.
        • leosia-wspaniala Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:14
          Malarska to przedsionek piekła, chorwackie Zakopane.
          • net.sandra Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:20
            Tak, Makarska tylko poza ścisłym sezonem
            • abacab.81 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:40
              Miejscowowość Makarska to jak nasz Władek. Ale na riwierze są mniejsze i nie tak zatłoczone. Podaca., Gradac.
              • leosia-wspaniala Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 13:31
                Czytaj drzewko. Marzeka pisała o Makarskiej jako o miejscowości.
        • heca7 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:32
          Do samej Makarskiej (miejscowości) nie jedź. Tzn nie szukaj tam noclegów. Poszukaj dalej lub na wyspach. Hvar naprawdę daje możliwość schowania się w mniejszej mieścinie.
      • beata985 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:29
        marzeka11 napisała:

> Riwiera Makarska, noclegi w Makarskiej i stamtąd ruszać na zwiedzanie,a do tego
        > piękne plażowe miejsce.

Raczej odwrotnie...noclegi gdzieś w spokojnej miejscowości a do makarskiej tylko wpaść zobaczyć...jest cudownie o ile nie wystraszą was tłumy.
        Oczywiście oprócz centrum pójść na ten nadmorski deptak...niestety zapomniałam jak on się zwie.
    • przepio Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:36
      Bylam rok temu w Chorwacji po raz pierwszy. Byliśmy na Peljesacu, w Malym Stonie. Spokojnie, 4 km obok piaszczysta piękna plaża, obok Ston ze sklepami i knajpami. Blisko do Dubrownika, do którego wyjechaliśmy o 5 rano i był cały dla nas. Przed 9 wychodziliśmy że starego miasta i waliły do niego tłumy.. Pojechaliśmy też do Bośni, którą sie zachwycilam.

Przejechaliśmy cały Hvar, Stari Grad jest przepiękny, ale ja bym się zanudziła na wyspie- muszę zwiedzać. Podobnie Korczula.
      • abacab.81 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 11:42
        Z tym zwiedzaniem w letnim upale to średnio. W Mostarze mieliśmy 38C, podobnie w Dubrowniku na murach. Zresztą po kilku razach w Chorwacji nie ma już za bardzo co zwiedzać.
        • marzeka11 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 12:02
          Za to polecam zwiedzanie Parku Narodowego Jezior Plitwickich- można wykupić sobie bilety na różne trasy- od 2 godzin, 4, 6 po cały dzień. Ależ tam jest pięknie!
          • kanna Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 13:14
            Potwierdzam, przepięknie jest, a co najlepsze - po całym dniu zwiedzania można ichnim busikiem zjechać na parking,
    • aguar Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 12:03
      No to może Posedarje. Nie jest aż tak bardzo daleko, a jest totalnie pięknie.
      • vasaria Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 16:35
        Posedarje to akurat najbrzydsze co w życiu widziałam . Jedyna ładna rzecz w okolicy to ten kościółek na zdjęciu . Całe szczęście że w ostatnim momencie zmieniłam destynację na Novalję na Pagu bo bym się zapłakała wink . Ale to był mój pierwszy raz w Chorwacji . Potem było Baśka na Krk / śliczna, Trogir i Makarska / wszystkie świetne smile
        • wiosennedni5 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 17:06
          Baska czy stara Baśka, bo jest też stara? Gdzie jest ładniej, pag czy krk?
        • heca7 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 19:03
          To odradzam też Sucuraj na Hvarze. Miejscowość przelotowa z promu
          Nic ciekawego oprócz kościoła i do wszystkiego w cholere daleko.
          • abacab.81 Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 19:15
            I wszystkie Kaštele pod Splitem. Zaraz obok jest lotnisko, a prąd niesie brudnawą wodę z portu w Splicie.
        • aguar Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 20:35
          Nie wiem o czym piszesz. Tam jest piękny widok na góry Paklenica. Sporo wtedy zwiedzaliśmy i zawsze jak wracaliśmy i byliśmy już blisko "domu", to uderzało nas, jak tam jest pięknie
    • afro.ninja Re: Miejscowość w Chorwacji 14.01.24, 21:14
      Na Istrii nie ma tłumów. Płasko, zielono, gorąco, spokojne morze. Chyba, że nie ma słońca i jest zimno, bo i tak było w 2023. Wtedy czułam się jak na polskiej, mazurskiej wsi, czyli bardzo swojsko. Lubię Istrię, blisko do Włoch, można zahaczyć o Wenecję.
      • chlodne_dlonie Re: Miejscowość w Chorwacji 17.01.24, 14:16
        Ja też wolę Istrię, zdecydowanie! Byłam dwa razy, raz nieopodal Puli, drugi - Opatiji i bardzo mi się podobało.
        Sporo pojeździliśmy na miejscu, praktycznie wszystkie ciekawsze miejsca 'zaliczone' mam, ale na tyle mi się atmosfera na Istrii podobała, że w sumie jeszcze kiedyś może wrócę. Wyspy Cres i Krk też odwiedziłam i muszę przyznać, że podobało mi się o wiele bardziej niż kilka lat wcześniej na Peljesacu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka