Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie domu

21.04.24, 10:06
Moze wspomozecie bo mam mętlik w głowie. Mam piec 1 funkcyjny z zasobnikiem 120l, ktory wlasnie odeszdł. Musze i to szybko bo zimno i nie mam cieplej wody kupic nowy. Dotychczasowy serwisant od pieca poleca mi takie samo rozwiazanie tylko z nowszym modelem, zas inny poleca mi piec 2 funkcyjny kondesacyjny z malymi wbudowanymi zasobnikami. Zawsze mi mowiono ze lepiej miec zmagazynowana ciepla wode bo podgrzewacz w piecu nie da rady jej podgrzewac na biezaco kiedy np napelniam wanne. Mam dom 140m, 3 dorosle osoby i okazjonalnie czwarta. 1 lazienka z wanna....najczesciej wykorzystywana a druga z prysz. Czy w takich warunkach moge zakupic 2 funkcyjny? Przyznam ze kusi bo mniejsze gabaryty, ale jesli mialby nie dac rady to miejsce na zasobnik mam. Co u was podgrzewa?
Obserwuj wątek
    • szorstkawelna Re: Ogrzewanie domu 21.04.24, 10:16
      Miałam dwufunkcyjny, teraz mam jednofunkcyjny z jakąś stacją pogodową/sterownikiem (czujnik w domu, czujnik na zew. i kocioł sam sobą steruje).
      Przy jednofunkcyjnym jest większy komfort wg mnie - nie trzeba czekać na podgrzanie wody.
      To, który u Cuebie się sprawdził zależy chyba m.in. od tego czy kocioł jest na tym samym poziomie co użytkowane pomieszczenia i czy dom jest piętrowy.
    • czarna_kita Re: Ogrzewanie domu 21.04.24, 10:39
      My zmieniliśmy z jedno na dwu bo u nas dużo osób i łazienka daleko od pieca.
      To jaki wam będzie odpowiadał to zależy od waszych preferencji.
      My np mamy jeszcze zasobnik i zawsze jest ciepła woda mimo tego że 5 osób potrafi iść się myć jedna po drugiej. Ale ja mam piwnice i w niej dużo miejsca na zasobnik.
    • mysiaapysia Re: Ogrzewanie domu 21.04.24, 10:47
      Czy mowa o piecu na gaz?
      • curry1 Re: Ogrzewanie domu 21.04.24, 11:45
        Dwufunkcyjny z wbudowanym zasobnikiem 40-60l ( takie są najczęściej spotykane) najlepiej sprawdzi się przy jednej łazience.
        Dla dwóch łazienek na ogół polecam jednofunkcyjny z zasobnikiem min.100l. Jeżeli do tej pory używaliście zasobnika 120l i było komfortowo- to bym przy tym została chyba, że zmienia wam się system użytkowania łazienek np nigdy nie korzystacie z dwóch łazienek jednocześnie, wolicie krótkie, szybkie natryski.
        • troompka Re: Ogrzewanie domu 21.04.24, 14:37
          N8c sie nie zmienia oprocz tego ze stary padl a ja juz w myslach zagospodarowalam miejsce po zasobniku. A czy kondensacyjny nie jest na tyle wydajny ze jednak da rade obsluzyc te dwie lazienki. Rzadko robimy kapiel jednoczesnie....
          • curry1 Re: Ogrzewanie domu 22.04.24, 11:19
            do troompka: To, że kocioł jest kondensacyjny nie ma nic wspólnego z jego wydajnością. Kondensacyjny oznacza, że odzyskuje ciepło z kondensacji ( umożliwia to specjalna konstrukcja) - ogólnie można powiedzieć, że ma większą sprawność niż kocioł niekondensacyjny.
            To nie jest tak, że kocioł dwufunkcyjny, w wbudowanym zasobnikiem nie wystarczy - po prostu będzie mniej komfortowo np. nie nalejesz sobie pełnej wanny gorącej wody ale np. możesz to zrobić tak, że nalewasz te 40-60 l wody a po chwili (ok 3-5min trwa nagrzanie tak małego zasobnika), masz nagrzane następne 40l. Na pewno jest niekomfortowo przy tak małym zasobniku brać gorący, długi prysznic. Na pewno to wyklucza deszczownicę ( bo tu mamy duży strumień wody).
            A! i żeby było jasne: gdy zasobnik jest opróżniony, to woda jest podgrzewana przepływowo - podobnie jak w w tzw. junkersach ( ale im większy strumień wody, tym niższa temperatura)
      • troompka Re: Ogrzewanie domu 21.04.24, 14:35
        Tak gazowy.
        • dzwoneczki.niebieskie Re: Ogrzewanie domu 21.04.24, 15:17
          mam gazowy jednofunkcyjny z zasobnkime 300l.jak padnie mi ten piec powielę schemat.
          to jest wygodne.w ubieglym roku mielismy awarię pieca oczywiscie w piątek wieczorem.padl.wlozylismy grzalkę elektryczną z termostatem do zasobnika i te trzy dni przetrwaliśmy w komforcie.to upewniło nas,ze tzw "lodowki" czyli wbudowane zasobniki nie sa dla nas.tak to było jedna awaria.Jednak nie wiedzielismy czy bedziemy musileli zakupic w pon nowy piec ,jaka bedzie jego dostepność ,kiedy fachowiec przyjdzie.Nie było presji.
    • b-b1 Re: Ogrzewanie domu 21.04.24, 15:16
      Mam nieduży 2-funkcyjny z małym zasobnikiem-ok 30l(?) Obsługuje 4 osoby(+ przez połowę roku kąpiel codzienną 4/5 psów) i 2 piętra-prysznice i wannę. Bezawaryjny, bezproblemowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka