Dodaj do ulubionych

"On chciał dobrze"

22.01.25, 09:25
"Ona nie miała nic złego na myśli"
Czy tylko mnie takie zdania, delikatnie mówiąc, wnerwiają? Zwłaszcza stosowane nie w odniesieniu do drobiazgów, a np facet naciągnął x osób na grubą kasę, pożyczał, miał oddać, po czym zainscenizował próbę samobójczą, dostał "żółte papiery" i śmiał się w nos tym, od których nabrał kasy - no, on nie chciał ich okraść, on chciał dobrze... Albo kobieta, która przez wiele lat znęcała się psychicznie nad dziećmi - ona nie miała nic złego na myśli, tylko niezręcznie dobierała metody wychowawcze... Ostatnio kilka razy zetknęłam się (od różnych osób) x takim "pomniejszaniem", usprawiedliwieniem zła. Serio, nie można powiedzieć, że nie, on nie chciał dobrze, to cwany złodziej, nie można że to zły człowiek i sadystka emocjonalna?
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: "On chciał dobrze" 22.01.25, 09:33
      Chyba najbardziej drażni mnie, i wkurza, w stosunku do manipulantów, którzy obwiniają/ wbijają w poczucie winy, bezczelnie przekraczają granice innych, ignorują i naruszają prywatność.
      Ale jak im się mówi DOŚĆ, to on przecież nic takiego nie ma na myśli, to z troski, bo ty pierwszy i zacząłeś
      etc...
    • freja08 Re: "On chciał dobrze" 22.01.25, 09:59
      Dodałabym jeszcze "chyba mam prawo wyrazić swoje zdanie" jako usprawiedliwienie hejtu i toksycznych docinek, głównie dotyczących cudzego wyglądu.
      • nick_z_desperacji Re: "On chciał dobrze" 22.01.25, 10:21
        I "nie zrozum mnie źle, bo ja chcę dla Ciebie jak najlepiej (I tu następuje szpila)
    • daniela34 Re: "On chciał dobrze" 22.01.25, 10:18
      Przecież masz w sąsiednim wątku o sukience studniówkowej. Kilka nicków aż się ślini, wypisując o dziewczynie największe paskudztwa, ale przecież chcą dobrze i to tylko z troski o nią, bo przecież przez niestosowną sukienkę ze studniówki absolwentka plastyka nie zostanie w przyszłości pomocą stomatologiczną w USA (a w duchu: Spraw Boże Wszechmocny żeby ją z tego powodu wszelkie zło spotkało. Amen).

Tak że tak. Z pewnością chcą dobrze oraz są powodowane troską
    • iwoniaw Re: "On chciał dobrze" 22.01.25, 10:27
      Cóż, na okoliczność "dobrych chęci" mamy nawet w języku polskim stosowne przysłowie nt. standardu nawierzchni w kręgach piekielnych 😉
      • kocynder Re: "On chciał dobrze" 22.01.25, 10:37
        Myślę, że piekło musi być rejonem najlepszych dróg we wszechświecie... wink
    • madame_edith Re: "On chciał dobrze" 22.01.25, 10:28
      Szczerze to nigdy się nie spotkałam z sytuacją, żeby celowe działanie na czyjąś niekorzyść tak komentowano. Raczej sytuacje, gdzie ktoś coś zrobił bezmyślnie i działając w dobrej wierze raczej zaszkodził niż pomógł.
      • taki-sobie-nick Re: "On chciał dobrze" 22.01.25, 21:23
        Raczej sytuacje, gdzie ktoś coś zrobił bezmyślnie
        > i działając w dobrej wierze raczej zaszkodził niż pomógł.

Też nie powinno się tego wygłaszać. Np. psycholog, który "chciał dobrze", to dorosły człowiek, który sam wybrał profesję i powinien być odpowiedzialny, ergo pracować nad podejściem zindywidualizowanym i kontrolować własne błędy poznawcze.

To nie konkurs chcenia dobrze w przedszkolu Pod Muchomorkiem.

Mam alergię na zwrot będący tematem wątku. Ciężką.
      • arthwen Re: "On chciał dobrze" 22.01.25, 21:53
        Ja tak samo. Raczej coś w stylu: Babcia chciała dobrze i zrobiła mi porządek w mieszkaniu przestawiając wszystko po swojemu - i dowaliła mi roboty, bo teraz muszę wszystko uporządkować od nowa.
    • maly_fiolek Re: "On chciał dobrze" 22.01.25, 13:16
      Eeee to raczej nie ten kontekst. Pod te słowa bardziej podchodzą sytuacje jak w czeskiej bajce sąsiedzi big_grin.
    • andallthat_jazz Re: "On chciał dobrze" 23.01.25, 07:58
      Pieklo dobrymi checiami wybrukowane, nie wzielo sie z niczego. 🙄 Obecnie odbieram od brata po kilka wiadomosci dziennie, gdzie sobie myslisz, ze zylas/zyles w alternatywnej rzeczywistosci dotychczas. Opisy "biedne zuczki" (juz teraz 1) wpisalam sobie do slownika....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka