Dodaj do ulubionych

Ortodonta pomocy!

18.01.24, 21:03
Słuchajcie, przyszła do mnie zapłakana sąsiadka. Brzmi to absurdalnie, ale jej nie jest do śmiechu. W trakcie leczenia ortodontycznego lekarka się zawinęła. Ot przestała świadczyć swoje usługi i nie odbiera telefonu ani od przychodni, ani od pacjentki. Obiecałam, że zapytam na najbliższej wizycie moją orto, ale chcę już teraz jakoś pocieszyć kobietę. Czy ktoś może przejąć leczenie po innym ortodoncie? Powiedziałam, że w najgorszym wypadku pozostaje jej rzecznik praw pacjenta, ale prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie tego, to pewnie dodatkowe i nerwy i koszty.
Obserwuj wątek
    • palacinka2020 Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 21:15
      Ortodonci moga przejac leczenie po innym, ale tego nie chca robic. Slyszalam o jednym przypadku, gdy udalo sie zmienic orto bez zmiany calego aparatu.
      • palacinka2020 Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 21:17
        Jesli ten orto pracowal w wiekszej przychodni to masz szanse, ze przychodnia znajdzie zastepce,

Pamietam gdy naprawy wymagal moj aparat retencyjny. Bylam 2000 km od Warszawy. Dzwonilam do 15 gabinetow- nikt nie chcial mi pomoc. Wsiadlam w samolot, wrocilam do gabinetu gdzie byl robiony, kolezanka mojej lekarki pracujaca w tym samym miejscu naprawila od reki i bez narzekania.
    • fibi00 Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 21:41
      Miałam podobną sytuację z synem. W połowie leczenia ortodontka zwinęła gabinet w pobliskim mieście i zaczęła przyjmować tylko w swoim mieście do którego ja miałam 40 minut w jedną stronę. Chciałam zmienić ortodontę ale każdy mówił to samo: " Nie ma sprawy ale leczenie będzie rozpoczęte od początku, nie ma opcji aby kontynuować leczenie po innym ortodoncie". Chcąc nie chcąc wybrałam długi dojazd.
    • berdebul Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 21:47
      Umarła? Zmieniła miejsce pracy?

Trzeba szukać, ale rzadko kiedy biorą po kimś.
      • kk345 Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 21:50
        W sumie to jakaś masakra jest. Wyobraźcie sobie onkologa, który oświadcza, że zaczyna leczenie od początku...albo ortopeda
        • berdebul Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 22:43
          Protokoły leczenia w onkologii są jednak nieco inne. Ludzie nie różnią się aż tak, podobnie metody.
          • kk345 Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 23:35
            Sugerujesz, że ortodoncja to fizyka kwantowa, w stosunku do innych dziedzin medycyny? Bo mnie się mocno wydaje, ze to raczej drenaż kieszeni pacjentów.
            Gdyby chodziło o to, ze akurat zęby tak bardzo sie różnią to i dentyści nie zajmowaliby się czyimiś pacjentami. A poza tym- sugerujesz, ze każdy ortodonta stosuje swoje własne, autorskie tajne metody i nikt inny nie ma umiejętności i narzędzi, by je rozpoznać i kontynuować leczenie?
            Bo mnie się jednak wydaje, ze chodzi wyłącznie o kasę. Dużą kasę.
            • berdebul Re: Ortodonta pomocy! 19.01.24, 08:22
              Sugeruję, ze pomysł na przesuwanie zębów, to czy piłować szkliwo, czy rozszerzać szczękę i czy zakładać zewnętrzne części to często pomysł własny ortodonty. Jeżeli nie zapisał planu, a zszedł, to wróżysz z fusów.
              Miałam nieortodoksyjną panią, ale była taką małpa, ze zmieniałam w trakcie. 3 lekarzy odmówiło kontynuacji i powiedziało, ze przy tej wadzie w życiu nie zdecydowałoby się na taki typ leczenia.
              • kk345 Re: Ortodonta pomocy! 19.01.24, 10:31
                No ale serio uważasz to za normalne? Lekarz to lekarz, widzi przecież stan aktualny i ma wystarczającą wiedzę, by z tego stanu wyprowadzić własny plan leczenia, nawet jeśli nie będzie identyczny z pomysłem poprzedniego lekarza. Jeśli nie jest w stanie, to powątpiewałabym w jego kompetencje.
                Serio, nie zastanawia cię, ze wyłącznie ortodonci robią takie cyrki???
                • berdebul Re: Ortodonta pomocy! 19.01.24, 11:23
                  Widzi stan aktualny i myśli „Iksiński zrobił X, a ja bym założył aparat typu Y”. Zamki są różne, aparaty są różne, ich sposób montażu, zakładanie wyciągów w postaci gumek, czy zewnętrznych tez jest rożny.
                  Podobne „cyrki” są z operacjami plastycznymi, mało kto chce poprawiać i z etapowymi metoda,i leczenia, które wymagają kilku operacji.
                  • kk345 Re: Ortodonta pomocy! 19.01.24, 16:51
                    No ok, wyraźnie widać, ze pacjenci grzecznie stoją murem za tymi absurdalnymi ograniczeniami i sami tłumaczą patologię "nie da się".
                    Jak to mówi triss: nie ma ofiar...
                    • berdebul Re: Ortodonta pomocy! 19.01.24, 20:09
                      Masz pomysł jak zmusić innego lekarza? To podaj, pani wątkodajka się ucieszy.
          • hanusinamama Re: Ortodonta pomocy! 19.01.24, 10:36
            NO litości. To nie jest rocket science.
        • kot_filemon88 Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 22:46
          Ale to typowe dla tych czasów, ghosting. Powiem szczerze że sama zaczęłam to robić i jestem przerażona. Upadek obyczajów.
      • black_magic_women Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 21:54
        berdebul napisała:

> Umarła? Zmieniła miejsce pracy?
        >
        >

Z tego co mówi znajoma, to na razie czeski film, nikt nic nie wie. Ale gdyby umarła, to rodzina poinformowałaby pracodawcę?
        Teraz to już ja mam ciarki na myśl, że mojej lekarce mogłoby się coś przydarzyć.
        • doloresamigo Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 23:00
          Ale ludzie są śmiertelni, nawet lekarze.

black_magic_women napisała:

> berdebul napisała:
          >
          > > Umarła? Zmieniła miejsce pracy?
          > >
          > >
          >
          > Z tego co mówi znajoma, to na razie czeski film, nikt nic nie wie. Ale gdyby um
          > arła, to rodzina poinformowałaby pracodawcę?
          > Teraz to już ja mam ciarki na myśl, że mojej lekarce mogłoby się coś przydarzyć
          > .
    • ciri_77 Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 21:57
      Jestem takim przypadkiem, założyłam aparat w styczniu 2020, zdążyłam zrobić wizytę kontrolną i wszystko zamknęli. Potem lekarka przyjęła mnie w środku pandemii po cichu i zaczęły się problemy. Zmieniłam po kilku miesiącach ortodonte, musiałam zrobić dodatkowy komplet zdjęć, dostałam nowy plan leczenia, wszystko wydłużyło się o rok ( dwa implanty, dolny łuk) ale było ok. Byłam na konsultacji u dwóch innych ortodontow, jeden chciał zakładać aparat od nowa, drugi zaśpiewal zaporowa cenę za przejęcie.
      Więc można zmienić ortodonte tylko trzeba cierpliwości.
      • black_magic_women Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 22:11
        ciri_77 napisała:

> Jestem takim przypadkiem,

Czy dobrze rozumiem, że gornh łuk masz "stary"? A zmieniłaś "tylko" dolny plus implanty? Może to jakieś pocieszenie, pokażę jutro ten wątek zainteresowanej. Wielkie dzięki!
        >
        • ciri_77 Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 22:25
          Robiłam tylko dolny łuk, góry nie ruszalam ( tu był pierwszy problem bo większość ortodontow tak nie chce, a ja mam górę całkiem fajną a dół był brzydki i po usunięciu piątki był dobry czas na zmianę). W trakcie leczenia wyszła konieczność usunięcia górnej szóstki, po ułożeniu zębów poszły śruby, potem dalsze prostowanie. Całość wyszła ok 20 tys - ta nowa ortodontka dała mi pełny kosztorys po pierwszym spotkaniu, tylko odhaczalam kolejne punkty ( nawet cena implantow została tak jak się umówiłam w 2020 roku)
    • sunflowerin Re: Ortodonta pomocy! 18.01.24, 23:35
      Zmienialiśmy z synem kilku ortodontów, da się i nie jest to takie rzadkie.
      Z jakiego miasta jesteście?
    • eriu Re: Ortodonta pomocy! 19.01.24, 17:03
      A nie możesz sprawdzić kobiety w Izbie Lekarskiej? I jej pociągnąć do odpowiedzialności jeśli żyje i masz z nią umowę na leczenie podpisaną? To skarga do Izby Lekarskiej na brak etyki lekarskiej za porzucenie pacjentów wbrew umowie i bez uprzedzenia i do prawnika pani doktor pismo wysyłać z żądaniem naprawienia szkód.
      • palacinka2020 Re: Ortodonta pomocy! 19.01.24, 19:35
        Umowe na leczenie? Nie przypominam sobie, bym taki dokument w zyciu widziala u jakiegokolwiek lekarza. Zawsze placilam po prostu za pojedyncza wizyte

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka