ichi51e 06.02.24, 09:44 Skąd to się brało? Kto pamięta? Ja tylko pamiętam że to był szał i czasem ktoś miał - ale nie wiem skąd… Jakie jeszcze hiciory pamiętacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 10:13 W mojej okolicy były w księgarni, na takim obrotowym regale z naklejkami. Sto lat tego nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 10:14 Wklejało się do złotych myśli i wpisów do pamiętników. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 10:17 Ja pamiętam, że to się na uszy naklejało, takie niby kolczyki. Sama tego nie miałam, po prostu się koleżanka podzieliła Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 12:20 Aaa, doczytałem, dziecięca biżuteria. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 12:29 ichi51e napisała: > Jakie jeszcze hiciory pamiętacie? > Tablica z pokrętłami. Kręcąc umiejętnie dwiema gałkami można było coś narysować. Mnie wychodziły tylko niezborne bohomazy, ale pamiętam, że moja mama była w tym niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 20:04 To jest takie coś, co znałam tylko i wyłącznie z amerykańskich filmów. Nigdy nie widziałam tego w PL ani nie miał tego nikt z moich znajomych… Co innego takie tablice z opiłkami żelaza i rysikiem z magnesu. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 12:42 A "mózg elektronowy" eMatka pamięta? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 13:20 O tak… jakie to było satysfakcjonujące… Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 13:23 Ja stąd znam stolice państw europejskich. Pamiętam żaróweczkę zapalającą się na skrzyżowaniu Albanii i Tirany. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 13:37 Co to jest? Pierwszy raz na oczy widzę. To są naklejki? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 13:41 To są naklejane kolczyki, ale ja też czegoś takiego nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 13:45 Za mojego dzieciństwa raczej czegoś takiego nie było, ale inna sprawa, że sklepów zabawkowych w okolicy też nie było, więc mogłam przeoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 13:51 tak, wiemy, mieszkałaś w jeziorze, na śniadanie matka kroiła ci wiatr. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 19:38 Ja jestem po 40, w ogole nie kojarzę tego, tak że andaba nie jest jedyna. A sklepów zabawkowych w naszym dzieciństwie faktycznie nie było na każdym rogu. Księgarnie za to byly Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 19:42 Ja jestem rocznik 80 - ale z ręką na sercu nie wiem skąd to się brało - niektórzy to po prostu mieli i dawali mi wycięte nożyczkami z blistra. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 13:54 owszem, pamiętam te kolczyki, ale jak tak sobie myślę, to pojęcia nie mam skąd się je brało. nie pamiętam czy miałam swoje czy od koleżanki, pamiętam jedynie, że faktycznie one były wspólne, dzieliłyśmy się nimi. ale kto je wniósł do ekipy? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 14:13 Tiki-tiki - ktos pamieta? Z comments wynika, ze byl jakis come-back pod koniec lat 90tych wiec moze i mlodsze ematki sie zalapaly Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 14:17 Też klik-klaki. Miałem takie, wytoczone z drewna przez jakiegoś stoczniowca na tokarce. Krótko się bawiłem. Odpowiedz Link Zgłoś
bromba11 Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 14:20 U mnie się to nazywało "klik-klaki" Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 15:39 Nie pamiętam, musiało być modne w innym okresie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 19:40 Żadnej z rzeczy wymienionych w tym wątku nie znam, nie wiem co to klik klaki, pokrętła, mózgi elektroniczne itd, tych nalepek też wcześniej nie widzialam Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 19:43 Uwielbiałam te kolczyki w dzieciństwie. Były w kioskach, sklepach papierniczych itp. Na pewno nosiłam je w drugiej połowie lat 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 19:46 W kiosku! A widzisz to mi nie przyszło do głowy a to najpewniej było źródło! Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Podróż sentymentalna 06.02.24, 20:08 Takich to chyba „u mnie” nikt nie miał, ale w ’89/90 dziewczynki nosiły plastikowe kolczyki wkrętki, wycięte w kształt np serduszka i oklejone błyszczącą folią 3D. Dostałam nawet parę w kształcie… króliczków Playboya w kolorze różowym, ale natychmiast zropialy mi po tym uszy… Odpowiedz Link Zgłoś