Dodaj do ulubionych

Kara za macierzynstwo

18.06.24, 07:43
Wszystko zostało policzone.
Uwaga.
Dotyczy pracowników najemnych
Dotyczy całego społeczeństwa, a nie ematkowej banki, gdzie większość ojców bierze urlopu ojcowskie by zająć się dzieckiem oraz zwolnienia lekarskie na dziecko na przemian z matką. Czyli czynnie, na równi z matką bierze udział w wychowaniu dziecka.
Mimo wszystko nadal to specyficzna bańka 😐
Obserwuj wątek
    • kochamruskieileniwe Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 07:44
      Ups. Linka zapomniałam.
      next.gazeta.pl/next/7,151003,31067168,oto-kara-za-macierzynstwo-w-polsce-wszystko-jest-policzone.html#do_w=52&do_v=999&do_st=RS&do_sid=1442&do_a=1442&s=BoxBizImg7&do_upid=999_ti&do_utid=31067168&do_uvid=1718683858649
      • 35wcieniu Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 07:47
        Oessooo, ile razy jeszcze będą publikowane "badania" z których wynika to co każdy myślący człowiek i tak wie? Tak, matki częściej zostają z dziećmi, tak, zwykle jest to związane z obniżeniem zarobków, nie, to nie kara.
    • 35wcieniu Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 07:44
      Co?
    • andaba Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 08:43
      Rany, ale pieprzenie.

No chyba to normalne, że jak nie pracujesz to nie masz dochodów lub masz mniejsze pracując w mniejszym wymiarze godzin. Jaka kara? Nie wiem co autor tego bełkotu postuluje - zasiłek wychowawczy równy zarobkom?
      Czy rodzenie dzieci przez facetów?
      • ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:07
        Wystarczyłoby zaliczanie części emerytury ojców dzieci na rzecz ich matek.
        • andaba Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:12
          No cóż, jak juz sie uda, że oboje dożyją emerytury to chyba się mąż z żoną podzieli?

• ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:15
            A może nie? Albo od niej odejdzie tuż przed? Różnie w życiu bywa.
            • andaba Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:33
              Ano róznie.
              Ale wszystkiego w życiu nie przewidzisz.
              Możesz nie miec dzieci, żeby nie mieć spadku dochodu, ale rozchorować się możesz zawsze.
      • ichi51e Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:53
        Za to masz dziecko więc cóż to jest 1/4 dochodów?
    • ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 08:53
      Dlatego kobiety powinny pracować dłużej od mężczyzn, żeby nadrobić.
      • andaba Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 08:58
        To pracuj. Raczej nikt emerytów nie wyrzuca, jak chcą pracować.
        Ale najpierw poczekaj do 60-tki, czy dalej będziesz w stanie...
        Bierzesz pod uwagę, że nie każda praca polega na grzebaniu w papierze, czy komputerze?
        • ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:06
          A wiesz, co to sarkazm i ironia?
          • andaba Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:11
            Wiem, ale byłam pewna, ze piszesz serio, wszak tu mnóstwo orędowniczek pracy do 70-tki i dlużej. I jak rozumiem ekonomiczny sens podwyżenia wieku emerytalnego, to absolutnie nie widzę w tym niczego dobrego dla ludzi jako jednostek.
            • ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:18
              Zgadzam się całkowicie. Pamiętam, jak chyba już ponad 20 lat temu specjaliści przekonywał, że te ostatnie lata pracy "najwięcej dają", gdy chodzi o wysokość emerytury. Do dziś nie wiem, o co im chodziło. Poza tym ja jako tłumacz mogę sobie literaturę choćby i do 90 tłumaczyć z kawką i ciachem na tarasie. A panie w sklepach, "na kuchni" czy choćby nauczycielki?!
              • 35wcieniu Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:52
                Do dziś nie wiem, o co im chodziło

🤣
                • ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 21:38
                  Bo tak łopatologicznie tłumaczyli, ze wychodziło, ze wcześniejsze lata "nic nie dają". Prawie ze opłaca się iść do pracy dopiero solidnie po 50.
        • moni_485 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:25
          andaba napisała:

> Bierzesz pod uwagę, że nie każda praca polega na grzebaniu w papierze, czy komp
          > uterze?

Praca w papierze czy w komputerze może być bardzo stresująca, szczególnie kiedy przepisy zmieniają się co pięć minut albo szef zmienia ci zakres czynności co dwa miesiące.
          • andaba Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:31
            Może być, pewnie.
            Ale myślę, że umysl zużywa sie wolniej niż ciało kogoś, kto haruje fizycznie, zwlaszcza jezeli sie to łączy z dalekimi dojazdami, niedosypianiem i stresem, bo ten nie jest przypisany tylko pracownikom umysłowym.
            • ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:46
              Umysł kogoś, kto haruje fizycznie, też się szybciej zużywa. Ba, prędzej demencja choćby grozi.
              • little_fish Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:52
                Hmmm, wydawało mi się że jest odwrotnie - wysiłek, stymulacja intelektualna opóźnia demencję...
                • ichi51e Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:54
                  Tez mi się tak wydawało! Najstarsi ludzie świata przeważnie jednak do późnych lat aktywni fizycznie i dużo pracuje (również fizycznie - zaskoczyło mnie to jak oglądałam jakiś dokument i japońskich ludziach po setce)
                  • andaba Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:57
                    Najstarsi ludzie świata to są jednostkowe przypadki. I raczej genom to zawdzięczają, niż czemu innemu.

• ichi51e Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 10:01
                      W JP prawie 100 000 więc bardzo intensywnie ich badają żeby się dowiedzieć czemu ich tam tyle. Fakt głównie są to rolnicy albo ludzie którzy całe życie pracowali w manufakturach więc nie da się porównać z górnikiem czy hutnikiem
                • 35wcieniu Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:57
                  U tej, no niech już będzie, forumki, zawsze wszystko na odwrót big_grin
                • ichi51e Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:58
                  Badania trwają bo nie wiedzą czy to nie np inne czynniki (np w wypadku pracowników budowlanych chemikalia) ale faktycznie -www.medicalnewstoday.com/articles/physically-demanding-jobs-linked-to-higher-cognitive-impairment-risk#Can-people-in-physically-intensive-jobs-lower-their-dementia-risk?
                • ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 10:15
                  Stymulacja intelektualna w pracy typowo fizycznej?!
                  • andaba Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 10:18
                    No wiesz, zawsze można czytać filozofów po pracy.
                    • ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 21:38
                      😃
            • kropkacom Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:55
              Andaba, znam osoby na emeryturze które pracują. Często fizycznie i nie bez obciążeń. Bardzo dużo nawet.
              • andaba Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 10:03
                Ale ja też znam!
                I niech im będzie na zdrowie.
                Ale nie każdy jest w stanie. I tyle.

Jedne pracuja majac 74 lata i maja sie świetnie, inne w wieku 52 mają takie dolegliwości kręgosłupa, że sa zmuszone iść na rentę, mimo rozpoczętej budowy (przypadek koleżanki, która też myślala, ze do 70-tki będzie ciągnąć).

Ja się nie nastawiam, że dam radę i do 60, bo to jest moment, że kręgoslup odmawia posluszeństwa.
                • kropkacom Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 10:07
                  No ale jak się choruje to się człowiek jednak leczy, rehabilitaje. Wszystko jedno w jakim wieku. Podobnie z niezdolnością do pracy.
                  • andaba Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 10:14
                    Nie wszystko się da wyleczyć i wyrehabilitować.
                    • kropkacom Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 10:15
                      Oczywiście.
            • moni_485 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:59
              andaba napisała:

> Może być, pewnie.
              > Ale myślę, że umysl zużywa sie wolniej niż ciało kogoś, kto haruje fizycznie, z
              > wlaszcza jezeli sie to łączy z dalekimi dojazdami, niedosypianiem i stresem, bo
              > ten nie jest przypisany tylko pracownikom umysłowym.

Owszem. Tak samo jak daleki dojazd i niedosypianie nie jest tylko przypisane tylko pracownikom fizycznym. A praca fizyczna to nie zawsze ciężka harówka.
    • cranberries1983 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:02
      Kazda jest kowalem wlasnego losu
      • ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:47
        Na tyle, na ile mu życie pozwoli. O Taine'owskiej triadzie słyszałaś?
        • cranberries1983 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 10:31
          nope
          • ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 10:49
            Rasa (czyli środowisko), miejsce i moment. A teraz przeanalizuj parę biografii tzw ludzi sukcesu.
      • danaide2.0 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:56
        No, a niektóre nawet mają własne kowadło...
    • maly_fiolek Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:10
      A jaką karą jest wyjazd na wakacje, jakby to policzyć. Kilka pensji miesięcznych może na to iść.
    • kropkacom Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 09:51
      Raczej konsekwencja. Taka a nie inna w tej części Europy.
    • tanebo001 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 18:04
      Czy zatem bezdzietne kobiety nie powinny pracować dłużej? Może tak - wszyscy bez względu na płeć pracują do 65 lat. Osoby mające dzieci, bez względu na płeć pracują krócej. Urlop macierzyński i wcześniejsza emerytura współdzielona jest między ojcem a matką. Co wy na to?
      • cranberries1983 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 18:46
        pomysł głupi, jak nie wiem

czyli wcześniejsza emerytura - jeszce bardziej głodowa!
        gratuluję
        • tanebo001 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 21:29
          Wcześniejsza ale w kwocie taka sama.
    • cegehana Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 19:14
      To nie kara za macierzyństwo tylko za cały szereg podjętych decyzji. Dobrze, że ktoś policzył, moze młodym kobietom da to do myślenia. Na wiele rzeczy w życiu nie mamy wpływu, ale na wybór partnera, pracy i momentu na macierzyństwo już całkiem spory.
    • kaskaz1 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 19:22
      Moja tesciowa jest antyprzykladem tego że ćwiczenie mózgu poprawa kondycję. 96 lat , nie ma telewizora ani radia . Czyta czasem . Głównie lezy chociaż jest sprawna fizycznie, sama wychodzi na 15 min spacer. O 19 w łóżku.
      • kaskaz1 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 19:24
        Aa i na emeryturę poszła w wieku 50 lat ( jako nauczyciel miała taka możliwość przed rokiem 80) czyli 46 lat na emeryturze.
        • ayelen40 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 21:36
          Pół wieku "wegetacji" (sorry, nie chciałam nikogo urazić, być może to tez życie spełnione).
    • demodee Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 19:23
      Ale ta "kara" to tylko obniżenie dochodów!

I załóżmy, że kobieta dzietna przechodzi na emeryturę w wys.3000, a jej bezdzietna rówieśnica dostaje 4000. Kto ma lepiej na emeryturze - dzietna czy bezdzietna?
    • memphis90 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 19:30
      Jest to absolutnie słuszne, by mężczyzna zarabiał więcej niż kobieta, albowiem mężczyzna potrafi zjeść więcej kebabów.

Tak.

Nie będę nabijać panu Moda Wysoka wejść, więc wrzucę tylko komcia Prostracji z mądrościami Mężczyzny…

youtu.be/M6xSsthaH34?si=wK0JyNJBbg0u0pJa
      • memphis90 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 19:32
        Polecam od 10.30 😂😂😂
    • mnietamnicnieboli1 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 19:39
      Kto bardziej chce miec dzieci, kobieta czy mężczyzna? Komu bije tzw. zegar biologiczny? Uśredniając oczywiście. Co robi kobieta na którą naciska facet chcący mieć dziecko, a ta jest przeciwna?
      Co robi kobieta, która chce być matką, a facet nie chce?
      • cranberries1983 Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 19:42
        rozmawia
        decyduje

jeżeli oboje mają inne cele, to pytanie czy jest sens by byli razem
    • ga-ti Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 21:50
      Jaka ku.wa kara? Nie ma przymusu posiadania dzieci. A jak kobieta myśli, że urodzi i wróci do pracy i życia takiego jak przed dzieckiem, no to chyba zbyt mądra nie jest.
      Jakby to ująć, życie, jak to pisze Bi.
    • kobietazpolnocy Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 22:11
      Odpowiedzi w tym wątku to piękny przykład tego jak same kobiety podkładają sobie kłody pod nogi.

Finansowe konsekwencje rodzicielstwa są znacznie większe dla kobiet, nie tylko w Polsce. Dlaczego tak dużo kobiet uważa status quo za jedyną opcję? I broni tego co teraz zamiast choćby spróbować walczyć o poprawę?

Zaangażowanie ojców, dostępność żłobków i kulturowa akceptacja tego, że rodzice muszą czasem wyjść wcześniej z pracy, bo lekarz, zebranie, odebranie dziecka, to dla mnie najlepsze rozwiązania. Sytuacji nigdy całkowicie nie wyrównają, ale przynajmniej poprawią sytuację kobiet na rynku pracy.
      • demodee Re: Kara za macierzynstwo 18.06.24, 22:15
        > że rodzice muszą czasem wyjść wcześniej z pracy, bo lekarz, zebranie, odebranie dziecka, to dla mnie najlepsze rozwiązania. Sytuacji nigdy całkowicie nie wyrównają, ale przynajmniej poprawią sytuację kobiet na rynku pracy.

Ale porównujesz gorszą sytuację finansową kobiet dzieciatych do mężczyzn dzieciatych czy do kobiet niedzieciatych?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka