Dodaj do ulubionych

Rak szyjki macicy

06.03.24, 01:00
Mamy moich dwóch koleżanek dostały tego raka. Moja mama na wizycie u ginekologa dowiedziała się, że po 64 roku życia nie przysługuje jej bezpłatna cytologia! A rak szyjki macicy występuje najczęściej po 60 roku życia. Czy ktoś rozumie dlaczego tak jest? Czy tylko ja widzę absurd w tych przepisach?
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 05:23
      Nie wiem skąd ten wiek. Czyżby zakładano że kobieta po 60 rz nie ma już nowych partnerów i nie złapie już HPV jeśli do tej pory nie złapała?
    • silenta Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 05:44
      Mama musiała źle zrozumieć. Do 64. roku życia można iść na cytologię w ramach programu przesiewowego a na wizycie lekarskiej nie ma żadnych ograniczeń wiekowych przy badaniu cytologicznym szyjki macicy.
      • nunia01 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 06:07
        Możliwe też że lekarz nie zrozumiał.
    • ritual2019 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 06:49
      katiemorag napisała:

> A rak szyjki macicy występuje najczęściej po 60 roku życia.

Nieprawda. Rak szyjki macicy bardzo rzadko dotyczy kobiet ponizej 25 lat oraz powyzej 65 lat. U mnie tez nie wykonuje sie testow HPV (cytologii nie robi sie juz od dawna) kobietom po 65 roku zycia chyba ze poprzedni wynik byl nieprawidlowy. Poza tym od 50 roku zycia testy robi sie co 5 lata, wczesniej co 3 lata.
      • szara.myszka.555 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 07:08
        Przez takie rzadkie testowanie i odmawianie testu młodym kobietom, kończy się to tak.

Rozumiem niechęć w UK do niepotrzebnych interwencji medycznych czy diagnostycznych - sama przez całą ciążę w UK nie widziałam ginekologa ani razu, a położna była bardzo kompetentna. Ale jednak mogliby co rok-dwa wszystkim paniom taki test fundnąć.
        • ritual2019 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 07:19
          To nie kest kwestia do badan diagnostycznych, smear test nie jest takim badaniem a opiera sie na statystyce. Podobnie jest np z bowel cancer ktory jest dostepny dla wszystkich miedzy 60-74 lata ale akurat w tym przypadku wiek sie obniza w oparciu o statystyki. Rak szyjki macicy oczywowcie moze dotyczyc kobiet mlodszych czy starszych ale sa to bardzo rzadkie przypadkie dlatego nie robi sie screening co nie znaczy ze nie diagnozuje sie jesli wystepuja symptomy. A pojedyncze przypadki zwlaszcza opisane w daily mail nie oznaczaja ze panuje jakas epidemia raka szyjki macicy, ani ze nastapil wzrost wystepowania przed 25 czy po 65 roku zycia ani ze zawsze zlekcewaza symptomy. Uk nie nalezy do krajow gdzie ten rodzaj raka jest wysoki.
          • szara.myszka.555 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 14:48
            "nie oznaczaja ze panuje jakas epidemia raka szyjki macicy, ani ze nastapil wzrost wystepowania przed 25 czy po 65 roku zycia"

Epidemii faktycznie nie ma, nie ma wzrostu zachorowań - ale jednak kobiety chorują, umierają i można temu zapobiec.

Nie chciałabym być jednak takim "rzadkim" przypadkiem i zejść z tego świata zbyt wcześnie, bo statystyka mówi tak czy siak.
          • koronka2012 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 15:11
            Jak są symptomy to szanse na wyleczenie są znacznie niższe
            • tokyocat Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 20:43
              Rozne : krwawienia miedzy miesiaczkami , rozregulowane krwawienia pomylkowo brane za poczatek menopauzy, pomylkowo brane za miesniaki lub problemy z enometrioza. Cytologies moze pokazac zmiany, scaner albo irm. Pobrane probki z szyjki. Wczesnie wykryty leczy sie dobrze.
      • milupaa Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 10:33
        Dziwne. Nawet pytałam mojego gina i powiedział że to jest absurd z tymi bezpłatnymi badaniami przesiewowymi dla kobiet do 60 rz bo w późniejszym wieku jest się tak samo narażonym. To samo jest z mammografia, też do 60 a później przecież też kobiety chorują na raka.
        • milupaa Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 10:35
          Oczywiście zawsze można zrobić na skierowanie ale więcej zachodu.
        • zerlinda Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 10:45
          Mammografię wydłużyli chyba do 74 r.z.
        • szara.myszka.555 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 14:45
          "bo w późniejszym wieku jest się tak samo narażonym. "

Może życie seniora jest dla NFZetu mniej cenne...
          • anvalley Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 15:01
            Na pewno problematyczne dla ZUSu wink
        • doloresamigo Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 22:58
          Mammografia z programu przesiewowego od 45-!70 roku życia, ale zawsze można zrobić w każdej chwili za około 100 zł, jak się coś dzieje, bez względu na wiwkz

milupaa napisała:

> Dziwne. Nawet pytałam mojego gina i powiedział że to jest absurd z tymi bezpłat
          > nymi badaniami przesiewowymi dla kobiet do 60 rz bo w późniejszym wieku jest si
          > ę tak samo narażonym. To samo jest z mammografia, też do 60 a później przecież
          > też kobiety chorują na raka.
          • doloresamigo Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 23:02
            doloresamigo napisała:

> Mammografia z programu przesiewowego od 45-74 roku życia, ale zawsze można zro
            > bić w każdej chwili za około 100 zł, jak się coś dzieje, bez względu na wiek.
            >
            >
            > milupaa napisała:
            >
            > > Dziwne. Nawet pytałam mojego gina i powiedział że to jest absurd z tymi b
            > ezpłat
            > > nymi badaniami przesiewowymi dla kobiet do 60 rz bo w późniejszym wieku j
            > est si
            > > ę tak samo narażonym. To samo jest z mammografia, też do 60 a później prz
            > ecież
            > > też kobiety chorują na raka.
      • gorzka.gorycz Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 10:39
        Ale rak szyjki może być nie tylko od HPV. Więc brak cytologii to głupota.
        • ritual2019 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 13:55
          Niemal wszystkie przypadki raka szyjki macicy sa spowodowane wirusem HPV dlatego nie ma sensu i nie robi sie juz cytologii jako screening.
          • gorzka.gorycz Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 14:43
            I co? Nawet to 1% kobiet zachoruje z innej przyczyny, to nadal są to setki istnień.
            • ritual2019 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 15:39
              gorzka.gorycz napisała:

> I co? Nawet to 1% kobiet zachoruje z innej przyczyny, to nadal są to setki ist
              > nień.

Cytologia jest badaniem diagnostycznym a nie przesiewowym.
              • gorzka.gorycz Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 16:11
                Oczywiście, że przesiewowym.
              • hanusinamama Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 23:13
                O pani...a teraz baranek o ścianę walnij.
          • hanusinamama Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 23:13
            Głupoty piszesz dziecko. Ma sens. Cytologia jest lepszą metodą ale i droższą. Oszczedzają na was złotko a ty się cieszysz...
        • hanusinamama Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 23:12
          Ale u najmy w Ukeju się tak robi. Co prawda od dawną trąbią, ze to to z powodu cięć w budżecie...a nie z dbałości o pacjenta ale najma wie swoje. Co ciekawe rodowita Brytyjka mowiła, że to złe...najma wychwala
          • gorzka.gorycz Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 23:28
            Tak się domyślam. Zęby też raz dziennie myją... (a przynajmniej Najma).
      • koronka2012 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 15:07
        To JEST CHORE, byłam niedawno na konferencji fundacji wspieranej kobiety chore na nowotwory szyjki macicy, kilka z nich przemawiało i ten nowotwór pojawił się w ciągu roku od ostatniego badania.
        Dlaczego znowu ktoś ryzykuje życiem kobiet???
        • ritual2019 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 15:40
          Co jest bzdura, bo akurat ten rodzaj raka rozwija sie latami
          • gorzka.gorycz Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 20:43
            Taaak, bo Ty jesteś lekarzem i generalnie wiesz wszystko o leczeniu. uncertain
          • koronka2012 Re: Rak szyjki macicy 07.03.24, 00:47
            ritual2019 napisał(a):

> Co jest bzdura, bo akurat ten rodzaj raka rozwija sie latami

Jasne, ekspert się znalazł, z kilkoma tysiącami pacjentek na koncie 🙄
            wypowiadała się dość młoda kobieta która mówiła że matka ciągle przypominala o corocznej cytologii, I poszła na odczepnego, co być może uratowało jej życie
    • katiemorag Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 20:21
      Mama była u ginekologa na NFZ. Położna kazała jej zapłacić 50 zł przed wizytą ginekologiczną jeśli chce mieć to badanie. Poprzednia cytologia była ponad 5 lat temu. Chyba jak nie ma objawów to nie można zrobić profilaktycznie.
      • sueellen Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 20:44
        W przypadku raka szyjki macicy gdy już są objawy np krwawienie to pozamiatane.
    • nena20 Re: Rak szyjki macicy 06.03.24, 20:46
      Najlepiej dołożyć i zrobić cytologię płynną. Planuje jesienią umówić się na takie badanie. Wizyta na NFZ . 100 czy 150 koszt cytologię płynnej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka