Dodaj do ulubionych

E8 pytanie🙌🙌🙌

31.01.24, 18:23
Emamy czy możecie ni wytłumaczyć troszkę od strony technicznej E8. Dziecko ma wybrać szkołę, szkoły interesujące go profile ale ja nie rozumiem gdzie ma się to technicznie znaleźć, gdzie ma te swoje wybory zapisać? Tak samo nie wiem gdzie będzie można sprawdzić wyniki z egzaminu. Czy to jest jakaś specjalna strona? Ładnie proszę o wytłumaczenie tego od tej strony😀 bo ja zielona a nic nam w szkole nie mówili o tym
Obserwuj wątek
    • mhanutka Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 18:29
      Jeżeli chodzi o wyniki e8 to w szkole dostaniecie dane do logowania. Ale to bliżej egzaminów. Jeśli chodzi o rekrutację i wybór szkół to w większości przez system vulcan ale to juz w zależności od regionu. Ale na razie i tak za wcześnie nawet na oglądanie.
      • mhanutka Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 18:32
        Obecnie co najwyżej możecie obejrzeć na stronach szkół ofertę tegoroczną. Profile na przyszły rok w tej samej szkole niekoniecznie się powtórzą
      • memphis90 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 19:52
        Ja chyba nie dostałam danych do logowania, tylko zakładałam przez swój profil zaufany. Tak mi się teraz po czasie wydaje. Ponieważ córka wybrała szkołę spoza naboru elektronicznego i do szkół z naboru nie dostarczyłam dokumentów, więc dostałam smutnego maila, coś w stylu - „smętny przegrywie, Twoje dziecko nie zostało się nigdzie i ciekawe co teraz zrobisz, ha, ha…?”
        • szeptucha.z.malucha Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 20:05
          😂
        • panirobak82 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 20:47
          😜😜
    • szeptucha.z.malucha Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 18:36
      Zostanie otworzona strona rekrutacji. Uczniowie z danej gminy dostaną loginy i hasła w szkole, spoza gminy zarejestrują się samodzielnie. Tam będzie oferta szkół. Wybiera się, zatwierdza, wysyła lub zanosi do szkoły 1. wyboru. Wyniki egzaminów dawniej były na odrębnej stronie chyba. Też hasło i login.
      Wyniki, oceny ze świadectwa, osiągnięcia do systemu rekrutacji wpisuje szkoła podstawowa.
      Tyle pamiętamwink moi w rekrutacji brali udział 5 i 3 lata temu..
      • little_fish Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 19:05
        Chyba, że gmina nie ma elektronicznej rekrutacji. Wtedy po prostu trzeba sprawdzać interesujące dziecko szkoły.
        • szeptucha.z.malucha Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 19:45
          Ha, u nas nawet gmina z jednym liceum ma elektroniczną💪
          😉
          • little_fish Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 20:49
            Ci kraj to obyczaj 😁
            U nas w sumie chyba z 5 szkół i w każdej inaczej -to zgłoszenia elektroniczne, to osobiste, tu wyniki online, tu na tablicy ogłoszeń, o różnych godzinach... Cyrk na kółkach 😉
    • katriel Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 19:09
      Skąd jesteś? Nie ma ogólnopolskiego systemu rekrutacji, więc dla różnych miast czy regionów odpowiedzi będą trochę inne.
      W szkole też ci zapewne w swoim czasie powiedzą co i jak, ale rozumiem że się niepokoisz i trudno cierpliwie czekać.
      • panirobak82 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 19:27
        Wrocław
        • katriel Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 21:43
          We Wrocławiu jest rekrutacja elektroniczna, która obejmuje wszystkie szkoły ponadpodstawowe prowadzone przez miasto Wrocław plus dodatkowo niektóre inne, na przykład liceum w Długołęce albo Technikum Żeglugi Śródlądowej. Uwaga, to nie znaczy "wszystkie szkoły publiczne" - na przykład ALO PWr jest publiczne, a rekrutację ma odrębną.

Rekrutacja elektroniczna prowadzona jest przy pomocy systemu Asseco. On jest podobny do wszystkich innych systemów rekrutacyjnych, w szczególności do najbardziej chyba popularnego Vulcana, ale jednak trochę się różni, więc uważaj, bo nie wszystkie porady forumek z innych miast się stosują. (Również to, co ja piszę, może się okazać nieaktualne, jeśli nastąpią jakieś zmiany w porównaniu z zeszłym rokiem.)

Adres strony rekrutacji do szkół średnich to rekrutacje.edu.wroclaw.pl/omikron-public/. W prawym górnym rogu tej strony masz "zaloguj". Nie zakładasz żadnego konta ani nie dostajesz loginu ze szkoły (login ze szkoły będzie potrzebny na późniejszym etapie, do sprawdzenia wyników egzaminu), tylko logujesz się swoim profilem zaufanym. Po zalogowaniu będziesz mogła uzupełnić dane dziecka i wpisać wybrane szkoły (nie więcej niż sześć).

Masz na to czas od 16 maja do 17 czerwca (do dwujęzycznych, międzynarodowych, sportowych itp. krócej). Wcześniej nawet nie da się wybrać szkół, bo oferta nie jest jeszcze gotowa; później system się zamknie i nowego wniosku już się nie będzie dało złożyć, ale będzie jeszcze okienko czasowe na uzupełnienie wniosku o skan świadectwa, wyniki egzaminu itp. rzeczy (i wtedy będzie można też zmienić wybrane szkoły, jeśli np. egzamin pójdzie gorzej niż przewidywaliśmy). Na koniec trzeba wniosek potwierdzić profilem zaufanym (a jeśli potwierdzisz, a potem zechcesz coś jeszcze zmienić, to będziesz musiała potwierdzić jeszcze raz).

Tu masz wszystkie zasady dosyć dokładnie wytłumaczone na stronie miasta, a tutaj filmik instruktażowy z wypełniania formularzy.

15 lipca w systemie znajdą się listy kandydatów zakwalifikowanych do poszczególnych szkól i wtedy macie tydzień, żeby "potwierdzić wolę przyjęcia", to znaczy fizycznie zanieść oryginały dokumentów do szkoły, do której się dziecko dostało. Dopiero wtedy kandydat zostaje do szkoły przyjęty.

Ostatnia wskazówka: nie zostawiaj niczego na ostatnie popołudnie, kiedy można to zrobić. System lubi się wtedy wieszać. Lepiej zrób wcześniej.
          • little_fish Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 22:07
            Super konkretne porady! Mimo że mi na nic 😃 ale dodam tak od siebie, bo pewnie wątki rekrutacyjne będą się pojawiać coraz częściej - piszcie dziewczyny o jakie miasto chodzi, bo wtedy jest szansa na konkret, a nie zbiór doświadczeń i zasad z całej Polski. Powodzenia w rekrutacji ✊
            • panirobak82 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 22:36
              Byłam przekonana, że wszędzie jednakowo się to odbywa jakiś jeden system. Dzisiaj już jestem bogatsza o wiedzę😀Dzięki Wam dziewczyny i dzięki za kciuki
          • panirobak82 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 22:34
            Dziękuję ślicznie👌👌Czy ja dobrze zrozumiałam, że na stronie będą listy przyjęć takie ogólne? Będzie można zobaczyć kto konkretnie do danej klasy się dostał? I jeszcze pytanie od mojej córki😀 czy to prawda, że wybieramy 6 szkół i w obrębie tych 6 szkół można wybrać kilka profili czy jedna szkoła jeden profil i tak to jest liczone? Dziękuję
            • princy-mincy Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 22:45
              Na stronie listy przyjętych?
              A skąd. tylko do jakiej szkoły dostało się Twoje dziecko.
              Listy są fizycznie wywieszone w szkole
            • katriel Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 23:44
              > na stronie będą listy przyjęć takie ogólne?

Nie, przepraszam za skrót myślowy. Szkoły wprowadzają do systemu listy przyjętych, ale ty dostajesz tylko informację o swoim dziecku. Ale w szkołach listy wiszą, więc można się tam wybrać i zobaczyć, z kim jest dziecko w klasie.

> czy to prawda, że wybieramy 6 szkół i w obrębie tych 6 szkół można wybrać kilka profili

Tak. Najwyżej 6 szkół, ale w każdej można wybrać dowolną liczbę profili.
              • szeptucha.z.malucha Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 01.02.24, 00:07
                W Wawie była też apka eLO! gdzie przychodził wynik rekrutacji - która szkoła, klasa i można było tworzyć grupy rodziców, uczniów, umawiać się na spotkania. Może Wr też używa?
                • panirobak82 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 01.02.24, 06:25
                  Dziękuję, czy w LO rodzice też tworzą te grupy na komunikatorach?
                  • szeptucha.z.malucha Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 01.02.24, 07:05
                    U nas tak.
              • panirobak82 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 01.02.24, 06:24
                Katriel z całego serca baaarrdzo Ci dziękujemy👍Właśnie czytałam córce to co napisałaś bo ona też średnio poinformowanaz
          • anvalley Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 22:49
            katriel napisała:

"zaloguj". Nie zakładasz żadnego konta ani nie dostajesz loginu ze szkoły (login ze szkoły będzie potrzebny na późniejszym etapie, do sprawdzenia wyników egzaminu), tylko logujesz się swoim profilem zaufanym. Po zalogowaniu będziesz mogła uzupełnić dane dziecka i wpisać wybrane szkoły (nie więcej niż sześć).
            >

A co w hipotetycznym przypadku jak ktoś nie ma i nie zamierza mieć profilu zaufanego? Nie ma innej możliwości zalogowania, podpisania wniosku itd.?
            • princy-mincy Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 23:04
              zależy od miasta
              w tych, gdzie jest tylko rekrutacja elektroniczna, musisz mieć profil zaufany
            • katriel Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 23:37
              > Nie ma innej możliwości zalogowania, podpisania wniosku itd.?

We Wrocławiu nie ma innej możliwości zalogowania. Wydaje mi się, że można bez logowania wydrukować papierowy wniosek, wypełnić, podpisać ręcznie i zanieść do szkoły pierwszego wyboru. Ale nie wiem na pewno, bo nie próbowałam.
      • panirobak82 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 19:52
        Stresuje mnie ten egzamin 👿
        • szeptucha.z.malucha Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 20:12
          Luz luz luz😁 Nie zdać się nie da, rocznik "pusty", nadal zakres okrojony popandemicznie, wysokie wyniki osiągają dzieci w miarę dobrze się uczące. Co najwyżej mniejszy wybór klas będzie ale może będą kombinować, że np. pół klasy to mat-fiz, pół mat-geo. Na pewno nie można dać się zwariować.
    • princy-mincy Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 19:24
      wyniki egzaminu - dziecko dostaje karteczkę z loginem i hasłem
      rekrutacja - zależy od województwa i chyba też miasta.
      U nas całość tylko elektronicznie, nic się nie zawoziło w formie papierowej do szkoły
      • pitupitt Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 01.02.24, 10:59
        U nas było elektronicznie i w papierze.
    • cranberries1983 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 31.01.24, 23:44
      zagadaja z pedagogoeim szkolnym, powinien pomóc
      • kubek0802 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 01.02.24, 09:58
        Ale w szkole chyba będą "szkolenia" dla uczniów jak technicznie wszystko załatwić, jak sensownie ułożyć listę szkół, co drukować, co i kiedy gdzie zanieść, czego przypilnować do wpisania na świadectwie. Ja pamiętam, że lat temu kilka jeszcze w gimnazjum syn miał takie. Było też zorganizowane dla chętnych rodziców.
        • little_fish Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 01.02.24, 10:00
          Będą, albo i nie...
          • kubek0802 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 01.02.24, 10:03
            No to najwyższy czas aby zgłosić w szkole potrzebę takiego szkolenia.
        • slonko1335 Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 01.02.24, 10:02
          moje dzieci nie miały. Córka na doradztwie zawodowym robiła jakieś durne testy dla osób pełnoletnich a jakoś przydatnej umiejętności układania listy nie przewidziano...syn z doradztwa został zwolniony więc nie wiem co tam było u niego.
    • bruy-ere Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 01.02.24, 10:36
      Nic się nie martw, ogarniesz raz dwa.

Jeśli są tu jakieś e-matki 8-klasistów z Warszawy, to tutaj rekrutacja odbywa się przez Vulcan - imho czytelny i łatwy w obsłudze. Hasło i login dziecko dostaje w szkole.
      Natomiast wyniki E8 to zupełnie osobna sprawa, również dostaje się hasło i login do ich sprawdzenia.
    • pitupitt Re: E8 pytanie🙌🙌🙌 01.02.24, 10:58
      Tak, jest do tego specjalna strona, na którą dostaniecie namiary i hasło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka