Dodaj do ulubionych

TENS na bóle miesiączkowe

15.04.24, 10:15
Czy któraś z was korzystała z takiego urządzenia?
www.beurer.com/pl/p/bundle-64854-64849/
Szukam czegoś dla nastolatki, która bardzo cierpi, a po ibuprofenie dorobiła się poważnych problemów z żołądkiem.
Obserwuj wątek
    • eagle.eagle Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 13:16
      A co mówi ginekolog?

Moja córa też miała bolesne miesiączki, na pierwszej wizycie ginekolog stwierdziła u niej tyłozgięcie macicy i dała przeciwbólowe leki na receptę. Po jakimś czasie leki nie były potrzebne, miesiączki przestały byc bolesne. I po kilku miesiącach ta sama pani doktor stwierdziła że szyjka macicy jest prawidłowa nie ma tyłozgięcie...
    • marta.graca Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 13:26
      Urządzenia nie, ale baaardzo polecam fizjoterapeutę uroginekologicznego.
    • runny.babbit Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 14:12
      Ile łykała tego Ibupromu, że w tak krótkim czasie dorobiła się problemów z żołądkiem ?
      • swinka-morska Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 17:28
        3x dziennie po 400 mg, przez pierwsze 2-3 dni miesiączki.
        W jednym cyklu zdarzyło się, że parę dni później miała infekcję wirusową z wysoką gorączką i też brała ibuprofen przez 3 dni - to wystarczyło na konkretne kłopoty z żołądkiem.
        • runny.babbit Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 17:48
          To bardzo dużo. A żadne rozkurczowe jej nie pomagały?
        • snakelilith Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 17:57
          swinka-morska napisała:

> 3x dziennie po 400 mg, przez pierwsze 2-3 dni miesiączki.

Czasem nie ma innego wyjścia i trzeba coś przeciwbólowego wziąć, a wtedy lepiej wybrać mniejsze zło.
          Poproś lekarkę o wypisanie recepty na paracetamol (500 mg) z kodeiną (30mg). Coś takiego jak Solpadeine.
          Działa przede wszystkim lepiej i skuteczniej, więc nie trzeba aż tak często, może nawet jedna tabletka dziennie wystarczy, a niewielka dawka paracetamolu będzie lepiej znoszona od ibu i naproksenu.
          • berdebul Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 18:16
            O ile zadziała, na mnie nie działa. Mogę jeść paracetamol jak landrynki, ani efektu przeciwbólowego, ani obniżającego gorączkę.
            • marta.graca Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 18:25
              Bo na silne bóle menstruacyjne leki bez recepty są zbyt słabe, musi być Aulin, Nimesil czy Diclofenac.
              • berdebul Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 20:20
                Ibuprom działa jak złoto.
                • snakelilith Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 20:32
                  Ibuprom nie działa u mnie wcale. Nic, nada, null. Na nic. Nie wiem dlaczego. Kiedyś w pracy myślałam, że zejdę z tego świata, bo nikt nie miał niczego oprócz ibupromu, a u mnie zaczął się okres. Jak boli mnie głowa, to najlepsza jest aspiryna, a przy bólach stawów/pleców/itd naproksen, na zmianę z paracetamolem, który też nie jest zły. Na szczęście już nie miesiączkuję, więc przynajmniej tu mam już spokój, ale swoje też przeżyłam.
                • thea19 Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 21:19
                  u mnie na bóle miesiączkowe ibuprofen w ogóle nie działał nigdy. Tylko diklofenak i to mocny
                • annaboleyn Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 23:12
                  berdebul napisała:

> Ibuprom działa jak złoto.

U mnie ibuprom swietnie działa na bóle odgrypowe, gorączkowe itp. I zero działania na bóle odcinka lędźwiowego, bóle miesiączkowe itp sad Nie wiem, dlaczego tak. Zwykle biorę coś w rodzaju Voltarenu, choć to podobno kiepskie dla żołądka, ale ja nie biorę tego bardzo często.

• snakelilith Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 19:30
              To nie paracetamol działa, a kodeina.
              Przy silnych bólach miesiączkowych, to zresztą większość dostępnych bez recepty środków nie działa, albo nie działa w małych dawkach. U mnie ibuprofen 800 nie działał wcale, a paracetamol to brałam w dawkach 1500 mg, czyli trzy tabletki na raz, by poczuć ulgę. Dlatego zdecydowałam się na dodatek kodeiny, bo to jest mniejsze zło. Paracetamol w dużych dawkach jest zagrożeniem dla wątroby, a wszelkie niesterydowe leki przeciwzapalne jak ibu, naproksen albo diclo są fatalne dla żołądka i jelit.
        • turzyca Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 18:19
          Ibuprofen (i paracetamol ) można podawać w czopkach i warto korzystać z tej opcji. Działa szybciej i chroni żołądek.
          Poza tym koniecznie leki przeciwskurczowe, ja polecam buscopan, nospa na mnie nie działa.

Poza tym joga, suplementacja magnezu i ta kolczasta mata.
    • berdebul Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 14:27
      Mam tens ova+, działa.
      Pomaga mi tez kolczasta mata do akupresury - jeżeli używam regularnie, to mam 100% bezbolesne miesiączki i brak napięciowego bólu głowy, wiec win-win.
    • tairo Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 17:27
      Doraźnie zaproponuj nastolatce kubeczek menstruacyjny, wielu osobom bardzo znacząco zmniejsza ból, bo mechanicznie rozkurcza mięśnie.
      A poza tym - wizyta u ginekologa, który zbada przyczynę bólu i zareaguje na to.
      • swinka-morska Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 17:30
        tairo napisała:

> Doraźnie zaproponuj nastolatce kubeczek menstruacyjny, wielu osobom bardzo znac
        > ząco zmniejsza ból, bo mechanicznie rozkurcza mięśnie.

Raczej odpada u niewspółżyjącej nastolatki, która nie jest w stanie założyć sobie tamponu.

> A poza tym - wizyta u ginekologa, który zbada przyczynę bólu i zareaguje na to.

Zaplanowane, ale nie mam większych złudzeń. U nastolatki raczej nikt nie będzie chciał się podjąć diagnostyki endometriozy, a o to może chodzić.
        • aguar Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 17:41
          Ale może tabletki antykoncepcyjne pomogą.
        • runny.babbit Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 17:47
          swinka-morska napisała:

>
          > Zaplanowane, ale nie mam większych złudzeń. U nastolatki raczej nikt nie będzie
          > chciał się podjąć diagnostyki endometriozy, a o to może chodzić.
          A skąd taka informacja, jak najbardziej u nastolatek też się diagnozuje.
        • berdebul Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 18:17
          Szukaj specjalisty od endometriozy, który przyjmuje tez dzieci. Przy endo im szybciej leczenie tym lepsze rokowania.
        • turzyca Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 18:21
          >U nastolatki raczej nikt nie będzie chciał się podjąć diagnostyki endometriozy, a o to może chodzić.

To szukaj specjalisty, który się podejmie, bo endometriozę trzeba diagnozować i leczyć jak najszybciej. Jak się jej porobią ogniska, to będzie latami niepotrzebnie cierpieć.
          • kira_03 Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 20:21
            Nie tylko bedzie niepotrzebnie cierpieć, ale może dorobić się dodatkowych, poważnych komplikacji, takich jak zrosty w jelitach i niepłodność.
        • slonko1335 Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 22:02
          Moja nastolatka miała diagnostykę w kierunku endometriozy.
      • marta.graca Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 18:27
        U mnie akurat odwrotnie - ten efekt zasysania kubeczka powoduje jeszcze większy ból.
    • myszu13 Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 18:09
      czyli to taki zaawansowany termofor?
      • turzyca Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 18:23
        On jeszcze prądem strzela. Ale raczej znosi odczucia niż likwiduje przyczyny, leki przeciwskurczowe lepsze.
    • kozica111 Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 19:11
      Olej z wiesiołka, magnez b 6, rozkurczowe i tampax, przeszło jak ręka odjął.
    • wkswks Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 20:15
      Mam urządzenie beurer ale bez tej końcówki. Jako masażer pomaga.
      • gajmal Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 20:42
        O urządzeniu nic nie wiem, ale termofor bardzo polecam jako dodatek wspomagający
        • marta.graca Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 21:13
          I ja polecam. Mam nawet w pracy dyżurny termofor.
        • turzyca Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 21:16
          Ale trzeba uważać, bo w pogoni za ulgą można sobie na stałe uszkodzić inne części ciała: en.wikipedia.org/wiki/Erythema_ab_igne
          • wkswks Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 21:40
            Mnie termofor bardziej pomagał jak go przyłożyłam do dołu pleców niż do brzucha.
    • paola.brunetti Re: TENS na bóle miesiączkowe 15.04.24, 21:53
      Mojej córce najbardziej pomaga zwykły buscopan, ale zanim na to wpadłam, to trochę się namęczyłyśmy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka