Dodaj do ulubionych

Smak wiosny dla Was

03.05.24, 18:10
dla mnie od zawsze rzezucha, szparagi, fasolka z bulka tarta, ale naaaaj naaaj zawsze mloda kapusta zasmazana z koperkiem + mlode ziemniaki. Dzis bezskutecznie polowalam (w Austrii mlode ziemniaki sa mocno niedoceniane i czesto oszukiwane, stoi na cenie tegoroczne, na etykiecie za to, z Egiptu. Nie maja nic z mlodymi ziemniakami wspolnego). Kapusty mlodej tez tu nie doceniaja, tak jak w Polsce. Ale jak zrobie i podam z mielonymi np. to jest wielkie "o yessu jakie dobre!" 🤪 Czym Wam smakuje wiosna?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 18:34
      Najpierw topinamburem, to pierwsze, co wiosną wykopuję, potem młodą cebulką. Żrę to garściami. I zupą szczawiową i szpinakiem, sałatą, rzodkiewką, a potem zielonym groszkiem.
      Fasolka to później, teraz jeszcze jej nie ma przecież, dopiero będę siała, więc fasolka to smak lata.
      Kupnej, pędzonej na sztucznych nawozach w szklarni, to ja nie uważam za fasolkę, jest obrzydliwa, wodnista i niezdrowa.
      Kapusta to też nie na wiosnę, tylko znacznie później.
      Ziemniaki też nie na wiosnę, chyba że masz na myśli to obrzydliwe, śmierdziele z Egiptu.
      • princesswhitewolf Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 18:55
        >Kupnej, pędzonej na sztucznych nawozach w szklarni,

Co to sa sztuczne nawozy?
        • aankaa Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 19:09
          przeciwieństwo naturalnych
      • andallthat_jazz Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 19:08
        No ja mialam ziemniaki maj- czerwiec w ogrodzie, kapuste kupowalam tez maj czerwiec.
    • hrasier_2 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 18:41
      Dla mnie truskawki. Tylko nie wiem skąd przyjechały.
      • homohominilupus Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 19:21
        Z południa Hiszpanii
    • krwawy.lolo Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 18:44
      Smak wiosny to piwo w słonku, na balkonie, w tiszercie na grzbiecie.
      • malaperspektywa Re: Smak wiosny dla Was 04.05.24, 16:58
        I nikt ci nie zarzuci, że nawożone, że z Egiptu..... 😀
        • krwawy.lolo Re: Smak wiosny dla Was 04.05.24, 18:12
          Ewentualnie, że koszulka tkana w Kambodży i farbowana w Bangladeszu.
    • princesswhitewolf Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 18:53
      Fasolki jesze nie ma przecież chyba ze przywieziona z innej czesci swiata

10 kg bialych szparagow.zamrozilam.
      • andallthat_jazz Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 18:58
        A mi mrozone nie wchodza. Wiec szparagi tylko teraz. Fasolka czerwiec- lipiec. Tak ogolnie z wiosna mi sie kojarzy. Na ziemniaki i kapuste bede polowac, bo tu towar dewisowy. W ogrodzie przy tych temp. juz mialam wlasne.
        • snakelilith Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 19:17
          W jakim ogrodzie? W Polsce był przecież niedawno atak zimy, bajkopisarko. Przypominam ci też, że mamy dziś dopiero 3 maja, więc co ty fandzolisz o lokalnych fasolce, ziemniakach i kapuście? "Młoda kapustka" to u ciebie nazywa się też Spitzkohl albo Spitzkraut, ale sezon też zaczyna się dopiero w maju.
          • andallthat_jazz Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 19:27
            Jestesmy w maju dla przypomnienia. A temperartury nie schodzs tu od 3-4 ponizej minus. Mielismy 2 tyg. Grad ponad 26. O czym Ty mowisz?
            • snakelilith Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 20:01
              andallthat_jazz napisała:

> Mielismy 2 tyg. Grad ponad 26. O czym Ty mowisz?

Nie bredź. Nidzie nie było dwa tygodnie ponad 26 stopni. Na dole masz przebieg temperatury z ostatnich 60 dni w Wiedniu, gdzie podobno mieszkasz. Ponad 25 stopni było tylko w pojedynczych dniach, z wieloma chłodnymi pomiędzy.
            • eliszka25 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 20:03
              No dobrze mówi. Wychowałam się na wsi, moi rodzice uprawiali m.in. fasolkę szparagową, którą zrywałam w niejedne wakacje, bo zrywa się ją właśnie latem, nie na wiosnę. Podobnie jak młoda kapusta czy ziemniaki. Wcześne odmiany można zbierać od czerwca, ale napewno nie na początku maja.

W maju to zbieraliśmy na łąkach szczaw na zupę, młody szczypiorek też w maju zwykle był, ale napewno nie ziemniaki w ogrodzie 1 maja. Kapustę o tej porze się co najwyżej pikuje i wysadza na pole, a nie zbiera.
              • szmytka1 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 20:09
                Ziemniaki dziś właśnie widziałam sadzarki na polach, wracając do miasta.
              • snakelilith Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 20:18
                Istnieją regiony, gdzie młoda kapusta pokazuje się już w maju, np. na południu Europy, albo w południowo-zachodnich Niemczech, tam klimat jest wyjątkowo łagodny, ale nie na samym początku miesiąca i zwykle spod folii. Ale na pewno nie na wschód od Łaby, gdzie zima lubi wrócić i przymrozić.
                • eliszka25 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 20:29
                  No dokładnie, niemal zawsze gdzieś tam na świecie jest wiosna, ale napewno w Polsce nikt nie kopie w ogrodzie młodych ziemniaków 1 maja.
          • b.bujak Re: Smak wiosny dla Was 04.05.24, 14:02
            w soboty kupuję warzywa od lokalnego rolnika na naszym bazarku

dzisiaj miał fasolke szparagową, młode ziemniaki;
            młoda kapustę kupowałam już dwa tyg temu;

fakt, że te najwcześniejsze uprawy ma pod folią albo szkłem

(Dolny Śląsk)
            • eliszka25 Re: Smak wiosny dla Was 04.05.24, 15:41
              Ależ ja nie wątpię, że on takie rzeczy sprzedaje 😄

Młoda kapusta czy fasolka szparagowa spod folii o tej porze roku jest możliwa. Autorka wątku twierdzi, że miała takie rzeczy w maju we własnym ogrodzie.

Przy wczesnej wiośnie możliwe są młode ziemniaki pod koniec maja, ale nie uwierzę, że ziemniaki kopane w kwietniu urosły w Polsce, sorry.
        • panna.nasturcja Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 19:30
          1 maja miałaś własne? Co za bajki. W życiu nic nie miałaś w ogrodzie, bo byś jednak wiedziała, że fasolka szparagowa to w Polsce smak lata, nie wiosny, dopiero się ją sieje, a ziemniaków młodych 1 maja nie ma.
        • szpil1 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 20:00
          andallthat_jazz napisała:

> W ogrodzie przy tych temp. juz mialam wlasne.

W maju młode ziemniaki w ogrodzie?
          • szmytka1 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 20:10
            W Grecji właśnie kopią, ale nie w Austrii i Polsce.
            • eliszka25 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 20:31
              W Izraelu też, bo widziałam już w markecie ziemniaki z Izraela oznaczone jako „neue Ernte”.
              • snakelilith Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 20:38
                Najwcześniejsze są z Maroka, Tunezji i Egiptu, Można kupić już w styczniu/lutym. W marcu i kwietniu pokazują się te z Izraela, Grecji i Cypru. Te z Izraela nie są wcale takie złe.
                • eliszka25 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 20:42
                  Potwierdzam, ziemniaki z Izraela wcale nie smakują źle. Kupuję czasem na wiosnę, jak robię łososia i mizerię, bo mi do tego najbardziej pasują młode ziemniaki.
                  • snakelilith Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 20:51
                    Też kupuję czasem do białych szparagów. Ale generalnie nie mam problemu z poczekaniem np z kapustą na lokalny sezon, bo to przecież nie PRL, że kapusta i ziemniak to podstawa diety. W sklepie dostępnych jest tyle różnych warzyw z całego świata, jest też mnóstwo mrożonek, fasolkę szparagową jem przecież cały rok. Nie kupuję też świeżych truskawek niewiadomo skąd, bo testy znowu pokazały, że te wczesne są parszywie skażone pestycydami, a na co to komu?
        • mysiulek08 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 23:16
          poszukaj [url=https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sca_esv=aefa6caa23033a76&sca_upv=1&q=kapusta+stozkowa&uds=ADvngMh_SdoDdFiiNsnjtNRH_ukYt5sc4M5FgduQfMhNps-O-CfBYM-RUFwwkgX0DY_pWP3kGVtoewPREvXsDdXO7B0l_x9MoiR4w5Eimzly4OJqe5PuexRg_6hsdXuEHGX-EM9YNeRY5Vs3mCxmFPJ5xNy81rIYFkHt2JiIJO6zsXwGiZ43dRoOoEjpN94lpAY2QvujKjbqyHRPionmBj56lViYuAepNV_hjahRU8eMyOU6aGdaG461DLjsvbF7TYBZi8_2Y67UlKwYJ8Wl6DdQBdg_BJtU7AkHTAwFth1XVesPN5BaS2tm8jRcwB91VL41Wdkdp-rIr--S6-_UVsJqUqITycZ1Vw&udm=2&prmd=ivsnmbtz&sa=X&ved=2ahUKEwiGp7Kas_KFAxWEs5UCHS2iAJwQtKgLegQIERAB&biw=1280&bih=605&dpr=1.5]kapusty stozkowej/url] bardzo dobrze zastepuje mloda polska kapuste
          • mysiulek08 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 23:18
            ale nieczytelne monstrum wyszlo

to jeszcze raz
            poszukaj kapusty stozkowej, powinna byc u ciebie dostepna, swietnie zastepuje mloda polska kapuste
            • manon.lescaut4 Re: Smak wiosny dla Was 04.05.24, 14:18
              O tak! Odkryłam ja w UK już wiele lat temu i mam młodą kapustę, kiedy tylko chce. Dostępna w większości dużych sklepów.
              Szkoda tylko, że nie ma tak z fasolka szparagową 😫
    • kaskaz1 Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 19:31
      Botwinka i młoda kapusta z koperkiem
    • my_fair_lady Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 23:02
      Chleb z rzodkiewkà lub świeżym ogòrkiem z koperkiem 😋.
    • chococaffe Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 23:07
      Dobre ziemniaki, nawet "stare", z dobrym masełkiem i koperkiem nie są gorsze niż tzw młode.
      Wiosna mi się kojarzy z otwarciem sezonu ale na pełną ofertę trzeba czasami poczekać.
    • bywalec.hoteli Re: Smak wiosny dla Was 03.05.24, 23:18
      Szczypiorkiem i rzodkiewką z białym serem na świeżej bułeczce smile
    • igge Re: Smak wiosny dla Was 04.05.24, 03:22
      Rzodkiewka. Lubię chrupać.
    • raczek-nieboraczek-2 Re: Smak wiosny dla Was 04.05.24, 19:18
      jednak pędzona fasolka ze straganu i kalafiory,

jagody kamczackie można już smakować, ale fasolka cieszy bardziej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka