taki-sobie-nick 28.02.24, 23:45 Jak wam się podoba? "Gawroszka może być z powodzeniem stosowana jako dekor outfitów." Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: Dekor outifitów - wątek językowy 28.02.24, 23:54 sjp.pl/gawroszka Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 00:15 I z tego zdania akurat "gawroszka" jest dla ciebie niejasna czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 00:20 angazetka napisała: > I z tego zdania akurat "gawroszka" jest dla ciebie niejasna czy co? > Nie, wpadłam na to, że ematka może tego słowa nie znać. Zdanie rozumiem w całości, chodzi mi o jego stylistykę. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 00:40 Naprawdę nie znałaś gawroszki…? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 00:44 Przeczytaj jeszcze raz wpis, na który odpowiadasz, dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 06:33 ichi51e napisała: > Naprawdę nie znałaś gawroszki…? > Ja nie znalam, nigdy nie slyszalam tego okreslenia. To z rosyjskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 06:43 To zapewne rodzaj leninówki. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 07:09 Dla mnie to byla zawsze apaszka, formy gawroszka nie kojarze zupelnie . Odpowiedz Link Zgłoś
gorzkie.nic [...] 29.02.24, 10:52 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 08:53 ritual2019 napisał(a): > ichi51e napisała: > > > Naprawdę nie znałaś gawroszki…? > > > > Ja nie znalam, nigdy nie slyszalam tego okreslenia. To z rosyjskiego? 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 09:52 ritual2019 napisał(a): > ichi51e napisała: > > > Naprawdę nie znałaś gawroszki…? > > > > Ja nie znalam, nigdy nie slyszalam tego okreslenia. To z rosyjskiego? no nie to z francuskiej literatury nie czytalas Nedznikow? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 10:05 kotejka napisała: > no nie > to z francuskiej literatury > nie czytalas Nedznikow? Nie robilam testu na znajomosc lektury czyli jakiego koloru buty mial glowny bohater na stronie 35. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 10:21 Dawać tu Danielę, dziewczyna się przewróci ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 10:42 35wcieniu napisał(a): > Dawać tu Danielę, dziewczyna się przewróci ze śmiechu. > Podstaw jej cos miekkiego. To w Pl ta postac kojarzy sie z apaszka i wymyslono na to nazwe od nazwiska. Jednak nie wszystkim, mnie zupelnie nie i nie slyszalam zeby okreslano tak apaszke. Les Miserables przeczytalam po angielsku, pomiajm rola tej postaci nie ogranicza sie do apaszki, to w pl najwidoczniej zwrocono na nia uwage. Mozna i tak Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 10:46 Pisz więcej, to naprawdę trzeba jej będzie coś podstawić. To w Pl ta postac kojarzy sie z apaszka i wymyslono na to nazwe od nazwiska Chryste, to się nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 11:00 35wcieniu napisał(a): > Pisz więcej, to naprawdę trzeba jej będzie coś podstawić. > > [i]To w Pl ta postac kojarzy sie z apaszka i wymyslono na to nazwe od nazwiska[ > /i] > > Chryste, to się nie dzieje > Apaszem Stasiek był w krąg znały go ulice W spelunkach ciemnych tam gdzie podłe życie wre Kochanką jego była zwykła ulicznica Co gdzieś na rogu sprzedaje ciało swe To jednak jest niszowa twórczość Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 10:59 ritual2019 napisał(a): > Podstaw jej cos miekkiego. To w Pl ta postac kojarzy sie z apaszka i wymyslono > na to nazwe od nazwiska. Jednak nie wszystkim, mnie zupelnie nie i nie slyszala > m zeby okreslano tak apaszke. Apaszka to nie jest to samo, co gawroszka. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 11:12 po_godzinach_1 napisała: > ritual2019 napisał(a): > > > > Podstaw jej cos miekkiego. To w Pl ta postac kojarzy sie z apaszka i wymy > slono > > na to nazwe od nazwiska. Jednak nie wszystkim, mnie zupelnie nie i nie sl > yszala > > m zeby okreslano tak apaszke. > > Apaszka to nie jest to samo, co gawroszka. > Gawroszka bowiem istenieje tylko w glowach coniektorych ktorzy stworzyli z tego atrybut jednej do tego nie najwazniejszej w tej ksiazce. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 11:20 ritual2019 napisał(a): > Gawroszka bowiem istenieje tylko w glowach coniektorych ktorzy stworzyli z tego > atrybut jednej do tego nie najwazniejszej w tej ksiazce. Mylisz się. Apaszka to kwadratowa chustka, jaka apasze wiązali sobie na szyi. Odmianą apaszki jest gawroszka - trójkątna chustka francuskiego pasza, czyli gawrosza. Masz braki w wiedzy ogólnej, ale nie ma to większego znaczenia w zwykłym, codziennym życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
po_godzinach_1 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 11:21 *francuskiego apasza Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 13:43 > Gawroszka bowiem istenieje tylko w glowach coniektorych ktorzy stworzyli z tego atrybut jednej do tego nie najwazniejszej w tej ksiazce. Łkam. Wiesz, nie ma nic złego w tym, że czegoś się nie wie, ale takie rozpaczliwe brnięcie jest żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 13:39 35wcieniu napisał(a): > Dawać tu Danielę, dziewczyna się przewróci ze śmiechu. O Jezu, o Jezu, przyszłam... nie wiedziałam, nie podejrzewałam, że ten wątek to taka perełka. Nikt się nie spodziewał hiszpańskiej inkwizycji ani rosyjskiego gawrosza... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 13:33 Kojarzysz "Nędzników" znanego rosyjskiego pisarza Victora Hugo? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 07:14 taki-sobie-nick napisała: > Zdanie rozumiem w całości, chodzi mi o jego stylistykę. A konkretnie, co w tym zdaniu cię aż tak wzburzyło? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 07:16 iwles napisała: > > A konkretnie, co w tym zdaniu cię aż tak wzburzyło? > 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mae224 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 00:30 Świetne : XIX, XX i XXI wiek w trzech słowach. Genialne Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 00:57 Chyba wątek nie toczy się po myśli założycielki. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 02:58 Ale pytanie nie brzmiało: "kto rozumie?", tylko "jak wam się podoba?". Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 04:53 Nie podoba. Wszystkie te dekory, wykony, outfity są idiotyczne i brzmią paskudnie. Jeszcze tylko brakuje w tym zdaniu słowa "dedykowany". Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-tarchomina Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 06:15 taki-sobie-nick napisała: > > Ręce opadają. Gawroszką je przywiąż Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 06:49 Dekory kojarzą mi sie tylko ze ścianami. Gdzie ta gawroszka w łazience ma być? Odpowiedz Link Zgłoś
bromba11 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 07:15 Ale o co chodzi? To przecież topowy, dedykowany dizajn? Odpowiedz Link Zgłoś
kucharka_papieza Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 09:39 Bynajmniej mnie się podobuje! Odpowiedz Link Zgłoś
quilte Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 14:21 MI się bynajmniej podobuje! Klaszcząc. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 11:30 chodzi o czalendżowanie Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 10:17 A czy gawroszka zostala zaprojektowana w kolaboracji z jakas znana marka? Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 10:18 I jest ozdobiona printem? Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 11:28 Dekorowana dedykowanym printem! Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 11:30 brandem chyba Odpowiedz Link Zgłoś
karpie_gdyjem Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 12:53 Brandowym printem. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 11:29 jaki to dialekt? Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 11:47 Też mnie irytuje ta nowomowa, ale cóż, to jest teraz cool i trendy Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 12:03 Uważam, że dobrze, że język się modyfikuje. Powinien być elastyczny i się zmieniać. Podoba mi się język żywy i możliwość jego kreacji. Czasami nie podobają mi się pewne nowe słowa, czasami podobają. Czas i społeczeństwo pokaże czy się przyjmą. Zadecyduje większość i językowi propagatorzy w mediach, bo albo dany zwrot się przyjmie albo nie. Dla mnie zabawy językiem są ciekawe i tak to traktuję. Często mnie zadziwiają i bawią jak np to sformuowanie. Jest dziwaczne ale przyciąga. Ciekawa implementacja. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis.login Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 13:38 malaperspektywa napisała: > Dla mnie zabawy językiem są ciekawe i tak to traktuję > . Często mnie zadziwiają i bawią jak np to sformuowanie. Klocki se lepiej kup. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Dekor outifitów - wątek językowy 29.02.24, 13:57 > Ręce opadają. Niestety nie dessous. Odpowiedz Link Zgłoś