swiezynka77 16.03.24, 11:25 Czy można po prostu zamienić masło na olej i wyjdzie? Czy nie z każdym tak się da. No i polećcie jakieś przepisy. Jajka dozwolone. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 11:35 Mleko można zamienić na mleko roślinne. Gorzej z masłem, proporcje są chyba 1:0.75 (objętościowo, nie wiem jak wagowo). Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 11:59 Tak mniej więcej. Czasem zastępuję masło olejem np. sezamowym albo kokosowym i wtedy zamiast 75g masła daję 50 g oleju. Z mlekiem to w ogóle żaden problem, bo można dodać praktycznie każde roślinne. Ryżowe ( z fermentowanego ryżu) ma naturalny cukier w składzie i może ciut podkręcać słodycz. Zrobiłam na nim wczoraj racuchy, miałam wrażenie, że były nawet lepsze niż na zwykłym mleku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 11:37 W każdym przepisie zamieniasz mleko na wodę lub mleko sojowe, masło na margarynę bez mleczną lub olej tzn. tam gdzie masło ma być rozpuszczone to może być olej, ale jak ma być ucierane/miksowane na zimno to margaryna. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 11:54 Margaryna, faktycznie. Czy w gotowym cieście mocno czuć różnicę? Bo na surowo margaryna mi śmierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:11 Margaryna to nie zawsze dobry pomysł, bo ona jest zwykle utwardzana. A do zwykłego ucieranego ciasta nie ma potrzeby, by tłuszcz był w stałej postaci. Weź więc neutralny w smaku olej. Słonecznikowy na przykład. Sezamowy zmienia mocno smak, więc nie do wszystkiego się nadaje. Olej kokosowy, jest w sumie dosyć stały, zmienia smak tylko delikatnie w stronę kokosu. Najmniej problematyczne do zmiany składników są właśnie przepisy na ciasta ucierane. Czyli ucierasz cukier z tłuszczem, dodajesz jajka, dodatki smakowe, mąkę, proszek do pieczenia i tyle dowolnego płynu, by ciasto miało konsystencję ciężko spadającego z łyżki. A płyn może być dowolny, możesz więc zamiast mleka w przepisach wziąć nawet wodę, albo sok. Możesz do ciasta dodać zmielone orzechy, migdały, albo wiórki kokosowe i/albo owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:27 Są margaryny praktycznie bez tłuszczów utwardzanych chemicznie - np Alsan, Alsan-bio. I na nich można zrobic kruche ciasto (na oleju to raczej wyjdzie półkruche) Zresztą jeżeli nie alergik nie objada się kruchym na margarynie codziennie, a zjada je od wielkiego, dzwonu (tak samo z ciastem francuskim), to nawet jeżeli zje w tym cieście margarynę gorszej jakości niz wzmiankowane przeze mnie wcześniej, to na prawde nic mu to nie zaszkodzi. Co innego, gdyby jadł codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:19 Margaryna Palma w zielonym opakowaniu, albo Margaryna Zwykła nic nie śmierdzi margaryną. Jak do kremu można użyć Omega Optima 3, smak ma bardzo dobry, margaryną nie śmierdzi, ale wtedy krem będzie trochę luźniejszy, bo jest bardziej miękka od margaryny w kostkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:09 Moja teściowa robiła ciasto z maki, cukru i oleju. Do tego pokrojone jabłka czy inne owoce, co miała. W prodiżu. Więc tak, na pewno się da. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:15 Ja też takie robię, już wrzucałam kiedyś przepis - zapewne jedno z najprostszych ciast w ogóle. Wychodzi z każdym rodzajem owoców, mrożonymi też. malacukierenka.pl/latwe-ciasto-z-owocami.html Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:20 Ja z tej cukierenki mam przepis na fajne ciasto cytrynowe z makiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:13 ciasto czekoladowe ilovebake.pl/przepis/ciasto-czekoladowe-bez-jajek-mleka mojewypieki.com/przepis/ciasto-czekoladowe-dla-alergika zwykle piekłam ciasta na oleju - są bardziej wilgotne i puszyste. W przypadku, gdy trudno zamienić olej na masło - np kruche - używałam margaryny bezmlecznej (trzeba czytać skład, bo częśc ma ułamki procenta białka i nawet taka ilość może szkodzić. Smaku margaryny w kruchym nie czułam. Korzystałam z przepisów z blogu pincake - teraz to trocheinnacukiernia.home.blog/przepisy-na-ciasta-bez-mleka-i-jajek/ Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:15 A jak zrobić bezmleczne leniwe? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:24 Zamiast sera dać tofu, ale najlepiej zrobić tofu samodzielnie, bo to kupowane przeważnie bardzo soją jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:25 Tylko trzeba tofu czymś zakwasić, żeby bardziej ser przypominało. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:29 Robiłam z tofu, ale nie podeszło. Nie znalazłam na nie sposobu Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:17 aha - ciasto czekoladowe - polewę robiłam ze śmietanką sojową. Do tego podawałam bitą smietanę sojową (taką do ubicia dosyć trudno wówczas było kupić, teraz ponoś łatwiej) lub kokosową . Przepisy na nie są na np jadłonomii lub tydzien-na-weganie.pl/weganskie-przepisy/weganska-bita-smietana Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Ciasta bezmleczne 16.03.24, 12:38 Zmień mleko na roślinne, wg mnie ciastko wtedy wręcz zyskuje, np. drożdżowe Odpowiedz Link Zgłoś