Dodaj do ulubionych

wyrwanie ósemki

21.02.24, 15:23
wyrośnięty tylko jeden dziubek reszta ukryta, górna szczęka, kiepski zakres otwierania ust. jakie rokowania co do samego zabiegu i samopoczucia po?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 15:25
      Robiłam u chirurga, trwało chwilę ale zagoiło się jak na psie, nawet nic przeciwbólowego nie było mi potrzebne.
    • 35wcieniu Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 15:29
      Dowolne. Jak lubisz się bać to możesz się naczytac strasznych opisów, a jak będzie i tak jest indywidualne bo zależy od osoby i przypadku. Usuwalam czter, w tym dwie chirurgicznie, nigdy nic mi nie było. Ale z pewnością pojawia się wpisy siejące trwogę. Można to oczywiście czytać tylko po co - to jest indywidualne.
      • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 15:35
        ja już mam 3 wyrwane i co najmniej raz było bezproblemowo (to był wyrośnięty ząb) a raz strasznie - ale nie pamiętam który bo to było dawno.
        • 35wcieniu Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 15:38
          No i jak można na podstawie tej informacji wysnuć przypuszczenie jak będzie tym razem? Będzie jak będzie, nikt tego nie przewidzi, nie ma powodu się nakręcać.
          • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 16:27
            niestety już się boję okrutnie sad
        • wkswks Re: wyrwanie ósemki 22.02.24, 11:14
          Ja niestety miałam powikłania po usuwaniu ukrytej 8. Miałam paraliż nerwu i nie mogłam otwierać ust na więcej niż centymetr. Jadłam półpłynną i zmielone jedzenie. Dostałam jakieś zastrzyki żeby ten stan ustąpił. Ale i tak trzeba to zrobić
        • kurt.wallander Re: wyrwanie ósemki 08.03.24, 10:35
          Ja mam takie sobie doświadczenia. Co mogę doradzić, to wybrać doświadczonego lekarza i ja poszłabym do faceta, bo kobieta u mnie tak się męczyła i napierała, że mi swego czasu zwichnęła żuchwę podczas usuwania ósemki.
    • swinka-morska Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 15:40
      Górne ósemki są łatwiejsze do usuwania jeśli to Cię pocieszy.
      A jeśli chociaż kawałek wystaje to też nieźle, bo to oznacza, że nie jest schowana głęboko w kości itp.
      • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 16:26
        swinka-morska napisała:

> Górne ósemki są łatwiejsze do usuwania jeśli to Cię pocieszy.
        > A jeśli chociaż kawałek wystaje to też nieźle, bo to oznacza, że nie jest schow
        > ana głęboko w kości itp.

nie jest, ale jest krzywa i oparta o siódemkę.
    • liliawodna222 Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 15:42
      Mnie znieczulili jak konia, nic nie czułam. A potem bierzesz leki i już. Nie bój się.
    • anilorak174 Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 15:45
      Usuwałam w ubieglym roku trzy osemki. Górna poszła raz dwa. Nie brałam nic przeciwbólowego po zabiegu, opuchluzny zero.
      Dolne trudniejsze do wydobycia, ale po zabiegu tez nie miałam zadnych dolegliwości.
      Wszystkie wyrośnięte częściowo.
    • mae224 Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 16:29
      Miałam tak, po godzinie zapomniałam o zabiegu, przypomnialam sobie, jak szłam na zdjęcie szwow. Zero bólu w teakcie i po.
    • mieszkankaroztocza Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 20:24
      Tak wyglądała moja jedna 8 dolna, rosła prosto. Znieczulenie, potem nie bolało tylko przez jeden wieczór miałam podwyższoną temperaturę i trochę spuchłam, ale potem było już dobrze. Druga schowana nie działo się już nic. Z tego co pamiętam to razem z czekaniem aż zadziała znieczulenie to u mnie to trwało przy jednym koło 10 minut, co wystawał, przy drugim koło 20. Potem tylko z pół godziny musiałam siedzieć na fotelu.
      Nie wiem czy na górnych jest podobnie, ale raczej nie ma co się bać.
    • 1papryczka.chili Re: wyrwanie ósemki 21.02.24, 22:16
      Z doświadczenia Ci napiszę, zawodowego. Dobry chirurg sobie poradzi, potrwa to chwilę nieco dłuższą, ponieważ ząb trzeba będzie wypreparować z kości. Sam zabieg nie ma prawa boleć (znieczulenie), będziesz czuła ciągniecie, chrupnięcia, ucisk- na to znieczulenia nie ma. Po zabiegu jest bardzo duże prawdopodobienstwo że dostaniesz antybiotyk. Pierwszy przeciwbólowy wziełabym na Twoim miejscu pół godziny po wyjściu z gabinetu a potem tak jak na opakowaniu napisane. Jedz lody, przykładaj zimne, nie śpij na tej stronie, nie pal. Za 10-14 dni na zdjęcie szwów (nawet rozpuszczalne potrafią rozpuszczać się ze 3 miesiące). W zależności jak bardzo zatrzymany jest ząb, można po zabiegu spuchnąć, mieć siniaki. Ale nie musi tak być.
      Tak mniej więcej powinno to wyglądać, natomiast nie widziałam rvg, nie widziałam jak to na żywo wygląda, ale jeśli tak jak opisujesz to mniej więcej tego się spodziewaj.
      • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 22.02.24, 10:04
        1papryczka.chili napisał(a):
        Jedz lody, przykładaj zimne, nie śpij na tej stronie, nie pal.

ale że jak to 'nie pal'... a iqosy? drugą stroną paszczy?
        • 1papryczka.chili Re: wyrwanie ósemki 22.02.24, 18:08
          Nie ma znaczenia co palisz, chodzi o to że jak wciągasz to możesz doprowadzić do "wyciagniecia" skrzepu a to już prosta droga do suchego zębodołu. I wtedy dopiero boli.
        • 1papryczka.chili Re: wyrwanie ósemki 22.02.24, 18:15
          Przynajmniej 24 godziny sie wstrzymaj. Zreszta gorzej się goi wtedy jak palisz
          • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 22.02.24, 19:31
            Ok, dziękuję
      • cranberries1983 Re: wyrwanie ósemki 22.02.24, 11:17
        potwierdzam wink prawie identico, ale poszło nieźle
    • zerlinda Re: wyrwanie ósemki 22.02.24, 09:35
      Miałam usuwana zatrzymana ósemkę ale dolna. Myślałam że umrę. Po zabiegu dostałam szczekoscisku. Później jeszcze opryszczke. I tak, było znieczulone, chirurg z doświadczeniem. Tak że może być strasznie albo nie. Nie przewidzisz.
      • quilte Re: wyrwanie ósemki 22.02.24, 09:45
        Ja tak jak zerlinda. Na przestrzeni lat miałam usuwane trzy ósemki. Z trzecią czekałam długo, bo dwie pierwsze to był koszmar. Przy najgorszej był szczękościsk, antybiotyk i w sumie nie mogłam funkcjonować przez 2,5 tygodnia. Ostatnia poszła lajtowo, po dwóch dniach zapomniałam, że miałam usuwaną ósemkę. Nie wiem jak Ty (to do autorki wątku), ale ja wolę się nastawić na masakrę i "rozczarować pozytywnie". Ważny jest dobry chirurg, szczęście i solidny zapas środków przeciwbólowych, w tym mocnych. Przecież nie musisz ich brać, jeśli nie będzie potrzeby. Powodzenia. Ja wiem, że ludzie mają różny próg bólu, ale tego, w chirurgiczne usuwanie ósemki i "zero bólu potem" to po prostu nie wierzę tongue_out
      • lilia.z.doliny Re: wyrwanie ósemki 08.03.24, 10:53
        Myślałam że umrę.
        Ale jak? Sam zabieg cie tak sponiewierał bolowo? Było zle znieczulenie czy nie kazałaś chirurgowi przestać?
    • cranberries1983 Re: wyrwanie ósemki 22.02.24, 11:16
      koniecznie u chirurga, nie powinno boleć , gojenie ok, opuchlizna, wiec jedzonko papkowate, ogolnie wyglada strasznie ale idzie spoko
    • demono2004 Re: wyrwanie ósemki 22.02.24, 19:26
      Nic strasznego. I szybko sie goi.
    • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 08.03.24, 10:31
      Czy przygotować sobie jakieś szczególne jedzenie na po zabiegu?
      • berdebul Re: wyrwanie ósemki 08.03.24, 10:37
        Miękkie i nie ostre.
      • mieszkankaroztocza Re: wyrwanie ósemki 08.03.24, 10:53
        To co wyżej i jeszcze ja miałam nie jeść gorącego.
    • mabel_mora Re: wyrwanie ósemki 08.03.24, 11:16
      8 to taki wyrostek robaczkowy, w sumie do niczego nie potrzeby, a może nieźle namieszać

nie wszystkie zatrzymane zęby trzeba usuwać, to musi ocenic lekarz na podst. zdjęcia rtg....no i pociesze cie, ze górne 8 są lepsze do ekstrakcji od dolnych smile
      • cranberries1983 Re: wyrwanie ósemki 08.03.24, 11:33
        potwierdzam, górne ładnie z reguły wychodzą wink
    • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 22.03.24, 08:20
      Melduję, że już po zabiegu. Sam zabieg nie był straszny, choć były chwile grozy kiedy ząb nie chciał wyjść i lekarka nieźle się namęczyła z jego wyciągnięciem. natomiast teraz jest kiepsko, strasznie boli a po lekach przeciwbólowych boli mnie żołądek, spuchłam i ledwo otwieram usta. Poproszę o jakieś zabawne wątki do czytania na ematce żeby odwrócić uwagę od bólu smile
      • wkswks Re: wyrwanie ósemki 22.03.24, 09:19
        Ja tak miałam i lekarz mnie opierzył ze sie nie zameldowałam, bo „można z tym coś zrobić”. To może zadzwoń i dostaniesz zastrzyk przeciwbólowy i przeciwzapalny.
        • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 22.03.24, 09:59
          Rozważam, ale nie bardzo chce mi się tam jechać, nie mam w tej chwili samochodu i leżę w łóżku
          • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 22.03.24, 09:59
            A czy w pobliskiej przychodni NFZ zrobiliby mi taki zastrzyk?
      • anilorak174 Re: wyrwanie ósemki 22.03.24, 10:01
        Antybiotyk dostałaś? Na opuchliznę polecam chłodne oklady.
        • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 22.03.24, 10:02
          Nie, lekarka powiedziała że nie trzeba. Okład zaraz zrobię
          • anilorak174 Re: wyrwanie ósemki 22.03.24, 10:03
            Ja standardowo po kazdej osemce dostawałam antybiotyk.
      • nick_z_desperacji2 Re: wyrwanie ósemki 24.03.24, 13:23
        Ja miałam w szpitalu usuwane 3 na raz, ale po szczerze mówiąc nie bolało mnie jakoś strasznie, 2 czy 3 razy wzięłam na noc ketanol, a tak poza tym bardziej brak kawy niż zęby bolał wink Fakt, że wyglądałam jak chomik i moja dentystka ma mnie za masochistkę, ale skoro jedną i tak trzeba było szpitalnie, to ze zrobienia wszystkiego na raz byłam bardzo zadowolona. Ja pilnowałam, żeby tego nie przeziębić. Gorzej, że mi trochę nerw uszkodzili i się z tym prawie rok męczyłam, ale to już wynikało z położenia ósemki.
        • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 25.03.24, 08:14
          jak się objawiało uszkodzenie nerwu?
          • nick_z_desperacji2 Re: wyrwanie ósemki 25.03.24, 09:18
            Brakiem czucia w połowie języka, smaki, temperatura, nic, nawet nie czułam, że go sobie przygryzałam dopóki w reszcie paszczy krwi nie poczułam. Dziwne to było uczucie, jak wiedziałam, że się dotykam w to miejsce, a nic nie czułam. Z kolei regeneracja nerwu objawiała się uczuciem, jakby ktoś wbił w język igłę pod prądem. Ból krótki, ale ostry i łapiący bez ostrzeżenia.
    • konsternacjax Re: wyrwanie ósemki 22.03.24, 14:41
      Wszystko da się znieczulić, po też są środki przeciwbólowe... ale jak dojdzie do suchego zębodołu to kaplica. Rób tak by absolutnie skrzepu nie wypłukać, nie ssij, nie wciągaj papierosów itd.
    • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 23.03.24, 09:16
      no więc poszłam ponownie do chirurga i dostałam antybiotyk i inny środek przeciwbólowy (też boli po nim żołądek ale trochę mniej). dziś czuję się trochę lepiej - nie mam już temperatury ale buła na policzku dalej występuje. ile czasu może ta buła schodzić? zastanawiam się czy iść z nią do pracy w poniedziałek, czy należy unikać jej przeziębienia?
      z jedzeniem dalej kłopot, rozwarcie szczęk na pół centymetra. mam nadzieję że schudnę smile
      • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 23.03.24, 09:18
        aha i nie palę - pochwalcie. paliłam kilka iqosów dziennie a teraz nic. może uda mi się przestać dzięki tej ósemce...
        • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 24.03.24, 10:57
          Nikt ze mną nie gada ... sad
      • cranberries1983 Re: wyrwanie ósemki 24.03.24, 15:56
        na to L4 nie ma potrzeby chyba
    • madameleloupblanc Re: wyrwanie ósemki 24.03.24, 11:27
      8emki maja slaby korzen wiec latwo wychodza i sie goja
      • zerlinda Re: wyrwanie ósemki 24.03.24, 12:42
        Chyba Twoje. Ja miałam dłutowania, później szczękościsk i dlugo dochodziłam do siebie.
        • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 24.03.24, 13:22
          Ile czasu trwał szczękościsk? Ja właśnie mam, mogę jeść tylko papkę i nie mogę umyć zębówsad
          • zerlinda Re: wyrwanie ósemki 24.03.24, 15:12
            Chyba z tydzień.
    • taje Re: wyrwanie ósemki 24.03.24, 15:50
      Usuwanie górnych ósemek zazwyczaj jest łatwiejsze niż dolnych. Ja wspominam dobrze, poszło szybko i nic mnie nie bolało, nie musiałam nawet brać środków przeciwbólowych po.
    • cranberries1983 Re: wyrwanie ósemki 24.03.24, 15:55
      zabieg krwawy, trochę nieprzyjemny
      ale idzie sprawnie, i nie boli,
      2-3 dni opuchlizna

koniecznie u chirurga
      nie ma się czego bać
      • swiezynka77 Re: wyrwanie ósemki 25.03.24, 08:15
        u mnie 4 dzień po zabiegu i dalej kiepsko, wyglądam jak bokser po walce i boli sad
    • wera1006 Re: wyrwanie ósemki 27.08.24, 17:08
      i jak przeszło ?
    • arthwen Re: wyrwanie ósemki 27.08.24, 19:00
      U mnie góra była usuwana bezproblemowo, to z dolnymi ósemkami miałam jazdę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka