eliszka25 23.03.24, 11:05 Jestem ciekawa, czy ematki zgadną, kto może jeździć z takim napisem na tylnej szybie swojego samochodu 😄 Rozwiązanie zagadki nastąpi nieco później. Najpierw chcę poznać wasze typy 😁 Ps. Nie, to nie mój samochód. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gulcia77 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 11:11 Rumunia? Tam to po prostu znaczy zakręt, zakos. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 11:13 Nie, nie Rumunia, to samochód sfotografowany w Szwajcarii. Dobry trop Odpowiedz Link Zgłoś
dni_minione Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 11:21 Może to po prostu nazwa firmy zagranicznej, jakiś operator komórkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 11:24 Nie, nie operator komórkowy, ale też częściowo w dobrym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 18:14 Nie wiem, ale jak wpisałam w google to mi pa pierwszym miejscu się pokazała ku...a na telefon 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 18:45 Nie, niemieckojęzyczna część. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 18:46 Ups, nie wiem dlaczego wkleiło mi się to ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 18:46 To w sumie też usługa na telefon w pewnym sensie, ale innego typu 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 18:27 www.youtube.com/watch?v=P6_RejnCvjI Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 18:54 Pora na rozwiązanie zagadki. W sumie byłyście blisko, bo chodzi i o zakręt i o firmę. Kurwa mobilem jeździ fryzjerka z zakładu fryzjerskiego mieszczącego się na zakręcie głównej drogi przelotowej przez naszą dolinę, który nazwę wziął od tego zakrętu, ale zapisywaną w lokalnej gwarze. W wolnym tłumaczeniu można powiedzieć, że to „fryzjer na zakręcie”. Klient lub klientka może sobie zażyczyć cięcie włosów w domu i wtedy panie wsiadają w kurwa mobil i jadą 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 19:00 Zabawne ale czytalam ze sporo naszych slow w innych krajach moze miec zupelnie inne znaczenie, zabawne, obsceniczne a nawet obraźliwe. Podobnie jest z naszymi imionami i obcymi. Daleko nie szukając angielska Pipa Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 19:10 Bywa zabawnie. Przez 14 lat mieszkaliśmy obok meliny. Przy naszym bloku przez jakiś czas nawet stała tablica z napisem „Melina”. Tylko tutaj to jest normalne imię, ale pierwsze skojarzenie było „po polsku”, że tak powiem. Ci sąsiedzi byli bardzo sympatyczni i kiedyś podczas wspólnej kolacji wywiązała się dyskusja o imionach, bo akurat i ja i sąsiadka byłyśmy w ciąży. Powiedzieliśmy im wtedy, co znaczy imię ich córki w Polsce 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
zla.m Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 19:28 Miałam 16 lat, byłam w Hiszpanii znając podstawy tego języka. Na bilbordzie zobaczyłam ładne panie opierające się o opony... i podpis z wybijającym się "curvas". W reklamie chodziło o to, że opony dobrze trzymają się zakrętów Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 19:34 Bo to z łaciny i w wiekszosci krajow o językach romanskich okresla cos krzywego Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 19:46 Lokalna gwara, aha, znaczy się z błędem ortograficznym Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 20:03 Wszelkie odmiany Schweizerdeutsch są językiem mówionym. Są pewne zasady, ale ogólnie każdy pisze tak, jak słyszy, więc błędy jako takie w zapisie są hm, dyskusyjne. Po niemiecku powinno być kurve, ale fryzjer po niemiecku, to też nie „coifföör“. Odpowiedz Link Zgłoś
bye-bye Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 19:14 Ja wiem, że to straszne, ale moje pierwsze skojarzenie to była ta pani, która jest posądzana o sutenerstwo. Pani Dagmara, która teraz tańczy z Hakielem🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 19:21 Bo po polsku w taki sposób się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Fotozagadka na weekend 23.03.24, 19:29 Nawet dzieci na sali porodowej wiedzą co to znaczy Wow Odpowiedz Link Zgłoś