Dodaj do ulubionych

Polak za granica

07.03.24, 12:41
Sasiadka gdzies zobaczylam/wyczytala ze jacys Polacy zostali przylapani na nielegalnym biwakowaniu w srodku lasu.
Okazalo sie ze to osoby (kobiety) ktore przyjechaly pracowac i praca sie skonczyla. Ale one nie chca wracac do siebie. W Holandii nie maja lokum wiec rozbily szybki namiot w lesie i zamieszkaly.
Pomijajac ze ogolnie tak nie mozna poprostu sie rozbic gdzie sie chce, ale teraz jest wazny jakis tam moment w zyciu niektorych zwierzat i obecnosci ludzi na ich terenie moze byc dla nich katastrofalna.

Czy w Polsce tez tak ludzie robia?
Jakies to nienormalne mi sie wydaje. Dlaczego zatem robia to w Holandii?
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Polak za granica 07.03.24, 12:51
      Nie, w Polsce tak nie robią. Tylko jak wyjadą do Holandii. Wiesz, to normalne...
      • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:00
        Gdzie jest normalne? W Holandii? Dobrze sie dzis czujesz?
        • hanusinamama Re: Polak za granica 07.03.24, 13:23
          Kazdy Polak w Holandii biwakuje w lesie. Tyle tam jesteś i nie wiedziałaś?
          • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:48
            hanusinamama napisała:

> Kazdy Polak w Holandii biwakuje w lesie. Tyle tam jesteś i nie wiedziałaś?

Fajna jestes. Taka nie za madra. Zabawna tez tak raczej slabo.
          • madami Re: Polak za granica 07.03.24, 16:17
            I zjada łabędzie!
            • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:23
              madami napisała:

> I zjada łabędzie!

🙈 Jezu nastepna ktora chce zablysnac tylko talentu brak.
            • szarmszejk123 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:31
              I łowi ozdobne karpie w stawie w parku coby je sobie upiec na kiju nad ogniskiem :p
              A nie, to byli akurat Rumuni:p
              • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:05
                Ale ze tak powaznie?
                • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 08:35
                  Tak, kilka lat temu w mieście, gdzie wtedy mieszkaliśmy Rumuni zjedli karpie ze stawu 🤷
                  Łabędź też został na prawdę zjedzony.
                  • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 08:38
                    Ą
                  • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 13:18
                    szarmszejk123 napisał(a):

> Tak, kilka lat temu w mieście, gdzie wtedy mieszkaliśmy Rumuni zjedli karpie ze
                    > stawu 🤷
                    > Łabędź też został na prawdę zjedzony.

Bosze. Czyli to prawda😭😭😭😭.
                    Wlasnie to przeczytalam przy jedzeniu.
      • moni_485 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:27
        Pewnie dlatego, że w Polsce nie ma szybkich namiotów, jakby były to kto wie.....
        • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:49
          moni_485 napisała:

> Pewnie dlatego, że w Polsce nie ma szybkich namiotów, jakby były to kto wie....

Rozumiem ze starasz sie byc dowcipna. Staraj sie staraj bo jak narazie ani bystre ani zabawne. Ale ponoc cwiczenie czyni mistrza. Choc nie wiem czy to dziala w przypadku beztalencia.
          • moni_485 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:55
            Piszesz bzdury, obrażasz Polki i Polaków a potem się rzucasz jak wsza na kołnierzu. To wszystko chyba przez ten wielki talent.
            • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 14:23
              Nie nabzdyczaj sie.
              Nikt sie tu nie rzuca poza Toba.
              Nie obrazam Polek i Polakow. Sama jestem Polka.
              • hell-raiser1 Re: Polak za granica 07.03.24, 15:48
                jammer1974 napisała:

> Nie nabzdyczaj sie.
                > Nikt sie tu nie rzuca poza Toba.
                > Nie obrazam Polek i Polakow. Sama jestem Polka.
                Hehe Jammer jak zwykle panny znudzone Cię atakują. Ale nie przejmuj się, zawsze dajesz radę🙂
                • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 22:04

> Hehe Jammer jak zwykle panny znudzone Cię atakują. Ale nie przejmuj się, zawsze
                  > dajesz radę🙂

Prawda. Mam po prostu dobre serce i przyjmuje na klate kazda frustratke. A niech im ulzy.
    • mid.week Re: Polak za granica 07.03.24, 13:18
      Zawsze jak jestem w Holandii biwakuje w lesie
      • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:21
        Nie jestem zaskoczona. Widac widac.
        • hanusinamama Re: Polak za granica 07.03.24, 13:23
          Namiot widzisz? Pomachaj od nas do mid.week
          • mid.week Re: Polak za granica 07.03.24, 13:34
            Namiot i liscie we włosach! Ale nie wyroniach sie zbytnio w tlumie. Tu 35% kraju pograzone jest w depresji
          • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:40
            hanusinamama napisała:

> Namiot widzisz? Pomachaj od nas do mid.week

Pomacham. Nie wiem czy to ona. Wyglada dziwnie. Ale twierdzi ze to ona. To ja jej wierze.
      • snakelilith Re: Polak za granica 07.03.24, 13:30
        Gorzej. Ja czytałam o studentach w Holandii biwakujących z braku kwater w namiotach, pewnie też w lesie. I chodziło tam, o zgrozo, o Holendrów z dziada pradziada. Pewnie perfidny polski wpływ.
        • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:46
          Gdzie czytalas? Raczej wyjatkowo malo prawdopodobne w przypadku studenta ktorego najpierw musialo byc stac na oplacenie studiow (wszystkie studia w Holandii sa platne). Jesli nawet sam nie zaplacil (albo jego rodzice) to najpierw musial wykazac odrobine sprytu i inicjatywy zeby o jakies dofinansowanie sie postarac.
          Taka osoba zazwyczaj ma na tyle oleju w glowie zeby sobie cokolwiek zorganizowac aby nie musiec w przenikliwym zimnie w namiocie pomieszkiwac.

Zawsze tlumacze corce-nie wierz we wszystko co czytasz.
          • szarmszejk123 Re: Polak za granica 07.03.24, 15:56
            No nie no, problem z mieszkaniami w Holandii nie jest tajemnicą przecież. I to nie chodzi o to, że tych studentów nie stać na wynajem tylko po prostu fizycznie nie ma gdzie mieszkać.
            Sami jak szukaliśmy wcześniej mieszkania do wynajęcia stwierdziliśmy, że łatwiej będzie kupić... I tak zrobiliśmy. Inaczej nie wiem, czy mielibyśmy gdzie mieszkać, bo na każde mieszkanie jakie oglądaliśmy było innych kilkudziesięciu chętnych. Kilkudziesięciu, nie kilkunastu czy kilku wink a my jako rodzina z dzieckiem i psem od razu lądujemy na szarym końcu mile widzianych najemców:p
            • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:01
              To juz predzej. Fizyczny brak mieszkan w duzych miastach to faktycznie duzy problem.

Ale te panie z lasu chyba mialy inny problem. Byly bez pracy. Powinny byly wracac do Polski.
          • heca7 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:04
            Oczywiście, że studenci biwakują z powodu braku kwater! I nie czytałam. Córka osobiście ma takich kolegów i koleżanki na studiach. Ba! Oni nawet protestowali siedząc w budynku szkoły. Część z nich biwakowała nawet do końca listopada w ogródkach domów gdzie bardziej szczęśliwi koledzy pozwolili im czasowo rozbić namiot...
            Jak to mówią- I Salomon z pustego nie naleje. Nie pomoże rozum i spryt jeśli tych lokali (pokoi) po prostu fizycznie nie ma.
            • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:14
              Biwakuja w ramach protestu, a ten "drobiazg" akurat ma znaczenie.
              W Polsce tez w wiekszosci dosc ubodzy studenci nie maja gdzie mieszkac. Tak tez bylo i za moich czasow. Zawsze sobie jakos radza. Zawsze sobie cos zorganizuja. Studenci to akurat najmniej problemowa grupa.
              Ani w Polsce ani w Holandii studenci nie mieszkaja w namiotach jesli nie protestuja.
              Takie rzeczy trzeba czytac ze zrozumieniem sytuacji.
              • heca7 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:24
                No nie, jednak zanim zaczęli masowo protestować to też zdarzały się jednostki śpiące w namiocie w ogródku wink Właśnie tak do listopada. Tylko, że oni mimo wszystko aktywnie szukali jakiegoś pokoju w tym czasie. I nie spali w tymże namiocie z powodu protestu...
                • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:37
                  A w Polsce studenci tez spia w namiotach? Czy raczej kimaja u kolegow w razie ptoblemow?
                  Wyobraz sobie ze studenci holenderscy tez tego nie robia. Holandia jest mala. Student z braku lokum predzej bedzie czasowo dojezdzal z rodzicielskiego domu (darmowa komunikacja dla studentow)niz rozbije namiot.
                  • szarmszejk123 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:42
                    Wielu studentów przez problem z lokum musiało w ogóle zrezygnować ze studiów.
                    • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:54

> Wielu studentów przez problem z lokum musiało w ogóle zrezygnować ze studiów.

Co do tego nie mam watpliwosci. To z cala pewnoscia jest problem. Mieszkan i kwater studenckich nie ma.
                      Studenci rezygnuja ze studiow albo przenosza sie gdzies blisko domu gdzie latwiej dojezdzac na dluzsza mete.
                      Ale opowiadanie ze studenci nocuja w namiotach w innych celach niz protestacyjnych jest bajka z mchu i paproci.
                      Jeszcze uwierze ze ktos sobie namiot rozbil na weekend w ogrodku kolegi bo mu sie nie chce do domu na 2 dni wracac, ale nie w to ze spi nielegalnie w namiocie do listopada.
                      Po pierwsze to nielegalne. Policja by sie tym odrazu zajela.
                      Po drugie, mowimy o spoleczenstwie w ktorym kazde dziecko powinno miec oficjalnie wlasny pokoj w domu rodzinnym. Tacy ludzie nigdy by sie nie zgodzili na to zeby ich dziecko w namiocie z przymusu nocowalo. Zwlaszcza ze w wiekszosci mozna dojezdzac. Komunikacja jest znakomita, dla studentow free a Holandia malutka. Wszedzie blisko.
                      • heca7 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:13
                        Ano policja się tym nie zajęła... Poza tym to nie byli Holendrzy więc do domu mieli często kilka tysięcy kilometrów. I tak, spali do listopada. Co ci na to poradzę, że córka ma takich kolegów co spali? Pewnie, że nie masowo ale byli.
                        • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:48
                          Ale my tu rozprawiamy o holenderskich studentach ktorzy rzekomo nocuja w namiotach.

Nocowanie pod namiotem poza campingami jest nielegalne.
                          Jesli im sie udalo ze zaden mieszkaniec ich nie podkablowal do listopwda to niech sie ciesza. To jak wygrana w totka.
                      • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 20:36
                        >Ale opowiadanie ze studenci nocuja w namiotach w innych celach niz protestacyjnych jest bajka z mchu i paproci.

no sa inne cele: towarzyskie, biwakowanie atrakcyjne
                        • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 22:02
                          No pewnie ze sa. Ale w NL mozna to robic tylko na specjalnych terenach. Bywaja takze bezplatne ale zwykle bez tej calej infrastruktury kibelkowo prysznicowej.
                  • heca7 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:11
                    Ci śpiący w namiotach to nie byli Polacy... Ani Holendrzy.
                    • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 22:03
                      To im sie udalo. Mieli szczescie.
                      • heca7 Re: Polak za granica 08.03.24, 13:22
                        jammer1974 napisała:

> To im sie udalo. Mieli szczescie.

Ano mieli. Teraz córka jest na trzecim roku i już nikt z jej kolegów z wydziału tak nie sypia. Zdążyli sobie lepiej lub gorzej zapewnić jakiś dach nad głową i się go trzymają wink Większość też dorabia.
                        • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 13:28
                          Pewnie sie wtedy sasiedzi zlitowali nad biednymi studentami.
                          U nas tez sobie dorabiaja. Wszystkie pobliskie knajpy i bistra maja wylacznie anglojezyczna obsluge.
        • szmytka1 Re: Polak za granica 08.03.24, 07:29
          To na pewno prawdziwi holendrzy nie byli. Nie tylko nie znasz prawdziwego holendra, ale nawet o prawdziwym nie czytalas 😆
          • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 08:27
            szmytka1 napisała:

> Nie tylko nie znasz prawdziwego holen
            > dra, ale nawet o prawdziwym nie czytalas 😆

Widze ze Holendrzy przyprawiaja cie o kompleksy.
            • szmytka1 Re: Polak za granica 08.03.24, 12:10
              Tak, o niesamowite, pojawiły się odkąd nie wpadłam na pomysł co znaczy dmuchany kutas
              • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 12:22
                szmytka1 napisała:

> Tak, o niesamowite, pojawiły się odkąd nie wpadłam na pomysł co znaczy dmuchany
                > kutas

Wpadlas na pomysl co znaczy dmuchany kutas? Bosze 🙈🙈🙈🙈. Co oni ci zrobili w dziecinstwie🙈🙈🙈🙈.
                Tylko nie odpowiadaj. Istnieje w przyrodzie jakis poziom absurdu.
                • szmytka1 Re: Polak za granica 08.03.24, 12:24
                  A tobie co zrobili w dzieciństwie, że nie nauczyłaś się rozumieć czytanego tekstu? Wyłapuj w teksie słówko NIE, podpowiem ci, że to przeczenie.
                  • szmytka1 Re: Polak za granica 08.03.24, 12:25
                    Oraz jak ty prawdziwego Holendra rozumiesz, jak Polaka ie jesteś w stanie zrozumieć 🤔
                    • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 12:55
                      Szmytko, wpadasz na watek o nocowaniu w namiotach z jakims kutasem.
                      Ogarniasz absurd?
                      Ja juz ogarnelam ze przyszlas to w celach wyrzygu frustracyjnego.
                      Ale na przyszlosc wybierz cos ma choc jakies pozory sensu.
                      Chocby malutkie.
                      Nie wiem jakimi drogami chodzi twoj rozumek. Kutas dmuchany i nocowanie w namiocie razem 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😁
                      • szmytka1 Re: Polak za granica 08.03.24, 13:09
                        To był tak pamiętny kutas, że będziesz przeze mnie już zawsze kojarzona z nieprawdziwymi Holendrami i dmuchanym kutasem, bardzo się o to postarałaś.
                      • szmytka1 Re: Polak za granica 08.03.24, 13:10
                        Tak, te pozory rozbawienia razem z próbami obrażenia mnie są doprawdy baaardzo wiarygodne i stanowią super mix, jak nieprawdziwi holendrzy i ich dmuchane kutasy
                        • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 13:24
                          Jednak mi sie podoba. To prawda ze jestes rownie rozjechana, rozdeptana i sfrustrowana jak kolezanki ktore zablokowalam to nowe konta pozakladaly.
                          Ale trzeba byc sprawiedliwym. Jeszcze nikt nie robil w moich watkach wyrzygow i nie trolowal w tak niecodzienny sposob.

Strolowac komus watek ...dmuchanym kutasem😁. To jednak cos. Nie mozna nie docenic.

Juz zawsze bedziesz dla mnie dmuchanym kutasem 🤣🤣🤣
                          • szmytka1 Re: Polak za granica 08.03.24, 13:45
                            Prawie tak dobre jak strolować wątek o dmuchanym kutasie nieprawdziwymi Holendrami a wszystko z urojonej nienawisci do osoby z forum haha
          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 08:53
            Szmytka co ty za glupoty opowiadasz. Jak moze mieszkac w Holandii i nie znac ani jednego Holendra.

To tak jakby ona napisala, ze ty nie znasz ani jednego Polaka
            • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 08:59
              E tam, wyobrażam sobie że jest to możliwe 🤷 w Londynie bpoznalam Polaków mieszkających tam po kilkanaście lat i nie mówiących po angielsku 🤷 mieszkali wśród Polaków, pracowali z Polakami, mieli polskiego fryzjera, polskiego lekarza a zakupy w polskim sklepie. Trochę się trzeba postarać, ale da się :p
              • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 09:04
                To ze ktos nie mowi po angielsku nie znaczy ze Anglika nie spotkal. Chocby listonosza czy mleczarza czy faceta co smieci wywozi. Z domu nie trzeba wychodzic by spotkać
                • bieda_tubka Re: Polak za granica 08.03.24, 09:13
                  już tak źle z twoją znajomością polskiego, że nie odróżniasz "znać:" od "spotkać"? spotkać mleczarza czy śmieciarza można (chociaż to raczej nie będą Anglicy czy Holendrzy), a znać go już niekoniecznie.
                  • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 09:56
                    >już tak źle z twoją znajomością polskiego, że nie odróżniasz "znać:" od "spotkać"?

Swojego listonosza nie zna? Naprawde?

Ty tez w jakiejs wsi w woj.lubelskim ze musisz sie dowartosciowywac znajomoscia j.polskiego? Naprawde czy znajomosc tubylcow na emigracji wydaje sie wam czyms tak egzotycznym i niebywalym 😅🤦🏼‍♀️?
                    • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 10:03
                      princesswhitewolf napisała:

"Naprawde czy znajomosc tubylcow na emigracji wydaje sie wam czyms
                      > tak egzotycznym i niebywalym 😅🤦🏼‍♀️?

Trudno to ogarnac ale najwyrazniej tak..
                    • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 10:12
                      Ja swojego listonosza nie znam, w sensie nic o nim nie wiem, poza tym, jak wygląda i jaki zawód wykonuje🤷
                      A znanie polega chyba na posiadaniu wiedzy o czymś/kimś, nie?
                      • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:28
                        No ja swojego listonosza znam. Trudno bym nie znala faceta ktory dostarcza mi listy i paczki od 20 lat.
                        • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 10:30
                          Mój nie jest specjalnie rozmowny. Poza dzień dobry nie zamieniłam z nim słowa.
                          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:40
                            Rozumiem. Bywa i tak. Anglicy to lubia small talk. Acz szybki.

Tu sa pewne stare ale nadal funkcjonujace dowcipy np ze dziecko niepodobne do taty ale podobne do mleczarza czy listonosza.
                        • szmytka1 Re: Polak za granica 08.03.24, 12:07
                          No to ja znam cala pocztę, bo wiem, że pracują na poczcie, kilka osób wiem, że pracują w piekarbi, jesCze inni w markecie moim ulubiony. Kij z tym, że nawet nie wiem jak im na imię, znam ich zawod=znam tych ludzi?
                      • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:29
                        Z sasiadami tez nie rozmawiasz? No to faktycznie mozesz nikogo nie znac wokol
                        • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 10:32
                          Z sąsiadami rozmawiam, są bardzo różnych narodowości. Ale ta odnoga wątku była o tym, że jak ktoś się postara, to za sąsiadów może mieć samych rodaków 🤷
                          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:39
                            Nie ma takich miejsc np tu w UK gdzie by sami Polacy mieszkali. Nawet w dzielnicach gdzie ich wiecej to tes jest tylko pare procent.

Nie sadze by w Holandii bylo inaczej
                • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 09:13
                  Spotkać a znać to jednak co innego. Dziesiątki ludzi codziennie spotykam, ale raczej trudno powiedzieć, że ich znam :p
                  • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:00
                    >Spotkać a znać to jednak co innego. Dziesiątki ludzi codziennie spotykam, ale raczej trudno powiedzieć, że ich znam

Czyli mam rozumiec nie znasz zadnego Polaka w Polsce aha.
                    • azalee Re: Polak za granica 08.03.24, 12:07

> >Spotkać a znać to jednak co innego. Dziesiątki ludzi codziennie spotykam,
                      > ale raczej trudno powiedzieć, że ich znam
                      >
                      > Czyli mam rozumiec nie znasz zadnego Polaka w Polsce aha.

Twoja zdolnosc wyciagania logicznych wnioskow nigdy nie zawodzi big_grin
                • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 09:15
                  Swoją drogą: mleczarza? 🤔 W UK ciągle przywożą mleko w kankach pod drzwi? 🤔
                  • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 09:59
                    Jakich kankach? Kanki od 40 lat nie widzialam.

Oczywiście, ze w UK ludzie maja dostawy zywnosci do domu. Wielu ludzi zamawia mleko i chleb i codziennie ma dostarczane o swicie. Milk&More dostarcza mi 3x w tygodniu mleko, swieze wypieki dla rodziny, ostatnio zamowilam ziemie bo mi sie nie chcialo wlec z ogrodniczego.

Kanki...🤣🤦🏼‍♀️
                    • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 10:04
                      U nas cale zakupu nawet dostarczaja. Tylko wybierac
                    • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 10:06
                      No ale to raczej kierowcę spotykasz, nie mleczarza.
                      • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:11
                        Przypomnij mi kiedy to ten co doil krowe dowozil mleko. Chyba w XIX wieku ostatnio. Slowo mleczarz/ milkman odnosi sie do stalego faceta rozwozacego mleko.
                        • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 10:13
                          Toż właśnie vyen mleczarz w dzisiejszych czasach trochę mnie zaskoczył.
                          U mnie po prostu kierowca dostarza zakupy, w tym np. mleko i nie przyszło mi do głowy nazywać go mleczarzem.
                          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:27
                            Bo myslisz o zmieniajacych sie kierowcach dostarczajacych zakupy z supermarketow. Tych to ja nie znam bo zmieniaja sie w zaleznosci od dnia i trasy.

Ci poranni to inny rodzaj biznesu. Wystawiasz swoje puste butelki a on zostawia te z mlekiem ( ja mam mini lodowke do tego celu). Masz ustawione dni zawczasu w jakie zawsze ci przynosi mleko itd. Zostawia liste zamowienia ( starzy ludzie uzywaja ich bo nie uzywaja ich appki czy strony w necie). Jest to stale ten sam facet i znasz go z imienia. Zostawia ci kartki swiateczne, oferty,.dopytuje w czym moze pomoc.
                            • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 10:29
                              To u mnie tego nie ma. Normalnie jak w bajce "Listonosz Pat" wink
                              • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:31
                                Tak, w Uk personalny kontakt jest w cenie od zawsze.

Kurierów tez nie znam, poza jednym. z DPD Sam ma na imie i zawsze z nim gadam. Zone ma z Litwy
                            • ib_k Re: Polak za granica 08.03.24, 11:17
                              Naprawdę w Brytanii wciąż są mleczarze? I przynoszą mleko pod drzwi?
                              • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:22
                                sa. Nie znaczy ze kazdy korzysta. Ja korzystam
                                A co w tym staroswieckiego i niewygodnego?

Malo, przynosza mi swieze wypieki. Swiezusienkie na sniadanko dziubdziusia
                                • ib_k Re: Polak za granica 08.03.24, 12:20
                                  No mnie jednak dziwi, myślałam że taki serwis skończył się wraz z rozwojem internetu o zakupów online
                                  • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 12:30
                                    Mnie też dziwi ale ma też pewien urok wink
                                  • ritual2019 Re: Polak za granica 08.03.24, 12:42
                                    ib_k napisała:

> No mnie jednak dziwi, myślałam że taki serwis skończył się wraz z rozwojem inte
                                    > rnetu o zakupów online

Zakupy online istnieja i maja sie doskonale. Jedno drugiemu nie przeszkadza.
                                    • ib_k Re: Polak za granica 08.03.24, 15:40
                                      To fajnie wam, zazdroszczę
                                  • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 12:43
                                    >myślałam że taki serwis skończył się wraz z rozwojem internetu o zakupów online

nie, bo to cos zupelnie innego.

Zakupy w supermarkecie online musisz zrobic wczesniej, nie mozesz dokonywac zmian w ostatniej chwili.
                                    Musisz placic okreslona minimalna sume za zakupy w supermarkecie online. A tu masz regularnie umowione na konkretna godzine i nie musisz pamietac o robieniu zadnych zakupow bo jest to regularne. I dowioza ci 1 butelke nawet, za jedna butelke nie zaplacisz nic za dowoz. Zero.
                                    Poza tym masz swieze i o np ja mam o swicie. Moge dokonac zmian na pare godzin przed. Swieze mleko a nie takie co stoi pare dni w supermarkecie i swieze pieczywo czasem jeszcze cieple. Np 1 butelka mleka i 2 bulki. W supermakecie nie mozesz zrobic takiego malego zamowienia i w dodaatku codziennie. Nie oplaca sie bo dowozka kosztuje. Tu rozwoza lokalnie i im sie oplaca

A w supermarkecie z dowozka daja ci pierwsze z brzegu i moze byc np za 2 dni uplywa data waznosci. Tu kupujesz bezposrednio od firmy ktora jest posiadana przez producenta mleka, z farmy.
                                    No i chodzi o aspekt recyklingu. W sklepie sprzedaja w plastikach, w kartonach plastikowanych czy jak je tam nazwac i w butelkach. Butelek nie zwracasz do sklepow tylko wywalasz. A tu zwracasz. Ekologiczne podejscie
                                    • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 12:46
                                      Poza tym, w trakcie pandemii wszystkie supermarkety online nie mialy miejsc do rezerwacji bo byly tak popularne ze priorytet do rezerwacji mieli ludzie vunerable czyli szczegolnie narazeni np domy opieki, opiekunowie, domy starcow itd. A u mojego milkmana moglam kupic wszystkie podstawowe produkty z dnia na dzien bez problemu. Po prostu obslugiwali tylko istniejacych klientow

• princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:22
                                www.milkandmore.co.uk/

a jest wiecej takich firm
                              • rosapulchra-0 Re: Polak za granica 09.03.24, 00:16
                                Są. Mają w ofercie nie tylko mleko, ale różne jego smaki, produkty mleczne itp.
                  • ritual2019 Re: Polak za granica 08.03.24, 11:16

> Swoją drogą: mleczarza? 🤔 W UK ciągle przywożą mleko w kankach pod drzwi? 🤔

Nie, mleko i produkty mleczne. Nie, nie w kankach a w butelkach, o swicie czesto, zostawiaja pod drzwiami. Czasem po poludniu wiec jesli jestes w domu to owszem ma sie okazje chwile porozmawiac.
                    • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 11:17
                      Fajnie. 😊
                      • ritual2019 Re: Polak za granica 08.03.24, 11:47
                        Kiedys, lata temu korzystalan z milkman service, ale mleko bylo zostawiane wczesnym rankiem wiec nie bylo specjalnie okazji do rozmow. Listonosza nie znam, mam okazje otworzyc mu drzwi w soboty jedynie pod warunkiem ze ma przesylke ktora nie miesci sie w letter box w drzwiach. Nie rozmawiamy, bo niby o czym, poza tym oni nie maja czasu, sa w pracy.
    • malaperspektywa Re: Polak za granica 07.03.24, 13:26
      W moim lesie na obrzeżach dużego miasta mieszkają bezdomni. Nie chcą do noclegowni, bo tam trzeba być trzeźwym. Zmusić ich nie można. Mandatów i tak nie zapłacą. Chodzą po osiedlach i sortują śmieci.
      • moni_485 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:30
        W Holandii też są bezdomni i zapewne cześć z nich też mieszka w namiotach w lesie.
        • mid.week Re: Polak za granica 07.03.24, 13:34
          Zadnego nie spotkalam, mieszkam tu sama!
          • kochamruskieileniwe Re: Polak za granica 07.03.24, 13:44
            eee.. są, sa ... tylko są swietnie zamaskowani. Kolory ziemi itp....
            • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:51
              kochamruskieileniwe napisała:

> eee.. są, sa ... tylko są swietnie zamaskowani. Kolory ziemi itp....

Mowisz o ludziach bezdomnych.
              Tak Cie to bawi?
              Ile ty masz lat? Piec?
              • kochamruskieileniwe Re: Polak za granica 07.03.24, 14:54
                To twoja interpretacja, za którą nie odpowiadam. .
        • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:39
          moni_485 napisała:

> W Holandii też są bezdomni i zapewne cześć z nich też mieszka w namiotach w les
          > ie.

Sa bezdomni ale nie mieszkaja w lasach. Nie mozna. A zreszta nie ma tu az tylu lasow. A te ktore sa maja scisla kontrole lesnicza.
          • abecadlowa1 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:49
            Bo zalesienie Holandii wynosi 8% powierzchni kraju, a Polski ponad 30%. Lasy Państwowe wyznaczyły mnóstwo miejsc do bezpłatnego biwakowania i co roku promują leśne biwakowanie. U nas spędzanie czasu w lesie, łacznie z noclegiem jest normalne
            • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:52
              To zaczyna byc zrozumiale. Chyba sie za bardzo zholendrzylam..
              • kk345 Re: Polak za granica 07.03.24, 14:07
                >Chyba sie za bardzo zholendrzylam..
                To zupełnie nie o to chodzi...
              • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:43
                Ale w ogole miejsc " dzikiej natury" jest malo czy tylko lasow w Holandii jest malo? Tu lasow tez malo ale masa wrzosowisk, krzesiastych miejsc. Parkow wiecej niz w jakimkolwiek innym kraju. A jak juz jest las to jest to bor a nie las i wlezc sie tam nie da bo takie to gęste
                • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 11:16
                  Holandia jest malutka, to i miejsc dzikiej natury ma mało :p
                  A lasów to już w ogóle tyle co kot napłakał.
            • szarmszejk123 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:02
              I dlatego tak się cieszę, że mieszkam w miejscu gdzie mam las obok lasu :p
              Wcześniej w Zeeland same pola cebuli i kartofli, dolujace na dłuższą metę.
              • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:15
                Ja teraz tez mieszkam w dosc zalesionym miejscu. Ale wiem ze to raczej rzadkosc.
              • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:41
                Co jest dolujacego w polu cebuli?
                • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 11:02
                  To, że oprócz pola cebuli możesz iść na spacer na pole ziemniaków. I jest jedynie to poooole po horyzont i nic więcej, jednej górki, lasku.
                  To jest popostu tak nudny krajobraz że się rzygać chce po jakimś czasie.
                  • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:04
                    No ale i tak masz fajniej niz 90 procent tego forum ktore tuz kolo siebie ma betonownie. A na spacer trzeba dojsc do parku.
                    Ja bym tam chciala mieszkać kolo pola. Czysts powietrze, cicho itd
                    • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 11:05
                      Mieszkam teraz koło lasu i podoba mi się o wiele bardziej niż pole :p
                      • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:10
                        No tak. Las ciekawszy niz pole. Ale miedzy betonow iani polem wybieram pole
                        • szarmszejk123 Re: Polak za granica 08.03.24, 11:14
                          Gdybym miała tylko taki wybór, to też wolałabym pole.
                          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:14
                            otoz tosmile
                    • chatgris01 Re: Polak za granica 08.03.24, 17:21
                      Koło pól to niekoniecznie jest czyste powietrze (opryski, nawożenie itp.).
                      • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 18:10
                        tez prawda
        • szarmszejk123 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:01
          Tu sobie zajmują miejsca pod mostami. Mostów dużo, lasów mało.
      • taki-sobie-nick Re: Polak za granica 07.03.24, 21:33
        Chodzą po osiedlach i sortują śmieci.

Cóż, podejmują działalność eko.
    • lauren6 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:26
      tvn24.pl/pomorze/gdansk-dwulatka-mieszkala-z-mama-w-namiocie-sad-zdecydowal-co-stanie-sie-z-dzieckiem-trafi-pod-opieke-ojca-6509532

O tej historii niesłyszałaś?
      • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:54
        Tak pamietam. Ale myslalam ze to jakas ekstremalna sytuacja jest a nie typowe rozwiazanie w kryzysie bezdomnosci.
        O kurcze. Nie przyszlo mi do glowy ze to takie powazne.
        • lauren6 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:02
          > myslalam ze to jakas ekstremalna sytuacja jest a nie typowe rozwiazanie w kryzysie bezdomnosci.

Ekstremalna sytuacja to karton na ulicy, a nie namiot w lesie, gdzie masz jakąś prywatność.
          • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:18
            Pozwole sobie polemizowac. Dla mnie namiot w zimnym lesie w zimie jest ekstremalna sytuacja.
            Mowie to jako nocujaca czasem w ogrzewanym namiocie w srodku lata.
            • zaneta_z_neta Re: Polak za granica 07.03.24, 16:37
              Gdzie stoi ten namiot w środku lata, że trzeba go ogrzewać??
              • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:00
                Moze uscisle. Mnie w tym namiocie trzeba ogrzewac. Gdzie by go nie polozyc to pizdzi od ziemi.
                • lauren6 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:31
                  Pierwsi Słowianie żyli w ziemiankach przy temperaturach -20 -30 stopni, a tobie latem w namiocie piździ big_grin
                  • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:45
                    🤣🤣🤣
                  • ichi51e Re: Polak za granica 07.03.24, 23:10
                    Zaraz w ziemiance nie jest -20. Pojedynczy Eskimos nagrzewa igloo do 16o jedynie temperatura swojego ciała więcej jeśli ma skory zwierząt. Nie wierzę że w ziemiance która ma przecież palenisko jest minusowa.
                    • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:16
                      ziemianka ma dodatnie temperatury. Igloo to nie ziemianka. Igloo jest z lodu.
    • bieda_tubka Re: Polak za granica 07.03.24, 13:28
      >Czy w Polsce tez tak ludzie robia?

nie, ale Holandia nie przyciąga kwiatu narodu (bez urazy)
      • moni_485 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:30
        Hi, hi, hi.
        • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:35
          moni_485 napisała:

> Hi, hi, hi.

Coz cie tak rozbawilo. To chyba raczej srednio zabawne jest.
      • snakelilith Re: Polak za granica 07.03.24, 13:32
        Takiego "kwiatu" jak ty pewnie nie, ale sporo młodych ludzi, którzy po brexicie wybierają się dziś do Holandii na angielskojęzyczne studia. Także z Polski.
        • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:36
          Mnostwo studentow z Polski studiuja w Holandii.
          • memphis90 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:50
            Kto w Holandii studiuje studentów z Polski i dlaczego?
            • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 14:37
              memphis90 napisała:

> Kto w Holandii studiuje studentów z Polski i dlaczego?

Nie mam pojecia. Ale mam akurat uczelnie po sasiedzku gdzie wszyscy mowia po angielsku. Nie bylabym zaskoczona gdyby byla tam solidna grupa polska. Wyglada jakby w ogole nie studiowali w niej Holendrzy.
              Moze maja solidna offerte edukacyjna.

Dodam ze ja sama na dniach zaczynam studia (w innym miescie) w xawodzie ktory jest dosc nowy w Holandii a w Polsce w ogole jeszcze nie istnieje. Zatem to tez moze byc odpowiedz na pytanie "dlaczego". Bo w Polsce moze jeszcze nie ma takiego kierunku jaki sobie ktos wymyslil.
              Jako mloda dziewczyna sto lat temu tez wymyslilam sobie kierunek ktorego nie bylo w Polsce. Wtedy Erasmusy dopiero wchodzily na Rynek i malo kto o nich slyszal.
              Jak przyjechalam do Holandii to zupelnie przez przypadek znalazlam ten "moj" kierunek na Uniwersytecie w Belgii. Choc nie poszlam tam studiowac bo juz mi sie plany pozmienialy w miedzy czasie.
              Teraz jest fajnie. Wymyslasz sobie kierunek i tylko sprawdzasz w jakims kraju jest i jedziesz tam studiowac.
              Za mojej mlodosci wymyslalas sobie kierunek ...i musialas zmieniac plany bo go nigdzie w Polsce nie bylo.
              • kochamruskieileniwe Re: Polak za granica 07.03.24, 14:55
                Kompletnie nie zrozumiałaś postu Memphis...
                • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 15:56
                  kochamruskieileniwe napisała:

> Kompletnie nie zrozumiałaś postu Memphis...

Stawiam na to ze to raczej ty kompletnie nie zrozumiales mojej odpowiedzi.
                  • kochamruskieileniwe Re: Polak za granica 07.03.24, 17:08
                    No fakt, twoja odpowiedź na post Memphis jest zupełnie od czapy.

Ja tam nie chciałabym być studiowania.
                    • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:43

> Ja tam nie chciałabym być studiowania.

Wiem jak slownik potrafi zmienic kazdy wyraz. Wiec sie domyslam z kontekstu zdania.
              • heca7 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:21
                Jeśli są na studiach wykładanych po angielsku to mówią ze sobą po angielsku poza zajęciami (gdzieś w grupie) jeżeli są między nimi osoby spoza NL. Nawet do siebie (NL do NL) jeśli obok stoi koleżanka z Polski, Korei (mnóstwo ich jest), Chin itd. Bo uważają, że tak wypada.
                Za to z rozmów, wspólnych projektów, zajęć, wyjazdów integracyjnych z koleżankami z NL wynika, że Holendrzy uważają iż bloki są beee. Że tam nie mieszka kwiat holenderskiego społeczeństwa. Ba! Po cichu w mniejszym towarzystwie potrafią wydusić, że przeprowadzili się z rodzicami do innej dzielnicy bo w poprzedniej było za dużo kolorowych...
              • kandyzowana3x Re: Polak za granica 07.03.24, 17:36
                Jeju jaki to zawod, ktory nie istnieje w Polsce?
                • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 22:18
                  kandyzowana3x napisała:

> Jeju jaki to zawod, ktory nie istnieje w Polsce?

Nie moge powiedziec.
                  • bazia_morska Re: Polak za granica 08.03.24, 06:18
                    Ruski szpion. Ale zmartwię cię, mamy juz ich w Polsce.
                    • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 08:28
                      bazia_morska napisała:

> Ruski szpion. Ale zmartwię cię, mamy juz ich w Polsce.

Znowu cie wypuscili na przepustke.
            • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 14:43
              4700 studentow podobno , bo chcieli studiowac po angielsku w UK a ze zrobilo sie po Brexicie drogo to Holandia robi dobry biznes na ofercie akademickiej w j.angielskim
              • taje Re: Polak za granica 09.03.24, 17:01
                Podobno to ma się zmienić i będą ograniczenia co do liczby studentów na kierunkach angielskojęzycznych.
                • jammer1974 Re: Polak za granica 09.03.24, 17:16
                  taje napisała:

> Podobno to ma się zmienić i będą ograniczenia co do liczby studentów na kierunk
                  > ach angielskojęzycznych.

Tak. Tak tez slyszalam. Mozliwe ze juz wprowadzili ograniczenia.
          • zaneta_z_neta Re: Polak za granica 07.03.24, 16:38
            jammer1974 napisała:

> Mnostwo studentow z Polski studiuja w Holandii.

Wiwisekcje?
            Boże, dzicz.
            • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:02
              Takie rzeczy to w ramach medycyny raczej. Ale z tego co slyszalam to dalej sa zabronione. Moze kiedys 😁
        • bieda_tubka Re: Polak za granica 07.03.24, 13:52
          ojej, poczułaś się dotknięta? ja nigdzie nie napisałam, że każdy Polak w NL jest bezdomny i mieszka w lesie, tylko, że Holandia nie przyciąga kwiatu narodu. i nie dotyczy to tylko Polaków.

niestety, do Holandii nie wyjeżdżają głównie wysokiej klasy specjaliści, jak do Korei, Japonii czy Doliny Krzemowej. kraje, które dają zatrudnienie w dużej mierze w rolnictwie, przyciągają całe rzesze mniej wykwalifikowanych migrantów, nie ma się co obrażać na rzeczywistość.

pewnie, że masz tam polskich studentów, polski lekarz też się znajdzie, ale jednak większość jedzie tam sadzić ogórki i tulipany, a nie wykładać matematykę w Utrechcie
          • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 14:18
            bieda_tubka napisała:

> ojej, poczułaś się dotknięta? ja nigdzie nie napisałam, że każdy Polak w NL ....

Ale ze co? To do mnie? Ze poczulam sie dotknieta? Teraz dopiero dostrzeglam ze probowalas mnie obrazic a nie stwierdzic fakt.
            Zeby mnie obrazic trzeba sie bardziej sie postarac i raczej uzyc innego typu argumentu.
            Nie obrazilam sie. Zupelnie o sobie nie pomyslalam.

"> niestety, do Holandii nie wyjeżdżają głównie wysokiej klasy specjaliści,

Wiadomo.
          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 14:44
            do USA cale lata tez nie ciagnal kwiat do Doliny Krzemowej. Jackowo ci o tym opowie
      • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:35

> nie, ale Holandia nie przyciąga kwiatu narodu (bez urazy)

W Polsce zyja rozni ludzie. Nie kazdy jest piekny, zdrowy, madry i bogaty.
        Nie pojmuje tego dlaczego akurat ktos dopiero za granica wpada na jakis dziwny pomysl. A bedac w Polsce ta sama osoba nigdy by tego nie zrobia.
        • hanusinamama Re: Polak za granica 07.03.24, 13:37
          Może dlatego ze macie kryzys mieszkaniowy...
          • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 14:19
            hanusinamama napisała:

> Może dlatego ze macie kryzys mieszkaniowy...

Tak. To prawda. Mamy i to ogromny.
        • bieda_tubka Re: Polak za granica 07.03.24, 13:55
          bo w polce zapewne ma jakieś lokum, nawet jak nie własne, to do matki albo ojca może się wprowadzić. albo nie chce wracać do polski, bo już w rodzinnej wsi naopowiadał, ile to ełro nie zarobi na ogórkach. albo nie ma kasy na powrót. różnie może być.

>W Polsce zyja rozni ludzie. Nie kazdy jest piekny, zdrowy, madry i bogaty.

jak wszędzie.
          • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 14:21
            Ano chyba ze tak. W sumie to smutne.
            Pierwsze co sobie pomyslalam- no wariatki. Co im strzelilo do tej glowy. A teraz to mi ich zal.
            W sumie to smutne ze ktos woli na zimnie w namiocie niz wracac do Polski.
            A mnie sie wydawalo ze w Polsce baaardzo sie poprawilo.
            • turbinkamalinka Re: Polak za granica 08.03.24, 08:03
              Nie zrozum mnie źle ale bardzo infantylne jest to co piszesz. Wyobraź sobie że panie wyjechały na krótki czas i na czas pracy miały zapewnione lokum. Po zakończeniu tej konkretnej pracy postanowiły że zostaną jeszcze troszkę. Może dorwały coś na miesiąc? I postanowiły sprawę mieszkania rozwiązać tak a nie inaczej aby zysk był maksymalny. Tu nie musi być tragedii. Wystarczy nieznajomość przepisów, maksymalna chęć zysku, brak wyobraźni. Nie mówiąc juz o tym że pracodawca je oszukał i na miejscu okazało się że nie ma pracy, mieszkania i kobiety w ten sposób postanowiły przyoszczędzić.
              • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 08:12
                Co w tym infantylnego?
                I co doroslego jest w uznaniu przez Ciebie za norme, ze kobiety decyduja sie zamieszkac w namiocie w zimie w srodku lasu.
                To juz wole byc "infantylna".
                • turbinkamalinka Re: Polak za granica 08.03.24, 08:18
                  Gdzie napisałam że to normalne? Napisałam tylko że pewnie coś je zmusiło do szukania takiego rozwiązania.
                  • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 08:31
                    Dosc oczywiste ze cos ja zmusilo. Dla przyjemnosci tego nie zrobily. Ameryki nie odkrylas.
      • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 14:32
        >nie, ale Holandia nie przyciąga kwiatu narodu (bez urazy)

mowisz ze studenci polscy to nie kwiat narodu? Jesli chodzi o Polakow to najwiecej jest studentow polskich w Holandii
        • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 15:00
          Nawet nie wiedzialam ze jest ich najwiecej. Super. Nie straca.
        • moni_485 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:34
          Kwiat narodu studiuje w Polsce medycynę i kierunki techniczne na politechnikach i akademiach i nie musi nigdzie wyjeżdżać. A szczególnie nie musi wyjeżdżać tam, gdzie przyjmują wszystkich chętnych.
          • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:43
            Bosze ales ty jest denna.
            • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 20:32
              a tam cos sobie racjonalizuje i z jakiejs zabitej dechami wsi jest bo zupelnie nie ma pojecia co robi mlodziez.

Mamy w UK tysiace polskich lekarzy, informatykow itd
              • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 22:00
                No pewnie ze tak. Polacy studiuja gdzie chca, pracuja gdzie chca i wcale nie dlatego ze musza.
                Kazdy to robi z innego powodu. Nie wiem co ona sie tak nabzdycza.
                • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 22:20
                  ja tez niektorych forumek majacych problem z emigrancja nie rozumiem. I to w kraju 37 mln ktore ma 15 mln na emigracji. No juz dawno mogly sobie ulozyc ten fakt w glowie ze w Polsce nie zostal sam kwiat i cudni Polacy.
              • bieda_tubka Re: Polak za granica 08.03.24, 09:24
                i pewnie z nadmiaru tych polskich lekarzy i informatyków Brytyjczycy powiedzieli w końcu: STOP, już nie chcemy więcej migrantów.
                • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:03
                  Tzn Tobie sie wydaje ze przyczyna Brexitu byli Polacy? Lol

Nie, nielegalni immigranci i straszak w Calais.
        • bieda_tubka Re: Polak za granica 08.03.24, 09:22
          >mowisz ze studenci polscy to nie kwiat narodu?

lol big_grin nie, nigdzie studenci to nie kwiat narodu, co najwyżej zadatek na kwiat. żeby iść na zwykłe studia naprawdę nie trzeba być Einsteinem. zwłaszcza, że w przypadku studiów zagranicznych dużą rolę odgrywa kasa, nie oszukujmy się.

> Jesli chodzi o Polakow to najwiecej jest studentow polskich w Holandii

ale w tej Holandii więcej Polaków studiuje czy jednak więcej pracuje w szklarniach i na budowach, jak myślisz? przeciętnemu Holendrowi Polak kojarzy się ze studentem czy jednak raczej z tanim pracownikiem?
          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:07
            >zwłaszcza, że w przypadku studiów zagranicznych dużą rolę odgrywa kasa, nie oszukujmy się.

A tu cie boli. Nie stac cię bylo ciom?

Tak takz na zagraniczne studia nie ma wymogow okreslonych ocen i nie trzeba zdac egzaminu jezykowego. Na uczelnie Russel.Group dostac sie to pikus lol zaiste pikus.

>Holendrowi Polak kojarzy się ze studentem czy jednak raczej z tanim pracownikiem?

Kojarzyl sie moze w latach 90tych i tuz po wejsciu do Unii. Ale jak widze nie orientujesz sie w ogole w tym, ze stara emigracja awansuje z czasem. I tak Polacy miedys glownie na budowach juz dobre iles tam lat sa wyparci przez Rumunow i Bulgarow na budowach a ostatnio przes tanszych Ukraincow.
            To nie jest tak, ze grupy etniczne emigrantow sa statyczne i z czasem awansuja spolecznie tez znajdujac inne zawody.
            • snakelilith Re: Polak za granica 08.03.24, 10:31

> A tu cie boli. Nie stac cię bylo ciom?

Wielu ludzie nie stać, także miejscowych, arogantko. Dlatego studenci pracują podczas studiów. Tobie może ktoś te studia zapłacił, ale na nic się nie zdały. Powiedzenie, że masz wykształcenie powyżej inteligencji trafia w twoim przypadku w samo sedno.

• princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:37
                Nie martw sie pomimo, ze. w Niemczech kazdego tezydenta stac na studia ( bo tam naprawde nie sa drogie w porownaniu z innymi krajami), to ty, jako osoba na socjalu mialabys za darmo.

Twoje opinie na moj temat mnie nie interesuja.
                • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:37
                  *rezydenta
                • snakelilith Re: Polak za granica 08.03.24, 10:50

> Nie martw sie pomimo, ze. w Niemczech kazdego tezydenta stac na studia ( bo tam
                  > naprawde nie sa drogie w porownaniu z innymi krajami), to ty, jako osoba na so
                  > cjalu mialabys za darmo.

Studenci nie mają w Niemczech prawa do żadnych socjalnych świadczeń, ignorantko. Co najwyżej miejscowi mają prawo do stypendium studenckiego, które nalicza się według zarobków rodziców i w połowie jest zwrotnym kredytem.
                  Więc sugerować innym emigrantom zasiłki to możesz przy okazji spotkań w polskiej katolickiej szkółce. Tam, gdzie przyprowadzają dzieci sami idioci, może ktoś ci uwierzy, że przy swoim IQ robisz coś innego niż sprzątanie biurowców.
                  • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:06
                    Studenci nie, ale psychicznie chorzy tak.

Trzeba miec szurajace po ziemi IQ by zakladac ze jestem sprzataczka i mam czas na pisanie na forum we wszelakich godzinach

Ah te twoje kompleksy
                    • snakelilith Re: Polak za granica 08.03.24, 11:13

> Trzeba miec szurajace po ziemi IQ by zakladac ze jestem sprzataczka i mam czas
                      > na pisanie na forum we wszelakich godzinach

A jaki ujemny IQ trzeba mieć, by sugerować innym emigrantom socjal i wymyślać forumkom pochodzenie z tej gorszej twoim zdaniem wschodniej Polski? Kompleksy to masz, ty nasza królewno forumowa, widać już po twoim nicku. Vickypollard pasowałoby do ciebie lepiej.
                      • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:18
                        jaki trzeba miec IQ by oceniac kogokolwiek po przypadkowym nicku? Mam stwierdzic ze jestes wredna i jadowita bo masz taki inny nick? Boze co za infantylizm

>z tej gorszej twoim zdaniem wschodniej Polski?

tu cie boli.
                  • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:10
                    >Studenci nie mają w Niemczech prawa do żadnych socjalnych świadczeń, ignorantko.

Sama jestes ignorantka
                    • snakelilith Re: Polak za granica 08.03.24, 11:27

> Sama jestes ignorantka

I znowu niczego nie rozumiesz. Dziwi to w ogóle kogoś? Ta suma w okolicach 800 euro to jest maksymalna suma stypendium, które możesz dostać, gdy twoi rodzice naprawdę mało zarabiają. Większość dostaje o wiele mniej, a łączna suma tych, którzy w ogóle coś dostają (zwykle 200-400 euro) to około 500 tys. osób, przy prawie 3 milionach studentów w Niemczech.
                      Połowę tej sumy musisz zwrócić po studiach. I nie ma tam żadnych dopłat do niczego, bo to nie jest świadczenie podpadające pod socjal, a pod ustawę o wspieraniu wykształcenia. To suma na wszystko i zwykle nie starcza nawet na mieszkanie w większych uniwersyteckich miastach.
                      A ktoś kto jest na socjalu traci prawo do świadczeń (pieniądze na życie/mieszkanie/ubezpieczenie) natychmiast po zapisaniu się na studia.
                      • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:34
                        >Studenci nie mają w Niemczech prawa do żadnych socjalnych świadczeń, ignorantko.

+

>Ta suma w okolicach 800 euro to jest maksymalna suma stypendium, które możesz dostać, gdy twoi rodzice naprawdę mało zarabiają.

= sama sobie przeczysz. To JEST stypendium socjalne. Stypendium socjalne w,j polskim oznacza stypendium przyznawane jesli rodzice nie zarabiaja duzo

<facepalm>

>A ktoś kto jest na socjalu traci prawo do świadczeń (pieniądze na życie/mieszkanie/ubezpieczenie) natychmiast po zapisaniu się na studia.

A szkoda bo bys sie doksztalcila.
                        • snakelilith Re: Polak za granica 08.03.24, 13:13

> = sama sobie przeczysz. To JEST stypendium socjalne. Stypendium socjalne w,j po
                          > lskim oznacza stypendium przyznawane jesli rodzice nie zarabiaja duzo

Facepalm, to się tylko nasuwa, gdy przeczyta się co piszesz. Przypominam ci, że sugerowałaś, że osoba na zasiłku miałaby studia w Niemczech za darmo. NIE MIAŁABY. Ktoś kto pobiera świadczenia socjalne traci je automatycznie w chwili zapisania się na studia. Państwo przestaje płacić mu więc na życie, mieszkanie i ubezpieczenie. Jeżeli ta osoba nie przekroczyła pewnego wieku i jest to jego pierwsze wykształcenie, to na studia i życie na studiach zobowiązani płacić są rodzice. I tylko w przypadku, gdy rodzicie mają niskie dochody, to istnieje możliwość wystąpienie o stypendium, które w połowie jest zwrotnym kredytem (zwraca się po studiach) i wysokość tego stypendium rzadko osiąga pełną sumę. Zwykle jest to suma o wiele niższa i jest tylko małym cukierkiem, a nie zasiłkiem. Ale nawet z tym stypendium nie masz żadnych ulg, wszystkie opłaty za studia wynoszą tyle samo. Nie masz więc darmowych studiów.
                          I nawet jak ktoś przy bardzo biednych rodzicach dostanie pełne stypendium w okolicach 800 euro, to w miastach jak Hamburg czy Monachium nie wystarczy mu to nawet na nieogrzewany garaż. Jedzenia może szukać po śmietnikach. Socjal, czyli zasiłek dla ludzi bez własnych dochodów to jest coś innego i jeszcze raz, on nie przysługuje studentom.
                          Dlatego w Niemczech studenci bardzo często pracują. Ja też na studiach pracowałam, bo praca nie jest wstydem. Wstydem jest za to dać sobie komuś za studia zapłacić, tak ja ty, a goowno z tego wynieść, bo to w twoim przypadku była stracona forsa.
                          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 14:16
                            boze a ta znowu verbal diarrhea wysmarowala... nie chce mi sie tego czytac.
                            • snakelilith Re: Polak za granica 08.03.24, 15:17
                              Diarrhea to leci z twojego dziurawego łba.
                  • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:20
                    Poza tym jesli tobie pasuja wpisy ze na emigracje "nie udaje sie kwiat narodu" czyt najgorszy sort to widocznie cos w tym jest w Niemczech
    • stephanie.plum Re: Polak za granica 07.03.24, 13:50
      który las w Holandii...?
      • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 15:04
        Ten z lewej.
    • grruu2.0 Re: Polak za granica 07.03.24, 13:51
      Tak, w Polsce też bezdomni mieszkają w namiotach
      • abacab.81 Re: Polak za granica 07.03.24, 14:05
        J w Holandii sikałam w lasku przy drodze, bo chciałam zaoszczędzić na płatnej toalecie na stacji Shell.
        • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 07.03.24, 16:29
          Na stojąco to chyba łatwo.
      • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 15:06
        grruu2.0 napisała:

> Tak, w Polsce też bezdomni mieszkają w namiotach

To chyba bardziej faceci ktorzy nie chca isc do noclegowni bo tam nie wolno pic. Kobiety to chyba raczej nie?
        • alexandra1984 Re: Polak za granica 07.03.24, 18:36
          w Niemczech sa tez namioty z bezdomnymi i rzeczywiscie z reguly to albo to sa mezczyzni albo para ... ale ja tez malo widze (jedno miasto i to jednak nie cale bo jak chodze/spaceruje/jezdze rowerem to juz utartymi sciezkami)
          • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 21:57
            Nikt ich nie usuwa? Moga tak sobie?
            • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 08.03.24, 18:43
              Ale dokąd Ty chcesz ich "usunąć"?
              • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 18:44
                Do twojego ogrodka
                • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 08.03.24, 19:04
                  W moim ogródku już mieszka twoja matka.
                  • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 19:54
                    Dobre dobre. Akurat pasuje do twojego poziomu rozwoju. Szacuje ze max 8latka.
                    • zaneta_z_neta Re: Polak za granica 08.03.24, 20:03
                      Rzekła jammer, ganiająca od paru dni po całym forum w obszczanych z emocji gaciach i pokrzykująca dmuchany kutas, dmuchany kutas, jak pięciolatka z FAS. Zwierzałaś się tu kiedyś że wyszłaś z kompletnie patologiczego środowiska. Patologicznego, to widać, w "wyszłaś" chyba nawet ty nie wierzysz.
                      Najśmieszniejsza jesteś kiedy tu co chwilę krzyczysz jak to masz w doopie cudzą opinię a ze skóry wyłazisz żeby odbić każdą piłeczkę i znalezc ripostę na każdy idiotyczny tekst bandy znudzonych lasek ktore zrobily z ciebie idiotke i przechodząc rzucają ci czasem jakiś ochłap a ty każdy bierzesz za realne zainteresowanie i tak zabawnie podskakujesz.
                      • zonazpoznan1a Re: Polak za granica 08.03.24, 21:57
                        Czy pani pisze o rodzinie mojego męża?? Proszę to skasować!! Oliwka nie ma FAS tylko taką egzotyczną urodę. Mój mąż też ma szeroko rozstawione oczy i krótki zadarty nos. To u nich rodzinne.
                      • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 23:09
                        Rany Szmytko vel Zonnetje - dmuchany kutasie ile tam jeszcze tych swoich alter ego potworzylas?
                        Wez ty sobie dziewczyno utworz nowe konto o wiadomej nazwie to nie bede musiala tych innych zapamietywac.
                        Ale jaka zdolnosc do bredzenia. Slowo daje, jestes najbardziej kreatywnym i ...plodnym 😁 dmuchanym kutasem na forum.
                      • jammer1974 [...] 08.03.24, 23:11
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • zonazpoznan1a Re: Polak za granica 09.03.24, 00:03
                          Pani brzmi zupełnie jak siostra mojego męża, jej też się tak ręce trzęsą z nerwów i takie bzdury wtedy w pisaniu wychodzą. I co ciekawe też do Holandii za chlebem wyjechała. Teraz wielka dama i Niderlandy mówi. Czy ma pani krótką szyję i tak jakby wdowiego garba? I czy nosiła pani może na weselu Klaudii taką tanią, poliestrową sukienkę w turkusową panterę? Jeśli tak, to jesteśmy rodziną!!
                          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 09.03.24, 00:11
                            Nie sadze by jammer byla rodzina z kolejna z " klubu felietonistek" udajaca kobite z malego miasteczka na nowym nicku. Chyba tylko towarzystwo wzajemnej adoracji to smieszy. Tak tak, udawaj dalej ze nie wiesz o czym mowie.
                            • jammer1974 Re: Polak za granica 09.03.24, 14:46
                              A to ta zona-cos tam mowi o czyms o czyms konkretnym? Rozpoznajesz fabule?
                              Jak na moj gust to jakis straszny belkot osoby wyraznie chorej w ostrej fazie choroby.
                              Nie znam tego nicka.
                              A zreszta nie wazne. Nie dam rady obslugiwac kazdego wariata.
                              • zonazpoznan1a Re: Polak za granica 09.03.24, 15:18
                                Nie dam rady obsługiwać każdego wariata! Po tym rozpoznaję! To ulubione powiedzenie siostry męża, zawsze to powtarza, kiedy się spotykamy. Fajnie, że się tu znalazłyśmy na forum! Kiedy zjeżdżacie do Polski? Teraz to pewnie nieprędko, bo zaraz się zaczyna sezon na szparagi, ale może jak później jakiej innej fuchy nie załapiecie, to byście zjechali na jesień? Wesele nam się szykuje.
                                • jammer1974 Re: Polak za granica 09.03.24, 15:23
                                  A no widzisz cioteczko. Dobrze ze sie spotkalysmy. Jak przyjade to oddzwonie 😁😁😁
                                • zaneta_z_neta Re: Polak za granica 09.03.24, 17:18
                                  Gratuluję weselicha w rodzinie kim są szczęśliwi panstwo młodzi
                      • rosapulchra-0 Re: Polak za granica 09.03.24, 11:05
                        👍
    • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 14:34
      za komuny harcerze jezdzili do lasu i zyli w namiotach pare dobrych tygodniu, potem kolejny turnus, kolejny i kolejny. Tak samo mogly ich zezrec lisy. Wilkow i dzikich niedzwiedzi chyba nie macie.

Poza tym pytanie czy to byla noc dwie czy mieszkali tam pare miesiecy,
      • kochamruskieileniwe Re: Polak za granica 07.03.24, 14:56
        Nadal tak robią
      • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 15:08
        Sek w tym ze nikt tu sie nie martwi ze cos zje te panie. Raczej martwia sie o zwierzyne ktorej zycie, spokoj i rozrod te osoby zaklocaja.
        O ile wiem pod namioty wyjezdza sie w okolicach lata a nie w zimie.
        • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 16:10
          w zimie tez . To nie te czasy co kiedys i namioty sa inne

youtube.com/watch?v=IPHbGcx6KTo
          • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:22
            Nie mow mi ze polscy rodzice wlekacy swoje dziecko na SOR z kazdym przeziebieniem zgadzaja sie aby ich dziecko nocowalo w zimie w namiocie.
            Nawet zimny holenderski chow tego nie ogarnie.
            • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 20:08
              dzieci to moze nie ale mlodziez w takich jak na video zalaczonym podczas parodniowego wypadu to juz na pewno
              • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 21:56
                Chryste. Juz mi zimno.
                • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 22:21
                  w Uk tez moda na zimny chow. Obserwuje takich 7-11 latkow na codzien w krotkich spodenkach, sine nozki.
                  • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 22:54
                    Wiem wiem. W Nl to samo. Ledwie w marcu pojawi sie malutkie sloneczko to odrazu takie osobnika wyrastaja jak grzyby po deszczu. I wyglada to tak ze ja w czapce i dwoch szalikach a obok mnie jakis mlodzieniec z krotkich gaciach pomyka.
                    • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 22:58
                      Tu cala zime tak laza. Mroz a ci w krotkich spodenkach. Nie pytaj co o tym sadze
                      • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 23:01
                        Z jednym to sie pare lat mialam. Caly boze rok w krotkich gaciach.
                        Ale zmarl. Stawiam ze to z zimna.
                        • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 11:19
                          nie powinnam sie smiac w odpowiedzi na to. Jednak smutne
        • abecadlowa1 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:22
          jammer1974 napisała:

> O ile wiem pod namioty wyjezdza sie w okolicach lata a nie w zimie.

To źle wiesz, biwakuje się również w zimie. I jest z tego jeszcze więcej frajdy niż latem. Są zimowe namioty i śpiwory. Spróbuj kiedyś, to napawdę fajna rozrywka. Tylko może nie w Holandii, skoro tam lasy są tak deficytowym dobrem, że jest zakaz korzystania.
          • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:30
            Wierze na slowo. Wiesz dla mnie ten ogrzewany (czteropokojowy) namiot w srodku lata jest juz maximum ekstremalnego przezycia. Tylko czekam az sie to wreszcie skonczy.
            • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 20:13
              po co ogrzewany namiot latem???
              • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 21:56
                Bo pizdzi nocami od podlogi. Nie da sie spac. Konkretnie to ja sie tylko dogrzewam nocami w tym namiocie. Reszta daje rade bez. Ale oni sa straceni wychowawczo zimnym holenderskim chowem.
                • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 22:22
                  no to sobie taki pompowany kup. nic nie pizdzi
                  • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 22:52
                    Mialam taki na tapecie. Ale nam odradzono. Nie pamietam juz dlaczego.
      • bieda_tubka Re: Polak za granica 08.03.24, 09:26
        princesia nie odróżnia obozu harcerskiego od nielegalnego biwakowania wynikającego z braku dachu nad głową big_grin ?

>Wilkow i dzikich niedzwiedzi chyba nie macie.

chyba?
        • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 10:09
          Bieda tubka nie rozumie rozmow hipotetycznych? Zaiste bieda tubka
    • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 07.03.24, 16:29
      Zgadza się, ja mieszkam za granicą i mieszkam w namiocie. Ale za to łapię WiFi z Urzędu Miasta gratis.
      • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 16:32
        Fajne fajne. Jestes pierwsza ktora probowala zablysnac. Gratuluje.
        • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 07.03.24, 17:15
          Zakładaj więcej wątków, plis, są takie fajne.
          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 20:14
            a ty przebieraj sie czesciej bo twoje nowe nicki pasuja do Ciebie
      • bieda_tubka Re: Polak za granica 08.03.24, 09:27
        to masz luksus, ja mieszkam pod mostem i nie łapię wifi sad
        • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 08.03.24, 16:03
          Spróbuj jak będzie autobus przejeżdżał, niektóre już mają WiFi. Chyba że mieszkasz za granicą, tam jeszcze nie mają.
          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 18:11
            nawet w metrze maja
            • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 08.03.24, 18:42
              Nie wierzę.
          • ritual2019 Re: Polak za granica 08.03.24, 18:49
            halyna_z_trzebowniska napisał(a):

> Chyba że mieszk
            > asz za granicą, tam jeszcze nie mają.

🤣🤣🤣
            10 late temu juz mieli
            • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 08.03.24, 19:03
              Gdzie? Może we Francji ale na pewno nie w UK.
              • princesswhitewolf Re: Polak za granica 09.03.24, 00:14
                Nie wiesz ale wypowiesz sie, ciom?

Wifi od 2022 r na 260 stacjach metra w Londynie. Do konca roki na 272

A mobile network od dawna

tfl.gov.uk/campaign/station-wifi
                • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 09.03.24, 08:44
                  Pffff na stacjach wielka mi rzecz. Ja łapię WiFi jak autobus obok przejeżdża bo my to mamy w autobusach a nie tylko na wiacie przystankowej jak wy.
    • kropkacom Re: Polak za granica 07.03.24, 16:34
      Jesteś trollem znaczy?
      • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 07.03.24, 17:16
        Nie, to jammer, tylko chyba bierze jakieś nowe leki, bo jeszcze się nie odpaliła, a po takim czasie to zwykle już wyzwiska lecą, i wszyscy jej naturalnie zazdroszczą.
        • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:34
          A ty halyno z jakiego nicku (zapewne zablokowanego) przyczlapalas?
          • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 07.03.24, 17:50
            polka_z_namiotu
          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 20:16
            po tym "odpalaniu" ja rozpoznasz, jammer
            • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 21:51
              Te wszystkie trole to one sa podobnie glupie wiec jakos ich rozpoznaje.
    • sueellen Re: Polak za granica 07.03.24, 17:06
      Dla mnie nienormalne jest nielegalne biwakowanie..
      • sueellen Re: Polak za granica 07.03.24, 17:08
        sueellen napisała:

> Dla mnie nienormalne jest nielegalne biwakowanie..

Źle to ujelam. Nienormalne jest że w całym kraju biwakowanie na dziko jest nielegalne.
        • ritual2019 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:19
          W calej Anglii, Walii i Polnocnej Irl biwakowanie na dziko jest nielegalne. Jedynie w Szkocji mozna.
          • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:29
            ritual2019 napisał(a):

> W calej Anglii, Walii i Polnocnej Irl biwakowanie na dziko jest nielegalne. Jed
            > ynie w Szkocji mozna.

W Holandii tez. Sa miejsca do tego przeznaczone. Poza nimi nie mozna bo nigdy nie wiadomo czy teren do kogos nie nalezy.

Wlasnie sobie przypomnialam ze kiedys rozmawialam z kobieta na wakacjach, ktora mi sie przyznala ze na jej ziemi rozbili sie kiedys jacys ...Polacy. Policja interweniowala. Ale Ziemie pod cos tam przygotowana jej tym "biwakowaniem" zniszczyli.
            • ritual2019 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:42
              jammer1974 napisała:

> W Holandii tez. Sa miejsca do tego przeznaczone. Poza nimi nie mozna bo nigdy n
              > ie wiadomo czy teren do kogos nie nalezy.
              >

To nie tylko kwestia wlasnosci terenu a przede wszystkim zapobieganie rough sleeping.
              • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 17:44
                Tez.
              • sueellen Re: Polak za granica 07.03.24, 20:18
                ritual2019 napisał(a):

>
                >
                > To nie tylko kwestia wlasnosci terenu a przede wszystkim zapobieganie rough sle
                > eping.

W centrum dużych miast jakoś to rough sleeping jest całkiem popularne...

Wild camping jest nielegalny bez pozwolenia właściciela terenu, a lasy w UK są praktycznie wyłącznie prywatne, więc to nie jest tak, że wild camping jest nielegalny. Nielegalne jest biwakowanie na czyimś prywatnym terenie bez pozwolenia.
                • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 20:23
                  >W centrum dużych miast jakoś to rough sleeping jest całkiem popularne...

no nie wiem. W Londynie to zaraz zgarniaja. Ci rough sleeper sie chowaja w jakichs uliczkach gdzie nie przejezdzaja social services w samochodach monitorujacych bo na ulicach ani rusz, sa zabierani
                • ritual2019 Re: Polak za granica 07.03.24, 20:53
                  sueellen napisała:

> W centrum dużych miast jakoś to rough sleeping jest całkiem popularne...

Raczej nie jest popularne bo jest nielegalne i zazwyczaj sa zgarniani z ulic.

> Wild camping jest nielegalny bez pozwolenia właściciela terenu, a lasy w UK są
                  > praktycznie wyłącznie prywatne, więc to nie jest tak, że wild camping jest niel
                  > egalny. Nielegalne jest biwakowanie na czyimś prywatnym terenie bez pozwolenia.

Wlasnosc czyli powzwolenie landowner to jeden powod, jesli jest to nie ma problemu. Jednak nie wszystkie lasy sa prywatne, a w tych ktore nie sa jest to nielegalne, podobnie jak w parkach i w tym przypadku powodem jest rough sleeping.
                  • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 22:24
                    no parki to zupelnie inny temat. Ale jakos nie widuje tam spiacych ludzi...A po parkach akurat laze duzo bo pies mnie tam prowadza
              • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 20:20
                nie. to wlasnosc terenu. Jesli wlasciciel sie zgodzi mozna spac.
                Biwakujacy to nie rough sleeper, bo ci sa bezdomni, a biwakujacy moga udowodnic ze nie sa
            • bieda_tubka Re: Polak za granica 08.03.24, 09:29
              >ktora mi sie przyznala ze na jej ziemi rozbili sie kiedys jacys ...Polacy.

to na pewno ten kwiat narodu, doktoranci z matematyki stosowanej.
              • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 09:57

> to na pewno ten kwiat narodu, doktoranci z matematyki stosowanej.

Nie wiem o co ci chodzi. Kompletnie mnie nie interesuje kim byli ci ludzie. Wlasciwie to zupelnie to tym zapomnialam.
    • kozica111 Re: Polak za granica 07.03.24, 18:18
      Robią.
    • taki-sobie-nick Re: Polak za granica 07.03.24, 21:34
      obecnosci

Kto, co, obecność. Kogo, czego, obecności. Nie wszyscy znają się na życiu zwierząt.
      • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 21:49
        🤣🤣🤣 a ze tak konkretnie to co chcialabys powiedziec
        • taki-sobie-nick Re: Polak za granica 07.03.24, 23:13
          Ach, zapomniałam, że masz ciężkie kompleksy na tle swoich błędów językowych.
      • nojabrina88 Re: Polak za granica 07.03.24, 22:30
        taki-sobie-nick napisała:

> obecnosci
        >
        > Kto, co, obecność. Kogo, czego, obecności

Daremny twój trud. Zapomniała na obczyźnie języka i udaje że nie wie, o co chodzi.
        • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 22:44
          Jakiej obecnosci. Co ty bredzisz. Jakis atak masz czy co?
          • princesswhitewolf Re: Polak za granica 07.03.24, 22:48
            Przetlumacze: niskie byty forumowe dowartosciowuja sie tym ze nie napisalas "obecnosc ludzi", ale ze napisalas to w l.mnogiej "obecnosci". No a potem bylo tylko dalej karmienie glodnych dusz tym ze sa lepsze bo znaja j. polski, ktory to ty zapomnialas niby.

Costam sobie racjonalizuja cudzym kosztem
            • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 22:50
              Ano tak. Skacza i ciesza jak mapy z banana. A niech skacza dalej. Na zdrowie.
            • taki-sobie-nick Re: Polak za granica 07.03.24, 23:12
              Oczywiście nie bierzesz pod uwagę, że kogoś RAŻĄ błędy ortograficzne?
              • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 23:18
                Alez oczywiscie ze biore pod uwage. Mnie raza nieuki ktore nie odrozniaja bledu ortograficznego od gramatycznego.
                Kazdego razi co innego i ja to szanuje.
                • taki-sobie-nick Re: Polak za granica 08.03.24, 00:22
                  "Obecności może być katastrofalna" - sugerujesz, że zrobiłaś błąd gramatyczny?

Podmiot w liczbie mnogiej z orzeczeniem w pojedynczej, ciekawie formułujesz zdania.

A ten szacunek rzuca się w oczy.
                  • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 00:24
                    🤣🤣🤣🤣🤣
                    • taki-sobie-nick Re: Polak za granica 08.03.24, 00:37
                      Jak zwykle brak argumentów.
                      • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 08:16
                        taki-sobie-nick napisała:

> Jak zwykle brak argumentów.

Jeczysz cos tam z dolka przez siebie wykopanego i czego jeszcze oczekujesz?
                        Ze cie ziemia przysypie czy jak?

Na takich jak ty to nawet szkoda piasku.
              • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 00:56
                Oczywiście nie bierzesz pod uwage, że kogoś RAZI malostkowosc?
                • taki-sobie-nick Re: Polak za granica 08.03.24, 02:21
                  Małostkowość? W jaki sposób reagowanie na błędy językowe kojarzy ci się z małostkowością?

Odpisałam autorce ad rem.
                • taki-sobie-nick Re: Polak za granica 08.03.24, 02:28
                  Ale jak jammer ugania się za kimś pół wątku, bo śmiał jej zwrócić uwagę na błąd, to nie jest małostkowość?
                  • princesswhitewolf Re: Polak za granica 08.03.24, 08:58
                    >Małostkowość? W jaki sposób reagowanie na błędy językowe kojarzy ci się z małostkowością?

W sposob naturalny mi sie kojarzy z OCD. To forum a nie literatura piekna, a ona nie napisala byka na byku. To
                    nawet mogla byc literowka. Zatrudnij sie na gazeta.pl bo tam co rusz jakies kwiatki w artykulach, spelnisz sie tam bardziej niz robie ie dramy: bo ktos nieprawidlowo odmienil cos ...na forum 🤦🏼‍♀️.
                    • taki-sobie-nick Re: Polak za granica 09.03.24, 02:45

> >Małostkowość? W jaki sposób reagowanie na błędy językowe kojarzy ci się z
                      > małostkowością?
                      >
                      >
                      > W sposob naturalny mi sie kojarzy z OCD.

To w końcu z małostkowością czy z OCD?

I w przypadku jammer też ci się kojarzy?

• taki-sobie-nick Re: Polak za granica 09.03.24, 03:00
                      Nie ja robię dramę, tylko jammer.

W innym wątku niejaka nojabrina zwraca uwagę jammer, że napisała "wstrzynać" zamiast "wszczynać" - i też ją jammer gania przez pół wątku.

Czy Nojabrina też jest małostkowa/cierpi na ocd?
                      • taki-sobie-nick Re: Polak za granica 09.03.24, 03:02
                        A propos: ja się wcale nie cieszę, że widzę błąd. Raczej martwię.
                        • jammer1974 Re: Polak za granica 09.03.24, 14:57
                          Swoim niedouczeniem strolowalas sama siebie. Wiec nie opowiadaj ze cie gonie, bo to ty sama siebie gonisz. Jak moj kot za wlasnym ogonem. Tyle ze ona jest bystrzejsza. Robi to bo lubi.
                          A ty, bos niewychowana, sfrustrowana i zwyczajnie glupiutka.

Na przyszlosc postaraj sie normalnie uczestniczyc w dyskusji. A frustracje wylej na silowni albo pobiegaj. Dasz rade. Trzymam kciuki.
    • marianna211272 Re: Polak za granica 07.03.24, 21:38
      a skad my mamy wiedziec poszukaj sobie w internecie
    • ichi51e Re: Polak za granica 07.03.24, 23:04
      Mnie to się dziwne wydaje. Nie mam gdzie mieszkać więc wyciągam z kieszeni namiot i rozbijam w lesie…? W marcu?
      Ale myślę że takich wśród każdej nacji można znaleźć - a to namiot rozbija a to łabędzia zjedzą… ile osób jeździ do Azji i tam uprawia żebractwo?
      • jammer1974 Re: Polak za granica 07.03.24, 23:09
        Z Azji? Chyba nikt.
        • ichi51e Re: Polak za granica 07.03.24, 23:54
          Mówię o białych jeżdżących do Azji na zebry.
          observers.france24.com/en/20170410-“beg-packers”-white-tourists-who-beg-southeast-asia
          • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 00:09
            Zle przeczutalam. Nie znalam takiego zjawiska.
    • rosapulchra-0 Re: Polak za granica 08.03.24, 02:31
      Dżizas, a to znowu te swoje bajki z mchu i paproci..
    • shmu Re: Polak za granica 08.03.24, 09:17
      Jak skończyłam pracę w Hiszpanii i szukałam nowej to wtedy kupiłam mój pierwszy namiot i rozbiłam w El Retiro. W sumie nie byłam sama, pełno było innych Polaków.
      Jak szukałam pracy w Szwajcarii, było już trochę trudniej. Tereny górzyste nie ułatwiają rozstawiania namiotu, wiadomo. Wtedy postawiłam na nadmuchiwana karimatę i to był strzał w 10.
    • kochamruskieileniwe Re: Polak za granica 08.03.24, 13:34
      wydarzenia.interia.pl/raport-media-zagraniczne/news-le-monde-dziki-biwak-na-obrzezach-europejskiej-stolicy-miesz,nId,7371169
      • jammer1974 Re: Polak za granica 08.03.24, 13:40
        Smutne.
        Dobrze ze moga oraz ze Portugalia to cieply kraj.
    • halyna_z_trzebowniska Re: Polak za granica 08.03.24, 16:04
      Planujecie z mężem gdzieś popedałować w weekend?
    • samanta1010 Re: Polak za granica 09.03.24, 16:30
      ludzie spali w lasach od wieków, dla mnie to unikalna przygoda z naturą.
      w Twoim przykładzie pewnie osób biwakujących nie stać na nocleg. nie ma w tym nic nienormalnego.
      • jammer1974 Re: Polak za granica 09.03.24, 16:51
        Tak po prawdzie, to w dzisiejszej Europie nie powinno byc normalne, ze kogos nie stac na chocby tani nocleg pod dachem w ogrzanym pomieszczeniu w srodku zimy.
    • stefanreer Re: Polak za granica 11.04.24, 09:50
      youtube.com/channel/UCJ5B9pHdTGXQDUbEUGByfPA/noodlemx?sub_confirmation=1
      • stefanreer Re: Polak za granica 11.04.24, 09:53
        SoliMey przemiłe, zaczynające swoja przygodne youtuberki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka