Dodaj do ulubionych

garść orzechów dziennie

15.06.24, 08:32
Słuchajcie, chciałam się z Wami podzielić takim swoim drobnym sukcesem. Chciałam schudnąć i schudłam - dzięki Bogu - dziś mija rok, ale wiadomo - po schudnięciu z otyłości, trzeba bardzo uważać, aby nie było nawrotu. W każdym razie pomogły mi w tym orzechy włoskie, orzechy pekan i wiórki migdałowe. A teraz zauważyłam, że mam wyraźnie gęstsze włosy. Pomogła mi też w tym - trochę, bo nie za bardzo mi się chciało - pokrzywa. Pokrzywę trzeba używać tylko tę, która jeszcze nie zakwitła - tak słyszałam i się do tego stosuję. W każdym razie pokrzywa ma dużo błonnika. Ugotowana i zblendowana na papkę + dwie łyżki jogurtu (ew. z dodatkiem błonnika ze sklepu) i kolacja z głowy. Chyba teraz zrobię eksperyment z pokrzywą i zacznę ją jeść lub pić wywar w większych ilościach.
Obserwuj wątek
    • fogito Re: garść orzechów dziennie 15.06.24, 08:48
      Też zauważyłam, że po orzechach mam lepsze włosy. Nie wypadają tak. Od zimy mam fazę na podgryzanie orzechów na każdej przerwie w szkole.
    • alpepe Re: garść orzechów dziennie 15.06.24, 10:31
      Ja zauważyłam, że po orzechach mi się włosy zaczęły przetłuszczać.
    • mikams75 Re: garść orzechów dziennie 15.06.24, 16:16
      U mnie wrecz odwrotnie, odstawienie orzechow i migdalow zadzialalo, bo to sa bardzo kaloryczne przegryzki i mozna zjesc bardzo duzo kcal tym sposobem i nawet nie poczuc.

Poza tym nie wiem czy ci naprawde ta pokrzywa tak pomogla. Dwie lyzki jogurtu z czymkolwiek niskokalorycznym na kolacje daje deficyt kaloryczny i zapewne dziala tak, ze po czyms takim mija apetyt na dlugo wink

• dreg13 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 09:33
        Dlatego ja nie podjadam, bo w ogóle nie stosuję przegryzek. Orzechy są składową potraw, posiłków. Dorzucam do owsianki, różnorodnie, ale nie całymi garściami. Dorzucam do sałatek, ale też nie pół paczki. Dorzucam do pokrojonych owoców, bo tak lubię, razem z pestkami słonecznika i dyni.

• mikams75 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 11:28
          a ja odstawilam niemal w kazdej formie wlasnie po to, zeby nie podbijac kalorycznosci posilkow. Owszem, czasem do czegos uzyje ale naprawde rzadko.
    • bywalec.hoteli Re: garść orzechów dziennie 15.06.24, 23:51
      Orzechy mają bardzo dużo kalorii więc nie wiem w jaki sposób ich podjadanie chroni cię przed tyciem?

Ja zauważyłem po orzechach swiad nie powiem gdzie. Więc ostrożnie z orzechami.
      • heniek.8 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 11:42
        Też jem orzechy praktycznie codziennie i chudnę, dla sceptyków: w 100g jest ok 600kcal, trzeba to uwzględnić w podaży i tyle.
        Zakładając przy mojej wadze że mam bilans 2700kcal to mogę zjeść 400g orzechów i strzelić browara
        • bib24 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 12:02
          czy mozesz przestać wypowiadać się na kobiecym forum o odchudzaniu? ty tyle wiesz o odchudzaniu kobiety co ja o latani na marsa. dokladnie nic.
          • heniek.8 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 12:04
            bib24 napisała:

> czy mozesz przestać wypowiadać się na kobiecym forum o odchudzaniu? ty tyle wie
            > sz o odchudzaniu kobiety co ja o latani na marsa. dokladnie nic.

A co się może stać złego jeżeli się wypowiadam? Ktoś poleci do sklepu po orzechy i browary?
            • bib24 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 13:03
              wkurzasz po prostu z tymi głupimi tekstami.
              • heniek.8 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 13:04
                bib24 napisała:

> wkurzasz po prostu z tymi głupimi tekstami.

To zapodaj coś mądrego a nie tak stoisz
                • bib24 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 13:09
                  a po co i tak nie uwierzysz.
      • klaramara33 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 12:07
        Aoi fenomen jedzenia orzechów polega na tym, że mimo zjadania sporej ilości kalorii , to tłuszcze w nich zawarte powodują przyspieszenie przemiany materii. No ale nie je się tonami , żeby działało.
        • mikams75 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 13:00
          jakas bajka z tym przyspieszaniem przemiany materii. Nie trzeba tony, zeby zjesc sporo kalorii w ten sposob i nie poczuc.
          • klaramara33 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 14:31
            Ja jem sporo orzechów jakoś nie tyje od nich, i szczupła jestem.
            • mikams75 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 14:43
              sa osoby, ktore zjadaja na sniadanie konia z kopytami i nie tyja ale jednak zdecydowana wiekszosc by przytyla na takiej diecie.
      • mieszkankaroztocza Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 12:25
        Może zamiast czego innego czekolady czy cipsów orzechy.

No ja bym po orzechach moze schudła tylko dlatego że jakbym zjadła garść dziennie to bym codziennie miała po nich biegunke. Po włoskich bo innych nie sprawdzałam. A nawet jak nie to te przelewanie i kłócie w brzuchu mnie nie zachęca do jedzenia ich często i w dużych ilościach.
      • primula.alpicola Re: garść orzechów dziennie 18.06.24, 18:45
        bywalec.hoteli napisał:

>
        > Ja zauważyłem po orzechach swiad nie powiem gdzie. Więc ostrożnie z orzechami.

🤢🤮
        Zajmij leczeniem hemoroidów albo grzybicy.
    • anka_one_and_only Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 09:12
      Kolejna dieta cud, yay!
      • fogito Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 09:25
        Jaka dieta cud. Orzechy mają dobre działanie na mózg. Owszem kaloryczne, ale przecież nie jesz kilograma dziennie. U mnie faktycznie poprawiły wygląd włosów.
        • wapaha Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 09:48
          fogito napisała:

> Jaka dieta cud. Orzechy mają dobre działanie na mózg. Owszem kaloryczne, ale pr
          > zecież nie jesz kilograma dziennie. U mnie faktycznie poprawiły wygląd włosów.

jammer je
          i polewa je jeszcze miodem suspicious
          • fogito Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 10:56
            Miód też zdrowy. Dodaje do herbaty 😝
            • wapaha Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 11:00
              fogito napisała:

> Miód też zdrowy. Dodaje do herbaty 😝

jak do gorącej to walory zdrowotne traci i jest po prostu "słodzikiem"
              • fogito Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 13:11
                Do schłodzonej. Z żurawiny i jeszcze imbir dodaję.
            • anka_one_and_only Re: garść orzechów dziennie 17.06.24, 18:22
              Miod ma minimalne walory zdrowotne w zestawieniu z iloscia cukru jaka zawiera tongue_out
          • mikams75 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 11:29
            bo jammer musi miec duzo kcal w malej objetosci, zeby przezyc.
            • kura17 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 12:07
              > bo jammer musi miec duzo kcal w malej objetosci, zeby przezyc.

ona napisala o kilogramie orzechow polanych miodem (na raz) ...
              • heniek.8 Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 12:24
                kura17 napisała:

> ona napisala o kilogramie orzechow polanych miodem (na raz) ...
                >

Może hibernuje w zimie i jesienią sobie robi takie zapasy
          • hanusinamama Re: garść orzechów dziennie 16.06.24, 13:04
            I zasmażką.
            • kabaret234 Re: garść orzechów dziennie 18.06.24, 17:20
              Mi orzechy pomogły schudnąć. przez całe lata od wczesnej młodości zmagałam się z dodatkowymi kilogramami. W młodości miałam za dużo o 11 (dziś bym uchodziła za całkiem ok, jak na to, co widuję na plaży), a po ciąży to już w ogóle. Trafiłam do tego słynnego Gacy z wagą 92 kg przy wzroście 172. U niego nauczyłam się, że ważne są migdały. Gaca był jednak cholernie drogi, w zasadzie otworzył biznes na zasadzie zakontraktowania mnóstwa dostawców: tabletek niby to zmniejszających apetyt, tabletek typu multiwitamina, dietetycznej coli, którą piłam wiadrami, bo ciągle byłam głodna, i od której wypadały mi włosy garściami, sztab dietetyków to była sama smarkateria, która po prostu na zasadzie "podaj dalej" przekazywała to, co im Gaca zapodał do przekazania. W każdym razie schudłam wtedy w ok. 8 miesięcy z 92 do 65 i nie mówcie, że "ojoj, za szybko" bo przy otyłości, albo motywują cię rezultaty, albo ci się nie chce w ogóle. W każdym razie, ponieważ Gaca kosztował 400 zł miesięcznie, a ścisłe trzymanie się jego zasad powodowało, że np. resztki po drugim domowniku lądowały w koszu, czego nie znoszę, a jadłospisy powtarzały się w kółko, dałam sobie spokój. Po 9 latach ważyłam 97 kg (to było rok temu). W każdym razie u Gacy załapałam 2 rzeczy: pierwsze 4 dni: 4 małe porcje: chude mięso + brokuł lub kalafior + trochę masła, no i że od migdałów odechciewa się jeść, po migdałach odkryłam orzechy, ponadto odstawiłam w zasadzie pieczywo, a cukier zamieniłam na erytrytol. Chciałabym schudnąć jeszcze 12 kg, ale jakoś nie mogę się za to zabrać. W każdym razie zaprzeczam, jakoby orzechy lub migdały powodowały tycie. Zależy co się je jeszcze oprócz nich innego. Można jeść w zasadzie same orzechy i jeżeli to są prawie tylko orzechy włoskie, to włosy się od nich poprawiają. Orzechy mają działanie przeciwpasożytnicze (najsilniejsze takie działanie ma orzech czarny, który w zasadzie służy tylko do robienia z niego nalewki na pasożyty), a pasożyty wywołują nieprzepartą ochotę na cukier.
              • mikams75 Re: garść orzechów dziennie 18.06.24, 17:26
                Mnie po garstce migdalow nie odechciewalo sie jesc a tylko mialam ochote na wiecej. Lepiej bylo tych migdalow w ogole nie miec w domu niz sie draznic odrobina.
            • kabaret234 Re: garść orzechów dziennie 18.06.24, 17:23
              Mi orzechy pomogły schudnąć. Moim zdaniem to szkoda, że się im przykleja łatkę tuczących. Zależy co się je oprócz orzechów generalnie. Orzechy włoskie, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, a nawet orzechy ziemne są bardzo zdrowe i generalnie za mało uwzględniane są w tradycyjnej diecie. Podobnie jak tłuste ryby. A potem takie zdziwienie, że jest epidemia Hashimoto.
              • bib24 Re: garść orzechów dziennie 18.06.24, 18:31
                orzechy ziemne to rodzaj fasoli a nie orzechy. nazwa jest zwodnicza.
    • primula.alpicola Re: garść orzechów dziennie 18.06.24, 18:43
      Lubię, jadam.
      Pokrzywę też, codziennie mi emąż przynosi świeżą i sobie zaparzam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka