Dodaj do ulubionych

Noc w muzeum

18.05.24, 19:52
która dziś spędzi noc w muzeum? Korzystacie z tego wyjątkowego dnia, nocy?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Noc w muzeum 18.05.24, 19:58
      Już nie. Fajnie było w pierwszych latach. Potem było coraz tłoczniej i tłoczniej. Chyba wszystkie miejsca, które są w tym roku na liście, już widziałam.
      Znaczy, nie mam motywacji
    • arabelax Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:01
      Nie, nie chce być przebodzcowana w dzikim tłumie. Większość muzeów ma bezpłatne wejścia raz w tygodniu lub na niektre wystawy. Nie wiem, dlaczego ludzie tak rzucają się w ten jeden wieczór.
      • tromedlov Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:09
        Szukają męża lub żony big_grin
        Lub na pogaduchy.
        Dla mnie no way, nienawidzę tłumów.
    • 4sycje Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:11
      Właśnie stoję w kolejce, ale nie do obiektu muzealnego.
    • kaki11 Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:13
      Już nie, chociaż nie powiem, przeszłabym się jeszcze kiedyś, ale nie chcę ciągnąć dziecka. Uwielbiałam te noce kiedy byłam na studiach. Zawsze szłam z jakąś grupką znajomych, zwykle wybieraliśmy mniej popularne miejsca gdzie nie było dużych kolejek ale było coś ciekawego, pomiędzy można było sobie coś zjeść, później skończyć jakimś piwem czy imprezą generalnie, to była fajna zabawa i okazja, żeby odwiedzić jakieś miejsca o których być może nawet byśmy nie pomyśleli. I w sumie teraz już nie chodzę, ale uważam, ze to świetna inicjatywa.
      • mika_p Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:19
        A jakie masz to dziecko? Bo ja właśnie głównie dzieci ciągałam.
        Pierwszy raz wybraliśmy się, jak Pierworodny miał 8 lat, jakoś tak po południu miauknął, że on to by chciał zobaczyć Terakotową Armię. Akurat była ostatni dzień i właśnie byla Noc Muzeów. No to szybciutko - młodsze dziecko do babci (autobusem), powrót do centrum (autobusem) i biegiem do galerii. Był zachwycony.
        • kaki11 Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:33
          Ma 3 latasmile myślę, że jak będzie trochę starsza, to też się z nią będziemy wybierać, bo i łatwiej będzie znaleźć coś atrakcyjnego dla niej, i mniejsza szansa będzie na marudzenie, ale na razie odpuszczamy
          • mika_p Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:35
            A, faktycznie, dla 3-latki to może nie być atrakcja smile
            Niektóre miejsca przygotowują dodatkowe atrakacje dla dzieci czy ogólnie dla zwiedzających, nie tylko pozwalają na oglądanie zbiorów po nocach.
    • laura.palmer Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:17
      W tym roku skorzystaliśmy, bo jesteśmy na wyjeździe. Dwa muzea, które i tak planowaliśmy odwiedzić, były cały dzień za darmo, tłumów większych nie było, bo to nie jest duże miasto, za to było trochę atrakcji dla dzieci i jedzenie. Może w nocy przyjdzie więcej ludzi.
      • raczek47 Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:20
        Unikam tego co staje się modne,jak wspomniana noc,ponieważ niestety staje się tandetne a tandety nie znoszę.
        • leosia-wspaniala Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:22
          😀
        • mid.week Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:40
          Ooo grubo
      • panna_lila Re: Noc w muzeum 18.05.24, 22:06
        No właśnie slyszałam, że z kolejkami różnie i zależy od pory dnia. Ja jeszcze nigdy nie byłam, więc wszystko przede mną 😀
        • kk345 Re: Noc w muzeum 19.05.24, 09:44
          Byłam w 2 obiektach około 14, było pusto. Wracałam wieczorem z innych atrakcji i przed tymi samymi muzeami stała kolejka na godzinę czekania. Ludzie chyba dosłownie potraktowali termin Noc muzeów 🤦🏻‍♀️
    • panifyksika Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:39
      Tak czekam w kolejce z rodziną
      • arabelax Re: Noc w muzeum 19.05.24, 15:38
        nie chciałaś tam iść w inny dzień jak nie ma kolejki?
        szkoda życia.
        • panifyksika Re: Noc w muzeum 19.05.24, 19:56
          No, urząd jest zamknięty normalnie od pandemii, poza tym inne były sale i miejsca do zwiedzania. Dzieci zachwycone, dorośli też. Każdy pożytkuje czy marnotrawi czas wedle swojej fantazji😉.
    • mid.week Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:42
      Pamietam pierwsze edycję, bylo super w niektorych obiektach mozna bylo nawet byc samemu. Teraz jak widze kolejki to nie ma opcji zebym poszla.
    • mia_mia Re: Noc w muzeum 18.05.24, 20:51
      Niestety, na pierwsze nie poszłam, a potem już tylko znajomi licytowali się kto stał dłużej w kolejce, a mnie to nie bawi.
    • berdebul Re: Noc w muzeum 18.05.24, 22:42
      Siedze w hamaku i rozkoszuje się ciszą. Kiedyś bywałam na nocy muzeów, teraz mi się nie chce. Korzystam z dni z darmowym/tańszy, wstępem bo mogę iść w ciągu dnia.
    • arthwen Re: Noc w muzeum 18.05.24, 22:43
      Myśmy byli wczoraj, tematyczny spacer nocą po mieście z muzealnym przewodnikiem.
      Chciałam jeszcze na jedne warsztaty, ale niestety odwołali.
    • ponis1990 Re: Noc w muzeum 18.05.24, 23:04
      Nie korzystam, bo pracowałam ładnych parę lat w muzeum i zawsze wtedy musiałam byc na ,,nocnej szychcie" i pilnowac, żeby ludzie się nie tłukli o siebie smile To starczy mi ,,od kuchni". Każde muzeum i tak ma jakiś dzień darmowy, to wolę sobie iść wtedy, albo kiedykolwiek indziej - na pewno mniej ludzi, niż dziś.
      • arthwen Re: Noc w muzeum 19.05.24, 15:02
        Ale w czasie Nocy w Muzeum są różne fajne atrakcje, których na co dzień wcale nie ma. Myśmy zwiedzili przez lata różne, normalnie dla zwiedzających niedostępne, zakamarki i to było zawsze bardzo fajne. Owszem, fajniej było, jak akcja zaczynała i jeszcze dużo ludzi nie brało udziału, ale teraz też się da znaleźć fajne rzeczy - i najlepiej takie z limitem osób.
    • sandy_cheeks Re: Noc w muzeum 18.05.24, 23:28
      Wlasnie wróciliśmy, grane było muzeum ewolucji i muzeum techniki. W drodze powrotnej chcieliśmy jeszcze zaliczyć muzeum straży pożarnej, niestety już too late…
      • panna_lila Re: Noc w muzeum 19.05.24, 10:09
        Milutko😁 ta pani na tym pierwszym zdjęciu to kto? na ematkę nie wygląda 😉
        • ichi51e Re: Noc w muzeum 19.05.24, 11:16
          Australopitek
    • szeptucha.z.malucha Re: Noc w muzeum 19.05.24, 09:26
      Jak w dawniejszych latach chodziłam z dziećmi, to wybierałam miejsca, gdzie zazwyczaj nie wpuszczają np. Paląc Prezydencki, czy gabinety rady ministrów, jakieś fabryki. Tam, gdzie zazwyczaj da się wejść, czyli muzea, wolę zapłacić i zrobić to w spokojniejszej atmosferze albo skorzystać z darmowej wejściówkiwink Ale ostatni raz byłam przed pandemią.
      Teraz już mi się nie chce biegać po nocy, Preferuję wyspanie się
    • imponderabilia20 Re: Noc w muzeum 19.05.24, 10:54
      Tak, jeśli są wydarzenia, oprowadzania unikatowe. Np. byłam w Archiwum Państwowym w pracowniach
    • aagnes Re: Noc w muzeum 19.05.24, 11:07
      Kiedys bylo fajnie, mozna bylo faktycznie wejsc po niedlugim oczekiwaniu, teraz trzeba miec nie po kolei w glowie zeby stac 5 godzin do miejsca ktore normalnie kosztuje np 30 zł. i teraz mnie zlinczujecie, ale co tam - uwazam, ze przychodzenie tam z malymi dziecmi, dla ktorych jest to raczej watpliwa atrakcja a dla innych meczarnia powinno byc mocno ograniczone, jak np w suntago od 16 lat.
    • ichi51e Re: Noc w muzeum 19.05.24, 11:13
      Dla osób które regularnie chodzą jest to w zasadzie strata czasu. Tłumy. Za to żeby skorzystać z Pojedynczych atrakcji „otwarte tylko na noc muzeów” na które byłoby się warto wbić trzeba mieć kupę szczęścia i refleks kota
      • imponderabilia20 Re: Noc w muzeum 19.05.24, 11:20
        Nie. Na takie wydarzenia są zazwyczaj wcześniejsze zapisy.
        • mika_p Re: Noc w muzeum 19.05.24, 12:04
          Niekoniecznie.

U nas na przykład w Noc Muzeów można zwiedzać ratusz - nie ma zapisów, wejść jest kilka w ciągu imprezy, powiedzmy, że raz na godzinę. Kiedyś odstałam swoje w oczekiwaniu.

Katedrę mariawitów też można było zwiedzać bez zapisów.
        • ichi51e Re: Noc w muzeum 19.05.24, 15:31
          O tym właśnie mówię - ci co wiedzą czatują na te zapisy i puff w 3 minuty miejsc nie ma
          • arthwen Re: Noc w muzeum 19.05.24, 21:43
            To ja! Zawsze czatuję i od razu zaklepuję miejsca na to, co mi się podoba wink
    • simply_z Re: Noc w muzeum 19.05.24, 11:25
      Nie, bo moge pojsc w dzien powszedni bez dzikich tlumow i do niektorych mam wstep za darmo.Kiedys, w czasach studenckich chodzilam,te pierwsze edycje byly super.
    • kocynder Re: Noc w muzeum 19.05.24, 12:02
      Nie korzystam. Na samym początku, te ...nście lat temu chodziłam, ale na dziś - wolę sobie normalnie zwiedzić w dzień. Natomiast gdybym miała na stanie "młodszego nastolatka" płci dowolnej - to pewnie bym dzieciaka zabrała - dla samej frajdy łażenia po nocy, zjedzenia gofrów o północy i takich atrakcji.
    • cranberries1983 Re: Noc w muzeum 19.05.24, 15:49
      bylam ze znajomymi i bawilismy sie pysznie wink
    • jieva1 Re: Noc w muzeum 19.05.24, 19:30
      Mieszkam niedaleko miejsca gdzie był obóz przejściowy dla ludności Warszawy wysiedlanej w czasie Powstania Warszawskiego. Wczoraj byłam na nocnym spacerze z przewodnikiem. Bardzo ciekawie opowiadał, było ok 80-100 osób, zbiórka o ustalonej godzinie, zero czasu czekania w kolejce.
    • mania_222 Re: Noc w muzeum 19.05.24, 22:38
      Byłam kolejny raz.
      Tym razem w Willi Lentza w Szczecinie. W programie napisano, że od godz. 19. Przyszłam 10 minut wcześniej i znalazłam się w pierwszej grupie (30 osób). Dodatkową i wyjątkową atrakcją było to, że oprowadzał naszą grupę i opowiadał Miejski Konserwator Zabytków, który nadzorował trwającą 2 lata renowację Willi, która kosztowała 20 milionów zł. Później grupy były oprowadzane przez inne osoby.
      Dziś to jeden z najpiękniejszych zabytków Szczecina. Oprowadzanie trwało 1 godzinę i 10 minut, a pan przekazał nam niezliczone ciekawe informacje i zwracał naszą uwagę na szczegóły, a naprawdę jest co podziwiać. Gdy wyszłam po zwiedzaniu, to kolejka czekająca na wejście liczyła blisko 1000 osób!
      Jeden z krótkich filmików o Willi:
      www.youtube.com/watch?v=pJrnRA3p33M
    • maly_fiolek Re: Noc w muzeum 20.05.24, 10:40
      Byłam, muzeum kowalstwa jest suuuper. Potem pojechaliśmy do muzeum technii wojskowej na Sadybie, było nieźle.
    • trut_u Re: Noc w muzeum 20.05.24, 11:22
      Pierwszy raz po długiej przerwie i pierwszy raz z dziećmi. Było super smile
    • rb_111222333 Re: Noc w muzeum 20.05.24, 11:35
      Byłam z 2-latkiem i 8 latką. W ramach dodatkowych eventów towarzyszących nagraliśmy piosenkę i zrobiliśmy mydełka. Potem zwiedzanie cnk, na które mieliśmy bilety na konkretną godzinę, o 22:30 byliśmy już w domu. Według mnie to świetna sprawa, że można zdobyć bilety, inaczej nie zdecydowałabym się na zwiedzanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka