Dodaj do ulubionych

Torebka idealna

29.03.24, 11:26
Witam forumowiczki.
Czy macie swoje sprawdzone firmy których torebki nie rozwalają się po jednym czy dwóch sezonach noszenia?

Mam problem bo przywiązuję się do rzeczy - butów/torebek/ubrań. I zawsze jest mi tak bardzo szkoda kiedy torebka się zniszczy a ja nie jestem w stanie kupić kolejnej takiej samej bo firma już takiej nie produkuje.
No i pytanie - czy istnieją torebki, które przetrwają w stanie nienaruszonym 5-10 lat? Oczywiście zakładam że będę ją prać/czyścić czasem, ale chodzi mi o torebkę, która po czyszczeniu wygladałaby jak nowa.

To jak - istnieje taka torebka?
Obserwuj wątek
    • asma.bez.dworu Re: Torebka idealna 29.03.24, 11:38
      Michael kors
      • madameleloupblanc Re: Torebka idealna 29.03.24, 11:54
        O jestes. Dobrze. Juz sie martwilam, ze cie zabanowali na amen
        • asma.bez.dworu Re: Torebka idealna 29.03.24, 12:06
          Dzięki
          No mój fan club raczej się rozrasta niż kurczy
          Coraz więcej osób ma dość rozpanoszenia fałszywych prawniczek
          • madameleloupblanc Re: Torebka idealna 29.03.24, 13:46
            Uzywasz forumowego emaila na gazeta.pl ?. Napisze ci o nowej szkole dziubdziusia do ktorej idzie od wrzesnia ( kiedys sie interesowalas tematem) bo tu znowu zajmiemy pol watku i nie na temat
            • asma.bez.dworu Re: Torebka idealna 29.03.24, 14:16
              Kochana z poczty nie korzystam, ciezko mi sie przelogowac

zrobilam watek dla nas
              chodz i pisz

forum.gazeta.pl/forum/w,567,177470573,177470573,Emigrantki_sukcesu_i_ich_zdolne_dzieci.html?t=1711718126#p177470573

niech zazdrosnice sobie poczytaja o naszych zdolnych bombelkach
              • madameleloupblanc Re: Torebka idealna 29.03.24, 15:20
                Nieee zaraz hieny sie zleza.
    • mikams75 Re: Torebka idealna 29.03.24, 11:41
      Zdecydowana większość moich torebek spokojnie wytrzymuje latami. A nie kupuje drogich ani konkretnych marek. Mam kilka, może to dlatego, nie zniszczę bo wymieniam.
      • szarmszejk123 Re: Torebka idealna 29.03.24, 11:54
        Mam tak samo :p
        Mam torbiszcze z H&M mające na pewno ponad 10 lat ( mix sztuczny zamsz i sztuczna skóra) i nawet rączki się nie objadły :p
        • ursula.iguaran Re: Torebka idealna 29.03.24, 12:49
          No ja zazwyczaj jak zacznę nosić torebkę to noszę ją na okrągło, za wyjątkiem wielkiej gali kiedy wyciągam jakąś specjalną elegancką.
          Najbardziej lubię używać małych lekkich listonoszek i mam z nimi problem taki, że pasek się w nich szybko przeciera.
    • lilia-anna Re: Torebka idealna 29.03.24, 12:18
      Ja i mama nosimy latami skórzane Rylko. Są bardzo trwałe. Miałam torebki Wojas, Cholewiński, Batycki - wszystko skóra naturalna; nic się nie rozpadło, nie zepsuło itd.
      • alpepe Re: Torebka idealna 29.03.24, 14:29
        Miałam latami Batyckiego.
      • ursula.iguaran Re: Torebka idealna 05.04.24, 12:36
        Dziękuję za polecenie, właśnie kupiłam listonoszkę Ryłko, ze skóry, z materiałowym odpinanym paskiem.
        Mam nadzieję że przetrwa więcej niż poprzednia szmaciana listonoszka z Esprita.

Zakładam że pasek się pewnie po jakimś czasie przetrze, ale jako że jest odpinany to mam plan wymieniać tylko pasek co jakiś czas.
    • black.emma Re: Torebka idealna 29.03.24, 13:52
      Lubię rylko, ochnik i furlę. Nic mi się z nimi nie dzieje. Nawet pasek się nie obdziera.
      • lilia-anna Re: Torebka idealna 29.03.24, 14:22
        O, prawda, Furlę też miałam i była ok.
    • renia266 Re: Torebka idealna 29.03.24, 14:25
      www.sezane.com/eu/collection/bags-wallets
      Dostawa do Polski i zwroty bezproblemowe. Ponadczasowe wzornictwo i swietna jakość. Polecalam juz kiedys i polecam nadal. Poza tym Polene i A.P.C.
    • alpepe Re: Torebka idealna 29.03.24, 14:37
      Adax, Lamarthe, Batycki.
      Z tych firm miałam torebki świetnej jakości przez lata. Adax do tego kupiony na ciuchach, mała torebka o superdługim nieregulowanym pasku, nowiutka.
      Ale ja mam określony typ torebek, które faktycznie są długowieczne. Torby sztywne, skóra wyprawiona jak w tym modelu:
      www.lamarthe.com/en/handbag-hand-carried/8-1843-split-leather-handbag-3662649842952.html#/1-color-black
      • renia266 Re: Torebka idealna 30.03.24, 16:52
        Piękne te lamarthe. Dzięki za linksmile
    • edor67 Re: Torebka idealna 29.03.24, 15:04
      Audycka
      • trampki-w-kwiatki Re: Torebka idealna 31.03.24, 00:29
        Tez lubię smile
    • bene_gesserit Re: Torebka idealna 29.03.24, 15:41
      Mandaryna Duck i Bree. Fajne, no-nonsense wzornictwo (żadnych łańcuchów, ozdóbek, fredzelkow, kutasikow, złotych okuć i czego tam jeszcze). Dobra jakość i ultrafunlcjonalnosc. Służą przez lata, nienaruszone zębem czasu.

Obie firmy mają serie skórzane i z tworzyw sztucznych (zdecydowanie przystępniejsze ceny, ale to rzeczy raczej sportowe, turystyczne, dla studentów).
    • igge Re: Torebka idealna 30.03.24, 00:10
      Nie noszę jednej tylko torebki. Może dlatego są długowieczne.
      Cholewińskiego torebki lubię.
    • bei Re: Torebka idealna 30.03.24, 08:44
      Mam torebkę, która jest wykonana z czarnej skóry, prosta w formie shoperka, można ją złożyć w pół i wówczas jest kopertówką. Nadaje się na wiele okazji. Druga to uszyta z ortalionu zgrabna listonoszka.
    • mama-ola Re: Torebka idealna 30.03.24, 08:56
      > Czy macie swoje sprawdzone firmy których torebki
      > nie rozwalają się po jednym czy dwóch sezonach
      > noszenia?

Ucieszyłaś mnie tym wpisem. Bo myślałam, że to ja jestem jakąś niechlujną niszczycielką, której torebki po roku czy dwóch wyglądają strasznie. Ale skoro to powszechny problem, to mnie rozgrzeszyłaś. Dostać rozgrzeszenie w Wielką Sobotę - nie byle co!
      • ib_k Re: Torebka idealna 30.03.24, 10:10
        Jak kupujesz dziadowskie, poliuretanowe torby to szybko niszczysz. Porządną skórę będziesz nosić latami, jedyne ślady zużycia to mogą być wytarcia na bokach czy lekka zmiana koloru.
    • aandzia43 Re: Torebka idealna 30.03.24, 09:14
      Solidna jakościowo torebka z grubej skóry przetrwa więcej niż 10 lat noszenia dzień w dzień zachowując nienaruszoną konstrukcję z tym że powierzchnia będzie mniej lub bardziej przytarta. Mam kilka torebek które noszę w dziwnym rytmie - dwa lata bez przerwy, potem inną rok, potem następną, potem wracam do pierwszej, czasem którąś wyjmuję na chwilę, itd. Obecnie eksploatuję intensywnie od dwóch lat Wojasa, wygląda jak nowa.
    • noitak Re: Torebka idealna 30.03.24, 09:17
      Wittchen, Batycki, wyłącznie skórzane. Ulubiony fason shopperki.
      Kopertówki wizytowe tych firm także ze skóry.
    • youngagain Re: Torebka idealna 30.03.24, 10:05
      Furla i Coccinelle. Tylko takie kupuje, rzadziej ale za to na dłużej.
      • celandine Re: Torebka idealna 30.03.24, 10:36
        Ja też tylko Furla i Coccinelle, mam zawsze latami, ostatnio niestety furli wzornictwo zupełnie mi nie odpowiada, wprowadzili jakieś beznadziejne logo a duże torebki nie mają zamka.
        • nellamari Re: Torebka idealna 30.03.24, 13:51
          Dołączam do głosów : coccinelle, za furlą nie przepadam.
          • abasia0 Re: Torebka idealna 30.03.24, 17:36
            Istnieją, praktycznie niezniszczalne. Stałe wzory robią od lat , polska firma Ballery bags , może Ci przypasują.
    • shmu Re: Torebka idealna 31.03.24, 08:50
      W nienaruszonym stanie raczej żadna nie przetrwa, ale mi się dobrze trzymała torba aunts & uncles. Jest to jednak styl, który nie każdemu się podoba, taki staromodny.
    • katiemorag Re: Torebka idealna 03.04.24, 22:33
      Ja odkryłam polska firmę - Bosccolo. Mam od nich plecak - torebkę już 2 rok i jestem w szoku, że się nie niszczy. Nie ma ani zdartych boków ani zadrapań. Mocna, gruba skóra. Ja lubię torebki, które można zmieniać w plecak bo często lubię mieć wolne ręce. I ta się sprawdza idealnie. Mam taką samą w 3 kolorach. Ma dobre, wygodne przegrody. Ale ja kompletnie nie jestem fanką codziennej wymiany torebek i cenię wygodę.
    • wbka2 Re: Torebka idealna 04.04.24, 11:57
      The Bridge ( włoska marka) i Cerruti ( skóra cielęca).
    • igge Re: Torebka idealna 04.04.24, 23:43
      Dla mnie ponownie napiszę, że Cholewiński. Teraz mają wiosenne nowe kolory.
      Sprawdziłam Furlę z ciekawości i nie, nie bardzo mi się podobają wzory i cena dwa razy wyższa. W sumie wzornictwo ważniejsze bo zamiast dwóch torebek na wiosnę mogłabym kupić jedną Furli ale nie.
      Zostaję przy Cholewińskim.
      • kotejka Re: Torebka idealna 05.04.24, 05:08
        Faktycznie śliczne te torebeczki
        Ta Paola jest podobna w stylu trzystukrotnie droższej Celine smile
        cholewinski.com/12795-torebka-paola-mini-do-reki-lb-i-93-cz.html
        www.celine.com/en-pl/celine-shop-women/handbags/more-lines/micro-luggage-handbag-in-drummed-calfskin-189793DRU.38NO.html
        Btw celinke mam jedną z Lumpa, wprawdzie nie mam gwarancji że oryginał, ale na podróbkę nie wygląda wink
        Zapisuje i się skusze na jakąś może cholewinska, śliczne są, a ja wczoraj urodziny miałam i myślę usilnie, co zrobić z urodzinowa kasa od mamy wink
        Do wątku doloze markę angielska Paul costelloe
        Jedna z moich ulubionych - bardzo solidna angielska jakość, z.dbaloscia o każdy szczegół..wzornictwo raczej bez fajerwerków, ale klasyczna elegancja. Nosza się latami i wciąż wyglądaja ak nowe. Mam kilka, a portfele głównie ich noszę
        Ceny wyjściowe są średnipolkowe
        Można ustrzelic jednak fajne promki na stronie lub w tkmaxx
    • furiatka_wariatka Re: Torebka idealna 05.04.24, 13:08
      Ja odkryłam mała polska firmę daag, robią super torebki, bardzo porządnie wykonane, teraz już tylko tam kupuję. Jedyna wada, że czasem dość długo się czeka na konkretny model, ale warto poczekać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka