korniz 17.04.24, 12:12 Czy majac niepełnosprawnośc od urodzenia mogę korzystać z zniżek np na basenie w muzeum mimo ,że nie mam aktualnego orzeczenia o niepełnosprawności ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 12:16 korniz napisała: > Czy majac niepełnosprawnośc od urodzenia mogę korzystać z zniżek np na baseni > e w muzeum mimo ,że nie mam aktualnego orzeczenia o niepełnosprawności ? Aby korzystać ze zniżek trzeba mieć orzeczony jeden ze stopni niepełnosprawności. S. Odpowiedz Link Zgłoś
edycja_kopiuj_wklej Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 12:17 Przy korzystaniu ze zniżki możesz zostać poproszona o okazanie legitymacji osoby niepełnosprawnej. Skoro nie masz aktualnego orzeczenia to twoja legitymacja tez jest nie wazna, czyli nie masz dokumentu uprawniającego do ulgi = nie masz zniżki Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 12:17 Polecam czytać regulaminy obiektów, każdy może wymagać zupełnie innych dowodów na posiadanie uprawnień do ulgi. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 12:18 Sama niepełnosprawnośc chyba do niczego nie uprawnia. Musi byc potwierdzona aktualnym orzeczeniem o niepełnosprawności. Ale orzeczenia ważne do jakiegoś tam okresu są automatycznie przedłużone do września 2024. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 12:21 no oczywiście, że nie uprawnia, bo niby jak? "dzień dobry, mam astmę, poproszę ulgowy"? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 15:35 Jeżeli astma jest uważana za niepełnosprawność, to znaczy, ze system coś szwankuje . Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 17:09 majenkirr napisała: > Jeżeli astma jest uważana za niepełnosprawność, to znaczy, ze system coś szwank > uje . > Oczywiście, że jest. Na pewno dzieci otrzymują takie orzeczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 18:19 Chyba była podstawa w latach dziewięćdziesiątych, albo współczesnym dzieciom dolega coś więcej niż astma. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Niepełnosprawność a zniżki 18.04.24, 14:15 Nie kwestionuję tego, ze jest, tylko czy powinna być. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 12:20 dawno nie przeczytałam na tym forum nic bardziej dziwnego i oderwanego od rzeczywistości. po pierwsze, skąd mamy znać regulaminy wszystkich basenów i muzeów (muzea są nie tylko państwowe, w państwowych są zniżki po okazaniu legitymacji), po drugie jeśli nie masz orzeczenia, to skąd ktoś ma wiedzieć, że jesteś niepełnosprawna? bo skoro bez orzeczenia, to raczej nie jesteś na wózku/niewidoma. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 12:24 Nawet jak jest to bez ważnego dokumentu chyba niewiele można zrobić. To tak jakby Próbowała wyjechać na nieważnym paszporcie Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 13:47 Na zachodzie Europy w bardzo wielu miejscach można kupić bilet ulgowy na "słowo honoru", nawet jak w regulaminie stoi, że trzeba okazać dokumenty. A w Polsce nawet jak widać, że osoba niepełnosprawna, to bez stosownego papierka "niedasie"? Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 14:11 amast napisała: > Na zachodzie Europy w bardzo wielu miejscach można kupić bilet ulgowy na "słowo > honoru", nawet jak w regulaminie stoi, że trzeba okazać dokumenty. A w Polsce > nawet jak widać, że osoba niepełnosprawna, to bez stosownego papierka "niedasie > "? Piszę niżej. Nawet 10 latek kupujący bilet musiokazać legitymację. Jak zapomniał to obowiązuje go bilet normalny. A przecież wiadomo że taki dzieciak jest uczniem Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 14:30 Czyli przerost formy nad treścią i pokazanie "kto tu rządzi". Jak pisałam - na zachodzie można inaczej, frontem do klienta. Kiedy moje dzieci były w wieku licealnym/studenckim i zdarzało im się zapomnieć stosownych legitymacji, to oczywiście prosiliśmy o 4 normalne bilety. I wtedy często kasjer pytał, czy ci młodzi ludzie jeszcze się uczą. Na stwierdzenie, że tak, ale nie mają dokumentów, bez słowa dostawaliśmy 2 bilety normalne i 2 ulgowe. Oczywiście nie wszędzie tak jest i czasami drobiazgowo sprawdzano im te legitymacje. Ale na litość... naprawdę trzeba 10-latka legitymować i pokazywać mu miejsce w szeregu jak zapomni legitymacji? Niepełnosprawnego? Tak trudno być po prostu człowiekiem a nie jakimś nabzdyczonym służbistą? Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 14:34 Ale tu dużo zalezy od kasjera/kontrolera. Powiedzmy dziecko ma bilet miesięczny i zapomni legitymacji. Jeden kontroler machnie ręką bo widać że dzieciak, drugi wypisze mandat. Jeden kasjer sprzeda ten zniżkowy bilet np do ZOO drugi nie. Ale zasada jest taka że jak chcesz kupić coś ze zniżką masz obowiązek mieć na to jakąś podkładkę Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 14:58 W przypadku "bilet ulgowy do lat 18" podkładką jest wiek. Jak ktoś nie potrafi powiedzieć czy to oto tutaj stojące małe dziecko ma mniej niż 18 lat (i nie mówimy o wyrośniętych nastolatkach tylko o 10-latku) to może nie powinien pracować z ludźmi, jest dużo innych pięknych zawodów. Tak samo z biletami ulgowymi dla osób z niepełnosprawnością. Oczywiście jest wiele niewidocznych na pierwszy rzut oka niepełnosprawności i jak ktoś "na oko" zdrowy chce kupić bilet ulgowy to prosi się go o dokument. Ale jak masz kogoś na wózku czy w inny oczywisty sposób niepełnosprawnego, to domaganie się dokumentu, bo jak nie to "się nie należy" jest zwykłą upierdliwością, powiem więcej, jest chęcią dowalenia takiej osobie. Nieposiadanie przy sobie legitymacji nie uzdrawia tej osoby. No chyba że w oczach upierdliwego służbisty. A zapisy w regulaminach są na okoliczność sytuacji nieoczywistych, kiedy nie jesteś w stanie powiedzieć czy ten nastolatek ma lat 16 czy 21 albo czy ten zdrowo wyglądający byczek faktycznie ma jakąś niepełnosprawność. Powtórzę - w sytuacjach oczywistych domaganie się dokumentów jest czystą upierdliwością. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:42 Za duże pole do interpretacji. O ile różnice widać gołym okiem to jeszcze ale robi się to niesprawiedliwe w wypadku gdy nie jest to oczywiste. Do tego zaskakująco dużo osób podaje się za niepełnosprawnych - wrzuciłam że Disney ma tego dosyć i program zostanie przez tych wszystkich chytrych inaczej okrojony. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:52 W wielu miejscach w Polsce, np w PKP, czy komunikacji miejskiej, do zniżek nie upoważnia wiek, tylko bycie uczeniem/studentem. I należy mieć ważną legitymację. Mimo iż wiek sugeruje bycie uczniem... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 17:11 Są i takie, gdzie wprost jest napisane, że podstawą jest posiadanie legitymacji. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Niepełnosprawność a zniżki 18.04.24, 17:25 Nie wszystkie dzieci uczą się w szkołach publicznych, nie wszystkie szkoły niepubliczne mają takie same uprawnienia jak publiczne. Poza tym, odpowiedzialności najlepiej uczyć tam, gdzie konsekwencje są małe. Jak w kinie czy gdzieś tam zapłaci 20zł zamiast 10, to nic się nie stanie, a na przyszłość zapamięta, jak do skończenia studiów będzie mógł być sierotą, bo było widać na słowo honoru, to po skończeniu okresu ochronnego może go zaboleć o wiele bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 17:09 To nie tkwi w ludziach akurat, tylko w przepisach. W wielu komunikacjach miejskich np. wprost jest napisane, że podstawą zniżki nie jest bycie uczniem, tylko posiadanie legitymacji uczniowskiej. To nie bardzo pozostawia kasjerowi/ kontrolerowi pole do "bycia po prostu człowiekiem". Dlatego dziewczyny piszą, że trzeba sprawdzać pojedyncze regulaminy - co jest podstawą zniżki. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 17:42 Może po prostu trzeba zmienić regulaminy. BTW w wielu miejscach na świecie zniżki są uzależnione od wieku, a nie posiadania konkretnej legitymacji. Może to jest jakiś kierunek. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 18:28 Kasa jest na sponsorowanie polskim uczniom tańszych biletów na dojazd do szkoły. Nie dla wszystkich dzieci świata które chciałyby sobie na wakacjach po taniości po Polsce pojeździć. Jesteśmy biednym krajem nie ma kasy na sponsorowanie Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 19:13 > Jesteśmy biednym krajem nie ma kasy na sponsorowanie Tu akurat kompletnie się nie zgadzam. Jest kasa na sponsorowanie tylu absurdalnych rzeczy, że doprawdy ulgowe bilety dla jakichś przypadkowych dzieci na wakacjach to pikuś jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 19:40 Cóż takiego absurdalnego Ministerstwo edukacji sponsoruje? To oni płacą za te bilety… Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 19:56 Ministerstwo to akurat ma chyba na swoim koncie program Willa+. Nie wiem jak inni, ale ja uważam to za wyjątkowy absurd. A tak swoją drogą, skoro państwa polskiego (nie ministerstwa) nie stać na to, żeby obce dzieci mogły jeździć po Polsce na ulgowych warunkach, to w ramach retaliacji polskie dzieci na całym świecie powinny też jeździć za pełną stawkę. Bo dlaczego polski 10-latek może w Londynie jeździć za darmo, a angielski w Warszawie musi mieć normalny pełnopłatny bilet? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 19:57 Bo w tych państwach obowiązują różne zasady i przepisy. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:07 No i ja właśnie jestem za ujednoliceniem zasad i przepisów. Dzieci z krajów trzecich mogą korzystać ze zniżek w takim samym zakresie w jakim nasze dzieci mogą korzystać ze zniżek w tych krajach. Kanary całego świata powinny się cieszyć, świetne pole do popisu i kwestionowania przedstawianych im dokumentów. I oczywiście naliczania maksymalnej taryfy + mandacik. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:12 To już ich sprawa że ich stać 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 19:49 Kolegi mama uczyła rosyjskiego w technikum kolejowym (lata temu to było). Cała rodzina - ona, ojciec, troje dzieci mogli jeździć za darmo po kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:12 Kolejarze i ich rodziny jako benefit pracowy mieli bezpłatne przejazdy Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 19:44 Jeśli będą uzależnione od wieku, to nadal trzeba będzie ten wiek udowodnić na podstawie dokumentu. I ewentualnie od kontrolera będzie zależeć, czy zażąda okazania dokumentów od 10 latka. Czyli nic się nie zmieni. Nadal trzeba będzie mieć przy sobie legitymację szkolną. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:13 Myślę, że trzeba, ale nie sposób mieć pretensji do ludzi, że przestrzegają obecnych. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 14:17 To znaczy też nie do końca. Bo jak widać że ktoś jest uprawniony do ulgi np na basenie to jeden kasjer będzie chciał to orzeczenie a drugi nie. Ale ogólnie przyjęte jest że aby ulgę otrzymać trzeba mieć na to dokument Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 12:29 Ona głosowała na PiS, to jej się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 12:31 alpepe napisała: > Ona głosowała na PiS, to jej się należy. > Jesli tylko głosowała to się nalezy tyle co innym czyli właściwie nic Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 13:34 Niepełnosprawność od urodzenia widać od razu. Chyba że nie wiesz co to porażenie mozgowe. Do tej pory od razu dawali mi ulgowe bilety nawet nie musiałam mówić. Bo widać. Tylko, że przez te covidy przedłużali i zapomniałam, że w końcu chyba mi się skończyła ważność. Zdrowy nigdy nie zrozumie chorego.pogarda , wysmiewanie jest na czele. Dopóki ktoś nie doświadczy sam niepelnosprawnosci to nie zrozumie. A zdrowie też jest do czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 13:43 Toż mówię, że obiekty mają swoje regulaminy i żaden znany mi obiekt "na oko" nie przyznaje zniżek. Wymagają orzeczenia, legitymacji, czasem mają jeszcze inne dodatkowe obostrzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 13:47 Nikt nie nabija się z niepełnosprawności tylko z twojego pytania. Aby mieć zniżkę trzeba to potwierdzić odpowiednim dokumentem Tak samo jak 10 latek musi mieć legitymację uczniowską aby mieć zniżkę, a przecież widać że to dzieciak Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 14:46 Tylko w Polsce musi mieć tę nieszczęsną legitymację. W innych krajach wystarczy wygląd. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 14:52 ayelen40 napisała: > Tylko w Polsce musi mieć tę nieszczęsną legitymację. W innych krajach wystarczy > wygląd. Bo w Polsce ludzie by oszukiwali, aby zaoszczędzić parę zeta. Ślepy by kupował ulgowy do muzeum, a gluchy - na koncert. S. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 15:21 Miałam na myśli dzieci. Powinien wystarczyć dokument potwierdzający wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
ponis1990 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 15:49 No cóż, a naszym muzeum miejskim osoba niewidoma skorzysta, bo jest scieżka dźwiękowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamisi2005 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:06 Deskrypcje dźwiękowe są już powszechne. Koncerty z doświadczaniem dżwięków dla niesłyszących też się zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 14:53 ayelen40 napisała: > Tylko w Polsce musi mieć tę nieszczęsną legitymację. W innych krajach wystarczy > wygląd. Dla mnie to też absurd ale co poradzisz? Ja rozumiem że od wyrośniętego 15 latka wymagają bo wygląd może mylić. Z drugiej strony to co druga ematka jeździłaby na biletach ulgowych Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 15:22 Niechby wymagali dokumentu potwierdzającego wiek, a nie tej nieszczęsnej legitymacji. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 15:45 ayelen40 napisała: > Niechby wymagali dokumentu potwierdzającego wiek, a nie tej nieszczęsnej legity > macji. Ale zniżka jest dla ucznia/studenta a nie dla osoby poniżej 18 roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:10 A o obowiązku nauki do 18 roku życia słyszałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:16 Musi być to uczeń polskiej szkoły, na młody cudzoziemiec w Polsce nie zawsze i nie wszędzie ma prawo do zniżek. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:23 Mojej córki polska przyjaciółka mieszka i uczy się w Niemczech. Nie ma zniżek a że mieszka przy granicy z naszej miejskiej komunikacji korzysta. Dzieci mieszkające w Szczecinie mają za darmo, uczące się w polskich szkolach ulgowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 19:50 Ale w Niemczech zniżki ma że względu na wiek. Polskie dzieci też. Wiek decyduje. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:07 No ale piszemy o Polsce ? W Polsce zniżek nie ma. W Szczecinie dziecko szkolne z Warszawki z legitymacja i ma ulgowy a dziecko szkolne ze Szczecina darmowy. We Wrocławiu darmowy ma to że Szvzecina z tego co pamiętam ale dziecko z Wrocławia u nas już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:09 A no i dziecko mieszkające w Szczecinie jak nie wyrobi sobie karty to też za darmo jeździć nie może mimo, że ma legitkę, mieszka w Szczecinie i chodzi do szczecińskiej szkoły. Musi mieć kartę na te darmowe orzrjazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:17 A u mnie w mieście za darmo jeżdżą wszyscy 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:29 Super i zdaje się w Polsce, Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 21:31 W Polsce, w Polsce. 😃 Może w ramach ujednolicenia przepisów powinnam się tego domagać wszędzie 😉 Ciekawe czy po wyborach nadal będziemy jeździć za darmo 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:44 slonko1335 napisała: > No ale piszemy o Polsce ? W Polsce zniżek nie ma. W Szczecinie dziecko szkolne > z Warszawki z legitymacja i ma ulgowy a dziecko szkolne ze Szczecina darmowy. > We Wrocławiu darmowy ma to że Szvzecina z tego co pamiętam ale dziecko z Wrocła > wia u nas już nie. > No adziecko mieszkające w Warszawie którego rodzice odprowadzają tu podatki ma dodatkową zniżkę. I wyrabiając kartę Warszawiaka trzeba pokazać dokument że taka karta się należy Dziecko uczące się w Warszawie ale jego rodzice osprowadzają składki w Żyrardowie takiej zniżki nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:47 No otóż a jak nie wyrobi karty to pewnie nawet jak odprowadzają kicha.... Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 21:35 slonko1335 napisała: > No otóż a jak nie wyrobi karty to pewnie nawet jak odprowadzają kicha.... > Wystarczy że zapomni karty z domu to kicha. Oczywiście można się odwołać i pewnie anulują karę. Ale potwierdzenie opłaty za bilet trzeba mieć Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 21:03 Przecież w Warszawie dzieci uczące się jeżdżą za darmo więc jaka jeszcze zniżka? www.wtp.waw.pl/warszawska-karta-miejska/karta-ucznia/#:~:text=Dzieci%20od%20urodzenia%20do%2030,zasadach%20określonych%20w%20obowiązującej%20Uchwale. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 21:37 A to widzisz. Ja się zatrzymałam na etapie zwykłej karty miejskiej, karty Warszawiaka i młodego Warszawiaka czy jakoś tak Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 21:34 A nie można sensowniejszej systemu jak u sąsiadów wprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:16 Niemcy PKB 4.082 trillion USD (2022) Polska PKB 688.1 billion USD (2022) Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 21:34 Bzdura. Niemcy to kolos na glinianych nogach. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Niepełnosprawność a zniżki 18.04.24, 16:36 Blablabla. Moja córka miała ostatnio problemy z przedłużeniem bezpłatnego biletu BVG, bo na zdjęciu starł się stempel i nie uznano. Musiała wyrobić nową legitymację. Tyle w temacie zniżek, czy darmowych przejazdów dla dzieci w Berlinie. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 18.04.24, 16:59 No właśnie. Zniżka dla dzieci w Wiedniu wygląda tak że na podstawie legitymacji szkolnej możesz kupić za 70E bilet roczny dostępny tylko dla uczniów. Reszta płaci po prostu ulgowy za jedyne 1.20E za przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:24 ayelen40 napisała: > A o obowiązku nauki do 18 roku życia słyszałaś? Nie znam nastolatka który nie uczy. Ale o tym że jest jakiś promil nastolatków którzy nie realizują obowiązku szkolnego słyszałam. To że jest jakiś obowiązek to nie znaczy że jest realizowany Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 19:51 Obowiązek nauki to niekoniecznie szkolny, ale w sumie nieważne. Chodzi pewnie o to, że młodzież czasem zapomina legitymacji albo nie ma podbitej i można karać. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 19:55 Ale gdyby zniżka była ze względu na wiek, to też trzeba go udokumentować. Czyli mieć legitymację. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 21:35 Czyli mieć dowód tożsamości. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 22:27 W przypadku dziecka prościej jednak legitymację. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:33 Ale to chodzi o to że rzeczone dziecko ma się uczyć w polskiej szkole a nie w ogóle uczyć Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 21:35 Aha. No to już brzmi sensowniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:14 Bo ulgowy bilet nie zawsze przysługuje z racji na wiek, on często przysługuje uczniom polskich szkół. Można być dzieckiem, wyglądać jak dziecko i nie mieć prawa do zniżki. Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:21 Nieprawda, w paryskim metrze kontrolerzy dają mandaty za brak legitymacji potwierdzającej wiek dziecka - byłam świadkiem takiej sytuacji na stacji Luwr. Dzieci były w wieku około 10 lat, więc na pierwszy rzut oka było widać, że nie oszukują. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:44 Bo to zawsze jest argument „bo za granicą nie wymagają” tymczasem w bardzo wielu miejscach wymagają 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 19:52 Co za problem mieć dokument tożsamości że sobą? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 19:56 Żaden. Więc w sumie nie rozumiem problemu, że zniżki są dla uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Niepełnosprawność a zniżki 18.04.24, 17:32 Legitymacja szkolna jest większa, cięższa czy ze złota, że wygodniej nosić dowód? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 19.04.24, 11:23 Do tego w wypadku dzieci na logikę lepiej żeby nosiły chyba legitymację która nawet jeśli zgubią same będą w stanie odzyskać. Zgubienie dowodu to kłopot dla rodzica i potencjalne problemy dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Niepełnosprawność a zniżki 19.04.24, 12:31 Oczywiście. Tak samo w ramach minimalizowania ryzyka za granicę jeżdżę tylko z paszportem. Jak zgubię paszport, to konsulat wyda tymczasowy bez problemu, jak zgubię dowód, to zaczną się wycieczki po bankach i urzędach. A ja w przeciwieństwie do 10-latków nie gubię rzeczy na każdym kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 19.04.24, 14:41 Ale przecież to nie wiek najczęściej upoważnia do zniżki tylko legitymacja szkolna. Na co dzień dla dziecka do 18 roku życia jest wystarczającym dokumentem tożsamości Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 19.04.24, 14:37 Trteba pamiętać o jej przedłużeniu choćby. I nie każdy ma. Odpowiedz Link Zgłoś
bieda_tubka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 14:04 uspokój się, skąd mam wiedzieć co ci jest? zadajesz głupie pytania i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Niepełnosprawność a zniżki 18.04.24, 17:41 korniz napisała: >Zdrowy nigdy nie zrozumie chorego.pogarda , wysmiewanie jest na czele. Dopóki ktoś nie doświadczy sam >niepelnosprawnosci to nie zrozumie. A zdrowie też jest do czasu. Równe traktowanie polega też na tym, ze jak ktoś zadaje głupie pytanie, to nazywają je głupim. Ciągłe poklepywanie po pleckach w tych aspektach życia, w których niepełnosprawny radzi sobie jak pełnosprawny nie jest tolerancją, tylko politowaniem, podejściem "biednej, głupiutkiej trzeba wybaczyć". Więc nie wyjeżdżaj z argumentami o pogardzie na każdym kroku, bo to irytuje i ludzie zaczną Cię odbierać jako roszczeniową, męczącą i właśnie glupią. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Niepełnosprawność a zniżki 19.04.24, 11:15 Przecież termin wszystkich orzeczeń które kończyły się w covidzie jest przedłużony do końca września 2024. "Niepełnosprawność od urodzenia widać od razu. " A to akurat kompletna bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Niepełnosprawność a zniżki 19.04.24, 14:25 kamin napisał(a): > Przecież termin wszystkich orzeczeń które kończyły się w covidzie jest przedłuż > ony do końca września 2024. > > "Niepełnosprawność od urodzenia widać od razu. " > > A to akurat kompletna bzdura. Zgadzam się, lekkiego mpd typu wzorzec chodu, nie ma żadnego obowiązku dostrzec kasjer pod koniec zmiany w szczycie sezonu w suntago (sytuacja gdy stoi się w nieskonczonosvc, kolejka idzie nie za szybko i z okienka kasy widać głównie górna połowę ciała klienta) Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Niepełnosprawność a zniżki 19.04.24, 14:48 To prawda. Poza tym są różne niepełnosprawności. Ja akurat nie wiedziałam, że autorka ma MPD. Jest móstwo innych niepełnosprawności - chyba nawet więcej tych niewidocznych niż widoczych na pierwszy rzut oka. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 12:21 Swoją drogą pytanie typu: Czy jak rok temu pracowałam w firmie X to czy nadal nalezy mi się pensja... Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 13:06 W Poznaniu na Malcie nawet orzeczenie nie wystarczy. Musi być orzeczenie z pkt 7. Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 15:35 Tam też nie wystarcza orzeczenie o niepełnosprawności RUCHOWEJ, aby Cię wpuścili wejściem dla niepełnosprawnych (które bardzo skraca drogę do basenów), musisz być na wózku albo o kulach. Jak tylko chodzisz powoli i utykasz, to musisz dymać naokoło. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:12 To u nas nie mam z tym problemu sami proponują krótsza drogę, nawet ulgowy dla opiekuna. Nigdy nie chcieli orzeczenia. Tylko chce być uczciwa i dlatego zadałam pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:28 korniz napisała: > To u nas nie mam z tym problemu sami proponują krótsza drogę, nawet ulgowy dla > opiekuna. Nigdy nie chcieli orzeczenia. Tylko chce być uczciwa i dlatego zadała > m pytanie. To będąc uczciwą to zniżka się nie należy bo nie masz dokumentu potwierdzającego niepełnosprawność. Ja bym nie ryzykowała nie ze względu na uczciwość tylko dlatego że nie chciałoby mi się tłumaczyć w razie kontroli. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:31 No tak muszę tylko przedłużyć ważność orzeczenia. Zwłaszcza, w innym mieście mogę mieć problemy. A wakacje zapasem Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:37 korniz napisała: > No tak muszę tylko przedłużyć ważność orzeczenia. Zwłaszcza, w inn > ym mieście mogę mieć problemy. A wakacje zapasem A do kiedy miało ważność? Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:52 aguar napisała: > Tam też nie wystarcza orzeczenie o niepełnosprawności RUCHOWEJ, aby Cię wpuścil > i wejściem dla niepełnosprawnych (które bardzo skraca drogę do basenów), musisz > być na wózku albo o kulach. Jak tylko chodzisz powoli i utykasz, to musisz dym > ać naokoło. > > No korniz miała lekki stopien kiedyś chyba. Ludzie ze stopniami umiarkowanym i znacznym RACZEJ PORUSZAJA SIE PRZY UŻYCIU TEGO TYPU POMOCY, orzeczen nie wydaje się zbyt losowo na ładne oczy. -- Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:50 livia.kalina napisała: > W Poznaniu na Malcie nawet orzeczenie nie wystarczy. Musi być orzeczenie z pkt > 7. > Czy jestes wiecej niż na bank pewna, że chodzi o dorosłych, a nie dzieci i młodzież do 16 r z? Bo siodmy dają owszem, dorosłym że znacznym stopniem, których opiekun zazwyczaj rezygnuje z pracy. Korniz chyba nie będzie rżnac aż takiej ściemy i udawać np urazu rdzenia kręgowego z porażeniem czterokończynowy, by się o to postarać - ale tak obrzydliwie cwanym kombinatorkom jak ona mozna życzyć powaznego wypadku, ktory bedzie aż tak brzemienny w skutkach. Korniz, chcesz aż tak perfidnie się wycwanić dla paru grosików? -- Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:54 Jestem dorosła, mam umiarkowaną ruchową, nie mam punktu 7 i ja mam bilet ulgowy, ale osoba towarzysząca (bez której bym sobie nie poradziła) już nie. Jak bym miała pkt 7, to wtedy ona by też miała ulgowy. To akceptuję. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 17:04 aguar napisała: > Jestem dorosła, mam umiarkowaną ruchową, nie mam punktu 7 i ja mam bilet ulgowy > , ale osoba towarzysząca (bez której bym sobie nie poradziła) już nie. Jak bym > miała pkt 7, to wtedy ona by też miała ulgowy. To akceptuję. > No tak, ale zdajesz sobie sprawę, że punkt siódmy otrzymuje jednak dorosły ze stopniem znacznym, i to nawet nie każdy ze st.znacznym? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 17:10 To chyba chodzi o punkt 9 i nie trzeba mieć znacznej niepełnosprawności, żeby go dostać, a przy znacznej nie dają go z automatu Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 17:18 Może przy karcie parkingowej. Siódemka to koniecznosc opieki przy której być może ktoś z rodziny musi zrezygnować z pracy, jeśli nie zarobi na asystentów. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 17:12 Przepraszam coś mi się pomieszało, ten 7 kojarzył mi się z dziećmi Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 17:02 livia.kalina napisała: > W Poznaniu na Malcie nawet orzeczenie nie wystarczy. Musi być orzeczenie z pkt > 7. > Nie do końca (screen) - punkt siódmy jest do darmowego wejścia opiekuna, a korniz wcale tu nie pyta o wejście męża czy syna za darmoszke przy okazji. Wszystkim osobom z niepelnosprawnoscia przysługuje ulga, pod warunkiem okazania legitymacji OzN I dowodu tożsamości. Wklejam odnośne punkty z regulaminu Term Maltańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 13:44 Żeby korzystać ze zniżek trzeba mieć orzeczenie Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:03 A gdyby pani 60 plus nie pobiera emerytury bo jej nie ma a ma wiek emerytalny ale nie ma legitymacji emeryta. Czy wtedy wystarczy dowod z peselem że jest seniorka i nalezy jej się zniżka na basen? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:09 To zależy czy zniżka przyuguje dla emeryta czy dla osoby 60 plus Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:45 No dokładnie - zależy na co jest zniazka Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Niepełnosprawność a zniżki 19.04.24, 10:53 korniz napisała: > A gdyby pani 60 plus nie pobiera emerytury bo jej nie ma a ma wiek emerytalny a > le nie ma legitymacji emeryta. Czy wtedy wystarczy dowod z peselem że jest seni > orka i nalezy jej się zniżka na basen? Zależy na jaki. Na jednych basenach jest zniżka od 60 roku życia dla wszystkich mężczyzn i kobiet, a na innych dla emerytów i trzeba mieć legitymację emeryta - tu mężczyźni są poszkodowani. Są też baseny na których zniżka jest na kartę np. Multisport a są inne, które w ogóle żadnych personalnych zniżek nie przyznają a taniej jest w określonych dniach i godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 20:42 Ale tak naprawdę tylko w Polsce. W całej Europie można powiedzieć, ze się jest osobą niepełnosprawną (z niewidoczną niepełnosprawnością bo np na wózku to oczywiste). I nikt z obsługi nie zamierza tego w żaden sposób weryfikować tylko miło zaprasza do skorzystania ze zniżki. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 21:33 livia.kalina napisała: > Ale tak naprawdę tylko w Polsce. W całej Europie można powiedzieć, ze się jest > osobą niepełnosprawną (z niewidoczną niepełnosprawnością bo np na wózku to oczy > wiste). Jakie oczywiste? Na wózku nie może siedzieć zdrowy człowiek? S. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 19.04.24, 11:01 Naprawde? Nie sądzę daj jakiś link do tego że nie trzeba udowodnić. Ja np od razu znalazłam że w UK trzeba. Blue Badge www.scope.org.uk/advice-and-support/free-discount-event-PA/ www.gov.uk/apply-blue-badge Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:10 Przypomniało minsie też że ostatnio widziałam że Disneyland oficjalnie się wypowiedział że na ich program dla niepełnosprawnych (zapewniający przeskakiwanie kolejek) od teraz łapią się tylko „“Guests, who due to a developmental disability like autism or similar, are unable to wait in a conventional queue for an extended period of time.” z komentarzy okazało się że załapać się na to cudo było droga przez mękę i że robią z tobą telewywiad żeby sprawdzić jak bardzo potrzebujesz wsparcia. Niepełnosprawność fizyczna nic nie daje bo oficjalne stanowisko to „można wjechać wózkiem inwalidzkim więc czekanie w kolejce nie jest problemem” Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 16:45 Stan na komisję i najlepiej później wyrób sobie plastikowa legitymację. Może jakbyś jeździła na wózku inwalidzkim, to by Ci dali zniżkę, bez okazania dokumentów, ale czy na pewno masz aż taką niepelnosprawnosc? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 17:11 shule_aroon napisała: > Stan na komisję i najlepiej później wyrób sobie plastikowa legitymację. > Może jakbyś jeździła na wózku inwalidzkim, to by Ci dali zniżkę, bez okazania d > okumentów, ale czy na pewno masz aż taką niepelnosprawnosc? A to zdrowy nie może przyjechać na wózku i żądać zniżki? S. Odpowiedz Link Zgłoś
shule_aroon Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 17:55 Dlatego jest raczej poważniejsza weryfikacja - legitymacja/orzeczenie+dowód osobisty. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 18:08 Może przyjść również o kulach lub z białą laską. I pewnie z tego powodu podstawą zniżki jest posiadanie orzeczenia i legitymacji, a nie samej niepełnosprawności. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: Niepełnosprawność a zniżki 18.04.24, 17:48 Wtedy byłby niezdrowy na umyśle... Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 21:49 Wszędzie chcą albo legitymacji albo orzeczenia. Czasem obydwu dokumentów. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Niepełnosprawność a zniżki 17.04.24, 21:54 Ci by nie pisać i nie mówić. Aby mieć zniżki ztrzeba wszystko udowodnić na papierze. Tańsze bilety to legitymacja ucznia, emeryta, czy orzeczenie. Darmowa kawa ileś wypitych kaw w sieci, 10 wejście gratis też jest jakoś notowane. Odpowiedz Link Zgłoś