Dodaj do ulubionych

Borelioza wyniki - interpretacja

14.06.24, 11:46
Mam jak niżej i w sumie nie wiem jak to interpretować i co z tym dalej zrobić.
Niby to IgG jest ciut powyżej skali dodatniej, ale jest.

Podpowiedzi poproszęsmile
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 11:50
      Dodatni, przecież widzisz.
      Wątpliwości można mieć przy nierozstrzygającym.

Co zrobić, no jak wolisz, albo olać albo pojąć do lekarza.
      • 35wcieniu Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 11:50
        pójść*
    • brenya78 Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:00
      A co na to lekarz?
      • panna_lila Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:12
        jeszcze nie wiem, wyniki odebrałam przed chwilą. A że lubię być choć trochę przygotowana to przed wizytą u lekarza konsultacje u ematki obowiązkowe, bo niewykluczone, że powinnam coś lekarzowi "zasugerować" na wypadek gdyby chciał zbagatelizować sprawęsad
        • mamalgosia Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:41
          A co ci sie dzieje, ze zrobilas badania?
          • panna_lila Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:53
            coś mnie dziabnęło, pisałam tutaj ( forum.gazeta.pl/forum/w,567,177592960,177592960,dlugo_utrzymujacy_sie_odczyn_po_ukaszeniu.html)

długo i paskudnie się goiło właściwie do tej pory mam ślad. Lekarz finalnie dał antybiotyk i skierowanie na test. Po antybiotyku nie było żadnej poprawy, dopiero któras z emateksmile poleciła maść, która bardzo skutecznie i szybko wyleczyła zaognione miejsce.

A z testu mam to co mamsad
            • anilorak174 Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 13:13
              Taki wynik to niekoniecznie po tym konkretnym ugryzieniu. Mogło być jakieś sprzed lat.
        • anilorak174 Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:47
          Nie ma tu nic do sugerowania moim zdaniem. Nie masz aktywnej choroby, ale miałaś z nią kontakt/przeszłaś dawno temu.
    • mamalgosia Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:11
      Dawna borelioza, nieaktywna
    • anilorak174 Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 12:46
      Miałaś kontakt z borelioza. Gdybyś była aktywnie chora miałabyś dodatnie IgM.
      Ale zawsze wskazane iść do lekarza.
    • bib24 Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 13:07
      to elisa nie? często jest falszywie dodatnia. wymaga weryfikacji western blottem.
    • princy-mincy Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 13:57
      Dawno temu przebyta choroba/ kontakt z patogenem. Nie masz aktywnej infekcji.
    • b.bujak Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 17:28
      trzeba zrobić test WB - taka jest zalecana ścieżka postepowania, wiec lekarz nie powinien miec z tym problemu;
      na pierwszy rzut oka to rzeczywiście mogłoby wyglądać na kontakt z patogenem w przeszłości;
      ale w tym przypadku trzeba miec na uwadze antybiotykoterapie, która ma wpływ na wynik;
      ile czasu bralas antybiotyk i ile czasu minelo od zakonczenia kuracji do badania?

WB powinien wnieść więcej informacji;
      jak bedziesz robila WB to dopytaj, czy wynik będzie przedstawiony z rozpisaniem na poszczególne antygeny; chyba juz wszystkie laby tak robia, ale lepiej zapytac
      • mamalgosia Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 19:12
        Ale po co?
        Ranka sie zagoila, Autorka nie ma zadnych objawow ogolnoustrojowych. Zamknac temat
        • b.bujak Re: Borelioza wyniki - interpretacja 14.06.24, 20:35
          mamalgosia napisała:

> Ale po co?

to trzeba zapytać tego, kto zlecil pierwszy test;
          no a jak juz jest zrobiony pierwszy etap diagnostyczny to może należało by zrobic i drugi a nie tak machnąc ręką na pozytywny wynik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka