24.06.24, 22:31
Zamierzam się wybrać z córką do Torunia - w ramach odkrywania polskich miast.

Co warto zobaczyć w Toruniu? Gdzie warto jeść? Gdzie polecacie noclegi?

W Toruniu nigdy nie byłyśmy. Mamy za sobą: Kraków, Wrocław, Trójmiasto i Warszawę, z której startujemy.
Chyba, że polecacie jakieś inne miasto warte zobaczenia...
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Toruń 24.06.24, 22:37
      Dom Kopernika, Muzeum Żywego Piernika, ogólnie poszwendanie się po mieście - jest naprawdę piękne.
    • ulla_cebulla Re: Toruń 24.06.24, 22:45
      Miejscówka na starówce, albo w pobliżu (np. na Bydgoskim przedmieściu). Potem na żywiołsmile Toruń jest świetny.
    • ulla_cebulla Re: Toruń 24.06.24, 22:48
      Jedzenie w Manekinach, Monce, Spichrzu (!). Pod Arkadami dobre zapiekanki.
      • kk345 Re: Toruń 25.06.24, 12:21
        Serio polecasz sieciową naleśnikarnię, identyczną jak w innych miastach?
        • ulla_cebulla Re: Toruń 25.06.24, 13:25
          Serio, jest bardzo dobrze położona na rynku staromiejskim, jedzenie nie kosztuje miliona monet, w przeciwieństwie do innych okolicznych lokali i z dziećmi można coś zjeść na szybko.
          • kurt.wallander Re: Toruń 25.06.24, 13:44
            Na szybko? Do Manekinów zawsze kolejki.
            • feniks_z_popiolu Re: Toruń 25.06.24, 14:35
              Do Manekina kolejki bo chyba taka specyfika naleśnikarni, nie da się trzymać naleśników w bemarze.
              I szczerze to też nie rozumiem popularności tej sieciówki, mijam często przy Ogrodzie Saskim (Wwa) i zawsze ogonek chętnych. Jako turyście szkoda by mi było czasu na czekanie
              • kk345 Re: Toruń 25.06.24, 17:29
                Ja też nie kumam fenomenu, jedzenie przeciętne a kolejki, jakby jeszcze mięso na kartki rzucali.
              • slonko1335 Re: Toruń 25.06.24, 17:35
                Cena. Jedzenie w Manekinie jest niedrogie, porcje spore ładnie wygląda, duxo dodatkow, duży wybór. Ja akurat uwielbiakam toruńskiego Manekina zanim stał się sueciowka,na studencki budżet to było mega żarcie. Moje dzieciaki też lubią, czasami chodzimy tam na śniadania które zamykają nam się w stówce na 4 osoby, w pozostałych sniadaniowniach to bardziej dwie stówki.
                • kurt.wallander Re: Toruń 25.06.24, 19:10
                  slonko1335 napisała:

> Cena. Jedzenie w Manekinie jest niedrogie,

Patrzę sobie na menu śniadaniowe Manekina. Naleśniki wytrawne od 17,50 (z serem) do 34 zł. Naprawdę za ok. 30-35 zł można zjeść lepsze śniadanie.
                  • slonko1335 Re: Toruń 25.06.24, 19:15
                    W moim mieście pozycje z menu śniadaniowego nie dobijają do 20 zł. W żadnej innej sniadaniowni, a na śniadania do różnych chodzę, nie zjem niczego w takiej cenie.
                    • kurt.wallander Re: Toruń 25.06.24, 20:11
                      Patrzyłam na stronie Manekina w Toruniu i nie widzę tego menu, które pokazujesz wyżej. Są naleśniki wytrawne w cenach od 15,50 PLN do 34 PLN. Porównałam to z Monką w Toruniu (tam jadłam i było pysznie), gdzie menu śniadaniowe jest takie:

1. talerz monka / 28pln (1,3,7)
                      nasze pieczywo, eko jajko na miękko, puszyste masło, nasza konfitura, ser gouda, gzik

2. hummus marchewkowy / 30pln vegan (1,6,11,12)
                      hummus, piklowana kalarepa, pieczona rzodkiewka, szpinak z sezamem, curry, chleb pszenny na zakwasie

3. gofr z wędzonym pstrągiem z Zielenicy / 33pln (1,3,4,7)
                      wędzony pstrąg z Gospodarstwa Zielenica, gzik, ogórek małosolny, pieczony pomidor, koper

4. bułka maślana z żebrem wieprzowym / 36pln (1,3,6,7,12)
                      szarpane żebro wieprzowe, sos serowy, piklowana czerwona kapusta, szczypior

5. bułka z szarpanym boczniakiem / 34pln (1,3,6,7,12)
                      boczniaki, piklowana marchewka, sos serowy, sezam, kolendra

6. szakszuka z cukinią / 34pln (1,3,7)
                      2 jajka na miękko, pomidor, papryka, cukinia, ser feta, pestki dyni, salsa ziołowa, bazylia, mięta, pietruszka,
                      kolendra, kumin, pieczywo pszenne na zakwasie

7. tost z szynką cotto lub serem mimmolette / 34pln opcjonalnie (1,3,7)
                      nasz chleb tostowy, autorska szynka cotto, pomidor, dwa eko jajka w koszulce, sos holenderski, szczypior,
                      prażona cebulka

8. pierogi leniwe z kwaśną śmietaną / 33pln (1,3,7)
                      nasza konfitura jagodowa, sos waniliowy, kruszonka z palonego masła

9. croissant lub gofr z naszą konfiturą / 16pln (1,3,7)
                      puszyste masło z solą maldon

• slonko1335 Re: Toruń 25.06.24, 20:37
                        Bo to menu z mojego miasta i porównuje do pozostałych sniadaniowni w moim miescie a jak wypada cenowo Rynkowy Manekin w porównaniu do innych lokali na Rynku?
                        • kurt.wallander Re: Toruń 25.06.24, 21:20
                          A nie wiem. Jadłam jedno śniadanie w Monce, a drugie gdzieś przy rynku właśnie. I to drugie jakoś zupełnie nie zapadło mi w pamięć.
          • kk345 Re: Toruń 25.06.24, 17:30
            ulla_cebulla napisał(a):

> Serio, jest bardzo dobrze położona na rynku staromiejskim, jedzenie nie kosztu
            > je miliona monet, w przeciwieństwie do innych okolicznych lokali i z dziećmi mo
            > żna coś zjeść na szybko.

No to McDonald chyba też spełnia te warunki big_grin
            • ulla_cebulla Re: Toruń 25.06.24, 19:29
              Nie ma na toruńskim rynku Mcdonalda. W Manekinie można usiąść na zewnątrz, pogapić się na ludzi zabytki. Zupełnie się nie dziwię, że jest popularny i chyba mam szczęście, bo zawsze się znalazł jakiś stolik, obsługa działała błyskawicznie. Ale nikogo nie zmuszamsmile Polecę też Pueblo z fajnym patio. Kulinarnie oprócz Monki właśnie Spichrz, który ma super ciekawą kuchnię, kilka propozycji inspirowanych np. przepisami z 16 wieku.
              • kk345 Re: Toruń 25.06.24, 19:46
                ulla_cebulla napisał(a):

>Polecę też Pueblo z fajnym patio. Kulinarnie oprócz
                > Monki właśnie Spichrz, który ma super ciekawą kuchnię, kilka propozycji inspiro
                > wanych np. przepisami z 16 wieku.
                No i to jest rekomendacja!
    • 18lipcowa3 Re: Toruń 24.06.24, 22:50
      Dom legend toruńskich, dom Kopernika, planetarium, starówka
      Są ludzie którzy rejs po Wiśle polecaja
    • kurt.wallander Re: Toruń 25.06.24, 00:35
      Śniadanie bardzo mi smakowało tu: monka.com.pl/

Mają też pokoje, z tego co widzę, ale ja zatrzymałam się gdzie indziej.

Obiad np. Luizjana: restauracjaluizjana.pl/ Ładne miejsce, smaczne jedzenie (może nie wybitne, ale smakowało).

• mika_p Re: Toruń 25.06.24, 07:05
      Przyjedź do Płocka. Mamy ZOO i większą Wisłę niż w Toruniu.

Uważaj na lody w Toruniu smile na Rynku jest stoisko Lenkiewicza, stamtąd bierze się jedną gałkę na raz, bo są WIELKIE
    • mama-ola Re: Toruń 25.06.24, 08:02
      Uprzedzam, że wszystko trzeba rezerwować z wyprzedzeniem, spontanicznie nigdzie się nie dostaniecie.
      My byliśmy z dziećmi w Planetarium i Żywym Muzeum Piernika, zrobiliśmy rejs po Wiśle, na dom Kopernika popatrzyliśmy z zewnątrz, knajpkę wybraliśmy spontanicznie. Lody od Lenkiewicza były przepyszne. Zdjęcie przy pomniku osiołka sobie zróbcie.
      • mama-ola Re: Toruń 25.06.24, 08:04
        * wszystko trzeba rezerwować z wyprzedzeniem
        Wszystko w sensie to, co biletowane na daną godzinę. Nie miałam na myśli restauracji.
        • runny.babbit Re: Toruń 25.06.24, 08:25
          Restauracje też bym rezerwowała z wyprzedzeniem, zwłaszcza w weekend, bo wtedy bardzo ciężko o miejsce gdziekolwiek. Btw moim zdaniem Manekin jest bardzo przereklamowany.
      • hanusinamama Re: Toruń 25.06.24, 19:43
        Nie prawda. Weszłam z ulicy do planetarium, do domu Kopernika czy na pieczenie pierników
        • runny.babbit Re: Toruń 25.06.24, 21:45
          No to miałaś szczęście, bo w sezonie wakacyjnym jest bardzo dużo wycieczek i kolonii które mają rezerwacje. A że wbiłas do muzeum żywego piernika bez rezerwacji to już w ogóle, kupuj kupon lotto 😄
          • ga-ti Re: Toruń 26.06.24, 08:18
            Byliśmy w Toruniu kilka lat temu (teraz zamierzamy powtórzyć, dlatego śledzę wątalek) I już wtedy na pieczenie pierników nie było wejścia ot tak z ulicy.
            I chyba było coś takiego jak wspólny bilet na kilka atrakcji.
            Hanusina, zagraj w totolotka 🙂
    • heca7 Re: Toruń 25.06.24, 08:21
      Spaliśmy w apartamentach Monka, jedliśmy i tam (bardzo dobre jedzenie) i w Luizjanie. A co zwiedzać to już wyżej forumki napisały wink
    • runny.babbit Re: Toruń 25.06.24, 08:38
      Przejdź się starówką, muzea piernika są dwa, obydwa fajne, przy czym do muzeum żywego piernika bez rezerwacji nie dasz rady się dostać. Planetarium, kamienica pod gwiazdą, średniowieczne kościoły, wejście na jakąś wieżę żeby sobie zobaczyć wszystko z góry ( są dwie, jedna w ratuszu,druga w katedrze), dom Kopernika. To taki typowy zestaw turystyczny. A dalej to już kwestia zainteresowań. Ciekawe jest muzeum podróżników; urocze, prywatne, bardzo małe muzeum zabawek; niewidzialny dom - unikalny obiekt w Polsce. Jak ktoś lubi militaria to w Toruniu jest sporo obiektów do obejrzenia, głównie stare forty obronne, bunkier z symulacja nalotu. Fajnie jest też popływać łódka po Wiśle.
      I nie wjeżdżaj samochodem na starówkę. Weź to pod uwagę przy wyborze noclegu, że jeśli wybierzesz apartament na starówce, to raczej nie zaparkujesz tam samochodu, chyba że mają swój prywatny parking.
      • izabela1976 Re: Toruń 25.06.24, 11:50
        A czym te muzea piernika się różnią?
        • kurt.wallander Re: Toruń 25.06.24, 13:08
          Ja byłam w tym zwykłym. To takie zwykłe właśnie, tradycyjne muzeum.. A w interaktywnym np. sa warsztaty robienia pierników.
        • runny.babbit Re: Toruń 25.06.24, 15:10
          Muzeum żywego piernika jest nastawione na warsztaty, robisz piernik i przy okazji dowiadujesz się co nieco. Muzeum okręgowe jest znacznie większe, również oferuje warsztaty, ale są dodatkowo płatne, za to można się dużo więcej dowiedzieć, nie tylko o piernikach ale i o mieście. Moim zdaniem to drugie jest ciekawsze, aczkolwiek niewątpliwie dla dzieci muzeum żywego piernika będzie bardzo atrakcyjne, bo robią show.
      • maslova Re: Toruń 25.06.24, 13:52
        runny.babbit napisał(a):

> niewidzialny dom - unikalny obiekt w Polsce.

Ja również polecam - niezwykłe doświadczenie.
      • memphis90 Re: Toruń 25.06.24, 21:27
        >niewidzialny dom - unikalny obiekt w Polsce.
        W Poznaniu jest taki sam…
        • runny.babbit Re: Toruń 25.06.24, 21:47
          Masz problem z definicją? Unikalny - rzadki, wyjątkowy. Nie jest to obiekt, który można zobaczyć w co drugim mieście.
    • wiosennedni5 Re: Toruń 25.06.24, 08:43
      My spaliśmy w hotelu Spichrz. Pyszne śniadania, przy Wiśle.
    • slonko1335 Re: Toruń 25.06.24, 09:38
      Młyna Wiedzy nikt nie wymienił? Uwielbiam Toruń.
      • memphis90 Re: Toruń 25.06.24, 21:28
        Młyn Wiedzy jest fantastyczny….
    • runny.babbit Re: Toruń 25.06.24, 09:44
      I jeszcze jedna rzecz, sprawdź czy nadal w środę muzea są darmowe (te państwowe). Można sporo zaoszczędzić
    • bywalec.hoteli Re: Toruń 25.06.24, 10:19
      Toruńska starówka jest jak małe Włochy. Super.
    • cranberries1983 Re: Toruń 25.06.24, 10:22
      Kosciol zbyudowany przez T Rydzyka, to jest naprawde cos nie z tej ziemi
    • feniks_z_popiolu Re: Toruń 25.06.24, 13:34
      Toruń oprócz tego, że sam w sobie jest piękny - wiadomo "gotyk na dotyk" - to jeszcze ma tę niezaprzeczalną zaletę, że leży niedaleko przepięknej Bydgoszczy, jak macie czas i możliwość to bardzo polecam odwiedzić Brda, Bulwary, Starówka fantastyczne smile
      A w Toruniu, niezmiennie polecam odwiedzenie www.gesiaszyja.torun.pl/. To tradycyjna, regionalna kuchnia. Kultowa knajpka, serwująca przeeepyszną gęsinę.
      Oraz czerninę ... no ale to tylko dla odważnych smile
      • iza232 Re: Toruń 25.06.24, 18:36
        feniks_z_popiolu napisał:

> Toruń oprócz tego, że sam w sobie jest piękny - wiadomo "gotyk na dotyk" - to j
        > eszcze ma tę niezaprzeczalną zaletę, że leży niedaleko przepięknej Bydgoszczy

Bydgoszcz przepiękna??? Chyba kpiny😆Bydgoszcz jest jednym z brzydszych miast w Polsce. I nudnym. Oprócz Muzeum Brudu nie ma tam nawet nic ciekawego do zwiedzania. Jestem często w Bydgoszczy, bo moja córka tam studiuje i zdecydowanie nie polecam.
        • feniks_z_popiolu Re: Toruń 25.06.24, 19:37
          Ooo, to tylko wspolczuć córce i Tobie należysad Może powinna zmienić uczelnię na Rydzykową w Toruniu?
          Pozostaǰę przy swoim zdaniu, zieleń, woda, kajaki na Brdzie, Myślęcinek, mosty są po prostu urocze
          • iza232 Re: Toruń 25.06.24, 22:39
            feniks_z_popiolu napisał:

> Ooo, to tylko wspolczuć córce i Tobie należysad Może powinna zmienić uczelnię na
            > Rydzykową w Toruniu?
            > Pozostaǰę przy swoim zdaniu, zieleń, woda, kajaki na Brdzie, Myślęcinek, mosty
            > są po prostu urocze

A niby dlaczego masz nam współczuć?? Że studiuje w paskudnym mieście? Na szczęście ma mało czasu na zwiedzanie tych wszystkich "cudowności", bo ma dużo nauki. I daruj sobie te złośliwości z rydzykową uczelnią. Chociaż Toruń jest bez porównania piękniejszy z szarą Bydgoszczą.
            • feniks_z_popiolu Re: Toruń 26.06.24, 05:14
              Smutno brzmisad. Zapracowana młoda kobieta w brzydkim szarym mieście sad. I do tego jedyną zwiedzoną atrakcją jest Muzeum Brudusad.
            • feniks_z_popiolu Re: Toruń 26.06.24, 10:44
              Bydgoszcz ma inny charakter po prostu niż Toruń.
              Który też jest piękny i zabytkowy. Chociaż nie polecałabym zbyt szczegółowego zaglądania na podwórka i zaplecza kamienic, żeby nie popsuć sobie ogólnego wrażenia piękna.

Dla chętnych polecałaby też obejrzenie "Rydzykowa"; tam doskonale widać jak chrześcijańska doktryna ubóstwa, skromności i prostoty mierzy się z rzeczywistością.
        • hanusinamama Re: Toruń 25.06.24, 19:44
          NO jeżeli w Bydgoszczy najciekawsze było dla ciebie muzeum Brudu...
        • runny.babbit Re: Toruń 25.06.24, 21:49
          Dawno nie byłaś w Bydgoszczy. Dużo się w niej zmieniło, wygląda naprawdę bardzo dobrze. I też jest sporo do zobaczenia, po prostu są to miejsca o innym charakterze niż toruńskie zabytki.
        • ga-ti Re: Toruń 26.06.24, 08:15
          Nie byłam w Bydgoszczy. Ale moje dziecko było w zeszłego wakacje i było zachwycone! Bodobno urocze Stare Miasto, kamienice, miły przytulny klimat. Twierdzi, że koniecznie musi odwiedzić i w tym roku.
      • starczy_tego Re: Toruń 25.06.24, 20:15
        Bydgoszcz przepiękna?? 😂😂 z której strony?? Kiedyś musiałam tam mieszkać przez chwilę, koszmar
    • mama_duzych_dzieci Re: Toruń 26.06.24, 07:45
      Toruń

Zwiedzanie FORTU z przewodnikiem w mundurze pruskim, jeżeli masz ochotę to można tam przenocować, zostawić auto, do centrum jeździ autobus.
    • ga-ti Re: Toruń 07.08.24, 10:48
      Wyciągam stary wątek, żeby się pochwalić I podziękować Emotkom.
      Chwalę się, że jestem w Toruniu! I dziękuję za inspiracje!
      Byliśmy z dzieckiem w domu legend I na pieczeniu I ozdabianiu pierników i tak, trzeba wcześniej rezerwować, bo miejsca się rozchodzą jak świeże pierniczki 😉
      Do domu Kopernika można z ulicy, najwyżej poczeka się 15 minut na wejście kolejnej grupy.
      Przed nami kolejne muzea, a jest ich tyle, że dni nam zabraknie.
      Oczywiście Toruń jest przepiękny!
      Jedzenia trudno polecać, bo jest tu knajp, knajpeczek na pęczki, podobnie cukierni i kawiarni. Za to lody przeogromne są u Lenkiewicza, 10 zł porcja, ale ta porcja to jak 3-4 w innych miejscach.
      Z polecenia ematki nocujemy w hotelu spichrz, bardzo urokliwy, niesamowite połączenie historii i nowoczesności, i śniadania mają pyszne.
      Zresztą hotele i hoteliki są na każdym kroku.
      Dzięki jeszcze raz za polecanki i ja też polecam Toruń.
      • slonko1335 Re: Toruń 07.08.24, 11:17
        Moje dziecko właśnie w drodze do Torunia. Bawcie się dobrze. Torun jest cudowny.
      • joaz Re: Toruń 07.08.24, 13:50
        Jeśli masz jeszcze chwilę na zwiedzanie to polecam Muzuem Twierdzy Toruń, zaraz przy Starym Mieście (Wały gen. Sikorskiego), Panetarium - ul. Franciszkańska.
    • imponderabilia20 Re: Toruń 07.08.24, 11:37
      Ja byłam w Hotelu Lokomotywa obok dworca, mają tam też restauracje. Wieże widokowe - to na pewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka