Dodaj do ulubionych

Matka Teresa - artykuł

25.04.24, 13:32
www.onet.pl/informacje/newsweek/swieta-hipokryzja-matka-teresa-z-kalkuty-nie-walczyla-z-bieda-tylko-ja-utrwalala/rdej0ch,452ad802
ciekawa jestem, czy w PL szkołach (tam gdzie uczą religii) jest wspominana ta postać i i jak...
Obserwuj wątek
    • brenya78 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 13:37
      To jest zbyt straszne żeby to czytac:

""Niektóre dzieci wymiotowały i kaszlały, gdy personel wpychał im jedzenie do ust. Chłopcy i dziewczęta byli pozostawiani w otwartych toaletach na okres do 20 minut na raz. Przygarbione, bez opieki, niektóre dryfujące, inne śpiące, były żałosnym widokiem. Ich traktowanie urągało ich godności".
      • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:17
        Pojedź sobie do Indii istoto i zobacz jak tam żyją ludzie na ulicy w ściekach
        to pozostawienie dziecka w toalecie będzie luksusem
        • ivonette21ivonette Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 21:54
          asma.bez.dworu napisała:

> Pojedź sobie do Indii istoto i zobacz jak tam żyją ludzie na ulicy w ściekach
          > to pozostawienie dziecka w toalecie będzie luksusem

Ty tak poważnie ?

krytykapolityczna.pl/kraj/politycy-za-kratkami-swietnie-to-kiedy-ksieza/

• asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 08:05
            A byłaś w Indiach ?
    • atoness Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 13:49
      Dużo już na jej temat napisano. Christopher Hitchens na przykład. Może nie jestem na bieżąco, ale chyba nadal nie wiadomo, gdzie się podziały miliony, które dostawała od bogatych darczyńców. Nie wydała ich na dzieci, bo brandzlowała się tym, że są biedne.
      • jowita771 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:19
        Chyba wiadomo, do Watykanu szły.
        • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:26
          Naprawdę polecam się doedukowac:

e Matka Teresa z powodu prawa indyjskiego, posiadała drugie konto bankowe w Watykanie, gdyż pieniądze przesłane do Indii nie mogły być przeznaczone na cele misjonarskie poza Indiami. Z konta watykańskiego przekazywano pieniądze na pomoc domom, które nie są samowystarczalne oraz na kryzysowe sytuacje
          • ivonette21ivonette Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:09
            asma.bez.dworu napisała:

> Naprawdę polecam się doedukowac:
            >
            > e Matka Teresa z powodu prawa indyjskiego, posiadała drugie konto bankowe w Wat
            > ykanie, gdyż pieniądze przesłane do Indii nie mogły być przeznaczone na cele mi
            > sjonarskie poza Indiami. Z konta watykańskiego przekazywano pieniądze na pomoc
            > domom, które nie są samowystarczalne oraz na kryzysowe sytuacje

Acha 😁

www.youtube.com/watch?v=PIpd96cq1a8&t=328s
    • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 13:53
      Czy któraś z matek byłam w ogóle w Kalkucie w pokoiku matki Teresy???

Czy tak dyskutujecie sobie jak zwykle teoretycznie siedząc w swoich małych miasteczkach

Która podejmie wyzwanie i rozmowę ze mną?
      • paskudek1 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 13:58
        A co ma do tego pokoik Matki Teresy?
      • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 14:04
        Szumowski był i uczył się od niej jak robić przekręty i okradać ludzi oraz produkować "nadmiarowe zgony". Dzięki temu tak pięknie się dorobił na aferze respiratorowej.
      • makurokurosek Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 14:44
        Nie stać mnie na wyjazd do Kalkuty w celu oglądania pokoiku tej kobiety. O przekrętach finansowych było już głośno niemal 20 lat temu, już wówczas udowodniono że kasa zamiast do potrzebujących ogromną rzeka spływała do Watykanku. Ot mafia ukryta pod wizerunkiem pomocnej kobiety
        • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:07
          Po co miałyby być te przekręty ona mieszkała w malusieńki m pokoiku z figurka jana Pawła II
          • makurokurosek Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:11
            Rydzyk też przekrętów nie potrzebuje . Przepływ gotówki od matki Teresy do Watykanu został udowodniony już wiele lat temu. Matka Teresa to taki mafijny alfons .
          • arthwen Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:23
            Za to Watykan to olbrzymia machina finansowa, która ma obroty, których skali nie jesteś w stanie sobie wyobrazić.
          • hanusinamama Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:32
            Ale widziałaś ja tam osobiscie jak tam mieszkała? Bo ze teraz pozwalają zwiedzać jakiś mały pokoik nie znaczy ze ona tam mieszkała
          • semihora Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 17:01
            asma.bez.dworu napisała:

> Po co miałyby być te przekręty ona mieszkała w malusieńki m pokoiku z figurka j
            > ana Pawła II

Weź sobie poczytaj, bo nic nie wiesz. Przekręty polegały m.in. na tym, że datki na chore dzieci nie były przeznaczane na chore dzieci, tylko szły na konto Watykanu.

I nawet jeśli sama nie używała tej kasy z przekrętów do podcierania doopy, to wielką radość sprawiało jej cierpienie innych. Celowo nie poprawiała ich losu, bo tym ich zbliżała do Chrystusa.
            • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:09
              To czemu to miejsce nadal działa skoro to takie zloooooo???
          • jowita771 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:22
            Nikt nie twierdzi, że ona chciała pieniędzy dla siebie. Pieniądze wysyłała do Watykanu, do tych, którzy ich najbardziej pożądali. Ona w zamian dostawała to, na czym jej zależało - poklask. Czyli każdy dostawał to, czego potrzebował. No, poza biednymi, którymi się "opiekowała".
            • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:27
              e Matka Teresa z powodu prawa indyjskiego, posiadała drugie konto bankowe w Watykanie, gdyż pieniądze przesłane do Indii nie mogły być przeznaczone na cele misjonarskie poza Indiami. Z konta watykańskiego przekazywano pieniądze na pomoc domom, które nie są samowystarczalne oraz na kryzysowe sytuacje
              • arthwen Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 23:27
                Aha, a te domy i kryzysowe sytuacje to wspieranie mafioza w Hameryce? Bo na to też szła ta kasa...
      • lauren6 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:45
        Tak, każda z nas co najmniej raz w życiu jedzie na pielgrzymkę do pokoiku Teresy zwanej matką z Kalkuty.

A co?
        • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:08
          Ale naprawdę to jest super miejsce z klimatem
          • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:10
            Dla klimatu właśnie tam jeździmy!
            • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:19
              Naprawdę polecam
              Niezapomniane miejsce
              A jej pokoik skromny dużo mówi o niej samej
              • beneficia Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 19:31
                Miej jakieś poczucie przyzwoitości, akurat na ten temat nie trolluj.
                • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 19:38
                  stacja7.pl/ze-swiata/zarzuty-pod-adresem-matki-teresy-bez-oparcia-w-faktach-obalaja-je-wspolpracownicy/
              • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 19:43
                Ja jednak jeżdżę z całą rodziną przynajmniej trzy trzy razy w roku dla klimatu!
                • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 19:52
                  Śmiejcie się
                  Tak
                  Biedaczki nigdy nie zobaczycie tej miłości która jej siostry ją obdarzają
                • memphis90 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 20:19
                  Na na ten przykład uwielbiam klimaty malaryczne, od razu zdrowiej się czuje!
                • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 21:48
                  livia.kalina napisała:

> Ja jednak jeżdżę z całą rodziną przynajmniej trzy trzy razy w roku dla klimatu!
                  >

Tak jest, super klimat, świetne jedzenie i zabawne animacje dla całej rodziny! I te klimatyczne knajpki oraz urokliwe skromne pokoiki świętej służebnicy, polecam, nie bez kozery na bookingu 10 na 10.
              • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 27.04.24, 06:44
                A jej pokoik w Szwajcarskiej klinice, w której leczyła się, też odwiedziłaś ?
                • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 08:02
                  Że leczyła się to też źle ?
                  • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 12:47
                    Zdałem proste pytanie, na które nawet nie potrafisz odpowiedzieć. Zamiast tego wolisz odwracać kota ogonem. Więc jak ? Odwiedziłaś jej pokój w szwajcarskiej klinice ? A może po prostu, wizerunek osoby, która wyciera sobie twarz cierpieniem innych, a sama leczy się w najlepszych klinikach, nie pasuje do obrazu 'świętej', którą tutaj kreujesz. I zupełnie nie przeszkadza ci jej hipokryzja i obłuda oraz tych wszystkich, którzy na siłę kreują 'świętość', tej zwyczajnie podłej osoby.
      • bruy-ere Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 21:23
        asma.bez.dworu napisała:

> Czy któraś z matek byłam w ogóle w Kalkucie w pokoiku matki Teresy???
        >
        > Czy tak dyskutujecie sobie jak zwykle teoretycznie siedząc w swoich małych mias
        > teczkach
        >
        >
        > Która podejmie wyzwanie i rozmowę ze mną?

🤣🤣🤣
        • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 21:44
          bruy-ere napisała:

> > Która podejmie wyzwanie i rozmowę ze mną?
          >
          > 🤣🤣🤣

No nie? wink
      • goccia_dopo_goccia Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 22:36
        asma.bez.dworu napisała:

> Czy któraś z matek byłam w ogóle w Kalkucie w pokoiku matki Teresy???
        >
        > Czy tak dyskutujecie sobie jak zwykle teoretycznie siedząc w swoich małych mias
        > teczkach
        >
        >
        > Która podejmie wyzwanie i rozmowę ze mną?

Dobrze, że już wącha kwiatki od spodu, bo bym się chyba zrzygała na jej widok.
        Myśl o oglądaniu jej pokoiku z figurką obrońcy pedofilów w kieckach przyprawia mnie o mdłości.
      • magda.z.bagien Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 23:22
        Byłam w Albanii w domku matki Teresy. Domek w Albanii zawsze lepszy niż pokoik w Indiach, wygrałam.
        • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 23:24
          Ale czy był skromny?
          • magda.z.bagien Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 00:04
            Ten kto wątpi, że Teresa
            Żyła licho oraz skromnie,
            Niechaj mu miecz Damoklesa
            Draśnie ścięgno Achillesa
            • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 06:48
              Damoklesa niech miecz draśnie
              Tych co matkę oczerniają właśnie
              • magda.z.bagien Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 10:51
                Lepiej dengę mieć w Kalkucie
                Niźli Asmy rymów psucie
                • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 14:22
                  Lepiej się skąpać w bagnie niż uwierzyć dziwnej Magdzie
        • mizantropka_20 Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 09:43
          Kiedy?
        • mizantropka_20 Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 09:49
          Bo ja byłam w Skopje, ale tam jest tylko (zarysowany na chodniku) kontur domu, w którym się urodziła... Może chodzi o dom pamięci mt, którego geneza to "chęć oddania hołdu najsłynniejszej osobie Skopje i jedynej laureatce macedońskiej Pokojowej Nagrody Nobla"?
      • mabel_mora Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 12:25
        Kaczyński ten ma obskurną chatę.....
      • abria Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 08:45
        a ty byłaś i widziałaś ją tam? przecież ten pokoik to ściema i ona tam nie mieszkała na co dzień
        • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 09:06
          A gdzież to mieszkała ?
          • abria Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 10:54
            w ekskluzywnym domu zakonnym z klimatyzacją i słuzba - uslugiwaly jej nowicjuszki
            • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 11:22
              Gdzie ten dom był hihi ?
              Tam nie marniejąca na dom
    • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 13:57
      Niestety ona jest w podstawie programowej i jest o niej czytanka w podręcznikach do edukacji wczesnoszkolnej. Wszystko zakłamane i według propagandy kościelnej. To jest formowanie kolejnych pokoleń do wasalstwa wobec kk.
      • nini6 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 14:06
        livia.kalina napisała:

> Niestety ona jest w podstawie programowej i jest o niej czytanka w podręcznikac
        > h do edukacji wczesnoszkolnej. Wszystko zakłamane i według propagandy kościelne
        > j. To jest formowanie kolejnych pokoleń do wasalstwa wobec kk.
        >

Owszem, jest.
        Ja poinformowałam mojego syna, który to w podręczniku "przerabiał" bodajże w trzeciej..? klasie? że opowiesci o cudowności Teresy z Kalkuty sa mocno przesadzone, a on poinformował o tym swoich kolegów, kolezanki i nauczycielkę.
        Ale było fajnie smile
        • jowita771 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:25
          Moje córki również wiedzą ode mnie, jaki kryształ był z matki Teresy.
    • makurokurosek Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 14:40
      W chwili gdy w Polsce pojawiły się pierwsze media doniesienia i dyskusje o przekrętach i prawdziwej twarzy tej kobiety przestano o niej prawic w szkołach ( nie wiem jak na lekcjach religi bo moje towarzystwo na te zajęcia nigdy nie chodziło, ). Ostatnia dyskusje medialna wychwalająca te kobietę słyszałam niemal 20 lat temu .
      • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 14:46
        Na edukacji wczesnoszkolnej wciąż niestety się prawi.
        • makurokurosek Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 15:15
          Starsza córka na 100 % nie miała wzmianki o tej kobiecie , u młodego też nie kojarzę by ten temat był w podręczniku
          • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 15:58
            Zintegrowana Platforma edukacyjna Ministerstwa Edukacji Narodowej:
            zpe.gov.pl/a/matka-teresa-z-kalkuty/DdHRtm3cu

flipbook.nowaera.pl/dokumenty/Flipbook/Jezyk-polski-nowe-Slowa-na-Start-podrecznik[demo][kl_7][pr_2020]/files/basic-html/page264.html
            • paskudek1 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:00
              Ale wiesz że podręcznik to nie jest podstawa programowa? Owszem, nie jest dobrze że w ogóle ta postać w podręczniku jest
              • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:04
                Akurat uważam, że ta postac być powinna jako przykład nikczemnej postawy kk wobec ludzi.
                • paskudek1 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:07
                  livia.kalina napisała:

> Akurat uważam, że ta postac być powinna jako przykład nikczemnej postawy kk wob
                  > ec ludzi.
                  >

Owszem, ale wątpię czy tak ją właśnie przedstawią.
                  • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:10
                    W końcu ten czas przyjdzie.
                • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:58
                  livia.kalina napisała:

> Akurat uważam, że ta postac być powinna jako przykład nikczemnej postawy kk wob
                  > ec ludzi.
                  >

Właśnie tak ją postrzegam, a na pewno nie jestem w tym odosobniona. Komplet tego, co KK oferuje: hipokryzja, wykorzystywanie, ciągnięcie zysków, wałki finansowe, zaspokajanie najgorszych instynktów na bezbronnych.

• makurokurosek Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:16
              Mlody jest w klasie 5 więc póki co nic na temat tej kobiety nie mieli. Szkoła młodego raczej unika kontrowersyjnych dyskusji więc wątpię aby kiedykolwiek ten temat wypłynął.
          • hanusinamama Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:33
            MOja miała (rocznik 2012)
    • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 14:50
      Ale że to była przekręciara i sadystka o mocno niezdrowych updobaniach - to wiadomo od dawna. Najmniejsze zdziwienie świata, typowa pracownica korpo KK, siostry boromeuszki i kultura znęcania się nad podopiecznymi vibe - zawsze u nich w modzie.
      • black.emma Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:20
        Bernadetta tez była boromeuszką, dobrze kojarzę?
        • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:39
          Tak, właśnie ten case mam na myśli.
          • black.emma Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 10:15
            Wiesz, że dotąd ich nie połączyłam? Rzeczywiście wygląda na dość spójny model biznesowy wink
    • heca7 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 15:13
      Wiele lat temu za nastolatki oglądałam wiele programów o niej. Bo takie często leciały w TV a nie było dużego wyboru wink Często były robione na takie trochę turystyczno krajoznawcze. Pokazujące jak żyją w właściwie wegetują ludzie w Kalkucie. To co mi się rzuciło w oczy pewnego razu to sierociniec dla niemowląt porzuconych w Kalkucie. Budynek obdarty, brudny, zapyziały. Dzieci leżały wszędzie. I Matka Teresa szła z dziennikarką po korytarzu i gdzieś pod oknem leżały obok siebie maleńkie dzieci. Takie dosłownie kilku tygodniowe lub młodsze. Ubrane tylko w pieluchy na poszarzałym materacu, wspólnie. I MT podeszła do nich opowiadając skąd się wzięły i zaczęła nimi przewracać w sposób, który mnie bezdzietną nastolatkę już wtedy zaszokował. Tak bezdusznie. Dokładnie tak jakby na straganie przewracała główki kapusty. Sru w jedną, drugą stronę aż mnie bolało od patrzenia uncertain Zupełnie bez delikatności, wyczucia, jak przedmioty w których się grzebie żeby wyszukać najciekawszy... Minęło ze 30 lat a ja tą scenę nadal mam przed oczami.
      Już wtedy czułam, że tam jest coś nie halo. Nie z finansami ale z nią...No nie podobała mi się tongue_out
    • princesswhitewolf Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 15:30
      Ale to nagle takie odkrycie? Od lat 90tych o tym pisano juz
    • arthwen Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 15:31
      Mój syn chyba nie miał... ale na religię nie chodzi.
      • nini6 Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 10:36
        To było na edukacji wczesnoszkolnej, czymś w rodzaju języka polskiego, nie na religii.
        • jowita771 Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 09:06
          Było, musiało być, bo moja młodsza córka miała, a nigdy nie chodziła na religię.
          • ivonette21ivonette Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:14
            jowita771 napisał:

> Było, musiało być, bo moja młodsza córka miała, a nigdy nie chodziła na religię
            > .
            >

Cwaniury . Czyli oni obchodzą to że ktoś nie chodzi na zajęcia religijne i mimo wszystko ideologicznie zaaplikują jemu Jezuska na języku polskim czy na innych zajęciach.

• nini6 Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 10:10
              To było przy okazji Dnia Matki, jesli dobrze pamietam.
              O tym, jakie matki sa dobre..
              Brakowałao w tym zestawieniu mamy Madzi big_grin
              • arthwen Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 17:35
                To nie wiem wg jakich podręczników (i w jakim roku, bo przecież były zmiany) uczyło się twoje dziecko, ale moje tego na pewno nie miało. Albo przynajmniej na pewno nie przy temacie z okazji Dnia Matki.
    • aandzia43 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 15:48
      Ja tej k.....e nie daruję skąpienia środków znieczulających umierającym ludziom. Brandzlowała się cudzym cierpieniem. MT była dla mnie, niewierzącej nastolatki 40 lat temu, postacią wielką i piękną. Ideał sięgnął bruku.
      • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 15:49
        Tak, dokładnie, w taki naprawdę obleśny sposób. Bue.
      • mysiulek08 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:26
        i pare innych 'kwiatkow'

ale samej leczyc sie w wypasionej klinice w szwajcari to juz przeciez 'wyjatkowa sytuacja'

zawsze mnie odstreczala
      • arthwen Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 16:26
        Za to sama leczyła się w bardzo drogich, prywatnych klinikach.
      • boogiecat Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 12:03
        aandzia43 napisała:

> nie daruję skąpienia środków znieczulających umierającym ludziom
        > . Brandzlowała się cudzym cierpieniem.

To jest jak z najpotworniejszego horroru jaki widzialam, tam motywacja byla religijna obsesja w temacie ulamka sekundy, w ktorym absolutne cierpienie niby pozwala dopatrzyc jakies cos co nieszczesny psychopata chcialby, zeby istnialo.😬
        • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:35
          Krynico mądrości zobaczsobie jak tam żyją ludzie tu filmik z dzielnicy najdroższej

Może być duuuzo drastyczniej w dzielnicach biednych ale nie chce szykować Twoich nieobytych oczek
          youtu.be/5uCbSuz5QcY?si=z9qq_W09jV16MRJT
          • boogiecat Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 15:18
            Ale co? Mowisz, ze cierpienie- ktorego Teresa mogla byla im nieco oszczedzic- ich nobilitowalo wobec strasznych warunkow zycia? Czy bardziej, ze wobec tych podlych warunkow, cierpienie przy umieraniu nie bylo dla nich czyms nieznosnym?
            • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 15:32
              A czemu zakon nadal
              Działa skoro według was to sekta mafijna ?
              • maslova Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 08:19
                A czemu KK nadał działa, skoro jest to sekta mafijna?
          • aandzia43 Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 11:20
            No i...? Jak mają się te widoczki do ułomności moralnej tej baby?
            • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 11:25
              Nie wiesz ? To trochę tak jak ze stalinem. Był czasami dobry, bo mógł zabić, a tylko zesłał 'winowajce' na sybir. To samo tutaj. Skoro w koło jest nędza, więc trzymanie chorych w warunkach urągających godności, była jak najbardziej usprawiedliwione.
              • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 15:16
                Czyli lepiej żeby w ogóle nie dostali żadnej pomocy ?
                Lepiej umrzeć ?
                • aandzia43 Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 15:53
                  asma.bez.dworu napisała:

> Czyli lepiej żeby w ogóle nie dostali żadnej pomocy ?
                  > Lepiej umrzeć ?

Przecież oni i tak umierali. "Pomoc" w postaci przeniesienia z brudnej nory do czystszej nory nie jest żadną pomocą gdy skąpi się ulgi w bólu., a możliwości są.To żadna pomoc, to perwersja.
                  • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 19:45
                    To powiedz rodzinie żeby cię wystawiła pod biedronkę jak będziesz konać

Chyba że wolisz Lidla
                    • aandzia43 Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 20:11
                      Rodzina skąpiąca mi morfiny niech spierd..a, wolę Biedronkę, taką blisko torów kolejowych. Ty też spierd...j.
    • ivonette21ivonette Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:02
      Ona tak samo święta jak i ten Jasiek święty :

www.racjonalista.pl/kk.php/d,10/q,Kosciol.i.Katolicyzm
    • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:12
      Dopytałam dziecka, jest na religii wspomniana jako osoba która pomagała ludziom

W przeciwieństwie do Hitlera tu dziecko nie nauczyło się ani daty urodzenia ani śmierci

Co teraz ?
      • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:29
        Teraz musisz dopytać zapłakaną kuzynkę maturzystkę, oczywiście!
      • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 20:44
        Siostry boromeuszki w takiej sytuacji kazały gwałcić starszym dzieciom młodsze dzieci. Siistra Bernadetta dostała za to 2 lata ale nie chciała iść siedzieć do więzienia bo miała już 50 lat i była w związku z tym nienajlepszego zdrowia. Dzięki artykułom w gazecie jednak poszła.
        • jowita771 Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 09:11
          Miała 57, nie 50, ale faktycznie powoływała się na podeszły wiek 😆
          Swoją drogą, Bernadetta jest gorsza od królowej życia, która kazała zgwałcić panią, która sama się do pracy w burdelu zgłosiła. Bernadetta wystawiła gwałcicielom sześciolatka, który miał pecha trafić pod jej opiekę.
      • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 27.04.24, 06:48
        To w sumie ciekawe, że porównujesz ją z Hitlerem. Przypadek ?
        • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 08:02
          Porównuje akurat z hitlerem bo emateczki twierdziły z nie można znać daty jego urodzin i nie uczą o tym w szkole to spytałam dziecka i poprawnie podało bo nauczyło się w szkole
          Mógł to być też Wałęsa albo Poniatowski też by nie znały crying
          • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 12:50
            Jednak porównałaś z hitlerem. Co jest dosyć znamienne. Zarówno hitler jak i ta 'święta', na szczęściu już tylko byli psychopatami. Jedno i drugie żywiło się cierpieniem i nieszczęściem innych ludzi. Jedyne co ich różniło to skala.
            • dracaria Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:01
              j_malec napisał:

> Jedyne co ich różniło to skala.

Nie znacie umiaru w tym szczuciu i dlatego się wykładacie big_grin
              • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:09
                Chcesz przekonać, że skala była porównywalna ? Jednak z tym twierdzeniem to bym jednak polemizował. Zwyczajnie nie posiadam, aż takiej umiejętności zakrzywiania rzeczywistości, jak wyznawcy tej 'świętej'. Staram się po prostu, widzieć rzeczy takimi, jakie są naprawdę.
                • dracaria Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:14
                  j_malec napisał:

> Chcesz przekonać, że skala była porównywalna ?

A gdzieżby, wręcz zachęcam, abyś poruszył temat Matki Teresy jako Hitlera przy porannej kawce z kolegami z pracy czy na niedzielnym obiadku u mamy big_grin
                  • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:43
                    Ja proponuję w żłobku już zacząć jakieś kolorowanki o hitlerze czy coś

Albo w ciąży czytajcie im jakieś książki o pedofilach

Jak już trsumatyzowac swoje dzieci to konsekwentnie
                    • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 14:04
                      @asma, napisz mi, prostemu człowiekowi, jakim trzeba być podłym człowiekiem, żeby drwić z przestrzegania dzieci przed pedofilami i jeszcze z tego drwić.
                      • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 14:20
                        Ty napisz skomplikowany człowieku o co ci chodzi
                        Na Wałęsę też masz jakieś urojenia że był
                        Potworem???

Przypominam
                        Pokojowa nagroda Nobla jest dla ludzi którzy coś pozytywnego zrobili
                        • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 15:43
                          Przecież to ty porównałaś swoją 'świętą' do hitlera. Masz jakieś problemy, nawet z tym co sama napiszesz ?

I pewnie też już nie będziesz pamiętała, że drwisz z ludzi, którzy chcą ochronić swoje dzieci przed pedofilami ?
                          • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 16:11
                            Nie przeinacza j faktów byłam to kiedyś dyskusja że jakieś dziecko zostało zapytane o datę urodzin Hitlera i Emateczki wszystkie były oburzone a ja zapytałam swojego dziecka i podało datę urodzenia i śmierci i powiedziało że mieli to w szkole

Teraz było pytanie o to czo matce Teresie uczą w szkole więc również zapytałam swojego dziecka i powiedziało że mieli to na religii ale daty urodzenia się nie uczyli

I tylko o tym pisałam a jak twoje dzieci znają te daty?
                            • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 16:12
                              Znaczy daty Hitlera i to czym się zajmowała matka Teresa?
                    • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 15:37
                      asma.bez.dworu napisała:

> Ja proponuję w żłobku już zacząć jakieś kolorowanki o hitlerze czy coś
                      >
                      > Albo w ciąży czytajcie im jakieś książki o pedofilach
                      >
                      > Jak już trsumatyzowac swoje dzieci to konsekwentnie

Dlatego Asma traumatyzuje konsekwentnie i zadbała, żeby jej kilkuletnia wnuczka (chyba wnuczka, bo asma to baardzo wiekowa osoba, raczej nie ma corki w tym wieku??) godzinami przesiadywała na plebanii u księdza, sam na sam z dobrym proboszczem, skad wracała z kolorowankami przedstawiającymi przybijanie jezuska do krzyża.
                      Rozumiemy, jak wysyłasz kilkulatkę na wizytę do kilkudziesięcioletniego duchownego, dziecko wraca po wielu godzinach, z sadystycznymi obrazkami wręczonym przez obślinionego starca i bógwi jaką traumą (bo można się tylko domyślac, co się jeszcze na tej plebanii działo) to o konsekwencje w traumatyzowaniu naprawdę nie musisz się martwić.
                    • maslova Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 08:23
                      asma.bez.dworu napisała:

> Ja proponuję w żłobku już zacząć jakieś kolorowanki o hitlerze czy coś
                      >
                      > Albo w ciąży czytajcie im jakieś książki o pedofilach
                      >
                      > Jak już trsumatyzowac swoje dzieci to konsekwentnie

W przedszkolu dzieci uczą się o przybijaniu ludzi do krzyży. Konsekwentnie, od wielu lat i przez wiele lat swojej edukacji.
                  • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:58
                    A po co mam psuć sobie nastrój z powodu osoby z zaburzeniami psychicznymi, która przyczyniła się do cierpienia innych ludzi.
    • raczek-nieboraczek-2 Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 18:44
      to jest nasza, prawdziwa, namacalna święta

pomagam.pl/ww1966
    • ichi51e Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 19:34
      Matke Teresę w szkole się przemilcza chyba że mówimy o lekcjach religii tam być może ją chwalą. Jest JP2 jako wielki Polak Św Teresy nie ma bo i nie ma czemu.
      • ichi51e Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 19:34
        Matki Teresy oczywiście. Przepraszam cię św Tereso
        • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 19:45
          No właśnie ci piszę, że się wcale nie przemilcza. Propaganda kościelna wjeżdża na pełnej w ramach edukacji wczesnoszkolnej.
          • ichi51e Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 19:48
            Który podręcznik? W Nowej erze nie było!
            • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 20:08
              Nowi tropiciele klasa 2, część 3 (strona 10):
              www.yumpu.com/xx/document/read/59974035/nowi-tropiciele-podrecznik-klasa-2-czesc-3
    • skumbrie Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 20:24
      Co cię tu dziwi? Ile trzeba jeszcze przeczytać, żeby przestać korzystać z usług KK?
    • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 21:51
      "Skromny pokoik" is the new "komunia na zamku z lokajem", nie zapowiadalo sie, a wąteczek dowiózł.
      Nie uważacie, że trolliszcza w rodzaju tego tu naszego są pożyteczne? Z takimi wiernymi KK nie potrzebuje zwalczających go niewiernych big_grin
      • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 22:26
        Asma sobie leje z matki Teresy (i pisu). To taki Bogdan Kopyto naszego forum.
        • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 25.04.24, 22:47
          Też to czasem podejrzewałam, serio! Ale potem widzę, jak puszcza poręcz i się zacietrzewia i się wycofuję wink Na pewno robi sobie jaja z jednej forumki, w wyjątkowo okrutny sposób, a ta to łyka z zachwytem. Właśnie po tych incydentach nabrałam podejrzeń wink
          • ivonette21ivonette Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:18
            annaboleyn napisała:

> Też to czasem podejrzewałam, serio! Ale potem widzę, jak puszcza poręcz i się z
            > acietrzewia i się wycofuję wink Na pewno robi sobie jaja z jednej forumki, w wyją
            > tkowo okrutny sposób, a ta to łyka z zachwytem. Właśnie po tych incydentach nab
            > rałam podejrzeń wink

Podobno asme na forum skierował Jurek Urban tak dla beki i dla jaj . Ona to jego jajcarski styl ciężki do podrobienia

• la_mujer75 Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 07:15
      Kolejna obrzydliwa, zakłamana postać z kanonu ludzi związanych z tą zbrodniczą instytucją.
      W takich momentach żałuję, że jestem niewierząca, bo przynajmniej bym sie pocieszała, że się smaży w jednym kociołku z JPII .
    • ivonette21ivonette Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 10:17
      Oj Tereska , Tereska , ściemniałaś.
      www.onet.pl/informacje/newsweek/swieta-hipokryzja-matka-teresa-z-kalkuty-nie-walczyla-z-bieda-tylko-ja-utrwalala/rdej0ch,452ad802
      • yadaxad Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 10:47
        PB też chyba nie był z niej zadowolony, bo w trakcie oficjalnej mszy z udziałem jej sióstr i Indyjskich oficjałów świętujących jej wyświęcenie w kościół Zbawiciela walnął piorun utrącając krzyż i demolując wieżę.
    • lauren6 Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 11:26
      Sztuczna inteligencja o taki widzi walkę z biedą
      • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 26.04.24, 14:19
        Bieda jako słodkie dzieci afrykańskie
        masz jakąś rasistowską inteligencję?
    • escott Re: Matka Teresa - artykuł 27.04.24, 21:11
      Całkiem niedawno córka (2 klasa) wspominała, że matka teresa była omawiana na polskim, była o niej jakaś czytanka. Ton absolutnie wiernopoddańczy i bezkrytyczny. Córka była zdumiona wersją, którą poznała w domu...
      • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 08:00
        Bosssze po co przedstawiacie jakieś „swoje” wersje które nie mają żadnego poparcia w prawdzie ? Dziecku robicie oranie mózgu i jeszcze będzie mieć kłopoty w szkole

Szok
        • malaperspektywa Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 08:36
          Dlatego należy walczyć o prawdziwie świecką szkołę, która będzie miejscem edukacji, a nie indoktrynacji.
        • paskudek1 Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 11:26
          asma.bez.dworu napisała:

> Bosssze po co przedstawiacie jakieś „swoje” wersje które nie mają żadnego popar
          > cia w prawdzie ? Dziecku robicie oranie mózgu i jeszcze będzie mieć kłopoty w s
          > zkole
          >
          > Szok

No właśnie sęk w tym że wersja oficjalna jest niwelele zbliżona do prawdy. Matka Teresa to parszywa postać i tyle.
          • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 11:46
            Serio musisz siedmioletniej dziewczynce tłumaczyć o parszywych postaciach ( parszywosci która jest tylko w twojej niezbyt poukładanej głowie ) ???

Dziecku chcesz złamać psychikę ????
            • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 12:54
              Nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Twierdzisz, ze podopieczni tej 'świętej', mieli zapewnione podobne warunki, jak ona podczas leczenia ? A te wszystkie raporty, które ukazywały tragedię ludzi przebywających w jej domach 'pomocy', są nieprawdziwe ?
        • escott Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 22:08
          Nie przedstawiam żadnych wersji, które nie mają żadnego poparcia w prawdzie, całuski!
        • maslova Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 08:28
          > Bosssze po co przedstawiacie jakieś „swoje” wersje które nie mają żadnego poparcia w prawdzie ?

Kilkadziesiąt procent polskich dzieci od maleńkości raczonych jest - jakże prawdziwymi - opowieściami o piekle i szatanie. Twoje życie to musi być jeden wielki szok, skoro też w tym uczestniczysz.
    • ariathedevil Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 08:19
      Kwintesencja kościółka: maska dobroci, a pod maską okrucieństwo i przemoc. Ku.a jak to szło ? " Ból to pocałunki Jezusa"
      • ivonette21ivonette Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 09:17
        ariathedevil napisała:

> Kwintesencja kościółka: maska dobroci, a pod maską okrucieństwo i przemoc. Ku.a
        > jak to szło ? " Ból to pocałunki Jezusa"

Albo to ich stare obłudne gadanie : "Nie krytykujemu homoseksualistów i lesbijki tylko ich homoseksualne i lesbijskie czyny"

---------
        www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,30918904,czy-dziecko-nieslubnej-pary-moze-przystapic-do-komunii-ksiadz.html#s=BoxOpImg11
        • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 11:21
          W Iranie właśnie uchwalili karę 15 lat więzienia za homoseksualizm

Jakie połączenia z matką Teresą widzisz ?
          • abria Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 11:23
            że Matka Teresa też była za karą śmierci w takich przypadkach
            • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 11:47
              A kiedy w Polsce zniesiono karę śmierci ?
              • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 12:58
                I widzisz, jak chętnie odwracasz kota ogonem ? @abria, udowodniła ci, że ta 'święta', niczym nie różni się od islamskich fanatyków. Więc zapytam w twoim stylu. Co ma do zniesionej kary śmierci w Polsce, stanowisko tej 'świętej', w temacie kary śmierci dla homoseksualistów?
                • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:36
                  Że w tym samym czasie wieszano ludzi w Polsce czy tam inaczej mordowano
                  Twoich rodaków
                  • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:55
                    Nie rozumiem. To dzięki tej 'świętej', wieszano w Polsce, czy o co ci chodzi? Cały czas nie widzę związku z poglądami 'świętej', że homoseksualistów należy pozbawiać życia, z tym że w Polsce zniesiono karę śmierci. Możesz jakoś to tak przystępniej wyjaśnić ?
                    • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 14:18
                      Krynica mądrości ona otrzymała wiele nagród w tym nagrodę pokojową Nobla jeśli była takim potworem jak sobie to umyśliłaś to dlaczego te nagrody nadal ma w swoim posiadaniu ich nich i tego nie zabrał????

Co więcej jest święta dlaczego nich nie podwaza że tego???
                      • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 14:36
                        Cóż. Pokojowa nagroda Nobla, jest nagrodą, nadawaną często z powodów czysto politycznych. Wiesz że nagrodę otrzymał np. Jasir Arafat, który jest odpowiedzialny, za śmierć wielu ludzi ?

W panteonie świętych katolickich, są zastępy ludzi, którzy z dzisiejszej perspektywy, są zwyczajnymi mordercami. A mimo to kościół, nie podważa ich świętości. Więc niby dlaczego, miałby podważać jej świętość, skoro czerpał z tego tytułu niemałe korzyści ?
                        A na postawione pytanie dalej nie potrafisz odpowiedzieć. Bo zwyczajnie takiego związku nie było, a mimo to jest dla ciebie argument, w kreowaniu jej 'świętości'.
                      • escott Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 22:11
                        Obama też dostał, akurat jak zaczął prowadzić wojnę! Te wszystkie międzynarodowe nagrody są takimi po prostu obiektywnymi wyroczniami big_grin
                        • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 08:53
                          Co śmieszniejsze w przypadku Obamy, to on nawet za bardzo nie rozumiał DLACZEGO ją otrzymał smile Nie pisząc o tym, że w USA, ta nagroda, ma drugorzędne znaczenie. Właśnie z powodu uznaniowości jej nadawania, bez żadnych określonych kryteriów.
                          • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 15:19
                            Ale czemu jej nie zabiorą ? Czemu nie zbierzecie podpisów i nie zrobicie powstania tylko kwękacie na forum?
                            • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 15:39
                              Naprawdę uważasz, że tylko na tym forum ludzie widzą jaką podłą osobą była ta 'święta' ?

Ale pocieszę cię. Za m.in. właśnie takie udawanie, że nic się nie stało, w tej czy innych sprawach, kościół już płaci. Coraz mniej ludzi chce mieć cokolwiek wspólnego z tą zdeprawowaną organizacją. Popatrz co się stało w Irlandii. Polska idzie tą samą drogą. Więc niech dalej kościół i tobie podobni wierni, udają że wszystko jest w porządku smile
          • malaperspektywa Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 11:25
            Poglądy dotyczące tej kwestii i brak tolerancji chociażby.
          • ivonette21ivonette Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:21
            asma.bez.dworu napisała:

> W Iranie właśnie uchwalili karę 15 lat więzienia za homoseksualizm
            >
            > Jakie połączenia z matką Teresą widzisz ?

W ONZ Watykan głosuje tak samo jak Iran czy Arabia Saudyjska . Oni są ze sobą na maxa zwąchani i rozumieją się bez słów.

• asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 13:37
              Oooooo islam też ci się nie podoba ?
              Smuteczek

Może wyemigruj na księżyc ?
              • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 20:08
                dziękujemy asmo za subtelne przypomnienie zawsze aktualnego hasła: KSIĘŻA NA KSIĘŻYC!
                • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 15:15
                  To wywieście sobie to hasełko w Wigilię w pokoju zamiast kraść nasze tradycje
                  • livia.kalina Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 15:21
                    Dzięki asmo za podbicie tego wątku. Zgadzam się z tobą, ze jak najwięcej osób powinno poczytać o przestępstwach bestii z Albaniismile
                    • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 19:48
                      To ty będziesz teraz bestia z ematki
                  • j_malec Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 15:33
                    Jesteś typowym katolikiem. Nie znasz ani biblii, ani historii kościoła, ani tym bardziej czym jest prawdziwa wiara. A Wigilia, to została przejęta przez kościół katolicki. Grudniowa data została przyjęta jako przeciwwaga dla pogańskich uroczystości, które odbywały się w tym samym czasie. Więc jaka 'wasza' ?
                  • arthwen Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 17:40
                    Znaczy te tradycje, które katolicy ukradli poganom?
                    • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 19:40
                      Tak
                      Więc wara
                      • arthwen Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 19:45
                        A to siódme przykazanie już katolików nie dotyczy?
                        Warunkiem dobrej spowiedzi, jest żal za grzechy, postanowienie poprawy i zadośćuczynienie, więc z tym wara to ja na twoim miejscu to bym uważała. Nie widać tu żadnego z tych warunków, złodziejko.
                        • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 19:46
                          Naprawdę nie macie honoru
                          • arthwen Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 20:19
                            Ależ asma, ja katoliczką nie jestem, pretensje kieruj do swoich współbraci w wierze - katolików, że nie przestrzegają swoich własnych zasad i kradną cudze zwyczaje. No i ty również powinnaś się z tego wyspowiadać, bo w końcu wg waszej wiary to dość poważny grzech.
          • escott Re: Matka Teresa - artykuł 28.04.24, 22:09
            Ja takie, że wszystkie religie monoteistyczne są koszmarne!
    • soczystagruszka Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 09:27
      Cóż każda epoka ma własny porządek i (bez)ład...... Moim rodzicom nie wspominano o Katyniu, z mojego pokolenia próbowano zrobić wielbicieli JP2 a pokolenie moich dzieci ( na razie córki, bo blixniaki za małe) mają podawane bzdury o Teresie z Kalkuty.
      Cóz.... my rodzice mamy obowiązek edukować. Dziadkowie/pradziadkowie mówili o Powstaniu Warszawskim, AK, Katyniu, moi rodzice wychowali mnie w antykościelnym domu ( kościoły tylko jako obiekty architektury ), ja kontynuuję to czego mnie uczono tłumacząc bezeceństwa zakonnicy z Albanii.
      • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 15:18
        Czyli pierwszoklasista przychodzi do domu i opowiada że uczył się w szkole o matce Teresie a ty włączasz jakieś dokumenty gdzie trup się Sieje gęstą czy coś i zaczynasz opowiadać o jakichś wydumanych koszmarach rodem z horroru???

Czy dziecko już bierze leki antydepresyjne ?
        • ichi51e Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 16:54
          Po prostu mówi się że działalność charytatywna swiecka czy kościelna nie jest wcale taka jednoznaczna. Wyobraź sobie misiu, mówisz że masz schronisko z kociaczkami na które zbierasz kasę i z tego żyjesz. Czy jest w twoim interesie rozdać wszystkie kociaczki?
          Dzieci bardzo szybko łapią.
          • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 19:44
            Kici kici

Bolą cię zaopiekowane kotki ?
            • arthwen Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 20:21
              Jeśli kotek mógł trafić do dobrego domu, a fundacja go trzyma u siebie, bo zarabia na tym, że naiwni i współczujący ludzie się litują nad zwierzakiem, to chyba nie bardzo można powiedzieć, że jest zaopiekowany?
        • soczystagruszka Re: Matka Teresa - artykuł 30.04.24, 09:22
          Widzisz i pewnie się zdziwisz, że są rodziny, w których rozmawia się z dziećmi na różne tematy, w tym trudne. I pokazuje nie zawsze lukrowaną rzeczywistość.
          Moja córka wiedziała , stosownie do wieku, co to jest śmierć, chociaż na pogrzebie nie była i osoby zmarłej nie oglądała.
          Widziała narkomanów, widziała meneli, widziała żebraków i pytała więc otrzymywała odpowiedź prostą i dostosowaną do jej wieku.
          Słyszała o wojnie, widziała migawki w telewizji z getta ( ostatnio była rocznica wybuchu powstania tamże), zrujnowanej Warszawy, klęsk żywiołowych itd. Przyjmuje to normalnie, bo to też część życia.
          Na działalność zakonnicy z Albanii, mam odpowiedź, że są ludzie, którzy wykorzystując cudze nieszczęście zachowują się nieetycznie, niemoralnie, paskudnie w sposób wręcz przestępczy. Jest to pretekst do szerszych rozmów na ten temat.
          Może jesteśmy rodziną dziwną, ale nie nadużywamy leków, jakichkolwiek, a antydepresanty są o lata świetlne od naszej wyobraźni.
          Jak chcesz paść się psychotropami - droga wolna.
    • ivonette21ivonette Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 16:02

livia.kalina :
      " Mojego biednego ojca, ateistę i antyklerykała mam z księdzem chować?? To musiałabym go chyba nienawidzić jak Kolbe Żydów a tymczasem ja go kocham jak Matka Teresa pieniądze "

10/10
    • veryvery Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 17:11
      Już od dawna wiadomo ze matka teresa to była psychopatka, która w swoich przytułkach ludziom chorym na raka odmawiała leków przeciwbólowych bo "cierpienie zbliża do Chrystusa" ale kiedy sama zdychała to w luksusowej klinice naćpana prochami
      • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 19:42
        Ale kłamiesz brzydko
        • paskudek1 Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 19:43
          asma.bez.dworu napisała:

> Ale kłamiesz brzydko

Ale c owg ciebie jest tu kłamstwem?
          • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 19:44
            Gdzie umarła ?
            • arthwen Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 20:16
              W Kalkucie też mają luksusowe kliniki. Dla bardzo bogatych. A Agnes Bojaxhiu była bardzo bogata i na swoim leczeniu nie oszczędzała, w przeciwieństwie do leczenia tych biedaków, którymi niby się jej zakon miał opiekować.
              • asma.bez.dworu Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 20:38
                Przyłapane na kłamstwie ateistki jak dostają rozgrzeszenie ?
                • annaboleyn Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 20:42
                  Ateistki mają głęboko w rzyci rozgrzeszenie od obslinionego pedofila, asma, skończ dyszeć erotycznie nad bestią z Kalkuty i skup się na moment, to nie jest skomplikowane.
                  • dracaria Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 23:43
                    annaboleyn napisała:

> nad bestią z Kalkuty

O losie big_grin
                • arthwen Re: Matka Teresa - artykuł 29.04.24, 23:31
                  Ale gdzie tu masz kłamstwo? Że leczyła się w bardzo luksusowych klinikach? Owszem, leczyła się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka