Dodaj do ulubionych

Wakacje w Bretanii

08.02.24, 18:23
Bretania to moje marzenie od dawna - Celtowie, język bretoński, Morze Północne, kamienne domy, miasteczka, zamki... Ale nie jestem raczej typem podróżniczki i jako samotna matka żyję na umiarkowanym poziomie, choć nie przymieram głodem. Szukając na Bookingu wakacji dla siebie i córki nad Bałtykiem, z ciekawości sprawdziłam ceny w Bretanii - i prawie spadłam z fotela: są niższe niż w Polsce. Mowa o końcówce czerwca, zaraz po zakończeniu roku szkolnego, bo w sierpniu, kiedy cała Francja idzie na urlop, to już jednak nie. Oczywiście i w czerwcu jest dużo droższych opcji, ale w przedziale 2000-3000 za tydzień jest ogromny wybór, a za 3500 np. apartament 60 m z dwiema sypialniami przy samej plaży i z widokiem na morze. W Polsce kosztowałoby to dużo więcej. Problem jednak w tym, że nie mam samochodu, musiałabym dolecieć do Paryża, potem pociągiem do Saint-Malo (najprościej), a ponieważ to jednak mała mieścina, dobrze by było pojechać na ze dwie wycieczki w okolice, co też kosztuje. No i jedzenie, pamiątki itp. W ostatecznym rozrachunku wyjdzie na pewno sporo drożej niż w Polsce, ale tak strasznie mi się chce tej Bretanii... Może któraś z was była, może doradzić czy warto?
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 18:44
      Pojechalabym w 3 miejscaa nie jedno. Tzn zatrzymac sie 3 dni tu, 3 dni tam a na koncu jeden dzien w Normandii by zwiedzic Mont St Michel.

Pociagi we Francji sa rewelacyjne i z Paryza jedzie na pewno TGV

Nie w sierpniu. W sierpniu il pleut en Bretagne.

W ogole latem klimat jak w Conrnwall wiec chlodnawe lato. Zima troche chlodniej niz w Cornwall ale i tak cieplej niz np w Paryzu bo Gulf Stream robi swoje.
      • alicia033 Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 18:50
        princesswhitewolf napisała:

> Pociagi we Francji sa rewelacyjne i z Paryza jedzie na pewno TGV

i drogie. Nawet dla Francuzów.
        Więc TGV to nie jest środek transportu dla kogoś, kto planuje budżetowy wyjazd.

> Nie w sierpniu. W sierpniu il pleut en Bretagne.

bez przesady.

> W ogole latem klimat jak w Conrnwall wiec chlodnawe lato.

Nie "chłodnawe" tylko z szansą na niegotowanie się w ukropie. Co zresztą tu bez znaczenia, bo autorka wątka planuje wyjazd na koniec czerwca.
        • princesswhitewolf Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 20:43
          Okreslenie chlodne lato oznacza lato bez zbyt wielu upalow a nie chlod 🤦🏼‍♀️
        • ichi51e Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 21:07
          Z Paryża do Rennes jeździ też Flixbus za 25e
    • alicia033 Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 18:45
      Bez żadnych wątpliwości wartosmile
      Nie wiem, jak to się konkretnie przedstawia w okolicach Saint-Malo ale ogólnie we Francji w rejonach turystycznych bardzo dbają o możliwość taniego podróżowania środkami publicznej komunikacji i mają różne atrakcyjne oferty. Np. w Gaskonii jest coś takiego, jak hegobus, gdzie za parę euro bilet tygodniowy uprawnia do nielimitowanej liczby przejazdów, zdecydowanie większej, niż ilość miejsc do zobaczenia, którą można w tym czasie obskoczyćsmile. Ceny jedzenia i atrakcji pewnie też aktualnie jakoś rażąco nie odbiegają od polskich "paragonów grozy"wink. Jedźcie i się dobrze bawcie, Francja jest piękna!smile
      • dwasmoki Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 18:55
        Dzięki smile Byłam już w Paryżu, w Lille i na południu Francji (na Lazurowym Wybrzeżu i w Alpach, bo mam tam ciotkę), ale ta Bretania ciągnie mnie najbardziej.
        • agnieszkas72 Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 19:00
          Najpiękniejsze miejsca na świecie!!! Moje marzenie to powrót tam , bawcie się dobrze!!!
          • shmu Re: Wakacje w Bretanii 09.02.24, 21:01
            Właśnie rozważamy wyjazd do Bretanii w tym roku. Dwa lata temu byliśmy właśnie pod koniec czerwca w Normandii, i pogoda była dość zimna. Świeciło słońce, ale raczej nie było cieplej niż 20 stopni. Podobno trafiliśmy na raczej chłodniejsze tygodnie.

Agnieszka, mogłabyś napisać coś więcej? Np. Co warto zwiedzić? Bretania jest spora, a z małymi dziećmi nie chcemy zmieniać miejsca zamieszkania zbyt często. Jest dużo polecajek w internecie, ale po tym jak się nacielismy na ,,cudowna plaże" w Cassis, jestem sceptycznie nastawiona wink
    • nellamari Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 18:59
      Koniec czerwca to dobry pomysł, bo tu trwa jeszcze rok szkolny.

Spróbuj może połączenia Paryż - Rennes , albo Paryż - Brest. Polecam Finistère, Presqu’île de Crozon
    • alina460 Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 19:13
      Praktycznie to Ci w tym kierunku nie doradzę, jedynie powiem, żebyś spełniała swoje marzenia. Po coś w końcu żyjesz i pracujesz.
    • homohominilupus Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 19:18
      Bretania jest cudowna. Warto!
    • chococaffe Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 19:42
      Bardzo miło wspominam wakacje w Bretanii. Polecieliśmy do Paryża, potem pociągiem do Rennes - tam była nasza główna baza. Wynajmowaliśmy tam małe mieszkanko, ale ważne, że była kuchnia i naczynia. Z Rennes jeździliśmy (głownie pociągami) do Lorient, Saint Malo, Brest, Dijon, Dinan i oczywiście Mont Saint Michel. Bilety na tgv/snfc zwykle są drogie, ale cena zalezy od tego jak wczesnie kupisz bilet i na którą godzinę (są godziny mniej i bardziej popularne). Dużą oszczędnością jest też własna kuchnia - śniadania/kolacje ( w sumie to zależy od planu na dany dzień)

Doradzam - jeżeli nie musisz zastawić domu w tym celu i wystarczy ci pieniędzy na codzienne życie po powrocie - warto. Może kolejne zrobisz sobie skromniejsze.
      • dwasmoki Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 21:07
        chococaffe napisała:

> Bardzo miło wspominam wakacje w Bretanii. Polecieliśmy do Paryża, potem pociągi
        > em do Rennes - tam była nasza główna baza. Wynajmowaliśmy tam małe mieszkanko,
        > ale ważne, że była kuchnia i naczynia. Z Rennes jeździliśmy (głownie pociągami
        > ) do Lorient, Saint Malo, Brest, Dijon, Dinan i oczywiście Mont Saint Michel.
        > Bilety na tgv/snfc zwykle są drogie, ale cena zalezy od tego jak wczesnie kupis
        > z bilet i na którą godzinę (są godziny mniej i bardziej popularne). Dużą oszcz
        > ędnością jest też własna kuchnia - śniadania/kolacje ( w sumie to zależy od pla
        > nu na dany dzień)
        >
        > Doradzam - jeżeli nie musisz zastawić domu w tym celu i wystarczy ci pieniędzy
        > na codzienne życie po powrocie - warto. Może kolejne zrobisz sobie skromniejsze
        > .

I da się pociągami zwiedzić te miasta w jeden dzień, nie ma problemu z powrotem przed nocą?

Mieszkania nie muszę zastawiać, mam trochę nadmiarowych pieniędzy za duże zlecenie w zeszłym roku, ale mam jakieś skrupuły, żeby tak nimi szastać...
        • chococaffe Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 21:32
          Jedyny kłopot to fakt, że to są jednodniowe wycieczki. Z jednej strony to nie "Paryże, Rzymy i Londyny" i sporo zobaczysz, z drugiej strony trudno się wtopić w atmosferę (ale nie jest to niemożliwe). Dla mnie najmniej ciekawe było Saint Malo, ale może dlatego, że złapał nas deszcz.

Gdybyś chciała podjechać do Mont Saint Michel to jeżdżą tam autobusy obliczone czasowo na to, że muszą zabrać wszytskich turystów z powrotem.

Wtedy zatrzymałam się też na 2 noce w Lorient, bo przyjechaliśmy na festiwal kultury celtyckiej i program był tak ustawiony, że chcieliśmy/musieliśmy zostać dłużej (festiwal świetny)
          • kanna Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 21:44
            Mont Saint Michel to moje najpiękniejsze wspomnienie z podróży po północnej Francji, uparłam się wrócić tego samego dnia na nocne zwiedzanie i to tez było cudowne.
            • princesswhitewolf Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 23:06
              Oo w nocy tam nie byłam. To musi byc odlot jak z filmu. Ale bylam tez na St Michael's Mount po drugiej stronie kanalu.
    • ichi51e Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 19:52
      Popatrzyłabym ile kosztuje lot do Paryża bo może nie jest tak źle. I wejdź sobie na stronę kolei miejscowych i popatrz jakie są możliwości.
    • leepka Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 20:02
      Bretania to moja miłość, jeżdżę co roku od 16 lat już 😊
      TGV rzeczywiście bardzo drogie, nawet przy zakupie od razu po otwarciu sprzedaży. Z Paryża na 2 osoby ok 200-300e... Nie wiem czy tańsza opcją nie byłby lot do Londynu i stamtąd do Brestu albo Rennes. Potem możesz poruszać się TER albo autobusami. Koniec czerwca to dobry moment bo tutaj wakacje zaczynaja sie 7 lipca, ceny wynajmu i biletów na pociąg będą więc niższe.
      Spójrz też na mapkę połączeń kolejowych (carte du réseau TER) żebyś nie wylądowała w miejscu gdzie pociągów nie ma. Na Presqu'ile de Crozon jest pieknie, ale dojazd bardzo kiepski.
      A w ogole to warto bardzo !!
    • annpierle Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 20:04
      Bretania jest ladna, i w czerwcu nie bedzie jeszcze wielu turystow. Moze padac, moze wiac, ale moze byc tez i duzo slonca. Do zwiedzania jest mnostwo, moze moglabys na jakis okres wynajac samochod (na dzien lub dwa) zeby pojezdzic rowniez tam, gdzie nie ma pociagu?
      I tylko w kwestii formalnej - nie ma morza Polnocnego w Bretanii. Ogolnie, jest go malo we Francji, ale w Breatanii nie ma go w ogole.
      Zycze super wakacji smile
      • dwasmoki Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 21:03
        annpierle napisała:

> I tylko w kwestii formalnej - nie ma morza Polnocnego w Bretanii. Ogolnie, jest
        > go malo we Francji, ale w Breatanii nie ma go w ogole.
        > Zycze super wakacji smile

Faktycznie, to bardziej na wschód. Generalnie chodziło mi o to morze na północy Francji smile
        • princesswhitewolf Re: Wakacje w Bretanii 09.02.24, 11:36
          na pn Francji to glownie La Manche a nie morze jak ci zapewne wiadomo
    • tokyocat Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 21:23
      Pewnie ze warto, jedz !
    • areyoubetter Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 22:07
      Bretania jest cudowna. Doradzę dwa miejsca do odwiedzenia - wybrzeże Różowego Granitu (Cote de Granit Rose), najlepiej przy zachodzącym słońcu, z butelką cydru, bagietką i camembertem.
      Drugie to spacer z Cap Frehel do Fort la Latte. Jest parę kilometrów, ale spacer niezapomniany.
      Kurczę - narobiłaś mi ochoty. Chyba czas wrócićsmile
    • stara-a-naiwna Re: Wakacje w Bretanii 08.02.24, 22:21
      nie wiem czy warto bo jeszcze nie byłam, ale mi się marzy
      smile

zobacz luxcamp albo eurocamp
      wynajmujesz domek na campingu i oprócz moza masz dostęp do basenu

a domek (w czerwcu, bo już nie w lipcu i sierpniu) jest naprawdę dostępny cenowo

i odnośnie dojazdu
      moze uda Ci się z kimś pojechać - z innym samotnym rodzicem, albo z kimś z rodziny kto by chciał pojechać - koszty dojazdu by się rozłożyły
    • olpa7 Re: Wakacje w Bretanii 09.02.24, 08:47
      Ja bym poleciała do Paryża i wypożyczyła auto. Będziesz niezależna i zwiedzisz co tylko sobie wymyślisz.
      • dwasmoki Re: Wakacje w Bretanii 09.02.24, 09:32
        Nie mam prawa jazdy sad Wiem, wstyd się przyznawać. Próbowałam zrobić, ale chyba jestem w tych 10% ludzkości, które nie jest do tego zdolne. Nie mam też nikogo kto by mnie woził.
        • ichi51e Re: Wakacje w Bretanii 09.02.24, 09:41
          Nie bój sie zbiorkomu. Dużo jest łatwiej jak się zna miejscowy język ale bez też da radę. Nie trzeba być leniwym i polegać na googl maps (które pokazuje publiczne połączenia często bardzo śladowo) miejscowi też nie jeżdżą TGV zawsze tak jak nie każdy w PL zawsze bierze pendolino. Są zwykle pociągi autobusy flixbusy przewozy. Tyle że wymaga to więcej szukania.
        • olpa7 Re: Wakacje w Bretanii 09.02.24, 11:01
          Szkoda ale myślę że dasz radę też komunikacją. Poszukaj tylko odpowiedniego miejsca do zatrzymania się. Kempingi są fajne z basenami itp. ale często są w gorzej skomunikowanych miejscach gdzie rzadko jeżdżą autobusy. Jednak większość ludzi na kempingu przyjeżdża swoim autem.
        • leepka Re: Wakacje w Bretanii 09.02.24, 11:12
          Spokojnie dasz rade komunikacja. Pisalam wyzej ze do Bretanii jezdze co roku, bez samochodu i prawa jazdy za to z corka i psem smile Sa autobusy, rowery, pociagi, zwiedzamy zawsze!
    • vivi86 Re: Wakacje w Bretanii 09.02.24, 21:34
      No widzisz. A eko sreko powie ci obejrzyj sobie zdjęcia suspicious ewentualnie obejrzysz w terenie oczami klas uprzywilejowanych suspicious
    • dwasmoki Re: Wakacje w Bretanii 09.02.24, 22:27
      Dzięki wszystkim za porady i zachęty. Sęk w tym, że już kupiłam bilety na lot do Paryża i z powrotem - w fajnych godzinach i przystępnej cenie - i następnego dnia, na fali myśli "o jezu, ale jak to ja do Bretanii na tydzień jak jakiś bogacz, jak to ja mogę tak po prostu sobie lecieć tam gdzie chcę, nie zasłużyłam, nie powinnam, to nie dla takich jak ja, to dla tych lepszych", zrezygnowałam z tych biletów w ramach bezpłatnego zwrotu do 24h po zakupie, no i czekam teraz na zwrot środków... A to może ponoć trwać i do trzech tygodni. A jak wreszcie zwrócą, to może już nie będzie miejsc na te loty, a może po prostu nie zwrócą i nie będę miała ani kasy, ani biletów...
      • ichi51e Re: Wakacje w Bretanii 10.02.24, 11:19
        😭😭😭
      • alicia033 Re: Wakacje w Bretanii 10.02.24, 12:09
        dwasmoki napisała:

> Sęk w tym, że już kupiłam bilety na lot d
        > o Paryża i z powrotem - w fajnych godzinach i przystępnej cenie - i następnego
        > dnia, na fali myśli "o jezu, ale jak to ja do Bretanii na tydzień jak jakiś bog
        > acz, jak to ja mogę tak po prostu sobie lecieć tam gdzie chcę, nie zasłużyłam,
        > nie powinnam, to nie dla takich jak ja, to dla tych lepszych", zrezygnowałam z
        > tych biletów

AUĆsad
        Trudno. Pierwsze koty za płoty ale ćwiczenie czyni mistrza, więc następnym razem "rozpieszczanie się" wymarzonymi wakacjami pójdzie Ci lepiejsmile.
        Nie wiem, przez jaką stronę kupowałaś bilety ale najczęściej jednak dostaje się zwrot a nie pada ofiarą oszustwa, linie lotnicze dość dokładnie weryfikują pośredników, z którymi współpracują.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka