Dodaj do ulubionych

Gniazdo szerszeni

04.05.24, 14:42
Odkryliśmy właśnie przypuszczalne gniazdo szerszeni w budynku gospodarczym. Czy lepiej dzwonić po straż pożarną, czy szukać firmy deratyzacyjnej? Mam trochę dylemat, bo ten budynek jest oddalony od domu i nie ma bezpośredniego zagrożenia, jedynie nie mogę dostać się do narzędzi ogrodowych, i wydaje mi się, że straż pożarna ma może ważniejsze zadania. Co byście radziły?
Obserwuj wątek
    • majenkirr Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 14:44
      Jest taki spray na szerszenie. Trzeba iść wieczorem jak już wszystkie tam siedzą i wysprejowac towarzystwo.
    • arabelax Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 14:50
      Umow firmę, która usuwa gniazda.
      Ja w zeszłym roku odkryłam ogromne gniazdo, które było budowane z 3 lata!
      spróbuję poszukać zdjęcia.
    • alina460 Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 14:51
      Zadzwoń na straż
      • panna.nasturcja Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 23:48
        A z jakiej racji? To ani budynek publiczny, ani bezpośrednie zagrożenie, to jej obowiązek zadbać o usunięcie, są firmy od tego.
    • mamamisi2005 Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 14:55
      www.gov.pl/web/kmpsp-torun/zanim-wezwiesz-straz-pozarna-do-os-i-szerszeni
    • paola.brunetti Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 14:56
      Zadzwoniłam do straży, odesłali mnie do firmy zewnętrznej, ponieważ nie jest to budynek, w którym przebywają ludzie. Jutro ktoś przyjedzie.
    • sylwiktrzy Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 14:58
      Na małe nowe gniazdo dwie gaśnice z Brodą i poprawka po kilku dniach. Na wielkie najbezpieczniej firma. Straż nie przybędzie do takiego miejsca.
      • sylwiktrzy Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 14:59
        Z * Brosa oczywiście te gaśnice.
    • jasnoklarowna Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 15:23
      U nas jak założyły na brzozie, tam był dostęp z drabinki to mąż ubrał się w narciarski kombinezon plus kask i rękawice motorowe, koło 22.00 jak zleciały się do gniazda zapryskał gaśnicą z obi na szerszenie . Za kolejnym razem jak założyły na dachu dzwonił ma straż żeby podpowiedzieli gdzie szukać profesjonalnej ekipy. A tam jak usłyszeli że ja uczulona to powiedzieli że muszą przysłać ekipę. Godzinę usuwali.
    • berdebul Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 18:55
      Szukaj firmy, która usunie. A później powieś niby gniazda z papieru, szerszenie są terytorialne, jak zobaczą ze zajęte to już nie będą próbowały się wprowadzić.
      • majenkirr Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 19:00
        Papiery będzie wieszać🙄, niech gniazdo kupi, będzie na bogato😎
    • mamolka1 Re: Gniazdo szerszeni 04.05.24, 19:04
      Jak gniazdo błonkoskrzydłych są w okolicy miejsca zamieszkania albo w miejscu gdzie bywa dużo ludzi dzwonić na straż. Najczęściej przyjeżdża jakieś OSP - warto mieć gaśnicę brosa i im dać.
      Jak jest w domu osoba uczulona albo dzieci to traktują jako priorytet - czasami niestety trzeba nalegać.
      Moi strażacy w sezonie zbierają kilka takich zgłoszeń i usuwają hurtem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka