Dodaj do ulubionych

Naturyzm a starzenie się

• karyna-z-tarchomina Re: Naturyzm a starzenie się 22.04.24, 19:26
      Nawet za chodzenie z gołą pisią trzeba płacić? Co za świat paskudny
    • kanna Re: Naturyzm a starzenie się 23.04.24, 12:23
      Im jestem starsza, tym większe daję sobie przyzwolenie na odkrywanie ciała, z tym ze nie chodzi o odkrywanie jakie takie tylko o mój komfort.

I dlatego wchodzę do sauny goła, albo kąpię się morzu w majtkach i staniku/ czy koszulce (jak akurat nie mam kostiumu). . Kiedyś bym zrezygnowała, choć uwielbiam pływać.
    • obrus_w_paski Re: Naturyzm a starzenie się 23.04.24, 13:44
      Uwielbiam w Hiszpanii to że nikt nie ma problemu z chodzeniem na golasa (choćiaz faktycznie coraz mniej młodych- gdzieś czytałam raport że młode kobiety i mężczyźni boją się roznegliżowanych fotek śmigających po internecie). Chodzą na golasa w przebieralni, na plaży, nieważne jak się wygląda. Jest ciepło, chcesz się opalić równo i tyle. Pamiętam mój pierwszy hiszpański crush w ogóle nie mógł zrozumieć o co mi chodzi. Mieliśmy wtedy po 20 parę lat i dla niego to było logiczne że idę na plażę nago bo nie chce mieć śladów od kąpielówek.

Te wszystkie starsze panie i panowie pomarszczone jak rodzynki i spalone na heban, grube, chude - pomijając zdrowie- uwielbiam. Są radośni, roześmiani..i zawsze mi popilnują torby jak idę szybko przed pracą się wykąpać a morzu wink
    • mgla_jedwabna Re: Naturyzm a starzenie się 24.04.24, 09:07
      Naturyzm nie jest po to, by podziwiać cudze piękno.

Jak dla mnie, z ciałami w miejscach, których odsłanianie ich jest normalne (plaża, basen), jest jak z ubraniem na ulicy. Nie oczekujemy, by wszyscy, których mijamy, byli dobrze ubrani. Nie oburzamy się, że ten rozciągnięty t-shirt i rozklapane adidaski należałoby ukryć przed ludzkim wzrokiem. I takie samo podejście mam do obwisłych brzuchów i blizn - niezależnie od tego, czy ich właściciel(ka) ma na sobie kąpielówki, bikini, kostium w stylu belle epoque za kolana, czy zgoła nic.
    • jolie Re: Naturyzm a starzenie się 24.04.24, 11:02
      Wydaje mi się, że mieszasz kilka kwestii. Zainteresowanie ludzkim ciałem, nie tylko tym młodym i pięknym, jest raczej powszechne u artystów od wieków, wszystkie nurty realistyczno- naturalistyczne są tego przykładem A zakrywanie ciała to społeczna norma. Naturyzm to imo jeszcze coś innego - moim zdaniem trzeba mieć taką potrzebę, a nie każdy ją ma i nie ma to nic wspólnego ze wstydem wynikającym z niedoskonałości ciała. Myślę, że przyjemnie jest poczuć wiatr na skórze nad morzem, ale wchodzić na plażę naturystów to dla mnie coś trochę innego. Inne obce osoby przeszkadzałyby mi w delektowaniu się tym uczuciem.
    • milupaa Re: Naturyzm a starzenie się 25.04.24, 14:24
      A tak w sumie to po co ten naturyzm? Czy założenie na siebie 2 czy 1 małej szmatki jest tak... niewygodne? No bo nie wiem o co kaman 😀 Ja byłam na takiej plaży raz, z ciekawości i jak byłam bardzo młoda jakoś ok 25 lat. Byłam z kilkoma znajomymi płci obojga. Nie było miło bo łaził tam oblech i się spod oka przyglądał młodym dziewczynom. Jakaś starsza babka mu nawet zwróciła uwagę. W każdym razie więcej nie poszliśmy, wystarczyło nam.
      Natomiast przypadkiem zdarzyło mi się przechodzić kilka razy przez dzika plażę naturystów, same dziadki i babcie spieczone zwykle na węgielki.
      Dodatkowo przeciwko naturyzmowi przemawia fakt, że części ciała intymne i sutki są bardzo wrażliwe i nie powinno się ich opalać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka