Dodaj do ulubionych

Pożyczanie

08.05.24, 21:15
Czego byście przenigdy nie pożyczyły? I komu?

Ubrania, butów, grzebienia, kosmetyków?

Dalbyscie się komuś napić ze swojej butelki? Dalbyscie komuś gryzą? Dojadlybyscie po kimś obiad?

Bo ja takie zachowania wśród dorosłych ludzi obserwuje. Dla mnie większość bleee. Szczególnie po pandemii
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:17
      Nad szczoteczką do zębów zastanowiłabym się.
    • clk Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:21
      Pieniędzy.
      Szczoteczki do zębów.
      Kosmetyki owszem pożyczałam na wyjazdach (krem/ żel etc)

• mikams75 Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:57
        kosmetykami sie sie mozna podzielic, bo przeciez tu nikt nie uzywa zeby oddac uzyte jak by to bylo np. ze szczoteczka do zebow.
    • taje Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:23
      Z drobnych rzeczy miałabym największy problem ze szczoteczką do zębów i z jedwabnymi majtkami. Oraz z niektórymi butami (takimi, których nie chciałabym musieć wyrzucać). Reszta ok, choć oczywiście zależy od osoby - po obcej osobie nie dojadłabym obiadu, po dziecku czy mężu czemu nie. Kota też bym nie pożyczyła.
      • 35wcieniu Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:53
        Z majtkami miałabym problem niezależnie od tego czy jedwabne czy bawełniane.
        • taje Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:57
          Bawełniane mogę wyrzucić, jedwabnych mi szkoda smile
          • 35wcieniu Re: Pożyczanie 08.05.24, 22:00
            A, ok. Ja zrozumiałam że chodzi o pożyczenie w sensie że pozniej dalej mamy tego używać, a nie o to że komuś coś "pożyczamy" a później to i tak wywalamy.
            • taje Re: Pożyczanie 08.05.24, 22:02
              No, liczę się z tym, że to pożyczone trzeba będzie wyrzucić.
              • primula.alpicola Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:52
                To równie dobrze mozesz te majtki, jedwabne, czy nie, dac w prezencie, a nie brac z powrotem i wyrzucać.
                • taje Re: Pożyczanie 09.05.24, 10:27
                  Dlatego ani nie pożyczam, ani w prezencie nie daję. Bo jestem do nich przywiązana smile
          • karyna-z-tarchomina Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:48
            taje napisała:

> Bawełniane mogę wyrzucić, jedwabnych mi szkoda smile
            >

A dobra, doczytalam tutaj
      • karyna-z-tarchomina Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:47
        taje napisała:

> Z drobnych rzeczy miałabym największy problem ze szczoteczką do zębów i z jedwa
        > bnymi majtkami.

Dlaczego akurat z jedwabnymi?
        • kochamruskieileniwe Re: Pożyczanie 09.05.24, 10:11
          pewnie dlatego, że nie można ich wygotować.
      • lucerka Re: Pożyczanie 09.05.24, 10:09
        Taje, a rzucisz linkiem do tych jedwabnych galotów? Zafascynowało mnie to i chyba też chce 😅
        • taje Re: Pożyczanie 09.05.24, 10:43
          Tu podawałam linki forum.gazeta.pl/forum/w,567,177607891,177607891,Co_zakladacie_po_prysznicu_.html?p=177611240

Choć uprzedzam, że o nie jest ten fason, który uwielbiam. Kupowałam je w Lily Silk - takie lekko luźne z trochę wyższym stanem, niestety przestali sprzedawać. Mam zapas od LS ale szukam następców, jak znajdę taki fason to się pochwalę.

Pierwsze jedwabne majtki kupiłam z ciekawości, żeby przetestować Lily Silk i kompletnie przepadłam - latem człowiek się w w ogóle nie poci, czuję się świeżo cały dzień. Mój mąż też polubił - zaczęłam mu kupować jedwabne bokserki i sam się teraz domaga.
          • lucerka Re: Pożyczanie 09.05.24, 17:40
            Dzięki!
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:36
      Czy pożyczacie swój samochód komukolwiek?
      • heca7 Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:37
        Córce, mężowi i jakby potrzebował to mojemu bratu. Ale on ani razu nie potrzebował wink
      • 35wcieniu Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:54
        Bez problemu
      • kocynder Re: Pożyczanie 08.05.24, 22:12
        Z samochodem zależy od umiejętności i mojego zaufania do potencjalnego kierowcy. Jest kilka osób, którym z zamkniętymi oczami dam kluczyki, są tacy, którzy w konkretnie uzasadnionych, podbramkowych sytuacjach na określonych warunkach, a są tacy, którzy mieszczą się w kategorii "po moim trupie". I wcale nie zależy to od czasu posiadania prawa jazdy, ani od mojej osobistej sympatii do danego kierowcy.
      • kaki11 Re: Pożyczanie 08.05.24, 23:59
        Tak. Zależy oczywiście gdzie i na ile bo to kwestia praktyczna, tym bardziej kiedy mamy jeden rodzinny samochód, ale z samym faktem, że ludzie mogą jeździć moim samochodem nie mam żadnego problemu.
      • maly_fiolek Re: Pożyczanie 09.05.24, 05:47
        Oczywiście. Siostrze, synowi, ojcu.
      • premeda Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:03
        To zależy który, Dustera bez problemu, Ram-a tylko mojemu braty (on ogarnie jego wielkość) reszty nikomu.
      • primula.alpicola Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:52
        bylam.stara.mostowiakowa napisała:

> Czy pożyczacie swój samochód komukolwiek?

Tak, pożyczam.
      • pyza-wedrowniczka Re: Pożyczanie 09.05.24, 10:55
        Tak, ale muszę wiedzieć, że to zaufany kierowca. Mam kilku takich przyjaciół, którym się zdarzyło brać moje auto, jak się ich zepsuło a pilnie potrzebowali.
    • heca7 Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:36
      W sumie nic z wymienionych rzeczy. Mogłabym pożyczyć krem w tubce ale nic co dotyka mojego ciała i nie da się tego umyć. O i męża bym nie pożyczyła wink
    • karyna-z-tarchomina Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:40
      Nie pożycze "dobrego dnia" sasiadce z parteru, bo to glupia krowa jest, kopnela mi pieska stara rura
    • kochamruskieileniwe Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:41
      Przedmiotów osobistej higieny.

Mam cholerny uraz do daj gryzą i daj łyka Po takim czymś oddawałam całe jabłko, czy picie.Do dzisiaj synowi kroję jabłko w cząstki - do szkoły, czy na treningi. Syn nastolatek🤣. ( ale tak woli, bo często chętny na kawałek się znajdzie. Zresztą sam sobie też tak kroi, jak sobie sam wałówkę przygotowuje)
      • 35wcieniu Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:57
        Też unikam. Równie obleśna jest dla mnie sytuacja wspólnej pasty do zębów na wyjazdach w większym gronie. Rozumiem ideę, ale wiem jak ludzie nabierają pasty na szczoteczkę i ile szczoteczek jej dotknęło "u wylotu" zanim przyjdzie moja kolej. Choćbym nie wiem jak mało miała miejsca w bagażu zawsze mam wlasną.
        • borsuczyca.klusek Re: Pożyczanie 09.05.24, 09:15
          35wcieniu napisał(a):

> Też unikam. Równie obleśna jest dla mnie sytuacja wspólnej pasty do zębów na wy
          > jazdach w większym gronie.

W życiu bym nie pomyślała, że to może być dla kogoś problem 😳
          • 35wcieniu Re: Pożyczanie 09.05.24, 12:06
            Nie wiem czy dla kogos jest to problem, dla mnie nie jest, po prostu uważam że to ohydne i tego nie robię bo mam swoją.
          • imponderabilia20 Re: Pożyczanie 09.05.24, 19:39
            borsuczyca.klusek napisała:

> 35wcieniu napisał(a):
            >
            > > Też unikam. Równie obleśna jest dla mnie sytuacja wspólnej pasty do zębów
            > na wy
            > > jazdach w większym gronie.
            >
            > W życiu bym nie pomyślała, że to może być dla kogoś problem 😳

Ja bym nie pożyczyła ruszy do rzęs. A przed pandemią jeszcze w pracy pożyczałam
      • derka1 Re: Pożyczanie 09.05.24, 15:02
        kochamruskieileniwe napisała:

> Przedmiotów osobistej higieny.
        >
        > Mam cholerny uraz do daj gryzą i daj łyka Po takim czymś oddawałam całe jabłk
        > o, czy picie.Do dzisiaj synowi kroję jabłko w cząstki - do szkoły, czy na treni
        > ngi. Syn nastolatek🤣. ( ale tak woli, bo często chętny na kawałek się znajdzie
        > . Zresztą sam sobie też tak kroi, jak sobie sam wałówkę przygotowuje)

Jako i ja. Pamietam te lyki i gryzy ze szkoly. Juz wtedy od razu oddawalam wszystko "glodnym" i "spragnionym".
    • kocynder Re: Pożyczanie 08.05.24, 21:59
      Z kategorii "absolutnie za nic na świecie nigdy w życiu":
      - szczoteczka do zębów
      - bielizna
      - buty
      - szminka
      - grzebień/szczotka do włosów - jeśli mam możliwość starannie umyć przed ponownym użyciem
      - nie daję "łyka", "gryza" (wolę oddać całą butelkę/kanapkę niż pić po kimś - z wyłączeniem absolutnie najbliższej rodziny).
      - dojadanie po kimś dla mnie obrzydliwe!
      • gryzelda71 Re: Pożyczanie 09.05.24, 07:53
        Ale ze domownik je ciasto i został kawałek który zjem to ta obrzydliwosc?
        • gaga-sie Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:09
          Ja po domowniku nie mam problemu, ale wyłącznie nie używanym wcześniej sztućcem. Nie zjem np.ciasta łyżeczka z widocznymi smugami.
          • gryzelda71 Re: Pożyczanie 09.05.24, 09:17
            No po kim można dojeść coś. Tylko po domowniku. Tu chyba nikt nie opisuje sytuacji, że w restauracji z sąsiedniego stolika dojadamy, bo zostało.
            Typu dajnliza loda od córki, bo ma inny smak i próbujemy? Tez obrzydliwe? Matko....wspólną pasta do zębów wyżej czytam fuj, matko jak się cieszę, że mało co mnie rusza.
        • kocynder Re: Pożyczanie 09.05.24, 19:47
          Ja może dziwna jestem, ale np ciasta zwykle mam tyle, że każdy może sobie nałożyć SWÓJ kawałek i nie ma potrzeby zjadania resztek. Jeśli ktoś nie zje całego kawałka - to po prostu wyrzucam. Nie przyszłoby mi do głowy zjadać takie rozbabrane przez kogoś ciasto.
    • magda.z.bagien Re: Pożyczanie 08.05.24, 22:15
      Osobom z najblizszej rodziny poożyczyłabym chyba wszystko, chociaz picie ze wspolnej butelki mnie brzydzi zawsze. Innym raczej nie, a daj łyka czy gryza - nigdy, wolałabym oddać całe.
      Szczoteczka do zębów - wiadomo nie, ale już nieraz przez pomyłkę umyłam szczoteczką innego domownika i żyję.
      Kosmetyki bez problemu pod warunkiem, że bezdotykowo.
    • midge_m Re: Pożyczanie 08.05.24, 22:17
      Pieniądze pożyczyłabym tylko bliskim przyjaciołom i rodzinie. To samo z dzieleniem się jedzeniem czy przedmiotami osobistymi. Książki też w to wchodzą smile. Chyba łatwiej mi napisać co bym pożyczyła znajomym bądź obcym osobom: rzeczy o których wiem że mogą już do mnie nigdy nie wrócić i nie mam z tym problemu że je stracę.
    • kura17 Re: Pożyczanie 08.05.24, 22:44
      jestem bardzo malo "brzydliwa" - i czytajac forum, uwazam to za swoista super-power wink
      • taje Re: Pożyczanie 08.05.24, 22:52
        Ja w sumie też smile
      • primula.alpicola Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:56
        kura17 napisała:

> jestem bardzo malo "brzydliwa" - i czytajac forum, uwazam to za swoista super-p
        > ower wink
        >
        >
        Prawda? Czasami się czuję jak kosmitka.
        Umyć zęby tą samą szczoteczką czy wytrzec się tym samym ręcznikiem co facet z którym sypiam? Żaden problem.
      • black.emma Re: Pożyczanie 09.05.24, 09:11
        Potwierdzam, że to jest super-power, którego bardzo zazdroszczę! Ja potrafię mieć np. w pracy odruch wymiotny, widząc co ktoś je, albo w czym pije kawę, albo z powodu tysiąca innych rzeczy... Ja wszystko widzę, czuję każdy zapach, to jest prawdziwy koszmar.
        • aandzia43 Re: Pożyczanie 09.05.24, 14:37
          Ja mam mdłości jak widzę jak niektórzy ludzie jedzą, mówią, ogólnie ruszają gębą a nawet milczą. A nawet jak słyszę jak niektórzy mówią. A przy tym nie mam problemu z "daj gryza/liza" u najbliższych, jedzeniem z jednego talerza, pożyczaniem butów czy ubrań z bielizną włącznie.
          • aandzia43 Re: Pożyczanie 09.05.24, 14:38
            To dwa odrębne systemy brzydliwości.
      • atoness Re: Pożyczanie 09.05.24, 11:02
        Ja też.
        I jeszcze: to, czy pożyczę albo czy się brzydzę, w dużym stopniu zależy od sytuacji. W sytuacji ekstremalnej wciągam bułę na spółę z obcym człowiekiem. I nie tylko.
    • engine8t Re: Pożyczanie 08.05.24, 22:52
      Zony
      • taje Re: Pożyczanie 08.05.24, 22:53
        Pytanie, czy ona by Cię wypożyczyła. Jak myślisz?
        • krwawy.lolo Re: Pożyczanie 08.05.24, 22:54
          Jemu chodzi o strefy.
        • engine8t Re: Pożyczanie 08.05.24, 23:10
          taje napisała:

> Pytanie, czy ona by Cię wypożyczyła. Jak myślisz?
          >

Pytanie glupie.
          Jak na razie zadna ematka nie napisala ze nie wypozycza?
          • taje Re: Pożyczanie 08.05.24, 23:13
            I co z tego? Non sequitur.
          • black.emma Re: Pożyczanie 09.05.24, 09:12
            Bo żadna ematka nie traktuje męża jak rzecz. Sprawa do zastanowienia dla ciebie.
            • engine8t Re: Pożyczanie 09.05.24, 20:16
              black.emma napisał:

> Bo żadna ematka nie traktuje męża jak rzecz. Sprawa do zastanowienia dla ciebie
              > .

Raczej dlatego ze ematki juz mezow nie maja ale "partnerow" ?
    • turkusowozlota Re: Pożyczanie 08.05.24, 22:59
      Nic bym nie pożyczyła, ani nie dojadła czy nie napiła się po kimś.
      Ale to nie ma związku z covidem, zawsze tak miałam.
      Zawsze byłam obrzydliwa, musiałam opanowywać odruch wymiotny kuedy ktoś mi proponował gościnne kapcie.
    • taki-sobie-nick Re: Pożyczanie 08.05.24, 23:10
      Osobom nielubianym - niczego z zasady.
      • taki-sobie-nick Re: Pożyczanie 08.05.24, 23:11
        *niczego. Z zasady.
    • ikoniecikropka Re: Pożyczanie 08.05.24, 23:19
      Nie pożyczam książek i płyt.
    • kaki11 Re: Pożyczanie 08.05.24, 23:56
      Bielizny i szczoteczki do zębów bym nie pożyczyła (no szczoteczkę mężowi bym mogła). Pewnie znalazłoby się jeszcze coś ale nie przychodzi mi teraz do głowy.
      A, że ja w przeciwieństwie do chyba większości forum mało brzydliwa to z pożyczaniem znajomym kosmetyków, ciuchów, dawaniu się napić czy gryza nie mam większego problemu. Może nie dosłownie każdemu ale jednak sporej grupie osób spoko.
    • szmytka1 Re: Pożyczanie 09.05.24, 07:36
      Obiad dojem po moich dzieciach, siostrzenicy dorosłej, która jest dla mnie jak własne dziecko i po mężu. Z tym, że nowymi sztućcami, ale jak muś, to bym się przmogla, dzieci obrzdliwe nie są a z mężem i tak wymieniam sie bakteriami na różne sposoby 😉 tak samo z gryzem.i piciem z jednej butelki, z w/w osobami nie mam problemu. Spoza tego kręgu nie ma szans. Buty, ubrania, kosmetyki, tego nikt nie chce ode mnie pożyczać na szczęście
    • mieszkankaroztocza Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:13
      Ze swojej butelki dam się napić najbliższej rodzinie i trochę dalszej co są mi bliscy i paru osobom z poza rodziny, ale są jak rodzina, wczesniej było inaczej, nie pilam po nikim, ale mi sie zminiło.
      Po nikim nie zjem, oprócz po mojej małej siostrzenicy, ani nie dam nikomu gryza.
      Nie pożyczę nikomu szczoteczki do zębów, bielizny, ręcznika ( w sensie nie wytrę się tym samym niepranym), w mojej pościeli mogą spać tylko wybrani czyli najbliższa rodzina i odwrotnie położę się na łóżku w niewypranej po nich. Nie umyje się mydłem w kostce, które mógł używać ktoś z poza najbliższej rodziny ( mam uczucie że moje ręce po takim mydle są dalej brudne).

Szczotkę do włosów i ubrania pożyczę tylko siostrze, no i z butów tylko gumowe klapki tylko jej.
      Kosmetyki to tylko takie co ktoś nie dotyka bezpośrednio, pożyczę Żel, odżywkę do włosów, szampon, maść w tubce, krem z filtrem, ale już kremu w opakowaniu gdzie ktoś nabiera palcem nikomu, nie pożyczę też pomadki ochronnej do ust.
      Nikomu nie pożyczę skarpet i nie założę nawet po wypraniu jakby ktoś wziął. Pewnie jeszcze by się coś znalazło, ale tyle mi przyszlo do glowy.
      • mieszkankaroztocza Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:21
        Jeszcze mi się przypomniało ciapy pożyczę tylko najbliższym z rodziny i poza rodziny. Rower tak samo tu akurat nie z brzydliwosci, ale nie ufam że dobrze zadbają nie popsują i czy przypną, postawia w miejscu tak że nikt nie ukradnie. Już kiedyś mi tak psuli wcześniejszy rower z dalszej rodziny jak rodzice pożyczali jak byłam dzieckiem. Najbliższa rodzina będzie dbała jak o swój, a jak by ktoś ukradł to by nie była ich wina, bo ufam że zrobią wszystko żeby się tak nie stało.
    • alpepe Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:14
      Dla mnie nie są ble.
    • bieda_tubka Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:47
      Ooo, moja ulubiona seria ematkowych wątków <3 Ja to się brzydzę nawet oddychać tym powietrzem co inni, nigdy nie wiadomo, co ktoś w tym samym pomieszczeniu wydycha 🤢
      • karyna-z-tarchomina Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:49
        Jak na razie w moim rankigu wygrywa

"Równie obleśna jest dla mnie sytuacja wspólnej pasty do zębów na wyjazdach w większym gronie. Rozumiem ideę, ale wiem jak ludzie nabierają pasty na szczoteczkę i ile szczoteczek jej dotknęło "u wylotu" zanim przyjdzie moja kolej."
        • primula.alpicola Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:58
          Też mi się podobało! W sumie, w nigdy o tym nie pomyślałam! Moje życie już nie będzie takie samo.
    • beataj1 Re: Pożyczanie 09.05.24, 08:54
      Jestem ekstremalnie mało obrzydliwa. poza szczoteczką do zębów chyba byłabym w stanie pożyczyć wszystko.

I tu emama stanowi dla mnie doskonałe źródło wiedzy o mrocznych zakamarkach ludzkiej psychiki i zwiększa mi świadomość by bardzo ostrożnie wyskakiwać z pytaniami lub propozycjami. Bo ludzi brzydzą naprawdę niezwykłe rzeczy i jak się okazuje samo pytanie może wywołać wstrząs.
    • irma223 Re: Pożyczanie 09.05.24, 09:06
      Ubranie tak (wypierze się), buty nie (ryzyko nabawienia się grzybicy), grzebień nie (mimo możliwości umycia), kosmetyki tak. Butelka nie (chyba, że bezzwrotnie), gryza nie. Odkrojenie owszem. Co innego najbliższym.
    • borsuczyca.klusek Re: Pożyczanie 09.05.24, 09:15
      Jako wredna jedynaczka nic nikomu nie lubię pożyczać 🙄
    • aqua48 Re: Pożyczanie 09.05.24, 10:27
      Z zasady nie pożyczam niczego. Nie mam też potrzeby ani zwyczaju dojadać po kimś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka