Dodaj do ulubionych

W czym podgrzewacze obiad

27.03.24, 17:13
Ja w mikrofalowce, która właśnie dogorywa. Zastanawiam się czy kupić nową mikrofalowce, czy taki mały, wolnostojący piekarnik. Legenda miejska głosi, że jedzenie z mikrofalówki jest niezdrowe, ale w takim piekarniku to chyba nie można podgrzewać jedzenia na talerzu? Macie?czego wy używacie?
Obserwuj wątek
    • ritual2019 Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 17:17
      Moze nie sluchaj legend.
      Sposob podgrzania zalezy od potrawy ale tak, uzywam microwave.
    • iberka Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 17:25
      W garnkach/ w piekarniku zwykłym. Nie mam mikrofali i mieć nie planuję
      • magata.d Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 08:58
        iberka napisała:

> W garnkach/ w piekarniku zwykłym. Nie mam mikrofali i mieć nie planuję
        Ja tak samo.
    • madame_edith Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 17:26
      Zależnie od potrawy: w garnku, na patelni, w airfryerze lub piekarniki. W mikrofalówce jakoś mi się nie grzeje równo i do tego celu jej nie używam.
    • alpepe Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 17:30
      Garnek lub patelnia.
    • szarmszejk123 Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 17:34
      Zależy do czego:p zupę ogrzeje w garnku, ziemniaki odsmaże a kotleta wrzucę do frajera :p
    • koko8 Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 17:35
      Odgrzewam, podgrzewam, rozmrażam w kuchence mikrofalowej.
    • 35wcieniu Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 17:37
      Legenda obalona dekady temu.

Na patelni albo w piekarniku podgrzewam, nie mam mikrofalówki.
    • eliszka25 Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 18:00
      Zależy od potrzeb i rodzaju potrawy. Odgrzewam w garnku, na patelni, w piekarniku, ale też w mikrofali. U nas przydaje się głównie dlatego, że syn przychodzi do domu na obiad i sam musi sobie odgrzać jedzenie. Wtedy najłatwiej i najszybciej w mikrofalówce.
      • leyla76 Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 22:42
        To tak jak u mnie😉
    • pepsi.only Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 18:07
      Mikrofalówka.

Jak mam rozgrzewać piekarnik, żeby odgrzać 1 udko z kurczaka, albo jak mam podgrzewać cały garnek zupy, by wziąć porcję dla 1 osoby , to słabo mi się robi wink
      Mikrofala jednak jest baaardzo wygodna. I ekonomiczna. Tym bardziej, że my naprawdę jemy o różnych porach, i też często (najczęściej) gotuję porcje na 2 dni.
      • little_fish Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 08:51
        "albo jak mam podgrzewać cały garnek zupy, by wziąć porcję dla 1 osoby" - a w mikrofalówce też podgrzewasz cały garnek zupy? 😉
      • magata.d Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 09:02
        pepsi.only napisała:

> Mikrofalówka.
        >
        > Jak mam rozgrzewać piekarnik, żeby odgrzać 1 udko z kurczaka, albo jak mam podg
        > rzewać cały garnek zupy, by wziąć porcję dla 1 osoby , to słabo mi się robi wink
        >
        > Mikrofala jednak jest baaardzo wygodna. I ekonomiczna. Tym bardziej, że my nap
        > rawdę jemy o różnych porach, i też często (najczęściej) gotuję porcje na 2 dni.
        >
        >
        A nie możesz w małym garnuszku podgrzać jednej albo dwóch porcji zupy? Ludzie to jednak dziwni są. Moja kolezanka kiedyś mi mówiła, że jak ma zupę/gulasz/leczo itp. na dwa-trzy dni to podgrzewa codziennie cały gar, zje trochę resztę, jak wystygnie to w tym samym garze wstawia do lodówki, na następny dzień to samo. big_grin)
        • hanusinamama Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 09:05
          Chyba jednak łatwiej miseczkę z zupą w mikrofali niz przelewać do małego garnuszka a z niego na talerz.
          My jemy często zupy kremy i te akurat odgrzewa się słabo w garnku (gęste)
          • magata.d Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 09:12
            Ja nie mam problemu odgrzaniem w garnuszku zupy i przelaniem na talerz. I tak mi smakuje. Dlatego nie mam mikrofali. Ale rozumiem, że ktoś może mieć.
            • laura.palmer Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 17:28
              U mnie każdy je zupę o innej porze i zakładając że po użyciu ten mały garnek ląduje w zmywarce, to nawet nie mam ich aż tylu.
        • ritual2019 Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 09:15
          Mozna ale po co brudzic dodatkowe naczynia?
          • little_fish Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 09:45
            No ale jakby nie to było powodem używania mikrofalówki 😉
            • ritual2019 Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 09:49
              little_fish napisała:

> No ale jakby nie to było powodem używania mikrofalówki 😉

???
        • little_fish Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 09:46
          A to zależy od dania - taki kapuśniak czy bigos z każdym podgrzaniem smakuje lepiej. Oczywiście pod warunkiem że się go za każdym razem nie gotuje na maksymalnym ogniu pół godziny...
      • majaa Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 09:30
        No zupełnie jak bym to ja sama napisała 😄
    • zlota-klamka Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 18:33
      Przecież to zależy co podgrzewasz. Mi wystarcza garnek i patelnia. Piekarnika nigdy do pogrzewania nie używałam, mikrofali w ogóle nie posiadam
    • dwa_kubki_herbaty Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 18:45
      Jeden talerz w mikrofali, obiad dla 2-3 osób w garnkach. A najczęsciej w tm, bo w nim zupę zawsze zostawiam.l
    • madameleloupblanc Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 18:55
      Jezu co ci ludzie maja z tymi falami ze co rusz to kolejne teorie spiskowe stworzone na ich temat?

Mikroplastik bez zachecajia pija, smaruja sie swinstwami ale lobozi fale radiowe albo drgajace molekuly wody im krzywde zrobia.
    • bistian Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 19:01
      Trzymasz w trojaku w duchówce i nie musisz podgrzewać. wink
    • arthwen Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 19:05
      Obiadów to w zasadzie nie odgrzewam, bo rzadko jemy dwa dni pod rząd to samo, ale inne rzeczy które wymagają podgrzania to różnie - cześć w garnku, część w mikrofali, czasem grill albo patelnia, a czasem na parze wink
    • mieszkankaroztocza Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 19:14
      Patelni, a zupę odgrzewam w garnku. Nie mam mikrofalówki.
    • inez21 Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 19:26
      Czasem zdarza mi się w mikrofalówce i serio nie uważam żeby to było specjalnie szkodliwe. Napewno nie bardziej niż inny syf który jemy na codzień.
      Ale mamy też piekarnik z funkcją regeneracja i to jest nasze odkrycie na miarę Ameryki.😁😁 Na regeneracji można odgrzewać ma talerzu, trwa to 10 minut, odgrzewa się parą jedzenie smakuje jak świeże. Jeżeli ktoś planuje zakup nowego piekarnika to polecam z regeneracją🥰
    • default Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 20:26
      Mój mąż twierdzi że jedzenie odgrzewane w mikrofalówce robi się śmierdzące i niesmaczne. My nie mamy mikrofali, ale od jakiegoś czasu mąż zabiera sobie obiad do pracy (jakieś danie jednogarnkowe typu leczo czy zupa), tam odgrzewa w mikrofali - no i po kilku razach zdecydował, że woli zjeść coś na zimno czy kanapkę. "W domu było pyszne i pięknie pachniało, a z mikrofali cuchnie i niedobre". Dziwaczy ? Ktoś ma podobnie ?
      Ja też czasem w pracy coś w mikrofali odgrzewam i szczerze powiedziawszy nie czuję różnicy.
      • mysiulek08 Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 20:34
        ja mam podobnie, niby w teorii nic takiego nie powinno miec miejsca a jednak odgrzewanie/gotowanie w mikrofali mi nie smakuje, nie zeby 'cuchlo' alej jest niesmaczne, dla mnie niesmaczne
      • pyza-wedrowniczka Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 21:08
        A ma problemy, gdy odgrzeje obiad w piekarniku / na piecu?
        Bo może po prostu dla niego problemem jest odgrzany wczorajszy obiad, a nie fakt mikrofalówki.
        • default Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 21:35
          Nie, ja często gotuję obiad na 2 albo i 3 dni, więc dla niego to normalne. Ale w domu odgrzewam normalnie w garnku. W życiu nie narzekał na odgrzewane, dopiero jak zaczął odgrzewać w mikrofali.
      • madameleloupblanc Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 21:47
        Kup mu podgrzewany lunch box.
        • little_fish Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 08:56
          Mój mąż zdecydowanie woli lunchbox niż mikrofalówke. Ja czasem coś podgrzeje w pracy, ale nie wszystkie dania mi smakują. Wolę tradycyjne sposoby - garnek, patelnia. Albo frajer.
      • al_sahra Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 04:45
        default napisała:

> od jakiegoś czasu mąż zabiera sobie obiad
        > do pracy (jakieś danie jednogarnkowe typu leczo czy zupa), tam odgrzewa w mikro
        > fali - no i po kilku razach zdecydował, że woli zjeść coś na zimno czy kanapkę.
        > "W domu było pyszne i pięknie pachniało, a z mikrofali cuchnie i niedobre". Dz
        > iwaczy ?

Albo dziwaczy albo kuchenka mikrofalowa w pracy jest niedoczyszczona i naprawdę śmierdzi.
      • black.emma Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 16:14
        Mnie tez śmierdzi i nie smakuje. Zwłaszcza kurczak.
    • ekstereso Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 20:32
      Patelnia, fryier, mikro, piekarnik.
    • iskierka2007 Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 21:04
      Podgrzewam głównie w piekarniku, czasami na płycie indukcyjnej (ķasza, ryż, kuskus). Sporadycznie korzystam z mikrofali, np. Wtedy kiedy mi się bardzo spieszy.
    • pyza-wedrowniczka Re: W czym podgrzewacze obiad 27.03.24, 21:06
      W domu nie mamy mikrofalówki, więc na piecu / w piekarniku, w zależności od tego, co to jest.
      W piekarniku nie można na talerzu, ale to przekładam bezpośrednio na blaszkę.

Ale w pracy w mikrofalówce. Podobno ta teoria, jakoby jedzenie z mikrofali było rakotwórcze już dawno została obalona
    • al_sahra Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 04:43
      To zależy od potrawy, a także od wielkości porcji (i czasu). Kuchenka mikrofalowa jest wygodna do małych objętości i do potraw, na których mi nie zależy, żeby utrzymały chrupkość - jeśli to ważne, to mini piekarnik jest niezastąpiony (nagrzewa się znacznie szybciej niż pełnowymiarowy).

Jeśli chcę trochę podkręcić smak odgrzewanej kaszy, ryżu albo soczewicy, to zamiast w mikrofali odgrzewam je na patelni na oliwie z zieloną cebulką, szalotką, czosnkiem, albo grzybami.

Zamrożony chleb na zakwasie odgrzewałam w piekarniku dopóki się nie przekonałam, że najlepiej jest pamiętać, żeby poprzedniego wieczoru wyjąć go z zamrażarki i zostawić przez noc na blacie.
    • chococaffe Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 06:45
      W garnku, piekarniku, czasami na patelni - zależy co podgrzewam.

Czasami nie podgrzewam w ogóle (ale to zależy od potrawy) tylko jem "zimne"
    • kachaa17 Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 07:36
      Na patelni. Nie mam mikrofalówki, jakoś nie mam miejsca na nią.
    • afro.ninja Re: W czym podgrzewacze obiad 28.03.24, 07:42
      W garnku, piekarniku, nie mam mikrofalówki i nie chcę mieć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka