Dodaj do ulubionych

pralka śmierdzi:(

14.05.24, 08:05
Help!
Pralka śmierdzi pomimo czyszczenia. Wyczyszczony filtr, używana była kapsułka do zmywarki, soda, profesjonalny płyn do czyszczenia pralki i ciągle śmierdzisad(((

Wcześniej miałam problem ale dało się jakoś opanować, niestety po 4 tygodniach nieużywania (remont łazienki) nie mogę pozbyć się smrodu z pralki.

Proszę o jakieś porady poza "kup nową"smile
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 08:13
      Wymyj kołnierz i puść najcieplejszy program.
    • 35wcieniu Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 08:13
      No ale umyta tak normalnie, że tak powiem? Kołnierz? Podajnik proszku? W 90% przypadków winą jest brak wyczyszczenia po okresie nieużywania. (Nie, lanie płynów i wkładanie kapsułek to nie czyszczenie).
      • ju8 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 08:21
        Podajnik, kołnierz i filtr umyty....
    • alpepe Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 08:20
      może grzałka padła, sprawdzałaś?
      • ju8 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 08:22
        O, dziękuję za wskazówkę
      • olpa7 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 13:33
        Tak, u mnie też tak było i po miesiącu się zorientowałam że pralka nie grzeje wody.
    • alpepe Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 08:22
      Chciałam się dowiedzieć, ile ma dziś twoja Madzia, ale link nie funkcjonuje sad
      • ju8 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 08:25
        Moja Madzia ma dzisiaj 20 latsmile
        • alpepe Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 08:49
          Wywaliło skalę big_grin Moja córka ma 21 skończone.
    • bromba11 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 08:34
      Puścić na pusto na najcieplejszym programie a potem trzymać zawsze z uchylonymi drzwiczkami i wysuniętą szufladą.
    • mylove23 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 08:35
      u nas śmierdziała rura do odpływu
    • lilia-anna Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 08:39
      Zostawiaj otwartą po praniu, aż całkiem wyschnie kołnierz (nawet dobę może to potrwać, niestety). Odrobina wilgoci plus zamknięta pralka równa się smród.
      • princesswhitewolf Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 09:31
        Prawda
      • ju8 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 13:10
        nigdy jej nie zamykam. Po praniu otwarta dość szeroko, normalnie uchylona.
    • princesswhitewolf Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 09:30
      Kolnierz gumowy wyczysc bo tam w zaulkach czasem jest brud. I ta stojaca rure odplywowa

Ja zazwyczaj uzywam specjalnego srodka do czyszczenia pralki i Calgon ( moze byc inna marka zmiekczacza wody) w duzej ilosci naraz bez rzeczy i na dlugi program na max temperature. Ale mozesz tez uzyc sody
    • kachaa17 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 10:23
      U mnie pomogła zmiana proszku i nie jest to reklama. Zmieniłam z Persilu na Ariel i problem smrodu zniknął.
      A wcześniej nic nie pomagało, też czyściłam sodą, octem, specjalnymi kapsułkami do czyszczenia pralki.
      • ju8 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 13:11
        chyba też zmienię.....
        • kachaa17 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 15:06
          No u mnie przez przypadek wyszło, chyba była akurat promocja. Po jakimś czasie używania Viziru zauważyłam, że pranie nie śmierdzi bo u mnie śmierdziało też pranie.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 10:48
      Jeszcze możesz filtr przy odpływie wyczyścić.
    • ender_celebi Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 11:44
      Ja próbowałam wszystkiego polecanego chyba na forum (kiedyś pytałam o to samo): ocet, tabletki do zmywarki, soda, wymycie zakamarków, odstawienie kapsułek i płynu do płukania...
      Kupiłam w sklepie z pralkami płyn odkamieniający (przypadkiem, bo pralka wyświetliła konieczność odkamienienia) i jak ręką odjął.
      Tak czy inaczej kapsułek już nie używam. Płyn do płukania sporadycznie, i zawsze zostawiam otwarty bęben po wyjęciu prania
      • ju8 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 13:12
        Nie używam kapsułek a problem smrodu pojawił się kiedy wpadłam na pomysł używania płynu do płukaniasad nie zamykam tez nigdy pralki. Spróbuję odkamienić
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 17:38
          To może wlej octu do przegródki na płyn, może się przeczyści.
    • mava12 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 12:11
      mam pralke ładowana od góry bo stoi w takim kąciku łazienki (zasłoniętym żaluzją) gdzie żadna inna nie wejdzie.
      W ciagu 20 lat jest to już druga pralka. Owszem myta, filtr czyszczony ale nie jakos ortodoksyjnie. Filtr czyszczony jak mi sie przypomni, pralka myta przy okazji sprzątania łazienki ale nie, że w różne zakamarki zaglądam, mąż od czasu do czasu wstawi mycie samej pralki, też jak mu sie przypomni.
      Nigdy w życiu nie śmierdziało z pralki/pralek.
      Pralka zawsze stoi otwarta, pominąwszy tylko samo pranie.
      Do prania uzywam proszku i płynów, (kapsułek nie) ogólnie dostępnych w marketach ale nie jakichś "marek własnych". Płynów do płukania raczej nie używam, od czasu do czasu, prędzej mąż. Ja wolę wywiesic pranie na balkon.
      Płyn, proszek, wsypuje bezposrednio do bębna, od lat. W zasadzie dozownik, u mnie wyjmowany, jest nieuzywany bo trudno go domyc - więc nie gromadzi się tam, w jego wnętrzu, "syf", który widziałam podczas prób jego mycia. Nie jest to mozliwe bo nie sposób dotrzec do jego dna.
      Może więc problemem jest niedomyty dozownik? który śmierdzi resztkami płynów
      • raczek-nieboraczek-2 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 12:27
        tak samo:
        ładowana od góry, zawsze otwarta, bez płynów do płukania, detergent prosto do bębna, dozownika nie używam

ok.
    • kira_03 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 12:38
      Kup aktywny chlor w castoramie i pusc cykl prania.
    • majenkirr Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 13:13
      Kiedyś miałam pralkę ładowanà od przodu i tez śmierdziało tam nie wiadomo co. Nigdy więcej!
      • chatgris01 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 13:20
        A ja miałam już 6 pralek ładowanych od przodu i żadna nigdy nie śmierdziała, nie w tym problem.
    • klaramara33 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 14:23
      Kwasek cytrynowy w dużej ilości i na 90 stopni puśc. Dodawaj do komory ze środkiem do płukania zamiast tego płynu ok.2 łyżeczek kwasku cytrynowego. Nigdy nie miałam takich problemów stosując biodegradowlane środki do praniapoza kwaskiem, boraks z delikatnym płynem do prania ,i soda do białego).
    • danka88 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 14:36
      U mnie pomógł chlor
      • kira_03 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 17:35
        U mnie tez, spec od pralek mi polecił ten sposób.
    • cranberries1983 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 14:43
      sprobuj z octem
      szklanka na puste pranie, 60 C
    • marianna1960 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 18:08
      Po pastylkach zawsze śmierdzi, po proszku.
      • marianna1960 Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 18:08
        Nie
    • pkt4a Re: pralka śmierdzi:( 14.05.24, 19:09
      Drzwiczki od pralki muszą być non stop otwarte. Zamykamy je TYLKO na czas prania.
      Wnętrze pralki musi się wietrzyć. Nie ma za co

_
      www.fakt.pl/wydarzenia/polska/rzeszow/mlody-wikariusz-spod-jasla-mial-robic-ohydne-rzeczy-parafianie-w-szoku/5j66k2d
      • ju8 Re: pralka śmierdzi:( 15.05.24, 11:47
        Mam zawsze otwarte, zamykam TYLKO na czas prania.
    • soczystagruszka Re: pralka śmierdzi:( 15.05.24, 11:05
      Oprócz tego, że myję pralkę ( kołnierz, zakamarki, staram się, choć z miernym efektem opróżniać kieszenie) raz na tydzień, 10 dni robię pranie "na pusto" wsypując zamiast proszku sodę oczyszczoną z olejkiem np. dziś goździkowym ( takim jaki mam). Nie śmierdzi. Polecam.
      • alpepe Re: pralka śmierdzi:( 15.05.24, 12:05
        Ja na pusto to chyba czyściłam pralkę ze dwa lata temu. O otarciu kołnierza etc. nie mówię, tylko o tym praniu czyszczącym. Nie śmierdzi.
    • brak.slow Re: pralka śmierdzi:( 15.05.24, 21:18
      Nie używaj płynow do płukania, bo one mają lepiące substancje w składzie i bardzo łatwo osadzaja się np na osadzie z kamienia, jakiego pelno będzie w pralce po latach używania. W Polsce mamy wszędzie mniej lub bardziej twarda wode.
      Zrób tak. Nastaw program 90° i daj jakiś odkamieniacz. Ocet albo dużo kwasu cytrynowego. Trzeba rozpuścić kamień. (Ocet dodatkowo likwiduje różne zapachy). Tego octu dalabym z 2 butelki minimum. Kwasku też dużo.
      Jeśli nie będzie idealnie po praniu to puść kolejne pranie na 90° i wlej wybielacz np ACE. Wyparzysz i zabijesz bakterie odp za smród.
      Odkrec i Wyczysc dolny filtr, po praniu zawsze wycieraj wode spod gumy i szufladkę opróżniaj z resztek wody także.
      Prac trzeba także w wysokich temperaturach choćby ze względu na pralkę. Pranie w zimnych powoduje problemy j.w.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka