panna_lila 14.06.24, 11:46 Mam jak niżej i w sumie nie wiem jak to interpretować i co z tym dalej zrobić. Niby to IgG jest ciut powyżej skali dodatniej, ale jest. Podpowiedzi poproszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 11:50 Dodatni, przecież widzisz. Wątpliwości można mieć przy nierozstrzygającym. Co zrobić, no jak wolisz, albo olać albo pojąć do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:00 A co na to lekarz? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:12 jeszcze nie wiem, wyniki odebrałam przed chwilą. A że lubię być choć trochę przygotowana to przed wizytą u lekarza konsultacje u ematki obowiązkowe, bo niewykluczone, że powinnam coś lekarzowi "zasugerować" na wypadek gdyby chciał zbagatelizować sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:41 A co ci sie dzieje, ze zrobilas badania? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:53 coś mnie dziabnęło, pisałam tutaj ( forum.gazeta.pl/forum/w,567,177592960,177592960,dlugo_utrzymujacy_sie_odczyn_po_ukaszeniu.html) długo i paskudnie się goiło właściwie do tej pory mam ślad. Lekarz finalnie dał antybiotyk i skierowanie na test. Po antybiotyku nie było żadnej poprawy, dopiero któras z ematek poleciła maść, która bardzo skutecznie i szybko wyleczyła zaognione miejsce. A z testu mam to co mam Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 13:13 Taki wynik to niekoniecznie po tym konkretnym ugryzieniu. Mogło być jakieś sprzed lat. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:47 Nie ma tu nic do sugerowania moim zdaniem. Nie masz aktywnej choroby, ale miałaś z nią kontakt/przeszłaś dawno temu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:11 Dawna borelioza, nieaktywna Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:46 Miałaś kontakt z borelioza. Gdybyś była aktywnie chora miałabyś dodatnie IgM. Ale zawsze wskazane iść do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 13:07 to elisa nie? często jest falszywie dodatnia. wymaga weryfikacji western blottem. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 13:57 Dawno temu przebyta choroba/ kontakt z patogenem. Nie masz aktywnej infekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 17:28 trzeba zrobić test WB - taka jest zalecana ścieżka postepowania, wiec lekarz nie powinien miec z tym problemu; na pierwszy rzut oka to rzeczywiście mogłoby wyglądać na kontakt z patogenem w przeszłości; ale w tym przypadku trzeba miec na uwadze antybiotykoterapie, która ma wpływ na wynik; ile czasu bralas antybiotyk i ile czasu minelo od zakonczenia kuracji do badania? WB powinien wnieść więcej informacji; jak bedziesz robila WB to dopytaj, czy wynik będzie przedstawiony z rozpisaniem na poszczególne antygeny; chyba juz wszystkie laby tak robia, ale lepiej zapytac Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 19:12 Ale po co? Ranka sie zagoila, Autorka nie ma zadnych objawow ogolnoustrojowych. Zamknac temat Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 20:35 mamalgosia napisała: > Ale po co? to trzeba zapytać tego, kto zlecil pierwszy test; no a jak juz jest zrobiony pierwszy etap diagnostyczny to może należało by zrobic i drugi a nie tak machnąc ręką na pozytywny wynik Odpowiedz Link Zgłoś