06.04.24, 15:32
Leżę jak dętka. Wczoraj sąsiadka zaprosiła mnie i inna sąsiadkę na makaron z krewetkami argentyńskimi. Nie jadłam makaronu od dłuższego czasu a lubię ..choć wczoraj nic a nic mi nie smakowal. Aż dziwne.
Krewetki jak się okazało sąsiadka kupiła kiedyś w.markecie i je trzymała zamrożone w zamrażarce.
Dziś rano sensacje na maksa. Jestem słaba, blada i pije cole. Nie wiem już co moge więcej zrobić. Sąsiadkom nic nie jest..i twierdzą,że zatrulam się winem.
Szczerze...bardziej podejrzewam krewety niż wino.
Włoska gościnność..piekna pogoda za.oknem a ja cierpię...
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Zatrucie 06.04.24, 15:35
      Współczuję
    • simply_z Re: Zatrucie 06.04.24, 15:39
      Przeciez nie zatrula cie specjalnie?
      • majenkirr Re: Zatrucie 06.04.24, 15:46
        A kto to wie 😏
        • nika_1985 Re: Zatrucie 06.04.24, 15:48
          W sumiewink)))
      • nika_1985 Re: Zatrucie 06.04.24, 15:47
        Wiem,że niewink) ale żeby po winie??? Krewetki myślę jakieś nafaszerowane..
      • daniela34 Re: Zatrucie 06.04.24, 15:50
        Albo nika miała pecha i jej się trafiła nieświeża krewetka albo to nie zatrucie tylko wirus (makaron nie smakował bo był faktycznie trefny albo dlatego, że już była chora i nie miała apetytu).
        • ayelen40 Re: Zatrucie 06.04.24, 22:06
          Albo alergia na owoce morza.
    • lalkaika Re: Zatrucie 06.04.24, 15:41
      Weź węgiel.
      4,5 pastylek.
      Nie wolno brać więcej niż 6.
      I pamiętaj o piciu wody, małe łyczki a często.
      • lalkaika Re: Zatrucie 06.04.24, 15:43
        Carbone vegetale.
        Bez recepty.
        • nika_1985 Re: Zatrucie 06.04.24, 15:49
          Muszę tylko zebrać się...a jestem detusia i trafić na moment żeby WC mnie nie wezwalo.
          Odbija mi sieeee... Jak stąd do Polski
          • heca7 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:09
            To może poszukaj czegoś podobnego w składzie do nifuroksazydu. Mnie uratował życie na Zanzibarze wink
      • danaide2.0 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:13
        Z ciekawości - dlaczego nie wolno brać więcej niż 6? O jakiej dawce mowa?
    • heca7 Re: Zatrucie 06.04.24, 15:49
      Trzymam krewetki w zamrażarce miesiącami i są dobre. Więc albo źle je przechowywała albo złapałaś jakiegoś wirusa żołądkowego. To, że wczoraj nie bardzo ci makaron smakował może świadczyć o tym iż już wtedy twój żołądek źle się czuł. Ale wina spadła na krewetki wink
      • nika_1985 Re: Zatrucie 06.04.24, 15:51
        Może być, tak sobie jojczewink)
        Zawsze wirus dopada jak piękna pogoda.
        Wiesz, strasznie mnie odrzucało od tego makaronu, totalnie mi nie smakowal..ale byłam grzeczna więc zjadłamsmile
        • aqua48 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:02
          nika_1985 napisała:

> strasznie mnie odrzucało od tego makaronu, totalnie mi nie smakowal..ale
          > byłam grzeczna więc zjadłamsmile

Trzeba było zaufać sobie, krewetki bywają zdradliwe. Mnie tak załatwił makaron z krewetkami na Korfu. Na dłuuugo. Ale przynajmniej był pyszny...
      • daniela34 Re: Zatrucie 06.04.24, 15:52
        O, to samo napisałam
        Ja do tej pory nie wiem, czy moje ostatnie zatrucie to było zatrucie, czy Bogu ducha winna ośmiornica oberwała za mojego wirusa.
        • nika_1985 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:07
          Ośmiornice też lubięsmile
          Zazwyczaj ten makaron z krewetkami pachnie smacznie..aż chce się jeść a tym razem był mega słaby na jeża.
          Gdybym nie zjadła...byłaby obraza na całego, więc teraz "cierp ciało..." wink)
          • wapaha Re: Zatrucie 06.04.24, 17:44
            nika_1985 napisała:

> Ośmiornice też lubięsmile
            > Zazwyczaj ten makaron z krewetkami pachnie smacznie..aż chce się jeść a tym raz
            > em był mega słaby na jeża.
            > Gdybym nie zjadła...byłaby obraza na całego, więc teraz "cierp ciało..." wink)

Skoro piszesz o jedzeniu i się uśmiechasz to nie jest żadne zatrucie . Przy zatruciu miałabyś dreszcze na samą myśl o tym jedzeniu
            • nika_1985 Re: Zatrucie 06.04.24, 18:46
              Odrzuca mnie od wszystkiego..nic nie jem i nie mam ochoty. Poszłam do marketu niestety nie ruszyło mnie nic.
            • asma.bez.dworu Re: Zatrucie 06.04.24, 18:55
              Dokladnie, co za wydumana histeria
        • heca7 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:13
          Widziałam właśnie wink
          Mój syn był kiedyś (o szczęśliwa godzino!) przekonany, że zatruł się w McDonaldzie i nie chciał tam już więcej jeść. Okazało się, że kiedy jadł frytki w fastfoodzie już miał jelitówkę, która ujawniła się dopiero kilka godzin później z pełną mocą wink
          • ayelen40 Re: Zatrucie 06.04.24, 22:08
            A skad to wiadomo, ze już mial, skoro sam odczuwał to inaczej?
        • danaide2.0 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:14
          Ośmiornicą strułam się w Hiszpanii, lunch w turystycznym miejscu. Żeby ich pokręciło.
          • daniela34 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:25
            Ja też w Hiszpanii, no i właśnie nie wiem, bo z 3 osób jedzących paellę tylko ja miałam objawy (za to, że tak się wyrażę, spektakularne 😀
    • condesa1 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:05
      U mnie takimi sensacjami zaczęło się objawiać uczulenie na skorupiaki: nie wysypki, swędzenie, tylko właśnie sensacje żołądkowe. Długo myślałam, że mam pecha i trafiam na nieświeże, tym bardziej, że kiedyś jadłam bez problemu: i krewetki, homary, raki - i wszystko było ok. Aż zorientowałam się co jest grane, kiedy innym nic nie było, choć jedliśmy jedną potrawę z tego samego talerza nawet i tylko ja odchorowywałam to. Przestałam jeść skorupiaki, skończyły się sensacje żołądkowe, a uwierz, były takie, że myślałam, że zejdę.
      • nika_1985 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:09
        Muszę to zaobserwować, ale generalnie tak jak Ty zawsze jadałam i było ok.
    • mikams75 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:09
      Cola powstrzymuje wymioty. A tu chyba lepiej wydalić intruza. A jak się go pozbędziesz, to podkurować się elektrolitami. Colą też, dość dobrze wtedy smakuje.
      • nika_1985 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:11
        Ok, bo mnie boli żołądek więc poje Cole..
        Muszę się zwlec zeby wyjść i dojść do apteki.. a blada jestem ..jak nigdy
        • mikams75 Re: Zatrucie 06.04.24, 16:19
          Ja bym mimo wszystko jakoś spowodowała wymioty. Pomeczysz się 15 minut i odczujesz ulgę. Chyba, że przeszło już gdzieś dalej, ale wtedy też lepiej posiedzieć w łazience niż brać coś na powstrzymanie.
          Ja dość wrażliwa jestem, więc znam dobrze ból odchorowywania po jedzeniu.
      • madameleloupblanc Re: Zatrucie 06.04.24, 16:22
        Kwas fosforowy powstrzymuje wymioty?
        • mikams75 Re: Zatrucie 06.04.24, 17:39
          Nie wiem co dokładnie w składzie coli tak działa. Ale działa.
          • sarah_black38 Re: Zatrucie 07.04.24, 09:57
            mikams75 napisała:

> Nie wiem co dokładnie w składzie coli tak działa. Ale działa.

Moja znajoma pielegniarka mówi, że na biegunkę jak się nie ma pod ręką leku to najlepsza jest coco cola, tylo ta oryginalna, nie tam podróby typu polo cocta. W swoim składzie ma lek , który pomaga przy biegunce.
        • wapaha Re: Zatrucie 06.04.24, 17:50
          madameleloupblanc napisała:

> Kwas fosforowy powstrzymuje wymioty?

Wymiotów nie powstrzymuje ale pomaga przy bólach brzuchs i mdłościach
          • madameleloupblanc Re: Zatrucie 06.04.24, 20:29
            <wytrzeszcz>
            • wapaha Re: Zatrucie 07.04.24, 12:09
              nie wytrzeszczaj tylko doczytaj jaki wpływ na kwas fosforowy na żołądek ( zbliżone ph itd)
    • dwa_kubki_herbaty Re: Zatrucie 06.04.24, 16:35
      Raz zatrulam się krewetami, efekt był natychmiastowy, tak po 15 min od skończenia dania, jeszcze przed deserem, poczulam się źle, poprosiłam koleżankę żeby poszła ze mną do toalety, bo pot lał się ze mnie strumieniami, ostatnie metry to już biegłam, paw poszedl taki że chyba śniadanie jeszcze wyrzygałam, ledwo się ogarnęłam przed lustrem to druga strona juz mnie kręciła i było prawie identycznie jak przy rzyganiu.
      Zadziwiajace jak w ciagu 10 min czlowiek moze zrzucić tyle kg że spodnie robia się luźne, z 2 l wodyto wypociłam.
      Jak juz wróciłam do stolika, to rzuciłam się na wodę jakbym z pustyni wróciła, wezwałam taxe bo max 30 kroków byłam w stanie przejsć.
      Najlepsza była obsluga, obserwowali mnie czy aby nie wykituje im w restauracji, bo wiadomo by było po czym.
    • cranberries1983 Re: Zatrucie 06.04.24, 17:49
      Czarna gervata z cukrem
      I minie wink
      • cranberries1983 Re: Zatrucie 06.04.24, 17:50
        Herbata
    • asma.bez.dworu Re: Zatrucie 06.04.24, 18:54
      makaronu od dłuższego czasu a lubię ..choć wczoraj nic a nic mi nie smakowal.

poszlas juz z wirusem do sasiadki i jeszcze ja oczerniasz na forum za goscine i wykwintne danie
      • madameleloupblanc Re: Zatrucie 06.04.24, 20:30
        i kwasem fosforowym z coca coli to zalala <wytrzeszcz>
    • 18lipcowa3 Re: Zatrucie 06.04.24, 21:40
      Skoro innym nic nie jest to może zbieg okoliczności i masz jelitowke
      • demodee Re: Zatrucie 06.04.24, 22:43
        Albo rzeczywiście koleżanka miała rację, że się winem zatruła. To się po polsku "kac" nazywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka