india-mia21 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:46 Z zapachów: Freya marki Oriflame i perfumy Priscilla Presley Indian Summer i Moments Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 14:51 Był bardzo fajny dezodorant i atomizer pH 5,5, nawet reklamę pamiętam ("Każda z nas jest pięć i pół"), ładnie pachniał. I zniknął. Moje perfumy, używane od 15 lat, są nie do dostania - Lancome o de l'orangerie (chlip, chlip). Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 15:22 To ja jeszcze dorzucę: - torty od Bliklego, ale te z późnych lat 90- tych, to było coś cudownego. Pamiętam,że wówczas na swoje urodziny zamówiłam dwa: orzechowy i czekoladowy chyba. Przepyszne były....jakie są teraz? Nie mam pojęcia.... Też z Warszawy - tort orzechowy z kawiarni ,,Na rozdrożu " . Kawiarni już chyba dawno nie ma, ale ten tort....poezja. Knajpka libańska i pub jednocześnie w moim miasteczku....jakie tam były imprezy!!! Jakie sylwestry! Nie do zapomnienia. Właściciele prowadzą obecnie małe bistro i też jest przepysznie, ale szkoda ówczesnej atmosfery. Jak diabli szkoda... To samo w mojej mieścinie - był tzw. czworokąt bermudzki, czyli fryzjer, kosmetyczka, rewelacyjna masazystka i dentysta do kompletu. Z całego towarzystwa został się jeno gabinet dentystyczny, reszta porozjezdzala się po Polsce i weź ich człowieku szukaj po kolei, jak masz tydzień urlopu.... A tak było fajnie mieć towarzystwo,,w kupie" , w odległości paru kroków i obskoczyć w jeden dzień. To se nie wrati😰 Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 15:29 O, i jeszcze żel i szampon Neutralia Garniera. Przezroczyste, w kanciastych przezroczystych butelkach. Były świetne i miały taki fajny zapach. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 15:35 O tak...pamiętam Neutralie... Jeszcze balsamy do ciała takie budyniowe w kanciastych opakowaniach po 500 ml. Rewelacyjnie pachniały... Jeszcze niektóre masła do ciała Body Shop'u np. green tea czy papaya.... Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 08:58 Z Body Shop passion fruit. Ostatnio zrobili jakiś budyń do ciala, ale to zupełnie nie to. Pamiętam, że ostatnie kupiłam w usa i wydałam na to sporo, żeby było na dłużej, a niestety po jakimś czasue to masło chyba zjełczało. Jaka ja byłam nieszczęśliwa… Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 16:46 polskie Kalafiory. Wspaniale polskie kalafiory. Byly oblednie smaczne. Sypia je teraz i okropne sie zrobily. Az zaczelam sadzic polski Twarog. Kiedys byl znakomity. Teraz musze kupowac litewski lub lotewski bo polski jakis inny jest. Miela go czy cos. tradycyjne polskie chleby na zakwasie. Okragle wieeelkie chleby to byly o znakomitym smaku. Na wsiach sprzedawano wszedzie takie pomidory ktore z czasem zatracily flawiony i juz nie maja takiego smaku jak kiedys. Ale naukowcy pracuja nad tym Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 16:57 Twaróg jest znakomity, ale pewnie nie u Ciebie. Pomidory przez genetyczne modyfikacje straciły zapach, mają go jeszcze dzikie pomidory i teraz naukowcy pracują nad przywróceniem go - spaprali i próbują naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 23:30 Są świetne twarogi. Tylko nie z każdej mleczarni. Ale pewnie w UK bardzo ograniczony wybór. Ale fakt, dosyć trudno znaleźć twaróg, który by dobrze gliwiał (do smażonego sera). Pisałam już kiedyś o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 20:18 O właśnie Princess - przypomniałaś mi o chlebie/ ach , to jeszcze w małych piekarniach u mnie na Warmii takowe są....już może nie takie, jak kiedyś ale też przepyszne... Co do kalafiorów, to w Anglii jakoś nie kupuję, za to w Polsce mam patent: idę do zaprzyjaźnionych działkowców, robię dyskretny wywiad kto i co i jeszcze nie zdarzyło mi się z pustymi rękoma wrócić Płacę, a jakże...mimo że przez pamięć mojej matki ( miała skubana dobra rękę do roślin) tzw. stara gwardia działkowa pieniędzy nie chce. Co do twarogu, to genialny zawsze wiozę od zaprzyjaźnionych górali z Beskidów kole słowackiej granicy. Ostatnio nie mieli, bo krówka zaciążyła 😛, ale tak to zawsze targam ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 20:41 Jak masz ochotę na normalne pomidory to kup nasiona pomidorów z Galapagos. Nawet heirloomy europejskie się nie umywają. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 21:33 jeśli o żarciu mowa to mnie brakuje zwykłego mleka, kiedyś w szklanych (wymiennych) butlach, z zółtym albo srebrnym kapslem. Takie mleko, niezuzyte, wstawiało się na zsiadłe a jeśli i zsiadłe nie poszło to w prosty sposób (podgrzewając tylko) mozna było zrobić twarożek. Dziś mleko niezuzyte muszę wylać do zlewu.... Zwykły polski chleb, z popękaną chrupiącą skórką, tez pamietam. Matka wysyłała mnie do sklepu i po drodze zawsze zjadało sie tą skórkę/piętkę. Co ciekawe te chleby zawsze od spodu miały otręby, dlaczego dziś nie mają? Pomidory też pamietam. I nie, nie kupie nasion jakichś tam, bo mieszkam w miescie i nie mam pola do uprawy tychże. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 23:04 Piecze się w innych formach, nie trzeba sypać otrab żeby nie przywierał chleb do dna naczynia. Odpowiedz Link Zgłoś
balladyna Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 17:15 Brakuje mi szyszek kąpielowych Herbapolu: z takiego czegoś, co w wodzie się rozpuszczało i tworzyło efektownego gluta. Zapach roznosił się po całym mieszkaniu. Klasycznych perfum Soir de Paris - perfumy mojej Mamy. Nie ma już ani Jej ani perfum. Cukrowy peeling L'Oreala , w dużym, zielonym pudełku. A może po prostu młodości mi brakuje, bo też była ale się zmyła. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 18:11 Sosna himalajska Farmony plyn do kąpieli - super zapach takiej szyszki sosnowej. Starsza sąsiadka mi kiedyś podarowała na BN; spróbuj może i Tobie się spodoba Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 18:25 Z sosnowych jest też żel do kąpieli Dr Duda, pachnie właśnie jak te z dawnych lat Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 18:16 Ja tez pamiętam te szyszki do kąpieli, świetnie pachniały! Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 19:03 Szyszką pachną płyny i żele Badedas, można kupić w sklepach z niemiecką chemią. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 20:21 O tak, ballady o...ten peeling L'Oreal'a był genialny, pamiętam go doskonale. Nawet do twarzy go używałam i o dziwo wcale nie podrażniał. W tej serii były jeszcze balsamy do ciała i też były świetne. Chyba coś anty- cellulitowego też było, coś mi tak swita... Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 18:16 Lip tint clarins 07 z drobinkami. Nie ma i uj. Ech. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 18:26 Produkty z aromatem Niebieski Cedr w Yves Rocher. Jak się ta nutka pojawiła w jednym z ich zapachów świątecznych w limitowanej edycji na Gwiazdkę, to byłam przeszczęśliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
arribeth Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 19:39 Jakieś 20 lat temu kupowałam rewelacyjne czekoladki z Mieszka, Momento Mint. Czekoladki z płynnym miętowym nadzieniem, zawinięte w papierek jak sakiewka. Przepyszne były. Do dziś z tej serii są różne smaki, wiśnia w likierze, pistacja i rożne wynalazki ale miętowych od dawna już nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 19:42 Lody na patyku mleczno-truskawkowe z Hortexu. Najlepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 19:53 A ja lubiłam te zwykle śmietankowe Bambino-tata mi je kupował jak mnie odbierał z przedszkola 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 19:48 Dobra! Wymyśliłam. Kiedyś daaaawno temu napisałam do Dziecka, albo do Twojego dziecka- to takie gazetki, dzieki którym trafiłam na ematkę na pocz. tego stulecia . I za to, że wydrukowano mój list otrzymałam zestaw kosmetyków Dove z drobinkami złota- balsam, żel pod prysznic, coś tam jeszcze. Fantastyczne kosmetyki 💛 Później 1 raz udało mi się je kupić, i "amba fatima, były, i ni ma" .... A może ktoś mi poleci balsam z drobinkami złota? Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 20:07 Szampon i odżywka Pollena Len. Szampon był bezbarwny, przezroczysty. Jedno i drugie pachniało obłędnie, do dziś pamiętam ten zapach i zdarza mi się za nim zatęsknic. Dezodorant perfumowany Pollena Eva, Kwiat Lotosu. Odpowiedz Link Zgłoś
apallosa Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 20:31 Felicjo- te kosmetyki z lnem świetnie pamiętam. Pamiętam,że z Polski na Cypr woziłam kremy lniane ( jasnożółte opakowania), ich olejki, toniki- zrobiły furorę. Znajome cudzoziemki zawsze błagały o jeszcze... Pamiętam,że wtedy z Polski woziłam też wody Masumi ( ten wiatr nazywa się Masumi 😃) dla jednej koleżanki. Świetne były też peelingi do twarzy Eris, był drobno i gruboziarnisty, w zielonych tubkach. Jedwab z Milanówka! Kto pamięta? Mieli chyba sklep na Chmielnej w Warszawie, były tam prześliczne apaszki i bluzki. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 23:33 No ja pamiętam ten sklep. Również i drugi, ten w Alejach Jerozolimskich. Pracował tam przedwojenny właściciel tego sklepu... Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 10:31 Jedwab z Milanówka nadal istnieje - mają sklep internetowy i chyba jeden stacjonarny w Milanówku. jedwab-polski.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
konwalia55 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 23:40 Wody Dior Addict 2 i Lacoste Touch of Pink ... Krem Avon w szklanej buteleczce Biologie+ ... zal mi bardzo, chlip Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Bylo ale się zmylo 25.06.24, 23:43 Naturalne i proste jedzenie bez dodatków w restauracjach, w sklepach i w normalnych cenach, tęsknię za tym. Zaczęło się psuć od czasu pojawienia się dyskontów, zepsuli rynek tanim syfem, który w końcu stał się normą. Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 00:23 Lody Vienetta! Boże jak ja kochałam ten smak i to chrupanie Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 09:25 🤔 Vienetta przecież jest w normalnie w sklepach, przynajmniej w Niemczech i Holandii. Dopiero co w weekend jadłam klasyczną, ale była też karmelowa. Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 09:01 Tęsknię za tą czekoladą z tym składem Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 17:41 Ja tez! Pyszna była i taka duża na tamte czasy Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 10:15 Coffee Heaven i dostępna w lecie kawa Mangoccino. Odpowiedz Link Zgłoś
the_accidental Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 11:58 Lody Grycan o smaku likier pomarańczowy; lody serniczki na patyku, chyba Horteksu - żadne sernikowe dzisiejsze się nie umywają. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 13:00 O tak, oba były genialne. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 17:14 Przypomniało mi się jeszcze: czekolada z nadzieniem orzechowym, o smaku orzechow włoskich, chyba Wedla. Pyszna była! Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 20:26 Jeszcze były nadziewane czekolady Wedla z nadzieniem pomarańczowym, truskawkowym i innymi, z różnorakimi pojazdami na opakowaniach (Wedel Hobby). Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: Bylo ale się zmylo 26.06.24, 21:16 Tak, ale ta moja czekolada była już bardziej współczesna, na pewno nie z czasów PRL Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Bylo ale się zmylo 27.06.24, 08:37 Twój opis mi tylko przypomniał tamte z dzieciństwa (takiej nadziewanej orzechowej za PRL faktycznie nie było). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Bylo ale się zmylo 27.06.24, 09:24 Nie wiem jaka czekolada ale te opakowania strasznie nostalgiczne. Dzisiaj to już pewnie dzieciaki tak nie mają ale pamiętam że podczas wycieczki po Wedlu przewodnik mówił że oni specjalnie mieli takie serie bo dzieci sobie te opakowania zbierały. Widzę to naprawdę widzę to Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Bylo ale się zmylo 27.06.24, 11:53 Tak, te opakowania się zbierało. Zbierało się też historyjki z gumy balonowej Donald, i staniol z czekolad i cukierków (ten ostatni to do własnoręcznej produkcji ozdób choinkowych, tzw. "pomadek" np., albo gwiazdek). Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Bylo ale się zmylo 27.06.24, 09:03 Tak! była taka czekolada, wspaniałe te nadzienie. czytam ten wątek i dochodze do wniosku ze juz nic nie ma, wszystko jest to samo, slodycze, kosmetyki, albo juz jestem taka stara ze wspomnienia sa dla mnie wazniejsze niz to co tu i teraz. Odpowiedz Link Zgłoś