Dodaj do ulubionych

Wiosenny wątek ciuchowy

26.02.24, 09:52
Dziś odpaliłam nową sukienkę, którą sobie uszylam z afrykańskiej tkaniny "wax print". Kolory są cudowne i pewnie będą kolejne kiecki z tych materiałów. Tylko przesyłka trochę trwa.
Sukienka jest krojona z koła i moja wewnętrzna 7 latka ma radoche, bo się ładnie kręci.
Wiosna smile
Co się i was nosi w ten piękny dzień.
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 09:56
      Fajnie, jedynie te czarne rajstopy mi tu zgrzytają.
      • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 09:57
        to są lajkry smile Muszą być, no religia zabrania mi noszenia rajstop jako narzędzia ucisku i pogardy do mojej dudy.
        Uwielbiam je smile
        • 35wcieniu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 09:59
          to są lajkry

Co to znaczy? Lajkry to nie rajstopy?
          • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:03
            lajkry w sensie taki materiał jak w latach 90 nosiło się błyszczące getry bez stóp. A ja mam ze stopami w formie rajstop ale z tego materiału lycra.
            Są absolutnie genialne, wygodnie się je nosi i są praktycznie niezniszczalne.
            • 35wcieniu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:07
              Lajkry w formie rajstop big_grin big_grin

Normalne rajstopy z lycry, przecież tego jest od groma w kazdym kolorze, nie pamiętam czy było w latach 90 ale istnieje non stop.
              • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:09
                Ale ja cie nie przekonuje. Ja je lubię i noszę inni mogą sobie robić co chcą.
                • 35wcieniu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:30
                  Po co masz mnie przekonywać? Noszę rajstopy, przynajmniej od czasu do czasu, jak pewnie większość kobiet.
                  Po prostu bawi mnie nomenklatura: "to nie rajstopy, to lajkry". Przeciez to normalne rajstopy, obojętnie czy z lajkry czy z czegokolwiek innego.
                  • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:33
                    Chodziło mi o materiał. On jest grubszy i dlatego dla mnie wygodny. Przy czym to jest prawda - są zastosowane jako rajstopy.
                    • 35wcieniu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:34
                      Po prostu są rajstopami, na bogów.
                      Wiem że musisz być we wszystkim tak oryginalna że nie zniżyłabyś się do noszenia czegoś co noszą też inni ludzie, ale rajstopy to rajstopy. big_grin big_grin
                      • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:40
                        no trochę nie. Ja nienawidzę procedury zakładania rajstop. Naciągania i tej gimnastyki. Te cieńsze zwykle są podarte już na etapie zakładania. A grubsze po paru razach są zniszczone. A te zakładam jak spodnie. Wsuwam, naciągam dosłownie jednym ruchem i gotowe. Mam je 3 lata i poza lekkim meszkiem przy pięcie są w idealnym stanie.
                        Mi osobiście nie zdarzyło się mieć rajstop, które przetrwały 3 lata częstego noszenia. Choć możliwe że jestem wyjątkowo niezborna w kwestiach rajstopowych.
                        • 35wcieniu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:43
                          Po prostu masz wygodne i wytrzymałe rajstopy. Też takie mam, no są wygodne, nie powiem, zresztą pewnie większość rajstop ma więcej lub mniej lajkry, żadne dziwo, im więcej tym bardziej wytrzymałe, normalna rzecz, tylko co to wszystko ma do tego od czego zaczęła się ta rozmowa?
                          Opinia przedmówczyni była taka że te rajstopy nie pasują, obawiam się że rodzaj materiału, z jakiego są zrobione niespecjalnie ma na to wpływ.
                          • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 11:02
                            W sumie masz rację. Ale to moje podkreślenie wynika z tego, że te lycrowe rajstopy to dla mnie prawdziwy game changer. Do tej pory prawie nie nosiłam sukienek w zimę i na jesień/wiosnę. Bo myśl o rajstopach sprawiała, że od razu wskakiwałam w spodnie z ulga, że mogę uniknąć rajstop. A teraz, ogranicza mnie tylko konieczność uprania ich (choć mam już 2 pary na zmianę). I z tej radości się nadmiernie obnoszę smile
                        • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:44
                          Cienkie mam na raz, ale grube, takie 80+ mnie osobiście nie niszczą się nigdy i mogłabym je nosić do śmierci chyba, gdybym nie zmieniła rozmiaru.
                          Podobnie mam z butami, mało dbam a w ogóle nie niszczę, co czasem zaczyna mnie wkurzać:p
                          • 35wcieniu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:47
                            Buty niszczę bardzo, ale rajstopy też mam wieczne, chyba że te cieniutkie, ale takich w sumie nie noszę, może z raz na rok.
                            • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:52
                              Ja nie wiem, co ja robię z tymi butami, ale mam np. dziesięcioletnie Converse, które używałam np. na stajnię, gdzieś po krzakach, i nic, tylko trochę sprane.
                              A po drugiej stronie barykady mój mąż i córka... U nich jak buty pociągną dwa miesiące to już długo:p
                              • igge Re: Wiosenny wątek ciuchowy 27.02.24, 00:40
                                Nie przebijesz mojego dziecka. Czasami adidasy nowe kupuję co tydzień.
                                Bywały i buty na dwa dni i wręcz na 1 dłuższe pochodzenie w nich na spacerze. I do kosza bo już były przetarte do dziur.
                                Tyle, że to wynika niekoniecznie z jakości butów tylko ze specyficznego sposobu chodzenia.
                • princesswhitewolf Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:16
                  >Ale ja cie nie przekonuje. Ja je lubię i noszę inni mogą sobie robić co chcą.

nie chodzi o to z czego sa. Delikatnie zwracamy kolor ze w tej stylizacji czarny kolor ich psuje estetyke calosci. Cieliste, please, albo bezowe, zreszta cokolwiek ale nie czarne
                  • danaide2.0 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:47
                    Chciałabym tylko zauważyć, że całej stylizacji nie widzieliśmy. Z drugiej strony, niby na spódniczce jest trochę czarnego, ale płótno (mat) obok lycry (błysk) już tak materiałowo dla mnie trochę się gryzie. Nogi są dla mnie może i wiosenne, na pewno "cięższe", ale spódnica letnia, "lżejsza".

To się powymądrzałam. Ostatecznie jednak to nie obowiązujący look na najbliższy sezon, a focia kobiety, której tak pasuje.
              • ykke Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:10
                35wcieniu napisał(a):

> Lajkry w formie rajstop big_grin big_grin
                >
                > Normalne rajstopy z lycry, przecież tego jest od groma w kazdym kolorze, nie pa
                > miętam czy było w latach 90 ale istnieje non stop.
                >
                Nie, nie, nie. Jej chodzi o legginsy z mocnym połyskiem. Faktycznie, takie były w latach 90-tych, w różnych kolorach. Rajstopy z lycrą to co innego
                • princesswhitewolf Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:17
                  chocby i byly to pantalony z falbanami, cokolwiek to jest to jednak czarne nie teges tutaj

Legginsy z mocnym polyskiem to modne nadal sa.
                  Tzw rajstopy satynowe z mocnym polyskiem sie wtedy pojawily. Szyte z szwem z tylu
                • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:21
                  to jest coś w tym stylu tylko ze stopaczami. Kocham.
                  Jaśniejsze wyglądają blee. No chyba że fuksjowe - ale na to, to nawet ja mam za małe cojones.
                  https://a.allegroimg.com/s1024/0c64f6/cdf34a3b4b21b59f8ae1bc2bde3e
                  • hanusinamama Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:36
                    Jej na nogach wyglądają jak grube rajty z lycrą...i tyle.
                • karyna-z-tarchomina Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:21
                  ykke napisała:

> 35wcieniu napisał(a):
                  >
                  > > Lajkry w formie rajstop big_grin big_grin
                  > >
                  > > Normalne rajstopy z lycry, przecież tego jest od groma w kazdym kolorze,
                  > nie pa
                  > > miętam czy było w latach 90 ale istnieje non stop.
                  > >
                  > Nie, nie, nie. Jej chodzi o legginsy z mocnym połyskiem. Faktycznie, takie b
                  > yły w latach 90-tych, w różnych kolorach. Rajstopy z lycrą to co innego
                  >
                  >
                  >

Jej chodzi o legginsy z lajkry i z połyskiem i ze stopami. Czyli o rajtuzy
                  • bieda_tubka Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:37
                    Przecież rajtuzy to to samo co rajstopy.
                    • karyna-z-tarchomina Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:41
                      bieda_tubka napisała:

> Przecież rajtuzy to to samo co rajstopy.

Tu się chyba toczy dyskusja nie o rajtuzy vs rajstopy tylko o to czy leginsy ze stopami to rajtuzy/rajstopy
                      • azalee Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:44
                        karyna-z-tarchomina napisał(a):

> Tu się chyba toczy dyskusja nie o rajtuzy vs rajstopy tylko o to czy leginsy ze
                        > stopami to rajtuzy/rajstopy

A dokladniej mowiac : czy to rajtuzy czy lajkry.
                        • simply_z Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 14:32
                          legginsy chyba. Troche jak Majka Jezowska ale kolory ladne w sumie.
                          • bieda_tubka Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 15:36
                            jakie legginsy, jak stopy ma zakryte. rajstopy normalne, czy lajkra czy włosy syreny to nieistotne
                            • simply_z Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 15:40
                              legginso-rajty
            • hanusinamama Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:33
              Czyli to....rajstopy.
            • kurt.wallander Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 19:31
              beataj1 napisała:

> lajkry w sensie taki materiał jak w latach 90 nosiło się błyszczące getry bez s
              > tóp. A ja mam ze stopami w formie rajstop ale z tego materiału lycra.
              > Są absolutnie genialne, wygodnie się je nosi i są praktycznie niezniszczalne.
              >
              Lajkra (Lycra) to rodzaj tworzywa. Nosisz czarne rajstopy z lajkrą.

Tu np. w Gatta: gatta.pl/pl/rajstopy-i-ponczochy/rajstopy/lycra/
        • kk345 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:01
          Lajkra zdecydowanie bardziej uciska dudę, niż cienkie rajstopy. Ta czerń za bardzo tu wrzeszczy, nie kupuję jej w tym zestawie
          • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:04
            a ja tak smile i nawet nie próbuje tego sprzedać
            • gryzelda71 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:20
              Slowem nosisz rajstopy, uważając, że nie nosisz rajstop. Ok..
              Czarne faktycznie nie spinają stylizacji, ale już wiem, że to celowe, bo bardzoe zwraca na siebie uwagę, a ty uwielbiasz zwracać na siebie uwagę.
              • septembra Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:59
                Jaka psychoanaliza na podstawie koloru rajstop big_grin
                • gryzelda71 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 11:11
                  To nie rajstopy, to raz, dwa nie pierwszy jej wątek. A trzy nic w tym złego, że lubi na siebie zwracać uwagę.
              • melisananosferatu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 11:11
                Ona zwraca stylizacja, inny zgryzliwoscia🙄
                • gryzelda71 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 11:12
                  Kazdy orze jak może.
          • hungaria Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 12:11
            A mnie sie b. podoba. Stylowka jak na fashion week!
            • melisananosferatu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 15:24
              A rzeczywiscie!
          • hanusinamama Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:37
            Wrzeszczy i czerń i grubość rajt. Do takiego materiału nosi się cienkie jajty lub bez...wiec nie zimą.
            • gaga-sie Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 14:31
              Co znaczy- nosi się? Beata nosi jak lubi i nikomu nic do tego.
              • gryzelda71 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 14:43
                Bosz, no nosi, nikt jej tego z niej nie sciaga. Ale chyba mozna napisac, że nie jest to najlepsze zestawienie?
              • homohominilupus Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 15:33
                gaga-sie napisała:

> Co znaczy- nosi się? Beata nosi jak lubi i nikomu nic do tego.

Hania wie lepiej i zawsze swojec3 grosze musi wtrącić.
        • bieda_tubka Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 12:16
          >to są lajkry smile Muszą być, no religia zabrania mi noszenia rajstop

Mam podobnie, tylko z pieczywem. Religia mi zabrania kanapek, więc jem sandłicze smile
      • mandre_polo Re: Wiosenny wątek ciuchowy 28.02.24, 07:15
        Nie mój styl ale czarne dodaje nowoczesności, nie jest pańciowato. Tu kowbojki by też pasowały
    • kura17 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 09:56
      https://i.pinimg.com/originals/f0/c2/55/f0c2552536a35c174a9853d7c6422417.jpg
      • kura17 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 09:57
        ... choc w sumie kupilam sobie we wloszek bluzke i spodnice w kolorze bardzo gorzkiej ciemnej czekolady - idealne na wiosne! big_grin
      • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 09:59
        Przybij pionę Kuro 😅
        • homohominilupus Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:45
          I ja Wam przybijam.
          Czerń i granat to moje kolory niezależnie od pory roku.
          • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:47
            Każdy ciuch w wersji czarnej od razu zyskuje na atrakcyjności, nie?
            Mój mąż tego nie rozumie i załamuje ręce a jego włoskie, kolorowe serce krwawi za każdym razem kiedy idziemy razem na zakupy 🤣
            • homohominilupus Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 15:35
              Ja jeszcze uwielbiam grafit!

Mam tam w szafie jakiś brudny róż w sztuce 1 czy jasnoszary ale dominuje czerń i granat. I grafit.
              • kura17 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 16:08
                mnie dobrze w granacie, ale nie czuje tego koloru - wlasnie pooddawalam siostrze sporo granatowych ciuchow, bo to jej ulubiony kolor.
          • 35wcieniu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:50
            Moje też, chociaż mam też inne, ale nic bardzo barwnego.
            Pewnie z 80% szafy mam czarne.
            Jakoś żyję z tym że podobno żaden typ urody nie powinien się tak zachowywać. big_grin
            • kura17 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:53
              > Jakoś żyję z tym że podobno żaden typ urody nie powinien się tak zachowywać. big_grin

tak, czesto o tym czytam, ale nawet moja rodzina (ktora jest bardz wybredna pod tym wzledem) musiala przyznac, ze w czarnym mi swietnie ...
              • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:55
                Mnie mówią coś przeciwnego, ale co mnie to obchodzi.
                W czarnym czuje się sobą i w moich oczach wyglądam zajebiście :p
              • 35wcieniu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:57
                W żadnym nie jest mi świetnie więc mogę mieć to w dudzie. big_grin
                • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:58
                  Jest coś optymistycznie pesymistycznego w twoim wpisie 🤣
                • kura17 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:59
                  > W żadnym nie jest mi świetnie więc mogę mieć to w dudzie. big_grin

kokietka big_grin

... swietnie, jak na warunki brzegowe - lepiej? tongue_out
            • homohominilupus Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 11:16
              35wcieniu napisał(a):

> Moje też, chociaż mam też inne, ale nic bardzo barwnego.
              > Pewnie z 80% szafy mam czarne.
              > Jakoś żyję z tym że podobno żaden typ urody nie powinien się tak zachowywać. big_grin
              >

Oj tam.
              Jeżeli dobrze wyglądam i czuje sie w ciemnych a w jakichś wzorkach czy tam printach jak clown to mi lata mój typ urody i co na jego temat sądzą stylistki.
          • kura17 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:52
            > I ja Wam przybijam.
            > Czerń i granat to moje kolory niezależnie od pory roku.

czern i bardzo ciemny, chlodny braz (gorzka czekolada, mniam!)
            tego ostatniego koloru jest malo, dlatego ciesze sie, ze we Florencji trafilam dwie nowe rzeczy (w dodatku z dodatkiem jedwabiu i nie w astronomicznych cenach).
            • kura17 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 11:09
              chociaz ostatnio chodzi na mna taki look - tylko brazy sa rzadkie, plus ja musze miec je zimnawe ...

https://hips.hearstapps.com/hmg-prod/images/falda-larga-satinada-barata-bershka-instagramer-mayor-50-1629790387.jpg?crop=0.787xw:0.630xh;0.141xw,0.0712xh&resize=640:*
              • simply_z Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:59
                Fajny look ale rzadko mozna trafic na takie kolory..podobnie jak piekny fiolet, wino, gleboka zielen, czy turkus.
              • gaga-sie Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 15:10
                Na moim wyświetlaczu to taki cynamonowy odcień brązu. Mój ulubiony.
          • efka_454 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 27.02.24, 22:11
            homohominilupus napisała:

> I ja Wam przybijam.
            > Czerń i granat to moje kolory niezależnie od pory roku.
            >

Widzę, że nie tylko ja tu mam skrzywienie kolorystyczne ;P
            Prawie cała moja szafa składa się z 3 kolorów: czarny, szary i niebieski big_grin big_grin
      • konsta-is-me Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 19:26
        A to jest dokładnie opis mojej szafy 👍
    • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 09:58
      Ja sobie postawiłam ambitne zadanie na ten rok- uszyć patchworkową narzutę na łóżko córki na mojej cudownej, nowej maszynie 😁
      ( Tu projektuję moje marzenia na dziecku, sama jak byłam mała bardzo chciałam taką mieć, ale niestety nie była mi dana)

Tylko najpierw muszę nauczyć się prosto szyć 🤣
      • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:00
        A jeśli chodzi o ciuchy, to u mnie w modzie od kilku tygodni kalosze i sztormiak 😩😩😩
      • 35wcieniu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:00
        Prosto w sensie odległosci od krawedzi?
        • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:01
          Prosto w każdym znaczeniu tego słowa:p
          • 35wcieniu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:04
            Hm. No punkty orientacyjne sobie ogarnij. Na samym poczatku tak robiłam, np. pilnowałam żeby szew był w odległości połowy stopki od krawędzi i wtedy nie ma opcji że coś ci zjedzie bo łatwo tego pilnować.
      • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:01
        kup sobie stopkę z prowadnicą. Samo się będzie prosto szyło. W szyciu jest piękne to że są stopki prawie do wszystkie go smile

https://szyjposwojemu.pl/userdata/public/gfx/d84ac419e7a4b617327d4ec2d3dca838.jpg
        • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:09
          Beato, a czy mogłabyś mi podrzucić jakieś blogi/kanały warte uwagi, które by mi pomogły ogarnąć podstawy?
          • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:46
            mało mam takich. Ja mam polubiony #sewing i #szycie i kilka pośrednich na insta. I tam wpada mnóstwo krótkich filmików z poradami i know how. I z tego głownie korzystam. Plus byłam na kilku kursach szycia, ale to były właśnie kursy na zasadzie - szyjemy sam pasek, szyjemy kołnierzyk, podkroje, obłożenia etc. Czyli nie cały ciuch a konkretne trudniejsze elementy. No i najważniejsze: pogódź się z tym, że nie będzie idealne. Życie nie jest idealne i ciuchy też nie muszą.
            Każdy kolejny będzie lepszy ale nigdy nie będzie idealny. I to jest super.
            • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 11:56
              No nic, przyszedł czas i na mnie, chyba muszę założyć konto na insta, Bo z tego, co widzę, to głównie tam wszystko..
      • gryzelda71 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:21
        Wiesz, że to mozolne?ale.sluze rada jak coś.
        • szarmszejk123 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:24
          Wiem, dlatego daje sobie na to dużo czasu :p
          Dzięki, będę pamiętać jak już się za to zabiorę 😊
          Trzeba spełniać marzenia, nie? Nawet te bardzo dawne wink
          • gryzelda71 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:29
            Jasne ze tak.
      • asfiksja Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 19:54
        Patchwork jest trudny wbrew pozorom. Zrobienie, żeby te kawałki się zgadzały to masakra. Spódnica łatwiejsza (choć z koła akurat trudna), ale życzę powodzenia z patchworkiem.
    • daniela34 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:03
      Dziś akurat u mnie nosi się black and white
    • azja_pl2 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:42
      material super! mozesz pokazac sukienke w calosci?
      • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:56
        Spróbuję zrobić fotę w domu smile
      • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 19:06
        Nie umiem w ładne zdjęciasmile
        Kiecka jest kopertowa na górze a dół z koła. Plus jedna strona kopertowego dekoltu jest z materiału w innym odcieniu (to nie przypadek).
        • trampki-w-kwiatki Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 19:31
          Lubię takie smile
        • gryzelda71 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 20:25
          Piękny materiał
    • efekt.papageno Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:55
      Naszam materiały wax, choć bardziej na opaskach i akcesoriach do włosów, aczkolwiek miałam kiedyś i kilka ciuszków, kiedy jeszcze ciucholandy sprowadzały odzież z Afryki (w czasie pandemii przestały).
      • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 10:58
        Ja kupuje je na aliexpress. Mam już trzy różne wzory, ale dopiero dojrzałam by cos niego uszyć. Ale już widzę, że to jest coś. Nigdzie indziej nie dostanę takiego ogromu odważnych wzorów i kolorów. Tkanina też ładnie trzyma kształt. Super jest.
        • kk345 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 11:38
          A jak z kurczeniem się w praniu? Dużo spada? I czy nie farbują?
          • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 11:48
            nie farbują i po 3krotnym praniu nic nie straciły w kolorach.
            Co do kurczenia - nie wiem - co do zasady kupuje z zapasem i dekatyzuje wszystko. Kroję potem już zdekatyzowane, zatem nie wiem jak to wygląda w kurczeniu.
            Natomiast uszytej kiecki jeszcze nie prałam, bo wczoraj wyszła z pod igły.
        • gris_gris Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 18:41
          beataj1 napisała:

> Ja kupuje je na aliexpress. Mam już trzy różne wzory, ale dopiero dojrzałam by
          > cos niego uszyć. Ale już widzę, że to jest coś. Nigdzie indziej nie dostanę tak
          > iego ogromu odważnych wzorów i kolorów. Tkanina też ładnie trzyma kształt. Supe
          > r jest.
          >
          Najlepiej kupowac u zrodla, np.. tutaj: www.vlisco.com/

• beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 20:30
            O super, napewno skorzystam.
    • melisananosferatu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 11:07
      Ale cudne buty!
    • dni_minione Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 11:49
      Ładnie by było z cielistymi rajstopami czy tam lajkrami wink
      Ja w tym sezonie postanowiłam wywalić wszystkie czarne i szare ponure ciuchy i szukam w sklepach i na vinted jasnych turkusów, łososi, koralu. Ale idzie średnio, w sieciówkach takich kolorów w ogóle nie znają, a na vinted nie zliczę ile razy przyszło mi coś w zupełnie innym kolorze/odcieniu niż widziałam na zdjęciu.
      • efekt.papageno Re: Wiosenny wątek ciuchowy 27.02.24, 02:14
        Turkusy, łososie i korale były w sieciówkach parę lat temu, wtedy zgromadziłam pokaźny stosik t-shirtów w tych kolorach.
    • aqua48 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 13:30
      Ja dzisiaj do krótkiej błękitnej kurteczki włożyłam różowy berecik i różowy szalik. Zostałam Różową Panterą smile
    • majenkirr Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 14:41
      Zdejmij rajstopy.
      • karyna-z-tarchomina Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 17:56
        majenkirr napisała:

> Zdejmij rajstopy.
        >

To sa LAJKRY
        • majenkirr Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 19:30
          😂😂😂 burza na górze 🙃
          “Lajkra” to po prostu elastan, czyli rodzaj materiału.
      • milupaa Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 18:30
        Niech zdejmie wszystko i założy ubranie 😉
    • beata985 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 16:13
      A fotki kiecki to gdzie?
    • gorzkie.nic Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 16:20
      beataj1 napisała:

> Dziś odpaliłam nową sukienkę, którą sobie uszylam z afrykańskiej tkaniny "wax p
      > rint". Kolory są cudowne i pewnie będą kolejne kiecki z tych materiałów. Tylko
      > przesyłka trochę trwa.
      > Sukienka jest krojona z koła i moja wewnętrzna 7 latka ma radoche, bo się ładni
      > e kręci.
      > Wiosna smile
      > Co się i was nosi w ten piękny dzień.

Ojej.
      I te straszne rajtki
      I te potworne kierpce
      Jprdl
      • alicia033 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 18:44
        gorzkie.nic napisała:

> beataj1 napisała:
        >
        > > Dziś odpaliłam nową sukienkę, którą sobie uszylam z afrykańskiej tkaniny
        > "wax p
        > > rint". Kolory są cudowne i pewnie będą kolejne kiecki z tych materiałów.
        > Tylko
        > > przesyłka trochę trwa.
        > > Sukienka jest krojona z koła i moja wewnętrzna 7 latka ma radoche, bo się
        > ładni
        > > e kręci.
        > > Wiosna smile
        > > Co
        > I te potworne kierpce

o nie! Prawa do kierpców na tym forum mam ja!wink Wypraszamy sobie takie zawłaszczanie, w dodatku całkowicie nieuprawnione, bo buty Beaty obok kierpców nawet nie stały!!!
    • fogito Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 17:38
      🫣
    • milupaa Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 18:01
      Eee.. jak to było, wieś tańczy i śpiewa?
    • black_magic_women Re: Wiosenny wątek ciuchowy 26.02.24, 22:55
      beataj1 napisała:

> Dziś odpaliłam nową sukienkę, którą sobie uszylam z afrykańskiej tkaniny "wax p
      > rint". Kolory są cudowne i pewnie będą kolejne kiecki z tych materiałów.

A ja już miałam w koszyku na vin... sukienkę z tego typu materiału i jednak nie kupiłam. Może to głupie, ale pomyślałam, że trąci to zawłaszczeniem kulturowym 🤔
      • konsta-is-me Re: Wiosenny wątek ciuchowy 27.02.24, 18:16
        Głupie...
        To jest appreciation według mnie.
    • okruchlodu Re: Wiosenny wątek ciuchowy 27.02.24, 23:27
      Ja nic szyć nie zamierzam ale odpaliłem mój ukochany plaszczyk. Nie, nie interesuje mnie czy wypada i czy spełnia normy modowe emam.😉 Bezwstydnie będę nosić tak długo, jak długo się będę mieścić lub się rozpadnie.
      • obrus_w_paski Re: Wiosenny wątek ciuchowy 28.02.24, 02:01
        Desigual lata 2000
    • 21mada Re: Wiosenny wątek ciuchowy 27.02.24, 23:34
      No dobrze, ładna sukieneczka ale na lato! Ludzie, toć mamy dopiero luty! Czas na tweedowe spódniczki, sukienki z dzianiny. W czym będziesz chodzić w maju? Piękno pór roku jest w tym, że można mieć inne stylizacje na każdy miesiąc, a nie chodzić cały rok w tym samym. Nie rozumiem tego trendu noszenia letnich sukienek zimą. Grube rajstopy i kozaki do tego nie pasują.
      • beataj1 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 28.02.24, 14:11
        Przecież ja bym się w tweedach ugotowała.
        W tej sukience siedziałam w biurze bez swetra. Mam w pokoju dwie koleżanki które lubią 24 stopnie. Ja wolę 20. No i chodzę pół zimy w letnich ciuchach.
    • klaramara33 Re: Wiosenny wątek ciuchowy 28.02.24, 12:43
      Piękny materiał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka