Dodaj do ulubionych

Barcelona - nocleg

23.01.24, 23:37
Ematki wiedzą wszystko, więc może i jakiś sprawdzony nocleg w Barcelonie polecają? Dla 2 osób, w spokojnym miejscu (ale nie tak totalnie na zadupiu). Może być hotel, ewentualnie apartament.

Mogę odwdzięczyć się polecajką na Lizbonę albo Pafos 😀
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 11:23
      Podbiję ci wątek (bo może padnie jakaś fajna miejscówka), ale sama nie pomogę. W Barcelonie byłam dawno i hostal, w którym mieszkaliśmy (w Barri Gotic, wbrew pozorom bardzo spokojnie było), już nie istnieje.

Barcelona ma bardzo dobrą (i niedrogą) komunikację miejską, więc można szukać i gdzieś dalej - choć ceny noclegów jakieś chore IMO są, jeśli się porówna choćby z Sewillą.
      • obrus_w_paski Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 12:07
        Zależy czy chcesz apartament czy hotel, ale na pewno szukałabym w okolicach Eixample, między passseig de gracia a Sagrada Familia, omijając część Font Piec (czyli okolice prku ciutadella czy dworca autobusowego).

Możesz próbować też okolice Universitat.
        Ewentualnie okolice hospital San Pau (to blisko sagrady)

Barri gotic czy born są hałaśliwe, Sants może być za daleko.
        • alina460 Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 12:17
          Dziękuję za rady, wykorzystam przy szukaniu.
      • dyzurny_troll_forum Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 14:24
        mdro napisała:

> Podbiję ci wątek (bo może padnie jakaś fajna miejscówka), ale sama nie pomogę.
        > W Barcelonie byłam dawno i hostal, w którym mieszkaliśmy (w Barri Gotic, wbrew
        > pozorom bardzo spokojnie było), już nie istnieje.
        >
        > Barcelona ma bardzo dobrą (i niedrogą) komunikację miejską,

Serio?
        Ma tak dobrą i tak niedrogą, że dla dwóch osób lepiej jest wziąć taxi. O cabify już w ogóle nie wspominając.
        Zasadniczo Hiszpania, a Barcelona zwłaszcza, to miejsca gdzie zwyciężył socjalizm, więc żyje się tam ciężko...
        • obrus_w_paski Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 14:34
          Barcelona ma rewelacyjną sieć metra i linii autobusowych. Bilet miesięczny z nieograniczoną liczbą przejazdów jakichkolwiek srodmien transportu publicznego kosztuje 20€ podczas gdy 1 przejazd 2,40€.
          • dyzurny_troll_forum Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 18:38
            obrus_w_paski napisała:

> Barcelona ma rewelacyjną sieć metra i linii autobusowych. Bilet miesięczny z ni
            > eograniczoną liczbą przejazdów jakichkolwiek srodmien transportu publicznego ko
            > sztuje 20€ podczas gdy 1 przejazd 2,40€.

Zawsze sobie wyrabiam miesięczny, gdy wpadam do jakiegoś miasta na 3-5 dni... od razu na lotnisku!
            • obrus_w_paski Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 20:31
              Jeśli chces używać transportu publicznego to nawet powinieneś bo to się opłaca nawet na kilka dni.
              1 przejazd 2,40€
              10 przejazdów (t10) to 12,50
              Nieskończona liczba przejazdów (mensual) to 20€

Czyli wystarczy 9+ przejazdów żeby bilet miesięczny się zwrócił. Nie ma obowiązku używania biletu miesięcznego przez miesiąc.
        • obrus_w_paski Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 14:35
          Natomiast taksówka z lekko oddalonej dzielnicy np San Andreu do centrum to koszt 14-17€, stala stawka z lotniska do miasta to chyba teraz 42€
          • abacab.81 Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 14:53
            Potwierdzam, metro, bus niedrogie i dużo połączeń. Kolejka podmiejska też warta polecenia jeśli się chce odwiedzić np. Montserrat albo Sitges.

Bilet miesięczny za 20 euro dotyczy tylko pierwszej strefy czyli ścisłego centrum z atrakcjami turystycznymi, ale bardziej się opłacają bilety pojedyncze albo kilkuprzejazdowe, bo i tak się głównie chodzi. Jeśli się przyjeżdża na kilka dni i mieszka poza pierwszą strefą to już trzeba płacić więcej.
            • obrus_w_paski Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 18:13
              Żona 1(czyli ten bilet za 20€) to nie ściśle centro ale całe miasto Barcelona i najbliższe gminy czyli np Badalona, hospitalet ale też sympatyczne nadmorskie Casteldefels
              • obrus_w_paski Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 18:16
                Ale oczywiście zgadzam si, bcn jest super do chodzenia. Tylko jak ktoś się zatrzyma w takim (ładnym) guinardo czy sam Andreu albo sants to można chcieć mieć możliwość transportu publicznego który jest tani i bardzo dobry. Tylko trzeba uważać na kieszonkowców
        • chicarica Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 15:12
          Bzdura, nie wiem skąd masz takie wieści ale to nieprawda.
          • dyzurny_troll_forum Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 18:44
            chicarica napisała:

> Bzdura, nie wiem skąd masz takie wieści ale to nieprawda.

Obrus w paski ci napisał jeden przejazd 2.40E. Jednym przejazdem nigdzie nie dojedziesz, musi mieć przynajmniej dwa, czyli 4.80E, dwie osoby 9.60E. Za taxi -po mieście - płaciłem 10-12-15E.

Na słynne lotnisko kosztujące podobno 42E jechałem za tyle:

Base fare
            22.03 €
            Tasa de servicio, seguridad y sostenibilidad
            1.13 €

a tu trasa:

Carrer de Llull, 71
            15:43 h
            Aeropuerto Barcelona - El Prat T2 A
            16:07 h
            Total duration
            23 min 38 s
            • mdro Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 22:46
              Zamiast iść w zaparte z oczywistą bzdurą, przyznaj, że nie sprawdziłeś cen komunikacji miejskiej (nie umiałeś znaleźć?) i po prostu wtopiłeś. W Barcelonie jest 10-przejazdówka za 12,30 euro (kiedyś za 10), a "przejazd" to 75 minut, a nie jeden środek lokomocji. Fakt, pociąg z lotniska to oddzielna cena, ale dalej nijak się ma do kosztów taksówek. Oczywiście możesz chcieć wozić wszędzie tyłek, ale nie oszukuj innych co do kosztów.
    • mama766 Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 12:27
      spałam w Barcelona Century Hotel, dla nas było bardzo ok, obsługa miła i pomocna. Śniadania jedliśmy poza hotelem, wychodziło taniej i smaczniej smile blisko jest super kawiarnia ze smaczną kawą, ale wybieraliśmy różne miejsca.
      • alina460 Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 15:54
        O, wygląda fajnie!
    • ruda_wydra Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 12:36
      Polecam Lugaris Beach Apartments, byłam w zeszłym roku w maju i było świetnie.
      Jak nazwa wskazuje położone przy plaży w dzielnicy El Poblenou. Blisko do metra, dojazd do centrum nie zajmuje długo, piechotą wzdłuż plaży też można dojść do centrum promenadą obok słynnej Barcelonety. Blisko sklepy, knajpki, park.
      Z lotniska można jechać pociągiem, a potem przesiadka do metra. My byliśmy na miejscu dopiero koło północy i specjalnie dla nas pracownik przyszedł żeby nas zakwaterować. W dzień jest w budynku otwarta recepcja, bardzo pomoce i miłe panie. Można zostawić bagaże po wykwaterowaniu jeśli potrzeba.
      A na dachu jest mały basen wink
      • alina460 Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 15:53
        Niedostępny w tym terminie
    • abacab.81 Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 14:18
      Hotel Arai. Przewygodny, dobre śniadania i blisko centrum.
      • alina460 Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 15:50
        1441 Euro za 4 noclegi 🙄
        • dyzurny_troll_forum Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 18:55
          alina460 napisała:

> 1441 Euro za 4 noclegi 🙄

Barcelona nie jest tania, ale to jest dość drogo.

Trzeba pamiętać, że skoro zwyciężył tam socjalizm, to sam podatek miejski to jest parę eruo dziennie od osoby.
    • zbytomia100 Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 17:10
      Bylam tydzien temu w tym hotelu:

www.booking.com/hotel/es/bcn-montjuic.nl.html?aid=352058&label=msn-4fZJJaGL27HKuLBeyfTBrQ-16819442705%3Atikwd-16074165868%3Aaud-808222231%3Aloc-129%3Aneo%3Amte%3Alp152483%3Adec%3Aqsbarcelona%20montjuic%20aparthotel&sid=97f91d40638c614c21d15fca2abd6f9d&age=10;age=12;dest_id=-372490;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;group_children=2;hapos=1;hpos=1;no_rooms=1;req_adults=2;req_age=10;req_age=12;req_children=2;room1=A%2CA%2C10%2C12;sb_price_type=total;sr_order=popularity;srepoch=1706112472;srpvid=6fac716a81ee0148;type=total;ucfs=1&#hotelTmpl

Hotel z apartamentami, ja tak wole, jak mam swoja mala kuchnie, stol i odrebna sypialnie. Mozna bylo na miejscu wykupic sniadania, ale wolalam isc do kawiarni na rogu. Na dachu mini basen, poza tym wypozyczalnia rowerow i hulajnog elektrycznych.

Z buta w kilka minut do placu hiszpanskiego, a tam jest spory wezel komunikacyjny. Do hotelu z lotniska bez przesiadki autobusem miejsckim., Kupilam karte za 10 euro na 8 przejazdow.
      • zbytomia100 Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 17:12
        aparthotel Bcn Montjuic
        • alina460 Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 22:34
          Dziękuję, już szukam.
    • arabelax Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 18:45
      Ja moge polecic mieszkanie z airbnb, tylko nie wiem, czy nie bedzie za duze. Wlasnie wrocilam z Barcelony, 2 osoby dorosle i nastolatka, 2 sypialnie i salon. lokalizacja przy placu Katalonskim.
      • alina460 Re: Barcelona - nocleg 24.01.24, 22:32
        Nam wystarczy jedna sypialnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka