Dodaj do ulubionych

4-dniowy tydzień pracy

11.05.24, 14:21
Coraz częściej czytam o wprowadzeniu w Polsce 4 dniowego tygodnia pracy, jako przeciwdziałanie przemęczeniu i wypaleniu zawodowemu pracowników. Co sądzicie o tym pomyśle?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 14:28
      Ja bym dała przedsiębiorcom kilka lat świętego spokoju, bez nowych pomysłów. Niech się ogarną po covidzie, wybuchu wojny, Polskim Ładzie i inflacji
      • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:33
        Przedsiębiorcy mogą pracować nawet 7 dni w tygodniu jeśli potrzebują. Natomiast pracownikom pozwólmy na odżycie i pracę 4 dni w tygodniu.
        • mika_p Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:15
          Hm... a skąd pracownicy biorą pieniądze za swoją ciężką pracę? Od przedsiębiorców. Budżetówka też, tylko pośrednio.

Nikt pracownikowi nie broni pracować 4 dni w tygodniu, to się nazywa 8/10 etatu.
          A przedsiębiorcom dajmy spokój. Niech sobie wytwarzają ten PKB i płacą ten VAT i resztę, żeby budżet puchł od przychodów.
          KSeF ich czeka w przyszłym roku, rewolucja okołopracownicza jest w tym momencie zbędna i szkodliwa.
          • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:26
            mika_p napisała:

> Hm... a skąd pracownicy biorą pieniądze za swoją ciężką pracę? Od przedsiębiorc
            > ów. Budżetówka też, tylko pośrednio.

Nie rozśmieszaj mnie. Przedsiębiorcy biorą pieniądze od klientów za pracę i efekty pracy swoich pracowników.
            • kolorowa-branzoletka Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:33
              bywalec.hoteli napisał:

> Nie rozśmieszaj mnie. Przedsiębiorcy biorą pieniądze od klientów za pracę i efe
              > kty pracy swoich pracowników.

Takie to pieknie proste. Pracownicy pracuja a pracodawcy biora pieniadze. Dlaczego nie chcesz zostac pracodawca? Bedziesz bral pieniadze... fajniejsze to niz pracowanie. I spoko mozesz je brac przez 4 dni w tygodniu.
              • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:39
                Kurczę, znam wielu pracodawców, ale żaden z nich nie ogranicza się do brania pieniędzy, tylko wszyscy pracują w swoich firmach.
                • primula.alpicola Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 17:44
                  Komu Wy to tłumaczycie...? 🙈
                • leosia-wspaniala Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 09:08
                  A ja znałam takiego, co ograniczał się do brania, i co?
                  • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 09:33
                    Nic, przecież nikt mu nie zabrania- w końcu to jego firma.
              • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 19:59
                Ale ja nie mówię że to dla mnie fajniejsze. Chcesz to możesz zostać moim pracodawcą, ale musisz spełnić moje wymagania warunków pracy i placy.
            • mika_p Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:44
              > Przedsiębiorcy biorą pieniądze od klientów za pracę i efekty pracy swoich pracowników.

Nie rozśmieszaj mnie. Praca pracowników to tylko część tego, za co płacą klienci. Gdyby to było takie prościutkie jak ci się wydaje, to niepotrzebny byłby przedsiębiorca w roli pośrednika między pracownikiem a klientem, i każdy z nas byłby jednoosobową orkiestrą, jednoosobową działalnością gospodarczą.
              Pracownik nie jest warunkiem koniecznym, aby istniało przedsiębiorstwo
              • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 20:05
                mika_p napisała:

> Pracownik nie jest warunkiem koniecznym, aby istniało przedsiębiorstwo

To nie zatrudniaj pracowników, będziesz robić wszystko sama. Ale nie zabraniaj innym walczyć o to by praca trwała 4 dni w tygodniu.
                Mamy super nowoczesne narzędzia które pozwalają pracę wykonywać szybciej i wydajniej niż kiedykolwiek, mamy lepszy dostęp do informacji niż kiedykolwiek, mamy możliwość załatwienia masy rzeczy zdalnie, podczas gdy kiedyś trzeba było jeździć w delegację, spędzać za darmo czas życia w podróżach, hotelach. Kiedys na przykład obliczenia trwały dużo czasu, dziś szybciutko policzy arkusz a automat wykona operację które kiedyś robiliśmy ręcznie .
                Dlaczego uważasz, że korzystać z rozwoju technicznego i większej wydajności pracy powinni wyłącznie pracodawcy a pracownicy nie?

Nam też się należy - niech to będzie ten niewielki 20% czasu dla nas. Reszta dla Was pracodawców.
                • mika_p Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 22:52
                  > Nam też się należy - niech to będzie ten niewielki 20% czasu dla nas. Reszta dla Was pracodawców.

Za 80% czasu pracy - 80% pensji.
                  Przestań pieprzyć o cudach techniki, bo od dawna to działa tak samo - jest usprawnienie redukujące czasochłonność czy pracochłonność pewnych działań: zwalnia się pracowników, a pozostałym przydziela nowe obowiązki, bo zawsze pojawiają się nowe.
                  Chyba, że usilnie starasz się mnie przekonać, że ty w swojej pracy po prostu odsiadujesz dupogodziny i nie robisz nic pożytecznego? Ciekawe, gdzie pracujesz, że twojego pracodawcę na to stać.

Mojego nie stać na takie marnowanie pieniędzy.
                  Wbrew temu, co ci się wydaje, nie jestem pracodawcą.
                  • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 23:24
                    Robię o wiele więcej rzeczy w sposób zautomatyzowany niż 20 lat temu. Co więcej, sam tworzę rzeczy, które pozwalają pracownikom automatyzować swoją prace. Oraz wykonywać ją szybciej, wydajniej.
                    Zysk pracodawców z powodu techniki pędzącej do przodu (choćby it) jest ogromny. Zobacz ilu szefów firm miliarderów przybyło przez ostatnie 20 lat.
                    Czas by pracodawcy podzielili się trochę z pracownikami ta wyższa wydajnością redukując im czas pracy przy zachowaniu tej samej płacy.
                    • ta_jedna_karen Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 00:01
                      bywalec.hoteli napisał:

> Robię o wiele więcej rzeczy w sposób zautomatyzowany niż 20 lat temu.

Że co?😂😂😂
                      • karyna-z-tarchomina Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 00:17
                        ta_jedna_karen napisała:

> bywalec.hoteli napisał:
                        >
                        > > Robię o wiele więcej rzeczy w sposób zautomatyzowany niż 20 lat temu.
                        >
                        > Że co?😂😂😂

Chodzi mu pewnie o seks, zonie wibrator kupil
                    • mika_p Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 00:15
                      > Robię o wiele więcej rzeczy w sposób zautomatyzowany niż 20 lat temu.

A pensję też masz taką, jak 20 lat temu?
                      Ojoj.
                      No to faktycznie, podwyżka poprzez redukcję czasu pracy ci się należy. Ale tylko w takim przypadku
                      • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 00:51
                        Nie zarabiam 10 czy 20 razy więcej niż wtedy.
                        Pomijasz w swoich rozważaniach podwyżki z powodu inflacji.
            • natalia.nat Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 19:00
              bywalec.hoteli napisał:

> Przedsiębiorcy biorą pieniądze od klientów za pracę i efekty pracy swoich pracowników.

Nie rozśmieszaj mnie. Skoro to taki cud miód malina to co cię wstrzymuje? Dlaczego nie jesteś przedsiębiorcą?
              • leosia-wspaniala Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 09:23
                A dlaczego przedsiębiorcy dalej są przedsiębiorcami, skoronod 30 lat taaaaak im źle?
                • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 09:26
                  Z tego samego powodu dla którego pracownicy są pracownikami, skoro pracodawcy ich wyzyskują i oszukują, a sami mają lekkie, łatwe i przyjemne życie ich kosztem😉
                • natalia.nat Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 14:54
                  leosia-wspaniala napisał(a):

> A dlaczego przedsiębiorcy dalej są przedsiębiorcami, skoronod 30 lat taaaaak im źle?

A kto powiedział że jest im źle. Pewnie różnie bywa. Cześć tylko to potrafi a skoro interes jakoś tam się kręci i starcza na życie, to w tym trwają. A cześć pewnie zarabia całkiem dobrze. To jakaś zbrodnia?
                  Twierdzenie że przedsiębiorca to ten co wyzyskuje ludzi i tylko manna spada mu z nieba, jest mocno niesprawiedliwe. Jeżeli więc ktoś uważa, że przedsiębiorca ma lepiej niż ona na etacie, to niech skosztuje tego chleba.

• kokosowy15 Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 16:03
                    Żeby zostać przedsiebiorca, trzeba mieć odpowiedni do tego charakter i kapitał startowy. To zdecydowanie ogranicza liczbę przedsiębiorców (nie mówię o jednoosobowej działalności wymuszone przez pracodawcę). Przypomina mi to wywiad z jedną celebrytka "mąż zostawił mnie bez grosza, nie wiedziałam co że sobą zrobić więc otworzyłam restauracje".
                    • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 16:47
                      Wiele firm powstaje z jdg, funkcjonują sobie latami, dają pracę, wszystko się kręci, aż w końcu okoliczności zmieniają sięgną tyle (koszty, przepisy, okoliczności), że przestaje się to opłacać. Właściciele do tego czasu zdążyli odłożyć taki majątek, że już mogą nie pracować, mają inne firmy, że nie ma dla nich dramatu, a 200 pracowników idzie na bruk i dla nich jest dramat.
                    • natalia.nat Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 17:19
                      kokosowy15 napisał(a): ...

Wiadomo. Wielu przedsiębiorców bierze kredyt na start i/lub w jego trakcie, żeby firmę rozwijać i być bardziej konkurencyjnym na rynku. Decydują się na ryzyko zmiany koniunktury, które zawsze może nastąpić i może niemały ale jednak niepewny zysk. Wielu etatowców byłoby spokojnie stać na otwarcie prywatnego biznesu nawet bez kredytu, ale nie robią tego właśnie z powodu bezpieczeństwa, spokojnego czasu po pracy i wolnej głowy. Coś za coś. Wszystko ma plusy i minusy.
          • sol_13 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 21:21
            mika_p napisała:

> Nikt pracownikowi nie broni pracować 4 dni w tygodniu, to się nazywa 8/10 etatu
            > .

W PL niezbyt spotykana jest praca na część etatu, nie ma takich ofert (pomijając prace dodatkowe dla studentów).
            • mika_p Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 22:54
              > W PL niezbyt spotykana jest praca na część etatu, nie ma takich ofert

A podobno jest rynek pracownika...
              • b.bujak Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 16:06
                mika_p napisała:

> > W PL niezbyt spotykana jest praca na część etatu, nie ma takich ofert
                >
                > A podobno jest rynek pracownika...

tak - pracownika ukrainskiego, wietnamskiego i wielu innych z tamtej strony świata
                • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 18:39
                  Rynek pracownika nie polega na tym, że pracownikowi płaci się minimalną albo zatrudnia na czarno, a jak się zbuntuje, to się go zwalnia albo uchyla od zapłaty za pracę, a tak się często dzieje wobec obcokrajowców.
                  • b.bujak Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 19:12
                    marta.graca napisała:

> Rynek pracownika nie polega na tym, że pracownikowi płaci się minimalną albo za
                    > trudnia na czarno, a jak się zbuntuje, to się go zwalnia albo uchyla od zapłaty
                    > za pracę, a tak się często dzieje wobec obcokrajowców.

dlatego mój wpis byl napisany z nutą gorzkiej ironii;
                    obcokrajowcy na rynku pracy to skomplikowany temat - z jednej strony bywa, że są niewłaściwie traktowani przez pracodawców a z drugiej strony zajmują miejsca pracy Polakom a z jakością ich pracy różnie bywa
          • leosia-wspaniala Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 09:05
            >Hm... a skąd pracownicy biorą pieniądze za swoją ciężką pracę? Od przedsiębiorców. Budżetówka też, tylko pośrednio.

Znaczy przedsiębiorca to dobry wujek, co daje pensję że swoich pieniędzy po dziadku, czy jednak pracownik wypracowuje jakiś zysk?
            • mika_p Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 11:40
              > Znaczy przedsiębiorca to dobry wujek, co daje pensję że swoich pieniędzy po dziadku, czy jednak pracownik wypracowuje jakiś zysk?

Przychód to nie zysk. Najpierw poznaj podstawowe pojęcia
              • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 14:45
                Jeśli pracownik nie zarabiałby na siebie i nie generowałby zysku, to chyba nikt rozsądny by go nie zatrudniał, prawda?
                • karyna-z-tarchomina Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 17:44
                  Ona sie czepia tego, ze zysk przedsiebiorstwa mozna liczyc po odliczeniu kosztow, w tym zatrudnienia. Takie pierdololo akademickie bez znaczenia
      • vivi86 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 20:08
        ???? A to nie mają tych poduszek finansowych i zaradności, o której wielu tragikomedia 3 dekady?

4 dniowy tydzień pracy- tak, ale po 8 h, a nie 10
        • vivi86 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 20:08
          Wielu trąbiło
      • yenna_m Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 10:03
        Tam, gdzie wprowadzono pilotazowo 4-dniowy tydzien pracy, przedsiebiorcy zyskali bo pracownicy pracowali lepiej, wydajniej i poprawialy sie wyniki firm.

Polskie Januszexy zwykle tyrają pracownikami. Moze jednak warto wreszcie postawić na pracownika Janusz, jeśli zmieni sposob myslenia, tez zyska.
        • yenna_m Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 10:06
          Proszę bardzo. Wynik pilotażu przeprowadzonego w UK.
          forsal.pl/praca/artykuly/8679648,4-dniowy-tydzien-pracy-wydajnosc-badanie.html
        • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 10:07
          yenna_m napisała:

> Tam, gdzie wprowadzono pilotazowo 4-dniowy tydzien pracy, przedsiebiorcy zyskal
          > i bo pracownicy pracowali lepiej, wydajniej i poprawialy sie wyniki firm.
          >
          > Polskie Januszexy zwykle tyrają pracownikami. Moze jednak warto wreszcie postaw
          > ić na pracownika Janusz, jeśli zmieni sposob myslenia, tez zyska.

No koleżanki tutaj, które prowadzą małe biznesy albo może mają w rodzinie bardzo boją się tych zmian. Krzyczą, że to niemożliwe, że nas nie stać i wszystko upadnie i podrożeje.

Tymczasem należy już myśleć nad organizacją. Najpierw zmniejszenie etatu do 35 albo 36h w tygodniu. We Francji i Niemczech od dawna działało coś takiego. Potem zmniejszenie do 32.
          Duże firmy sobie poradzą a małe będą musiały sobie poradzić.
          • kolorowa-branzoletka Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 10:15
            bywalec.hoteli napisał:

> > Tam, gdzie wprowadzono pilotazowo 4-dniowy tydzien pracy, przedsiebiorcy
            > zyskal
            > > i bo pracownicy pracowali lepiej, wydajniej i poprawialy sie wyniki firm.
            > >

No i czemu nie zalozysz firmy? Wybijesz sie przeciez na rynku w kilka miesiecy! Konkurencja nie bedzie miala szans przy Tobie. Wyniki bedziesz maila swietne, wydajnosc pracy niespotykana wrecz. Dodatkowo najzdolniejsci pracownicy od razu przejda do Ciebie - wiadomo, dostana jeden dzien wolny wiecej niz w dotychczasowej pracy. Marnujesz potencjal - taka szansa sie juz moze nie powtorzyc.
        • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 11:06
          Wprowadzono tam, gdzie miało szansę się to sprawdzić, a nie wszędzie i zapewne w wybranych działach. Można odpuścić sobie godzinę ploteczek dziennie, na rzecz wolnego dnia, można zainwestować w nową taśmę produkcyjną, można do konsultanta dopuszczać jak się pogada z botem, a konsultant może siedzieć w Indiach, ale szybciej masować, czesać, leczyć, zabierać śmieci, dostarczać paczki jest trudno.
    • jagnaodboryny Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 14:28
      Jak co, jestem za, dla mnie rewelacja, nie mogę się doczekać.
      • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:28
        jagnaodboryny napisał(a):

> Jak co, jestem za, dla mnie rewelacja, nie mogę się doczekać.

Ja tak samo. Znakomity pomysł. Mam jednak nadzieję, że szkoły i przedszkola będą nadal działać 5 dni w tygodniu. Jeden wolny dzień w tygodniu kiedy dzieci są w placówkach to świetna sprawa by odpocząć, zająć się przyjemnymi rzeczami, zdrowiem, pozałatwiać sprawy o które trudno w inne dni na codzień.
        • imponderabilia20 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 18:53
          A kiedy nauczyciele i opiekunowie twoich milusińskich mieliby odpoczac albo oddać się innym przyjemnym czynnościom?
          • little_fish Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 12:17
            Nauczyciele w większości nie pracują na kp. Sądzę że w szkołach byłoby to mocno utrudnione. Zwłaszcza w klasach 1-3.
        • taje Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 19:15
          Ale nauczyciele to też pracownicy i im też się należy czterodniowy tydzień pracy.
          • kolorowa-branzoletka Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 19:18
            taje napisała:

> Ale nauczyciele to też pracownicy i im też się należy czterodniowy tydzień prac
            > y.
            >

A uczniowie to pies??? Oni tez chcieliby miec wiecej czasu na swoje przyjemnosci big_grin
          • kolorowa-branzoletka Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 19:19
            taje napisała:

> Ale nauczyciele to też pracownicy i im też się należy czterodniowy tydzień prac
            > y.
            >

A uczniowie to pies??? Oni tez chcieliby miec wiecej czasu na swoje przyjemnosci. Dlaczego maja chodzic do szkoly 5 dni w tygodniu??? big_grin
            • olpa7 Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 07:25
              Pewnie w ten dzień będą mieli skrócone lekcje tak jak w innych krajach.
        • iza232 Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 14:53
          bywalec.hoteli napisał:

> Ja tak samo. Znakomity pomysł. Mam jednak nadzieję, że szkoły i przedszkola będ
          > ą nadal działać 5 dni w tygodniu. Jeden wolny dzień w tygodniu kiedy dzieci są
          > w placówkach to świetna sprawa by odpocząć, zająć się przyjemnymi rzeczami, zdr
          > owiem, pozałatwiać sprawy o które trudno w inne dni na codzień.

Buhahahaha!!! Nauczycielom też się przyda jeden wolny dzień w tygodniu, żeby odpocząć, zająć się przyjemnymi rzeczami, zdrowiem (o tak!!!!), pozałatwiać sprawy, o które trudno w inne dni, na co dzień 😂😂
    • ga-ti Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 14:36
      4 dni super, tylko, czy trzeba będzie wypracować w tym czasie 40 godzin?
      Żeby nie było jak z wolnymi niedzielami w marketach, gdzie w soboty robią do północy.
      • berdebul Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 14:58
        Nie tylko w soboty. Lokalna biedronka 6-23:30. O tej porze nie ma żadnego autobusu w okolicy.
      • olpa7 Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 07:25
        Ma być zejście do 35 h
    • b.bujak Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 14:40
      w obecnych okolicznościach gospodarczych taki pomysl moze być oceniany jako dobry tylko i wyłącznie z perspektywy wnętrza bańki pracowników budżetowych
      • kokosowy15 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 19:57
        Co złego jest w obecnych okolicznościach gospodarczych? PKB rośnie, Polacy zarabiają coraz więcej, liczba milionerów osiągnęła prawie 50 tysięcy. Nie ma głodnych, bezdomnych, brak bezrobocia. Czy kiedykolwiek było lepiej?
      • olpa7 Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 07:26
        Korpo pracownicy też się cieszą
    • bistian Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 14:45
      Ja jestem za, a jedynie się zastanawiam, jak zmieścić 60 godzin w 32? big_grin
      Mogę trochę przyspieszyć, ale tak kompresować nie potrafię wink
      Tak, mój etat to zazwyczaj 240 godzin miesięcznie.
      • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:32
        Ale kto ci każe mieścić? Jak ktoś będzie chciał pracować 7 dni w tygodniu, no to przecież nikt mu nie zabroni chyba? 60 godzin wyrabiasz w 5 dni roboczych czy więcej?
        • bistian Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 21:25
          marta.graca napisała:

> Ale kto ci każe mieścić? Jak ktoś będzie chciał pracować 7 dni w tygodniu, no t
          > o przecież nikt mu nie zabroni chyba? 60 godzin wyrabiasz w 5 dni roboczych czy
          > więcej?

5 dni, czasami coś w soboty, co drugą. Nie jestem w stanie nic przyspieszyć, to są operacje zoptymalizowane, mogę urwać z 5%, ale wtedy będę bardzo nieszczęśliwy, bo zarobiony. smile
      • silenta Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 19:17
        Jeśli pracujesz 240 godzin miesięcznie to na pewno nie jest to etat. A w innej formie zatrudnienia możesz pracować do woli.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 14:50
      Biorę w ciemno 4 dni, nawet bez zmniejszenia pensum, czyli nadal 40 godzin do odpracowania. Bez mrugnięcia okiem zaakceptowałabym 2 godziny więcej w dzień roboczy, za 1 dodatkowy dzień wolny.
      • shmu Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:24
        Znam firmy, które na to pozwalają. Kwestia dogadania z kierownikiem. Godzinę bym jeszcze wcisnęła, bo mogłabym zacząć o 6, popracować do 7, zjeść śniadanie z dziećmi i je odprowadzić, i znów zacząć o 8-17. Ale myślę, że dodatkowa godzina odbilaby się pośrednio i bezpośrednio na rodzinie (zmęczenie, brak ruchu, inne sprawy do załatwienia).
    • abria Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 14:54
      4-tygodniowy czas pracy to pomysł francuski (oni już teraz mają 35-godzinny)

nie byłoby w tym nic złego oprócz tego, że francuskie koncerny odbijają to sobie na innych rynkach, np. polskim, gdzie z chęcią zmuszają Polaków do nadgodzin, albo w ogóle łamią prawa pracownicze i dlatego ich stać na to

a ja bym jednak wolała, żeby francuzi sami uczciwie pracowali 40 h, zamiast 35 i nie zwalali potem pracy na innych (za pół darmo oczywiście)
    • bi_scotti Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:02
      Personally wole wiecej wakacji (extra tydzien badz nawet dwa) niz krotszy tydzien pracy, bo ja wciaz lubie podrozowac daleko wiec nawet a bit longer weekend to nie to wink Co nie znaczy, ze protestowalabym jakos aktywnie przeciwko 4-day working week big_grin No, no, gdyby tak zarzadzono, wzielabym co daja wink Cheers.
      • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:29
        Tobie, ale wtedy innym też i chcesz iść do lekarza, zamknięte, w szpitalu brak personelu, sklep zamknięty, załatwić nic się nie da, basen, siłownia, drogi albo zamknięty, fryzjer ma wolne.
        • bi_scotti Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:50
          Nie rozumiem? 4-day working week nie rowna sie wszak temu, ze wszyscy jak jeden maz & jedna zona wylacznie Mon-Thu, przeciez nigdzie tak to nie dziala, ze nawet przy 5-day working week, ze swiatlo gasnie w piatek wieczorem & pojawia sie zno dopiero w poniedzialek rano big_grin C'mon, doszlismy juz cywilizacyjnie do more-or-less sensible scheduling tak zeby samoloty lataly & dzieci mogly sie rodzic z pomoca medyczna rowniez (!!!) w niedziele czy jakies tam swieto panstwowe wink Nie obawialabym sie braku dostepu do fryzjera wink Cheers.
          • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:36
            Prosty przykład, prowadzisz sklep, masz kilku pracowników, przy mniejszej ilości godzin musisz zatrudnić dodatkowego i pewnie podnieść ceny albo skrócić godziny pracy sklepu ze wszystkimi konsekwencjami. Sklep to jeszcze prosta sprawa, ale to samo z zawodami, gdzie już teraz brakuje pracowników.
        • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:34
          Ale to każdy będzie miał w tym samym dniu wolne i będzie to dotyczyć wszystkich branż, nawet tych które teraz mają równoważne czasy?
      • cranberries1983 Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 10:52
        to ma więcej sensu
    • borsuczyca.klusek Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:07
      Uważam, że jest to nierealne, więc nie ma o co bić piany
      • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:29
        Firma Herbapol Poznań już wprowadziła 4-dniowy tydzień pracy.
        • sol_13 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 21:11
          Nie "już wprowadziła", tylko zapowiedziała od stycznia 2025.
          • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 13:31
            Chwalą się że już wprowadzili
            • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 15.05.24, 07:46
              Częściowo już wdrożyli, a na pełną skalę od stycznia ma być:
              "W styczniu 2024 r. Herbapol Poznań wdrożył 4-dniowy tydzień pracy w ramach działań na rzecz zapewnienia pracownikom równowagi między życiem zawodowym a prywatnym. Pracownicy tym samym zyskają dodatkowy, płatny wolny dzień w tygodniu.

Zmiany mają obowiązywać od 2025 r., ale już w tym roku w firmie jest skracany tygodniowy czas pracy. W pierwszym kwartale zagwarantowano pracownikom jeden wolny piątek w miesiącu tak, by z każdym kolejnym kwartałem zwiększać liczbę dni wolnych. W drugim kwartale będą to dwa dni wolne miesięcznie. Od lipca pracownicy skorzystają z trzech wolnych piątków w miesiącu, by od początku października wszystkie piątki były dniami wolnymi od pracy. Tym samym w ostatnim kwartale roku tydzień pracy dla wszystkich zatrudnionych w Herbapolu Poznań wyniesie 32 godziny.

Zgodnie z zapowiedziami projektem wdrożenia 32-godzinnego czasu pracy zostaną objęci wszyscy pracownicy Herbapolu Poznań. Zmniejszona liczba godzin nie ma wpływu na wielkość etatu, poziom wynagrodzeń ani na planowane zmiany w zakresie podwyżek płac.

Według badań Polacy spędzają w pracy średnio od blisko 40 do ponad 43 godzin w tygodniu, co czyni nas jednym z najbardziej zapracowanych narodów Europy. Dlatego pomysł 4-dniowego tygodnia pracy cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W badaniu przeprowadzonym na potrzeby ostatniej edycji raportu No Fluff Jobs „Kobiety w IT” aż 38,9% ankietowanych wskazało, że 4-dniowy tydzień pracy to dla nich ważny benefit, ważniejszy niż służbowy sprzęt do pracy, karta sportowa, możliwość wyjazdu na workation czy branie udziału w międzynarodowych projektach."

kipwa.pl/2024/02/27/herbapol-testuje-4-dniowy-tydzien-pracy/
    • aagnes Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:08
      Wolałabym ze 20 dni urlopu więcej i 100 % płatne L4.
      Po prawie 30 latach pracy czuje ze nie mogę się zregenerować, 2 tygodnie na rok to jest nic. Po majówce siedzialam i płakałam ze nie odpoczęłam, a większość majówki to było marzenie o przejściu na emeryturę.
      Tak, ludzie są zmęczeni praca, życiem, kredytami, covidem, straszeniem wojna. Nic dziwnego ze tego typu pomysły pojawiają się coraz częściej.
      • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:15
        Tylko czy ludzie rozumieją, że gdyby to się zadziało znów byłyby wyższe rachunki za wszystko, gorsza dostępność do służby zdrowia, budżetówki szeroko pojętej, większe wakaty w policji i cała reszta konsekwencji?
        • aagnes Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:21
          Jakoś się wszystko kręciło i będzie kręcić, z nami czy bez nas, z 4 czy 5 dniowym tygodniem pracy. Pasożytów żyjących z państwowego cycka było i jest mnóstwo. Trzeba myśleć o sobie też.
          • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:34
            No będzie, tylko już teraz są braki w wielu zawodach, ceny rosną, a urosną dużo bardziej, więc, żeby zachować jakiś standard życia będziesz szukać gdzie dorobić i będziesz w punkcie wyjścia.
            • aagnes Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:43
              Niestety, ale co zrobić, jak wcześniej pisałam, jestem jeszcze niestara a pracuje prawie 30 lat, jednocześnie studiując, mając 7 m-cy macierzynskiego, trzecąc tyłkiem przed kazdym zwolnieniem, Szkoda ze nie ma emerytur stażowych, przeszłabym choćby od jutra i dorabiała na pół etatu.
            • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:35
              No, ale chyba założenie jest takie, że kto będzie chciał, to będzie pracował 4 dni, a kto będzie chciał zarobić więcej albo będzie mu się nudzić, to może pracować.
              • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:41
                No tylko komuś kto będzie pracował 40 godzin trzeba będzie zapłacić więcej niż temu, kto będzie pracować 32, czyli albo obniżamy pensję jednej grupie albo podnosimy drugiej.
                • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:53
                  No, ale w zamian za większą kasę pracodawca otrzyma więcej pracy, więc nie jest tak, że będzie musiał więcej zapłacić za nic smile
                  • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 17:04
                    Teraz za przykładowe 10 tys ma pracownika na 40 godzin, po teoretycznych zmianach, żeby go miał na 40 godzin będzie musiał zapłacić mu 12 tys, a w praktyce jeszcze więcej, bo nadgodziny są lepiej płatne. Oczywiście te koszty w dużej części przerzucane są na klienta.
                    • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 17:23
                      Ale skąd wiesz, że tak będzie? Jest już jakiś projekt tych przepisów?
                      • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 18:09
                        Zwykle wyobrażenie sobie różnych zawodów i firm wskazuje, że to nieuchronne. Nie każdą pracę da się wykonać szybciej, więc potencjalne rozwiązania są bardzo ograniczone.
        • runny.babbit Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 18:16
          mia_mia napisał(a):

> Tylko czy ludzie rozumieją, że gdyby to się zadziało znów byłyby wyższe rachunk
          > i za wszystko, gorsza dostępność do służby zdrowia, budżetówki szeroko pojętej,
          > większe wakaty w policji i cała reszta konsekwencji?
          Wątpię, to ci którzy najpierw się cieszą z odgórnego podwyższania minimalnej, a potem złorzeczą, że wszędzie ceny podnieśli...
        • silenta Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 18:27
          Po ustanowieniu pięciodniowego tygodnia pracy (kiedyś i soboty były pracujące) jakoś świat funkcjonuje. W 1919 roku ustawą zmieniono 48 godzin pracy w tygodniu na 46. Przed wojnami w ogóle ludzie pracowali ogromną ilość godzin. Świat zmierza w kierunku skracania czasu pracy i bardzo dobrze. W Polsce np. ochrona zdrowia ma wymiar 37,5 godziny tygodniowo - 7 godz. 35 min. dziennie.
          • kolorowa-branzoletka Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 18:51
            Swiat sie nie zawali, nawet wtedy, jak wszyscy zamkna swoje firmy. Jak trzeba bedzie to wrocimy na drzewa i tyle. Za dlugo bylo dobrze, zeby przetrwal rozsadek.
            • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 19:28
              Co to znaczy - było dobrze? Akurat na rynku pracy jest nadal mnóstwo patologii.
          • berdebul Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 20:02
            Nie, świat nie zmierza w tym kierunku. Myślisz, ze dzieci pracujące w kopalniach kobaltu maja 40h tydzień pracy? suspicious
            • leosia-wspaniala Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 10:45
              A my chcemy iść w kierunku dzieci w kopalniach czy jednak do przodu?
              • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 11:07
                Chyba jest przestrzeń pomiędzy, np. promowanie zatrudniania na część etatu. Pracodawcy i rynek jeszcze nie przetrawili wzrostu płacy minimalnej, pamiętamy chyba niedawną inflację, a już kolejne pomysły.
              • berdebul Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 13:16
                Pani wyżej twierdzi, ze świat zmierza w tym kierunku. Warto pamiętać, ze mniejszość świata ma tak jak jest teraz.
                • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 13:26
                  Chyba miała na myśli tzw. kraje rozwinięte.
                • runny.babbit Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 13:31
                  Nawet w Polsce nie wszyscy korzystają z tych wspaniałych pomysłów, bo nadal mamy pełno patologii rynku pracy, od śmieciowek i wypychania na b2b do niepłatnych nadgodzin. W niedzielę też jest zakaz handlu...dla niektórych.
                  • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 13:54
                    Po prostu w wielu miejscach przepisy prawa pracy się "nie przyjęły" uncertain
              • b.bujak Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 13:49
                leosia-wspaniala napisał(a):

> A my chcemy iść w kierunku dzieci w kopalniach czy jednak do przodu?

chciec to my sobie możemy;
                ale realia sa takie, ze przemysł w Europie przegrywa z Chińczykami z powodu ogromnych rożnic w wymaganiach rygoru środowiskowego, praw pracy itp
                więc na razie się cieszymy tanimi autami czy innymi rupieciami z Chin a niedługo będzie płacz i zgrzytanie zębami;
                już teraz przemysł z kapitalem i zarzadem chińskim funkcjonujący w Europie doskonale sobie radzi z olewaniem europejskich przepisów a polski przedsiębiorca jest wdeptywany w ziemię... inwazja Chińczykow będzie postępowała i przyjdzie czas, kiedy będziemy musieli grac wg chińskch reguł ;
                czyli może nawet przez chwile pocieszymy sie małą iloscia dni pracy po to, żeby nasza firma upadła a w jej miejsce wszedł Chińczyk ze swoimi zasadami
                • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 13:55
                  Niestety większość konsumentów najbardziej jest zainteresowana tym, żeby było tanio, a nie etyką produkcji i dobrostanem pracowników.
        • taki-sobie-nick Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 21:33
          mia_mia napisał(a):

> Tylko czy ludzie rozumieją, że gdyby to się zadziało

gdyby to SIĘ STAŁO!

• berdebul Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:15
        Masz 10 dni urlopu?
      • stasi1 Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 07:25
        Spytaj się swojej mamy czy po majówce 35 lat temu marzyła o emeryturze czy bardziej o to co jutro do garnka włoży. Chyba lepszym pomysłem było by zwiększenie wymiaru urlopu
      • brak.slow Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 14:06
        Możesz wziąć długie l4 na wypalenie zawodowe lub depresję.
      • 18lipcowa3 Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 21:25
        Ktos kto płacze po majówce zawsze będzie miał problem. Sądzę że to kwestia podejścia
    • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:10
      4x10 czy 8x4 za te same pieniądze? Przecież to byłby ważny impuls inflacyjny, bo świat się nie kończy na korporacjach, gdzie można ograniczyć ilość kaw i papierosów, sprężyć się, wiele zawodów nie może pracować szybciej, a przecież ich dotyczyłyby te same przepisy.
      • moni_485 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:25
        mia_mia napisał(a):

> 4x10 czy 8x4 za te same pieniądze? Przecież to byłby ważny impuls inflacyjny, b
        > o świat się nie kończy na korporacjach, gdzie można ograniczyć ilość kaw i papi
        > erosów, sprężyć się, wiele zawodów nie może pracować szybciej, a przecież ich d
        > otyczyłyby te same przepisy.

Podaj przykład korporacji, gdzie masz nieograniczony czas na picie kawy i fajki.
    • imponderabilia20 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:12
      Tylko że to znów będzie tylko dla niektórych branży, firm, stanowisk. Tam gdzie jest obsługa klienta zewnętrznego - nawet nie bezpośrednia i musi być zachowana/nadzorowana ciągłość usługi i tak będą musiały być dyżury czy coś podobnego. Np. nie pracuje z klientem, ale moja praca zależy już od działu sprzedaży czy działu obsługi klienta, którzy obsługują go chyba nawet w weekendy.
      • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:37
        Przecież w tych zawodach wymagających ciągłości jedna osoba w firmie będzie miała wolny np. poniedziałek, inna wtorek itd. Przecież teraz też tak jest, np. w szpitalach, gdzie masz 24h dyżur, a później wolne.
        • kolorowa-branzoletka Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:43
          marta.graca napisała:

> Przecież w tych zawodach wymagających ciągłości jedna osoba w firmie będzie mia
          > ła wolny np. poniedziałek, inna wtorek itd. Przecież teraz też tak jest, np. w
          > szpitalach, gdzie masz 24h dyżur, a później wolne.
          >

Ale zdajesz sobie sprawe, ze bedziesz musiala za to zaplacic? I to niemalo. Ten caly idiotyczny projekt to w zasadzie:
          1. Podniesienie pewnsji WSZUSTKIM jednoczesnie o ok.20 %
          2. Nalozenie napracodawcow obowiazku zatrudniania na 4 dni w tygodniu (ale ktos tu juz pisal - Ty? - ze nie bedzie to obowiazywalo pracownika - jak chce, moze pracowac dluzej)
          • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:52
            Tyle, że jeszcze nie ma żadnego projektu i nie wiemy, czy te 4 dni będą płatne tyle samo, czy będzie to obowiązek, czy opcja itd. Ja np. byłabym chętna na mniejszą liczbę dni, nawet gdybym miała mniej zarabiać, bo nie byłabym tak wykończona pracą, a i tak wyszłabym na swoje finansowo.
          • kokosowy15 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 20:07
            Nie da się wprowadzić czterodniowego czasu pracy. Doświadczenie uczy, że nie udało się zniesienie pańszczyzny, skrócenie czasu pracy do ośmiu godzin, platne urlopy, minimalne wynagrodzenie, wolne soboty. Każda z tych głupich reform powodowała ruine państwa, więc trzeba było powrócić do normalności.
            • kolorowa-branzoletka Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 20:36
              kokosowy15 napisał(a):

> Nie da się wprowadzić czterodniowego czasu pracy. Doświadczenie uczy, że nie ud
              > ało się zniesienie pańszczyzny, skrócenie czasu pracy do ośmiu godzin, platne
              > urlopy, minimalne wynagrodzenie, wolne soboty. Każda z tych głupich reform powo
              > dowała ruine państwa, więc trzeba było powrócić do normalności.

Alez da sie, oczywiscie. Spoko panstwo moze nakazac pracodawcom (i sobie samemu) podniesc wszystkim pracujacym w tym kraju, co do jednego, w jednej chwili, pensje o 20% (bo przeciez nie te 4 dni sa tutaj prawdziwym problemem). Podniesmy, i zobaczmy co sie bedzie dzialo. Moze to rzeczywiscie czegos ludzi nauczy na przyszlosc...
              • leosia-wspaniala Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 09:03
                Pracodawca zawsze może iść na etat. Lata całe pracodawcy gadali "zausz firmę", to teraz mogą korzystać ze złotej rady, tylko na odwrót. Skoro miałoby brakować pracowników, to akurat ci nowi załatają braki.
                • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 09:48
                  Tylko wtedy nie będzie małych firm, a same wielkie molochy zresztą prowadzone przez koncerny. Nie jestem pewna czy chcemy dobijania małych firm.
                  Można się zastanowić jak to wpłynie na życie każdego z nas wtedy, kiedy nie jest pracownikiem, a klientem albo pracodawcą poprzez utrzymywanie budżetówki.
                  W drodze do pracy będziesz miała droższe bilety albo mniej kursów, bo koszty pracy kierowców wzrosną. Cena za przedszkole wzrośnie, bo nauczycielki nie pracują wirtualnie, cena za posiłek w restauracji, bo tam ludzie muszą być fizycznie, kolejki do lekarzy dłuższe, w szpitalach mniej personelu, braki kadrowe w policji jeszcze większe itd.
                  Poza tym nasza gospodarka nadal konkuruje kosztami pracy, a te wzrosną, więc inwestorzy to uwzględnią.
                  I jeszcze jedno, praca w weekendy jest droższa, co jeszcze dodatkowo trzeba uwzględnić przy liczeniu kosztów pracy.
                  Gdyby to było proste i oczywiste to bogate kraje już dawno zrobiłyby z tego normę, a nie eksperymentowały.
                  • leosia-wspaniala Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 10:58
                    Ale to działa w 2 strony - jakby wszyscy pozakładali firmy (prawdziwe, nie etat ukryty w B2B), to nie byłoby w nich pracowników. Ja tam wolę pracę w molochu niz u Janusza.
            • karyna-z-tarchomina Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 10:15
              kokosowy15 napisał(a):

> Nie da się wprowadzić czterodniowego czasu pracy. Doświadczenie uczy, że nie ud
              > ało się zniesienie pańszczyzny, skrócenie czasu pracy do ośmiu godzin, platne
              > urlopy, minimalne wynagrodzenie, wolne soboty. Każda z tych głupich reform powo
              > dowała ruine państwa, więc trzeba było powrócić do normalności.

No wlasnie. Ja pamietam że kiedys sie w niedzielę pracowalo. Wszystko mialo paść a Biedronka splajtowac. Po prostu przedsiebiorcy to chciwe hieny i chcieliby jak najwięcej dla siebie. Tak jak bankierzy. Coraz wiecej odszkodowań za kredyty i zle naliczane odsetki a zaden bank jeszcze nie upadl. Sami sobie tyrajcie panstwo właścicielstwo
        • balladyna Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 17:11
          Nie wszędzie jest taka możliwość. Czasem w pracy musi być określona liczba osób, bo inaczej firma nie byłaby w stanie działać. Nie zawsze osoby, które danego dnia pracują, są w stanie przejąć obowiązki współpracowników, którzy akurat mają wolne. Nawet przedłużenie dnia pracy nie rozwiąże tego problemu, bo obsada musi być pełna -trzeba zatrudnić dodatkowych pracowników, a to oznacza koszty.
          • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 17:22
            No to jak sobie radzą teraz jak np. jeden z pracowników zachoruje, pojedzie na delegację albo zaśpi?
            • balladyna Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 17:37
              Jeśli w firmie pracuje 30 osób np. przy obsłudze internetowej klienta i mają one wsparcie - na chwilę obecną absolutnie wystarczające - jednego informatyka, to jeśli ten informatyk będzie mieć wolne dodatkowo piątki, to co? Ktoś z pozostałej trzydziestki ma się przekwalifikować i go w piątki zastąpić? A może będziemy się modlić, żeby system nie zawieszał się piątki? Czy trzeba będzie jednak zatrudnić dodatkowo drugiego informatyka? Jeśli jest salon fryzjerski, ma dwa stanowiska, Zosia będzie mieć dodatkowo wolny poniedziałek, a Basia piątek, to w pozostałe dni jedno stanowisko ma być puste, czy pracująca fryzjerka ma równocześnie robić dwie koloryzacje? A jeśli recepcjonistka będzie mieć wolne w środy , to ma ją zastąpić fryzjerka, nie odbieramy w ten dzień telefonów, czy może jednak będzie konieczność zatrudnienia kogoś nowego? Patrzysz na to wszystko z punktu widzenia swojej profesji, rzeczywistość jest bardziej skomplikowana. A przypominam, że koszty pracy są naprawdę bardzo duże, na ZUS dla nowego pracownika i jego pensję nie wszędzie będzie łatwo zarobić.
              • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 18:06
                W mojej profesji i mojej firmie jest tak duże obciążenie pracą, że nawet jak nie ma 1-2 osób to jest trudno, ale skoro udało się wprowadzić 5-dniowy tydzień pracy jakiś czas temu, to dlaczego miałoby się nie dać z 4-dniowym?
                • balladyna Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 18:11
                  Ależ da się, wszystko się da. Tylko są firmy, gdzie będzie to wymagać dodatkowego zatrudnienia, bo zastąpienie przez pozostałych pracowników osoby, która akurat będzie mieć wolne, nie zawsze jest możliwe. A to są koszty, które na samym końcu tego łańcuszka poniesie klient. I mówiąc o 4 -dniowym tygodniu pracy, trzeba również o tym mówić głośno.
                  • kokosowy15 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 20:12
                    Przecież i tak czeka nas informatyzacja, automatyzacja, sztuczna inteligencja. Ile urzędniczych stanowisk niedecyzyjnych można uwolnic wprowadzając automatyzacje procesów.
                    • balladyna Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 20:33
                      Niech Cię ta sztuczna inteligencja ostrzyże.
                      • kokosowy15 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 21:03
                        Nie mam zwyczaju strzyc się u urzędnika, u urzędnicy rowniez nie.
                • runny.babbit Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 11:46
                  Ojej, takie duże obciążenie pracą to czemu pracodawca nie zatrudni więcej ludzi?
                  • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 11:56
                    Zatrudnia ciągle smile
                    • runny.babbit Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 12:43
                      Zatrudnia wciąż, a i tak jesteście przeciążeni pracą? Aha.
                      • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 14:43
                        Myślisz, że tak łatwo o dobrego fachowca?
                        • runny.babbit Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 14:46
                          No to zdecyduj się, albo trudno już teraz o dobrego fachowca i są problemy z obsadą, albo nie jest źle i można wprowadzać czterodniowy tydzień pracy.
                          • marta.graca Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 18:37
                            Ja nie napisałam, że nie jest źle i można wprowadzać, tylko że mi się sama idea podoba.
                            • runny.babbit Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 19:13
                              A komu się nie podoba? To jak idea by być pięknym i bogatym, czego tu nie lubić... Tylko rzeczywistość skrzeczy.
                  • mia_mia Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 11:56
                    Specjaliści nie rosną na drzewach, a nawet niespecjaliści. Zobacz ile jest wakatów w różnych służbach, poza tym firmy mają określony budżet na wynagrodzenia.
              • karyna-z-tarchomina Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 10:19
                Pracodawcy ciagle wymagaja elastyczności i kreatywnosci od pracownika, no to niech teraz sie podpiszą sami tymi cechami
    • kaki11 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 15:22
      Kiedyś byłam przeciw, ale dziś coraz bardziej uważam, że te 4 dni albo wprowadzenie jako normy 35h zamiast 40 (ten pomysł się czasem pojawia jako alternatywa dla 4 dni) byłoby ok. Oczywiście musi to być zrobione z sensem , stopniowo i w porozumieniu z pracodawcami, choćby po to żeby miejsca pracujące 24/7 czy firmy produkcyjne, gdzie dużo zależy od wydajności maszyn miały czas opracować jak to rozegrać, ale generalnie jestem za. Jesteśmy często podawani jako jeden z najdłużej pracujących narodów w europie, brak czasu i zabieganie to dla wielu ludzi problem, i naprawdę uważam, że warto by to próbować zmienić.
      • runny.babbit Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 12:51
        kaki11 napisał(a):

> Jesteśmy często podawani jako jeden z naj
        > dłużej pracujących narodów w europie, brak czasu i zabieganie to dla wielu ludz
        > i problem, i naprawdę uważam, że warto by to próbować zmienić.
        Analogicznie można walczyć z biedą rozdając ludziom pieniądze i odgórnie podwyższając pensje. Polacy nie pracują długo, bo lubią tylko dlatego, że pensje są niskie w stosunku do cen, a także dlatego że pracodawcy bardziej opłaca się dawać nadgodziny niż zatrudniać nowych pracowników.
    • dwa_kubki_herbaty Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:16
      Myslimy, ze to nierealne.
      Obecny burmistrz w programie wyborczym miał pkt. pt. przyjazny urzad gdzie było wydlużenie godzin pracy, a pod spodem w komentarzach na fb, byly prosby od mieszkańców o pracujące soboty i
      niedziele a w tygodniu jakies dni do 20, oczywiscie przy tym wszystkim najlepiej jeszcze redukcja zatrudnienia.
      Chyba nie ogarniają ludzie, ze tydzień pracy ma 40h.
      • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:28
        Osoby które muszą fizycznie pojawiać się w urzędzie w sytuacji gdy większość rzeczy można załatwić online z domu i nie potrafią tego ogarnąć, zwłaszcza że urzędy mają i tak jeden dzień w tygodniu kiedy pracują dłużej, raczej nie powinny mieć wpływu na podejmowane przez decydentów decyzje 🙂
        • dwa_kubki_herbaty Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:52
          No nikt im praw wyborczych nie zabiera.
          • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 17:43
            Na razie to głosują w głupich komentarzach na Facebooku głównie. Urząd w niedzielę i do 20 😂
        • little_fish Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 12:27
          "zwłaszcza że urzędy mają i tak jeden dzień w tygodniu kiedy pracują dłużej" - wszędzie tak mają te urzędy? Bo u mnie w mieście akurat tak nie mają. Aczkolwiek nowy burmistrz złożył taką obietnicę w kampanii. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
    • malia Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 16:58
      Mąż pracuje w firmie gdzie ludzie bardzo chętnie biorą nadgodziny w sobotę, a jeszcze chętniej w niedzielę, chętnych więcej niż pracy, bo płatne dużo więcej niż normalnie. Przy 4 dniowym tygodniu 3 dni wolnego wypada kiedykolwiek, zakład nie musi płacić ileś tam procent więcej za przyjście sobota niedziela, bo zakład pracuje na okrągło. Dwie pracujące osoby w rodzinie mogą mieć wolne w różnym czasie
    • alina460 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 19:03
      Jasne, że każdy etatowiec będzie na TAK. Słusznie, zresztą.
    • karyna-z-tarchomina Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 21:05
      Ja jestem gotowa, w kazdej chwili mogę zacząć
    • sol_13 Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 21:28
      Z mojego punktu widzenia jestem za, jestem zmęczona pracą i w piątki już mam bardzo dosyć. Przy czym zastanawiam się, jakby to miało wyglądać, czy piątek byłby trzecim dniem weekendu -i wtedy wszystko to, to w sobotę zamknięte, zamykamy (również szkoły), czy też 4-dniowy tydzień pracy i różne osoby mają wolne w różne dni, wtedy mi się nie podoba ten pomysł.
      • little_fish Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 12:39
        No raczej ta druga opcja. Zamknięcia szkół w jeden dzień nie widzę - to by wymagało sporych zmian w siatce godzin.
        • runny.babbit Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 12:53
          Przede wszystkim o ile nie zmniejszono by liczby lekcji i okrojono wymagań, to dzieciaki w te cztery dni siedziałyby w szkole od rana do wieczora, z założeniem że w ogóle starczyłoby sal lekcyjnych....
          • little_fish Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 12:59
            No też mówię, że konieczne by były zmiany w siatce godzin. A i pewnie w podstawie programowej.
    • kropkacom Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 23:05
      Super. Dla wybranych. Nawet wolna niedziela jest dla wybranych big_grin
      • karyna-z-tarchomina Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 23:17
        Chce byc wybrana, gdzie sie zglosic?
        • b.bujak Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 23:42
          karyna-z-tarchomina napisał(a):

> Chce byc wybrana, gdzie sie zglosic?

zostań przedsiębiorcą - ci to mają fajowo, bo tylko pobierają pieniądze od swoich klientów;
          takie pobieranie pieniędzy mozna realizować cztery dni w tygodniu
          • karyna-z-tarchomina Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 23:44
            Nie chce mi sie, jestem za leniwa na przedsiebiorce. Chce 4 dniowy tydzien pracy.
    • al_sahra Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 23:30
      Ja tak pracuję od kilku lat (a ściśle biorąc, mogę zmieniać wymiar godzin z miesiąca na miesiąc, ale najczęściej trzymam się 75-80%) i bardzo sobie chwalę.
    • engine8t Re: 4-dniowy tydzień pracy 11.05.24, 23:39
      Bez pracy nie ma kolaczy.
    • olpa7 Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 06:57
      Czytałam że to wejdzie do 27 roku. Albo praca 4 dni w tygodniu z lekko wydłużonymi godzinami albo praca 5 dni w tygodniu po 7 godzin. Chcą żeby było 35 godzin pracy.
      Mam nadzieję że skłonią się do 4- dniowego tygodnia pracy i dorzucenia pewnie 30 minut
    • nellamari Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 07:17
      Ja znam te zmianę w autopsji. Już pracowałam we Francji, miałam umowę na szas nieokreślony i w trzecim czy czwartym roku pracy zmieniło się prawo i z 40 godzin spadliśmy na 35+5 ( nadgodzin). Cześć osób wybrała gole 35 godzin za stara pensję, a cześć wybrała 35+5 za wyższą pensję.

Było dużo awantur, ale dzisiaj już nikt o tym nie pamięta i wszyscy pracują 35h z ewentualnymi nadgodzinami.
      Zwyczajowo „wolne” są środy, takoż w przedszkolach i podstawówkach.
    • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 12.05.24, 07:26
      fuertateneryfa napisała:

> Coraz częściej czytam o wprowadzeniu w Polsce 4 dniowego tygodnia pracy, jako p
      > rzeciwdziałanie przemęczeniu i wypaleniu zawodowemu pracowników. Co sądzicie o
      > tym pomyśle?

Mówisz, masz:

www.infor.pl/twoje-pieniadze/wypoczynek/6603330,jest-decyzja-bedzie-zmiana-w-kodeksie-pracy-kazda-dniowka-krotsza-o.html
      • bywalec.hoteli Re: 4-dniowy tydzień pracy 13.05.24, 09:58
        bywalec.hoteli napisał:

> www.infor.pl/twoje-pieniadze/wypoczynek/6603330,jest-decyzja-bedzie-zmiana-w-kodeksie-pracy-kazda-dniowka-krotsza-o.html

"Każdy weekend zacznie się w czwartek po pracy i potrwa trzy dni - po zmianach w kodeksie pracy

Trend jest oczywisty, dla seniorów, którzy już zbliżają się do finału aktywności zawodowej, klarowny. Z pewnością mogą przeżywać deja vu - podobnie było pół wieku temu gdy trwał bój o weekendy dwudniowe: najpierw wolną jedną sobotę w miesiącu, a potem wszystkie wolne soboty. Dziś wolne soboty to przecież oczywista oczywistość. To samo będzie z wolnymi piątkami - to nieuchronne. Pozostaje jedynie mieć nadzieję, że nie trzeba będzie na to czekać pół wieku.

Zapewne na zmiany w kodeksie pracy poczekamy. Jedyne co wiadomo prawie na pewno, to że nastąpią one za tej kadencji rządu, a więc w najpóźniej od 2027 roku. Taka jest ostrożna deklaracja ze strony ministerstwa pracy, które rozpoczęło analizy mające zweryfikować opinię czy skrócenie czasu pracy poprawi wydajność – w szczególności sprowadzenie tygodnia pracy do czterech dni.

Alternatywą jest 35-godzinny tydzień pracy z założeniem skrócenie każdej z pięciu dniówek o jedną godzinę.

Przed wolnymi wszystkimi sobotami opór pracodawców był równie wielki. A przecież to był inny poziom rozwiązań technologicznych. O autonomicznych sklepach i autobusach pisał tylko Lem w kategoriach czystej science fiction.
        A dziś?

Nie trzeba pracować tyle stacjonarnie, a jeśli komuś brakuje wyobraźni, niech sobie przypomni ewolucję jaką przeszły banki. Kiedyś trzeba było oddział odwiedzać kilka-kilkanaście razy w miesiącu, teraz wystarczy raz na kilkanaście, ale lat.
        To samo dzieje się z urzędami publicznymi, nawet z sądami.
        Do fabryk wkroczą roboty.

Wystarczy odrobina dobrej woli i wyobraźnia.

Oczywiście nie wszędzie da się zastąpić człowieka, ale większa „dostępność” ludzi w branżach, w których ich obecność w firmie można zminimalizować pozwoli na zwiększenie zatrudnienia z zachowaniem prawa do skróconego czasu pracy dla wszystkich.
        Dziś takie rozwiązania są w zasięgu ręki i szefostwa firm muszą rozważyć czy nie warto przyspieszyć tego rodzaju inwestycje.
        Praca w cztery dni w tygodniu zamiast w pięć to trend panujący na wszystkich dojrzałych rynkach pracy

Za koniecznością skracania czasu pracy przemawiają wszelkie argumenty ekonomiczne i socjologiczne, a możliwości zrealizowania tego postulatu dają nowe technologie – ze Sztuczną Inteligencją włącznie.
        Reszta to kwestia dobrej woli, wyobraźni i woli legislatora.

Polska i Polacy są dobrym przykładem na pokazanie w całej rozciągłości problemu. Z jednej strony jedna z najbardziej zapracowanych społeczności, a z drugiej mocno oporna na zmiany – nawet te wymuszane przez okoliczności jak pandemia i jej skutki.

Nic dziwnego, że i czterodniowy tydzień pracy zarówno pracodawcy, pracownicy jak i eksperci rynku pracy lokują w tej chwili co najwyżej w kategoriach benefitu."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka